-
Συνοδήγησα στο προηγούμενο Βόλβο S60 το turbodiesel, αυτόματο, φουλ εξτρα, στην Ολλανδία για πολλά χιλόμετρα.
Αν εξαιρέσω τους μεγάλους χώρους και την πολύ ροπή μέχρι τις 4000 στροφές (μετά τέλος), το αμάξι είναι αρκετά θορυβώδες, τρίζουν διάφορα πλαστικά στις πόρτες, και η ανάρτηση του είναι πολύ μαλακή.
Δεν μου άρεσε καθόλου, και ειδικά σχετίζοντας το και με την εξωτερική εμφάνιση, -
Συνοδήγησα με την Exige 265 Cup (που είναι 300 ) του TheoM5
Έχει ΤΟΝΟΥΣ grip το αυτοκίνητο!
ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!!
-
μπα, καλυτερο ειναι το S2000....
-
Ο χρήστης popol@ros έγραψε:
μπα, καλυτερο ειναι το S2000....Μπα, δε νομίζω.
Πέρναγε τα kerb σαν να μην υπήρχαν. Έλεγες 'τώρα θα διπλώσει', 'τώρα θα φύγει' επειδή πάτησε το κερμπ...αυτό τίποτα. Εκεί...χαλί τα περνούσε...
-
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Συνοδήγησα με την Exige 265 Cup (που είναι 300 ) του TheoM5Έχει ΤΟΝΟΥΣ grip το αυτοκίνητο!
ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!!
εδώ η 122αρα λίζα είναι ονειρο, η εξιζ δεν θα είναι?
-
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
μπα, καλυτερο ειναι το S2000....
Μπα, δε νομίζω.
Πέρναγε τα kerb σαν να μην υπήρχαν. Έλεγες 'τώρα θα διπλώσει', 'τώρα θα φύγει' επειδή πάτησε το κερμπ...αυτό τίποτα. Εκεί...χαλί τα περνούσε...
Δεν ειχε λαδια στο κερμπ, γι αυτο.
Θελω κι εγω να συνοδηγησω σε Exige!
-
Οδήγησα (και θα οδηγώ δηλαδή για τις προσεχείς 2-3 ημέρες ακόμα) ένα Vectra C Elegance του 2003 με τον Ζ18ΧΕ και 98000 χλμ.
Είναι γρήγορο, «κάθεται» στο δρόμο, έχει πολύ καλή ηχομόνωση και είναι ο ορισμός του οικογενειακού αυτοκινήτου, με πληθώρα χώρων και πλούσιο εξοπλισμό. Παρά ταύτα, μόλις τώρα συνειδητοποίησα τι σημαίνουν πραγματικά οι λέξεις «αναισθησία» και «υποστροφή». Πριν βιαστείτε να κατηγορήσετε τα αναλώσιμα του αυτοκινήτου, να πω ότι έχει αλλάξει πολύ πρόσφατα αμορτισέρ (Monroe Reflex) ενώ τα ελαστικά του (Continental) είναι μόλις δύο ετών, με τις προβλεπόμενες πιέσεις φυσικά.
Αν θα το αγόραζα ποτέ; Ναι, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που ξέρω τον ιδιοκτήτη του και τη χρήση που του έχει κάνει. Θα ήθελα όμως το σύστημα διεύθυνσης του Tempra.- -
Ο χρήστης kotetsi έγραψε:
... Vectra C Elegance του 2003 με τον Ζ18ΧΕ ... Είναι γρήγορο, «κάθεται» στο δρόμο...Αν και καταλαβαίνω τι εννοείς αυτά μην τα πολυλές, μερικοί θέλουν 0-100 κάτω από 8 για να θεωρήσουν ένα αυτοκίνητο γρήγορο.
... μόλις τώρα συνειδητοποίησα τι σημαίνουν πραγματικά οι λέξεις «αναισθησία» και «υποστροφή»...
Αναισθησία και υποστροφή είναι χαρακτηριστικά που ανήκουν πλέον στα γονίδια της εταιρείας και αποτελούν μέρος του προγράμματος που ανέπτυξε Όπελ στην προσπάθειά της να γίνει Μερσεντές....
Με ένα σμπάρο δυο τριγόνια! ... τις έθαψα και τις δύο... -
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Συνοδήγησα με την Exige 265 Cup (που είναι 300 ) του TheoM5Έχει ΤΟΝΟΥΣ grip το αυτοκίνητο!
ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!!
Ακομα και σε 'νορμαλ' ιπποδυναμη παντως στην συντομη γυροβολια των Μεγαρων που με ειχε παει ο theoM5, (μολις που το ειχε φερει τοτε απο το εξωτερικο) θυμαμαι οτι ειχα βγει εξω πρησμενος απο τα g...
