-
Βγαινει μα διαφορετικο τροπο στο c6 απο οτι στο 3008.....
-
Οδηγούμε το Peugeot 3008
http://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/91143.asp
'Στη χώρα μας το Peugeot 3008 αναμένεται άμεσα (μέσα Μαΐου), ενώ η τιμή του στη βασική έκδοση θα ξεκινά περίπου από τα 18.000 ευρώ.'
Αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση απέναντι στο δικίνητο 1,6 Qasqhai και στο λίγο φτηνότερο και μικρότερο Kia Soul.
Πολύ όμορφο εσωτερικό. -
Ο χρήστης cosneo έγραψε:
Οδηγούμε το Peugeot 3008
http://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/91143.asp
'Στη χώρα μας το Peugeot 3008 αναμένεται άμεσα (μέσα Μαΐου), ενώ η τιμή του στη βασική έκδοση θα ξεκινά περίπου από τα 18.000 ευρώ.'
Αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση απέναντι στο δικίνητο 1,6 Qasqhai και στο λίγο φτηνότερο και μικρότερο Kia Soul.
Πολύ όμορφο εσωτερικό.αυτο το auto triti πια !!!!
τετοια ρεπορταζ κανω και εγω διαβαζοντας τα χαρακτηριστηκα του μοντελου και μονο!!!τσπ
ΒΡΕ peugeot να ναι κ οτι να ναι -
Αφού κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα μεταφέρεται στο Κατασκευαστές μοντέλα
-
Το (150 ίππους) οδήγησα χτες σε ανηφορική διαδρομή με πολλές κλειστές στροφές: θα συμφωνήσω με τους υπόλοιπους: δεν είναι τόσο άσχημο από κοντά - σίγουρα όχι όμορφο - και από μέσα είναι αρκετά καλό.
Τα άσχημα πρώτα:
- Με χαλάει βέβαια σαν εργονομία η κεντρική κονσόλα, πως θα βγεις από κει μέσα αν παρκάρεις και είναι κλειστή η πόρτα του οδηγού;
- τιμόνι μάλλον μέτριο, δείχνει να πλέει (σίγουρα χειρότερο απ΄ του 306)
- κινητήρας δε μ΄ έπεισε, ίσως να ζητάω και πολλά αλλά σε σύγκριση με το δικό μου 306 1.4 (75 ίππους) δεν είχε και το τρελό γκάζι. Ίσως να δίνει πιο ψηλά και να ΄ναι το στοιχείο του η εθνική όχι το κλειστό στροφιλίκι
- χώροι πίσω κανονικοί αλλά η πλάτη των καθισμάτων πολύ όρθια ρε γμτ, πως θα ταξιδέψεις έτσι;
Τώρα τα καλά:
- Σ Τ Ρ Ι Β Ε Ι σα δαίμονας. Τέρμα γκάζι πάνω στη στροφή με όσα και να πηγαίνει 'τρένο'. Αυτό το αμορτισεράκι κάνει δουλειά!!! Ένα πραγματικό Peugeot.
-
Τελικα μετα απο αρκετο ψαξιμο πηρα πριν λιγες μερες το 3008 turbo με grip control.Οταν το ειχα δοκιμασει μου ειχε κανει εντυπωση η ανεση και ο πολιτισμενη του συμπεριφορα στην πραξη ομως ειναι πολυ καλυτερο.Ηδη εχω κανει 1600 κμ και η ησυχια του στο ταξιδι κατι που με ενδιεφερε πολυ ειναι χαρακτηριστικη.Στον εθνικο για Αθηνα πηγαινεις με 6η 120 και 2950 στροφες και δεν ακους σχεδον τιποτα εκτος απο ενα ελαχιστο αεροδ/κο φυσημα απο τους τεραστιους καθρεφτες που ομως σου προσφερουν τεραστια ορατοτητα.Περισσοτερο απο 120 δεν το πηγα ακομη ουτε περασα τις 3500 στροφες λογω στρωσιματος αλλα αισθανεσαι την δυναμη και την ελαστικοτητα του κινητηρα απο πολυ χαμηλα (ροπη 24 απο τις 1400) κατι που φαινεται στις ανηφορες που δεν μενεις ποτε κρεμασμενος.To grip πρεπει να περιμενει το χειμωνα για να δοκιμαστει στις βροχες και στα χιονια και ελπιζω να κανει δουλεια.
