-
H γενίκευση η ίδια είναι ο ΓΚ.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Οσο πρέπει να κοιτάξεις την ένδειξη στα όργανα για ένα παντός είδους αυτόματο άλλο τόσο πρέπει να κοιτάξεις τον λεβιέ για ένα χειροκίνητο. Πρακτικά είναι θέμα εμπειρίας και εξοικείωσης (προσωπικά σε γρήγορη διαδρομή σπάνια πλέον κοιτάω την ένδειξη)Προσωπικά το βρίσκω πολύ πιο εύκολο να ξέρω ανα πάσα στιγμή τι σχέση έχω στο χειροκίνητο, είτε λόγω αφής, είτε λόγω μνήμης μια και τα αυτόματα πλέον έχουν 7-8-9 σχέσεις (και καλά κανουν απο τη στιγμή που μηδενίζουν τον χρόνο αλλαγής)...
Δεν το γνωρίζω αλλά γιατί να μη γίνεται αυτό σε ένα 'αυτόματο' σε 'sport' mode (= συμπλέκει όσο το δυνατόν ταχύτερα) ?
Όπως είπε και ο cavallino, το rev-matching του αυτόματου το κάνει απο πολύ δύσκολο εώς αδύνατο...
Δεν σε υποχρεώνει κανείς να χρησιμοποιήσεις launch control αυτόματου, αν έχεις αρκετό γκάζι μια χαρά κοντρολλάρεις με το γκάζι.
Σε καλό οδόστρωμα το σκέτο γκάζι δεν αρκεί για να ξεκολλήσεις σφαίρα (εκτός αν έχεις ΠΟΛΥ γκάζι)...
Η πλάκα είναι πως αρκετά -όχι και τόσο δυνατά- αυτοκίνητα δεν εχουν καν launch control...
Απο την άλλη, το launch control της BMW που εγώ ξέρω, θέλει περισσότερες κινήσεις απο μια παρτίδα σκάκι για να ενεργοποιηθεί... που σημαίνει πως αν εμένα μου την κ@υλώσει τελευταία στιγμή να ξεκινήσω σφαίρα (με το που άναψει το πράσινο πχ) θα πάρω πανηγυρικά τα @@ μου...
Λεπτομέρειες, θα μου πεις... ίσως... αλλά παραμένουν εκνευριστικές...Ποιός είπε για 'πρόβλημα' ?
Βασικά η παραπάνω απάντηση μου, παρότι χρησιμοποίησα το δικό σου ποστ σαν αφορμή, πάει περισσότερο στα διάφορα άλλα κουλά που διαβάζω τελευταία για τα χειροκίνητα vs αυτόματα...
Μην πει κάποιος πχ για ένα μοντέλο πως θα ήθελε να υπάρχει ΚΑΙ η επιλογή χειροκίνητου (μιας και απ'οτι φάινεται δεν θα έχουμε αυτή την επιλογή σε λίγο)... θα βρέξει 'έλα ρε πιουρίστα', 'μα και στην F1 αυτόματα έχουν', 'όσοι αποφεύγουν τα αυτόματα τα φοβούνται' και άλλα τέτοια χαριτωμένα...
Εντάξει είπαμε, περι ορέξεως (προσωπικά δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν, δεν υπάρχει σωστό και λάθος)... αλλά μην το κάνουμε και λύσσα με τις χοντράδες... -
Χοντραδες?
Mια χαρα ειναι τα αυτοματα για αυτους που απλα δεν το εχουν, ή που αντιμετωπιζουν το αυτοκινητο σαν ενα απλο μεταφορικο μεσο
Για σου ρε cavallino κουλομαρια-ταριφα
-
Ο χρήστης Κίκιζας Γρηγόρης έγραψε:
Μια περίληψη των παραπάνω:
Όποιος δε συμφωνεί μαζί μου και προτιμά τα αυτόματα κιβώτια είναι κουλός και ανίκανος να πάει γρήγορα με το αμάξι του.
Πιο ευχάριστο είναι το χειροκίνητο επειδή έτσι λέω εγώ.Aπαντησα στον Onyx, που θετει ορια 95% και 5% για την οδηγηση...Αναφερω τα παραπανω σε τοπικο Bmw, κυριως για τα σπορτιφ μοντελα της μαλιστα, και οχι πχ σε τοπικο Mercedes.
Τα παραπανω που εσυ λες, ειναι περιληψη αυτου που νομιζεις, και οχι αυτου που διαβασες...