Hταν η περισσοτερη αδρεναλινη που εχω ζησει μεσα σε τετρατροχο...
Τονους grip oπως λες αλλα και μαγικη (η ohlins) αναρτηση που περναγε τα κερμπ λες και ηταν καμμια λεπτη σανιδα ξυλου πεταμενη στο δρομο...
Μαγικα και τα φρενα, συγκλονιστικη η αποκριση και το γκαζι απο το...μηδεν μεχρι το...απειρο, και απιστευτη η ευελιξια του...
Ονειρικο Track day car και οχι μονο... -
μπα, καλυτερο ειναι το S2000....Ουτε στα πιο τρελα του ονειρα...Ουτε καν ακομα και στην πλεον hardcore Mugen εκδοση, ή/και σε after market πειραγμα με 'μελετημενο' σαλιγκαρο και αναλογο στησιμο...
-
αν με εχεις παρατηρησει στα γραφωμενα μου θα ειχες καταλαβαινες οτι μιλαω με φουλ ειρωνια...
-
αν με εχεις παρατηρησει στα γραφωμενα μου θα ειχες καταλαβαινες οτι μιλαω με φουλ ειρωνια...Sorry τοτε, απλα δεν καταλαβα κατι τετοιο...
Ωραια κιολας γιατι δεν ειχα καμμια διαθεση να αναλυσω αυτονοητα πραγματα... -
Ο χρήστης kotetsi έγραψε:
Οδήγησα (και θα οδηγώ δηλαδή για τις προσεχείς 2-3 ημέρες ακόμα) ένα Vectra C Elegance του 2003 με τον Ζ18ΧΕ και 98000 χλμ.
Είναι γρήγορο, «κάθεται» στο δρόμο, έχει πολύ καλή ηχομόνωση και είναι ο ορισμός του οικογενειακού αυτοκινήτου, με πληθώρα χώρων και πλούσιο εξοπλισμό. Παρά ταύτα, μόλις τώρα συνειδητοποίησα τι σημαίνουν πραγματικά οι λέξεις «αναισθησία» και «υποστροφή». Πριν βιαστείτε να κατηγορήσετε τα αναλώσιμα του αυτοκινήτου, να πω ότι έχει αλλάξει πολύ πρόσφατα αμορτισέρ (Monroe Reflex) ενώ τα ελαστικά του (Continental) είναι μόλις δύο ετών, με τις προβλεπόμενες πιέσεις φυσικά.
Αν θα το αγόραζα ποτέ; Ναι, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που ξέρω τον ιδιοκτήτη του και τη χρήση που του έχει κάνει. Θα ήθελα όμως το σύστημα διεύθυνσης του Tempra.-επειδή είχε ο θείος μου για καιρό το συγκεκριμένο (σε sw βέβαια) , το βασικό του προσόν είναι το πόσο αναλλοίωτο μένει στην διάρκεια του χρόνου (όπως και τα περισσότερα σύγχρονα οπελ) ... τπτ δεν χαλαρώνει δεν τρίζει δεν τζογάρει... συνεχίζει να είναι ήσυχο και αδιάφορο όπως την πρώτη μέρε κυκλοφορίας
-
Οδήγησα μέσα στο Σ/Κ (λόγω ανάγκης ενός γνωστού μου) ένα Opel Kadett C 1.2lt του 1968 με περίπου 200.000 km (το καντράν έχει μηδενίσει αρκετές φορές - μηδενίζει στα 99.999km) με 4άρι σασμάν και...χαλασμένο χειρόφρενο (κόπηκε την προηγούμενη μέρα η ντίζα - βάζεις πρώτη ή όπισθεν για να μην...'φύγει' ).
Σαν αυτό:
Μόνο που το 'δικό μου' ήταν σε ένα κάπως καμμένο (από τον ήλιο?) κόκκινο χρώμα, το οποίο όμως του πάει πάρα πολύ.
Εξωτερικά
Ευτυχώς το αμάξι ήταν ιδιαίτερα καλωπισμένο (καθαρό και γυαλισμένο προσεκτικά από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη).
Όμορφο αμάξι και ευτυχώς σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση (παρόλη την ηλικία του).
Το λάστιχο μόλις 165mm φάρδος (δεν ξέρω αν ήταν η εργοστασιακή διάσταση) και φυσικά 14άρα ζάντα (τεράστια για την εποχή του ).
Επίσης μου άρεσαν οι χρωμιομένες λεπτομέρειες μπρος και πίσω (μιλάω για τους προφυλακτήρες ), αλλά και στα πλαϊνά (πλαίσιο παραθύρων και χερούλια) τα οποία ήταν μεταλλικά και όχι χρωμιωμένα πλαστικά (όπως στα σημερινά οχήματα). Μου άρεσε γιατί ακόμα και η αφή τους ήταν...μεταλλική.
