-
Ο χρήστης A-Viper7 έγραψε:
εδω αυτος ο τοπος δεν εχει σωτηρια.
ας μείνουν όσοι έχουν τα άντερα...
Δηλαδή μόνο όσοι δεν έχουν άντερα φεύγουν έξω;
Θες άντερα για να έχεις προσόντα και να μην διαλέξεις την βέλτιστη με τα σημερινά δεδομένα λύση του εξωτερικού...
από την άλλοι οι μικροί και νέοι είναι ευέλικτοι ... το μεγαλύτερο προσόν σε μια καταρρέουσα αγορά...
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Δέν ξέρω πού να το βάλω, μάλλον εδώ είναι το πιό σχετικό τόπικ.Ώς γνωστόν τον τελευταίο καιρό έχουν κλείσει χιλιάδες καταστήματα. Κάποια απο αυτά τα κλειστά κάποιοι τα πήρανε και τα ξαναανοίξανε. Έχω παρατηρήσει λοιπόν οτι απο αυτά τα ξαναανοιγμένα, τα μισά έχουν ξανακλείσει μέσα σε λιγότερο απο 12 μήνες. Ένα συγκεκριμένο στην περιοχή μου έχει περάσει απο αυτό τον κύκλο 2 φορές.
Αναρωτιέμαι τί σκέφτονται και μπαίνουν σε τέτοιες διαδικασίες
και γω παρατήρησα κάτι τέτοιες κινήσεις...απελπισία, λεφτά απο παλιά εφάπαξ κτλ κτλ νομίζω!
έξω μεγάλη φορολογία αλλά τα κράτη δεν είναι τελείως διαλυμένα, είναι απίστευτο αίσθημα να μην έχεις τη καθημερινότητα όπως έχει διαμορφωθεί στην ελλάδα τα τελευταία χρόνια
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Αναρωτιέμαι τί σκέφτονται και μπαίνουν σε τέτοιες διαδικασίεςΠροσπαθούν να βγάλουν λεφτά.
Αν έχουν έξοδα δεν μπορούν να κάθονται και να περιμένουν να αλλάξει το κλίμα.Δυστυχώς πάνε οι καλές εποχές.
-
επειδη πολλες επιχειρησης πωλουνται 'οπως ειναι επιπλωμενες' σε καλη τιμη, καποιοι μπαινουν στον πειρασμο να τις αγορασουν. Μετα καταλαβαινουν οτι δεν τα ειχαν υπολογισει οπως επρεπε.
-
Οταν ο αλλος πουλαει 20 χρονια ρουχα τι αλλο μπορει να κανει; Η θα το κανει καφε το μαγαζι, η φουρνο, η γιαουρταδικο η θα περιμενει ποτε θα πουλησει ρουχα
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
Δέν ξέρω πού να το βάλω, μάλλον εδώ είναι το πιό σχετικό τόπικ.
Ώς γνωστόν τον τελευταίο καιρό έχουν κλείσει χιλιάδες καταστήματα. Κάποια απο αυτά τα κλειστά κάποιοι τα πήρανε και τα ξαναανοίξανε. Έχω παρατηρήσει λοιπόν οτι απο αυτά τα ξαναανοιγμένα, τα μισά έχουν ξανακλείσει μέσα σε λιγότερο απο 12 μήνες. Ένα συγκεκριμένο στην περιοχή μου έχει περάσει απο αυτό τον κύκλο 2 φορές.
και γω παρατήρησα κάτι τέτοιες κινήσεις...απελπισία, λεφτά απο παλιά εφάπαξ κτλ κτλ νομίζω!
έξω μεγάλη φορολογία αλλά τα κράτη δεν είναι τελείως διαλυμένα, είναι απίστευτο αίσθημα να μην έχεις τη καθημερινότητα όπως έχει διαμορφωθεί στην ελλάδα τα τελευταία χρόνια
οι περισσότεροι απλά δεν ζυγίζουν σωστά τα δεδομένα και θεωρούν τους εαυτούς τους υπεράνω.
Εγώ έκλεισα επιχείρηση και ένα χρόνο μετά ήρθε κάποιος και ήθελε τον εξοπλισμό μου. Στην αρχή του είπα όχι μην το κάνει αλλα αφού επέμενε και ήθελε τον εξοπλισμό μου που καθότανε στην αποθήκη, έκανα πίσω και αφού έπεφτε ζεστό παραδάκι το πούλησα.
