-
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Καλή εμπειρία αλλά με 40 ευρώ είσοδο θα περίμενα να υπήρχε κάποιος να αφιερώσει 5 λεπτά για να μου δείξει τις γραμμές...
Με 40 ευρώ δεν μπορείς να έχεις πολλές απαιτήσεις. Στο εξωτερικό δίνεις τα 4πλάσια και πάλι πρέπει να πληρώσεις επιπλέον για έμπειρο instructor.
Πού συμβαίνει αυτό; Στο μεγάλο Νίρμπουργκρινγκ δίνεις 15Ε για περίπου 21χλμ (όσο η μία γύρα των 70 στροφών)!
-
Ο χρήστης msamaro έγραψε:
Το 1:24 για πρώτη φορά και χωρίς να σου έχει δείξει κάποιος την πίστα δεν είναι άσχημος χρόνος!για να ειμαι δικαιος πρεπει να πω οτι δεν εμπαινα για πρωτη φορα στην πιστα.ηταν η πρωτη φορα με το mazda,οτι και αν σημαινει αυτο και να ξαναπω οτι το αυτοκινητο το ειχα μολις ενα μηνα.
εχω ξαναμπει στην πιστα μερικες φορες,μεχρι την μερα που μπηκα με το mazda εχω στο ενεργητικο μου,ενα σεμιναριο απο τους 4τροχους,ενα face2face με το yaris,ενα GP με το αρχαιο νισσαν.αργοτερα που πηρα μερος και στο test drive party των 4Τ,οπου σε καθε στροφη υπηρχε σημανση για την κορυφη τις στροφης,θεωρω οτι εχω κατεβασει τον χρονο μου.μενει να μαθω να εκμεταλευομαι και τα φρενα του αυτοκινητου.οχι οτι λυπαμαι τα τακακια που θα λιωσουν απλα εχω εντονο το αισθημα του φοβου στην περιπτωση που κατι συμβει και δεν φρεναρει το αμαξι.και δεδομενου οτι ειναι το καθημερινο αυτοκινητο,δεν με χαλαει να κανω καποια δευτερα παραπανω απο το να μεινω χωρις αμαξι καμια βδομαδα και καποια ευρω φτωχοτερος.εξαλλου κανοντας χρονο καλυτερο δεν θα αποδειξω και τιποτα σε κανεναν.απλα θα παω να εκτονωθω,οσο καλυτερα γινεται για να το διασκεδασω.το εχω πει πολλες φορες και στο κλαμπ οπου ειμαι μελος θελοντας να προσελκυσω και αλλους στην πιστα.μια εξοδο στα μεγαρα μπορει να μην κοστιζει τιποτα η να κοστισει και καποιες εκατονταδες ευρω.μια εξοδο σε δημοσιο δρομο,οχι μονο μπορει να κοστισει ολοκληρο το αυτοκινητο αλλα και κατι πιο συμαντικο,την ζωη μας.
μαλλον ξεφυγα ομως οποτε σταματω. -
Το clio οπως ειπα στην αρχη δεν ειναι εντελως νορμαλ, εχει αμορτισερ ελατηρια και 195 λαστιχα. Ξεχασα να πω για μεσαιο -τελικο, φιλτροχωανη και προγραμμα τα οποία δεν νομίζω να προσφερουν κατι ουσιαστικο. Στην Κ5 νομιζω οτι βοηθαγε που εχω ψηλώσει τον κοφτη γιατι ενω στην αρχη την επαιρνα με τριτη, μετα το εκανα με δευτερα για να μην χανω χρονο στην εξοδο και να μην εχω το νου μου στο ανεβασμα πριν την στροφη και το κατεβασμα μετα
Εν πασει περιπτωσει, αν στις Κ4 και Κ9 μπω πιο καλα (που θα μπω!) και κουρασω πιο πολύ τα φρενα πιστευω να πεσω κατω απο το 1.20.
Οντως και εγω μεχρι να καταλάβω οτι μπορω να φρεναρω πιο πολύ μου πηρε καμποσους γυρους. Στην αρχη εκανα 1.22.Χ αλλα μετα το εριξα στο 1.20.Χ. -
Nαι... ένα ανέβασμα του κόφτη βοηθά σίγουρα πολύ.
