-
Επανέρχομαι στο θέμα της μπαταρίας καθώς πριν 2 μέρες παρέλαβα το γνωστό από προηγούμενες αναρτήσεις στο φόρουμ τέστερ της lancol και σήμερα αποφάσισα να τεστάρω την μπαταρία του αυτοκινήτου (50 μήνες που τοποθετήθηκε, Delkor 54AH 500A CCA). Να πω ότι λόγω έλλειψης χρόνου, η δοκιμή πραγματοποιήθηκε περί τα 10 λεπτά μετά από λειτουργία του αυτοκινήτου, οπότε δεν είναι 100% αξιόπιστα σε σχέση με την αντοχή της μπαταρίας σε ακινησία του οχήματος.
Παραθέτω σε φωτό τα αποτελέσματα από τα 2 βασικά τεστ που έγιναν:Εντύπωση εκτός των άλλων μου προκάλεσε ο χρόνος μιζαρίσματος που εμφάνισε το όργανο ο οποίος είναι εμφανώς λάθος καθώς το αμάξι πήρε με την πρώτη. Επίσης όπως φαίνεται η σύσταση που μου δίνει είναι για αντικατάσταση, μάλλον λόγω σχετικά υψηλής τιμής εσωτερικής αντίστασης. Τέλος η τάση στο μιζάρισμα δεν φαίνεται τόσο άσχημη.
Εσάς πως σας φαίνονται οι τιμές μέτρησης; -
Στις δικές μου μετρήσεις μου έκανε εντύπωση το σταθερό 98% στο charge.
-
απ ο,τι εχω μαθει απο τον Ηνιοχο αυτο που βλεπει λιγη ωρα μετα το σβησιμο, ειναι η επιφανειακη φορτιση. Πρεπει να μετρησεις την μπαταρια μετα 8 ωρες ακινησιας και εκει βλεπεις τις σωστες τιμες. Επισης προσοχη να βαλεις σωστα τα στοιχεια της στο μηχανημα
-
lazarefa έγραψε:
Εντύπωση εκτός των άλλων μου προκάλεσε ο χρόνος μιζαρίσματος που εμφάνισε το όργανο ο
οποίος είναι εμφανώς λάθος καθώς το αμάξι πήρε με την πρώτη.Και εμένα μου φαίνεται υπερβολικός ο χρόνος εκκίνησης. Προτείνω να επαναλάβεις το test και
αν οι ενδείξεις παραμένουν αδικαιολόγητα υψηλές να ζητήσεις αντικατάσταση του οργάνου.
Καλό θα είναι να βγάλεις μερικές φωτογραφίες, για υποστήριξη του αιτήματος αντικατάστασης.lazarefa έγραψε:
Επίσης όπως φαίνεται η σύσταση που μου δίνει είναι για αντικατάσταση, μάλλον λόγω σχετικά
υψηλής τιμής εσωτερικής αντίστασης.Η σύσταση αναφέρεται για θερμοκρασίες εκκίνησης στους -18°C.
Στο viewtopic.php?f=6&t=13906&start=3435#p3199926
ανέβασα ένα πινακάκι, σύμφωνα με το οποίο τα 415 CCA της μπαταρίας σου ξεκινούν κινητήρα
130+ ίππων στους 0°C και 156+ ίππων στους 27°C. Επιπλέον σημείωσε ότι ξεκίνησα την W202, 122 ίππων, με την προηγούμενη μπαταρία μου, που ήταν στα τελευταία της και στο όργανο έδειχνε 180 CCA, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος περίπου 30°C.
Επίσης, για το άτος από τον Μάιο μου λέει το όργανο replace αλλά δεν έχω αλλάξει ακόμα την μπαταρία του, που η
εσωτερική της αντίσταση ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΕΙ μεταξύ 10.04 και 9.70 milliOhms (και τα CCA αντίστοιχα μεταξύ 270 και 280). Αναφέρω όλες αυτές τις λεπτομέρειες για να καταλήξω στο ότι στη θέση σου θα συνέχιζα να χρησιμοποιώ την μπαταρία, αλλά θα την παρακολουθούσα τακτικά, για ΑΠΟΤΟΜΗ μείωση των CCA, που σηματοδοτεί το τέλος της, σύμφωνα με την μέχρι σήμερα εμπειρία μου από την χρήση του οργάνου.lazarefa έγραψε:
Εσάς πως σας φαίνονται οι τιμές μέτρησης;Φυσιολογικές για την ηλικία της μπαταρίας σου.