Η κατάληξη φυσικά γνωστή.... πρίν τελειώσει η τουριστική σεζόν τα είχαν μαζέψει -
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Δέν ξέρω πού να το βάλω, μάλλον εδώ είναι το πιό σχετικό τόπικ.Ώς γνωστόν τον τελευταίο καιρό έχουν κλείσει χιλιάδες καταστήματα. Κάποια απο αυτά τα κλειστά κάποιοι τα πήρανε και τα ξαναανοίξανε. Έχω παρατηρήσει λοιπόν οτι απο αυτά τα ξαναανοιγμένα, τα μισά έχουν ξανακλείσει μέσα σε λιγότερο απο 12 μήνες. Ένα συγκεκριμένο στην περιοχή μου έχει περάσει απο αυτό τον κύκλο 2 φορές.
Σε μια άλλη περίπτωση που ξέρω, είναι δύο συναίτεροι που ετοιμάζονται να ανοίξουν φαγάδικο. Ενώ ακόμα είναι στις ετοιμασίες, ο ένας απο τους δύο αυτοκτονεί λόγω χρεών.
Υπαρχει μια εμφυτη νοοτροπια στους Ελληνες, να μη σηκώνουν 'υπαλληλικι'. 'Να μην εχω κανενα πανω απο το κεφαλι μου' κλπ. Ειμαι σιγουρος οτι τα εχουμε όλοι ξανακουσει 500 φορες.
Το προβλημα (που το τελος του το περιεγραψες) είναι οτι αυτη η νοοτροπία, παιρνει σαρκα και οστα με λαθος τρόπο. Απο πολλα χρόνια, (πανω απο δεκαετία) διαβαζα μελετες ξενων με βαση τις οποίες η Ελλαδα ειχε πολυ μεγαλυτερο ποσοστό μικρομάγαζων από την Ευρωπη, χωρις ταυτοχρονα αυτα τα μικρομαγαζα να καλυπτουν niche αναγκες. Σε συζητηση με μεγαλυτερης ηλικιας συναδελφο, ελεγε στο οτι αυτα τα διασπαρτα καταστηματακια, ειναι καταδικασμενα να πεθανουν στην πρωτη φουσκοθαλασσια. Οπερ και εγενετο, δυστυχώς.
Το να ανοιξεις μαγαζι δικο σου, δεν ειναι κακό. Το κακό ειναι να ανοιξεις μαγαζι με εφόδιο το να 'μη θέλεις καποιον πανω απο το κεφαλι σου' ή 'εμαθα τεχνη, θα την εξασκησω' ή 'να βγάζω το μεροκάματο'.
Αλλα, εξισου απαραιτητα εφοδια, όπως στοιχειώδεις γνωσεις λογιστικής, στοιχειώδεις γνωσεις μαρκετινγκ, μια ερευνα για το αν η αγορα που απευθυνεσαι ειναι κορεσμενη, ερευνα αν οι δυνητικοι πελατες υπαρχουν εκει που το ανοιγεις, αν τα προιόντα σου ταιριάζουν στην αγορα που απευθύνεσαι κλπ κλπ, ειναι ανηκουστα για την πλειονότητα των νεων 'επιχειρηματιών'. Για να μην αρχισω για κεφάλαιο (ολο δανεικο μεχρι προτινος που οι τραπεζες εδιναν δανεια), επενδυσεις, ρυθμους αποσβεσης, κερδη και ζημιες κα.
Δε προσπαθω να κανω τον ειδικο, εχω ματακια και βλεπω όμως και δυστυχως, επιβεβαιώνομαι.
Αν εχουν ανοιξει 3 ψιλικατζιδικα στο ιδιο σημειο και εχουν κλεισει πριν απο εσενα, (στη γωνια του οικοδομικου μου τετραγωνου), γιατι πας και ανοιγεις και εσυ ψιλικατζιδικο ρε φιλε. Εχει και αλλο στην αλλη γωνια, και περιπτερο στην πλατεια και αλλα 2-3 σε ακτινα 3 τετραγωνων. Δεν δινεις κατι παραπανω απο τους αλλους, ισια ισα δεν εχεις μεριδιο αγορας μεγαλο να παρεις, το πολυ απλα να το μοιραστεις με τους αλλους 5. Τι θα βγαλεις? Θα βαλεις τιμες στο Θεο γιατι μαξιλαρι κεφαλαιακο δεν εχεις, κανεις δεν σου ειπε οτι πρεπει να περιμενεις να αποδωσει το κεφαλαιο σου, οχι να βγει σε ενα χρόνο, και δεν θα αγορασει κανεις και μοιραια θα το χασεις κα αυτο.
