-
Δεν περιμενα απο τον Νικο να γραψει αρνητικά για μια bmw που είναι στην κορυφή των πριμιουμ μικρομεσαιων χατς, και που και εγω εχω εξαιρετική εικόνα για τα προιόντα της. Μήπως η συγκριση γίνεται ενδόμυχα με Μ3 Ε46 ;
Τελοσπαντων, αποφασισα να κανω τεστ ντραιβ γιατί δεν μπορώ να φανταστώ το σεγκμεντ χωρις το βασιλιά...
-
...αυτο ακριβως ηθελα να πω τωρα και με προλαβε ο roman_k.
Ο Nikos ισως εστιαζει στην αισθηση ΒΑΡΟΥΣ του τιμονιου. Εκει το ηλεκτρικο ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να φτασει το υδραυλικο. ΤΕΛΟΣ.
Οταν μιλαμε συνολικα για αισθηση τιμονιου, τουλαχιστον σε οτι με αφορα, συμπεριλαμβανω 3 παραμετρους.
1ον την αισθηση βαρους, 2ον το ποσο 'κοβει' το τιμονι, δηλαδη ποσο γρηγορη ή αργη ειναι η κρεμαγιερα / ποσες στροφες απο ακρη σε ακρη, και 3ον τι επιπεδο πληροφορησης δινει ανα πασα στιγμη για το που βρισκονται οι τροχοι.Στην πρωτη παραμετρο, By default, το ηλεκτρικο οπως ειπα και πριν δεν μπορει και δεν φτανει την αισθηση βαρους που δινει το υδραυλικο. Στις υπολοιπες δυο, κατα την γνωμη μου η Bmw στα νεα ηλεκτρικα τιμονια, ειδικα με την κοντη κρεμαγιερα, εχει πετυχει τον καλυτερο συνδυασμο, στην κατηγορια.
Συμφωνω λοιπον και εγω απολυτως στο θεμα του τιμονιου με τον Fanis75, αλλα και στην συνολικη αισθηση που αφηνει το αυτοκινητο, ειδικα με την m-αναρτηση...Για το θεμα κινητηρα-αισθησης, ποσα αλογα φαινεται οτι βγαζει το ενα μοτερ και ποσα το αλλο, παρεθεσα αποτελεσματα δυναμομετρησης τα οποια νομιζω οτι δειχνουν ακριβως το τι συμβαινει.
Για το θεμα της εμφανισης θα συμφωνησω με τον Niko...Εχω δοκιμασει απειρους συνδυασμους χρωματων, πακετων, ζαντων, 3θυρη / 5θυρη, και το αυτοκινητο δυστυχως στα ματια μου, δεν μου καθεται 'σωστο' με τιποτε...
Η νεα 3αρα ειναι το αυτοκινητο που βλεπω, και σε συγκεκριμενο συνδυασμο (χωρις απαραιτητα M-pack) λεω 'αυτη ειναι'... , παροτι τα 4,62μετρα, ποσα ειναι, ειναι δυσκολοχωνευτα, εαν εχεις συνηθισει να παρκαρεις οριακα σχεδον, αλλα οπου να ναι, με αυτοκινητο 4,5μετρων...
-
Ο χρήστης roman_k έγραψε:
Μα δεν ρωτάω εσένα μόνο, αλλα όσους γράφουν τακτικά σε αυτό το τόπικ.Θα συμφωνήσω μαζί σου roman_k και θα προσθέσω ότι η ανάλυση αίσθησης και συμμετοχικότητας τιμονιού είναι μόνο για τα χλμ της βόλτας της πρώτης γνωριμίας και χρησιμεύει ως μέτρο σύγκρισης.
Για τους διάφορους χαρακτηρισμούς, φαντάζομαι ότι είναι κλισέ εκφράσεις όπου όποιος βρει ότι τον αντιπροσωπεύει, τις χρησιμοποιεί.
Πάντως σίγουρα πιστεύω ότι η αίσθηση του τιμονιού είναι κάτι που συνηθίζεται και μετά απο κάποια χλμ (ίσως διαφέρει ο αριθμός απο οδηγό σε οδηγό) λαμβάνονται όλες οι πληροφορίες... -
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Κι εγώ αυτό θυμάμαι...αλλά η 118i με το χειροκίνητο που οδήγησα με αυτή που έχω τώρα, δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση. Μιλάμε η 118i με το αυτόματο κιβώτιο είναι ένα άλλο, πιο γρήγορο αυτοκίνητο.Η ίδια η BMW πάντως δίνει ταχύτερη την χειροκίνητη από στάση. Εν κινήσει δεν θα μου έκανε εντύπωση αν η αυτόματη ήταν ταχύτερη λόγω της πυκνότερη κλιμάκωσης και μόνον.
