-
Ο χρήστης Boldini έγραψε:
Ας τα απλοποιήσουμε λοιπόν. Ιδού τα δεδομένα μας.
-
Ένα αυτοκίνητο καίει 20% (από 15% ως 25%)παραπάνω σε λίτρα υγραέριο από ότι βενζίνη. Δηλαδή, αν σε Χ συνθήκες καίει 10 λιτ/100 χλμ βενζίνη, θα χρειαστεί 12 λιτ/100 χλμ υγραέριο.
-
Το υγραέριο έχει τη μισή τιμή από της βενζίνης και από εκεί προκύπτει το κέρδος, το οποίο σαν ποσοστό είναι ανεξάρτητο από τον τρόπο οδήγησης. Υποθέτουμε λοιπόν βενζίνη στα 1,70 και υγραέριο στο 0,85.
Για να κάνουμε λοιπόν 100 χλμ με το αυτοκίνητο αυτό, θέλουμε 17 ευρώ βενζίνη ή 10,2 ευρώ υγραέριο. Η διαφορά είναι ακριβώς στο 40%.
Αν είχαμε ένα μικρό αμάξι που καίει 5 λιτ/100 χλμ βενζίνη, βάσει της υπόθεσης του 20% θα ήθελε 6 λίτρα υγραέριο, οπότε με τις παραπάνω τιμές, για να κάνει το μικρό μας 100 χλμ θα ήθελε 8,5 ευρώ βενζίνη ή 5,1 ευρώ υγραέριο. Η διαφορά παραμένει στο 40%.
Αυτά όσον αφορά τα καύσιμα ΜΟΝΟ.
όμως,δεν είναι τα καύσιμα ΜΟΝΟ
γι'αυτό προβληματίστηκα ακόμα περισσότερονα ρωτήσω...θέλει και 2 σερβις έξτρα το χρόνο;
επίσης μακροπρόθεσμα μπορεί να βλάψει τον κινητήρα;;
Αν όχι service, τουλάχιστον ελέγχους. Αλλά για ρώτα των, σε εκείνων ποιος τα κάνει όλα!!!!!.....
Διότι είναι εύκολο να συμβουλεύεις όταν οι παράμετροι οι δικές σου , είναι διαφορετικές!.
Εγώ σου έγραψα αλλά δεν θέλεις να καταλάβεις. Εάν βγάζεις το κλιματιστικό για την μεγάλη ανηφόρα που τραβάς, με αέριο τι θα κάνεις?.
Α. -
-
δεν είναι οτι δεν θέλω να καταλάβω.φυσικά καταλαβαίνω αυτό που μου λέτε.
απλά προσπαθώ να μαζέψω όσες περισσότερες γνώμες και πληροφορίες μπορώ.
στις ανηφόρες δλδ αν δεν τις βγάζει το μικρό αμαξάκι με αέριο,τι κάνει ο οδηγός του;το γυρνάει στη βενζίνη; -
Συγγενης μου εβαλε υγραεριο (δεν ξερω ποιας μαρκας ) σε corola 1.6 cc mod. του 2006 .
κανει πολλα χλμ σε εθνικη. για τα 10.000χλμ βαση των αποδηξεων των πρατηριων εδωσε 650 € για Gas + 100€ για βεζηνη παραλληλα =750€ /10.000χλμ
με βεζηνη θα ηθελε 1250€ / 10.000χλμ.αν κανουμε μια απλη μεθοδο των τριων ειναι 40% το κερδος
-
Ο χρήστης gregory1984 έγραψε:
Έτσι μελετώντας της παραμέτρους, ένα 20% έγινε λόγο που γίναμε κατ’ ανάγκη καλά παιδιά – νομοταγείς εξ ανάγκης, και το υπόλοιπο από το αέριο σίγουρα!. Μα το αέριο δεν είναι πανάκια!.
Έτσι σήμερα πρέπει να μελετήσουμε την αγορά του αυτοκινήτου μας, και προσωπικά προτιμώ το diesel!.
Δεν τελείωσε το αέριο. Μα σε παλιότερα αυτοκίνητα, και άμα θέλουμε ντε και καλά να διατηρήσουμε τα 4Χ4 αγροτικά της πλατέας Κολωνακιού, και να πουλάμε μούρη…
Σίγουρα όποιος κάνει πολλά χιλιόμετρα 35000+ και το 20 είναι χρήσιμο. Πάντα με της δέουσες προφυλάξεις, για να καθυστερήσουμε τα ευτράπελα.
