-
Γεια σας. Με την κρίση που υπάρχει σκέφτομαι σοβαρά να στραφώ στον αγροτικό τομέα και συγκεκριμένα στην ελαιοπαραγωγή. Στην κατοχή έχω μόλις 4 στρέμματα με 30 αθηνολιές οι οποίες παράγουν χρόνο παρά χρόνο 400 λίτρα λάδι χωρίς μάλιστα να ποτίζουμε. Κλαδεύουμε τις ελιές μόνο κάθε τέλος Μαρτίου. Τα έδαφος είναι καλό και οι ελιές παράγουν σχεδον 13-14 λίτρα ανα δέντρο. Αυτή την στιγμή πωλούνται πάρα πολλά στρέμματα με ελιές με 800-1000ε το στρέμμα ,καθώς οι νέοι έχουν φύγει απο τα χωριά και ασχολούνται μόνο οι 50αρήδες+ αγρότες οι οποίοι και αυτοί είναι λίγοι.
Με προβληματίζουν αρκετά πράγματα. Για παράδειγμα στην Λακωνία υπάρχουν στην συντριπτική πλειοψηφία 3 ειδών ελιές. Η Κορωνέικη και η Αθηνολιά που παράγουν λάδι και η Καλαμών που τρώγεται. Εμένα με ενδιαφέρει η παραγωγή λαδιού. Να αγοράσω στρέμματα με Κορωνεικες ελιές ή Αθηνολιές; Η Κορωνεικη έχει ενα θετικό οτι παράγει κάθε χρόνο ,αλλά μικρότερη ποσότητα μιας και έχει και μικρότερο καρπό απο την Αθηνολιά και είναι και μικρότερο δέντρο. Η Αθηνολιά πάλι παράγει καθε 2 χρόνια ,αλλά μεγαλύτερη ποσότητα.
Επίσης δεν ξέρω τι γίνεται με επιδοτήσεις και δανειοδοτήσεις. Το σχέδιο μου είναι για κατοχή 1000 ελαιόδεντρων για να βγάζω καλή παραγωγή. Η Πειραιώς δίνει λέει δανεια άτοκα για νέους αγροτές μέχρι 25000ε ,αλλά θεωρητικά θα βγουν φέτος επιδοτήσεις για νέους αγρότες μέσω ΕΣΠΑ.
-
Ο χρήστης Αθηνολιά-Κορωνέικη έγραψε:
Γεια σας. Με την κρίση που υπάρχει σκέφτομαι σοβαρά να στραφώ στον αγροτικό τομέα και συγκεκριμένα στην ελαιοπαραγωγή. Στην κατοχή έχω μόλις 4 στρέμματα με 30 αθηνολιές οι οποίες παράγουν χρόνο παρά χρόνο 400 λίτρα λάδι χωρίς μάλιστα να ποτίζουμε. Κλαδεύουμε τις ελιές μόνο κάθε τέλος Μαρτίου. Τα έδαφος είναι καλό και οι ελιές παράγουν σχεδον 13-14 λίτρα ανα δέντρο. Αυτή την στιγμή πωλούνται πάρα πολλά στρέμματα με ελιές με 800-1000ε το στρέμμα ,καθώς οι νέοι έχουν φύγει απο τα χωριά και ασχολούνται μόνο οι 50αρήδες+ αγρότες οι οποίοι και αυτοί είναι λίγοι.Με προβληματίζουν αρκετά πράγματα. Για παράδειγμα στην Λακωνία υπάρχουν στην συντριπτική πλειοψηφία 3 ειδών ελιές. Η Κορωνέικη και η Αθηνολιά που παράγουν λάδι και η Καλαμών που τρώγεται. Εμένα με ενδιαφέρει η παραγωγή λαδιού. Να αγοράσω στρέμματα με Κορωνεικες ελιές ή Αθηνολιές; Η Κορωνεικη έχει ενα θετικό οτι παράγει κάθε χρόνο ,αλλά μικρότερη ποσότητα μιας και έχει και μικρότερο καρπό απο την Αθηνολιά και είναι και μικρότερο δέντρο. Η Αθηνολιά πάλι παράγει καθε 2 χρόνια ,αλλά μεγαλύτερη ποσότητα.