Στη μεγάλη ευθεία κουμπώνετε 4η? Εγώ κρατάω την τρίτη στον κόφτη για καμια 50αριά μέτρα, από φόβο κυρίως μην χάσω τα φρένα, στα 130 χλμ και φρενάρω κάπου 60 μέτρα πριν τη στροφή.*
Έκανα δοκιμαστικά κάποιους γύρους μόνο με 3η και γύριζα στο 1:24 δηλαδή +2sec μόνο.
Το ιδανικό για τα 1400άρια πιστεύω θα ήταν ένα πολύ κοντό κιβώτιο με 3η στα ~110 και 4η κοντά στα 140. Λέμε τώρα...
*όπου πρέπει να δηλώσω πως το ΑBS δουλεύει άψογα και σε μια περίπτωση όπου νόμιζα πως το έχασα με έσωσε! (σε αντίθεση με οδοστρώματα με χαμηλό συντελεστή τριβής όπου αν είναι κατηφόρα και μπει... έχεις φύγει)
-
Καλό είναι να κουμπώνεις τετάρτη έστω και για ένα δευτερόλεπτο ώστε να 'ξεκουράζεις' λίγο τον κινητήρα και το κιβώτιο. Ειδικά αν σκοπεύεις να κάνεις πολλούς γύρους.
-
Το νορμαλ κλιο 1.4 πεφτει και κατω απο 1.20(στο απολυτο οριο βεβαια)
Το λεω απλα για να εχετε μια βαση των χρονων!
Με το abs τσαρουχωνουμε τα φρενα,για να πετυχουμε καλο χρονο.
Δεν μας πειραζει αν μπει.
Οι φιστικιες πρεπει να στριβουν με τριτη καλυτερα,αν το απλωσεις μεχρι απεναντι.(οι στροφες του κινητηρα πρεπει να ειναι,το λιγοτερο, λιγο πανω απο τις στροφες μεγιστης ροπης,λογικα περιπου 4κατι χιλιαδες στροφες) -
Να πω και εγω την εμπειρια μου απο την πιστα.
Αρχικα μπηκα και την εμαθα με polo 16v.
Ηταν πολυ ευχαριστο αμαξι για τη συγκεκριμενη πιστα αφου το κοντο του κιβωτιο ταιριαζε γαντι.
Στην ευθεια εμπαινε 4η πολυ ευκολα, αφου η τριτη τερματιζε στα 125.
Γενικα πολυ ωραια αισθηση αφου και τα bilstein που ειχα το εκαναν τραπεζι στις στροφες.
Αλλα με αθλια λαστιχα dunlop, δεν καταφερα κατι καλυτερο απο 1.22.Με το αλλο μου αυτοκινητο το 206 1.6 16ν, εχοντας πιο μακρυ κιβωτιο δεν ειναι αναγκη να βαλεις τεταρτη στην ευθεια.
Γενικα το κιβωτιο αυτο ειναι ξενερωμα στην πιστα.
Αλλα ο κινητηρας του 206 με εξεπληξε ευχαριστα.
Δειχνει ιδανικος για το σετ απ του αυτοκινητου και της πιστας.
Το μονο που του λειπει ειναι γυρω στα 10 αλογα ακομα θα ελεγα.
Με τελειωμενα αμορτισερ sachs καλυτερο χρονο εχω κανει 1.19.Χ
Τωρα συντομα θα δοκιμασω τα νεα μου Koni, να δω αν θα μπορεσω να πεσω κατω απο το 1.19. -
To εντελως νορμαλ 206 1.6 16v γυρναει στο απολυτο οριο στο 1.18 ξερο στα μεγαρα!Παλι για βαση δεδομενων το στοιχειο!
-
spyro ποτε θα παμε οεοεοεοε?
εγω ποσο λες να γυριζω με τα χανκοοκ πανω?
-
Ο χρήστης pskarm έγραψε:
spyro ποτε θα παμε οεοεοεοε?εγω ποσο λες να γυριζω με τα χανκοοκ πανω?
Καλομελετα κι ερχεται!