Α.Eντάξει, το πρώτο 20% το πετύχαμε ούτως ή άλλως πηγαίνοντας πιο σιγά με βενζίνη.
Από κει και πέρα η χρήση υγραερίου με τις υπάρχουσες τιμές θεωρώ ότι φέρνει άλλο -40% οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου.
Το 'σε παλιότερα αυτοκίνητα' όμως δεν κατάλαβα. Υπονοείτε μικρότερο ρίσκο σε περίπτωση αβαριών?
Kάτι άλλο:
Πριν 2 έτη είχαμε βενζίνη 1,20 και lpg 0,60, ενώ τώρα βενζ 1,70 και lpg 0,85.
Kαι στις 2 περιπτώσεις είναι στο μισό, αλλά στην 1η περίπτωση η διαφορά ήταν 'μόνο' 0,60/λίτρο, ενώ τώρα 0,85/λίτρο. Είναι αύξηση 40% !!!
Προσωπικά τότε δίστασα και τελικά δεν έβαλα σε 3ετίας Audi 1,6 με 15.000 / έτος, αλλά τώρα με την αύξηση της βενζίνης πάλι ξεκίνησα να το ψάχνω.
Εκεί που λέγαμε ότι μάλλον θα φορολογηθεί και το lpg, τα σαϊνια που μας κυβερνούν βρήκανε τρόπο να αυξήσουν τα κέρδη τους και στα 2 καύσιμα, χωρίς να χάσουν από τους χαμένους πελάτες της βενζίνης: Εκτίναξαν την τιμή της βενζίνης χωρίς λόγο, αφού η τιμή του βαρελιού γράφει ιστορικά χαμηλά, και έτσι το lpg φαίνεται ελκυστικό ακόμη και στο 0,90, και συνεχίζονται οι εγκαταστάσεις και σε χιλιαράκια αυτοκίνητα απεγνωσμένων οδηγών. Είναι ένα σενάριο που δεν είχα σκεφτεί τότε.
Κατά συνέπεια 20% από το πόδι και + 40% από το αέριο = 60%!. Τρέχα τι περιμένεις?. Και κάνε και μια αίτηση διότι κέρδισες το βραβείο Γκίνες!.
Σε παλιότερα αυτοκίνητα και πολύ παλιότερα όταν το μονοξείδιο ήταν 6,00, και η απόδοση ήταν ‘μπάφα’ τότε ‘έπαιζε’ σίγουρα. Μα και η μειωμένη απόδοση καθώς και τα πρόσθετα στην τότε βενζίνα, δεν έφθειραν τόσο πολύ όσο σήμερα τον κινητήρα. Σήμερα με κάρτα ΚΕΚ και μονοξείδιο 0,001, και υδρογονάνθρακες 0 έχουν πιάσει σχεδόν το αεικίνητο!!!!!. Κατά συνέπεια μόνον το πόδι θα σου φέρει οικονομία, και το αέριο εάν κάνεις πολλά χιλιόμετρα.
15000κμ τον χρόνο, σε αυτοκίνητο τριετίας τι να σου πω, εσύ αποφασίζεις……
Λάθος, έχουν χάσει σχεδιάζοντας και φορολογώντας. Τα διανυόμενα χιλιόμετρα, έχουν μειωθεί δραματικά από τους ΙΧ πολίτες. Κατά συνέπια τους γύρισε μπούμερανγκ, και έχασαν γενικά.
Πάμε στα μικρά. Εάν κάνουν πολλά χιλιόμετρα μα και παπί να έχουν υπάρχει κέρδος. Μα λαβε υπόψη σου, όταν και με βενζίνα, κλίνει το AC για να ανέβει μια ανηφόρα, με μειωμένης απόδοσης καύσιμο τι θα κάνει?........
Έτσι πλέον και με το καινούργιο IQ μου, παράτησα για άλλες δουλειές το 4Χ4, και πηγαίνω στην Κορινθία στο εξοχικό με αυτό. Και πες μου εάν έκανα πολλά χιλιόμετρα, με 3 έως 4,5 λιτρα/100κμ θα άξιζε να του κάνω κλύσμα με αέριο?.