Επίσης δεν ξέρω τι γίνεται με επιδοτήσεις και δανειοδοτήσεις. Το σχέδιο μου είναι για κατοχή 1000 ελαιόδεντρων για να βγάζω καλή παραγωγή. Η Πειραιώς δίνει λέει δανεια άτοκα για νέους αγροτές μέχρι 25000ε ,αλλά θεωρητικά θα βγουν φέτος επιδοτήσεις για νέους αγρότες μέσω ΕΣΠΑ.
@fonzareli
Εγώ προσωπικά λάδι αλλάζω όχι στις 20 αλλά στις 40 ώρες. Και έχω μηχάνημα 20+ χρονών. Τίποτα δεν έχει πάθει. Το 20 ώρες που λέει μου φαίνεται πολύ λίγο. Δεν ξέρω τί παίζει, ίσως τα μοντέρνα μοτέρ να έχουν γίνει πιο ευαίσθητα. Ίσως απλά να είναι λόγοι... marketing.
Επίσης να σου πω ότι όταν τελειώνει το μάζεμα και το μηχάνημα πάει για φύλαξη, 2 πράγματα είναι must. Φροντίζεις να κλείσεις το διακόπτη της βενζίνης και να καεί όλο το καύσιμο. Να σβήσει μόνο του και να μείνει καθαρό όλο το σύστημα από καύσιμο μέχρι να του ξαναβάλεις την επόμενη φορά. Επίσης φρόντισε να αδειάσεις το ντεπόζιτο της βενζίνης. Αυτό γίνεται με 2 τρόπους:- Αν μπορείς να το υπολογίσεις και να το αφήσεις να το κάψει όλο
- Αν σου περισσέψει καύσιμο απλά ρίξε του μια τούμπα να χυθεί η βενζίνη.
Αν μπορείς επίσης με ένα πανί που δεν αφήνει μέσα χνούδι καθάρισε ότι υπολείμματα βενζίνης υπάρχουν.
Ο λόγος που το λέω αυτό είναι ότι εαν μείνει στο ντεπόζιτο βενζίνη, με την πάροδο του χρόνου θα σου σκουριάσει το ντεπόζιτο. Το ίδιο και με τα σωληνάκια. Αν έχουν μέσα βενζίνη για μεγάλο διάστημα, θα έχεις πρόβλημα όταν το ξαναχρησιμοποιήσεις.
Το λάδι ανεξάρτητα από πόση ώρα το χρησιμοποίησες την τελευταία φορά πριν τελειώσεις, είναι καλύτερο να το αλλάξεις αλλά όχι όταν τελειώσεις. Το αλλάζεις την πρώτη μέρα που θα ξαναχρησιμοποιήσεις το ραβδιστικό. Και ποτέ δεν αδειάζεις το ντεπόζιτο του λαδιού όταν τελειώσεις το ράβδισμα. Είναι πολύ εύκολο όταν περάσει ο καιρός και θες να ξανα αρχίσεις το ράβδισμα, είτε αν κάνεις το σέρβις εσύ, είτε το πας σε κάποιον ειδικό, να ξεχάσεις ότι δεν έχει μέσα λάδι και να αρχίσεις να τραβάς το σκοινί να το βάλεις μπροστά και... good wines!!!
@ Αθηνολιά-Κορωνέικη
Θα πάρεις δάνειο για να αγοράσεις ελιές? Το έψαξες καλά και είδες ότι θα κάνεις απόσβεση σε σύντομο χρονικό διάστημα? Ριψοκίνδυνο μου φαίνεται.