Με hankook και peugeot sport εκτιμω 1.18 με το καλημερα,με σκοπο να πιασεις το 1.17.Και μια σημειωση για τους ξερους χρονους του database του Amaxo:
Μην ξεχναμε οτι αυτοι οι χρονοι γινονται συνηθως απο οδηγους αγωνων οπως ο Δημητρης,σε 3ωρους αγωνες αντοχης κλπ.
Ενω εμεις οι ερασιτεχνες, το φυλαμε το αμαξι μας περισσοτερο, για εβγα, για σασμαν φρενα κλπ, ενω κανουμε και πολυ λιγους γυρους σε σχεση με δημοσιογραφους και αγωνιζομενους.
Εγω το 1.19.5 το εκανα σε συνολο 10-12 γυρων, με 3 φορες μεσα, δλδ 4 γυρους την καθε φορα, με τον 1ο και 4ο αργους, αρα σε συνολο 6 γρηγορων γυρων.Μην ξεχναμε και το 1.16 του Ευσταθιου με clio 2,0 νορμαλ, που ακουγεται πολυ στην αρχη, αλλα αν εκανε 40 γυρους, σιγουρα θα γυρνουσε πολυ πιο κατω.
-
Στο τελος της ευθειας εβαζα 4η.
Το ΑΒS εμπαινε μονο στο τελος της μεγάλης ευθειας, αλλου δεν πιεζα τα φρενα τοσο.
Τα τακακια με εξεπληξαν ευχαριστα μιας και εχουν (οπως τα ειδα χοντρικα με το ματι) κανα ποντο ζωης ακομη (δεν ξερω ποσο παχος ειχαν καινουρια) και τα οποια ειναι μαρκας texstar (ή κάπως ετσι). Πρέπει να έκανα πάνω απο 20 γυρους, μπορει και 30, πραγματικα δεν θυμαμαι. Λέτε τα τακακια να κρατησαν ανω του αναμενόμενου?
Ασχετο, τα λαστιχα μου πριν μπω ηταν μια χαρα. Οταν βγηκα τα μπροστινα ηταν φαγωμενα, λειπανε κομματια ακομα και απο το μεσον του πελμταος, και φυσικα τα άλλαξα.
Αρα αν θελω να κανω πολλους γυρους (αν ειναι να δινω 40 Ε και αλλα τοσα για το πηγαινε ελα για βενζινη) πρεπει να εχω άλλα ζαντολασχτιχα στην ακρη για αυτη τη δουλεια.
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Καλή εμπειρία αλλά με 40 ευρώ είσοδο θα περίμενα να υπήρχε κάποιος να αφιερώσει 5 λεπτά για να μου δείξει τις γραμμές...
Με 40 ευρώ δεν μπορείς να έχεις πολλές απαιτήσεις. Στο εξωτερικό δίνεις τα 4πλάσια και πάλι πρέπει να πληρώσεις επιπλέον για έμπειρο instructor.
Πού συμβαίνει αυτό; Στο μεγάλο Νίρμπουργκρινγκ δίνεις 15Ε για περίπου 21χλμ (όσο η μία γύρα των 70 στροφών)!
Στο Ring δίνεις 15 ευρώ για κάθε γύρο, που θα κρατήσει 7(sic )-12 λεπτά. Εγώ μιλώ για χρήση της πίστας όλη τη μέρα, κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία.
-
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Στο Ring δίνεις 15 ευρώ για κάθε γύρο, που θα κρατήσει 7(sic )-12 λεπτά. Εγώ μιλώ για χρήση της πίστας όλη τη μέρα, κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία.
Α, αυτό εννοείς... Αλλά μια και το αναφέραμε, δεν θα ήταν άσχημα να υπήρχε τέτοια οικονομική λύση και στην Ελλάδα. Να μπαίνεις να τα δίνεις όλα για 10 λεπτά και να βγαίνεις. Ήδη πολλοί από μας νοικιάζουμε 2 ώρες χρόνο στην πίστα με 50-65Ε ενώ στην ουσία μπαίνουμε μόνο για 5-6 γύρες (περίπου 10λεπτά οδηγικής εκτόνωσης). Πιστεύω ότι πάρα πολλοί θα γουστάρουν τη φάση. Μας λείπει κάτι τέτοιο. Η λιγότερη φθορά, με λίγο κόστος, σε λίγο χρόνο. Οδηγική Τονωτική Ένεση!
