-
Καλημέρα σε όλους.
Πρόσφατα άλλαξα σετ συμπλέκτη (aisin) στο yaris μου (μοντέλο 2002). Ενώ έχει μαλακώσει πολύ, το πεντάλ συνεχίζει να πιάνει αρκετά ψηλά, σχεδόν όσο ψηλά έπιανε και πριν την αλλαγή του συμπλέκτη.
Ζήτησα από τον μηχανικό να μου ρεγουλάρει λίγο το πεντάλ ώστε να πιάνει πιο χαμηλά και μου είπε ότι δεν γίνεται, επειδή είναι υδραυλικός ο συμπλέκτης.
Ξέρει κανείς γιατί μπορεί να γίνεται αυτό; Ευχαριστώ. -
Ο χρήστης Olja έγραψε:
Καλημέρα σε όλους.
Πρόσφατα άλλαξα σετ συμπλέκτη (aisin) στο yaris μου (μοντέλο 2002). Ενώ έχει μαλακώσει πολύ, το πεντάλ συνεχίζει να πιάνει αρκετά ψηλά, σχεδόν όσο ψηλά έπιανε και πριν την αλλαγή του συμπλέκτη.
Ζήτησα από τον μηχανικό να μου ρεγουλάρει λίγο το πεντάλ ώστε να πιάνει πιο χαμηλά και μου είπε ότι δεν γίνεται, επειδή είναι υδραυλικός ο συμπλέκτης.
Ξέρει κανείς γιατί μπορεί να γίνεται αυτό; Ευχαριστώ.Πόσα χιλιόμετρα έχεις κάνει γενικά με το αυτοκίνητο?
Για ρίξε μια ματιά και στο τρομπάκι συμπλέκτη μήπως θέλει αλλαγή? -
Ο χρήστης Olja έγραψε:
Καλημέρα σε όλους.
Ξέρει κανείς γιατί μπορεί να γίνεται αυτό; Ευχαριστώ.ρεγουλαρετε το πεταλι του αμπραγιαζ στο αυτοκινητο σου.
-
@meletis: Το κοντέρ γράφει περίπου 85.000 χιλιόμετρα. Το αυτοκίνητο βέβαια το έχω πάρει μεταχειρισμένο, οπότε κανείς δεν ξέρει ακριβώς. Στα χέρια μου έχει κάνει 10.000 χλμ. Θα κοιτάξω και το τρομπάκι, ευχαριστώ.
@Ηλίας: Όπως έγραψα, ο συμπλέκτης δεν ρεγουλάρεται, είναι υδραυλικός.
-
Ο χρήστης Olja έγραψε:
@meletis: Το κοντέρ γράφει περίπου 85.000 χιλιόμετρα. Το αυτοκίνητο βέβαια το έχω πάρει μεταχειρισμένο, οπότε κανείς δεν ξέρει ακριβώς. Στα χέρια μου έχει κάνει 10.000 χλμ. Θα κοιτάξω και το τρομπάκι, ευχαριστώ.@Ηλίας: Όπως έγραψα, ο συμπλέκτης δεν ρεγουλάρεται, είναι υδραυλικός.
ρεγουλαρετε πισω απο το πεταλι του αμπραγιαζ εχει το σημειο που ρυθμιζει.
-
Ο χρήστης Olja έγραψε:
@meletis: Το κοντέρ γράφει περίπου 85.000 χιλιόμετρα. Το αυτοκίνητο βέβαια το έχω πάρει μεταχειρισμένο, οπότε κανείς δεν ξέρει ακριβώς. Στα χέρια μου έχει κάνει 10.000 χλμ. Θα κοιτάξω και το τρομπάκι, ευχαριστώ.@Ηλίας: Όπως έγραψα, ο συμπλέκτης δεν ρεγουλάρεται, είναι υδραυλικός.
Μηχανικός Αυτοκινήτων είναι Olja ο Ηλίας και όχι Υδραυλικός!
-
Ηλία, επειδή εγώ δεν είμαι μηχανικός και δεν έχω και ιδέα, όταν ρώτησα το μάστορα μου είπε ότι δεν ρυθμίζεται επειδή δεν έχει ντίζα. Σε περίπτωση όμως που μπορεί να ρυθμιστεί και να έρθει πχ στο ύψος του φρένου, δεν θα είναι σαν να το πατάς συνεχώς κάτω με το πόδι; Δεν θα έχει φθορά το ρουλεμάν; (ξαναλέω, είμαι άσχετη και μπορεί να είναι και χαζό αυτό που ρωτάω).
