-
Ο χρήστης q10gr8 έγραψε:
Ειμαι κατοχος ενος Hyundai Tucson 2008, που απο το εργοστασιο φορουσε, Hankook 235/60/16.
Επειδη πηγαινω για κυνηγι, ειμαι προσανατολησμενος να αγορασω Bridgestone Dueler 694, 215/70/16.
Υπαρχουν φιλοι που τα εχουν δοκιμασει για να μου πουν την γνωμη τους;
Με ενδιαφερει να καλυτερευσει το αυτοκινητο μου στην λασπη και και στις πετρες, αλλα χωρις να χασω πολυ απο την προσφυση μου στον εθνικο δρομο, και χωρις βεβαια να με ξεκουφανει...
Σας ευχαριστω πολυ...Η γνωμη σας με ενδιαφερει.Τα φορά φίλος με maverick και είναι πολύ ευχαριστημένος με την off road απόδοσή τους.
Αυτό που πρέπει να δεις είναι η αλλαγή στη διάσταση μόνο (από 235/60 σε 215/70) -
O λαστιχας μου μου ειπε οτι γινεται η αλλαγη διαστασης....
Ευχαριστω για το σχολιο, μολις τα βαλω θα σας πω εντυπωσεις... -
Πιο σωστή διάσταση για σένα είναι η 215/65/16 όμως η 215/70/16 δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.
Η επιλογή να πας σε 215 είναι σοφή διότι όπως θα διαπιστώσεις και από μόνος σου τα θετικά της είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά.
Σε αυτή τη διάσταση το 694 είναι ένα πολύ καλό και δοκιμασμένο ελαστικό. Όμως θεωρώ ότι πλέον είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας μια και κυκλοφορεί σχεδόν 5χρόνια στην αγορά.
Εναλλακτικά θα σου πρότεινα το Yokohama G012 AT-S το οποίο μάλιστα έχει και περισσότερο ασφάλτινο προσανατολισμό από το 694 όπως και το καινούριο Michelin LATITUDE CROSS.
Aπό τα παραπάνω θα πρόκρινα το michelin γιατί είναι πιο σύγχρονο και γιατί βγαίνει σε δείκτη ταχύτητας Τ (190χλμ/ωρα) ενώ τα άλλα δύο σε S (215/70/16) (170χλμ/ώρα). -
Ο χρήστης meco έγραψε:
Πιο σωστή διάσταση για σένα είναι η 215/65/16 όμως η 215/70/16 δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.
Η επιλογή να πας σε 215 είναι σοφή διότι όπως θα διαπιστώσεις και από μόνος σου τα θετικά της είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά.
Σε αυτή τη διάσταση το 694 είναι ένα πολύ καλό και δοκιμασμένο ελαστικό. Όμως θεωρώ ότι πλέον είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας μια και κυκλοφορεί σχεδόν 5χρόνια στην αγορά.
Εναλλακτικά θα σου πρότεινα το Yokohama G012 AT-S το οποίο μάλιστα έχει και περισσότερο ασφάλτινο προσανατολισμό από το 694 όπως και το καινούριο Michelin LATITUDE CROSS.
Aπό τα παραπάνω θα πρόκρινα το michelin γιατί είναι πιο σύγχρονο και γιατί βγαίνει σε δείκτη ταχύτητας Τ (190χλμ/ωρα) ενώ τα άλλα δύο σε S (215/70/16) (170χλμ/ώρα).Ευχαριστω πολυ....
Τωρα μπερδευτηκα Πλακα κανω....Θα την βρω την ακρη -
Καλημέρα σε όλους.
Σε λίγες μέρες ετοιμάζεται η αλλαγή των ελαστικών για το sami μου!
Τα maxxis τα είχαμε 4 χρόνια,εκ των οποίων τα φορούσαμε μόνο τους χειμερινούς μήνες.
Τώρα σκέφτομαι να κάνω μια αλλαγή & να πάμε στα bf goodr σε διάσταση 60-40.Τα προηγούμενα ήταν 70-30.
Έχουμε κάποιες εντυπωσεις από τα bf;& σε τιμές κυμαίνονται;Ευχαριστώ.
-
Ρωτάς για τα BF Goodrish A/T ?
τ(α οπόια ισως ειναι και τα μοναδικά - πραγματικά 50-50 )Προσωπικά στον Τερη μου (ΙΙ) , τα έχω βαλει (215/70/16) και μεχρι στιγμης (12.000 χλμ) ειμαι ενθουσιασμενος.