Για ότι επιπλέον χρειασθείς, μας ενημερώνεις..BASSstarlet έγραψε:
Στις δικές μου μετρήσεις μου έκανε εντύπωση το σταθερό 98% στο charge.Συμβαίνει και σε μένα αυτό που λες για τάσεις από 12.61V έως 12.87V.
Μου έχει δείξει όμως SOC 96% στα 12.58V και SOC 76% στα 12.46V.
Οπότε θεωρώ ότι η παράμετρος απεικονίζεται αποδεκτά.OFF TOPIC
@antonn
Χαθήκαμε!!!@Διαχειριστές
Σας παρακαλώ ενεργοποιήστε την δυνατότητα επεξεργασίας των αναρτήσεών μου, αν είναι εφικτό. -
Καλημέρα κι ευχαριστώ πολύ Ηνίοχε για το σχολιασμό των μετρήσεων και τις συμβουλές. Κι εμένα η αίσθησή μου για την μπαταρία είναι ότι ανεξάρτητα από το Replace που βγάζει ο μετρητής, δεν είναι τόσο χώμα που να δικαιολογεί άμεση αντικατάσταση. Βέβαια, σαφώς και για να είναι κανείς 99,99% σίγουρος ότι δεν θα αντιμετωπίσει παρατράγουδα ενόψει και χειμώνα, η ασφαλής λύση είναι, εφόσον η μπαταρία έχει κλείσει την 4ετία, να αντικατασταθεί προληπτικά με νέα.
Προσωπικά, αυτό το ρίσκο σκοπεύω να το αντιμετωπίσω με ένα jump starter που σκέφτομαι να αποκτήσω και να έχω στο αμάξι (άσχετο αν με ζητούμενο την οικονομία χρημάτων είναι το ίδιο με αγορά νέας μπαταρίας).
Προσπάθησα να βρω στο διαδίκτυο κάποιον μπούσουλα, κάποιον πίνακα πχ που να συνδέει την εσωτερική αντίσταση της μπαταρίας με την γενικότερη υγεία της, προκειμένου να έχουμε μια εικόνα του από πόσα mΩ και άνω εσωτερικής αντίστασης αναμένονται θέματα με την μπαταρία. Πχ μέχρι 5 είναι ΟΚ; Έχουμε κάτι σχετικό; -
lazarefa έγραψε:
Προσπάθησα να βρω στο διαδίκτυο κάποιον μπούσουλα, κάποιον πίνακα πχ που να συνδέει την εσωτερική αντίσταση της μπαταρίας με την γενικότερη υγεία της, προκειμένου να έχουμε μια εικόνα του από πόσα mΩ και άνω εσωτερικής αντίστασης αναμένονται θέματα με την μπαταρία. Πχ μέχρι 5 είναι ΟΚ; Έχουμε κάτι σχετικό;Απότι γνωρίζω δεν υπάρχει ο γενικός μπούσουλας που αναφέρεις, αλλά το σημαντικό είναι ότι ΔΕΝ ΤΟΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ, σαν απλός χρήστης. Και αυτό γιατί το όργανο με βάση την τιμή της εσωτερικής αντίστασης σου υπολογίζει τα CCA, που αποτελούν το ουσιαστικό στοιχείο βάσει του οποίου κρίνεται αν η συγκεκριμένη μπαταρία μπορεί ή όχι να εκκινήσει κινητήρα δεδομένης ιπποδύναμης.