Λυπάμαι αλλά και γω ακριβώς το ίδιο κατάλαβα από τη δημοσίευσή σου.
Κόψε και κάτι ρε συ -και λίγος σεβασμός στις προτιμήσεις των συνομιλητών σου δε βλάπτει.
(Είχα για πολλά χρόνια Honda οπότε θα μου επιτρέψεις να έχω άποψη για το πως είναι ένα καλό χειροκίνητο κιβώτιο και τι μπορείς να κάνεις με αυτό)Το 95% = μετακίνηση (περιλαμβανομένων και ταξιδιών σε αυτοκινητόδρομους) και 5% = διασκέδαση είναι καρα-πραγματικότητα εκτός από τους τυχερούς που έχουν ένα αυτοκίνητο μόνο για γούστα. Είναι φυσικά δικαίωμα του καθενός να διαλέγει αυτοκίνητο με βάση το 5% αλλά είναι πιο ορθολογικό να λαμβάνει υπόψη και το 95%.
-
Στο ποσοστο κολλησες κι εσυ, την παραπανω ατακα δεν την ειδες?
-
Ο χρήστης morpheus έγραψε:
Ποιός είπε για 'πρόβλημα' ?
Βασικά η παραπάνω απάντηση μου, παρότι χρησιμοποίησα το δικό σου ποστ σαν αφορμή, πάει περισσότερο στα διάφορα άλλα κουλά που διαβάζω τελευταία για τα χειροκίνητα vs αυτόματα...
Μην πει κάποιος πχ για ένα μοντέλο πως θα ήθελε να υπάρχει ΚΑΙ η επιλογή χειροκίνητου (μιας και απ'οτι φάινεται δεν θα έχουμε αυτή την επιλογή σε λίγο)... θα βρέξει 'έλα ρε πιουρίστα', 'μα και στην F1 αυτόματα έχουν', 'όσοι αποφεύγουν τα αυτόματα τα φοβούνται' και άλλα τέτοια χαριτωμένα...
Εντάξει είπαμε, περι ορέξεως (προσωπικά δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν, δεν υπάρχει σωστό και λάθος)... αλλά μην το κάνουμε και λύσσα με τις χοντράδες...Οπως είδες από το ποστ του Γρηγόρη παραπάνω, υπάρχει και η αντίθετη αντιμετώπιση 'κουλομαρία με το αυτόματο' 'άνιωθε' 'δεν ξέρεις τι μπορεί να κάνει ένα χειροκίνητο' κοκ. Και μάλλον συχνότερη, θα έλεγα (εντύπωσή μου)
Μακάρι να υπάρχουν όλες οι επιλογές και να διαλέγει κανείς. Βέβαια αν πχ. το 5% των αγοραστών 911 προτιμά το χειροκίνητο κάποια στιγμή γίνεται ασύμφορο για το εργοστάσιο το R&D για τόσο μικρό ποσοστό αγοραστών. -
Ο χρήστης Angel!!!! έγραψε:
Μια περίληψη των παραπάνω:Όποιος δε συμφωνεί μαζί μου και προτιμά τα αυτόματα κιβώτια είναι κουλός και ανίκανος να πάει γρήγορα με το αμάξι του.
Πιο ευχάριστο είναι το χειροκίνητο επειδή έτσι λέω εγώ.Άποψη τυρόγαλου.
Μην το κάνουμε holy wars τώρα... [Mod]
Δεν μίλησε κανείς για θεία.
-
Ο χρήστης morpheus έγραψε:
Δεν το γνωρίζω αλλά γιατί να μη γίνεται αυτό σε ένα 'αυτόματο' σε 'sport' mode (= συμπλέκει όσο το δυνατόν ταχύτερα) ?
Όπως είπε και ο cavallino, το rev-matching του αυτόματου το κάνει απο πολύ δύσκολο εώς αδύνατο...
Δεν σε υποχρεώνει κανείς να χρησιμοποιήσεις launch control αυτόματου, αν έχεις αρκετό γκάζι μια χαρά κοντρολλάρεις με το γκάζι.
Σε καλό οδόστρωμα το σκέτο γκάζι δεν αρκεί για να ξεκολλήσεις σφαίρα (εκτός αν έχεις ΠΟΛΥ γκάζι)...
Η πλάκα είναι πως αρκετά -όχι και τόσο δυνατά- αυτοκίνητα δεν εχουν καν launch control...