Ευχαριστώ -
Χμμμ η ερωτηση σου δεν δειχνει και πολυ ασχετοσυνη.
Προφανως θα υπαρχει ρεγουλατορος στο ακρο του πενταλ που ρυθμιζει το υψος του. Πιθανον χαμηλη ρυθμιση του να μην αποσυμπλεκει πληρως οταν το πατας και να μην παιρνει τις ταχυτητες ευκολα.
Θα μας πει ο Ηλιας στα σιγουρα αφου δεν γνωριζω το συγκεριμενο αμαξι.
-
η θεση του πεταλιου παραμενει η ιδια, αυτο που αλλαζει ειναι το σημειο της αποσυμπλεξης το οποιο μεταφερετε χαμηλωτερα.
η ιδανικη ρυθμιση ειναι να εχει μια νεκρη διαδρομη το πεταλι του αμπραγιαζ 2-3cm, ετσι αποσυμπλεκει σχεδον στα 2/3 της διαδρομης του, χωρις να παταει συνεχεια πανω στο ρουλεμαν (εκτος αν ξεκουραζουμε το αριστερο μας ποδι πανω του) και δινει την απαρετητη διαδρομη στο διχαλο ετσι ωστε να μην γρατζουνανε οι ταχυτητες και ιδικα η οπισθεν οσο αυτο ειναι δυνατο. -
Απο που ρυθμιζεται αυτο ομως σε εναν υδραυλικο συμπλεκτη?
-
πισω απο το πεταλι ειναι το αξονακι που δινει κινηση στο τρομπακι, εχει σπειρωμα και το βιδωνεις ή το ξεβιδωνεις μετατοπιζοντας ουσιαστικα το εμβολο απο το τρομπακι και βεβαια εχει και ενα κοντρα παξιμαδι για να μενει στην θεση που του εχεις ορισει.
-
Αυτο να υποθεσω γινεται στο γιαρις για το οποιο μιλαμε και για μερικα αλλα αμαξια, οχι για ολα με υδραυλικο συμπλεκτη ετσι?
-
μετα το 2008 αρκετα αυτοκινητα και νομιζω ολα πλεον με υδραυλικη μεταδοση κινησης στο συμπλεκτη δεν εχουν αυτη την δυνατοτητα, ο αξονας ειναι χωρις σπειρωμα και οταν φτασει να απομονωνει ψηλα τοτε πατιναρει ο δισκος και σε λιγο καιρο πας για σετ αμπραγιαζ.
-
Ευχαριστώ πολύ Ηλία. Θα το ζητήσω από τον μηχανικό μου.
-
Καλημέρα και χρόνια πολλά! Σε Polo gti του 2000 μου παρουσιάστηκε πρόβλημα όταν ειμαι με την πέμπτη ταχύτητα. Ο λεβιές έμπαινε στη νεκρά και ξαναγύριζε στη θέση του όταν άφηνα το γκάζι. Δεν το έκανε συνέχεια, σε ταξίδι 2.5 ωρών το έκανε 10-15 φορές, ειδικά προς το τέλος της διαδρομής. Έχει κανείς κάποια ιδέα που μπορεί να οφείλεται? Επίσης είναι ασφαλές να γυρίσω Αθήνα όπως είναι τώρα το σασμαν?
-
Καλημέρα. Χτες το απόγευμα σε διαδικασία παρκαρίσματος σε μέτρια ανηφόρα, παρατήρησα ότι το μοτέρ σα να ανέβασε στροφές (πατινάρισε ο συμπλέκτης) και μύρισε ελάχιστα ο τελευταίος. Τα χλμ του αυτοκινήτου είναι 168000 και δεν έχει αλλαχτεί δίσκος-πλατώ. Μέχρι σήμερα δεν είχα κάποιο εμφανές θέμα κατά τη σύμπλεξη-αποσύμπλεξη. Να περιμένω εξελίξεις (δυσλειτουργία συμπλέκτη) από δω και πέρα; Γενικότερα, πόση είναι η αναμενόμενη διάρκεια ζωής του σετ συμπλέκτη εφόσον γίνεται συνετή χρήση και το αυτοκίνητο δεν ζορίζεται συχνά σε ανηφόρες, φορτωμένο κλπ;
-
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
Καλημέρα. Χτες το απόγευμα σε διαδικασία παρκαρίσματος σε μέτρια ανηφόρα, παρατήρησα ότι το μοτέρ σα να ανέβασε στροφές (πατινάρισε ο συμπλέκτης) και μύρισε ελάχιστα ο τελευταίος. Τα χλμ του αυτοκινήτου είναι 168000 και δεν έχει αλλαχτεί δίσκος-πλατώ. Μέχρι σήμερα δεν είχα κάποιο εμφανές θέμα κατά τη σύμπλεξη-αποσύμπλεξη. Να περιμένω εξελίξεις (δυσλειτουργία συμπλέκτη) από δω και πέρα; Γενικότερα, πόση είναι η αναμενόμενη διάρκεια ζωής του σετ συμπλέκτη εφόσον γίνεται συνετή χρήση και το αυτοκίνητο δεν ζορίζεται συχνά σε ανηφόρες, φορτωμένο κλπ;Μπορει να ηταν και τυχαιο.