Μακάρι να σου πάνε όλα καλά!!! -
Αν πάρω 20.000ε και ισχύει η άτοκη χρηματοδότηση για 15 χρόνια ειναι 1333ε τον χρόνο. Δεν είναι πολλά τα λεφτά. Επίσης θα επενδύσω αλλα 20.000ε απο το εφάπαξ του πατέρα μου. Σκοπός μου είναι 1000 ελιές για παραγωγή 8-10 τόννων ελαιόλαδου. Με τιμή στα 3ε το κιλό + τις επιδοτήσεις βγαίνουν λεφτά. Απλά προφανώς στο κλάδεμα και στο μάζεμα θα μπει προσωπική εργασία αρκετή. Αν είναι να βάλεις εργάτες για 1 μήνα να σου μαζέψουν και να σου κλαδέψουν δεν θα σου μείνει τίποτα.
-
Ο χρήστης Αθηνολιά-Κορωνέικη έγραψε:
Αν πάρω 20.000ε και ισχύει η άτοκη χρηματοδότηση για 15 χρόνια ειναι 1333ε τον χρόνο. Δεν είναι πολλά τα λεφτά. Επίσης θα επενδύσω αλλα 20.000ε απο το εφάπαξ του πατέρα μου. Σκοπός μου είναι 1000 ελιές για παραγωγή 8-10 τόννων ελαιόλαδου. Με τιμή στα 3ε το κιλό + τις επιδοτήσεις βγαίνουν λεφτά. Απλά προφανώς στο κλάδεμα και στο μάζεμα θα μπει προσωπική εργασία αρκετή. Αν είναι να βάλεις εργάτες για 1 μήνα να σου μαζέψουν και να σου κλαδέψουν δεν θα σου μείνει τίποτα.Eίσαι σίγουρη ότι παίζει πρόγραμμα με άτοκη χρηματοδότηση νέων αγροτών;
-
Ρε συ άντρας είμαι
Στο site της Πειραιώς αυτό λέει. Για νέους αγρότες ως 40 ετών άτοκη χρηματοδότηση(απο την ΕΕ είναι τα λεφτά) για αγορά γης και εξοπλισμού.
-
Σόρρυ για το μπέρδεμα.
Από ότι είδα λέει για άτοκη χρηματοδότηση μόνο για την γη. Και αυτό υπό προϋποθέσεις.
Εκτός αν κάτι μου διέφυγε
-
Καλημερα αγροτες και ντεμι αγροτες
Τι γινεται με το λαδι; πολυ την ανηφορα δεν εχει παρει; ο παραγωγος παιρνει τιποτα η τα παιρνουν ολα οι εταιρειες;
Μανωλη πως παει κατω στην κρητη ; θα εχουμε παραγωγη φετος ;
Του περισευει κανενος για φιλους γνωστους;
Στην περιοχη μου απο κατω απο τις ελιες ραντιζουν ολοι ραουνταπ ,οποτε δεν ειναι για λαδι απο δω , εσεις τι κανετε για τα χορταρια; -
Ο χρήστης otso έγραψε:
Καλημερα αγροτες και ντεμι αγροτεςΤι γινεται με το λαδι; πολυ την ανηφορα δεν εχει παρει; ο παραγωγος παιρνει τιποτα η τα παιρνουν ολα οι εταιρειες;
Μανωλη πως παει κατω στην κρητη ; θα εχουμε παραγωγη φετος ;
Του περισευει κανενος για φιλους γνωστους;
Στην περιοχη μου απο κατω απο τις ελιες ραντιζουν ολοι ραουνταπ ,οποτε δεν ειναι για λαδι απο δω , εσεις τι κανετε για τα χορταρια;Φιλε μου φετος αποφασισα να μην ριξω φαρμακο. Λοιπον φετος γ@μηθηκε στο χορταρι. Αγοραζω χλοοκοπτικο, περναω καμια 200 ρια ελιες γυρω γυρω μου βγηκε η μεση και οι πλατες. Μετα απο ενα μηνα ξαναβγηκε χορταρι ισα με το μποι μου. Τις ξαναπερναω με το χλοοκοπτικο το οποιο αν και kawasaki ιαπωνεζικο καηκε ο συμπλεκτης, κουραση αστο... Παμε ξανα το καλοκαιρι ξανα χορταρι 1.5 μετρο. Στο τελος αγανακτηκα και τις περασα με φαρμακο. Δεν ειναι δουλεια αυτη. Εργαλεια, βενζινες, βλαβες, κουραση δουλευεις τζαμπα που να εβαζα και εργατη να πληρωνα κιολας και στο τελος δεν σου μενει τιποτα. Ελιες εκατονταδων χρονων ξαφνικα ξερενονται, αλλες τις τρωνε τα μυρμηγια.Προς το παρον βοιωτια μερια κατι εχουν κρατησει και ευτυχως που εβρεξε τωρα ειχε κανα 2 μηνες και θα τραβηξουν λιγο οι ελιες γιατι ειχαν σταφιδωσει. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΓΕΙΣ.
