-
no46 εδω +επισκευη δυναμο
http://www.carblogger.gr/2011/10/blog-post.htmlΑυτοκινητο καλου φιλου
Audi a3 tsi 125 '09 με 103.000km
Ξεκαθαριζω οτι μιλαμε για πολυ απροσεκτη χρηση..π.χ. αρκετα χτυπηματα σε μανουβρες, εξωτερικο πλυσιμο μια φορα το χρονο, , εσωτερικη καθαριοτητα αγνωστη,στραβωματα ζαντων, χυμμενος χυμος στο ταμπλω κτλπ..Σπασμενη πλατη καθισματος οδηγου, σπασμενος τεμπελης, σπασμενο σκιαστρο πανοραμικης ηλιοροφης, αντικατασταση σασμαν στην εγγυηση στα πρωτα 5.000km λογω δυσκολιας κουμπωματος 2ας,μικρη καταναλωση λαδιου.
-
Διάβασα πολλά μηνύματα στο thread και καταλήγω στο συμπέρασμα πως μεγαλύτερο πρόβλημα στους κινητήρες είναι κάψιμο φλάντζας από υπερθέρμανση.
Αναρωτιέμαι γιατί οι κατασκευαστές δε μεριμνούν για αυτό το πρόβλημα, και δεν εννοώ να μη συμβαίνει κόλλημα θερμοστάτη ή κάτι που να προκαλέσει υπερθέρμανση αλλά έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος από το ίδιο το αυτοκίνητο. Τι θέλω να πω: ας εφαρμόσουν μια μεθοδολογία (πχ αισθητήρας μέτρησης της ροής του νερού προς το ψυγείο ή μέτρηση της θερμοκρασίας του νερού σε δύο σημεία στο κύκλωμα [κοντά στον κινητήρα και στο ψυγείο] και έλεγχος της διαφοράς ή ο,τι άλλο σκαρφιστούν) έτσι ώστε η ECU να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, να μειώνει την απόδοση του κινητήρα και να σε αναγκάζει να ακινητοποιήσεις το όχημα). Είναι κρίμα να καις φλάντζα επειδή έσκασε ένα κολάρο ή κόλλησε ο θερμοστάτης ή επειδή υπάρχει χαμηλή στάθμη υγρού στο κύκλωμα ψύξης. Πρόσφατα διαπίστωσα πως το ένα βεντιλατέρ μου δε γυρνά, δε νομίζω να είναι τόσο δύσκολο να αντιλαμβάνεται το ίδιο το αυτοκίνητο ότι το βεντιλατέρ του δε γυρνά. Ανεμιστηράκια για PC που κάνουν 5€ δίνουν τον ρυθμό περιστροφής τους.
Δε νομίζω να τα βλέπω τόοοοσο απλά και να μην είναι στην πραγματικότητα.
Όσον αφορά τα λάδια, δε θεωρώ πρόβλημα το να καίει ο κινητήρας λίγο ή μέτρια ποσότητα λαδιού μετά από κάποια χλμ, εφόσον δε χρειάζεται κάποια έξτρα μέριμνα πέραν από τα προβλεπόμενα σέρβις ή αλλαγές λαδιών. Για παράδειγμα το Vectra του πατέρα μου καίει μισό λίτρο ανά 5.000χλμ (όταν τα αλλάζει κιόλας) από τις 130.000χλμ μέχρι και σήμερα, που έχει 240.000χλμ. Δεν άλλαξε κάτι σε σχέση με τον καιρό που ήταν καινούριο το αμάξι, απλά όταν έρχεται η ώρα της αλλαγής η στάθμη δεν είναι στο MAX, αλλά στη μέση του δείκτη. (Για αυτό μάλλον ευθύνομαι εγώ, καθώς σε αυτό το αμάξι έκανα τα πρώτα μου χιλιόμετρα, και το κατέστρεψα λίγο!)
Προσωπικά θεωρώ πως οι παράγοντες που συντελούν στην μακροβιότητας ενός κινητήρα, με φθίνουσα σειρά είναι:
- Ο χρήστης
- Η χρήση (πόλη ή επαρχία ή ταξίδια)
- Ο κινητήρας (η φίρμα δλδ)
Για τα 2 και 3 μπορώ να το ξανασκεφτώ ίσως και να αντιστρέψω τη σειρά αλλά το 1 σίγουρα παίζει τον σημαντικότερο ρόλο και με διαφορά.
Για παράδειγμα, μπορώ να βάλω στοίχημα πως οποιοδήποτε αυτοκίνητο να δώσετε στον πατέρα μου θα το πάει 400.000χλμ χωρίς να καίει σταγόνα λάδι. Ακόμα και θερμοστάτης να κολλήσει, ο κινητήρας θα ψύχεται επαρκώς από τον αέρα, έτσι πως πάει.
