-
Μια και πιάσαμε την Τσεχία να σας μεταφέρω λίγη από την δίκη μου ενασχόληση μια και μετά το 2015 ο Τσίπρας ώθησε με τον τρόπο toy τις ελληνικές εταιρίες να ανακαλύψουν την Βαλκανική και μη ενδοχώρα.
Η Τσεχία πριν το 2 Παγκόσμιο πόλεμο ήταν ήδη ένα βιομηχανικό κράτος (μέχρι και άρματα μάχης (LT vz. 38 ) είχε παραγωγή καλύτερα από τα γερμανικά Panzerkampfwager (Ι- III) ). μπήκε στο γύψο για αρκετά χρόνια και στην μετακομμουνιστική περίοδο παίρνοντας και βελούδινο διαζύγιο από την Σλοβακία άρχιζε να βουτάει στα νερά του παγκοσμιοποιημένου πλεον καπιταλισμού.
To παγκοσμιοποιημένο σύστημα βρήκε μια χώρα σε ιδανική θέση, με φθηνά εργατικά χέρια και όρεξη για δουλειά. Καταρχήν οι Γερμανοί την χρησιμοποιήσαν για όλες τις δουλείες, μείωση κόστους παραγωγής, τσιλιμπουρδίσματα τα ΣΚ, ακόμη και σήμερα εαν πρόκειται να διοργανώσουν οι Γερμανοί event για εμπορικούς συνεργάτες κατά κανόνα σε πάνε στην Πράγα, όπου σε ταίζουν μαρκετινγκ , πάπιες , μπύρες και τάνες και σε στέλνουν στην χώρα σου με νεους εμπορικούς στόχους.
Συνεπώς για την Τσεχία εν ελλείψει οικονομικής αναπνοής μετά την κομμουνιστική περίοδο για γεωγραφικούς και ιστορικούς λόγους γίνανε το πουτανάκι της Ευρώπης /Γερμανίας.
Συγκριτικά είναι οργανωμένη αλλά λείπουν οι πολυτέλειες. Όλα είναι χρηστικά και απλά, είναι ευκολότερο να κάνεις business ΑΛΛΑ βγαίνει μια ατελείωτη μιζέρια. Παρότι στα νούμερα είναι κοντά δεν υπάρχει σύγκριση με Ελλάδα. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα ποσοστό πληθυσμού με ποιότητα ζωής που δεν την βλέπουν οι Τσέχοι ούτε στο ύπνο τους. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οτι αυτή η ποιότητα δεν είναι για όλους. Εαν δεν είσαι σε αυτό το 1/3 που περνάει ζωή και κότα τότε κινδυνεύεις να γίνεις μετανάστης σε άλλη χώρα. Στην Τσεχία για τους μη προνομιούχους υπάρχει μια απλή ζωή χωρίς ανάγκη μετανάστευσης πλεον. Το αντίθετο καθώς δέχονται πολλους μετανάστες ακόμη και από Ελλάδα ειδικά στο τεχνολογικο κομμάτι. Αλλά είναι στην λογική ακόμη του χαμηλότερου κόστους, οι περισσότεροι πηγαίνουν κάθονται 2-3 χρόνια και επιστρέφουν.
Επειδή η τεχνολογία προχωράει και σταδιάκα τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα θα αρχίσουν να αμβλύνονται, μην σας κάνει εντύπωση εαν η Ελλάδα αρχίζει και τρέχει τελικά περισσότερο στο τεχνολογικό κομμάτι από τις χώρες αυτές. Είναι θέμα επενδύσεων κατα κύριο λόγο και διαθέσιμου ανθρώπινου προσωπικού. Οι Τσέχοι είναι του τύπου , πολυ κοντά στους Γερμανούς, ενώ η τυποποίηση των Γερμανών τους πήγε καλά εως τώρα είναι αμφίβολο οτι στην Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση η τυπολατρία θα είναι προσόν. Το αντίθετο μαλλον καθώς όλο το overengineering της EE με ρυθμίσεις επι ρυθμίσεων έχει αφήσει την Ευρώπη ουραγό και αυτή την στιγμή το χοντρό παιχνίδι του ΑΙ είναι μεταξύ Αμερικής και Κίνας.