Στάλθηκε από το SM-G930F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Το ξερω , εχω παει και γω μια φορα να κοψω σε ξαδερφη μου με το χλοοκοπτικο μου και ειπα δεν ξαναπαω . Εχει και ενα
(αμπλα) πηγη το χωραφι εκει στο (Καλαμι) και τα χορτα ειναι στο θεο ολο τον χρονο.(αν εισαι απο βοιωτια και την επαρχια μου θα καταλαβες) ασε που ειχε πετρες και κοβοταν η μεσινεζα.
Παλια τις περναγαν με τρακτερ με καλλιεργητη αλλα σταματησε αυτη η πρακτικη γιατι κοβονται οι επιφανειακες ριζες νομιζω.
Αν εισαι απ τα μερη μου ο http://karatsolis.gr/ εχει ολοκαινουργιο ελαιοτριβειο , με ψυχρη εκθλιψη οχι τις μαλακιες που κανουν οι αλλοι με 60 βαθμους.
ωραιο αρθρο για το λαδι
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=518862 -
Φίλε εγώ θέμα με τα χόρτα που λες, δεν έχω. Δεν είχα ποτέ, αν και δεν είμαι σίγουρος για τι είδος χόρτα μιλάς τα οποία χρειάζονται ράουνταπ. Εγώ ανέκαθεν έβαζα τρακτέρ και έσκαβε παντού και πρόβλημα δεν είχα. Προσωπικά, από ότι φαίνεται μέχρι τώρα, θα έχω καλή παραγωγή φέτος. Γενικά δεν ξέρω τί γίνεται.
-
Tα ζιζανια (αγριοχορτα) είναι και θεμα εδάφους.
Σε εύφορα εδάφη (ειδικά αν ποτίζονται κιόλας) γίνεται πάρτυ αποτα ζιζανια, αφου ουσιαστικά τα ...καλλιεργούμε (παιρνουν έξτρα νερο και λίπασμα)
σε πετροχώραφα που δεν ποτίζονται (όπως είναι πολλά ελαιοπερίβολλα), βγαίνουν λιγα την Άνοιξη, αλλά μετα ξεραίνονται.
Γενικά, αν εχεις πολλά στρέμματα δεν μπορείς να κανεις ζιζανιοκτονία με τη μεσινέζα.
Χημική καταπολέμηση σε συνδυασμό με άλλες μηχανικές μεθόδους -
Πέθανε ο Παύλος Κοντέλλης - επιχειρηματίας σύμβολο του αγροτικού κόσμου
Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο Παύλος Κοντέλλης, ο άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στα τρακτέρ και το πρόσωπό του συμβόλιζε απαράμιλλα για πολλές δεκαετίες τον κλάδο των εισαγωγέων και αντιπροσώπων τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων.
Eδώ και χρόνια η Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ διαχειρίζεται με συνέπεια τα μεγάλα σήματα των New Holland, Case, Stayer, IVECO κ.α.Eδώ και χρόνια η Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ διαχειρίζεται με συνέπεια τα μεγάλα σήματα των New Holland, Case, Stayer, IVECO κ.α.
Με σπουδές marketing στο Λονδίνο, συνέχισε με δυναμισμό την οικογενειακή αντιπροσωπεία, αρχικά της Fordson και στη συνέχεια της Ford, ενώ εδώ και χρόνια η Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ διαχειρίζεται με συνέπεια τα μεγάλα σήματα των New Holland, Case, Stayer, IVECO κ.α.