Απο την άλλη, το launch control της BMW που εγώ ξέρω, θέλει περισσότερες κινήσεις απο μια παρτίδα σκάκι για να ενεργοποιηθεί... που σημαίνει πως αν εμένα μου την κ@υλώσει τελευταία στιγμή να ξεκινήσω σφαίρα (με το που άναψει το πράσινο πχ) θα πάρω πανηγυρικά τα @@ μου...
Λεπτομέρειες, θα μου πεις... ίσως... αλλά παραμένουν εκνευριστικές...Μιλάτε με γουριά για πράγματυα που δεν ξέρετε.
Μια χαρά μπορείς να πετάξειος ουρά σε κατέβασμα (αρκεί να μην έχεις πατημένο γκάζι εκείνη τη στιγμή).
Και φυσικά, μια χαρά φεύγεις γρήγορα και χωρίς launch control.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Λυπάμαι αλλά και γω ακριβώς το ίδιο κατάλαβα από τη δημοσίευσή σου.
Κόψε και κάτι ρε συ -και λίγος σεβασμός στις προτιμήσεις των συνομιλητών σου δε βλάπτει.
(Είχα για πολλά χρόνια Honda οπότε θα μου επιτρέψεις να έχω άποψη για το πως είναι ένα καλό χειροκίνητο κιβώτιο και τι μπορείς να κάνεις με αυτό)Το 95% = μετακίνηση (περιλαμβανομένων και ταξιδιών σε αυτοκινητόδρομους) και 5% = διασκέδαση είναι καρα-πραγματικότητα εκτός από τους τυχερούς που έχουν ένα αυτοκίνητο μόνο για γούστα. Είναι φυσικά δικαίωμα του καθενός να διαλέγει αυτοκίνητο με βάση το 5% αλλά είναι πιο ορθολογικό να λαμβάνει υπόψη και το 95%.
...να κοψω ρε συ Νασσο, αλλα οχι να γενικευουμε τις δυνατοτητες χρησης manual vs υπολοιπων, και να λεμε 'βιτσιο' επειδη καποιοι δεν μπορουν/δεν θελουν. Φυσικα ουτε κακο ουτε ντροπη ειναι, και ουτε και λογαριασμο θα δωσουν αυτοι που επιλεγουν αυτοματο...Οχι ομως και να το παμε στο αλλο ακρο...Βιτσιο επι της ουσιας, και συγκεκριμενα για σπορτιφ εως και Μ μοντελα της Bmw, ειναι να εχεις ενα εστιασμενο στην οδηγικη ευχαριστηση πακετο, και να στα χαλαει ενα μη χειροκινητο κιβωτιο...Το οτι δεν μπορουν να το καταλαβουν καποιοι, δεν σημαινει οτι δεν ισχυει...
Tωρα σε οτι εχει να κανει με τα ποσοστα που αναφερονται, αυτα ΔΕΝ ειναι πραγματικοτητα, επειδη μπορει ο onyx, και εσυ πχ να τα ασπαζεστε...
Υπαρχει μαλιστα και ακριβως το αντιθετο ποσοστο για καποιους, και χωρις μαλιστα να εχουν δυνατοτητα αγορας δευτερου αυτοκινητου...Σε οτι αφορα τελος τα κιβωτια, για να γινω και πιο ξεκαθαρος, γουσταρω KAI τα αυτοματα/διπλοσυμπλεκτα κιβωτια, αλλα στα αναλογου υφους οχηματα, οπως SUV, καποιες Merc, καποια μικρα αυτοκινητα πολης, και γενικοτερα σε οποιοδηποτε 'πακετο' προοριζεται για χαλαρωτικη μετακινηση. ΟΧΙ ομως σε μηχανηματα που εχουν πρωταρχικο σκοπο να ανεβαζουν την αδρεναλινη...Εκτος εαν μιλαμε για ΚΟΡΥΦΑΙΑ αυτοματα/διπλοσυμπλεκτα, οπως επι του προκειμενου το 8αρι ZF, αλλα και DCT, σε οτι αφορα τις Bmw, αλλα και αυτα κυριως σε περιπτωσεις οπου η καθημερινη μετακινηση στο κεντρο πχ ειναι επιβεβλημενη σε καθημερινη βαση, ή/και ο κατοχος, ειναι συνταξιουχος...Στις υπολοιπες των περιπτωσεων ΙΜΗΟ ειναι αντιφατικη η επιλογη αυτοματου, σε μια σπορτιφ Bmw...
-
Ούτε να λέμε 'κουλούς' τους υπόλοιπους... Δεν είδα όμως να ανασκευάζεις τίποτα από τα γραφόμενά σου.