Εκεινο που μου εχει κανει εντυπωση μεχρι τα 1627 κμ που εκανα μεχρι τωρα ειναι οτι το trip computer μου βγαζει μεση συνολικη καταναλωση μολις 7,1 στα 100 κμ,ενω σε αρκετα σημεια του εθνικου με 5η και 2200 στρ.εβγαζε κατλ/ση περιπου 5,7 με 6 λ.ενω μεσα στην πολη δεν ξεπερασε τα 9,5 λ. Βεβαια η οδηγηση ειναι πολυ χαλαρη και σε χαμηλες στροφες αλλα γενικα φαινεται να μη καιει πολυ.
Τωρα για να πω και ενα μειον (ευτυχως το μονο που παρατηρησα μεχρι τωρα) ειναι η ολη διαδικασια λογω turbo αναμονης στο ξεκινημα 1' στη συνεχεια μεχρι 2000 στρ.μεχρι να ζεσταθουν τα λαδια στη συνεχεια 1' με 2' αναμονης πριν σβησει ο κινητηρας ειτε για σταθμευση ειτε για να βαλεις βενζινη πραγματα εκνευριστικα στην πραξη απαραιτητα ομως για να μακροχρονησει η τουρμπινα που ομως τελικα κανει και τη διαφορα.
Οσο αφορα την βενζινη βαζω την 95αρα και το αυτ/το παει μια χαρα.
Αν καποιος αλλος το εχει παρει θα ηθελα να ακουσω και την δικια του γνωμη. -
Συγγνώμη πρέπει να περιμένεις για να βάλεις βενζίνη 1 με 2 λεπτά?
-
mag.ma μπορείς να μου πεις (αν δεν γίνομαι αδιάκριτος) ποια έκδοση πήρες, πόσο κόστισε και αν τρέχει κάποια προσφορά ή έκπτωση σήμερα?
Τι ελαστικά και ζάντες φοράει? -
Ο χρήστης dlad έγραψε:
mag.ma μπορείς να μου πεις (αν δεν γίνομαι αδιάκριτος) ποια έκδοση πήρες, πόσο κόστισε και αν τρέχει κάποια προσφορά ή έκπτωση σήμερα?
Τι ελαστικά και ζάντες φοράει?Πηρα την premium με επιπλεον το grip control και 16αρες ζαντες με ελαστικα μισελεν παντος καιρου που το συνοδευουν.Παντως επειδη ειχα οδηγησει και την εκδοση χωρις το grip με τις 17αρες ζαντες και κανονικα λαστιχα ουσιαστικη διαφορα στην κυληση δεν εντοπισα.Οσο για την τιμη βγαινει στις 24 Χ.με το κλειδι και την εκπτωση του εττ και χωρις να τρεχει καποια αλλη προσφορα.
Τωρα μια διορθωση στις 2950 στρ.με 6η πιανει 130 ενω τα 120 τα πιανει στις 2600 παλι με 6η. -
Σ' ευχαριστώ, λογικά από Σεπτέμβριο θα υπάρχουν προσφορές και λόγω απόσυρσης ίσως.
-
Ο χρήστης digital.centaur έγραψε:
Συγγνώμη πρέπει να περιμένεις για να βάλεις βενζίνη 1 με 2 λεπτά?Οταν ειμαι απο ταξιδι τα τελευταια 2 κμ παω με κατω απο 2000 στρ. ωστε μεχρι το βενζιναδικο να 'συνελθει' λιγο η τουρμπινα και περιμενοντας γυρω στο 1' λιγο πιο πισω απο την αντλια στη συνεχεια να γεμισω.Παντως σιγουρα η ολ διαδικασια δεν ειναι οτι το καλυτερο.
-
Ο χρήστης mag.ma έγραψε:
Οταν ειμαι απο ταξιδι τα τελευταια 2 κμ παω με κατω απο 2000 στρ. ωστε μεχρι το βενζιναδικο να 'συνελθει' λιγο η τουρμπινα και περιμενοντας γυρω στο 1' λιγο πιο πισω απο την αντλια στη συνεχεια να γεμισω.Παντως σιγουρα η ολ διαδικασια δεν ειναι οτι το καλυτερο.
οταν πας για ανεφοδιασμό, το αυτοκίνητο και η τουρμπίνα θα δουλέψουν μετα από 2-3 λεπτά ξανά
το προβλημα μου φαίνεται οτι βρίσκεται οταν σβησεις το αυτοκίνητο μετα απο διαδρομή για πολύ ώρα, ετσι ωστε να προλαβει να ψυχρανθει η μηχανη και τα λάδια πολύ γρήγορα.. ισχύει..??? -
Ο χρήστης rafi έγραψε:
Οταν ειμαι απο ταξιδι τα τελευταια 2 κμ παω με κατω απο 2000 στρ. ωστε μεχρι το βενζιναδικο να 'συνελθει' λιγο η τουρμπινα και περιμενοντας γυρω στο 1' λιγο πιο πισω απο την αντλια στη συνεχεια να γεμισω.Παντως σιγουρα η ολ διαδικασια δεν ειναι οτι το καλυτερο.