Αυτό όμως που με τρέλανε ήταν το σήμα στο καπό. (τύφλα να έχουν ferrari και scirocco )Εσωτερικά:
Το ταμπλό αν και 40+ ετών, δεν έχει πάθει σχεδόν τίποτα. Μικρογρατζουνιές υπήρχαν αλλά φαίνονταν μόνο όταν ο ήλιος έπεφτε από συγκεκριμένες γωνίες. Εντυπωσιακό θα έλεγα για ένα αμάξι 40+ ετών.
Εδώ να σημειώσω ότι μάλλον το σώνει το γεγονός ότι παρκάρει από την 1η μέρα σε κλειστό γκαράζ.
Για το ηχοσύστημα δεν το συζητάμε. Παίζει αποκλειστικά κασέτα και ράδιο FM-AM κι εσύ να προσπαθείς να πιάσεις σταθμό περιστρέφοντας το χειριστήριο, το οποίο μάλιστα είχε μεγάλο βήμα με αποτέλεσμα να μην μπορώ να πετύχω εύκολα ένα σταθμό και στο τέλος να το αφήσω σε κάποιον τυχαίο σταθμό που έπιασε.
Αν θες να ακούσεις κασέτα, δεν έχεις παρά να ανοίξεις το υποτυπώδες ντουλαπάκι συνοδηγού και να βάλεις μία που λέει 'ελαφρολαϊκά'. Βέβαια δεν τολμάς να 'τρέξεις' την κασέτα μπρος-πίσω γιατί τη μάσησε (την ταινία της κασέτας).
Εννοείται επίσης ότι ο ήχος του ηχοσυστήματος είναι μέτριος (μιας και διατηρεί ακόμα το εργοστασιακό σετ ηχείων), το οποίο προσθέτει μία ακόμα ρετρό νότα καθώς οδηγείς.
Τα καθίσματα αρκετά άνετα. Ένιωθα σα να ήμουν στο σαλόνι του σπιτιού μου. Δυστυχώς αυτό είχε ως αντίχτυπο πλευρική στήριξη να έχει πάει περίπατο. Φυσικά ζώνες δύο σημειών, κάτι που επίσης μου φάνηκε παράξενο (μιας και ως οδηγός δεν έτυχε να φορέσω ποτέ ζώνη δύο σημειών). Σίγουρα δε νιώθεις και πολύ ασφαλής, αλλά η περιέργειά μου για το πώς είναι οδηγικά αυτός ο...δυνόσαυρος έσπρωξε το χέρι μου στην κλειδαριά της μίζας.Οδήγηση:
Γυρνάς το κλειδί και μετά από αρκετή προσπάθεια, αντιλαμβάνεσαι ότι ο κινητήρας δεν πρόκειται να πάρει μπροστά. Αφού επεξεργαστείς του γιατί συμβαίνει αυτό (αρχίζοντας ήδη να φαντάζεσαι μηχανικά προβλήματα), ανακαλύπτεις πως ξέχασες να πατήσεις το....τσόκ ( ). Γυρίζεις ξανά, πατάς και λίγο γκάζι και να το το μοτέρ να έρχεται στη ζωή. Πατάς το βαρύ (για τα σημερινά δεδομένα) συμπλέκτη, κουμπώνεις την πρώτη ταχύτητα και η βόλτα ξεκινάει.
Το τιμόνι όσο το αμάξι είναι ακίνητο είναι βαρύ, και το υδραυλικό σύστημα στην κρεμαγέρα κάνει αισθητή την απουσία του.
Φυσικά στροφόμετρο δεν υπάρχει και οι αλλαγές γίνονται στις στροφές που 'ακούς' ότι είναι οι κατάλληλες. Φαντάζει δύσκολο και δύστροπο, αλλά μετά από λίγο συνηθίζεις και δεν σου λείπει (το στροφόμετρο).
Είχα ξεχάσει πόσο άμεση είναι η ντίζα στο πεντάλ του γκαζιού αλλά και πόσο διαφορετικά ακούγεται το καρμπιρατέρ. Τον ήχο του δεν τον λες και 'ξύπνημα δράκου', έχει όμως μία μελό και συνάμα όμορφη ακουστική χροιά που σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο.
