-
@azmo said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
@dg79 said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
@azmo said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Μετά από σχεδόν ένα χρόνο, η κατάσταση έχει ως εξής:
Ιούνιος - Ιούλιος το peak της παραγωγής
Ένα 20% κάτω περίπου Μάιος - Αύγουστος
Άλλο ένα 15% κάτω Απρίλιος - Σεπτέμβριος
Μείον 20% Μάρτιος - Οκτώβριος
Αυτούς του μήνες γίνεται και η "καβάτζα".
Νοέμβρη, Ιανουάριο, Φεβρουάριο η παραγωγή είναι ελαφρώς μικρότερη από την κατανάλωση.
Δεκέμβρης η παραγωγή είναι περίπου η μισή της κατανάλωσης.
Overall περίπου 8,5mwh η παραγωγή και 6mwh η κατανάλωση. Έχω μια καβάτζα που λέω να τη χρησιμοποιήσω για θέρμανση με aircondition, τους ήπιους μήνες, να γλιτώσω και λίγο αέριο.
Πρόσφατα ήρθε και τεχνικός, στα πλαίσια της εγγύησης και έκανε συσφίξεις, μετρήσεις, κτλ, όλα οκ. Όταν τον ρώτησα για καθάρισμα των πάνελς, μου είπε, πρωί ή βράδυ, με νερό βρύσης, όχι πιεστικό και μετά γρήγορο σκούπισμα με λάστιχο τζαμιών. Είδα όμως πολλά βιντεάκια, ο ένας λέει όχι λάστιχο τζαμιών (μπορεί να κάνεις γρατζουνιές), ο άλλος χρησιμοποιεί απιονισμένο νερό. Εσείς πως τα καθαρίζετε;Η καβάτζα που αναφέρεις πως γίνεται; Αποθηκεύεις σε μπαταρία και τροφοδοτείς καποιες συσκευές μετά; Είμαι στην φάση που παίρνω προσφορές απο εγκαταστάτες και δεν εχω καταλάβει ακριβως πως γινεται.
Αφορά φωτοβολταϊκά με net-metering, που έχει λήξει και δεν ισχύει για νέες συνδέσεις.
Τώρα ισχύει το net-billing, που δεν είναι τόσο συμφέρον (πάλι έχεις απόσβεση, απλά πιο αργά) όπου η ενέργεια που περισσεύει και επιστρέφει στο δίκτυο, αποζημιώνεται με μια πολύ μικρή τιμή νομίζω. Αν χρειαστείς ενέργεια από το δίκτυο, τη πληρώνεις κανονικά.
Στο net metering, η ενέργεια που περισσεύει πάει σε μια "εικονική" καβάτζα όπου μπορείς να τραβάς όποτε έχεις ανάγκη, πληρώνοντας μόνο χρεώσεις δικτύου (περίπου 4 λεπτά η κιλοβατώρα).
Οι μπαταρίες αμβλύνουν το πρόβλημα και αν μπορείς να μπεις σε πρόγραμμα και έχουν πάλι επιδότηση, αξίζει να τις πάρεις.Α οκ. Τωρα κατάλαβα γιατί μου είπε ενας που ειχε ερθει οτι δεν ειναι τοσο απαραίτητη η μπαταρία πιά.
Εξαρτάται πόσο θα σου κοστίσει η μπαταρία. Αν τη πάρεις τζάμπα ή έστω με καλή επιδότηση από πρόγραμμα, αξίζει και με το παραπάνω, αφού 8 μήνες το χρόνο δε θα τραβάς σχεδόν καθόλου ρεύμα από το δίκτυο.
Δεν είναι αμελητέα η νυχτερινή κατανάλωση, ούτε μπορείς να προγραμματίσεις όλες τις ενεργοβόρες συσκευές το μεσημέρι. -
Μετά από σχεδόν ένα χρόνο, η κατάσταση έχει ως εξής:
Ιούνιος - Ιούλιος το peak της παραγωγής
Ένα 20% κάτω περίπου Μάιος - Αύγουστος
Άλλο ένα 15% κάτω Απρίλιος - Σεπτέμβριος
Μείον 20% Μάρτιος - Οκτώβριος
Αυτούς του μήνες γίνεται και η "καβάτζα".
Νοέμβρη, Ιανουάριο, Φεβρουάριο η παραγωγή είναι ελαφρώς μικρότερη από την κατανάλωση.