Έτσι επαναλαμβάνω, αυτό που έχω γράψει εκατοντάδες φόρες. Ναι μεν αλλά……
Μα εάν το αποφασίσεις, φτιάξε και το καπάκι και βαλε και λαδιέρα.
Α. -
στις ανηφόρες δλδ αν δεν τις βγάζει το μικρό αμαξάκι με αέριο,τι κάνει ο οδηγός του;το γυρνάει στη βενζίνη;Αν δεν βγάζει την ανηφόρα ακόμα και με full a/c έχεις λάθος σύστημα
Γενικά αν δεν έβγαλες άκρη έως τώρα, μάλλον δεν θα βγάλεις ουτε στα επόμενα 100 posts, και είναι κρίμα να κουράζεσαι και εσυ και οι υπόλοιποι
Ο καθένας εδώ το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι η προσωπική του γνώση και εμπειρία ή οποία όμως μπορεί να μην σε βοηθήσει.
Στην θέση σου θα έψαχνα πληροφορίες και στους ειδικούς, σου σημειώνω τους βασικούς και καλύτερους
- ICOM (ygraeriokinisi - 2104930205)
- VIALLE (VD motorsports - 210-2462002)
- PRINS (Greenautogas 210-9024111)
- ZAVOLI (spathis-autos - 210-5693749)
μίλα με όλους και μετά αποφάσισε
φιλικά
-
νομίζω έχεις δίκιο ...
σ'ευχαριστώ,σημείωσα τα τηλ.*έχω και μια απορία που έχει να κάνει με την οδήγηση(ταχύτητες+στροφές/νεκρά κλπ)υπάρχει σχετικό τόπικ να θέσω το ερώτημά μου;γιατί με μια γρήγορη ματιά δεν είδα κάτι
-
στις ανηφόρες δλδ αν δεν τις βγάζει το μικρό αμαξάκι με αέριο,τι κάνει ο οδηγός του;το γυρνάει στη βενζίνη;
Σίγουρα ναι!. Όποτε αυτά τα χιλιόμετρα μέτρα τα, και αφαίρεσε τα από τα 20000κμ που προέγραψες… το αυτοκίνητο το ξέρω. Εισέπραττα τα παράπονα της κόρης μου!!!!..... σήμερα με 68000κμ όλα εθνική και μοντέλο τέλος του 07 ατρακαριστο το πουλάω, μάλιστα σε αποδειγμένα συνφορουμίτη 4000ε!. δεν έχει καμιά σχέση με το άλλο μας το IQ 1000cc αυτόματο, αυτό γαζώνει. Μα και το mikra 1000 είναι πολύ καλύτερο από άλλα χιλιάρια.
Σίγουρα πρέπει να καταλάβεις, ότι εδώ κυκλοφορούμε επαγγελματίες με διάφορες σκοπιμότητες. Ποιος έτσι ποιος γιουβέτσι, πληροφορούν έως παραπληροφορούν!. Και σίγουρα υπάρχουν και παπαγάλοι των παραπληροφορητών!.
Μα η απόφαση δική σου.