Μάλλον κάτι δεν έκανες σωστά...μετά από 10 μήνες με το αυτοκίνητο, μπορώ να πώ με 100% βεβαιότητα ότι είναι ό,τι καλύτερο σε ηλεκτρικό τιμόνι
Μάλλον απλά το συνήθισες...
Πάντως σίγουρα πιστεύω ότι η αίσθηση του τιμονιού είναι κάτι που συνηθίζεται και μετά απο κάποια χλμ (ίσως διαφέρει ο αριθμός απο οδηγό σε οδηγό) λαμβάνονται όλες οι πληροφορίες...
Και η φυλακή συνηθίζεται αλλά δε σημαίνει ότι είναι καλό πράγμα. Υπάρχει το μέτριο, υπάρχει το καλό και υπάρχει και άψογο. Δεν είναι όλα ίσα και όμοια.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Και η φυλακή συνηθίζεται αλλά δε σημαίνει ότι είναι καλό πράγμα. Υπάρχει το μέτριο, υπάρχει το καλό και υπάρχει και άψογο. Δεν είναι όλα ίσα και όμοια.Χαχα μην λες μεγάλα λόγια...μπορεί να παρακαλάμε σε λίγο να μας χώσουν μέσα για τσάμπα φαϊ ...
Δύο φορές έχει συμβεί στην ζωή μου. Η μία ήταν το 1983 με μηχανικό τιμόνι σε ένα starlet πισωκίνητο καινούργιο, το οποίο είχε μοτερούκλα 1300 και περιποιημένη ανάρτηση. Το δικό μου ήταν ένα Fiat 124 sport 1,8...μόλις βγήκα απο το ένα και μπήκα στο άλλο, νόμιζα ότι οδηγούσα Testarossa στον Comodore 64...καμμιά σχέση, καμμιά επαφή, καμμιά πληροφόρηση...Φθάνοντας στην διασταύρωση του Άργους άρχισα να το μαθαίνω όπου στις ανάποδες στροφές των Διδύμων (πηγαίνοντας για Ερμιόνη) έκανα και μαγκίτσες. Αυτά ήταν 300 χλμ...Στον γυρισμό καταλάβαινα και αίσθηση, είχα επαφή και μου μετέδιδε πληροφορίες...Η δεύτερη φορά ήταν όταν πούλησα την 147 εξ αιτίας ενός κακού διαζυγίου και αναγκάστηκα να έχω νοικιασμένο ένα C3 1,4 για 10 μήνες και 30κ χλμ...Η πρώτη μου επαφή ήταν τραυματική...έστριψα το τιμόνι προσπαθώντας να προλάβω το φανάρι σε μία διασταύρωση που ο δρόμος δεν πήγαινε ευθεία και παραλίγο να πέσω στο κράσπεδο (η πρώτη μου επαφή με ηλεκτρικό τιμόνι και βέβαια μετά την 147)...Στα πρωτα 1000 χλμ όχι μόνο το συνήθησα, αλλά μου άρεσε κιόλας αυτό το αυτοκινητάκι αρκετά...
Σαφώς βέβαια υπάρχει διαφορά στη αίσθηση, αλλά δεν θα μου έμπαινε εμπόδιο στην απόκτηση ενός αυτοκινήτου το οποίο όμως θα είχε αυτά τα δυναμικά χαρακτηριστικά που πρέπει ή που θέλω... -
Μα δεν ρωτάω εσένα μόνο, αλλα όσους γράφουν τακτικά σε αυτό το τόπικ.Να πω κι εγώ τη μπούρδα μου περί τιμονιού μια που είναι ένα στάνταρ θέμα που μου κάνει κλικ σε κάθε αμάξι που οδηγώ.
Χωρίς να έχω τα αισθητήρια όργανα του monkey, κάνω τον εξής απλό διαχωρισμό:
-Ηλεκτροτίμονα τύπου playstation: αυτό είναι το τελείως 'αναίσθητο' τιμόνι που θυμίζει φτηνή τιμονιέρα για PC ή playstation.
Παραδείγματα είναι τα μοντέλα FIAT στο city, Audi (χωρίς ένα πακέτο που αλλάζει τη βαρύτητα-δεν το έχω οδηγήσει, έτσι λένε).-Μέτρια σε αίσθηση τιμόνια. Δεν είναι το ενοχλητικά ελαφρό της πρώτης κατηγορίας αλλά δεν είναι και ότι καλύτερο για γρήγορη οδήγηση.