Σε νησι του Σαρωνικου, ντοπιος ειπε σε γνωστη 'θα ανοιξω μαγαζι με φο μπιζου και μανικιουρ ταυτοχρονα, θα βγαλω φραγκα'. Οταν του ειπε η κοπελα (που ειχε σπουδασει διοικηση επιχειρησεων) χαζα τελειως, 'εχεις κανει ερευνα να δεις ποσους πελατες θα εχεις, τι εξοδα θα εχεις κλπ' ο τυπος εκανε τιλτ. Δεν ειχε ξανακουσει τετοια πράγματα.Και μιλαμε για τις καλες εποχες, που εμπαινες στο ψιλικατζιδικο για τσιγαρα και επαιρνες και σοκολατα και κοκα κολα και κανα περιοδικο οι κοπελες. Τωρα πας σε μαγαζια τετοια και δεν εχουν τσιγαρα γιατι πρεπει να στοκαρουν και δεν εχουν κεφαλαιο να διαθεσουν.
Και το βασικοτερο, τα ιδια και τα ιδια. Χορτασαμε ψιλικατζιδικα και φαγαδικα. Ποσα τσιγαρα θα καπνισουμε, ποσα σουβλακια θα φαμε.
Κλείνω το βουλωνω. -
Πριν κανένα εξάμηνο άνοιξε ενα ψιλοκατζίδικο στην πλατεία της περιοχής ακριβώς απέναντι απο ενα άλλο περίπτερο με εφημερίδες. Εμείς διατηρούμε καφέ λίγο πιο κάτω και ενα club σχετικά κοντά σε κεντρική οδό που καταλήγει σε ενα χωριό. Εμένα μου έκανε εντύπωση η τοποθεσία που επέλεξε να ανοίξει, και το μόνο νέο που προσφέρει είναι το delivery (δεν πανε με τα πόδια τώρα για τσιγάρα τώρα παρά μόνο περιμένουν να τα φέρει στην καφετέρια ο delivery περίπτερο) συν το γεγονός ότι δεν εχει εθνικό τύπο και περιοδικά.
Ξαφνικά μόλις άνοιξε μου φέρνει αφίσες στο καφέ ότι τις μέρες που θα λειτουργεί το club μας θα παραμένει ανοιχτός μέχρι το πρωι(δεν εχει οπτική επαφή το club με το ψιλοκατζίδικο). Του λέω καλά αφού είχες σκοπό να μένεις ανοιχτά τις μέρες που θα λειτουργεί το club γιατι δεν ανοίξεις ακριβώς απέναντι απο το club όπου υπάρχει ενα νέο κατάστημα; Η απάντηση ήταν ότι δεν θα δούλευε εκει διότι δεν είναι κέντρο. Και είναι ίσως ο πιο πολυσύχναστος δρόμος στην περιοχή.
Αυτο που εχει καταφέρει είναι κοινοί φίλοι γνωστοί και συγγένεις να έρχονται σε δύσκολη θέση και πολλές φορές να ψωνίζουν αλλού. -
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Υπαρχει μια εμφυτη νοοτροπια στους Ελληνες, να μη σηκώνουν 'υπαλληλικι'. 'Να μην εχω κανενα πανω απο το κεφαλι μου' κλπ.Ε, ναι, είναι άλλωστε γνωστό ότι χιλιάδες επιχειρήσεις προσφέρουν θέσεις εργασίας στο Ελ, κ δεν πάει κανείς.
Για να μην έχει πάνω απ' το κεφάλι του κανέναν, άλλωστε, ο Ελ δεν γουστάρει κ το ΔΥλίκι. -
Δεν είναι 'ψέμα' ότι μεταξύ 1980 - 2000 , το 50% όσων άνοιξαν μικροεπιχειρήσεις, αν τους πρότεινες να διοριστούν στο δημόσιο, δεν θα το δεχόντουσαν. Δεν επιθυμούσαν να γίνουν ΔΥ, ακόμα και αν έβρισκαν το θείο που θα το κανόνιζε.
Και αναφέρομαι σε αυτούς που το είχαν ως κύριο και αποκλειστικό επάγγελμα, όχι στους πονηρούς που ήταν το πρωί ΔΥ - το βράδυ 'μαγαζάτορες' !ΥΓ: Και συμπληρώνω: Πως ήταν δυνατό κάτι μικρομάγαζα, που άνετα μπορούσαν να 'δουλευτούν' αποκλειστικά απ΄το ζευγάρι ή τον ιδιοκτήτη, να ήθελαν και 'υπάλληλο', επειδή το 'αφεντικό' πήγαινε για 'καφεδιές' το πρωί και ... δεν ευκαιρούσε ! Έφαγε ψωμάκι κόσμος βέβαια δουλεύοντας ως υπάλληλος, αλλά για τα τότε προφανή, σήμερα πέφτουμε απ΄τα σύννεφα !