Εννοείτε οτι όσοι είναι στο άρμα της Αμερικής , θα τρέξουν καλύτερα από τους αντίστοιχους της Γερμανίας, ενώ για την Κίνα είναι μην γίνει καμιά στραβή και αποκτήσουν αυτοί το πάνω χέρι. Θα θυμόμαστε τους φονιάδες των λαων Αμερικάνοι και θα παρακαλάμε να γυρίσουν.
-
Επιστρέφοντας από την Τσεχία και τις ωραίες Τσέχες στα δικά μας , βλέπω ότι σιγά σιγά στην Εύβοια άρχισαν να κράζουν τα δασαρχεία , τα οποία έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες για το χάλι αυτό .
Τα έχω γράψει σε προηγούμενα σχόλια .
Το 80 % τουλάχιστον των ευθυνών έχουν οι δασάρχες και ίσως ένα γενικότερο ξήλωμα να έπρεπε να γίνει άμεσα εκεί .
-
Άκουγα κάποιους χθες από Εύβοια, από κάποιο σωματείο (κομματικό; μάλλον...) που έλεγαν ότι θα κάνουν την Κυριακή συνέλευση με κύριο αίτημα να προσληφθούν όλοι οι νέοι των πυρόπληκτων περιοχών στο δημόσιο;;;;;;
Παράκουσα ή αυτό άραγε ισχύει;;;
Ρωτάω. Μπορεί να μην άκουσα καλά!
Αν ισχύει όμως και αν είναι δίκαιο και γίνει πράξη, θα αρχίσω να βάζω και εγώ φωτίτσες για να μπω μετά στο δημόσιο...
-
Μήπως ήταν κάποια Τ.Ο. ΝΔ και συζητούσαν τρόπους να μην φάνε 100% μαύρο στις εκλογές, σαν το τοπίο της Βόρειας Εύβοιας;
-
Δεν ξέρω. Μάλλον δικοί σας ήταν.
-
Δεν ξέρω. Μάλλον δικοί σας ήταν.
Τι, Αναρχικοί;
Ελευθεριάζοντες;
Δεν το περίμενα να χουν κι αυτοί δόντι στο Δημόσιο!
-
Περίεργη αντίληψη για τη ποιότητα ζωής.Ακομα και αυτό το 1/3 των Ελλήνων που ζει καλά όπως λες (με 20% ανεργία?Η Τσεχία έχει 3,5%),πληρώνει υπέρογκους φόρους και ξαναπληρωνει για ιδιωτική παιδεία και ιδιωτική υγεία.Επισης κινδυνεύει να καεί ζωντανός στα προάστια της τσιμενταρισμενης και άναρχα δομημένης πρωτεύουσας του,που δεν έχει ούτε πεζοδρόμια να περπατήσεις ,πόσο μάλλον αν είσαι ΑΜΕΑ.Οπιαδηποτε σύγκριση με τη Πράγα πχ είναι τουλάχιστον αστεία.
Να μη μιλήσω τώρα για την υγεία στην επαρχία που είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.
Το μόνο σημείο που υπερέχει η Ελλάδα είναι η φυσική ομορφιά και η θάλασσα ,αν και κάνουμε ότι μπορούμε για να τα καταστρέψουμε και αυτά.
Το ποιος είναι το πουτανακι της Ευρώπης και της Γερμανίας τώρα, χωράει πολύ συζήτηση.Να σου θυμίσω κάτι μνημόνια ,ΤΑΥΠΕΔ ,διαχείριση δημόσιας περιουσίας από τους ξένους,παρακάλια για να μας δανείσουν κτλ?
-
Δεν είναι περίεργη φίλε μου Κώστα. Αυτά τα σωστά που αναφέρεις για την υπερφορολογηση σε αυτό το ποσοστό που καλοπερνάει δεν το αφορούν. Οπότε δεν ξαναπληρώνουν κατα κανόνα ούτε την ιδιωτική παιδεία ούτε την ιδιωτική υγεία γιατί δεν έχουν πληρώσει αυτά που τους αναλογούσαν ..