Παραδείγματα τα περισσότερα ηλεκτροτίμονα της αγοράς. Λίγο καλύτερα τα γερμανικά (πχ Opel), λίγο χειρότερα τα γιαπωνέζικα.-Τιμόνια με καλή αίσθηση. Υδραυλικά ή πιο ψαγμένα ηλεκτρικά.
Παραδείγματα: Alfa Romeo, ΒΜW (παλιά που έχω οδηγήσει τουλάχιστον), Mini, ΜΧ5 κλπ.Αυτός ο διαχωρισμός αφορά φυσικά τις πτωχές οδηγικές εμπειρίες μου.
Αν είχα οδηγήσει Porsche, Ferrari κλπ ίσως να είχα άλλες 2 κατηγορίες.Σε γενικές γραμμές χωρίς να θέλω να το παίξω ψείρας ή μιρμήρης, όταν οδηγώ αμάξι με πολύ ελαφρύ ηλεκτροτίμονο μου τη σπάει και μου λείπει η αίσθηση που έχω από την 147.
Σιμπλ αζ δατ. -
Ο χρήστης Κίκιζας Γρηγόρης έγραψε:
..Οταν μιλαμε συνολικα για αισθηση τιμονιου, τουλαχιστον σε οτι με αφορα, συμπεριλαμβανω 3 παραμετρους.
1ον την αισθηση βαρους, 2ον το ποσο 'κοβει' το τιμονι, δηλαδη ποσο γρηγορη ή αργη ειναι η κρεμαγιερα / ποσες στροφες απο ακρη σε ακρη, και 3ον τι επιπεδο πληροφορησης δινει ανα πασα στιγμη για το που βρισκονται οι τροχοι.Για μενα αισθηση ειναι μονο το τριτο απο αυτα που λες...
-
Ο χρήστης timkoul έγραψε:
..Οταν μιλαμε συνολικα για αισθηση τιμονιου, τουλαχιστον σε οτι με αφορα, συμπεριλαμβανω 3 παραμετρους.
1ον την αισθηση βαρους, 2ον το ποσο 'κοβει' το τιμονι, δηλαδη ποσο γρηγορη ή αργη ειναι η κρεμαγιερα / ποσες στροφες απο ακρη σε ακρη, και 3ον τι επιπεδο πληροφορησης δινει ανα πασα στιγμη για το που βρισκονται οι τροχοι.Για μενα αισθηση ειναι μονο το τριτο απο αυτα που λες...
-
Ο χρήστης timkoul έγραψε:
Συμφωνώ. Ως 'αίσθηση τιμονιού' θεωρώ τις πληροφορίες που μεταφέρονται στα χέρια από το τιμόνι αναφορικά με την ανά πάσα στιγμή κατάσταση οδοστρώματος και επιπέδου πρόσφυσης. Το μεγαλύτερο βάρος του τιμονιού (ειδικά αν είναι τεχνητό από ηλεκτρική κρεμαγιέρα), ουδεμία σχέση έχει με αίσθηση. Είναι όμως ευπρόσδεκτο σε σχέση με ένα πανάλαφρο τιμόνι.
-
Και το 2ο του Κικιζα παιζει μεγαλο ρολο στην αισθηση...ακομα και στο αναποδο πρεπει να ξερεις που βρισκονται οι τροχοι σου, και φυσικα οσο περισσοτερες στροφες εχει τοσο το χειροτερο ως προς την αμεσοτητα (δεν ξερω βεβαια αν ειναι πιο φιλικο ετσι)
-
Το 2ο του Κίκιζα όχι απλά δεν παίζει ρόλο στην αίσθηση, αλλά δεν είναι καν άξιο αναφοράς. Άλλο αίσθηση, άλλο απόκριση.
-
Ρε παιδια ελεος, μπαινουμε να διαβασουμε κανα οδηγικο (ειδικα για τιποτα εξωτικα αμαξια τελευταια) και εχετε γραψει διατριβη για το τιμονι μιας μπεμπας.. ξεκολλατε.
-
Ο χρήστης cavallino έγραψε:
Συμφωνώ. Ως 'αίσθηση τιμονιού' θεωρώ τις πληροφορίες που μεταφέρονται στα χέρια από το τιμόνι αναφορικά με την ανά πάσα στιγμή κατάσταση οδοστρώματος και επιπέδου πρόσφυσης. Το μεγαλύτερο βάρος του τιμονιού (ειδικά αν είναι τεχνητό από ηλεκτρική κρεμαγιέρα), ουδεμία σχέση έχει με αίσθηση. Είναι όμως ευπρόσδεκτο σε σχέση με ένα πανάλαφρο τιμόνι.