Η Ευρώπη είναι λίγο πιο μπροστά από εμάς σε αυτά τα θέματα... -
Άλλοι πάλι δίνουν 40 ευρώ και κάνουν 100+ γύρους μέσα στην πίστα. Αυτούς τους συμφέρει το ελληνικό σύστημα ...
-
Θα το ήθελα κι εγώ πολύ αλλά λυπάμαι τις όμορφες ζαντούλες μου. Γιατί κατά τα άλλα θα έχει πράγματι ενδιαφέρον να δω πώς θα πηγαίνει το αυτοκίνητό μου μόνο με τις ζάντες...
-
Ενδεικτικα για να καταλαβετε τι χρονο εχετε δυνατοτητα να κανετε με ενα αυτοκινητο,αν το μαθετε(σε συνεχεια αυτου που λεει ο S3) :
Oλοι οι οδηγοι στο τοτε 3ωρο τεστ που ειχε γινει απο τους 4Τ με τετοια αυτοκινητα(206,ignis,yaris,κλπ) απο τους πρωτους 2 γυρους με αυτα κατεβασαμε 1δευτερολεπτο το χλμ στην πιστα,δηλαδη περιπου 2 δευτερολεπτα στον γυρο ΟΛΟΙ οι οδηγοι με ολα τα αμαξια,μετα απο αρκετους γυρους.
Κατι που ειναι πολυ λογικο.
Δηλαδη αν μπεις στην πιστα πρωτη φορα με ενα αμαξι(οχι πρωτη φορα στην πιστα)και πιεζοντας κανεις Χ χρονο,λογικοτατα μετα απο καποιες επισκεψεις στην πιστα(καποιους γυρους δηλαδη της ταξης των 50)με το ιδιο αμαξι,παλι πιεζοντας θα κατεβασεις 1' το χλμ.
Οι χρονοι που λετε ειναι πολυ καλοι.
Παραδοξος χρονος ας πουμε ειναι, σε ενα τευχος 0-100-0 που ειχε τεστ ελαστικα για σιβικ ταιπ R και γυριζε στο 1.19-1.18,πολυ ψηλα για το αμαξι.....Σε προφιλ 60αρι βαζουμε πιεση περιπου 40 για να μην μαγουλιαζει το λαστιχο,σε λιγοτερο προφιλ 55,κλπ,μπορουμε να βαλουμε λιγο λιγοτερη πιεση και παει λεγοντας.
Αν βεβαια αποφασισετε να βαλετε ημισλικ λαστιχα(λαστιχα δηλαδη που και τρεχουν σε 'αγωνες' και κυκλοφορουν στο δρομο)πλεον εχετε αλλες δυνατοτητες και ως προς το στησιμο και ως προς τις επιδοσεις.
Υπαρχει ενα ωραιο αρθρο για τετοια τεχνικα ζητηματα στησιματος (πολλες ενδιαφερουσες σελιδες με πρακτικες συμβουλες και οχι θεωρητικες) στους ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ με τιτλο ' Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΕΣ ΤΙΣ' στην πρωτη η στη δευτερη σελιδα των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ! -
To θέμα που λέει o Amaxopoulos είναι το http://www.4troxoi.gr/4tforum/viewtopic.php?t=13028. Εχει πάρα πολλές εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για 'στήσιμο'.
(Moderator nass)
-
Λοιπον, ξαναπηγα Μεγαρα και οι χρονοι που εκανα ηταν απο 1.19.18 μεχρι 1.20Χ. Επεσα 1 δλ αυτη τη φορα. Υπενθυμιζω, clio II 1.4, 1o stadia + αναρτηση και λαστιχα.
Sthn K4 kai K9 βελτιωθηκα, αν και δεν ξερω αν πρεπει να εχω ακομα μικροτερη ταχθτητα στην εισοδο για να μην ανοιγω με υποστροφη αρκετα, οπως συνεβαινε. Δεν μπορουσα να συγκρατησω τον εαυτο μου να μπω με πιο λιγα!
Ειχα τα Κονι στην πιο υψηλη σκληροτητα και αυτη τη φορα φοραγα exalto 2 οπου αν και υπερβολικα μαλακα στην 'αναρτησιακη' συμπεριφορα τους, φανηκε να εχουν καλη πλευρικη προσφυση.Αυτο που παρατηρω ξεκαθαρα πλεον στην συμπεριφορα του clio ειναι πως ενω σε κλειστες και ανοιχτες καμπες το τοποθετεις οπως θελεις, απο το apex και μετα στα κλειστα πεταλα (Κ9) ειναι πολυ υποστροφικο, οπως σχεδον ολα τα συγχρονα αυτοκινητα.
Ασχετη παρατηρηση:Δεν νομιζω σε αυτη την στροφη το π.χ. ραλυ να ηταν τοσο υποστροφικο, απο την στιγμη που ακομα και σε σφηνες υπερστρεφε
Λετε ενα διαφορικο στυλ μπουμπη εκει να μην πεταγε τοσα μουτρα?
-
Ο χρήστης jim01 έγραψε:
Λετε ενα διαφορικο στυλ μπουμπη εκει να μην πεταγε τοσα μουτρα?Μέχρι να το βάλεις δοκίμασε να πατάς λίγο το φρένο με το αριστερό πόδι μαζί με το γκάζι στην έξοδο της στροφής.
-
Ο χρήστης jim01 έγραψε:
Λοιπον, ξαναπηγα Μεγαρα και οι χρονοι που εκανα ηταν απο 1.19.18 μεχρι 1.20Χ. Επεσα 1 δλ αυτη τη φορα. Υπενθυμιζω, clio II 1.4, 1o stadia + αναρτηση και λαστιχα.Sthn K4 kai K9 βελτιωθηκα, αν και δεν ξερω αν πρεπει να εχω ακομα μικροτερη ταχθτητα στην εισοδο για να μην ανοιγω με υποστροφη αρκετα, οπως συνεβαινε. Δεν μπορουσα να συγκρατησω τον εαυτο μου να μπω με πιο λιγα!
Ειχα τα Κονι στην πιο υψηλη σκληροτητα και αυτη τη φορα φοραγα exalto 2 οπου αν και υπερβολικα μαλακα στην 'αναρτησιακη' συμπεριφορα τους, φανηκε να εχουν καλη πλευρικη προσφυση.Αυτο που παρατηρω ξεκαθαρα πλεον στην συμπεριφορα του clio ειναι πως ενω σε κλειστες και ανοιχτες καμπες το τοποθετεις οπως θελεις, απο το apex και μετα στα κλειστα πεταλα (Κ9) ειναι πολυ υποστροφικο, οπως σχεδον ολα τα συγχρονα αυτοκινητα.
Ασχετη παρατηρηση:Δεν νομιζω σε αυτη την στροφη το π.χ. ραλυ να ηταν τοσο υποστροφικο, απο την στιγμη που ακομα και σε σφηνες υπερστρεφε
Λετε ενα διαφορικο στυλ μπουμπη εκει να μην πεταγε τοσα μουτρα?
Φίλε μου με συγχωρείς, αλλά η συμπεριφορά που περιγράφεις ΔΕΝ είναι του κλιό γενικά, αλλά του κλιό σου! Το νορμάλ κλιό είναι σχεδόν απόλυτα ουδέτερο έως υπερστροφικό, και γενικά πολύ ρυθμίσιμο. Μπορείς δηλαδή να ρυθμίσεις τη συμπεριφορά του στρίβωντας 'πριν' ή 'μετά'. Για να βγάλει μούτρα το κλιό πρέπει να έχεις κλειστεί αρκετά στη στροφή, ιδίως με καλά λάστιχα, όπως τα Εξάλτο ΙΙ που λες.
Από εκεί και πέρα, μάλλον πρέπει να μαλακώσεις λίγο την εμπρός ανάρτηση και να ελαττώσεις λίγο την πίεση στα πίσω λάστιχα*, έτσι θα εκμεταλευθείς καλύτερα τις προσεγμένες αναρτήσεις του κλιό.
- Λίγη περισσότερη πρόσφυση εμπρός, λίγη περισσότερη μεταφορά βάρους πίσω = πιο υπερστροφική συμπεριφορά.
Στησιμο του clio μου για τα Μεγαρα