Δεν είναι το ίδιο ένας κινητήρας να έχει κάνει 200.000χλμ με μέση τιμή rpm τις 2.000 με έναν που έχει λειτουργήσει κατά μέσο όρο τις 4.000rmp. Πρακτικά ο δεύτερος έχει τα διπλάσια 'χρόνια'.
Τέλος, θέλω να κάνω την εξής παρατήρηση. Δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση πως ο Ιάπωνας είναι πιο αξιόπιστος, το αντίθετο μάλιστα.
Αλλά δεν είναι δίκαιο να συγκρίνω άμεσα την αξιοπιστία μιας Corolla, που θα την πάρει άτομο σαν το πατέρα μου και θα πηγαίνει νορμάλ, και ενός Golf που θα το πάρει ο X, Y, Z κάγκουρας σαν πρώτο αμάξι (πχ εγώ πριν 10 χρόνια) και θα πηγαίνει να μετρά 0-100 και να μαλ***ται.
Μου λένε όλοι ότι τα Golf GT σπάνε σασμάν. Κακώς, και στα χέρια του κάγκουρα δεν έπρεπε να χαλάνε τόσο εύκολα, αλλά όλοι ξέρουμε πως τα πηγαίνουν συνήθως κάτι τέτοια αμάξια.
-
Πέραν της βλάβης από ελλατωματικό-εργοστασιακό εξάρτημα,όλη η υπόθεση για την μακροζωία ενός αμαξιού γενικότερα και όχι μόνο του κινητήρα του,είναι η σωστή συντήρηση και τα σωστά αντ/τικά._
-
193,500χλμ Ford Focus 1.6cc , mk1 , του 2000 βάρεσε μπιέλα χθές στην ΕΟ...., του αδερφού μου
-
Ο χρήστης Thomas_C200K έγραψε:
193,500χλμ Ford Focus 1.6cc , mk1 , του 2000 βάρεσε μπιέλα χθές στην ΕΟ...., του αδερφού μουΜπορείς σε παρακαλώ να μας πείς τι ιξώδες είχε το λάδι που φορούσε ?
-
και καθε ποτε τα αλλαζε...
(βλεπω να λαδωνονται οπλα για μαχη)
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
193,500χλμ Ford Focus 1.6cc , mk1 , του 2000 βάρεσε μπιέλα χθές στην ΕΟ...., του αδερφού μου
Μπορείς σε παρακαλώ να μας πείς τι ιξώδες είχε το λάδι που φορούσε ?
Σύμφωνα με το τελευταίο σέρβις πρό 1.5 έτους περίπου 5W-30 της Ford , βέβαια το αμάξι είχε καταθέσει πινακίδες και τις πήρες την περασμένη βδομάδα, οπότε και αποφάσισε να το κινήσει για το συνεργείο χθές...., γενικά η συμπεριφορά του αυτοκινήτου δεν ήταν και η καλύτερη ακουστικά , γενικά έκανε σαν τράτα τα τελευταία ~30χλμ λίγο πρίν το Αγρίνιο έκανε το μπάμ και τα πήρε όλα στην μασχάλη, πάντως δεν το ζόριζε χθές για να πώ ότι ήταν και μαλακία του μικρού. Τώρα μτχ μοτέρ, που με τα εργατικά και ιμάντες, λάδια, κλπ θα μας κοστίσει 1000€. (Αν είμασταν Αθήνα το έβλεπα το 1500€)
@Τριντέντ μάξ στα 10.000χλμ γινόταν η αλλαγή ίσως και νωρίτερα.
-
ειχε παρατηρησει ποτε να εκαιγε λαδι;
-
ειχε πολυ καιρο το αμαξι να παρει μπρος?
-
Ο χρήστης Thomas_C200K έγραψε:
Σύμφωνα με το τελευταίο σέρβις πρό 1.5 έτους περίπου 5W-30 της Ford , βέβαια το αμάξι είχε καταθέσει πινακίδες και τις πήρες την περασμένη βδομάδα, οπότε και αποφάσισε να το κινήσει για το συνεργείο χθές...., γενικά η συμπεριφορά του αυτοκινήτου δεν ήταν και η καλύτερη ακουστικά , γενικά έκανε σαν τράτα τα τελευταία ~30χλμ λίγο πρίν το Αγρίνιο έκανε το μπάμ και τα πήρε όλα στην μασχάλη, πάντως δεν το ζόριζε χθές για να πώ ότι ήταν και μαλακία του μικρού. Τώρα μτχ μοτέρ, που με τα εργατικά και ιμάντες, λάδια, κλπ θα μας κοστίσει 1000€. (Αν είμασταν Αθήνα το έβλεπα το 1500€)
200.000xλμ και λάδια νεράκια δεν...με την καμμία και σε κανένα αυτοκίνητο, χιλιοειπωμένο από εμένα κατά καιρούς μέχρι παρεξήγησης.