Για τα ποσοστά ειλικρινά θα ήθελα να ξέρω σε ποιόν αναφέρεσαι που χρησιμοποιεί το (μοναδικό ιδίως ) αυτοκίνητό του 95% για διασκέδαση και 5% για μετακίνηση. Μαγκιά του αλλά υποπτεύομαι ότι είναι εξαίρεση.
Για το τελευταίο δεν ξέρω για τις BMW αλλά αν το ποσοστό που έχουμε διαβάσει για τις 911 (~10% των αγοραστών προτιμούν χειροκίνητο και το υπόλοιπο ~90% αυτόματο δε θυμάμαι ακριβώς) είναι αληθινό (βαριέμαι να ψάξω το link είμαι σίγουρος ότι θα το έχεις πιο πρόχειρο) τότε το 90% των αγοραστών 911 διαφωνούν μαζί σου και, σύμφωνα με τα δικά σου λεγόμενα, θα έπρεπε να είχαν αγοράσει Mercedes
Με τα παραπάνω ποσοστά με τίποτα δε θέλω να πω ότι οι μειοψηφίες έχουν 'άδικο', όπως είπαμε είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η ανάδειξη από την πλευρά σου της προσωπικής σου προτίμησης σε θέσφατο και οι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί προς όσους διαφωνούν μαζί σου είναι λανθασμένη.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ούτε να λέμε 'κουλούς' τους υπόλοιπους... Δεν είδα όμως να ανασκευάζεις τίποτα από τα γραφόμενά σου.Για τα ποσοστά ειλικρινά θα ήθελα να ξέρω σε ποιόν αναφέρεσαι που χρησιμοποιεί το (μοναδικό ιδίως ) αυτοκίνητό του 95% για διασκέδαση και 5% για μετακίνηση. Μαγκιά του αλλά υποπτεύομαι ότι είναι εξαίρεση.
Πιθανον, αλλο τοσο ομως πιστευω και εγω οτι αποτελει εξαιρεση το 95-5 που λετε...
Ξερεις υπαρχουν ΠΟΛΛΟΙ που προτιμουν τα ΜΜΜ για τις καθημερινες μετακινησεις, καποιους, που τους διευκολυνουν, και ξερω αρκετους για το λεκανοπεδιο της Αττικης τουλαχιστον. Καλα για τις υπολοιπες σοβαρες Ευρωπαικες πολεις με καλυτερες υποδομες σε αυτο τον τομεα, δεν χρειαζεται νομιζω καν να το συζητησουμε...Για το τελευταίο δεν ξέρω για τις BMW αλλά αν το ποσοστό που έχουμε διαβάσει για τις 911 (~10% των αγοραστών προτιμούν χειροκίνητο και το υπόλοιπο ~90% αυτόματο δε θυμάμαι ακριβώς) είναι αληθινό (βαριέμαι να ψάξω το link είμαι σίγουρος ότι θα το έχεις πιο πρόχειρο) τότε το 90% των αγοραστών 911 διαφωνούν μαζί σου και, σύμφωνα με τα δικά σου λεγόμενα, θα έπρεπε να είχαν αγοράσει Mercedes
Δεν αμφιβαλλω για αυτα τα ποσοστα, αλλα μηπως δεν ξερουμε ειδικα την τελευταια δεκαετια, ποιο ηταν στην πλειοψηφια του, το υποψηφιο αγοραστικο κοινο -τουλαχιστον για τα Ελληνικα δεδομενα- για τις 911?
Σωματεμποροι, νυχτοβιοι, δοσυλλογοι, και...Von μπακαλιαρου...
Ξαναλεω, δεν ειμαι εγω αυτος που θα κρινει τι ψωνιζει ο καθενας με τα λεφτα του, αλλα μην ασπαζομαστε και ποσοστα που προκυπτουν, απο την γενικοτερη 'ανωμαλια' στα της καταναλωσης...Με τα παραπάνω ποσοστά με τίποτα δε θέλω να πω ότι οι μειοψηφίες έχουν 'άδικο', όπως είπαμε είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η ανάδειξη από την πλευρά σου της προσωπικής σου προτίμησης σε θέσφατο και οι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί προς όσους διαφωνούν μαζί σου είναι λανθασμένη.
Καταρχας, το 'μαζεψα' κανονικοτατα. Το ειπα και πριν, ουτε ντροπη ειναι ουτε κακο ειναι, να μην 'το εχεις' με τα καλα χειροκινητα...Ειναι ομως 'κακο', επειδη 'εσυ' (οχι εσυ συγεκριμενα, γενικα μιλαω...) ΔΕΝ το εχεις, να γενικευεις αυτη την κατασταση, και να μειωνεις τις δυνατοτητες/επιπεδο ευχαριστησης, και να το αποκαλεις και απο πανω 'βιτσιο'...