-
Καλημέρα Ηνίοχε. Ευχαριστώ για ακόμα μια φορά για την απάντηση. Κατανοητό αυτό που λες και μάλλον καθησυχαστικό για την περίπτωσή μου. Κατά συνέπεια, με τα 415 CCA που μου δίνει η μέτρηση, δεν μπορώ να εκκινήσω το μοτέρ μου στους -27 μιας που θέλει 480 Α (125 ίπποι Χ 3,85) αλλά μπορώ να το εκκινήσω στους 0 βαθμούς, μιας που χονδρικά σε αυτή τη θερμοκρασία τα αμπέρ εκκίνησης που μπορεί να δώσει η μπαταρία θα είναι περίπου 415 Χ 1,25=518, οπότε έχω κι ένα μικρό μαξιλαράκι ασφαλείας. Με δεδομένο ότι ζω και κινούμαι κατά βάση πέριξ της Αττικής, εικάζω ότι δεν παίρνω μεγάλο ρίσκο με το να επιλέξω να κρατήσω τη συγκεκριμένη μπαταρία και φέτος το χειμώνα. Σωστά;
-
Κράτησε την όπως λες, έχε ένα jump starter για επικάλυψη και προσδιόρισε έγκαιρα τον τύπο της ανταλλακτικής μπαταρίας την τιμή και το κατάστημα αγοράς, σε περίπτωση που κάτι στραβώσει. Α, και κάτι ακόμη, τα 415 CCA που μετράς αναφέρονται στους -17°C και όχι στους -27°C που προανέφερες.
-
Σε υπερευχαριστώ Ηνίοχε. Όντως, αβλεψία μου, είναι -17 βαθμοί (που έτσι κι αλλιώς για νότια Ελλάδα είναι άπιαστη θερμοκρασία, για βόρεια όχι και τόσο). Ακριβώς αυτά που λες θα πράξω. Βοηθητική μπαταρία, βολιδοσκόπηση αγοράς κι ότι γίνει..(για φέτος).
-
Θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι που ανέφερα πριν 2-3 post και το οποίο χρήζει επεξήγησης. Έγραψα λοιπόν: >Αναφέρω όλες αυτές τις λεπτομέρειες για να καταλήξω στο ότι στη θέση σου θα συνέχιζα να χρησιμοποιώ την μπαταρία, αλλά θα την παρακολουθούσα τακτικά, για ΑΠΟΤΟΜΗ μείωση των CCA, που σηματοδοτεί το τέλος της, σύμφωνα με την μέχρι σήμερα εμπειρία μου από την χρήση του οργάνου.
Λέγοντας Τακτική παρακολούθηση εννοείται η μέτρηση της μπαταρίας ανά 4-5 ημέρες. (επιθυμητό 12 ώρες μετά το σβήσιμο της μηχανής). Λέγοντας Απότομη μείωση των CCA εννοείται μείωση μεταξύ δυο διαδοχικών μετρήσεων κατά 40 με 50 CCA. Από την στιγμή που παρατηρήθηκε η πρώτη μεγάλη πτώση των CCA μέχρι την οριστική εκπνοή της μπαταρίας μεσολάβησαν, αν θυμάμαι καλά, 4- 5 ημέρες.
Αυτό ήταν το προφίλ των μετρήσεων που έγιναν στη Varta Blue, όταν ήταν στα τελευταία της και η οποία, το επαναλαμβάνω και εδώ, μου ξεκίνησε (@ 30°C) αγκομαχώντας την W202 με 180 CCA, πριν 'σβήσει' οριστικά...
Σου εύχομαι Καλή Επιτυχία και Καλό Χειμώνα... -
Μέτρησα πάλι πριν μερικές ώρες, περίπου μετά από 47 ώρες ακινησίας του αυτοκινήτου την μπαταρία με το όργανο. Τα αποτελέσματα όπως εμφανίστηκαν στην οθόνη:
Εντύπωση μου έκανε ότι σήμερα μου εμφάνισε την ένδειξη GOOD BATTERY ενώ προχτές, REPLACE. Πάντως η εσωτερική αντίσταση βγήκε ίδια στη μέτρηση σήμερα με την πρώτη φορά, (λογικό βέβαια) και για μένα αποτελεί απόδειξη ότι το όργανο μια στοιχειώδη αξιοπιστία φαίνεται να την έχει..Δυστυχώς ξεχάστηκε να επιλέξω την ανάλογη οθόνη για το τεστ εκκίνησης κι έβαλα μπροστά τον κινητήρα χωρίς να γίνει η δεύτερη μέτρηση.