οταν πας για ανεφοδιασμό, το αυτοκίνητο και η τουρμπίνα θα δουλέψουν μετα από 2-3 λεπτά ξανά
το προβλημα μου φαίνεται οτι βρίσκεται οταν σβησεις το αυτοκίνητο μετα απο διαδρομή για πολύ ώρα, ετσι ωστε να προλαβει να ψυχρανθει η μηχανη και τα λάδια πολύ γρήγορα.. ισχύει..???αυτό το έχω κ εγώ απορία...όταν πας σε ένα βενζινάδικο για 2-3 λεπτά θα το σβήσεις. Εάν το κάνεις αμέσως επιβαρύνεται η τουρμπίνα;
-
Η τουρμπινα ψυχεται απο το λαδι του κινητηρα(νομιζω).Πως λοιπον σε ενα οχημα που ειναι στασιμο και δουλευει στο ρελαντι,με αποτελεσμα τα ψυγεια(λαδιου-νερου)να μην δουλευουν,να εχουμε πτωση της θερμοκρασιας του λαδιου? Εγω πιστευω οτι συμβαινει το αντιθετο γιαυτο και οι υπερωριες του βεντιλατερ οταν το οχημα κινειται αργα ή δουλευει στο ρελαντι.
Σαν αστικος μυθος μου ακουγεται.
-
Η τουρμπίνα όταν πατάς τέρμα το γκάζι κοκκινίζει από τη ζέστη. Στο ρελαντί κρυώνει.
Βέβαια αν οδηγάς χαλαρά δεν είναι τόσο ζεστή η τουρμπίνα και μπορείς να το σβήσεις μετά από λίγο (οδηγίες κατασκευαστή - έχει διαφορά ανάλογα με το αμάξι).
-
Επίσης, πολλοί σύγχρονοι τουρμποκινητήρες διατηρούν σε λειτουργία το σύστημα λίπανσης ή/και ψύξης ακόμα και μετά το σβύσιμο του κινητήρα. Απ' όσο ξέρω αυτό συμβαίνει στους tsi και στον 1,6Τ των BMW-PSA...
Άρα δεν τίθεται θέμα.
-
Ψύξης ναι, έχει και ηλεκτρική αντλία νερού. Για το λάδι δεν ξέρω.
-
Το είδα σήμερα σε έκθεση και εντυπωσιάστηκα για τα καλά, όχι όμως τόσο που να 'προδώσω' την Octavia, δε νομίζω... Πάντως είναι αρκετά καλό αμάξι. Ειδικότερα :
ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΠΟΛΥ :
- Η σχεδίαση του ταμπλώ, αρκετά όμορφο, καλά υλικά και φινίρισμα.
- Τα διάφορα 'μπιχλιμπίδια' της έκδοσης premium pack.
- Οι άνετοι χώροι μπρος-πίσω και το επίπεδο πάτωμα στις πίσω θέσεις με τις 'κρυφές' θέσεις για μικροπράγματα κάτω απ' τα πατάκια.
- Η λειτουργικότητα της πίσω 'διπλής' πόρτας, χρησιμοποιείται ακόμη και σαν 'παγκάκι' ή σαν προέκταση του πατώματος του πορτ-μπαγκάζ, σε περίπτωση που θες να κουβαλήσεις κάτι πολύ μακρύ.
- Το μεταβαλλόμενο ύψος του πατώματος στο πορτ-μπαγκάζ και το ρίξιμο των πίσω θέσεων με το τράβηγμα ενός μοχλού κοντά στην πίσω πόρτα (δε χρειάζεται να κάνεις 'βόλτες' για να ρίξεις τα πίσω καθίσματα).
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΚΑΘΟΛΟΥ :
- Η έλλειψη αυτόματου κιβωτίου, έστω ενός CVT (δε μιλάω για DSG και άλλα ξωτικά…)
- Η υπερβολικά ψηλή κονσόλα και η θέση του επιλογέα. Κάποιους τους βολεύει αλλά εμένα μου τη δίνει να βρίσκεται διαρκώς μπροστά μου. Δεν είμαι φυσικά νοσταλγός του 'μαρκουτσιού που φυτρώνει απ' το (γυμνό) πάτωμα'… αλλά αν παρκάρω κολλητά με τοίχο στα αριστερά μου, πώς διάολο θα βγω από κει μέσα…;;;
- Η μέτρια ποιότητα στα πλαστικά των θυρών και οι μικροσκοπικές θήκες στις μπροστινές πόρτες. Εάν δεν κάνω λάθος οι πίσω πόρτες δεν έχουν καθόλου, διορθώστε με.