Ε, και για μενα τοτε, βιτσιο ειναι να εχεις το ολο 'πακετο' κομμενο και ραμμενο για γκαζια-αδρεναλινη, και να του βαζεις και ενα ΜΗ -καλο- χειροκινητο κιβωτιο, το οποιο ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ, κατωτερο των περιστασεων του συνολου. (και δεν μιλαω ασφαλως για 8αρι ZF, και DCT, το ξαναλεω...) -
To μαζεψες κι ολας
Ετσι απο περιεργεια, εσυ που επιλεγεις χειροκινητο, το χεις περισσοτερο απ τον cavallino?
Για πεςΕκτος αν το 'το εχεις' αναφερεται στο να αλλαζεις ταχυτητες, οποτε πασο, εισαι ειδικος σε αυτο
-
Αληθεια γιατι δεν εβγαιναν και οι Ζ4 Μ roadster/coupe με SMG παρα μονο με χειροκινητο?
-
Ο χρήστης heras έγραψε:
Αληθεια γιατι δεν εβγαιναν και οι Ζ4 Μ roadster/coupe με SMG παρα μονο με χειροκινητο?Γιατί το SMGII από την Μ3 Ε46 δεν έμπαινε (χωροταξικά και επίσης η ηλεκτρονική μονάδα της Siemens δεν δούλευε με τα ηλεκτρονικά της Ζ4) και το κόστος έρευνας και εξέλιξης ενός SMG ειδικά για την Ζ4Μ δε δικαιολογούταν από την περιορισμένη παραγωγή της.
-
Καταρχας, το 'μαζεψα' κανονικοτατα. Το ειπα και πριν, ουτε ντροπη ειναι ουτε κακο ειναι, να μην 'το εχεις' με τα καλα χειροκινητα...Ειναι ομως 'κακο', επειδη 'εσυ' (οχι εσυ συγεκριμενα, γενικα μιλαω...) ΔΕΝ το εχεις, να γενικευεις αυτη την κατασταση, και να μειωνεις τις δυνατοτητες/επιπεδο ευχαριστησης, και να το αποκαλεις και απο πανω 'βιτσιο'...
Ε, και για μενα τοτε, βιτσιο ειναι να εχεις το ολο 'πακετο' κομμενο και ραμμενο για γκαζια-αδρεναλινη, και να του βαζεις και ενα ΜΗ -καλο- χειροκινητο κιβωτιο, το οποιο ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ, κατωτερο των περιστασεων του συνολου. (και δεν μιλαω ασφαλως για 8αρι ZF, και DCT, το ξαναλεω...)Αν αύριο μου χάριζαν μια χειροκινητη bmw θα έλεγα ΌΧΙ μόνο από αντίδραση σε αυτά που γράφεις...
Πρέπει να καταλάβεις οτι ο παράγοντας ευχαρίστηση είναι τελείως υποκειμενικός. Τη βρίσκεις με χειροκίνητα; Με γειά σου με χαρά σου. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί κάποιος άλλος να τη βρίσκει καλύτερα με κάτι άλλο. Το όσοι προτιμούν κατι διαφορετικό από το χειροκίνητο 'δεν το 'χουν' ας το αφήσω ασχολίαστο.
Ή μαλλον όχι ας το σχολιάσω κι αυτό. Πως μπορείς εσύ να κρίνεις τί πρέπει να αρέσει στον άλλο και ποιά πρέπει να είναι η προτίμισή του αν 'το έχει';
-
...να κοψω ρε συ Νασσο, αλλα οχι να γενικευουμε τις δυνατοτητες χρησης manual vs υπολοιπων, και να λεμε 'βιτσιο' επειδη καποιοι δεν μπορουν/δεν θελουν. Φυσικα ουτε κακο ουτε ντροπη ειναι, και ουτε και λογαριασμο θα δωσουν αυτοι που επιλεγουν αυτοματο...Οχι ομως και να το παμε στο αλλο ακρο...Βιτσιο επι της ουσιας, και συγκεκριμενα για σπορτιφ εως και Μ μοντελα της Bmw, ειναι να εχεις ενα εστιασμενο στην οδηγικη ευχαριστηση πακετο, και να στα χαλαει ενα μη χειροκινητο κιβωτιο...Το οτι δεν μπορουν να το καταλαβουν καποιοι, δεν σημαινει οτι δεν ισχυει...Γρηγόρη αυτό που 'στα χαλάει' σε κάποια κατάσταση, είναι κάτι το οποίο αφαιρεί από το ιδανικό προσδοκώμενο ανά περίπτωση. Για παράδειγμα, αυτό που μου τα χαλάει στην πλήρως αυτόματη λειτουργία ενός κιβωτίου με μετατροπέα ροπής, είναι το τελείως λάθος τάιμινγκ για τις αλλαγές είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, η αργοπορία του στις αλλαγές και λόγω του ότι είναι ρυθμισμένο για 'οικονομία' (κάτι στο οποίο αποτυγχάνουν παταγωδώς αυτά τα κιβώτια), η αίσθηση ότι το αυτοκίνητο έχει πιο αναιμικό κινητήρα από αυτόν που πραγματικά έχει.