Το πρόβλημα στην Ελλάδα το έχουν όσοι πάνε bythebook. Bythebook έχεις καλύτερες δυνατότητες και παροχές στην Τσεχία αυτήν την στιγμή, να το συμφωνήσουμε.
Σύγκριση Πράγας με Αθήνα δεν υφίσταται όμως εκτός και εαν πιστεύει κανεις οτι η Αθήνα είναι η Ομόνοια και το Συνταγμα που συμφωνώ οτι είναι χειρότερα από τις αντίστοιχες κεντρικές λεωφόρους της Πράγας. Η Πράγα δεν έχει ούτε την Αθηναική Ριβιέρια η όποια τραβάει κόσμο που δεν προκειται ποτέ να μείνει Πράγα και τα πορτοφόλια τους ειναι όσο το ελληνικό και το τσέχικο ΑΕΠ μαζί, ούτε προκείται να ξεφύγει από την αίσθηση του μίζερου Κεντροευρωπαικου αστικού κέντρου. Για κάποιο εργαζόμενο μπορεί να του δώσει σε κάποιους τομείς καλύτερες ευκαιρίες και μεγαλύτερη σιγουριά στην ζωή αλλά εως εκει.Συνολικα η Αθήνα είναι σε άλλο επίπεδο ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ συμφωνήσω μαζί οτι μεγάλο μέρος του πληθυσμό δεν θα βιώσει ποτέ αυτήν την ανωτερότητα αλλά θα ζει σε χειρότερες συνθήκες από τον αντίστοιχο Τσέχο.
-
Περίεργη αντίληψη για τη ποιότητα ζωής.Ακομα και αυτό το 1/3 των Ελλήνων που ζει καλά όπως λες (με 20% ανεργία?Η Τσεχία έχει 3,5%),πληρώνει υπέρογκους φόρους και ξαναπληρωνει για ιδιωτική παιδεία και ιδιωτική υγεία.Επισης κινδυνεύει να καεί ζωντανός στα προάστια της τσιμενταρισμενης και άναρχα δομημένης πρωτεύουσας του,που δεν έχει ούτε πεζοδρόμια να περπατήσεις ,πόσο μάλλον αν είσαι ΑΜΕΑ.Οπιαδηποτε σύγκριση με τη Πράγα πχ είναι τουλάχιστον αστεία.
Να μη μιλήσω τώρα για την υγεία στην επαρχία που είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.
Το μόνο σημείο που υπερέχει η Ελλάδα είναι η φυσική ομορφιά και η θάλασσα ,αν και κάνουμε ότι μπορούμε για να τα καταστρέψουμε και αυτά.
Το ποιος είναι το πουτανακι της Ευρώπης και της Γερμανίας τώρα, χωράει πολύ συζήτηση.Να σου θυμίσω κάτι μνημόνια ,ΤΑΥΠΕΔ ,διαχείριση δημόσιας περιουσίας από τους ξένους,παρακάλια για να μας δανείσουν κτλ?
Πώς μας κοιτάζουν οι Γερμανοί κυβερνώντες...
-
Αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση και είναι υποκειμενικό. Για παράδειγμα, προσωπικά μου αρέσει η βλάστηση και το πράσινο της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Η θάλασσα δεν μου λέει τίποτα πια και έχω να πάω σε παραλία χρόνια.
-
kostis20 wrote:
Αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση και είναι υποκειμενικό. Για παράδειγμα, προσωπικά μου αρέσει η βλάστηση και το πράσινο της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Η θάλασσα δεν μου λέει τίποτα πια και έχω να πάω σε παραλία χρόνια.
Ήθελα να σου πω πως παρά του ότι χωρίς θάλασσα δεν ζω, σε καταλαβαίνω, αλλά θα πρέπει να επισκέπτεσαι περισσότερο τις ζούγκλες των Ελληνικών βουνών, που ειναι 'ζούγκλες' συγκριτικά με τις χορτολιβαδικες εκτάσεις της κεντρικής Ευρώπης, απλά εκεί δεν έχουν τσιμεντωσει τα πάντα και σε συνδυασμό με τις πολλαπλασιες βροχοπτώσεις βλέπεις περισσότερο πράσινο γύρω και μέσα στις πόλεις.