- Το υπερβολικό βάρος (1500+ στην έκδοση των 150 ίππων).
- Η τεράστια 'μουτράκλα' με τις επίσης τεράστιες οπές ψύξης της μηχανής, αν και αυτό είναι το τελευταίο που θα με επηρέαζε.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Παραμένω στην Octavia που και 16 πόντους χαμηλότερη είναι και στρίβεις με λιγότερο φόβο και κανονικότατη ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων έχει πίσω και πολύ καλύτερες επιδόσεις και ΚΥΡΙΩΣ το 7άρι DSG, κι όλα αυτά με σχεδόν τα ίδια λεφτά. -
συμφωνω σε πολλα ...αλλα την ανεση που εχει το 3008 και το κρατημα που εχει παραλληλα δεν τα φτανει ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ η octavia .....
αν το οδηγησεις θα καταλαβεις τι σημαινει να εχεις μαλακες ανρτησεις...κορυφαια ανεση και ως δια μαγειας τελειο κρατημα...μονο οι γαλλοι ξερουν την συνταγη..
ενω στο octavia νομιζεις οτι στριβει καλυτερα διοτι γερνει λιγοτερο λογω των σκληρων σε σχεση με το 3008 αναρτησεων.δεν σημαινει παντα οτι η πιο σκληρες αναρτησεις κανουν το αυτοκινητο να στριβει καλυτερακατα τα αλλα ναι ...κορυφαιο αυτοκινητο και η octavia .!
-
Άντε βρε Γιάννη, αφού το ξέθαψες το θέμα, ας γράψω και εγώ μερικά πράγματα που ενδεχομένως να βοηθήσουν κάποιους που (όπως εγώ πρίν από καναδυό μήνες) θέλουν να ενημερωθούν από οδηγούς και χρήστες και όχι από δημοσιογράφους.
Τον Αύγουστο, όταν ανακοινώθηκε η απόσυρση, είπαμε να αντικαταστήσουμε την παλιά και πιστή μας Ascona (που τα τελευταία χρόνια οδηγούσε η σύζυγος) και να εκμεταλλευθούμε παράλληλα και το μειωμένο ΕΤΤ. (Να είναι καλά οι άνθρωποι, γλίτωσα περίπου 4 χιλιάρικα...)
Έψαχνα λοιπόν για ένα ευρύχωρο και άνετο οικογενειακό αυτοκίνητο από 1.600cc έως 1.800cc (θεωρώντας ότι τα >2.000cc αποτελούν φορολογικό στόχο...) με υψηλή βαθμολογία στο NCAP (την αγαπάμε την σύζυγο...) και κατά προτίμηση με κάπως ψηλή θέση οδήγησης. Δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα η τετρακίνηση, δεν θα με χάλαγε και αν υπήρχε. Το αυτοκίνητο θα έπρεπε να αρέσει στην σύζυγο καθόσον προοριζόταν γι’ αυτήν...
Καθημερινό λοιπόν ψάξιμο στο forum και σε άλλα sites για γνώμες, ιδέες, προβλήματα και εντυπώσεις. Σαν υποψήφια επέλεξα το Opel Insignia 1.8T Sports Tourer, το Skoda Octavia Scout 1.8TSI, το Toyota Avensis SW 1.8 (με μισή καρδιά βέβαια), και το Nissan Qashqai 1.600.
Αρχές Σεπτεμβρίου και πάμε να δούμε πρώτα το Insignia. Δυστυχώς το Sports Tourer δεν υπήρχε διαθέσιμο σε έκθεση, ούτε μπορούσαν να μας πουν πότε και αν θα υπήρχε. Έπρεπε να το πληρώσουμε, να το παραγγείλουμε και όταν θα ερχόταν, θα το βλέπαμε... Αρνητικό και το γεγονός ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο με μειωμένο ΕΤΤ.
Το ίδιο ακριβώς σκηνικό και με το Avensis, μόνο που εκεί ενώ βλέπαμε το αντίστοιχο sedan, οι υπάλληλοι έσβησαν τα φώτα της έκθεσης (απέναντι από το ΙΚΕΑ) ακριβώς την ώρα της λήξης του ωραρίου τους και μας περίμεναν με τα κλειδιά στην πόρτα... Φαντάσθηκα να είχα αγοράσει το αυτοκίνητο και να έπεφτα στα χέρια τους για να με εξυπηρετήσουν και έφυγα τροχάδην...