Από εκεί και πέρα, αναφορικά με το SMG2 (το οποίο ούτε εμένα ήταν πρώτη μου επιλογή, για χειροκίνητο έψαχνα κατά βάση) αυτά τα μειονεκτήματα δεν υπάρχουν ούτε στο ελάχιστο. Κι αυτό γιατί, ως γνωστόν, ΔΕΝ είναι απλά 'ένα αυτόματο κιβώτιο'. Είναι το ίδιο ακριβώς κιβώτιο της ZF που υπάρχει και στις χειροκίνητες, έχει συμπλέκτη ακριβώς όπως και οι χειροκίνητες και τις αλλαγές τις νοιώθεις καλύτερες από τις χειροκίνητες. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτό που προσλαμβάνεις αναφορικά με τις αλλαγές ταχυτήτων είναι ακριβώς το ίδιο με μια χειροκίνητη, έχοντας κάποια επιπλέον πλεονεκτήματα. Το πιο προφανές πλεονέκτημα είναι το ότι ποτέ δεν χρειάζεται να αφήσεις το χέρι σου από το τιμόνι για να αλλάξεις ταχύτητα. Επίσης δεν είναι απαραίτητο να αφήσεις το πόδι σου από το γκάζι για να αλλάξεις ταχύτητα. Ένα άλλο, όχι προφανές πλεονέκτημα, είναι το ότι μπορείς να αλλάζεις ταχύτητα είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω τη στιγμή που είσαι μέσα στη στροφή και να εκμεταλλεύεσαι στο έπακρο το αυτοκίνητο, χωρίς αυτό να χάνει την ισορροπία του επειδή άφησες το πόδι από το γκάζι ή πιο σωστά επειδή διατάραξες την παροχή ισχύος. Ένα δηλαδή από τα μεγαλύτερα απωθημένα - αλλά και τεράστια 'απαγορεύεται' - της οδήγησης πριν από κάποια χρόνια, είναι πλέον εφικτό. Πράγμα που σημαίνει ότι το μόνο που σε απασχολεί σαν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΔΗΓΟ , είναι ο δρόμος, οι γραμμές του, το τιμόνι σου, το φρένο και το γκάζι σου. Όλα αυτά δηλαδή που θες να σε απασχολούν, χωρίς αυτά που δεν θέλεις να σε απασχολούν ή να είναι απαγορευμένα.
Προσωπικά θεωρώ ότι το μόνο πράγμα που μια χειροκίνητη Μ3 μπορεί να κάνει και δεν μπορεί να το κάνει μια με SMG είναι το μπλοκάρισμα του πίσω άξονα με κατέβασμα προκειμένου να φύγει η ουρά και να ξεκινήσει ένα ντριφτ μια ώρα αρχύτερα. Είμαι τελείως πραγματιστής στην κρίση μου αυτή τη στιγμή, εννοώ ότι ειλικρινά δε με ενδιαφέρει αν το κιβώτιο θα είναι χειροκίνητο ή ημιαυτόματο, δεν με ενδιαφέρει αν θα αλλάζω ταχύτητες από τα αυτάκια πίσω από το τιμόνι ή με το λεβιέ στην κεντρική κονσόλα, δεν είναι ότι το ένα με τρελαίνει και το άλλο με απωθεί. Απλά με αφήνουν και τα δύο παγερά αδιάφορο. Απλά η αδιαφορία μου για το ένα κρατάει 80ms και για το άλλο 200+ms. Μου φαίνεται τελείως ακατανόητο το πώς κάποιος μπορεί να οδηγεί μια Μ3 και να τη βρίσκει τραβώντας ή σπρώχνοντας ένα λεβιέ, περισσότερο από τη δύναμη του κινητήρα και τον τρόπο που τη βγάζει ή το κράτημα και την ισορροπία του σασί στις στροφές. Από κει και πέρα βάζω τα υπέρ και τα κατά όπως τα έχω ιεραρχήσει στις προσωπικές μου προτιμήσεις και τελικά δε μου βγαίνει ότι στο πακέτο του αυτοκινήτου μου, μου 'τα χαλάει' το μη χειροκίνητο κιβώτιο. Αλλά μπορεί να είμαι βιτσιόζος, δεν ξέρω. -
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
To μαζεψες κι ολαςΕτσι απο περιεργεια, εσυ που επιλεγεις χειροκινητο, το χεις περισσοτερο απ τον cavallino?