Σίγουρα το μοτέρ δε βάζει φωτιά στο δρόμο (1200cc - δεν ξέρω πόσα ps και ροπή παράγει), όμως το ελαφρύ αμάξωμα δεν πνίγει τόσο το μοτέρ όσο φαντάζεσαι. Με το συγκεκριμένο μοτέρ, θέλεις άσφαλτο 'Σαπούνι' για να κάνεις τα γνωστά κόλπα. Θα το έλεγα αρκετά ρυθμίσιμο, αν και η δύναμη του μοτερ σου βάζει φραγκό αν προσπαθήσεις να το παρακάνεις. (είχε και καινούρια λάστιχα -3ων μηνών- οπότε δεν έχεις και πολύ τύχη σε αυτόν τον τομέα).Γενικά όμως η βόλτα κύλισε ήρεμα, σεβόμενος το γεγονός πως οδηγούσα ένα αμάξι που δεν μου ανήκει.
Στις ανωμαλίες του δρόμου, δυστυχώς η ανάρτηση δεν κάνει πολλά, όμως τα κάθισμα τα καταφέρνει περίφημα (αλήθεια! ), μιας και όντας αρκετά μαλακό, απορροφούσε κάπως τις ανωμαλίες.
Το τιμόνι είναι ιδιαίτερα υπάκουο όσο δεν είσαι 'στην ευθεία', χωρίς να το λες και διαβήτη. Λόγω χρήσης και χρόνων, έχει αρκετό τζόγο στην ευθεία. Αν λάβω υπόψη το γεγονός πως έχει γίνει πλήρη επισκευή στην κρεμαγέρα, μάλλον είναι 'φυσιολογικό'.
Σίγουρα δεν έχει και πολλά να πει ως αίσθηση, έχει όμως πολλά να πει από άποψη αισθητικής. Σε κάθε φανάρι που σταματούσα, μου έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση το μέγεθός του (τεράστιο σε διάμετρο σε σχέση με τα σημερινά τιμόνια) αλλά και το στυλ του (δύο ακτίνες). Ο ιδιοκτήτης του έχει βάλει και αυτή τη μανιβέλα (που βάζουν συνήθως και οι οδηγοί φορτηγών) για να γυρνάει το τιμόνι πιο γρήγορα. Προσωπικά ίσως το μόνο σημείο που χαλούσε τη ρετρό εικόνα του αυτοκινήτου.Η κύλιση του ήταν ιδιαίτερα θορυβώδης, όχι όμως ενοχλητική. Πιο πολύ άκουγες το μοτέρ που λειτουργούσε παρά τα λάστιχα και τα υπόλοιπα μέρη του αυτοκινήτου.
Φτάνω στον προορισμό μου, κατεβαίνω από το αμάξι, κλειδώνω την πόρτα και κάθομαι λίγο να το παρατηρήσω για τελευταία φορά.
Είναι όμορφο τελικά το άτιμο. Μπορεί να μην σου δίνει μία δόση αδρεναλίνης, μπορεί να μην σε πορώνει σε κάθε του γκαζιά, να μην σου προκαλεί ρίγος κάθε φορά που φέρνεις στη ζωή τον κινητήρα του. Σου προσφέρει όμως απλόχερα μία δόση γαλήνης και ηρεμίας καθόλη τη διάρκειας της συμβίωσής του μαζί του.Συμπερασματικά:
Τελικά πέρασα ανέλπιστα πολύ όμορφα τη διαδρομή των 22km που διένυσα. Συνειδητοποίησα πως τα περισσότερα από τα 'τσουτσουμπλέκια', 'μπιχλιπίδια' και ανέσεις που έχει ένα αμάξι σήμερα, είναι στην πραγματικότητα ψιλο-άχρηστα και ότι μπορείς να κάνεις τη 'δουλειά σου' (να μετακινηθείς δηλαδή) και χωρίς αυτά το ίδιο εύκολα και γρήγορα.Δεν ξέρω αν θα ήθελα να έχω ένα παλιό αμάξι σαν κι αυτό. Δεν ξέρω αν θα μου λείψει. Επιστρέφοντας όμως το στον ιδιοκτήτη του, ένιωσα μια δυσκολία στο να του παραδώσω το κλειδί σε συνδιασμό με μία προσμονή, μια ελπίδα για το αν θα με αφήσει να το ξαναπάρω για μία ακόμα βόλτα στο μέλλον.
Μπαίνοντας πάλι στο δικό μου αμάξι (Audi A3 του 2008), μου έκανε εντύπωση τα πόσα πράγματα θεωρούσα δεδομένα ως πριν από 1 ώρα. Μου έκανε εντύπωση το πόσο καλά ηχομονωμένα είναι τα σημερινά οχήματα και πόσα στην κυριολεξία άλματα έχουν γίνει μέσα σε 30 χρόνια.
Ήθελα να ήξερα, όλοι αυτοί που λένε πως το Χ σημερινό αμάξι είναι χάλια, αν όντως το εννοούν...