Επόμενη επίσκεψη στην Skoda στην διασταύρωση του Carrefour. Το Octavia Scout φαινόταν καλοστημένο εργαλείο με σχετικά λιτό εσωτερικό που δεν ενθουσίασε ιδιαίτερα την σύζυγο ούτε τον γιο. Εξυπηρετικότατοι οι υπάλληλοι, αλλά δεν υπήρχε διαθέσιμο όχημα για test drive. Και εδώ έπρεπε να παραγγείλω το αμάξι και να το δοκιμάσω όταν έρθει...
Έμεινε το Qashqai λοιπόν. Πάω και το βλέπω μεσοβδόμαδα και κλείνω ραντεβού για test drive για Σάββατο. Μερικές μέρες πριν την δοκιμή, με προσπερνάει στην περιφερειακή ένα 'αγνώστου ταυτότητος' αυτοκίνητο. Φαινόταν μεγάλο και ευρύχωρο (κάτι σαν αυτό που έψαχνα) και το κυνήγησα να δω περί τίνος πρόκειται. Με το ζόρι διέκρινα να γράφει «3008» στο πίσω μέρος. Αρχίζω να ψάχνω γι’ αυτό στο internet και καταλήγουμε στην αντιπροσωπεία της Peugeot. Κλείνουμε ραντεβού για test drive για το ίδιο Σάββατο, αμέσως μετά το ραντεβού για την δοκιμή του Qashqai.
Σάββατο λοιπόν πρωί η οικογένεια και ένα παλικάρι που μας συνόδευε πάνω στο Qashqai και δρόμο. Η συμπεριφορά του μου θύμισε λίγο ένα Grant Vitara που είχα πριν από μερικά χρόνια. Κουνούσε σαν βάρκα σε σημείο που ο γιος πίσω ζήτησε σακούλα... Ανεβαίνω στις ανηφόρες της Άνω Πόλης για δοκιμή και το βλέπω να ζορίζεται. Σε ένα σημείο μάλιστα αναγκάσθηκα να βάλω πρώτη για να συνεχίσω. Να σημειώσω ότι την ίδια διαδρομή την έχω κάνει άπειρες φορές τα τελευταία τριάντα χρόνια με πολλά και διάφορα αυτοκίνητα, αλλά τέτοιο ζόρι δεν τράβηξε ποτέ κανένα. Βγαίνουμε στην περιφερειακή και το δίνω στην σύζυγο. Δεν της κάθισε καλά και μετά από τρία λεπτά οδήγησης κατεβαίνει και μου λέει «πάρτο εσύ»...
Φεύγουμε από την Nissan και πάμε στην Peugeot. Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας περίμενε παρκαρισμένο. Ανεβήκαμε και οι τρεις και φύγαμε με κατεύθυνση προς Καρδία. Ο καιρός βροχερός, το αυτοκίνητο άγνωστο και είπα να το πάω συντηρητικά. Έλα μου ντε που το turbo μου γαργαλούσε το πόδι... Αφού περάσαμε την γέφυρα της Θέρμης, ο γιος μου πρότεινε να στρίψω από κάποια από τις χωμάτινες εξόδους που έχει στην ευθεία πριν από την ανηφόρα της Καρδίας. Πέρασα δύο εξόδους που δεν φαινόταν καλά από τον δρόμο αλλά με 120km/h που να στρίψεις... Κατεβαίνω στα 80km/h και στην επόμενη έξοδο που ξαφνικά βλέπω, φρενάρω απότομα (κανείς πίσω μου φυσικά) και στρίβω το τιμόνι. Η έξοδος μου βγήκε χωμάτινη και πιό κατηφορική από ότι την περίμενα και λέω «αμάν, τώρα θα μας φέρει τούμπα...» Το αυτοκίνητο ΕΣΤΡΙΨΕ σαν να ήταν πάνω σε ράγες!