Αφαίρεσε την ανάβαση από τα κατ’ έτος χιλιόμετρα. Ρώτα τα πρατήρια αέριου για την τιμή, (γιατί μετά την τσικουδιά μπορεί και να ξετρελαθούμε)!!!!. Δες και την απόσταση του πλησιέστερου πρατήριου από τον άξονα της ποριάς σου, διότι και η απόσταση γραφεί κοντέρ!. Και τα ματαλέμε…
Α. -
Ο χρήστης Need4Speed έγραψε:
γιά το σχόλιό σου σχετικά με τον αντιπρόσωπο δεν έχω κάτι να πω. Είναι κοινό χαρακτηριστικό στην ελλάδα ο καθένας να ευλογεί τα γένεια του και να απαξιώνει όλους τους άλλους, με τρόπο έτσι ώστε ο πελάτης να μην μπορεί εύκολα να βγάλει αντικειμενικό συμπέρσαμ από αυτά που ακούει (δυστυχώς)
τον συγκεκριμένο κινητήρα που αναφέρεις (νομίζω ότι είναι ο V6, 3,5L, 270PS, 350Nm) δεν τον γνωρίζω σχετικά με το υγραέριο οπότε δεν θα εκφέρω γνώμη. σωστά
Οσο για το Cayenne και παρόμοιες μάρκες κύρους δυστυχώς τα πράγματα είναι έτσι όπως τα περιγράφω. Οι ανθρωποι που έχουν τόσα χρήματα για τέτοια αυτοκίνητα στην πλειοψηφία τους δεν ασχολούνται οι ίδιοι με τεχνικά θέματα, αλλά εμπιστεύονται τους τεχνικούς που κάνουν το service. Αν θες να διαπιστώσεις ο ίδιος τι γίνεται στην αγορά, πάρε ένα τηλέφωνο την πρώην επίσημη μονάδα service της Porsche (μεταφέρθηκε πρόσφατα στα Βριλλήσια) την Protech και ρώτησε τους τι σύστημα υγραερίου σου προτείνουν για Cayenne S ή Turbo. Οταν τους είχα ρωτήσει εγώ πριν περίπου 1.5χρόνο για το δικό μου (4.5L, 450PS, 2003) μου είπαν οτι θα βάλουν πνεύμονα και γενικά με προειδοποίησαν ότι αν θέλω επιτάχυνση να το γυρίζω στην βενζίνη!!! Επίσης μου είπαν ότι ΄σε ταχύτητες >180χλμ/ώρα το σύστημα γυρίζει μόνο του σε βενζίνη, αλλά να μην περιμένω κάτι περισσότερο γιατί γενικά ετσί είναι τα υγραέρια!!! Εγώ φίλε μου δεν την πάτησα, αλλά άλλοι που δεν είχαν καιρό να ασχοληθούν την πάτησαν (όπως και ο φίλος στο πρατήριο)
Το παράδειγμα του Cayenne με τα 500Ps που αναφέρεις είναι χαρακτηριστικό. Συστήματα, παρασυστήματα, διπλοί πνεύμονες, εξτρά λίπανση και όλα αυτά γιατί?
Λάθος η λιπανση λιπανση ασχετα αεριου υγρου και αν δεν βαλεις στο cayene θα το παρεις ετσι και αλλιως στο χερι, συστήματα παρασυστήματα που λες δεν παιζει γιατι η δεξαμενη με αντλια της icom ειναι χαλια σε αυτο το αμαξι αντι του της ρεζερβας του αεριου, με τα 60 λιτρα και ολο το πορπαγκαζ ελευθερο και τα τεραστια μπεκ σε σχεση με τα keihin
για να λύσεις όλα αυτά προβλήματα που βασικά ΔΕΝ θα είχες με σύστημα υγρού ψεκασμού.Το πρόβλημα με τον αέριο ψεκασμό σε δυνατά μοτέρ αγαπητέ είναι πολύ βασικό και δεν λύνεται πλήρως με κανένα σύστημα. Το αέριο εκτός από την αδυναμία λίπανσης και ψύξης του κυλίνδρου, λαθος δεν εχει διαφορα υγρος με αεριο σε λιπανση έχει πολύ χαμηλή πυκνότητα σε σχέση με το υγρό, με αποτέλεσμα στον δεδομένο χώρο του κυλίνδρου να χωράνε πάντα πολύ λιγότερα οκτάνια σε σχέση με το υγρό (αυτό είναι φυσική και δεν αλλάζει). το αντιθετο γιατι αεριο καιγετε πιο ευκολα απο τον υγρο εξου και λιγοτερη καταναλωση με τον αεριο Είναι βασικά σαν να έχεις αραιωμένη βενζίνη και να χτυπάει το μοτέρ πυράκια. Για τον λόγο αυτό πολλά LPG αέριου ψεκασμού ψεκάζουν ταυτόχρονα και λίγη βενζίνη κανενα συστημα της προκοπης δεν ψεκαζει βενζινη ενώ σε πλήρες φορτίο το γυρίζουν αυτόματα σε υγραέριο, επισης λαθος εχεις μπερδεψει λαθος τα παντα αεριος δεν ειναι μονο τουρκοιταλικα συστηματα !! καθώς δεν είναι μόνο η έλλειψη λίπανσης αλλά και η έλλειψη οκτανίων που θερμαίνει τον κύλινδρο.χαμηλοτερες θερμοκρασιες κυλινδρου με αεριο απο οτι με υγρο ρε συ ποιος σοφος στα λεει αυτα ο χικ μια γουλια κρασι βαδιζω και παραμιλώ ?