Για πεςΕκτος αν το 'το εχεις' αναφερεται στο να αλλαζεις ταχυτητες, οποτε πασο, εισαι ειδικος σε αυτο
Πάει με κόφτες το Vectra λέμε...
-
Εγώ από όλα αυτά κατάλαβα ότι ο cavallino είναι κουλός .+ -
-
Ο χρήστης cavallino έγραψε:
...να κοψω ρε συ Νασσο, αλλα οχι να γενικευουμε τις δυνατοτητες χρησης manual vs υπολοιπων, και να λεμε 'βιτσιο' επειδη καποιοι δεν μπορουν/δεν θελουν. Φυσικα ουτε κακο ουτε ντροπη ειναι, και ουτε και λογαριασμο θα δωσουν αυτοι που επιλεγουν αυτοματο...Οχι ομως και να το παμε στο αλλο ακρο...Βιτσιο επι της ουσιας, και συγκεκριμενα για σπορτιφ εως και Μ μοντελα της Bmw, ειναι να εχεις ενα εστιασμενο στην οδηγικη ευχαριστηση πακετο, και να στα χαλαει ενα μη χειροκινητο κιβωτιο...Το οτι δεν μπορουν να το καταλαβουν καποιοι, δεν σημαινει οτι δεν ισχυει...
Γρηγόρη αυτό που 'στα χαλάει' σε κάποια κατάσταση, είναι κάτι το οποίο αφαιρεί από το ιδανικό προσδοκώμενο ανά περίπτωση. Για παράδειγμα, αυτό που μου τα χαλάει στην πλήρως αυτόματη λειτουργία ενός κιβωτίου με μετατροπέα ροπής, είναι το τελείως λάθος τάιμινγκ για τις αλλαγές είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, η αργοπορία του στις αλλαγές και λόγω του ότι είναι ρυθμισμένο για 'οικονομία' (κάτι στο οποίο αποτυγχάνουν παταγωδώς αυτά τα κιβώτια), η αίσθηση ότι το αυτοκίνητο έχει πιο αναιμικό κινητήρα από αυτόν που πραγματικά έχει.
Από εκεί και πέρα, αναφορικά με το SMG2 (το οποίο ούτε εμένα ήταν πρώτη μου επιλογή, για χειροκίνητο έψαχνα κατά βάση) αυτά τα μειονεκτήματα δεν υπάρχουν ούτε στο ελάχιστο. Κι αυτό γιατί, ως γνωστόν, ΔΕΝ είναι απλά 'ένα αυτόματο κιβώτιο'. Είναι το ίδιο ακριβώς κιβώτιο της ZF που υπάρχει και στις χειροκίνητες, έχει συμπλέκτη ακριβώς όπως και οι χειροκίνητες και τις αλλαγές τις νοιώθεις καλύτερες από τις χειροκίνητες. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτό που προσλαμβάνεις αναφορικά με τις αλλαγές ταχυτήτων είναι ακριβώς το ίδιο με μια χειροκίνητη, έχοντας κάποια επιπλέον πλεονεκτήματα. Το πιο προφανές πλεονέκτημα είναι το ότι ποτέ δεν χρειάζεται να αφήσεις το χέρι σου από το τιμόνι για να αλλάξεις ταχύτητα. Επίσης δεν είναι απαραίτητο να αφήσεις το πόδι σου από το γκάζι για να αλλάξεις ταχύτητα. Ένα άλλο, όχι προφανές πλεονέκτημα, είναι το ότι μπορείς να αλλάζεις ταχύτητα είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω τη στιγμή που είσαι μέσα στη στροφή και να εκμεταλλεύεσαι στο έπακρο το αυτοκίνητο, χωρίς αυτό να χάνει την ισορροπία του επειδή άφησες το πόδι από το γκάζι ή πιο σωστά επειδή διατάραξες την παροχή ισχύος. Ένα δηλαδή από τα μεγαλύτερα απωθημένα - αλλά και τεράστια 'απαγορεύεται' - της οδήγησης πριν από κάποια χρόνια, είναι πλέον εφικτό. Πράγμα που σημαίνει ότι το μόνο που σε απασχολεί σαν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΔΗΓΟ , είναι ο δρόμος, οι γραμμές του, το τιμόνι σου, το φρένο και το γκάζι σου. Όλα αυτά δηλαδή που θες να σε απασχολούν, χωρίς αυτά που δεν θέλεις να σε απασχολούν ή να είναι απαγορευμένα.**