Δεν είναι θέμα ζορίσματος, πρίν χρόνια με 70 χλμ χαλαρά την είχε πάθει φίλος έξω από τον Βόλο, γιαυτό φωνάζω για να λεπτόρευστα λάδια, για να μην την πάθει κανείς, αλλά ?Καλό κουράγιο.
-
Δυστυχώς όποτε τα αυτοκίνητα μένουν ακίνητα για πολύ καιρό δημιουργούνται προβλήματα... Πόσο καιρό είχε να πάρει μπρος το μοτέρ? ...και πόσα χιλιόμετρα έκανε προτού σπάσει?
-
Λεπτόρευστα λάδια; Τα φώτα σας παρακαλώ!
-
200.000xλμ και λάδια νεράκια δεν...με την καμμία και σε κανένα αυτοκίνητο, χιλιοειπωμένο από εμένα κατά καιρούς μέχρι παρεξήγησης.
Δεν είναι θέμα ζορίσματος, πρίν χρόνια με 70 χλμ χαλαρά την είχε πάθει φίλος έξω από τον Βόλο, γιαυτό φωνάζω για να λεπτόρευστα λάδια, για να μην την πάθει κανείς, αλλά ?Καλό κουράγιο.
Συμφωνώ, με τέτοιες αντιλήψεις καλό κουράγιο.
Αμάξι 16 ετών και 330k χλμ, από τα 60k φοράει 5-30.
Ένα ακόμα με 170k, φορούσε για μεγάλο διάστημα 5-30, τώρα 0-30. Ακόμα κελαηδάνε αμφότερα, οι αναλύσεις λαδιών είναι εξαιρετικές, καταναλώσεις και απόδοση μια χαρά. -
@drdino τι αμαξια ειναι αυτα που θελουν τετοιο λαδι?
-
Κωνσταντίνε μη νομίζεις ότι κατέχεις την απόλυτη αλήθεια, ούτε να είσαι είρων, άλλωστε τα γεγονότα διαψεύουν, και σε αυτά τα χλμ να πάρει κανείς μια extra προστασία με ενα 10-40 δεν είναι τίποτα το τραγικό γιατί οι εμμονές πληρώνονται, μόνο πρόσεξε στα αυτοκίνητα που αναφέρεσε μην ξεχαστείτε και πιέσετε λίγο περισσότερο το γκάζι γιατί ποτέ δεν ξέρεις.
Όσο για τις αναλύσεις των λαδιών, καμμία δεν θα σου δείξει τι θα γίνει αν πιέσεις το μοτέρ με 100-110c με τα νεράκια λάδια, θα τα πάρεις στη μασχάλη όλα και ας ήταν οι αναλύσεις οι καλύτερες του κόσμου.
-
Εσύ νομίζεις ότι κατέχεις την απόλυτη αλήθεια όπως φάνηκε στο προηγούμενο ποστ σου, εγώ έφερα δύο προσωπικά παραδείγματα για να δείξω ότι αυτό που λες ΔΕΝ είναι απόλυτο.
Και τα δύο αυτοκίνητα γνωρίζουν το πλήρες φάσμα απόδοσης.
-
ε = f(t,σσσσσσσσσσ,T)
-
Tι λες για τα λεπτόρευστα λάδια φίλε Quadra; Να βάζει ή να μη βάζει κάποιος; Ένα μοτέρ σαν το δικό μου με 130.000χλμ τι να βάλει; Υπ΄ όψιν οδηγώ κανονικά (όχι κόφτες και γεμάτες πρώτες) μέσα στην πόλη κυρίως, αλλά και εκτός με 120 χλμ. Αν θυμάμαι καλά βάζω 10/40. Αυτά δεν είναι λεπτά αν δεν κάνω λάθος.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Εσύ νομίζεις ότι κατέχεις την απόλυτη αλήθεια όπως φάνηκε στο προηγούμενο ποστ σου, εγώ έφερα δύο προσωπικά παραδείγματα για να δείξω ότι αυτό που λες ΔΕΝ είναι απόλυτο.Και τα δύο αυτοκίνητα γνωρίζουν το πλήρες φάσμα απόδοσης.
Κωνσταντίνε, όσοι προτίνεται μετά βεβαιότητας μόνο λεπτόρευστα λάδια και όσοι μιλάνε εδώ για λίγο παχύτερα σε περιπτώσεις δουλεμένων κινητήρων είναι από εσάς εξορισμού εξοβελισταίοι, καλό είναι να κρατάτε και καμμία πισινή όταν τα προτείνεται σε όλασ ανεξαιρέτως τα μοτέρ για διάφορους και πολλούς λόγους. Μερικοί πολλοί απλοί από αυτούς, για όσους δεν μπορούν να γνωρίζουν περισσότερα, είναι οι παρακάτω.
-
Δεν γνωρίζετε την κατάσταση του κάθε κινητήρα
-
Δεν γνωρίζετε τις επι μέρους τεχνικές του λεπτομέρειες
-
Δεν γνωρίζετε την παροχή της αντλίας κάθε κινητήρα
-
Δεν γνωρίζετε την κατάσταση της αντλίας λαδιού κάθε κινητήρα
-
Δεν γνωρίζετε τη διαμόρφωση του κάρτερ κάθε κινητήρα ( αν συγκρατεί τα λάδια στις στροφές ή όχι )
-
Δεν γνωρίζετε την κατάσταση του ελατηρίου της ανακουφιστικής βαλβίδας
-
Δεν γνωρίζεται αν ο κάθε κινητήρας έχει καθερές τις διόδους του λαδιού μέσα στον στρόφαλο και στη λίπανση του /των εκκεντροφόρων
-
Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι υπάρχουν κινητήρες που η παροχή της αντλίας λαδιού είναι οριακή, και υπάρχουν κινητήρες που η αντλίας τους είναι επερκέστατη γιατί τοποθετείται και σε μεγαλύτερα μοτέρ της ίδιας εταιρίας
Επειδή τίποτα από αυτά δεν γνωρίζεται, καλό θα ήταν να μην προτείνεται νεράκια σε μοτέρ που έχουν περάσει τις 100 - 150.000 χλμ, γιατί όταν γίνει η ζημιά σε κάποιο μοτέρ κανείς δεν θα μπορεί να αποδώσει ευθύνη σε κανέναν, κανείς δεν θα βρεθεί να πεί ότι έφταιγε το λάδι, θα πούν ήρθε η ώρα του μοτέρ και θα μείνει εκεί το ζήτημα, όμως η ζημιά θα είναι εκεί και θα θυμίζει τις άστοχες παρενέσεις για νεράκια από άτομα που είνια μόνο ένα όνομα σε κάποιο φόρουμ.
Επιμένω λέγοντας ότι κάποια θέματα χρίζουν περισσότερης σοβαρότητας από άτομα που είναι και τεχνικοί επιστήμονες, γιατί το να μπαίνουν όλοι οι κινητήρες στο ίδιο τσουβάλι ανεξάρτητα αν έχουν απόδοση 45 ίππους στο λίτρο ή 130, αν είναι ατμοσφαιρικοί ή τούρμπο, είναι τουλάχιστον ανεύθυνο, όσον αφορά δε τις αντιλήψεις μου δεν μπορείς εσύ να με ερμηνεύσεις γιατί δεν με γνωρίζεις προσωπικά, οπότε η όποιες αναφορές επί προσωπικού καλό είναι να εκλείψουν.
Καλά είναι να προσέχουμε τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και τις μειωμένες τριβές που προσφέρουν τα νεράκια λάδια, αλλά τα δουλεμένα μοτέρ έχουν διαφορετικές ανάγκες στα φορτία του bottom end, τις οποίες πολλές φορές δεν μπορούν να τις καλύψουν τα νεράκια, είτε μας αρέσει είτε όχι.
-
-
Εσύ νομίζεις ότι κατέχεις την απόλυτη αλήθεια όπως φάνηκε στο προηγούμενο ποστ σου, εγώ έφερα δύο προσωπικά παραδείγματα για να δείξω ότι αυτό που λες ΔΕΝ είναι απόλυτο.
Και τα δύο αυτοκίνητα γνωρίζουν το πλήρες φάσμα απόδοσης.
Κωνσταντίνε, όσοι προτίνεται μετά βεβαιότητας μόνο λεπτόρευστα λάδια και όσοι μιλάνε εδώ για λίγο παχύτερα σε περιπτώσεις δουλεμένων κινητήρων είναι από εσάς εξορισμού εξοβελισταίοι, καλό είναι να κρατάτε και καμμία πισινή όταν τα προτείνεται σε όλασ ανεξαιρέτως τα μοτέρ για διάφορους και πολλούς λόγους.
Μήπως ο κατασκευαστής του κινητήρα θέλει αυτά τα λεπτόρευστα λάδια;
Πόσο άντεξε ο κινητήρας του αυτοκινήτου σας;