Η κηδεία του θα γίνει στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτο από το 1ο νεκροταφείο.
http://www.thessaliaeconomy.gr/blog/agr ... koy-kosmoy
-
Αρχίσαμε την Συγκομιδή ελιάς από χθες! Καλό μας κουράγιο!
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
-
Ο χρήστης limited_one έγραψε:
Αρχίσαμε την Συγκομιδή ελιάς από χθες! Καλό μας κουράγιο!Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
καλή σοδειά!!!
ελπίζω ο καιρός να μην σας ταλαιπωρήσει.
Τη μάνα μου με τον θείο μου τους έκοψε αυτή την βδομάδα και η μάνα γύρισε Αθήνα, τα υπόλοιπα 5 στρέμματα ο θείος μόνος του -
Ο χρήστης nickthetrib έγραψε:
καλή σοδειά!!!
ελπίζω ο καιρός να μην σας ταλαιπωρήσει.
Τη μάνα μου με τον θείο μου τους έκοψε αυτή την βδομάδα και η μάνα γύρισε Αθήνα, τα υπόλοιπα 5 στρέμματα ο θείος μόνος τουΜέχρι σήμερα ο καιρός ήταν θαυμάσιος! Εύχομαι την άλλη εβδομάδα να έχουμε τον ίδιο καλό καιρό!
-
Βοιωτία ο καιρός μας εχει βασανισει... πολλές βροχές πολύ λασπη
Στάλθηκε από το SM-T315 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Στη Πέλλα μέσα από αρκετά χωράφια βγαίνει το νερό στο δρόμο...
-
Ο χρήστης limited_one έγραψε:
Αρχίσαμε την Συγκομιδή ελιάς από χθες! Καλό μας κουράγιο!Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Καλή δύναμη, καλή σοδειά και καλά ξεμπερδεματα.
Πως πας από δάκο ? -
Ο χρήστης Megane98hp έγραψε:
Καλή δύναμη, καλή σοδειά και καλά ξεμπερδεματα.
Πως πας από δάκο ?Ευχαριστώ Μανό! Δάκο έχει ελάχιστο φέτος
-
Για δώστε μου τα... φώτα σας.
Πήγα χθες σε ένα μικρό λιόφυτο, περίπου 40 ελιές, να δω αν έχω βεντέμα. Με το που μπαίνω μέσα τί να δώ. 10 ελιές καμένες. Καμία ελιά καμένη εντελώς. Όλες έχουν τον κορμό τους χωρις πρόβλημα απλά κάποιες είναι εντελώς καμένες στα κλαδιά κι άλλες είναι λίγο καμένες στα κλαδιά. Η φωτιά πέρασε μέσα σχεδόν από όλο το λιόφυτο αλλά ευτυχώς έκαψε μόνο τα χόρτα. Δυστυχώς όμως κάποιες δεν γλύτωσαν. Θα μπορούσε βέβαια να είναι πολύ χειρότερα. Κοιτάζουντας είδα και τα διπλανά λιόφυτα με ίδιες ή χειρότερες ζημιές. Συνολικά πρέπει να είναι 2-3 στρέματαη ζημιά.΄
Πήρα τηέφωνο στη πυροσβεστική και πραγματικά μου είπαν ότι υπήρξε μια φωτιά πριν λίγες μέρες στην οποία επιχείρησαν με επιτυχία αλλά μου είπαν για περισσότερες πληροφορίες να πάω στο ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής κι αυτοί θα μου πουν εαν και εφόσον έχουν βρει ποιος έφταιξε και εαν υσχίει αυτό πως θα κινηθώ για αποζημίωση.
Το θέμα μου εμένα τώρα είναι τί πρέπει να κάνω σε αυτές τις ελιές? Τις αφήνω όπως είναι δεδομένου ότι οι κορμοί τους είναι εντάξει και απλά περιμένω να ξανα ανοίξουν? Κόβω μόνο ότι καμένο υπάρχει? Τις κόβω εντελώς και αφήνω μόνο τον κορμό?
FORUM Αγροτων