Ο υγρός ψεκασμός είναι η τεχνολογία του αύριο και ελπίζω εκτός από ICOM, VIALLE, PRINCE να αναπτύξουν και άλλοι κατασκευστές αξιόπιστα συστήματα μπας και πέσει το κόστος εγκατάστασης και ωφεληθούν οι καταναλωτές.
Το μόνο αρνητικό του υγρού ψεκασμού είναι το κόστος να το βάλεις, αλλά και αυτό είναι θέμα απόδοσης τιμής.
Οσο για τον άμεσο - έμμεσο ψεκασμό που αναφέρεις: Στο AUDI έχω έμμεσο ψεκασμό (mpi), και στο SUBARU άμεσο. To ICOM JTG HP δουλέυει τέλεια και στα 2. ...και όταν λέω τέλεια εννοώ οικονομία - αξιπιστία - επιδόσεις.
και εγω στο ML350 στο bmw Χ1 και στου ξαδέρφου μου το Q 5 TFSI ΜΕ ΑΕΡΙΟ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΑ ΠΑΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ KAI κανενα ΡΙΣΚΟ για το μοτερ κατι που η ICOM δεν εχει το ρισκο να το καψει !! διαβασε λιγο στο ιντερνετ να δεις !!
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
στις ανηφόρες δλδ αν δεν τις βγάζει το μικρό αμαξάκι με αέριο,τι κάνει ο οδηγός του;το γυρνάει στη βενζίνη;
Σίγουρα ναι!. Όποτε αυτά τα χιλιόμετρα μέτρα τα, και αφαίρεσε τα από τα 20000κμ που προέγραψες… το αυτοκίνητο το ξέρω. Εισέπραττα τα παράπονα της κόρης μου!!!!..... σήμερα με 68000κμ όλα εθνική και μοντέλο τέλος του 07 ατρακαριστο το πουλάω, μάλιστα σε αποδειγμένα συνφορουμίτη 4000ε!. δεν έχει καμιά σχέση με το άλλο μας το IQ 1000cc αυτόματο, αυτό γαζώνει. Μα και το mikra 1000 είναι πολύ καλύτερο από άλλα χιλιάρια.
Σίγουρα πρέπει να καταλάβεις, ότι εδώ κυκλοφορούμε επαγγελματίες με διάφορες σκοπιμότητες. Ποιος έτσι ποιος γιουβέτσι, πληροφορούν έως παραπληροφορούν!. Και σίγουρα υπάρχουν και παπαγάλοι των παραπληροφορητών!.
Μα η απόφαση δική σου.
Αφαίρεσε την ανάβαση από τα κατ’ έτος χιλιόμετρα. Ρώτα τα πρατήρια αέριου για την τιμή, (γιατί μετά την τσικουδιά μπορεί και να ξετρελαθούμε)!!!!. Δες και την απόσταση του πλησιέστερου πρατήριου από τον άξονα της ποριάς σου, διότι και η απόσταση γραφεί κοντέρ!. Και τα ματαλέμε…
Α.Τρια πουλακια καθονταν και πλεκανε πουλοβερ τι ωραια που ειναι η ανοιξη πετα μου εναν κεφτε.............. δεν πιστευω να μην καταλαβε κανεις ετσι;;;;;;
-
Μόνο για το πόσο μακριά από τη διαδρομή σου είναι το πρατήριο.
Φαντάσου να χρειάζεται να κάνεις 30 χιλιόμετρα για να γεμίσεις. -
νομίζω έχεις δίκιο ...
σ'ευχαριστώ,σημείωσα τα τηλ.*έχω και μια απορία που έχει να κάνει με την οδήγηση(ταχύτητες+στροφές/νεκρά κλπ)υπάρχει σχετικό τόπικ να θέσω το ερώτημά μου;γιατί με μια γρήγορη ματιά δεν είδα κάτι
Boldini,
τι ειδους ανηφορα ειναι αυτή που δεν ανεβαινει με το A/C?
Σιγουρα ειναι μικρο το αυτοκινητο και όλα αυτα σεβαστά... και εγω καμμια φορα για να προσπερασω το κλεινω για να έχω ότι μπορει να δωσει το αυτοκινητο στη διαθεσή μου, αλλα με μια ταχυτητα κατω πχ δεν ξεκουνιέται?
