-
Αυτά με τους 'κωδικούς' θα ήθελα να ήξερα σε ποια ταινία του James Bond τα έχετε δει...
Το μόνο που μπορούν να γίνουν είναι:
α) Ενεργητικός εμποδισμός (ηλεκτρονικός πόλεμος) που συχνά δεν είναι επιτυχής και εξαρτάται από τα συστήματα που χρησιμοποιούνται, ενώ προϋποθέτουν παρουσία και άμεση εμπλοκή των αντίστοιχων Στρατιωτικών Μονάδων στην θερμή περιοχή (δεν γίνεται από μακριά δηλαδή).
β) Κλείδωμα των δορυφόρων του στρατιωτικού (όχι του πολιτικού που έχει μικρότερη ακρίβεια) GPS στην περιοχή, πράγμα όμως που σημαίνει ότι κανείς δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει (ούτε οι ίδιοι οι Αμερικανοί). Επίσης υπάρχουν άλλα 3 δορυφορικά συστήματα εντοπισμού (GLONASS, Galileo, Beidou) που αναλόγως με τις ορέξεις Ρωσίας, ΕΕ και Κίνας αντίστοιχα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Σε περίπτωση χρησιμοποίησης όπλων με αυτόνομη ενεργή (Active Radar, Camera ή Laser), παθητική (IR ή Passive Radar) ή αδρανειακή καθοδήγηση όμως, δεν χρειάζεται καν δορυφορική στόχευση. -
Χωρίς Σημίτη δεν έμπαινες ευρώ άρα δεν ειχες καμία προστασία και κατά την κρίση και εναντι στην Τουρκία σήμερα.
Τα περί απώλειας στόλου των άλλων είναι στρατογκαυλες φαντασιώσεις και επιπέδου 'αν η γιαγιά μου είχε καρούλια'. -
Ο Σημίτης που μας έβαλε στο ευρώ με πλαστά στοιχεία και υπέγραψε την συμφωνία του Ελσίνκι....πρέπει να του πούμε και μπράβο? Όσο για εκείνο το βράδυ, είναι δεδομένο ότι αν δίνονταν εντολή για πυρ θα είχαμε ξεμπερδέψει με τον τουρκικό στόλο για πολλά πολλά χρόνια. Και αυτό δεν είναι φαντασίωση, είναι στα πρακτικά της σύσκεψης των διοικητών μονάδων επιφάνειας που έγινε στο ΓΕΝ 2-3 μέρες μετά την απεμπλοκή.
Για όποιον έχει την όρεξη να το δει όλο, είναι αρκετά επιμορφωτικό.
-
Χωρίς Σημίτη δεν έμπαινες ευρώ άρα δεν ειχες καμία προστασία και κατά την κρίση και εναντι στην Τουρκία σήμερα.
Τα περί απώλειας στόλου των άλλων είναι στρατογκαυλες φαντασιώσεις και επιπέδου 'αν η γιαγιά μου είχε καρούλια'.Μη το συνεχίζεις σε αυτό το στυλ. Εγώ ήμουν εκεί και μαζί με κάμποσους ακόμη παρακαλούσαμε να πέσει η πρώτη κανονια. Αργότερα διαπίστωσα ότι αυτό ήθελαν όλοι στο στόλο εκείνο το βράδυ. Απίστευτο ηθικό. Οπότε απο τον καναπέ σου είναι το λιγότερο προσβλητικό να λες τον μέγα προσκυνημένο,σοβαρό άνδρα και τα Ίμια βράχια! Μήπως και η ελληνική σημαία είναι ένα κομμάτι πανί;;;
-
Τα περί απώλειας στόλου των άλλων είναι στρατογκαυλες φαντασιώσεις και επιπέδου 'αν η γιαγιά μου είχε καρούλια'.Εκ του αποτελεσματος καλυτερα να μην ειχαμε μπει στο ευρω.