Αντίο Kadett. Ελπίζω να ξαναβρεθούμε για μια ακόμα μοναχική (έστω και τελευταία) βόλτα.
-
Σαν αρχαιολάγνος, διάβασα με ενδιαφέρον το ποστ σου. Τα παλιά αυτοκίνητα μου αρέσουν ανεξαρτήτως εθνικότητος...ε καλά λίγο περισσότερο μου αρέσουν τα Ιταλικά...
Το συγκεκριμένο το είχε κάποιος απο την παρέα όταν ήμασταν πιτσιρικάδες. Τότε μας αρκούσε να έχει 4 ρόδες...τις γκόμενες τις ρίχναμε με το μπλα-μπλα, δεν μας χρειαζόταν το καλό αυτοκίνητο. Μας εξυπηρετούσε όμως, γιατί μπαίναμε 6-8 άτομα και πηγαίναμε βολτίτσες.
Για το τιμόνι έχεις απόλυτο δίκιο...έτσι ήταν απο καινούργιο (1/4 της στροφής τζόγος) ...Οι παλιές ταινίες που βλέπεις και ο ηθοποιός κάνοντας ότι οδηγεί γυρνάει το τιμόνι μιση στροφή αριστερά-δεξιά είναι μεν υπερβολικές αλλά έχουν δόση αλήθειας...(ατέρμονας κοχλίας γαρ).
Ένα χαρακτηριστικό του ήταν ότι καθόσουν πολύ χαμηλά, αν κάποιος στερείτο ύψους έβαζε ωραίο κεντητό μαξιλαράκι στο κάτω μέρος του καθίσματος, φρόντιζε δε να είναι ασορτί με το πλεκτό στην εταζέρα...Όλα αυτά δεν τα κοροϊδεύω (τότε το έκανα)...τα θυμάμαι με νοσταλγία.
Σαν αυτοκίνητο δεν σου έδινε συγκινήσεις, αλλά είχε έναν κινητήρα που όταν ήταν καλορυθμισμένος δούλευε σαν ραπτομηχανή και η αντοχή του στην κακομεταχείρηση έδωσε πολύ ψωμί σε πολύ κόσμο...
Τότε μαθαίναμε να ετοιμάζουμε το τιμόνι να κοντράρει την τάση να στρίβει το αυτοκίνητο αριστερά ή δεξιά όταν φρενάριζες και το συγκεκριμένο καντέτ με τα 4 ταμπούρα ανήκε σε αυτήν την κατηγορία...
Ο φρενάς που θα έκανε τα αυτοκίνητα να φρενάρουν ίσια ήταν απλά πυρηνικός επιστήμονας. -
Νομιζω οτι με ενα τετοιο (1.9 ομως) ξεκινησε την αγωνιστικη του καριερα ο Σιροκο.....
-
Ο χρήστης tsargy έγραψε:
Σαν αρχαιολάγνος, διάβασα με ενδιαφέρον το ποστ σου. Τα παλιά αυτοκίνητα μου αρέσουν ανεξαρτήτως εθνικότητος...ε καλά λίγο περισσότερο μου αρέσουν τα Ιταλικά...
Το συγκεκριμένο το είχε κάποιος απο την παρέα όταν ήμασταν πιτσιρικάδες. Τότε μας αρκούσε να έχει 4 ρόδες...τις γκόμενες τις ρίχναμε με το μπλα-μπλα, δεν μας χρειαζόταν το καλό αυτοκίνητο. Μας εξυπηρετούσε όμως, γιατί μπαίναμε 6-8 άτομα και πηγαίναμε βολτίτσες.
Για το τιμόνι έχεις απόλυτο δίκιο...έτσι ήταν απο καινούργιο (1/4 της στροφής τζόγος) ...Οι παλιές ταινίες που βλέπεις και ο ηθοποιός κάνοντας ότι οδηγεί γυρνάει το τιμόνι μιση στροφή αριστερά-δεξιά είναι μεν υπερβολικές αλλά έχουν δόση αλήθειας...(ατέρμονας κοχλίας γαρ).
Ένα χαρακτηριστικό του ήταν ότι καθόσουν πολύ χαμηλά, αν κάποιος στερείτο ύψους έβαζε ωραίο κεντητό μαξιλαράκι στο κάτω μέρος του καθίσματος, φρόντιζε δε να είναι ασορτί με το πλεκτό στην εταζέρα...Όλα αυτά δεν τα κοροϊδεύω (τότε το έκανα)...τα θυμάμαι με νοσταλγία.