Πως ακριβως οδηγεις?
Δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο, ούτε να κανω μαθηματα οδηγησης, η μομφή οποιουδήποτε ειδους... αλλά για γινε λιγο πιο σαφης στην ερωτηση που αναφερεις περί στροφών κλπ. -
σε μια ανηφόρα με μεγάλη κλίση και το κλιματιστικό στην δεύτερη σκάλα(4 σκάλες σύνολο)τα χρειάζεται το κακόμοιρο...κλείνω λοιπόν από πριν το κλιματιστικό(πριν πάρω την ανηφόρα) για να την βγάλει με άνεση,εντάξει,δε λέω οτι θα με πάρει και προς τα πίσω!!
τα υπόλοιπα που θέλω να ρωτήσω είναι άσχετα με την υγραεριοκίνηση,δεν θα είμαι εκτός θέματος αν ρωτήσω εδώ;
-
«m@evius
Τρία πουλάκια κάθονταν και πλεκανε πουλοβερ τι ωραια που ειναι η ανοιξη πετα μου εναν κεφτε.............. δεν πιστευω να μην καταλαβε κανεις ετσι;;;;;;»
Τελικά δεν αντέχεσαι…
Η εγκαταστάτης είσαι η παπαγάλος…… και σου χαλάω την σούπα…..
Ρε κατάλαβε το, δεν έχει δύναμη να ανέβει με AC τον καθημερινό της δρομολόγιο, δεν το λέει το κραυγάζει!!!!..... λιγουρίες και ας κάψουμε τον πελάτη, για μερικά ευρώπουλα?!. Εξέλειψε εντελώς το φιλότιμο σε αυτήν την χώρα?. Ανέβα στο κλαρί σου μην σε φάει καμιά γάτα…..
Μας κάνεις ζημιά, διότι εάν πάθει ζημιά που θα πάθει, σανιδώνοντας συνέχεια, τότε από αυτά που θα λέει θα χάσουμε περισσότερα από πολλούς άλλους που μπορούν να βάλουν και που θα κερδίσουν. Ανάβαση όπως της Ριτσώνας κάνει κάθε μέρα με τριπλάσιες στροφές.
Βγάλε τα νύχια σου ποια από το πληκτρολόγιο…..A.
-
σε μια ανηφόρα με μεγάλη κλίση και το κλιματιστικό στην δεύτερη σκάλα(4 σκάλες σύνολο)τα χρειάζεται το κακόμοιρο...κλείνω λοιπόν από πριν το κλιματιστικό(πριν πάρω την ανηφόρα) για να την βγάλει με άνεση,εντάξει,δε λέω οτι θα με πάρει και προς τα πίσω!!τα υπόλοιπα που θέλω να ρωτήσω είναι άσχετα με την υγραεριοκίνηση,δεν θα είμαι εκτός θέματος αν ρωτήσω εδώ;
Γράψε και θα σε καθοδηγήσουν οι φίλοι mod.
Α. -
Ο χρήστης Need4Speed έγραψε:
Σοφά μιλάς γέροντα:-)
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
To 40% δε λέει τίποτα, είναι μαρκετινίστικο τρικ (σαν τις εκπτώσεις, '60% έκπτωση' διαφημίζουν και αγοράζει κάποιος κάτι που δεν θα το αγόραζε καθόλου in the first place). Το θέμα δεν είναι να κάνεις 40% οικονομία αλλά να αποσβέσεις και τη συσκευή (Total Cost of Ownership). Το οποίο δεν εξαρτάται από το 40% αλλά από το προφίλ κίνησης.Αν πχ. έχεις το μικρό αυτοκίνητο του παραπάνω παραδείγματος, που κάνει 10000 χλμ. το χρόνο εντός πόλης (άρα τα 5 lt/100 χλμ. είναι λίγα αλλά ας το δεχτούμε χάριν συζήτησης) τότε κάνεις οικονομία (8.5-5.1)*100=€340 το χρόνο. Που σημαίνει ότι αν η συσκευή κομπλέ τοποθετημένη με ΚΤΕΟ, ΦΠΑ και απ΄όλα (μην τα ξεχνάμε...) κάνει €1000, θέλεις ~3 χρόνια για να την αποσβέσεις. Που για μεγαλύτερη κατανάλωση λόγω κίνησης στην πόλη, πχ. 7 lt/100 χλμ. και 8.4 lt/100 χλμ. για υγραέριο προκύπτει €11.9 βενζίνη και €7.14 για υγραέριο δηλ. διαφορά €476 το χρόνο δηλ. το αποσβένεις σε ~2 χρόνια.