-
Αν δεν είχαμε μπει στο ευρώ θα είμασταν παρίας και ο ερντογαν θα μας είχε κάνει μια χαψιά είτε οικονομικά είτε στρατιωτικά.
Η πιο ισχυρή Ελλάδα μεταπολεμικά ήταν τότε. Μέσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων και οικονομικά σούπερ και μετρημένα.
Ήρθε ο PlayStation και ο ΓΑΠ μετά και τα τίναξαν στον αέρα. -
Το νομισμα δεν βλεπω τι σχεση εχει γιατι δανεια σε συνναλαγμα θα ειχαμε ετσι και αλλοιως. Ο Σημιτης μας εκαψε κανονικα εκ του αποτελσματος γινονταν παρτυ με μιζες στο εξοπλιστικα και επισης παρτυ με τους Ολυμπιακους. Μην ξεχναμε το Χρηματιστηριο το οποιο ξεχαστηκε γρηγορα λογω της εισοδου στο ευρω και των χρηματων που επεσαν για τους Ολυμπιακους. Βεβαια την μεγαλη εκτελεση την εκανε ο Καραμανλης αρχοτερα. Αλλα εκ του αποτελεσματος και ο Σημιτης δεν πηγε πισω (τοτε δεν καταλαβα τι γινονταν γιατι τα εκανε στα κρυφα αλλα εγιναν γνωστα μετα).
-
Ευτυχώς που τις αποφάσεις για εμπλοκες και πολεμους τις λαμβάνουν κάποιοι εκτός πεδίου μάχης και όχι ένστολοι.
Από τα λίγα καλά των πολιτικών ακόμα.
Δόξα τω Θεω που δεν κάναμε πόλεμο εν ετει 1996 για κάτι βράχια στη μέση του πουθενά.
Άγιο είχαμε και το θείο Σαμ καθοριστικό.
Και λίγο τους ευχαρίστησε δημόσια ο κινεζοςΤώρα για την ελληνική σημαία που λες προφανώς την τιμώ και την έχω κρατήσει στο σχολείο πολλες φορες οπως έχω κάνει και τη θητεία μου και έχω δωρίσει και εξοπλισμο στη μονάδα μου , αλλά δεν θα έβαζα ποτε στο μπαλκόνι μου σαν να είναι δημόσιο κτίριο.
Προτιμώ να δείχνω την αγάπη μου για την πατρίδα όντας καλος και νομοταγής πολίτης, σωστός στις υποχρεώσεις μου. Η πατρίδα μου μου κάνει πολλά νερά αλλά την αγαπώ για τις ομορφιες που δεν εχουν μαγαρίσει ακόμα καποιοι ελληναρες και παρότι με εκνευρίζουν πολλά όταν έλειπα για σπουδές στο εξωτερικό πάντα γυρνούσα με λαχτάρα πίσω.
Πόλεμοι και ένοπλες συγκρούσεις είναι πολύ τριτοκοσμικά και απολίτιστα πράγματα για να ασχολούμαστε σοβαρά.Του θρύλου πάντως τη σημαία άνετοτερα θα την έβαζα σε μεγαλες κατακτήσεις τροπαίων!
-
Κανένας σώφρων άνθρωπος δεν θέλει τον πόλεμο...και εννοείται ότι τις αποφάσεις πρέπει να τις παίρνουν οι πολιτικοί. Στην συγκεκριμένη κατάσταση τις αποφάσεις τις πήραν ΜΟΝΟΙ τους οι πολιτικοί...ο Σημιτης μέσα στο γραφείο με τον ΑΓΕΕΘΑ να περιμένει σε μια πολυθρόνα απ'έξω, ο Πάγκαλος στο Mega να δίνει συνέντευξη στον Χατζηνικολάου και όλοι όσοι είχαν την ευθύνη μακριά από το ΕΘΚΕΠΙΧ χωρίς να έχουν την πραγματική ιδέα για το τι γίνεται στο Αιγαίο εκείνη την ώρα. Αν είναι τις αποφάσεις να τις παίρνουν τέτοιοι πολιτικοί, να λείπει το βύσσινο....ευτυχώς τουλάχιστον η ΕΥΠ έδινε ότι πληροφορίες συγκέντρωνε απευθείας στους σχηματισμούς, ειδικά στα νησιά.