Πως δεν εχει...Σε ιδιο ακριβως επιπεδο βαρυτητας τιμονιου πχ, αλλη αισθηση αποκομμιζεις απο ενα υδραυλικο, και αλλη απο ενα ηλεκτρικο τιμονι. Απλως η αισθηση της πληροφορησης (το που βρισκονται οι τροχοι ανα πασα στιγμη) σαφως μετραει πολυ περισσοτερο, απο την αισθηση βαρους (τεχνητου ή μη) αλλα και στην ΣΥΝΟΛΙΚΗ αισθηση...
Επιλεον οταν μια κρεμαγιερα, (all other equal...) ειναι πιο κοντη απο την αλλη, αυτο ΔΕΝ το αισθανεσαι?
Δεν σου δινει σε ενα βαθμο διαφορετικη αισθηση?Αρα ας μην βαπτιζουμε την 'αισθηση' ενος τιμονιου, ΜΟΝΟ απο την πληροφορηση. Θα συμφωνησω βεβαια οτι η πληροφορηση αποτελει το μεγαλυτερο ποσοστο σε αυτο που προσλαμβανουμε ως αισθηση τιμονιου, αλλα οχι και το συνολικο...
-
Ο χρήστης kostis20 έγραψε:
@stefan:Οι BMW μεταμορφωνονται με τα διαφορα πακετα αναρτησεων.Αν οδηγησεις πχ 5αρα με normal αναρτηση ειναι εντελως αλλο αυτοκινητο σε σχεση με μια που φοραει ακομα και τη sport αναρτηση με μεγαλυτερη ζαντα για παραδειγμα.Για τις Μ αναρτησεις συμφωνω με το Νικο,η διαφορα ειναι πολυ μεγαλη.
Δεν αντιλέγω. Το θέμα είναι ότι η βάση υπάρχει και με την έξτρα ανάρτηση, ελατήρια, αντιστρπτικές (όλοι λίγο πολύ τα ίδια αλλάζουν, όχι μόνο η BMW) τονίζονται τα ήδη καλά χαρακτηριστικά του αυτοκινητου. Πχ η 5αρα που λες είναι αξιόλογο αυτοκίνητο είτε με είτε χωρίς M-pack. Άσχετα αν με το δεύτερο γίνεται μαμιστερό. Η βάση υπάρχει και το καλό γίνεται καλύτερο. Το αντίστοιχο Α6 αν το πάρεις S-line πάλι χάρχαλο θα είναι και το μόνο που θα κάνει (κακή) εντύπωση θα είναι ότι σκλήρυνε χωρίς λόγο και έχασε από την άνεσή του.
-
Μα δεν ρωτάω εσένα μόνο, αλλα όσους γράφουν τακτικά σε αυτό το τόπικ.Για μένα αίσθηση = πληροφόριση (feedback στα ελληνικά ). Τι πληροφορίες σου δίνει το τιμόνι για το που βρίσκεται το αυτοκίνητο.
Το βάρος δεν είναι τόσο σημαντικό καθώς είναι εύκολα μεταβαλλόμενο. Μπορεί δηλαδή τεχνικά ο κατασκευαστής να προσθέσει ή να αφαιρέσει υποβοήθηση, όπως ακριβώς έχει και η 1 F20 μεταξύ Eco Pro και sport.
Δεν περιμενα απο τον Νικο να γραψει αρνητικά για μια bmw που είναι στην κορυφή των πριμιουμ μικρομεσαιων χατς, και που και εγω εχω εξαιρετική εικόνα για τα προιόντα της. Μήπως η συγκριση γίνεται ενδόμυχα με Μ3 Ε46 ;
Τελοσπαντων, αποφασισα να κανω τεστ ντραιβ γιατί δεν μπορώ να φανταστώ το σεγκμεντ χωρις το βασιλιά...
Κι εγώ δε περίμενα να με απογοητεύσει τόσο.
Το ότι απογοήτευσε εμένα, δε πάει να πει ότι το αυτοκίνητο είναι άθλιο. Μη τα μπλέκουμε.
Και εξηγούμαι.
Ενδεχομένως αν την οδηγήσω με Μ ανάρτηση, κανονικό τιμόνι και χειροκίνητο σασμάν αποκτήσω άλλη εντύπωση.