Δυσλειτουργια (με την εννοια δεν μπαινουν οι σχεσεις) οχι αμεσα, αλλα αμα με ξαφνικα τσιτωματα γκαζιου με καμμια 30αρια χλμ ταχυτητα ή σε ανηφορες δεις τις στροφες να ανεβαινουν χωρις να επιταχυνει αναλογα και το αυτοκινητο, αρχισε να ψαχνεις τους κουμπαραδες για ψιλα.168.000 ειναι μια χαρα, εγω τους τελειωνω στα 85Κ.
-
Αλλαγή συμπλέκτη σήμερα ύστερα από 172.350 km. Ο παλιός ήταν ο εργοστασιακός βέβαια και είχε αρκετό ψωμί ακόμα αν δεν έμπαινε στην μέση το ρουλεμάν, το οποίο έκανε ένα σφύριγμα όταν ήταν κρύο. Αυτό το έκανε εδώ κι 2-3 χρόνια τουλάχιστον. Δεν επιδεινώθηκε κάτι αλλά ήταν το Momentum τώρα μαζί με λάδια-φίλτρα. Φυσικά μπορεί και να μην πάθαινε τίποτα ποτέ αλλά κα μπορεί αύριο να με άφηνε.
Κόστος 350 ευρώ (σετ συμπλέκτη, ρουλεμάν, τρόμπα) κομπλέ με εργασία σε εξειδικευμένο.Η φάση είναι ότι μεσ' την εβδομάδα που πέρασε, με άφησε το sprinter που οδηγώ από ρουλεμάν! Εκεί που περίμενα στο φανάρι με την πρώτη κουμπωμένη, ξαφνικά ξεκίνησε να τσουλάει! Τρόμος... Η -σατανική- σύμπτωση όμως ήταν ότι συνεργείο της Mercedes ήταν στα 20m!!!! Κουτσά στραβά το έβαλα μέσα (μιζάρωντας με πρώτη) και όλα καλά.
Καλά όμως δεν ήταν ο εργοδότης όταν του ήρθε ο λογαριασμός. 1300 ευρώ, 1100 μόνο το ανταλλακτικό... Και πάλι είχε αρκετό ψωμί, όμως το ρουλεμάν ήταν κυριολεκτικά διαλυμένο! Άντεξε για 240.000 km. -
Πρόσφατα αλλαξα συμπλέκτη ο οποίος ειναι μηχανικός. Όλα ωραια όλα καλά πουπουλο, ο μάστορας τον ρυθμισε κάπως χαμηλά , 3-4 εκατοστά πιο χαμηλά απο το φρενο, οι ταχύτητες μπαίνουν αέρας και η διαδρομή του πολύ βολική ώντας μικρή.
Έχει κάποιο θέμα αυτή η ρύθμιση(μηπως τρωει ρουλεμαν) ή να τον ανεβασω απο τον ρεγουλατορο πιο ψηλά στο υψος του φρένου?
Εκεί κάτω που ειναι τωρα ρυθμισμένος δεν ειναι σαν να τον έχω πατημένο εκεί πέρα με οτι αρνητικά συνεπάγονται? -
η σωστοτερη ρυθμιση ειναι αυτη για να δωσει την μεγιστη μακροζωια στο σετ αμπραγιαζ, αρκει να μην ειναι τοσο χαμηλα που θα χτυπουν οι ταχυτητες και ειδικα η οπισθεν.
Περί Συμπλέκτη/Δίσκων/Πλατώ