Σαν αυτοκίνητο δεν σου έδινε συγκινήσεις, αλλά είχε έναν κινητήρα που όταν ήταν καλορυθμισμένος δούλευε σαν ραπτομηχανή και η αντοχή του στην κακομεταχείρηση έδωσε πολύ ψωμί σε πολύ κόσμο...
Τότε μαθαίναμε να ετοιμάζουμε το τιμόνι να κοντράρει την τάση να στρίβει το αυτοκίνητο αριστερά ή δεξιά όταν φρενάριζες και το συγκεκριμένο καντέτ με τα 4 ταμπούρα ανήκε σε αυτήν την κατηγορία...
Ο φρενάς που θα έκανε τα αυτοκίνητα να φρενάρουν ίσια ήταν απλά πυρηνικός επιστήμονας.Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Αν και προσωπικά δε μου αρέσουν τα παλιά αυτοκίνητα, μπορώ να πω ότι τη συγκεκριμένη βόλτα την απόλαυσα πραγματικά.
Γι' αυτό αποφάσισα να το γράψω εδώ μέσα.
Έχει τύχει να οδηγήσω αρκετά οχήματα κι όμως αυτό μου έδωσε το κίνητρο να γράψω την οδηγική μου εμπειρία εδώ μέσα.Τώρα...όσο αναφορά τα φρένα τι να σου πω? αυτό που οδήγησα εγώ φρέναρε ίσια (δεν χρειάστηκε να πατήσω δυνατά φρένο πουθενά βέβαια μιας και πήγαινα χαλαρά στο 99% της διαδρομής - μπορεί να το έκανε αν ζόριζα λίγο τα φρένα).
ΥΓ: Το τιμόνι ήταν πραγματικά ακριβώς όπως το περιγράφεις. Προσωπικά μου φαινόταν και λίγο αστείο/κωμικό το γεγονός πως ήταν ψιλο-νεκρό στην ευθεία. (ντάξει...δεν έχω ξαναοδηγήσει τόσο παλιό αμάξι ).
-
Έχοντας πάρει αρκετές φορές ένα Fabia της δουλειάς, νομίζω ότι πλέον έχω γράψει αρκετά χλμ για να το θάψω δεόντως...
Πέρα από την πλάκα, από καθαρά οδηγική άποψη μου δίνει έντονα την αίσθηση του τριμπούρδελου. Και δεν το λεω προβοκατόρικα.
Αυτό δε που μου κάνει φοβερή εντύπωση είναι ότι διάφορα Fabia που έχει τύχει να οδηγήσω μου άφησαν πάνω κάτω την ίδια αίσθηση.
Αρκετά ποιοτικό, άνετο (κλασσική φαουβική ποιότητα κύλισης) αλλά τριμπούρδελο.
Υποστροφή για πλάκα σε σημείο που να φοβάσαι να πάρεις μια απλή στροφούλα λίγο πιο σβέλτα γιατί το σύστημα τιμόνι-τροχοί σου βγάζει κάτι το φοβερά απρόβλεπτο.
Το μοτέρ (1,4) έχει πολύ καλή ροπή χαμηλά αλλά το όλο φλου του πράγματος σε κάνει να νομίζεις ότι οδηγείς κανά θηρίο.
Σε καμμία περίπτωση δεν θα προσπαθούσα να βρω τα όρια του. Τρομακτική αίσθηση.Λυπάμαι κάποιον που θα πάρει το συγκεκριμένο σε τουρμπάτο και θα περιμένει να οδηγήσει κάτι που να μοιάζει με σπορ.
Τράτζικ. -
Οδήγησα για 1300 χμ ,σε εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο ένα Q5 2.0TFSI 211 PS S-tronic.
Αρχικά ένιωσα αμέσως σε γνώριμο περιβάλλον μια και το εσωτερικό είναι σχεδόν ίδιο με το Α5,αν και μου φαινεται ότι το υλικό στο πάνω μέρος του ταμπλό είναι λίγο διαφορετικό.
Καταρχήν κάθεσαι ψηλά αλλά βρίσκεις εύκολα τη σωστή θέση οδηγησης.Οι χώροι είναι πολύ καλοί αλλά περίμενα λίγο μεγαλύτερο το Πορτ μπαγκαζ.Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μένα πάντως,εργονομικα, είναι οι τεράστιοι εξωτερικοί καθρέπτες οι οποίοι κόβουν πολύ μεγάλο μέρος του οπτικού πεδίου του οδηγου.Ειδικα στις κλειστές αριστερές στροφές ένιωθα μεγάλη ανασφαλεια. Μεγαλο foul.
Ξεκινώντας, θα έλεγα ότι το κιβώτιο μου άρεσε αρκετά αν και δε μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα .Εντάξει στη πολη είναι βολικό ,αλλά ακόμα και στη χειροκίνητη λειτουργία καθυστερούσε ,ειδικά στο ανέβασμα, επίσης το ξεκίνημα δεν ηταν και πολύ ομαλό,ενω παρατήρησα οτι στην οπισθεν το 'τίναγμα' ηταν πιο έντονο. Παντως τα τελευταια Q5 δε θα φοράνε πλέον διπλοσυμπεκτο,αλλά 8αρι με μετατροπέα ροπής. Μια άλλη παρατήρηση έχει να κάνει με τη κλιμάκωση.Δε ξέρω αν το «μεγάλο» S tronic έχει γενικά κοντή κλιμάκωση ή αν στο Q5 η τελική σχέση μετάδοσης είναι κοντη(για να εξισορροπηθεί το αυξημένο βάρος??),αλλά με 3000σαλ το αυτοκίνητο πήγαινε με 145χαω.Έτσι στην εθνική αναπόφευκτα ανέβαινε η κατανάλωση.Γενικά ήταν πολύ ανεβασμένη σε σχέση με το δικό μου.Κάτω από 12,5 δεν έπεφτα με τίποτα .Λογικό ως ένα σημείο αν σκεφτούμε το επιπλέον βάρος ,τη χειρότερη αεροδυναμική και τη τετρακίνηση.Συνεχίζοντας θα σημείωνα ότι μετά τα 160χαω ο αεροδυναμικός θόρυβος μου φάνηκε σχετικά αυξημένος,ιδιαίτερα από τους τεράστιους καθρέπτες.Ολα αυτά μαζί με έκαναν να πηγαίνω πιο αργά από ότι συνήθως στην εθνική.
Σε επαρχιακό δρόμο με στροφές τωρα,οι κλίσεις είναι αυξημένες ,χωρίς να είναι υπερβολικες.Βέβαια, το αμάξι κραταει πολύ καλα,ειδικα άμα δώσεις γκάζι και στηριχτείς στη τετρακινηση,αλλα τότε οι κλίσεις αυξάνονται και άλλο, οσο περισσότερο πιεζεις.Προσωπικα ξενέρωνα και κατέβαζα ρυθμό. Ισως να είναι και θέμα συνηθειας.Βέβαια οι επιβάτες αποζημιώνονται από τη πολύ καλή άνεση,( 18αρια λαστιχα).Ενα άλλο Q5 που είχα οδηγήσει με 19αρες δε με είχε ικανοποιήσει σε αυτό το τομεα.Ίσως η ηλεκτρονική ανάρτηση να βελτιώνει γενικότερα τη κατάσταση.
Το αυτοκίνητο που οδήγησα είχε 55000χμ και δεν είχε καθόλου τριγμούς.Το λαδάκι του το καίει κλασσικά…Από προβλήματα δεν έχει βγάλει τίποτα απολύτως.
Θα το προτιμούσα σε σχέση με το δικό μου?Όχι.Εξακολουθώ και το βρίσκω λίγο άκυρο να πάρω SUV σε αυτή τη κατηγορία τιμής και πιστεύω ότι κάνεις αρκετούς συμβιβασμούς στη δυναμική συμπεριφορά αλλά και στη κατανάλωση.Οταν γίνω 40 μπορεί να αλλάξω γνώμη αν και πιστεύω ότι ένα allroad είναι καλλίτερο συνολικά χωρίς να υστερεί κάπου ιδιαίτερα σε σχέση με το Q5. -
BMW e46 318ci
Χτες το βραδυ με εναν φιλο γυρναγαμε με τα αυτοκινητα και ειπαμε να τα κανουμε τραμπα.Αυτος εχει αυτη τη bmw το συγκεκριμενο του 2002 μοντελο διλιτρο με 143 αλογα.Ηταν αρκετα φορτωμενο το αμαξι (φοραει 18ρες με 235/40/18 νομιζω) αλλα ειναι ενα πανεμορφο αυτοκινητο.Η εκδοση του συγκεκριμενου αρχικη (ουτε πισω ηλεκτρικα παραθυρα δεν ειχε) αλλα tcs και esp υπηρχε μιας και το συγκεκριμενο αμαξι ειναι φερμενο απο Γερμανια.
Εσωτερικο.