-
Τι διαβάζουμε βραδιάτικα ...
Το πασοκ είναι εδώ νυχτωμένο βραδυνό...
Η μόνη απορία που υπάρχει για τον κινέζο και τον γαπ , είναι αν ήταν συνένοχοι ή απλά βλάκες.... Για τον γαπ ίσως και τα δύο....
-
Ξέχασες του ξυστες όμως στο ποστ και προβληματίζομαι
Α ρε δραχμούλα, πείνα και πολεμος που χρειάζεται να στρώσετε κάποιοι χαρακτήρα.
Κομαντο του καναπέ και επαναστάτες του πληκτρολογίου.
Κριτική για όλους όσους ούτε μπορεί ποτε να φτάσουμε ούτε θα μπορούσαμε να αντέξουμε στα παπούτσια τους για ένα λεπτό χωρίς να λερωθεί η καλτσα απο το σκατο.
Πάντα οι προδότες, οι μειοδότες, οι ένοχοι ή οι βλάκες σε αντίθεση με την αυτου ακεραιότητα και πατριδολατρεια των ευατων μας. Παντα μας χρωστάνε, πάντα θα είμασταν καλύτερα αλλιως.
πραγματικα μας αγαπάει ο Θεός και οι εκάστοτε μεγαλες δυνάμεις του κόσμου και υπάρχουμε ακόμα. -
Iceman7:
- Καλό θα ήταν να μην γράφεις με τέτοια βεβαιότητα για πράγματα που δεν γνωρίζεις (όπως για 'κωδικούς', στρατιωτικούς εξοπλισμούς και συσχετισμούς δυνάμεων).
- Σεβαστή η άποψή σου (το ίδιο σεβαστή με αυτήν κάθε πολίτη, έστω και βοσκού, όχι παραπάνω) για το τι θα πρέπει να κάνει η Χώρα και το πως να προστατευτεί από τις διάφορες απειλές.
- Ο τελευταίος που 'γουστάρει' να 'πάει πόλεμο' είναι ένας Στρατιωτικός, διότι γνωρίζει τις συνέπειες αυτού και το ότι θα είναι από τους πρώτους που θα σκοτωθούν. Συνήθως οι εθνικιστές που δεν έχουν πιάσει και τουφέκι είναι οι πολεμοκάπηλοι. Δεν μιλάμε για τους έχοντες συμφέροντα, αυτοί είναι άλλη κατηγορία και για μένα είναι για το απόσπασμα!!!
- Λίγος σεβασμός, για την γνώση από πρώτο χέρι, σε 3 άτομα που είναι/ήταν η δουλειά τους (GGAB, kkostas και ο γράφων), δεν θα έβλαπτε. Όχι στις απόψεις που εκφέρουμε, αλλά για τα δεδομένα που συνεισφέρουμε στην συζήτηση.
-
Iceman7:
- Καλό θα ήταν να μην γράφεις με τέτοια βεβαιότητα για πράγματα που δεν γνωρίζεις (όπως για 'κωδικούς', στρατιωτικούς εξοπλισμούς και συσχετισμούς δυνάμεων).
- Σεβαστή η άποψή σου (το ίδιο σεβαστή με αυτήν κάθε πολίτη, έστω και βοσκού, όχι παραπάνω) για το τι θα πρέπει να κάνει η Χώρα και το πως να προστατευτεί από τις διάφορες απειλές.