θα ελέγχω την κατάσταση της μπαταρίας ανά 5-7 μέρες για να παρατηρώ τυχόν μεταβολές, σύμφωνα και με τη σύστασή σου Ηνίοχε.
Και πάλι σε ευχαριστώ. -
lazarefa έγραψε:
Εντύπωση μου έκανε ότι σήμερα μου εμφάνισε την ένδειξη GOOD BATTERY ενώ προχτές, REPLACE. Πάντως η εσωτερική αντίσταση βγήκε ίδια στη μέτρηση σήμερα με την πρώτη φορά, (λογικό βέβαια) και για μένα αποτελεί απόδειξη ότι το όργανο μια στοιχειώδη αξιοπιστία φαίνεται να την έχει..Προχθές lazarefa μέτρησες μετά το δεκάλεπτο από το σβήσιμο του κινητήρα, ενώ σήμερα μετά από 47 ώρες και η εσωτερική σου αντίσταση βρέθηκε κατά τι μικρότερη. Η μπαταρία θέλει χρόνο για να ηρεμήσει και γι αυτό συνιστάται οι μετρήσεις να γίνονται τουλάχιστον μετά από 12ωρο. Προσωπικά έχω διαπιστώσει ότι τέσσερις ημέρες μετά την φόρτιση παίρνω τα καλύτερα αποτελέσματα, αλλά είναι αδύνατο να το έχω ακίνητο για τόσο πολύ.
Ανεξάρτητα με τα παραπάνω το σημαντικό που βλέπω είναι ότι βρίσκεσαι στο μεταίχμιο μεταξύ GOOD BATTERY και REPLACE και αυτό είναι καλό γιατί η μπαταρία σου έχει να δώσει ακόμη, λόγω των καιρικών συνθηκών της Αττικής. Σου θυμίζω ότι στην μπαταρία του άτος το όργανο λέει σταθερά 270-280 CCA και REPLACE από τον περασμένο Μάιο, αλλά το αυτοκίνητο ξεκινά κανονικά.
Κλείνοντας, θέλω και εγώ να σε ευχαριστήσω για την υιοθέτηση των προτάσεών μου. -
24500 ή 2 χρονια κρατησε η φιαμ στο qashqai
-
Ο χρήστης fivos07 έγραψε:
24500 ή 2 χρονια κρατησε η φιαμ στο qashqaiΤίποτα ,νιοστής διαλογής.
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Τίποτα ,νιοστής διαλογής.
Και ποια δεν ειναι νιοστης διαλογης;
-
Ο χρήστης ohristou έγραψε:
Τίποτα ,νιοστής διαλογής.
Και ποια δεν ειναι νιοστης διαλογης;
ΠΑΚ, rocket, hankook. Δοκιμασμενες απο μένα με ζωή κοντά στην 8ετία
-
Επίσης, από προσωπική εμπειρία, οι μπαταρίες που βάζει η BMW από το εργοστάσιο (Varta είναι νομίζω, αλλά δεν θυμάμαι, γιατί έχουν το σήμα της BMW και την μάρκα την γράφουν με πολύ μικρά γράμματα) αντέχουν πάρα πολύ. Πάνω από 6 χρόνια (ο πατέρας μου την άλλαξε στα 9 χρόνια!!) σε όλα τα αυτοκίνητα που είχα.
-
πολυ σωστα απο το εργοστασιο γιατι αν πας μετα να βαλεις την ιδια απο την αντιπροσωπια δεν βαστα με τιποτε πανω απο 3 χρονια, πολλες φορες διετια κρατα
-
https://photos.app.goo.gl/Tbvg3W9OOfA3aqgz1
τωρα φορτιζω απο το σπιτι και το rav4 αφου χωραει η κουλουρα μεσα απο το καπω -
Αγόρασα και εγώ το lancol micro-200.Μέτρησα μια μπαταρία που είχα βάλει στο αμάξι μου(nissan primera 1.6 του 1997) πριν απο 3,5 χρόνια.Η μαρκα της ειναι TAB σλοβενικη.https://www.tab.si/index.php/starter/starter_tab/19
Πως τη βλέπετε,αντέχει ακόμα;
Μπαταρία αυτοκινήτου...