Δηλαδή όσο μεγαλύτερη κατανάλωση ή / και όσο περισσότερα χλμ. το χρόνο τόσο περισσότερο συμφέρει (Cpt. Obvious εδώ ) Αν κάποιος κάνει 30000 χλμ. το χρόνο με 4λιτρο τζιπ τότε ας βάλει υγραέριο αύριο.
Αυτά με 2 σημαντικές προϋποθέσεις: (1) ότι η χρήση υγραερίου δεν προξενεί κάποια βλάβη που δεν θα συνέβαινε με τη βενζίνη (πχ. βαλβίδες) (2) η τιμή του υγραερίου παραμένει στο μισό της αντίστοιχης της βενζίνης, κάτι που κανείς δεν το εγγυάται
Το μαρκετινίστικο τρικ είναι το 50% (θυμήσου τις σχετικές διαφημίσεις) και όχι το 40%.
Το 40% ισχύει κανονικότατα για όσο κινείσαι με υγραέριο. Τώρα, αν κάποιος πάει και στο περίπτερο με το αυτοκίνητο και δεν προλαβαίνει να αλλάξει καύσιμο... ε, άστο. -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
«m@evius
Τρία πουλάκια κάθονταν και πλεκανε πουλοβερ τι ωραια που ειναι η ανοιξη πετα μου εναν κεφτε.............. δεν πιστευω να μην καταλαβε κανεις ετσι;;;;;;»
Τελικά δεν αντέχεσαι…
Η εγκαταστάτης είσαι η παπαγάλος…… και σου χαλάω την σούπα…..
Ρε κατάλαβε το, δεν έχει δύναμη να ανέβει με AC τον καθημερινό της δρομολόγιο, δεν το λέει το κραυγάζει!!!!..... λιγουρίες και ας κάψουμε τον πελάτη, για μερικά ευρώπουλα?!. Εξέλειψε εντελώς το φιλότιμο σε αυτήν την χώρα?. Ανέβα στο κλαρί σου μην σε φάει καμιά γάτα…..
Μας κάνεις ζημιά, διότι εάν πάθει ζημιά που θα πάθει, σανιδώνοντας συνέχεια, τότε από αυτά που θα λέει θα χάσουμε περισσότερα από πολλούς άλλους που μπορούν να βάλουν και που θα κερδίσουν. Ανάβαση όπως της Ριτσώνας κάνει κάθε μέρα με τριπλάσιες στροφές.
Βγάλε τα νύχια σου ποια από το πληκτρολόγιο…..A.
Ειμαι ενας που εχει βαρεθει να διαβαζει τις αοριστιες σου τα κουραστικα σου ποστ την αυτοπροβολη-αυτοικανοποιηση σου τα 3.000 χρονια εμπειριας σου καθως και το οτι εισαι αυτοκλητος απαντητης της καθε ερωτησης με μια απαντηση και ας ειναι ασχετη με το θεμα Γκεγκε;;;;;;
Μ.
-
Ας τα απλοποιήσουμε λοιπόν. Ιδού τα δεδομένα μας.
-
Ένα αυτοκίνητο καίει 20% (από 15% ως 25%)παραπάνω σε λίτρα υγραέριο από ότι βενζίνη. Δηλαδή, αν σε Χ συνθήκες καίει 10 λιτ/100 χλμ βενζίνη, θα χρειαστεί 12 λιτ/100 χλμ υγραέριο.
-
Το υγραέριο έχει τη μισή τιμή από της βενζίνης και από εκεί προκύπτει το κέρδος, το οποίο σαν ποσοστό είναι ανεξάρτητο από τον τρόπο οδήγησης. Υποθέτουμε λοιπόν βενζίνη στα 1,70 και υγραέριο στο 0,85.