(προσοχή ομως : ο Τερης εχει μονιμη τετρακινηση, οπότε εχει διαφορετική συμπεριφορα από π.χ τα Suzuki , που συνηθως στην ασφαλτο, πάνε δικινητα..) -
Ο χρήστης q10gr8 έγραψε:
Ειμαι κατοχος ενος Hyundai Tucson 2008, που απο το εργοστασιο φορουσε, Hankook 235/60/16.
Επειδη πηγαινω για κυνηγι, ειμαι προσανατολησμενος να αγορασω Bridgestone Dueler 694, 215/70/16.
Υπαρχουν φιλοι που τα εχουν δοκιμασει για να μου πουν την γνωμη τους;
Με ενδιαφερει να καλυτερευσει το αυτοκινητο μου στην λασπη και και στις πετρες, αλλα χωρις να χασω πολυ απο την προσφυση μου στον εθνικο δρομο, και χωρις βεβαια να με ξεκουφανει...
Σας ευχαριστω πολυ...Η γνωμη σας με ενδιαφερει.Φοράω τα dueler στην ίδια διάσταση σε GrandVitara
Στη λάσπη θα δεις αναβάθμιση, σε σχέση με τα ασφάλτινα, όμως μην περιμένεις θαύματα. Μάλλον οριακή βελτίωση. Ανάλογα και το είδος της λάσπης πάντα καθώς σε 'πηλό' θα συνεχίσεις να θες 100% mud και αρκετή φόρα.
Πολύ καλά σε πέτρες, δεν χάνουν κομμάτια, και ο μόνος τρόπος να καμπυλώσουν τα τακούνια είναι να πας ντριφτάρωντας σε φρεσκοστρωμένα χαλίκια.
Σε άσφαλτο/εθνική/βρεγμένο, συμβιβάζονται πολύ καλά, αν θυμάσαι τι οδηγείς.
Το μόνο αρνητικό, που με είχε αναγκάσει να βάλω σαμπρέλα στα 3 από τα 5, είναι τα πλαϊνά που τρυπάνε σχετικά εύκολα. Πιθανόν να τρύπαγαν όλα εκεί που τα πήγα, όμως αυτά έχω, γι'αυτά λέω.
Επίσης, αν τα επιλέξεις, θα δεις κατακόρυφη πτώση στην απόδοση σε άμμο, σε σχέση με τα φαρδύτερα που φοράς. Θα βουλιάζεις εκεί που με τα ασφάλτινα έκανες μανούβρες.
Τέλος θα χρειαστούν αντικατάσταση πολύ πριν φαγωθεί το πέλμα, νομίζω είναι χαρακτηριστικό των bridgestone, καθώς σκληραίνει η γόμμα και ενώ δείχνουν στο μάτι ΟΚ, έχουν τελειώσει.
Αν δεν θες να έχεις 2 τετράδες, τα συγκεκριμένα λάστιχα προσφέρουν σε ικανοποιητικό βαθμό λίγο-απ'όλα.
Σκέφτομαι να βάλω τα ίδια -
Καλησπερα
Σκεφτομαι να παρω τα toyo open country ht μεσω της προσφορας της EKO. Συγκεκριμενα τη διασταση 215/60/16 που τα δινει 383 €. Εχω ακουσει καλα λογια για αυτα και νομιζω η τιμη ειναι αρκετα καλη
Το θεμα ειναι τα λαστιχα δε τα χρειαζομαι τωρα και η αποκτηση των ελαστικων μπορει να γινει μεχρι τελους του ετους οποτε και σκοπευω να τα παρω. Λαστιχα ομως δε προβλεπεται να αλλαξω (αναλογικα με τα χιλιομετρα που κανω) πριν το τελους του 2010/αρχες 2011. Λεει να παρω 1 χρονο νωριτερα τα λαστιχα ή να παρω φρεσκα οταν τα χρειαστω με αυξημενη τιμη ? -
Γεια στην παρέα.
Έχει κανείς άποψη για hakkapeliitta r και cooper weathermaster st/2;
Σκέφτομαι ένα από τα 2 και στη διάστασή μου είναι τα πιο .