Προσωπικά θεωρώ ότι το μόνο πράγμα που μια χειροκίνητη Μ3 μπορεί να κάνει και δεν μπορεί να το κάνει μια με SMG είναι το μπλοκάρισμα του πίσω άξονα με κατέβασμα προκειμένου να φύγει η ουρά και να ξεκινήσει ένα ντριφτ μια ώρα αρχύτερα.** Είμαι τελείως πραγματιστής στην κρίση μου αυτή τη στιγμή, εννοώ ότι ειλικρινά δε με ενδιαφέρει αν το κιβώτιο θα είναι χειροκίνητο ή ημιαυτόματο, δεν με ενδιαφέρει αν θα αλλάζω ταχύτητες από τα αυτάκια πίσω από το τιμόνι ή με το λεβιέ στην κεντρική κονσόλα, δεν είναι ότι το ένα με τρελαίνει και το άλλο με απωθεί. Απλά με αφήνουν και τα δύο παγερά αδιάφορο. Απλά η αδιαφορία μου για το ένα κρατάει 80ms και για το άλλο 200+ms. Μου φαίνεται τελείως ακατανόητο το πώς κάποιος μπορεί να οδηγεί μια Μ3 και να τη βρίσκει τραβώντας ή σπρώχνοντας ένα λεβιέ, περισσότερο από τη δύναμη του κινητήρα και τον τρόπο που τη βγάζει ή το κράτημα και την ισορροπία του σασί στις στροφές. Από κει και πέρα βάζω τα υπέρ και τα κατά όπως τα έχω ιεραρχήσει στις προσωπικές μου προτιμήσεις και τελικά δε μου βγαίνει ότι στο πακέτο του αυτοκινήτου μου, μου 'τα χαλάει' το μη χειροκίνητο κιβώτιο. Αλλά μπορεί να είμαι βιτσιόζος, δεν ξέρω.Εάν έχεις αφήσεις ελάχιστα πιο πριν το γκάζι, είσαι σε λογικές στροφές (και όχι ήδη στισ 6000 για παράδειγμα) και κατεβάσεις, δε θα συγχρονίσει, απλά θα κατεβάσει και η ουρά θα ξεκολλήσει. Δοκιμασμένο.
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
To μαζεψες κι ολαςΕτσι απο περιεργεια, εσυ που επιλεγεις χειροκινητο, το χεις περισσοτερο απ τον cavallino?
Αυτο δεν το ξερω, καθοτι οταν πηγαμε βολτα, πηγαμε με το δικο του που εχει SMG...Δεν τον εχω δει με χειροκινητο...
Επιπλεον, ο Μανος με πηγε οπως ειχα πει χαρακτηριστικα 'αρχοντικα γρηγορα' με γραμμες. Δεν με πηγε ταπα.
Επισης ακομα πιο χαλαρα φυσικα τον πηγα εγω στην επιστροφη με το δικο του αυτοκινητο. Παροτι και ο ιδιος ηταν ιδιαιτερα ανετος, με ξενα αυτοκινητα και τον κατοχο να καθεται διπλα, πρωτιστως σεβομενος περιουσια και αγωνια του ιδιοκτητη, πανω απο 5-6/10 των δυνατοτητων μου σπανια εχω παει. Ποσο μαλλον με ενα αυτοκινητο 300+ ιππων, βραδυατικα...'το εχεις' σαφως αναφερεται στο να αλλαζεις ταχυτητες...Ειδικος δεν ειμαι, υπαρχουν πολλοι, εντος και εκτος forum, που 'το εχουν' με τα χειροκινητα, δεν ειναι δα και καμμια επιστημη...Απλως χρειαζεται καποια επιπλεον ενασχοληση/εξοικειωση, και φυσικα θεληση για βελτιωση, στο θεμα αυτο...
BMW FORUM