Μετά θυμήθηκα πως σε μια βδομάδα χάσαμε λέει το 20% των δασικών εκτάσεων, περίπου 10% των ψηλών δασών της χώρας, οπότε σε λίγο καιρό θα πρέπει όντως να πάμε Ευρώπη να δούμε κάνα δέντρο...
Κρατάει κάνεις λογαριασμό, που δεν καίγονται ακόμη και που έχουν καινούρια φωτιά;
-
REALZEUS wrote:
kostis20 wrote:
Ήθελα να σου πω πως παρά του ότι χωρίς θάλασσα δεν ζω, σε καταλαβαίνω, αλλά θα πρέπει να επισκέπτεσαι περισσότερο τις ζούγκλες των Ελληνικών βουνών, που ειναι 'ζούγκλες' συγκριτικά με τις χορτολιβαδικες εκτάσεις της κεντρικής Ευρώπης,
Μα δεν θέλω να γίνω Ταρζάν, απλά προτιμώ πρασινάδα και δροσιά από άμμο και ήλιο. Όταν ζούσα στην Αγγλία, μια από τις αγαπημένες μου διαδρομές ήταν το Bournemouth-Southampton, όπου ο δρόμος περνάει μέσα από το διάσημο New Forest. Η διαδρομή λοιπόν είχε δέντρα που σχημάτιζαν πέργκολες κάτω από τις οποίες περνούσαν τα αυτοκίνητα και αριστερά-δεξιά λιβάδια όπου έβοσκαν άγρια άλογα και ελάφια, και φυσικά πράσινο μέχρι εκεί που έβλεπε το μάτι. Δώσε μου 15 βαθμούς Κελσίου, πρασινάδα και αυτό το υγρό αεράκι και κρατείστε όλες τις παραλίες και την ζέστη.
-
Δεν σου εβαλε κανενας το πιστολι στον κροταφο να γυρισεις Ελλαδα. Εγω δεν καταλαβαινω αφου σου αρεσει τοσο πολυ γιατι δεν εμεινες μονιμα στην Αγγλια; Τοσες εκαντονταδες χιλιαδες Ελληνων που εμειναν και μενουν εκει τι εχουν παραπανω απο σενα;
Και ο Κωστης ο οποιος εβγαλε τους χιλιαδες συναδελφους του στην επαρχια αχρηστους (εν μερη συμφωνω για πολυ μικρες πολεις αλλα αν εισαι κοντα στα καλα νοσοκομεια καλα πρεπει να ειναι- αν και εγω δεν θα το ρισκαρα και θα ερχομουν αμεσως Αθηνα) να μεινει μονιμα Τσεχια?
Πραγματικα ειναι να απορει καποιος με τι διαβαζει σε ελληνικα φορουμς!
-
Δεν σου εβαλε κανενας το πιστολι στον κροταφο να γυρισεις Ελλαδα. Εγω δεν καταλαβαινω αφου σου αρεσει τοσο πολυ γιατι δεν εμεινες μονιμα στην Αγγλια; Τοσες εκαντονταδες χιλιαδες Ελληνων που εμειναν και μενουν εκει τι εχουν παραπανω απο σενα;
Και ο Κωστης ο οποιος εβγαλε τους χιλιαδες συναδελφους του στην επαρχια αχρηστους (εν μερη συμφωνω για πολυ μικρες πολεις αλλα αν εισαι κοντα στα καλα νοσοκομεια καλα πρεπει να ειναι- αν και εγω δεν θα το ρισκαρα και θα ερχομουν αμεσως Αθηνα) να μεινει μονιμα Τσεχια?