Τα θέλω καθαρά για εκδρομές στα χιόνια που κάνουμε με την παρέα μου και δεν θα κυκλοφορούν στην πόλη ή σε ταξίδια εκτός εκδρομών, οπότε δεν τίθεται θέμα ορίου ταχύτητας που στα nokian είναι r=170. -
Ψάχνω ασφάλτινα λάστιχα για το rav (executive 2004) μου. Μέχρι τώρα φόραγε τα Bridgestone Dueler 687, κράτησαν μια χαρά για 40.000χλμ και 5 χρόνια (τα αυτοκίνητα δεν τα πιέζω σχεδόν καθόλου ). Η διάσταση που φοράει τώρα είναι 235/60/16 αλλά σκέφτομαι να του βάλω 215/70/16 (αυτά φόραγε το λιγότερο executive mοντέλο τότε πάνω σε ατσάλινη ζάντα) ή 215/65/16. Χώμα πατάω μια-δύο φορές το χρόνο για 30-40 χιλιόμετρα την κάθε φορά σε ΠΟΛΥ κακό χωματόδρομο (κροκάλες, φυτευτές, νεροφαγώματα) αλλά πάω πάντοτε πολύ αργά. Τα dueler με καλυψαν μια χαρά εκεί και έτσι δεν βρίσκω λόγω να πάω σε πιο 'χωμάτινα'.
Μέσω του διαγωνισμού EKO-TOYO βρίσκω αυτά σε πολύ καλές τιμές :
OpenCountry H/T : 215/**70 **R16 100H OPHT TL /// τιμή σέτ 413
OpenCountry H/T : 215/**65 **R16 98H OPHT TL /// τιμή σέτ 374
TransPath S/U : 235/60 R16 100H TASU TL /// τιμή σέτ 423Είναι αυτά:
OpenCountry H/T (OPHT):TransPath S/U (TASU):
αλλά και αυτά τα οποία δεν ξέρω τι είναι :
*- 225/70 R16 OPHT για 4χ4-SUV (τιμή σέτ 438)- 235/60 R16 100H TAA11 TL για 4χ4-SUV (τιμή σέτ 444)
- 215/70 R16 99H TAA14 TL για 4χ4-SUV (τιμή σέτ 342)
Είναι πολύ δελεαστικό το 215/65 R16 98H OPHT TL στα 374 ευρώ. Έτσι δεν είναι ? Έχει κανείς εμπειρίες με αυτά τα ελαστικά ? Προτείνεται κάτι διαφορετικό ? Σκέφτομαι να πάω σε 215 από 235 μιας και ο κατασκευαστής το έβγαζε με τέτοιο, και για οικονομία καυσίμου αλλά και καλύτερο πάτημα σε βρεγμένο.
Τι λέτε ?
-
Παιδιά μιά βοήθεια τελική διότι τα 'παιξα...
TERIOS II 1.5 που κινείται 99% ασφαλτο.Αποφάσισα για geolander at-s (g012) και πάω σήμερα να παραγγείλω. Προβληματίστηκα -και εξακολουθώ να προβληματίζομαι- μόνο για τη διάσταση. Αν πρέπει να κατέβω σε 215/65 με δεδομένο ότι με ενδιαφέρει κυρίως το κράτημα στην άσφαλτο στεγνή και βρεγμένη.
Ομως μου λέει ο φίλος που πήγα να παραγγείλω ότι τα ελαστικά αυτά είναι του 2008. Δεν έχουν του 2009 στην αντιπροσωπεία! Καλά, όσοι φίλοι εδώ έβαλαν πρόσφατα τι ημερομηνία έχουν;;;Αν δεν πάω σε αυτό λόγω ηλικίας του ελαστικού, σκέφτομαι και τα uniroyal 4x4 που έχουν V πέλμα ή τα toyo opencountry HT της προσφοράς.
Είδα και το michelin latitude cross και ενώ έχει ενδιαφέρον πέλμα μου την δίνει το made in poland που διάβασα πάνω του...
-
Kαι τα δικα μου του 2008 ειναι,αλλα δεν τα θεωρω και ως παλια.
Εσυ τωρα,γιατι ψαχνεις για Α/Τ λαστιχο,εφόσων κινεισαι σχεδον αποκλειστικα στην ασφαλτο;Γιατι δεν παιρνεις ενα ασφάλτινο γιωταχισιο που θα σου προσφερει πολύ περισσότερα; -
διότι έχω ακούσει ότι το geolander είναι εξίσου καλό με ασφάλτινο σε κρατήματα στεγνό και βρεγμένο ενώ ταυτόχρονα έχει και τις εκτός δρόμου δυνατότητες.
Ποιό καλό δρόμου προτείνετε για το terios και σε τι διάσταση;
Uniroyal rallye 4x4 street που έχουν V πέλμα; ή τα toyo opencountry HT της προσφοράς EKO; ή ποιό άλλο λέτε;
-
Ο χρήστης fonzareli έγραψε:
Παιδιά μιά βοήθεια τελική διότι τα 'παιξα...
TERIOS II 1.5 που κινείται 99% ασφαλτο.
Αποφάσισα για geolander at-s (g012) και πάω σήμερα να παραγγείλω. Προβληματίστηκα -και εξακολουθώ να προβληματίζομαι- μόνο για τη διάσταση. Αν πρέπει να κατέβω σε 215/65 με δεδομένο ότι με ενδιαφέρει κυρίως το κράτημα στην άσφαλτο στεγνή και βρεγμένη.
Ομως μου λέει ο φίλος που πήγα να παραγγείλω ότι τα ελαστικά αυτά είναι του 2008. Δεν έχουν του 2009 στην αντιπροσωπεία! Καλά, όσοι φίλοι εδώ έβαλαν πρόσφατα τι ημερομηνία έχουν;;;
Αν δεν πάω σε αυτό λόγω ηλικίας του ελαστικού, σκέφτομαι και τα uniroyal 4x4 που έχουν V πέλμα ή τα toyo opencountry HT της προσφοράς.
Είδα και το michelin latitude cross και ενώ έχει ενδιαφέρον πέλμα μου την δίνει το made in poland που διάβασα πάνω του...Αφού μιλάς για 99% κίνηση σε άσφαλτο τότε michelin. H χώρα κατασκευής δεν πρέπει να σε προβληματίζει καθόλου.
To 215/65/16 είναι η σωστή διάσταση για το terios. Δεν κατεβαίνεις εσύ, αυτοί ανέβασαν αδικαιολόγητα (για λόγους εμφάνισης προφανώς) τη διάσταση σε 235/60/16. Το πρώτα RAV4 αλλά και τα δύο τελευταίο στις απλές τους εκδόσεις 215/70/16 φορούσαν/φοράνε. Λες να μη φτάνει στο terios το 215? -
Και τα uniroyal και τα toyo που λέω παραπάνω ασφάλτινα είναι.
Τα toyo δεν τα έχω δει φορεμένα.
Ta uniroyal τα βλέπω σε 215/70-16 σε πολλά RAV. -
Ο χρήστης fonzareli έγραψε:
Και τα uniroyal και τα toyo που λέω παραπάνω ασφάλτινα είναι.Τα toyo δεν τα έχω δει φορεμένα.
Ta uniroyal τα βλέπω σε 215/70-16 σε πολλά RAV.Από όσα έχω ακούσει μακριά από Uniroyal.Και γω g012 φοράω και είμαι υπέρ του δέοντος ευχαριστημένος.Αν μπορέσω θα μάθω αύριο αν υπάρχουν και ποιας ημερομηνίας είναι.
-
Ρώτησα αντίστοιχα και σε άλλο νήμα για σπορ αυτοκίνητο αλλά και εδώ νομίζω έχει ενδιαφέρον:
Από τα λάστιχα που φοράμε στα τζιποειδή ποιά είναι αυτά που πάνε ασφαλέστερα σε παγωμένη άσφαλτο;
ασφάλτινα, ΑΤ, χειμερινά ή τι άλλο;
Συνήθως τα τεστ γράφουν πως πάνε σε στεγνό, βρεγμένο, χιόνι, χώμα.
Οχι όμως τι γίνεται στην πρωίνή παγωμένη γλίτσα...Aν αποφύγουμε τα χειμερινά, από αυτά που φοράμε συνήθως 694, G012 κλπ ποιά αποδίδουν καλύτερα άραγε σε συνθήκες γλίτσας-πάγου; Ασφάλτινα ή ΑΤ;
και αν πάλι βάλουμε χειμερινά, θα σκιστούν πολύ εύκολα αν βγούμε εκτός δρόμου;
-
Παγωμενη ασφαλτος ή γλίτσα;Με μπέρδεψες λιγο.