-
Καλημέρα σε όλους.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος εδώ (είτε κάποιος κοντυνός γνωστός αυτού) που να δουλεύει στην Αλβανία.
Έχω μία ανοιχτή(?) πρόταση για δουλειά αν τα πράγματα χειροτερέψουν στην Ελλάδα, με μόνιμη παραμονή εκεί.Έχω γνωστό που δούλευε εκεί πριν 10 χρόνια εκεί και το κλίμα του 'τότε' που μου περιγράφει δεν το λες και 'φιλικό' (αποκορύφωμα: κυκλοφορούσε με οπλισμένο οδηγό ).
Από χρηματικές απολαβές, δεν ξέρω πόσο καλά θα είναι μιας και ήταν μία πρόταση που έπεσε στο τραπέζι κάποια στιγμή την περασμένη βδομάδα και εντέχνως απέφυγα να το αναλύσουμε περισσότερο (αν και ο συνομιλητής ήταν πρόθυμος να το συζητήσουμε σοβαρά).
Έχω αρχίσει να το σκέφτομαι κάπως πιο σοβαρά το όλο θέμα (δουλειά στο 'κοντυνό' εξωτερικό) μιας και η κατάσταση στην Ελλάδα δεν παλεύεται αυτή την περίοδο και ίσως να μείνω 'απρόσμενα' άνεργος στο σύντομο μέλλον (μέσα στο 2013).
Σίγουρα δεν είναι μία απόφαση (μετανάστευση ή όχι?) που δε θα πάρω σύντομα (πχ μέσα στον επόμενο μήνα), απλά θα ήθελα να μαζέψω όσο περισσότερα στοιχεία μπορώ πριν αρχίσω να αξιολογώ τις επιλογές μου. -
που στην αλβανία; Αν μιλάς για Τίρανα, δεν νομίζω να έχεις θέμα.
Εγώ δούλευα εκεί για μερικούς μήνες στο Φιέρι, περίπου το 2000.
Εντάξει το περιβάλλον δεν θα σε ξένιζε πολύ σε σχέση με μια σχετικά φτωχική επαρχία στην ελλάδα.Περί της φιλικότητας του κλίματος, ναι πολλοί κυκλοφορούσαν με οπλισμένους οδηγούς, αλλά γενικά δεν σου άφηνε τέτοιες εντυπώσεις. Μάλλον για τα δικά τους τα ενδο-επιχειρηματικά ζητήματα μπορεί να τα είχαν.
Εγώ βέβαια φιλοξενούμουν από καλή οικογένεια οπότε έπαιζε κι αυτό το ρόλο του.Πολύ καλά γκομενάκια εεπ, αλλά αυτά δεν σε ενδιαφέρουν εσένα
Δεν ξέρω πόσο έχει αλλάξει το οδικό δίκτυο, αλλά αν έχει μείνει έστω και σχετικά όπως το θυμάμαι και θες να πηγαίνεις οδικώς, τότε να πάρεις άλλο αμάξι. Δεν αξίζει να χαλάσεις το δικό σου.
-
Γενικα ειναι μια Ελλαδα του '40 η Αλβανια.
Τα Τιρανα αλλη ιστορια, μεγαλος αχταρμας.
Παντως απο τα δικα μας λεφτα ζουσαν,τωρα που σταματησε η οικοδομη εδω δεν βλεπω πως θα επιβιωσουν. -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Υπαρχει μια εμφυτη νοοτροπια στους Ελληνες, να μη σηκώνουν 'υπαλληλικι'. 'Να μην εχω κανενα πανω απο το κεφαλι μου' κλπ.
Ε, ναι, είναι άλλωστε γνωστό ότι χιλιάδες επιχειρήσεις προσφέρουν θέσεις εργασίας στο Ελ, κ δεν πάει κανείς.
Για να μην έχει πάνω απ' το κεφάλι του κανέναν, άλλωστε, ο Ελ δεν γουστάρει κ το ΔΥλίκι.Κοροιδευε εσυ, αλλα ετσι ειναι
Δε μιλω για επαρχια όπως πχ στο χωριο μου που επαιζε καργα το πρωι εισπρακτορας στα λεωφορεια το απογευμα αγροτης. Οι λεγομενοι και 'νοικοκυραιοι'. Αθυτοι ξερουν πως βγαινει το ψωμι.