Το αυτοκίνητο για αυτά που προσφέρει δεν είναι κακό. Είναι σβέλτο, οικονομικό, ευέλικτο και με καλούς χώρους. Απλά είναι διαφορετικής φιλοσοφίας από αυτό που έχω συνηθίσει. Οπότε η σύγκριση (θέλοντας και μη) γίνεται με το πως πρέπει για μένα να είναι μια BMW.
Πάντως, σχετικά με το τιμόνι, είχα γράψει πολύ θετικά σχόλια για το κανονικό όταν είχα οδηγήσει την 118i. Θυμάμαι ότι ήταν σαν της 120i σε βάρος και feedback.
-
Ο χρήστης kiloMeater έγραψε:
Ρε παιδια ελεος, μπαινουμε να διαβασουμε κανα οδηγικο (ειδικα για τιποτα εξωτικα αμαξια τελευταια) και εχετε γραψει διατριβη για το τιμονι μιας μπεμπας.. ξεκολλατε.Ανεμενε review zx 2.0 16v μια απο τις 17 ελληνικες να γουσταρεις.. Αντε να δω ποτε θα κατσει να την οδηγησω..
-
Ο χρήστης nonos έγραψε:
Ρε παιδια ελεος, μπαινουμε να διαβασουμε κανα οδηγικο (ειδικα για τιποτα εξωτικα αμαξια τελευταια) και εχετε γραψει διατριβη για το τιμονι μιας μπεμπας.. ξεκολλατε.
Ανεμενε review zx 2.0 16v μια απο τις 17 ελληνικες να γουσταρεις.. Αντε να δω ποτε θα κατσει να την οδηγησω..
155hp 5ταχυτο? Οχι 167 6ταχυτητο οπως το 306 Race, σωστα?
Οπως και να χει, θα ναι καλο!
Νικο, αμα ειναι να μιλησουμε για τιμονια, για τετοια αυτοκινητα θα πουμε.
Τι 118i και 120i, αστο, μιλαμε για αλλη Ηπειρο... -
Οι 15 που ηρθαν ειναι 5ταχυτες 155 σα κι αυτη που θα βαλω χερι και μονο 2 με τα 167.
Ανυπομονω λεμε.. -
Ο χρήστης stefan147 έγραψε:
@stefan:Οι BMW μεταμορφωνονται με τα διαφορα πακετα αναρτησεων.Αν οδηγησεις πχ 5αρα με normal αναρτηση ειναι εντελως αλλο αυτοκινητο σε σχεση με μια που φοραει ακομα και τη sport αναρτηση με μεγαλυτερη ζαντα για παραδειγμα.Για τις Μ αναρτησεις συμφωνω με το Νικο,η διαφορα ειναι πολυ μεγαλη.
Δεν αντιλέγω. Το θέμα είναι ότι η βάση υπάρχει και με την έξτρα ανάρτηση, ελατήρια, αντιστρπτικές (όλοι λίγο πολύ τα ίδια αλλάζουν, όχι μόνο η BMW) τονίζονται τα ήδη καλά χαρακτηριστικά του αυτοκινητου. Πχ η 5αρα που λες είναι αξιόλογο αυτοκίνητο είτε με είτε χωρίς M-pack. Άσχετα αν με το δεύτερο γίνεται μαμιστερό. Η βάση υπάρχει και το καλό γίνεται καλύτερο. Το αντίστοιχο Α6 αν το πάρεις S-line πάλι χάρχαλο θα είναι και το μόνο που θα κάνει (κακή) εντύπωση θα είναι ότι σκλήρυνε χωρίς λόγο και έχασε από την άνεσή του.
Η δικια μας normal 525i με τα 16αρια λαστιχα παντως νομιζω οτι ειναι απλα αποδεκτη για τα γουστα μου.Ειναι πολυ μαλακη και με εντονες μεταφορες βαρους.Ειχα οδηγησει μια με sport αναρτηση και 18αρες και ηταν απλα αλλο αυτοκινητο.Καμια σχεση.
-
Παρόλο που κι εγώ έχω μια μανία με την αίσθηση στο τιμόνι και πολύ με στεναχωρεί η έλλειψη αυτής πρέπει να σας ανακοινώσω ότι: Τιμονολογίες και αναρτησιολογίες τέρμα στο θέμα αυτό.....ό,τι άσχετο βάλετε θα το σβήσω. Αν θέλετε φτιάξτε άλλο θέμα αν δεν υπάρχει ήδη γιατί το παρόν θέμα το έχουμε βιάσει...[mod]
Οδήγησα....