Εννοείται είναι άξιο απορίας που κάνεις αυτή την ερώτηση σε όλους, εγώ γιατί δεν έμεινα στην Αραβία, ο άλλος Τσεχία, ο τρίτος Αγγλία κλπ. κλπ. Πραγματικά το βρίσκεις λογικό; αν κάποιος συμφωνεί πάντα μαζί σου, έχει δικαίωμα παραμονής; Αλλιώς να φύγει, να πάει αλλού;
-
Ειναι λογικο να ζεις για 20 συνεχη χρονια και καθε μερα να καταριεσαι τον τοπο που μενεις και να μιλας με ιδανικο τροπο για τον τοπο που εμεινες για λιγο αλλα δεν εμεινες για παντα οπως θα ηθελες; Απλα βασανιζεις τον εαυτον σου. Εγω προσπαθω να τους βοηθησω να βρουν τον δρομο τους.
-
Δηλαδή το 'γιατί δεν έμεινες στο τάδε μέρος;' είναι ερώτηση ψυχολόγου ε; πως λέμε 'μίλησέ μου για τον εαυτό σου'.
Δεν κρατάω σημειώσεις, εσύ τα βρίσκεις όλα 'Αλφαδιά' στην Ελλάδα; και δεν έχεις φύγει ποτέ;
@ Στορμ
Για το άλλο θέμα που λέγαμε το πρωί, τους διορισμούς πυροπαθών στο Δημόσιο, μόλις άκουσα στο ράδιο (στο έγκυρο ραδιόφωνο του Σκάι) ότι υπογράφηκε απ τον υπουργό. Οπότε δικοί σας πρέπει να ήταν αυτοί που το συζητούσαν. Αφορά σε τραυματίες σε ΜΕΘ αν άκουσα καλά; Έχουμε τέτοιους; Νόμιζα το Επιτελικό σχέδιο των εκκενώσεων δούλεψε και δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα.
-
Δεν μπορείς να γνωρίζεις τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο καθένας παίρνει κάποιες αποφάσεις και σίγουρα δεν είναι υποχρεωμένος να τις αιτιολογεί σε ένα φόρουμ. Όντως είναι να απορεί κανείς, αλλά από την ανάποδη!!!
-
Καλά ιστορίες μας λέτε .
Η ουσία είναι ότι δεν νοσταλγείτε εκείνα τα μέρη . Τα νιάτα σας και την νεανική ζωή νοσταλγείτε και αφήστε τα σάπια...
-
Για τους διορισμούς διάβασα ότι υπάρχει πρόταση να προσλάβει το ΑΜΑΡΤΩΛΟ , να μην ξεχνάμε , δασαρχείο, τον κόσμο που δούλευε στα δάση με το ρετσίνι και τα μελίσσια , ώστε να βοηθήσει στον καθαρισμό και την αναδάσωση και ταυτόχρονα να έχουν εισόδημα και να μείνουν στον τόπο τους .
Νομίζω ότι είναι σωστό , αφού δεν θα είναι μόνιμοι και δεν θα πάνε σε δουλειά γραφείου . Το δουλειά είναι κατ΄ ευφημισμόν...
-
Ειναι λογικο να ζεις για 20 συνεχη χρονια και καθε μερα να καταριεσαι τον τοπο που μενεις και να μιλας με ιδανικο τροπο για τον τοπο που εμεινες για λιγο αλλα δεν εμεινες για παντα οπως θα ηθελες; Απλα βασανιζεις τον εαυτον σου. Εγω προσπαθω να τους βοηθησω να βρουν τον δρομο τους.
Κανείς εδώ δεν καταράστηκε τον τόπο του! Θα ήταν άλλωστε τρελό κάτι τέτοιο. Απλά βλέπουμε τα υπέρ και τα κατά (για τον καθένα - για μένα η ζέστη είναι κακό, για κάποιον άλλον είναι καλό) και τα αναφέρουμε. Ιδεατό μέρος δεν υπάρχει, εκτός αν είσαι άρχοντας οπότε το αρχονταρίκι σου είναι ιδανικό όπου και αν είναι αυτό. Μην προσπαθείς να 'βοηθήσεις' μεγάλους ανθρώπους, δεν το χρειαζόμαστε και γίνεται αντιπαθητικό το στυλάκι αυτό.
Καταστροφικές Πυρκαγιές - Πλημμύρες - Θεομηνίες