Μιλαω για μαγαζακια στην Αττικη 20τμ, για 'να βγαινει το μεροκαματο'. Δεν καταλαβαιναν καν την λογικη οτι οι εισπραξεις δεν πανε ολες στο παντελονι, οτι υπαρχουν και εξοδα. -
Ο μεσος ελληνας μικροεπιχειρηματιας γνωριζει πολυ περισσοτερα για την οικονομια απο εναν υπουργο οικονομικων
Οτι υπαρχουν και μικροεπιχειρηματιες που ειναι τελειως για τα μπαζα ειναι γεγονος,αλλα ειναι μειοψηφια. -
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
Θες άντερα για να έχεις προσόντα και να μην διαλέξεις την βέλτιστη με τα σημερινά δεδομένα λύση του εξωτερικού...
από την άλλοι οι μικροί και νέοι είναι ευέλικτοι ... το μεγαλύτερο προσόν σε μια καταρρέουσα αγορά...
Εγω εφυγα απο Ελλαδα πριν ξεσπασει η κριση και ο πατερας μου πολυ πιο πριν απο εμενα (βλεπε mid 90's). Αλλα δεν καταλαβαινω αυτο που λες. Εφ οσον εχεις τα προσοντα γιατι να μην τα αξιοποιησεις εστω και σε μια χωρα του εξωτερικου και να κατσεις στην Ελλαδα οπου δεν παιζουν ρολο τα προσοντα σου πλεον και ειναι και λιγοστες οι θεσεις εργασιας.
Σορρυ αλλα αυτη η ιστοριουλα με το ποιος εχει αντερα η οχι εχει παλιωσει και διστυχως βγαινει απο αυτους που δεν εχουν αντερα ουτε να αφησουν το πατρικο τους, την γκομενα, το χαρτζιλικι κλπ κλπ. (δεν λεω οτι εισαι ετσι εσυ. Λεω απο που ξεκινησε ολη αυτη η παραμυθια. Αντερα λοιπον εχει οποιος αφησει τα παντα πισω (ανεσεις, φιλους, διακοπες κλπ κλπ) για να κανει μια καινυρια αρχη εστω και στο νοτιο πολο. (εκει να δεις αντερα που θελει ). -
Ο χρήστης Hannibal έγραψε:
Εγω εφυγα απο Ελλαδα πριν ξεσπασει η κριση και ο πατερας μου πολυ πιο πριν απο εμενα (βλεπε mid 90's). Αλλα δεν καταλαβαινω αυτο που λες. Εφ οσον εχεις τα προσοντα γιατι να μην τα αξιοποιησεις εστω και σε μια χωρα του εξωτερικου και να κατσεις στην Ελλαδα οπου δεν παιζουν ρολο τα προσοντα σου πλεον και ειναι και λιγοστες οι θεσεις εργασιας.
Σορρυ αλλα αυτη η ιστοριουλα με το ποιος εχει αντερα η οχι εχει παλιωσει και διστυχως βγαινει απο αυτους που δεν εχουν αντερα ουτε να αφησουν το πατρικο τους, την γκομενα, το χαρτζιλικι κλπ κλπ. (δεν λεω οτι εισαι ετσι εσυ. Λεω απο που ξεκινησε ολη αυτη η παραμυθια. Αντερα λοιπον εχει οποιος αφησει τα παντα πισω (ανεσεις, φιλους, διακοπες κλπ κλπ) για να κανει μια καινυρια αρχη εστω και στο νοτιο πολο. (εκει να δεις αντερα που θελει ).Μην του χαλάς το παραμυθάκι μωρέ...
-
Σε καθε περιπτωση,ειναι πολυ αρνητικο να φευγουν νεοι απο την χωρα.
Στο τελος θα μεινουνε μονο οι συνταξιουχοι που ψηφιζουν Σαμαρα να τρωνε ο ενας τον αλλον -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Σε καθε περιπτωση,ειναι πολυ αρνητικο να φευγουν νεοι απο την χωρα.
Στο τελος θα μεινουνε μονο οι συνταξιουχοι που ψηφιζουν Σαμαρα να τρωνε ο ενας τον αλλονμην ανησυχεις.
θα μεινουν και τα στελεχη του ΚΚΕ που περιμενουν την επανασταση και οι οπαδοι των ΤσιπροΚαμμενων που περιμενουν διορισμο. -
Η θα γυρισουν απ εξω με καμια πολυεθνικη για να σε εχουν υπαλληλο με 3 κ 60
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....