Δεκέμβρης η παραγωγή είναι περίπου η μισή της κατανάλωσης.
Overall περίπου 8,5mwh η παραγωγή και 6mwh η κατανάλωση. Έχω μια καβάτζα που λέω να τη χρησιμοποιήσω για θέρμανση με aircondition, τους ήπιους μήνες, να γλιτώσω και λίγο αέριο.
Πρόσφατα ήρθε και τεχνικός, στα πλαίσια της εγγύησης και έκανε συσφίξεις, μετρήσεις, κτλ, όλα οκ. Όταν τον ρώτησα για καθάρισμα των πάνελς, μου είπε, πρωί ή βράδυ, με νερό βρύσης, όχι πιεστικό και μετά γρήγορο σκούπισμα με λάστιχο τζαμιών. Είδα όμως πολλά βιντεάκια, ο ένας λέει όχι λάστιχο τζαμιών (μπορεί να κάνεις γρατζουνιές), ο άλλος χρησιμοποιεί απιονισμένο νερό. Εσείς πως τα καθαρίζετε;Εγώ ρίχνω νερό με το λάστιχο ίσα ίσα να φύγουν τα πολλά χώματα και οι κουτσουλιές.
Μια φορά έκατσα και τα έκανα με λάστιχο, αλλά είναι πολλές οι εργατοώρες για την διαφορά στην απόδοση, -
Και αυτό που λένε για λεκέδες από τα άλατα του νερού ύδρευσης;
-
Και αυτό που λένε για λεκέδες από τα άλατα του νερού ύδρευσης;
Αν το αφήσεις να στεγνώσει μόνο του θα αφήσει σημάδια. Αν το καθαρίσεις με πετσέτα, πανί, κάτι να φύγει το νερό δεν πρέπει να μείνει λεκές.
-
ασχοληθηκα λιγο στην αρχη, μετα βαρεθηκα.
Καποια στιγμη θα βρεξει και θα καθαρισει. Απο οτι εχω ψαξει, μονο τις εντονες κουτσουλιες καλο ειναι να καθαριζεις, αλλα και αυτο δεν ξερω ποσο αξιζει. Αναλογα με το ποσο προσβασιμα ειναι τα πανελ σου. -
Εύκολη πρόσβαση, σε ταράτσα είναι, έχω και παροχή νερού.
Δε ξέρω αν αξίζει τον κόπο. Δηλαδή όταν τα πλένεις βλέπεις μεγάλη διαφορά ή μιλάμε πχ για 5%;
@dettol said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Καποια στιγμη θα βρεξει και θα καθαρισει.
Κάποιες φορές όμως βρέχει και αντί να καθαρίζει, λερώνει (λασποβροχές) -
Εύκολη πρόσβαση, σε ταράτσα είναι, έχω και παροχή νερού.
Δε ξέρω αν αξίζει τον κόπο. Δηλαδή όταν τα πλένεις βλέπεις μεγάλη διαφορά ή μιλάμε πχ για 5%;
@dettol said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Καποια στιγμη θα βρεξει και θα καθαρισει.
Κάποιες φορές όμως βρέχει και αντί να καθαρίζει, λερώνει (λασποβροχές)ουτε καν 5% απο προσωπικη εμπειρια.
Αν ριξεις νερο πρωι, θα δεις, εστω προσκαιρα διαφορα, επειδη θα ριξεις την θερμοκρασια των πανελ. Αλλα σταδιακα θα ξανα ανεβουν και ετσι και αλλιως αυτο εχει μεγαλυτερη σημασια οταν εχει πολυ υψηλη θερμοκρασια. Ολα αυτα, απο οτι εχω διαβασει και απο οτι εχω δει σε βιντεο.
Γνωμη μου, δεν αξιζει να ασχολεισαι. -
Ανάλογα με το ρύπο, δυστυχώς πρέπει να ασχολείσαι. Εμένα είναι δίπλα από μεγάλα πεύκα και πέφτει ρετσίνι στα πανέλα. Κάθε 2-3 μήνες Ρίχνω ένα καθάριζμα με νερό και ταυ, γιατί άμα το αφήσεις καιρό μαζεύονται και άλλα. Γενικά, θέλουν τη φροντίδα τους. Όχι κάτι το φοβερό βέβαια. .
Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα