-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
@wantoneΈχεις ακούσει κάτι πιο θεωρητικό από το : ' ο ΓΔ θα είναι κάτω από τις 3800 μονάδς το Σεπτέμβρη?'Μπορεί ναι, μπορεί και όχι, 50-50 είναι ...Εφόσον όμως κάποιος μου θέτει ως δεδομένο αυτό το στοιχείο, ωσάν να το γνωρίζει από το Θεό, με αυτό θα φτιάξω το υποθετικό σενάριο...
δεν το γνωρίζω απο το Θεό, είμαι ο Θεός και το γνωρίζω απο το ΜΑΚΗ
πέρα απο τη πλάκα γιαυτό διατύπωσα αυτή τη πρόβλεψη και με αυτή τη μορφή για να μου τρέξει ένα υποθετικό σενάριο ο koutsan, οπότε μην τον ρωτάτε γιαυτό
απο εκεί και πέρα δεν τα έχω ψάξει καθόλου τα παράγωγα και βλέπω οτι έχουν αρκετή δουλίτσα. -
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
Έχεις ακούσει κάτι πιο θεωρητικό από το : ' ο ΓΔ θα είναι κάτω από τις 3800 μονάδς το Σεπτέμβρη?'Μπορεί ναι, μπορεί και όχι, 50-50 είναι ...Εφόσον όμως κάποιος μου θέτει ως δεδομένο αυτό το στοιχείο, ωσάν να το γνωρίζει από το Θεό, με αυτό θα φτιάξω το υποθετικό σενάριο...
δεν το γνωρίζω απο το Θεό, είμαι ο Θεός και το γνωρίζω απο το ΜΑΚΗ
πέρα απο τη πλάκα γιαυτό διατύπωσα αυτή τη πρόβλεψη και με αυτή τη μορφή για να μου τρέξει ένα υποθετικό σενάριο ο koutsan, οπότε μην τον ρωτάτε γιαυτό
απο εκεί και πέρα δεν τα έχω ψάξει καθόλου τα παράγωγα και βλέπω οτι έχουν αρκετή δουλίτσα.Που να κοιτάξεις και τα Options (δικαιώματα προαίρεσης). Εκεί να δεις δουλίτσα...Αλλά και περισσότερη ασφάλεια - ίσως...
-
Έχουν τόση δουλίτσα που ακόμα κι εγώ που δεν έχω ιδιαίτερη έλλειψη ελεύθερου χρόνου δεν τα πιάνω ...Φυσικά φοβάμαι κι όλας
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Το ξέρω ότι οι περισσότεροι παραγωγάκηδες δεν κρατάνε τα συμβόλαιά τους καιρό αλλά κάνουν φιρχτο intraday ανοίγοντας και κλείνοντας θέσεις πολλές φορές μέσα στη μέρα...Αυτό φυσικά οφείλεται στο ότι κανείς δεν μπορεί να (τολμήσει να) προβλέψει την αγορά μακροπρόθεσμα αλλά 'προσπαθούν' να το κάνουν σε εξαιρετικά βαραχυπρόθεσμο ορίζοντας (τρίχες δηλ. κατά τη γνώμη μου)...Πλεόν δεν συννενοούμαι με ένα φίλο όταν τηλεφωνιόμαστε γιατί αδυνατώ να συνειδοτοποιήσω ότι όταν λέει 'θα γυρίσει' εννοεί τις επόμενες 2 ώρες...Δηλαδή αν εγώ πιστεύω ένα ωραίο βράδυ ότι η αγορά την επομένη θα είναι πτωτική (ας πούμε επειδή όλη η Ευρώπη την ημέρα εκείνη ήταν ανοδική αλλά η Wall το βράδυ σημείωσε πτώση 3%) μπορώ να κάνω κάτι με τα παράγωγα και με πτώση ημερίσια 1% όπως σήμερα να καρπωθώ ένα ωραίο 10% σε μια ημέρα?
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
απο εκεί και πέρα δεν τα έχω ψάξει καθόλου τα παράγωγα και βλέπω οτι έχουν αρκετή δουλίτσα.
Σε μπερδεύουν εύκολα, αυτό είναι το βασικό πρόβλημα με τα παράγωγα. Έδινα μάθημα χθες που έχει πολύ να κάνει με παράγωγα
(Forwards, FX Swaps, Futures, Call Options, Put Options..)
-
Πολυ πανικος ρε παιδια,εγω να σας πω ακομα τα μελεταω και οχι φανατικα,αλλα αφου πιασουμε νεα ιστορικά υψηλα να ειστε σιγουροι οτι θα ειμαι ετοιμος να σας κανω και μαθημα
-
Οποιος εχει συγκεκριμενες ερωτησεις για αυτα τα θεματα και θελει να μαθει περισσοτερα ας μου στειλει ΠΜ και αν μπορω θα του απαντησω. Μονο συγκεκριμενες ερωτησεις όμως.
Την αγορα κανεις δεν μπορει να την προβλεψει γιατι υπαρχουν πολλες παραμετροι. Αυτο που ειπα εγω το λογικο ειναι να πεσει και αλλο κατω απο την στιγμη που θα υπαρχουν και αλλες διαγραφες. Αλλα ποτε και αν γινει αυτο (επηδει υπαρχουν και οι αγορες της Ινδιας και της Κινας που εχουν δωσει μεγαλη ώθηση και μπορει να αντισταθμησουν το χασιμο απο τις αναπτυγμενες αγορες) δεν ξερω.
-
Οι διαγραφες τελειωνουν σιγα-σιγα,εχουμε ηδη δει τα 2/3 της..καταστροφής.
Οι αγορες συνηθως αντιδρουν θετικα ΠΡΙΝ τελειωσουν τα δυσμενη νεα,οταν ο ουρανος ειναι καθαρος τα μεγαλα πορτοφολια εχουν ηδη παρει θεση και περιμενουν.... -
Σχετικά με το ΧΠΑ, διαπραγματεύονται παράγωγα πέραν μετοχών, δεικτών; Αν όχι και αφού η ελληνικη ναυτιλία είναι ισχυρή δεν θα'ταν κακή ιδέα να άνοιγε χρηματιστήριο ειδικά για παράγωγα ναύλων στον Πειραιά. Ίσως και άλλων προιόντων που συνδέονται άμεσα με τις διακυμάνσεις στις τιμές των ναύλων π.χ. το πετρέλαιο.
-
Tί συμβαίνει με την Τ.Κύπρου?
Έχει κάνει το μισό τζίρο της ημέρας σήμερα!
Γιατί τέτοια πτώση (όπως και το Χρηματιστήριο της Κύπρου)?
Γενικά όλα τα πουλάνε όλοι σήμερα...
-
Διοτι τα αποτελέσματα 07 και το μπιζνες πλαν 08-10 κρίθηκαν κατώτερα των προσδοκιών...
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Tί συμβαίνει με την Τ.Κύπρου?Έχει κάνει το μισό τζίρο της ημέρας σήμερα!
Στις οικονομικές εφημερίδες λένε ότι δεν είναι ικανοποιητικές οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα μέχρι το 2010...
-
Τρομερη ευκαιρια η Κυπρου πλεον,αξιζει καργα η αγορα της σε τετοια νουμερα,μπορει να δωσει ενα +40% για πλακα μεσα σε 2-3 χρονια.
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Tί συμβαίνει με την Τ.Κύπρου?
Έχει κάνει το μισό τζίρο της ημέρας σήμερα!
Στις οικονομικές εφημερίδες λένε ότι δεν είναι ικανοποιητικές οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα μέχρι το 2010...
-
Πάλι σχετικά με τα παράγωγα, ειδικότερα με τα παράγωγα ναύλων, βρήκα ένα σχετικό άρθρο της καθημερινής αν και παλιό (12/06)
Παράγωγα ναύλων, νέο επενδυτικό εργαλείο για τη ναυτιλία
Του Νικου ΜπαρδουνιαΣε σύγχρονο επενδυτικό εργαλείο για τη ναυτιλία εξελίσσονται οι προθεσμιακές αγορές ναύλων ή τα παράγωγα ναύλων (Forward Freight Agreements- FFA) σύμφωνα με τον Βασίλη Καρακουλάκη, στέλεχος του ναυλομεσιτικού οίκου Clarkson στο Λονδίνο. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα προϊόντα, όπως αναφέρει ο ίδιος, δεν απευθύνονται μόνο στους πλοιοκτήτες και στους ναυλωτές αλλά και σε κάθε άλλο θεσμικό επενδυτή ή ακόμη και ιδιώτη που επιθυμεί να επενδύσει στη ναυτιλία. Εκτιμάται ότι ο συνολικός όγκος συναλλαγών σε αυτά τα παράγωγα θα ανέλθει φέτος στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια! «Τα FFA είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο πλευρών για την αγορά ή την πώληση μιας συγκεκριμένης ποσότητας ενός αγαθού σε μια μελλοντική σταθερή ημερομηνία σε μια προσυμφωνημένη τιμή σήμερα», εξηγεί ο Βασίλης Καρακουλάκης και συνεχίζει: «στην ουσία, μέσω των FFA δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες ή εταιρείες άλλου κλάδου να έχουν μια έκθεση στη ναυτιλία».
Κατηγορίες
Τα FFA εμφανίζονται με διαφορετικό τρόπο ανά κατηγορία πλοίων. Ειδικότερα: Στα δεξαμενόπλοια (Tankers FFA’ς) η μονάδα μέτρησης των συμβολαίων υπολογίζεται σε πολλαπλάσια των χιλιάδων τόνων φορτίου σε συγκεκριμένες διαδρομές / τύπους πλοίων για μια συγκεκριμένη μελλοντική χρονική περίοδο. «Η τιμή του συμβολαίου εκφράζεται, όπως ακριβώς και στη ναυλογορά των δεξαμενοπλοίων σε σημεία ws (word scale) και η τιμή στην οποία θα κλείσει στο τέλος το συμβόλαιο υπολογίζεται με τη μέση μηνιαία τιμή, όπως αυτή διαμορφώνεται με βάση την καθημερινή τιμή του Baltic International Tankers Route - BITR για κάθε διαδρομή», αναφέρει ο κ. Καρακουλάκης.
Στα πλοία ξηρού φορτίου (Dry FFA’s) η διαφορά που υπάρχει είναι ότι τα συμβόλαια εκφράζονται σε μονάδες ημερών χρονοναύλωσης, καθώς εδώ ο ενδιαφερόμενος αγοράζει και πουλάει ημέρες ναύλωσης αντί ποσότητες φορτίου όπως συμβαίνει στα δεξαμενόπλοια. «Τα FFA μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για τη μείωση της έκθεσης στη μεταβλητότητα των ναύλων, προστασία (hedging) καθώς και ως κερδοσκοπικές - επενδυτικές ευκαιρίες», σημειώνει το στέλεχος της Clarkson.
Η ανάγκη δημιουργίας των FFA, κατά τον κ. Καρακουλάκη, προέκυψε: Πρώτον, από το γεγονός ότι οι πλοιοκτήτες, τα πλοία των οποίων έχουν διαθέσιμη χωρητικότητα, επιθυμούν να προστατευθούν από μια μελλοντική πιθανή πτώση των ναύλων πωλώντας στις τρεχούμενες τιμές τη μελλοντική χωρητικότητά τους. Δεύτερον, οι ναυλωτές (βιομηχανίες, πετρελαϊκές εταιρείες, διυλιστήρια, κ.ά.) θέλουν να προστατευθούν από μια μελλοντική άνοδο των ναύλων για τη μεταφορά των φορτίων τους και επιθυμούν να αντισταθμίσουν τον μελλοντικό κίνδυνο αγοράζοντας, σήμερα, τα παράγωγα.
«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν αφορούν το γενικό ρίσκο στη ναυτιλία αλλά το ρίσκο που εμπεριέχεται σε συγκεκριμένες διαδρομές φορτίων αλλά και των τύπων πλοίων, είτε είναι δεξαμενόπλοια είτε πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου», αναφέρθηκε στην «Κ».
Οι τράπεζες
Οι τράπεζες, κατά τον Βασίλη Καρακουλάκη, φαίνεται ότι περισσότερο από κάθε άλλον κλάδο επενδύουν στη μεταβλητότητα των αγορών. «Σήμερα, η μεταβλητότητα της ναυλαγοράς είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που παρουσιάζουν οι αξίες των φορτίων (αργού πετρελαίου, πετρελαιοειδών, σιτηρών, κάρβουνου κ.ά.) που μεταφέρουν τα πλοία. Αυτή, ακριβώς, η μεταβλητότητα αποτελεί πόλο έλξης για τις τράπεζες και τα hedge funds τα οποία προσδοκούν κέρδη επενδύοντας στο trading αυτής της μεταβλητότητας», αναφέρει ο κ. Καρακουλάκης και συμπληρώνει «δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που πολλές τράπεζες συμμετέχουν ήδη στα FFA με εξειδικευμένα τμήματα».
-
Τα FFA όντως είναι θεσμός απλά προς το παρόν είναι λίγο - πολύ πιο μπροστά από τους έλληνες εφοπλιστές!!!
Μόνο οι 'σωστοι' καραβάδες μπορούν και ενδιαφέρονται να τα χρησιμοποιήσουν καθώς πλέον υπάρχουν πολλοί στον χώρο που βάζουν παραγγελίες πλοίων για trading και τα πουλάνε μόλις βγούν από το ναυπηγείο.
Eπιπλέον o καραβάς που θέλει να κάνει hedging πρέπει να βγει short και η fwd καμπύλη έχει τέτοιο σχήμα που κάνει τα deals πανάκριβα δηλαδή ο καραβάς σου λέει πχ καλύτερα 57k στο Panamax τώρα και στην τσέπη παρα 40κ μέση τιμή ως το 2011 -
Σήμερα ειχα μια συζητηση για αυτα τα προιοντα. Φανταζομαι η λυση ειναι ειναι νοκ αουτ πουτς και το κοστος πεφτει αρκετα.
-
Το κλείσαμε το μαγαζάκι για σήμερα:
-
Απο το καλοκαιρι του '07 οι χρηματικη εκκαθαριση των συναλλαγων παραγωγων και μετοχων πηγε απο την Alpha Bank που ηταν εδω και πολλα χρονια, στην Τραπεζα Ελλαδος, και εκει που οταν εκανε απεργια η Ελλαδος δεν ασχολειται κανενας, ανακαλυψαν οτι μπορει να κανουν ντορο και τον κανουν.
Χρηματιστηρια χωρις εκκαθαριση συναλλαγων απλα δεν υπαρχουν........
-
Μάλιστα.... όχι ότι καίγομαι ιδιαίτερα για το ΧΑΑ αλλά αυτό έχει ξανασυμβεί ποτέ σε άλλη χώρα...???
Αν εχθές η σήμερα είχα μία ανάγκη και έπρεπε να ρευστοποιήσω μετοχές για κάλυψη αναγκών θα είμαι δέσμιος του καθε Συνδικαλιστή. Και καλά εγώ δεν με παίρνουν στα σοβαρά...
Όλοι αυτοί οι καρεκλοκένταυροι δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αν φύγουν οι κακοί ιδιώτες και πάψει η χώρα αυτή να παράγει και να πληρώνει για τους μισθούς τους, αυτοί είναι που θα εξαθλιωθούν οικονομικά καθώς οι υπόλοιποι μπορούν να επιβιώσουν ενώ αυτοί έχουν μάθει να φέρονται μόνον σαν παράσιτα....???
Χρηματιστήριο: Η υποστροφή (ισχύος)