Κατεβαίνω και το παίρνει η σύζυγος. Κάθεται στη θέση του οδηγού και το πηγαίνει σαν το οδηγούσε χρόνια! Μπρος, πίσω, παρκάρισμα, στροφές, όλα της φάνηκαν άνετα. Την ενόχλησε λίγο η δεξιά κολόνα που της περιόριζε την ορατότητα. Εγώ δεν αντιμετώπισα πρόβλημα ορατότητας, ίσως λόγω διαφοράς ύψους. Μετά από κανένα μισάωρο ταλαιπωρία του αυτοκινήτου στους περίεργους και μισοκατεστραμένους δρόμους της περιοχής, το ξαναπαίρνω εγώ και βγαίνουμε πάλι στο δρόμο για Καρδία. Αναβαίνω την ανηφόρα με 70Km/h, και αρχίζω να το βασανίζω βάζοντας 6η και πατώντας γκάζι. Το άτιμο αντί να κωλώσει, άρχισε να επιταχύνει... Ο γιός που καθόταν σταυροπόδι στο κάθισμα πίσω από μένα (είμαστε 1,90 και οι δυο) ενθουσιάστηκε με την άνεση του αυτοκινήτου και άρχισε να μου τρώει τα αυτιά να το πάρουμε. Άρχισε να σιγοντάρει και η κυρία από δίπλα και τότε με ζώσαν τα φίδια... Βρε λες να καταλήξω να πάρω γαλλικό αυτοκίνητο εγώ που δεν τα είχα σε πολύ εκτίμηση...
Να μη τα πολυλογώ, εδώ και 2 εβδομάδες είναι παρκαρισμένο στην πιλοτή ένα 3008 Vapor Gray 150hp Premium Pack & Look Aventure. Κάναμε και δυο ταξιδάκια για στρώσιμο, και φτάσαμε αισίως στα 700km. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι άριστες. Μοναδικό πρόβλημα για την σύζυγο το μεγάλο του πλάτος (πάνω από 210 από καθρέφτη σε καθρέφτη!) που την δυσκολεύει στους ελιγμούς κατά την έξοδό της από την πιλοτή. Ευτυχώς έχει κατατοπιστικότατη υποβοήθηση παρκαρίσματος με ηχητική και οπτική απεικόνιση στην οθόνη τόσο μπροστά, όσο και πίσω.
Εγώ πάλι βρήκα ενοχλητική την θέση της κολόνας τιμονιού. Αν φοράς 46 νούμερο παπούτσι και σηκώσεις την ο πόδι σου από το γκάζι για να πατήσεις φρένο, η μύτη του παπουτσιού βρίσκει στην κολόνα. Ίσως είναι θέμα συνήθειας, γιατί αυτό που συνήθως κάνω είναι να σηκώνω την μύτη ενώ το τακούνι πατάει στο πάτωμα. Αν σηκώσεις τελείως όλο το πόδι δεν βρίσκει.
Στο δρόμο το αυτοκίνητο ήταν άνετο και αθόρυβο σε σημείο... ενοχλητικό. Δεν ακούγεται καθόλου ο κινητήρας, με συνέπεια την πρώτη μέρα που το πήρα να πέσει το μάτι μου στο στροφόμετρο που έδειχνε τον ουρανό... Για κάποιον που για χρόνια αλλάζει ταχύτητες «με το αυτί» ίσως χρειάζεται χρόνος προσαρμογής. Ο κινητήρας ελαστικότατος, αν και λόγω στρωσίματος (ειρήσθω εν παρόδω μου είπαν από την αντιπροσωπεία ότι δεν χρειάζεται στρώσιμο) προσπάθησα να μη τον ζορίσω. Δεν άντεξα βέβαια και το πάτησα την πρώτη μέρα σε έναν έρημο αυτοκινητόδρομο μέχρι 180km/h για πολύ λίγο. Αυτό που άκουγα μέσα ήταν ένα χαμηλό θρόισμα μάλλον από τους μεγάλους καθρέφτες.
Μια και είπα για προηγουμένως για ταχύτητες, να πω ότι το κιβώτιο είναι σαφέστατο και οι ταχύτητες κουμπώνουν θαυμάσια και γλυκά. Η θέση του λεβιέ όχι μόνο δεν είναι ενοχλητική, αλλά είναι και ξεκούραστη γιατί μπορεί να ξεκουράζεται το χέρι ακουμπώντας τον αγκώνα στο δερμάτινο καπάκι του τεράστιου κουτιού που βρίσκεται ανάμεσα στα μπροστινά καθίσματα.