Για να κάνουμε λοιπόν 100 χλμ με το αυτοκίνητο αυτό, θέλουμε 17 ευρώ βενζίνη ή 10,2 ευρώ υγραέριο. Η διαφορά είναι ακριβώς στο 40%.
Αν είχαμε ένα μικρό αμάξι που καίει 5 λιτ/100 χλμ βενζίνη, βάσει της υπόθεσης του 20% θα ήθελε 6 λίτρα υγραέριο, οπότε με τις παραπάνω τιμές, για να κάνει το μικρό μας 100 χλμ θα ήθελε 8,5 ευρώ βενζίνη ή 5,1 ευρώ υγραέριο. Η διαφορά παραμένει στο 40%.
Αυτά όσον αφορά τα καύσιμα ΜΟΝΟ.
όμως,δεν είναι τα καύσιμα ΜΟΝΟ
γι'αυτό προβληματίστηκα ακόμα περισσότερονα ρωτήσω...θέλει και 2 σερβις έξτρα το χρόνο;
επίσης μακροπρόθεσμα μπορεί να βλάψει τον κινητήρα;;Σέρβις μπορείς να του κάνεις και κάθε 30000 χλμ (ίσως και ακόμα περισσότερο), αρκεί να έχεις ένα καλό σύστημα που να μη χάνει εύκολα τις ρυθμίσεις του.
Μακροπρόθεσμα σε ορισμένα μοντέλα (όπως το δικό μου ας πούμε) μπορεί να προκαλέσει φθορά στις βαλβίδες. Εγώ το αντιμετωπίζω με λαδιέρα, ήρεμη οδήγηση (κάνω και περισσότερη οικονομία, καθώς και δική μου τακτική παρακολούθηση.
Δεν ξέρω αν το δικό σου αμάξι έχει τέτοιο θέμα (δεν έχουν όλα). Ίσως κάποιος άλλος μπορεί να βοηθήσει.Κάτι ακόμα που πρέπει να ξέρεις, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα αυτοκίνητα ρυθμίζονται να παίρνουν μπρος με βενζίνη και να συνεχίζουν με αυτή μέχρι να πιάσει κάποια θερμοκρασία ο κινητήρας. Οπότε υπάρχει και κάποια μικρή κατανάλωση βενζίνης, η οποία είναι εντελώς μικρή το καλοκαίρι και πιο μεγάλη το χειμώνα, λόγω κρύου, στην Κρήτη βέβαια μάλλον είναι μικρή και το χειμώνα. Αν όμως, όπως λέω και πιο πάνω πας και στο περίπτερο με το αμάξι, μπορεί να καις και περισσότερη βενζίνη από το υγραέριο.
-
-
Όσο η τιμή του υγραερίου θα κυμαίνετε σχεδόν στα μισά από αυτή της βενζίνης όλα καλά. Μόνο που αυτό δεν εξαρτάτε από εμάς τους υγραεριοκίνητους αλλά από τις ορέξεις της εκάστοτε κυβέρνησης που ψάχνει κάθε τρίμηνο να βρει μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια. Οι κινητήρες ντίζελ πάλι εξοικονομούν καύσιμο λόγο της χαμηλής κατανάλωσης και όχι μόνο λιγότερα η και μηδενικά τέλη φθηνότερη συντήρηση κλπ. Αυτοί λοιπόν που ανάγκασαν ακόμη και τους ανέργους να πληρώνουν φόρους που έκοψαν τα φάρμακα από τους καρκινοπαθείς δεν ξέρω τη θα κάνουν όταν οι εγκαταστάσεις υγραερίου θα φτάσουν σε έναν τέτοιο αριθμό που θα τους επιτρέπει μεγαλύτερους φόρους και στο υγραέριο. Βεβαία θα είναι πάντα φθηνότερο της βενζίνης πόσο όμως? Ευτυχώς έχω κάνει απόσβεση……..
-
Μην ξεχνάς βέβαια ότι υπήρξε εποχή που το ντίζελ ήταν ακριβότερο από τη βενζίνη.
Η απόλυτη λύση για οικονομία είναι είναι ένα αυτοκίνητο με την απολύτως ελάχιστη κατανάλωση και η απολύτως ελάχιστη χρήση του...δυστυχώς. Αλλιώς είμαστε έρμαια της όποιας φορο'λογικής' πολιτικής.
Υγραεριοκίνηση!