Αν μιλάμε για θερμικρασιες χειμωνιατικες (κατω των 6 βαθμων κελσιου),τοτε αποδωτικότερα θα ειναι τα χιονολάστιχα.Και αν μιλαμε για ασφαλτο,τοτε σιγουρα ασφαλτινο λαστιχο,και οχι Α/Τ και Μ/Τ.Οσο καλο και αν ειναι το 012 στην ασφαλτο,σιγουρα δεν φτανει στα επίπεδα των καθαρων ασφαλτινων.Ειναι θεμα σχεδιασης πέλματος.Οταν εχεις μικρα μπλοκ με μεγαλες χαραξεις αναμεσά τους,μειώνεις την επιφανεια επαφης με την ασφαλτο.Αντιθετως,όταν εχεις μεγαλα μπλοκ με μικρες χαραξεις,μειωνεις την επιφανεια επαφης με το χωμα.
Εαν πάλι μιλας για πάγο,τοτε ασηζητιτη μιλας για χιονολαστιχο.Εχει εξωφρενικα μικρα μπλοκ,με χιλιαδες χιλιαδων μικροσκοπικες χαραξεις αναμεταξύ των,για να μπορει η ελαχιστη τριβη του παγου να τις ανοιξει και να αποδωσουν μεγαλύτερες τιμες τριβης
Για γλίτσα (και δεν το καταλαβαινω αυτο το 'πρωινη παγωμενη γλίτσα'),δεν νομιζω να βρεις καποιο ικανο λαστιχο.
Εκτος δρομου δεν ξερω,αλλα,σε πατημενο χωματοδρομο που πριν μια βδομαδα φιλος εσκιζε το φορεστέρ του με χιονολάστιχα της ΝΟΚΙΑΝ,δεν αντιμετωπισε κανενα προβλημα.Μονο που ψιλογλυστρούσαν. -
Αναφέρομαι κυρίως σε πρωινό πάγο.
πχ στη διαδρομή Καλαμάτα-Αθήνα και κοντά στη θέση 'καλογερικό', για όσους ξέρουν την περιοχή, δεν ξέρεις για πότε πιάνει πάγο, αν έχει κρατήσει πάγο από τη νύχτα, αν είναι κάτω ψιλόχιονο ή ποιός ξέρει τι άλλο επικίνδυνο...
-
Για πάγο σε ασφαλτο,μονο χειμερινα λαστιχα θα κανουν κατι.Και οταν λεμε 'κατι',ενοούμε 'κατιτις'.Ο πάγος δεν εχει γνωστο αντιδοτο.Ούτε ερπύστριοφορα δεν γλυτωνουν.
Παρ'όλα αυτα,οτι καλύτερο υπάρχει διαθεσιμο,ειναι τα χιονολαστιχα.
Δες το συμβολο που εμφανιζεται σε αυτη τη σελίδα
http://www.tirerack.com/winter/tech/tec ... ntpage=120
Αυτο πρεπει να ειναι αναγλυφο στο πλαινο του ελαστικου,για να θεωρειται χιονολαστιχο.Η αν δεν υπάρχει αυτο το αναγλυφο καπου,θα πρεπει να 'διαβασεις' εσυ ο ιδιος τη χαραξη του πέλματος και να διαπιστωσεις τη χρηση του.Αν δεις απίστευτα πολλες μικρες χαραξεις σε ολο το πλατος του πέλματος (και οχι σε ενα μερος του,που μπορει να το εχουν λαστιχα τυπου all weather) τοτε το ελαστικο σου ειναι για χιονι και πάγο.
Οπως και να'χει όμως,αν σου συμβει να συναντησεις πάγο καπου με ηδη υψηλη ταχυτητα ταξιδιου λόγω εθνικης οδου,μη βασιστεις επάνω τους.Και αν οι συνθηκες πάγου και χιονιου εντοπίζονται σε μικρα σημεια της διαδρομης,δεν νομιζω αυτο να δικαιολογει την αγορα χιονολαστιχων.Εκτος κι'άν εχεις δευτερη τετραδα ζαντες,να τα φορας το Νοεμβρη και να τα βγαζεις το Μαρτη,επαναφεροντας την αλλη τετραδα με τα καλοκαιρινα σου.
Το να χρησιμοποιεις όμως αποκλειστικα (χειμωνα-καλοκαιρι) τα χιονολαστιχα,και ειδικα με τις θερμοκρασιες που εχετε το καλοκαιρι στη νοτιο Ελλαδα,θα τα καταστρεψει και δεν θα ξανααποδωσουνε σωστα τον επόμενο χειμωνα
ΛΑΣΤΙΧΑ ΓΙΑ 4Χ4 Κ.Α.