Πολύ πρακτικό το Head Up Display που απεικονίζει πληροφορίες στο ύψος του οπτικού πεδίου του οδηγού. Για μένα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο δεδομένου ότι από την θέση που οδηγούσα το τιμόνι έκρυβε την ορατότητα στο πάνω μέρος του ταχύμετρου. Εκτός από την ταχύτητα, απεικονίζονται οι πληροφορίες του Cruise Control (αποδείχθηκε χρησιμότατο στο ταξίδι) και του Speed Limiter (μάλλον άχρηστο πράγμα...) Στο ίδιο HUD απεικονίζεται η απόσταση σε sec από το προπορευόμενο όχημα. Ίσως χρήσιμο μόνο στον γιό μου που πάντα μου έλεγε «δεν τηρείς τον κανόνα των 2 sec που μου έμαθε ο δάσκαλος». Ίσως αν το σύστημα συνεργαζόταν με το Cruise Control να είχε κάποια πρακτικότητα, αν δηλαδή το CC ήταν adaptive. Μάλιστα μου φαίνεται τελείως χαζό το γεγονός ότι δεν είναι adaptive, δεδομένου ότι είναι καθαρά θέμα software η συνεργασία των 2 συστημάτων που ούτως ή άλλως υπάρχουν εγκατεστημένα.
Το ηχοσύστημα είναι απλά ανεκτό... Δεν αναφέρομαι στην έντασή του ήχου (δεν συνηθίζω να ακούω σε υψηλή ένταση γιατί θέλω να ακούω το αυτοκίνητο και τον δρόμο...) αλλά στην ποιότητά του. Θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη, όπως καλύτερη θα μπορούσε να ήταν και η λήψη του ραδιοφώνου. Βέβαια οι Γάλλοι το βγάζουν προαιρετικά και με ηχεία JBL αλλά δεν έρχεται στην Ελλάδα. Να πω εδώ ότι μετά από πίεση των γιων, ζήτησα και μου έβαλαν το USB Box. Φάνηκε χρήσιμο στο ταξίδι γιατί τα τέκνα του κότσαραν το flash disc, έβγαλαν επιτέλους τα ακουστικά τους και άκουγαν την βαβούρα από τα μεγάφωνα και έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε και δυο κουβέντες, έστω και εν μέσω βαβούρας. Όσοι έχουν παιδιά ξέρουν τι εννοώ...
Ομοίως δεν έρχονται στην Ελλάδα και άλλα δύο πραγματάκια που ήθελα να έχει το αυτοκίνητο, οι περιστρεφόμενοι προβολείς ξένου και το σύστημα πλοήγησης. Ειδικά για το σύστημα πλοήγησης η δικαιολογία από τον εξυπηρετικότατο πωλητή της Lion ήταν ότι «δεν το φέρνουμε γιατί δεν υπάρχει υποστήριξη για χάρτες της Ελλάδας». Υπάρχουν για όλη την Ευρώπη, μέχρι και την Βουλγαρία, αλλά όχι για μας! Τώρα θα πρέπει να βάλω κάποια αηδία με βεντούζα στο παρμπρίζ. Bleahh…
Ο αυτόματος διζωνικός κλιματισμός λειτούργησε θαυμάσια και δεν ήταν καθόλου αντιληπτός κατά την οδήγηση (δεν έκοβε καθόλου το αυτοκίνητο). Μας δρόσισε όταν ξεκινήσαμε με ήλιο από Θεσσαλονίκη και μας ζέστανε όταν φτάσαμε στο Νυμφαίο όπου βρήκαμε 6 οC. Μια και ανέφερα το Νυμφαίο, η οδήγηση στις ανηφορικές στροφές πριν το Νυμφαίο ήταν πραγματική απόλαυση. Ειλικρινά λόγω του ύψους του, δεν περίμενα να στρίβει έτσι. Ούτε κλίσεις ούτε αίσθηση ότι θα σου φύγει. Φαίνεται ότι το τρίτο «αμορτισέρ» στον πίσω άξονα κάνει καλή δουλειά.
Στο ταξίδι για Νυμφαίο (Θες/νίκη – Έδεσσα – Νυμφαίο - Πτολεμαίδα – Κοζάνη και επιστροφή μέσω Εγνατία) η μέση κατανάλωση κυμάνθηκε στα 7,2l/100km με τέσσερα άτομα και γεμάτο το πορτμπαγκάζ. Δεν ήταν και άσχημα για άστρωτο αυτοκίνητο ενάμιση τόνου.
Το αμάξι έχει αυτόματο ηλεκτρικό χειρόφρενο η αυτόματη λειτουργία του οποίου απενεργοποιείται από το μενού για όσους δεν το θέλουν. Μπαίνεις και ξεκινάς, σταματάς και σβήνεις την μηχανή και αυτό μπαινοβγαίνει μόνο του. Φυσικά συνδυάζεται με το Hill Assist που η σύζυγος το βρήκε πρακτικότατο. Θυμάμαι ότι απέφευγε συστηματικά να ανεβαίνει την ανηφόρα της Αγ. Σοφίας γιατί στο φανάρι της συμβολής της με Ιασωνίδου & Αγ, Δημητρίου είχε πρόβλημα. Τώρα όλο από εκεί πάει...