- Ο τελευταίος που 'γουστάρει' να 'πάει πόλεμο' είναι ένας Στρατιωτικός, διότι γνωρίζει τις συνέπειες αυτού και το ότι θα είναι από τους πρώτους που θα σκοτωθούν. Συνήθως οι εθνικιστές που δεν έχουν πιάσει και τουφέκι είναι οι πολεμοκάπηλοι. Δεν μιλάμε για τους έχοντες συμφέροντα, αυτοί είναι άλλη κατηγορία και για μένα είναι για το απόσπασμα!!!
- Λίγος σεβασμός, για την γνώση από πρώτο χέρι, σε 3 άτομα που είναι/ήταν η δουλειά τους (GGAB, kkostas και ο γράφων), δεν θα έβλαπτε. Όχι στις απόψεις που εκφέρουμε, αλλά για τα δεδομένα που συνεισφέρουμε στην συζήτηση.
Αλέξανδρε παρότι διαφωνούμε σε πολλά σε ευχαριστώ για το ποστ γιατι προάγει τη συζήτηση χωρίς να υποβιβάζει το συνομιλητή. Σίγουρα τις γνώσεις που έχετε οι επαγγελματίες του χώρου και δη πάνω στο πεδίο της «μαχης» δεν τις έχω και εκτιμήσεις κάνω από τις εμπειρίες μου στο στρατό (σε κομβικες υπηρεσιες με καλη ειδικότητα) και διάβασμα ιστοριας (χόμπι), σπουδων μεταξύ άλλων και στο διεθνές δικαιο και πολύ ενασχόληση/διάβασμα αμυντικού τύπου. Τα περί κωδικών τα έγραψες εσυ σε προηγούμενο ποστ σου πιο εμπεριστατωμένα. Σίγουρα υπάρχει ο εξοπλισμός να δημιουργήσει προβλήματα σε ένα ολοένα και πιο ψηφιακό πεδίο μάχης. Μπορεί να μην είναι του τύπου kill switch αλλά τεχνολογικά υπάρχουν εργαλεία. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν θα μας αφήσουν να πολεμήσουμε εκτός αν το επιθυμούν ή αποδέχονται. Διπλωματικές και άλλες δικλείδες υπάρχουν. Τώρα αν τα παιδιά ξέρουν από πρώτο χέρι τι συνέβη εκείνο το βράδυ στα Ιμια δεν μπορώ εγώ να πω κάτι διαφορετικό για αυτό. Αν όμως ήταν εκεί και όχι μαζί με τον ΠΘ της χώρας δεν μπορούν να ξέρουν πως ελήφθη η σχετική απόφαση. Οποτε οι χαρακτηρισμοί που διαβάζουμε εδώ μέσα πέρα από υβριστικοί είναι και αστήριχτοι και πρακτικά εικασίες. Δεν μπορείς να κρίνεις τα κίνητρα κάποιου που πήρε μια υπεύθυνη απόφαση εκατοντάδες χλμ μακριά βάσει της δικης σου αποσπασματικής εικόνας. Γιατί ότι και να έβλεπες στο πεδίο της μάχης δεν ήξερες τι παίχτηκε στο επίπεδο που πραγματικά λαμβάνονται οι αποφάσεις. Ότι στρατιωτικό πλεονέκτημα και να υπήρχε αν δεν μας στήριζε την επόμενη κανεις τότε το πλεονέκτημα θα εξελισσόταν σε καταστροφή.
-
Θα το ξαναπώ για να γίνει καλύτερα κατανοητό. Αυτός που έπρεπε να πάρει την απόφαση δεν ήταν μόνο εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά απλώς μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που θα του επέτρεπε να λάβει τις καταλληλότερες αποφάσεις. Όπως και να το κάνουμε, άλλο πράγμα να είσαι κλειδωμένος στο γραφείο και άλλο να είσαι στην αίθουσα επιχειρήσεων όπου βλέπεις μπροστά σου όλα τα δεδομένα. Και όχι μόνο αυτό, στο ΕΘΚΕΠΙΧ έρχονταν όλες μα όλες οι πληροφορίες τις οποίες ΔΕΝ έβλεπε! Και για να το κάνω πιο λιανά,μπορείς σαν δικηγόρος να αναλάβεις υπόθεση χωρίς να λάβεις γνώση της δικογραφίας? Ακριβώς ίδια περίπτωση...