Γενικως σαν αρχικη εκδοση δεν εχει πολλα καλουδια εχει κανονικο κλιματισμο και ειναι πανω κατω στο επιπεδο εξοπλισμου του focus του δικου μου (διχως τους προβολεις ομιχλης που το δικο μου εχει).Το συγκεκριμενο ειχε εναν πολυ ωραιο συνδιασμο χρωματων με μπεζ εσωτερικο,μαυρο το μισο ταμπλο και στη μεση το χωριζε ενα μοτιβο με καπως απαλο κοκκινο χρωμα (ισως προς το μπορτνο) με κουτακια.Η ποιοτητα στο εσωτερικο του αυτοκινητου ειναι σε υψηλα στανταρ,βεβαια το τιμονι του λιγο παππουδιστικο και το ταμπλο οχι και τοσο ομορφο.Το μονο που με ειχε εκπληξει ειναι ο κρυφος εσωτερικος φωτισμος με τα δυο προβολακια τα μικρα τα πορτοκαλι που κοιτανε απο τη πλαφονιερα στη κεντρικη κονσολα και μαλλον καποια στιγμη θα το φτιαξω και στο δικο μου (με αντιστοιχα πρασινα επειδη ο φωτισμος μου ειναι πρασινος).Ειχε μερικους τριγμους ειναι και 130.000χλμ αυτοκινητο σιγουρα κατι θα εχει!Τα μπροστινα καθισματα μπορεις να τα φερεις οπως σου αρεσει εσενα εγω προσωπικα δεν εξικοιωθηκα γρηγορα με τους περιεργους μηχανικος λεβιεδες της bmw οπως ειχα εξικοιωθει στο focus 2 και 3 αλλα και σε vag και στη giullieta.Κινητηρας-Σασμαν.
Ο κινητηρας αρκετα ροπιαρικος,με τις σχεσεις του σασμαν κοντα μοιρασμενες κρατωντας την καταναλωση στα 10,5 λιτρα στα χαλαρα μονο σε ταξιδια μπορει και το ριχνει στα 9 το παιδι.Συμπλεκτης αρκετα μαλακος (μου εκανε εντυπωση περιμενα πολυ σκληρο συμπλεκτη) και ξεκιναει η βολτα.Δε το ξεκιναγα γρηγορα αλλα εκανα αλλαγες λιγο πριν τον κοφτη.Μετα τις 3κ ο κινητηρας ροπιαζε.Δεν ειναι αυτοκινητο που σε προσελκυει να το πατησεις.Ποιο πολυ με προσελκυει το focus και ας καθομαι ποιο ψηλα παρα η BMW.Τελοσπαντων το σασμαν του δεν ηταν τοσο δεκτικο οσο του focus (να με συγχωρατε για τη συγκριση δε μπορω να συγκρινω με κατι αλλο).Σε μια γρηγορη πρωτο-δευτερα παλι καλα που δεν εβγαλα το σασμαν κατω.Αλλα αμα ηταν το focus θα φορτωνα δευτερα εκεινη την ωρα! Ηλεκτρογκαζο το αυτοκινητο σπαστικο γιατι δε το εχω συνηθησει σου εδινε τη δυναμη σιγα σιγα και ρυθμικα αλλα καλο σε αποκριση.Αναρτηση γενικως στησιμο-Φρενα
Το αυτοκινητο αυτο δε ξερω τι αναρτηση αλλα δε φοραει μαμα και ειναι προσφατη αλαγμενη.Βεντουζωνε στον δρομο και ειδικα με τις 18ρες εστριβε πολυ ωραια!Το τιμονι δε ξερω τι ειναι αλλα ειχε καλη πληροφορηση και 'εκοβε καλα' ισως σα το focus (δε του εδωσα και πολυ σημασια επειδη ειχα παραπανω ευθεια και οχι στροφιλικι ).Τα φρενα του πραγματικες αγκυρες καμια σχεση με του δικου μου το αυτοκινητο εδειχνε να φρεναρει αποτομα και ειχες απολυτο ελεγχο των κινησεων σου.Αυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι οτι μπηκα σε μια δεξια στροφη στο περιπου στις 30 μοιρες που με το focus θα εμπαινα αφοβα ακομα και με τριψηφιο αριθμο στο κοντερ (ειπαμε οχι 180 αλλα κανα 100ρι 120χλμ) η BMW μου δειχτηκε πολυ μαζεμενη θελοντας να με κρατησει στον δρομο και ο εγκεφαλακος της ειπε να αναψει τα esp (που δε τα ειχα σβησει σε ολη τη διαδρομη) και ενιωσα καπως τον κωλο του αυτοκινητου ελαφρωμενο ειδικα το πισω δεξι μερος που φυσικα και επρεπε να ηταν αλλα το ενιωσα περισσοτερο σε σχεση με το δικο μου!Γενικως εχω να πω πως ειναι ενα μπαμπουδιστικο αυτοκινητο οχι fun to drive,με καλους χωρους,ποιοτητα,συναρμολογηση και σε προτρεπει να πηγαινεις χαλαρα και οχι στα ορια της!
Αυτα απο εμενα!
Οδήγησα....