Η ορατότητα από το πίσω παρμπριζ είναι περιορισμένη (όπως και σε όλα τα αυτοκίνητα του είδους) αλλά από τους καθρέφτες είναι εξαιρετική. Οι πλαϊνοί καθρέφτες είναι μεγάλοι, ανοιγοκλείνουν εντυπωσιακά στο κλείδωμα / ξεκλείδωμα και έχουν φως από κάτω για να βλέπεις που πατάς το βράδυ όταν μπαίνεις ή βγαίνεις. Φαίνεται ότι και οι Γάλλοι έχουν την παροιμία «όποιος την νύχτα περπατεί, λάσπες και σκ@τ@ πατεί...» Τα μεσαία φώτα μπορούν να ανάβουν και αυτά με το κλείδωμα / ξεκλείδωμα, αλλά τα απενεργοποίησα γιατί καλύτερα σ’ αυτό το αυτοκίνητο να μείνεις από βενζίνη παρά από μπαταρία...
Ο εσωτερικός καθρέφτης είναι αυτόματος μεταβλητής φωτεινότητας. Αποδείχθηκε χρήσιμος κατά την επιστροφή το βράδυ από Εγνατία, καθώς είχα πολλούς ασυνείδητους από πίσω με αντιαεροπορικά φώτα. Χρήσιμα αποδείχθηκαν και τα μπροστινά φώτα ομίχλης στην επιστροφή στο ύψος του Πολύμυλου. Αυτοί που με μπέρδεψαν λιγάκι ήταν οι αυτόματοι υαλοκαθαριστήρες, αλλά θα τους συνηθίζω, που θα πάει...
Δεν ξέρω αν είστε καπνιστές αλλά αν είστε, το αυτοκίνητο δεν θα σας ικανοποιήσει.Το πακέτο καπνιστού που παρήγγειλα είναι ουσιαστικά ο ηλεκτρικός αναπτήρας και ένα κουτάκι σαν φραπεδιέρα με καπάκι για τασάκι. Δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω ότι κανένα πλέον αυτοκίνητο δεν έχει τασάκι. Ούτε για να πετάς τις Nicorette βρε παιδάκι μου... Ευτυχώς έχει ένα τεράστιο χώρο στη θέση που θα έπρεπε να ήταν το μηχανικό χειρόφρενο που χωράει άνετα και ναργιλές...
Ίσως βέβαια το τασάκι να είναι η μόνη έλλειψη στην κονσόλα που με ενόχλησε. Με αποζημίωσε όμως το εντυπωσιακότατο και εργονομικό ταμπλό του. Νομίζεις ότι κάθεσαι σε αεροπλάνο... Μου θύμισε λίγο το ταμπλό του Insignia. Βέβαια και σε αυτό όπως και στο Insignia ο οδηγός δεν βγαίνει από την πόρτα του συνοδηγού χωρίς να κάνει ακροβατικά, λόγω της κονσόλας ανάμεσα στα μπροστινά καθίσματα.
Να αναφέρω τέλος για το πορτμπαγκάζ που είναι μεγάλο και πολύ πρακτικό. Έχει δύο πόρτες (πάνω - κάτω) που ευκολύνουν το φόρτωμα των αποσκευών. Έχει επίσης την δυνατότητα να αλλάζει η διαρρύθμισή μεταβάλλοντας την θέση ενός δεύτερου πάτου. Μου φάνηκε πρακτικό γιατί το έβαλα στην δεύτερη θέση και δημιουργήθηκε ένας χαμηλός χώρος ανάμεσα στο μετακινούμενο πάτο και στον πάτο που είναι ακριβώς πάνω από την ρεζέρβα (ναι έχει ρεζέρβα και όχι κιτ επισκευής...) όπου τακτοποίησα πολλά συμπράγκαλα (φαρμακείο, πυροσβεστήρα, εργαλεία, ηλεκτρική τρόμπα, καλώδια ρεύματος, κλπ)
Αυτό που δεν δοκίμασα ακόμη είναι το Grip Control. Ε, καινούριο είναι ακόμη, να μη το χώσουμε αμέσως στις λάσπες και στις άμμους για να δούμε πως δουλεύει...
Νομίζω ότι έγραψα αρκετά. Αν ξέχασα κάτι και θέλει κάποιος φίλος να με ρωτήσει, είμαι στη διάθεσή του.
Peugeot 3008 '08