-
Όπως και να το κάνουμε, άλλο πράγμα να είσαι κλειδωμένος στο γραφείο και άλλο να είσαι στην αίθουσα επιχειρήσεων όπου βλέπεις μπροστά σου όλα τα δεδομένα. Και όχι μόνο αυτό, στο ΕΘΚΕΠΙΧ έρχονταν όλες μα όλες οι πληροφορίες τις οποίες ΔΕΝ έβλεπε!
Και να ήταν μόνο αυτό....από τους χειρότερους ΠΘ που πέρασαν από την χώρα (όχι ότι είναι δύσκολο, δεν είχαμε και κανέναν φοβερό τα τελευταία 50 χρόνια)...απλά τραγικός.
-
Εγώ το ακούω αυτό αλλά η απόφαση πιθανότερα δεν ελήφθη καν από τον ίδιο ή δεν χρειαζόταν να ληφθεί από τον ίδιο. Η παρέμβαση - ευτυχως - είχε γίνει.
Κρίμα μόνο για τα 3 παλικάρια που έπεσαν με το ελικόπτερο. -
kkostask wrote:
Όπως και να το κάνουμε, άλλο πράγμα να είσαι κλειδωμένος στο γραφείο και άλλο να είσαι στην αίθουσα επιχειρήσεων όπου βλέπεις μπροστά σου όλα τα δεδομένα. Και όχι μόνο αυτό, στο ΕΘΚΕΠΙΧ έρχονταν όλες μα όλες οι πληροφορίες τις οποίες ΔΕΝ έβλεπε!
Και να ήταν μόνο αυτό....από τους χειρότερους ΠΘ που πέρασαν από την χώρα (όχι ότι είναι δύσκολο, δεν είχαμε και κανέναν φοβερό τα τελευταία 50 χρόνια)...απλά τραγικός.
Απίστευτα έντιμος και μεθοδικός άνθρωπος με πολύ καθαρό άμεσο περιβάλλον ειδικά σε σχέση με ότι πέρασε μετά. Ιδιοτητες μη πολιτικού όπως τους ξέρουμε στην Ελλάδα.
Αν δεν είχε και το άθλιο κόμμα από πίσω που του έβαζε συνεχως τρικλοποδιές γεμάτο με τα ίδια λαμόγια που κυκλοφορούν ακόμα σε κόμματα εξουσίας δεν θα είχε εμπλακεί το όνομα του σε σκάνδαλα.
Και με κακη αντιπολίτευση απέναντι του ενδεικτική για το τι θα ακολουθούσε. -
Τα σενάρια αυτά τα φτιάχνουμε για να τα πραγματοποιήσουμε. Αν θα μας βγούνε στο 100% είναι άλλο θέμα (η πρόβλεψη είναι για ένα 60% σε επιθετική ενέργεια και ένα 80% σε αμυντική). Αλλά μπορεί να συμβούν...
-
Δε ξέρω που ήσασταν οι υπόλοιποι τη νύχτα των Ιμίων,εγώ πάντως έμενα στη Κω .Σε συνάρτηση με τα όσα έζησα και τη μετέπειτα θητεία μου στη περιοχή η άποψη μου είναι ότι ευτυχώς που δεν έγινε τίποτα περισσότερο .Θα είχαμε πολύ άσχημα ξεμπερδέματα.
-
Στα Ίμια είχαμε βγάλει τις Επιλαρχίες.
Στ' άρματα, στ' άρματα εμπρός στον αγώνα... (Εξοπλισμοί)