-
Ναι, αλλά οι αρχές διαχείρισης μίγματος όχι. Άμα αφήσεις τον μονόβολτο να αρχίσει τις διορθώσεις με τέρμα γκάζι, είτε βενζίνα, είτε υγραέριο, σκατά θα στα κάνει...
-
Ο χρήστης asteris έγραψε:
Ναι, αλλά οι αρχές διαχείρισης μίγματος όχι. Άμα αφήσεις τον μονόβολτο να αρχίσει τις διορθώσεις με τέρμα γκάζι, είτε βενζίνα, είτε υγραέριο, σκατά θα στα κάνει...Ναι αλλά αυτό το ξέρουν καλύτερα οι ECU.... σωστά?
Τα περισσότερα οχήματα πλέον έχουν 5ν οπότε καταλήγουμε σε αυτό που είπα εξαρχής -
Εσύ την ρυθμίζεις την άγραφη ECU, πως να ξέρει μόνη της τι να κάνει? Μπορείς να της πεις να αγνοεί τον λάμδα από τις 1000 στροφές, ή να τον διαβάζει μέχρι τον κόφτη. Στην μαμά ECU δεν μπορείς να πειράξεις τίποτα.
Αν δε έχει πεντάβολτο, δεν τίθεται θέμα ρύθμισης, ο λάμδα κάνει κουμάντο παντού και στην μαμά ECU...
-
Ο χρήστης asteris έγραψε:
Εσύ την ρυθμίζεις την άγραφη ECU, πως να ξέρει μόνη της τι να κάνει? Μπορείς να της πεις να αγνοεί τον λάμδα από τις 1000 στροφές, ή να τον διαβάζει μέχρι τον κόφτη. Στην μαμά ECU δεν μπορείς να πειράξεις τίποτα.Αν δε έχει πεντάβολτο, δεν τίθεται θέμα ρύθμισης, ο λάμδα κάνει κουμάντο παντού και στην μαμά ECU...
Άγραφη ECU....
Ακόμα και σε αυτές κάνεις upload το πρόγραμμα το οποίο και πάλι είναι από τον κατασκευαστή.
Η επιμέρους ρύθμιση είναι η ίδια όπως και στις μη άγραφες.
Όσον αφορά το θέμα 5ν ή όχι έχει αποδειχθεί ότι η σωστή εγκατάσταση επιφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Σε κάθε περίπτωση η δυνατότητα ελέγχου από την LPG ECU είναι προτιμότερη από την αντίστοιχη της βενζίνης.
Δεν μπορεί, κάτι παραπάνω ξέρουν οι κατασκευαστές που δίνουν αυτές τις δυνατότητες -
για να αντιλφθω καλυτερα οι 5v αισθητηρες λ ειναι αυτοι που αποκαλουνται και ως wideband???
( και το ερωτημα μου αν εχετε την καλοσυνη,,,)
-
Ο χρήστης fokion_sportage έγραψε:
για να αντιλφθω καλυτερα οι 5v αισθητηρες λ ειναι αυτοι που αποκαλουνται και ως wideband???( και το ερωτημα μου αν εχετε την καλοσυνη,,,)
Ναι. Και αν κάποιος εγκαταστάτης δεν φροντίσει ώστε και η LPG ECU να τον βλέπει και να διορθώνεται από αυτόν (όπως κάνουν όλες οι μαμά ECU των αυτοκινήτων), είναι για δημόσια διαπόμπευση ως ο άσχετος του μήνα...
Lpgnik μην επιμένεις, δεν υπάρχουν πλέον εργοστασιακές ECU που να υστερούν σημαντικά σε λειτουργίες, ταχύτητα και διαχείριση από τους άγραφους. Το μόνο που κάνουν καλύτερο οι άγραφοι είναι ότι μας αφήνουν να τους διαχειριστούμε πανεύκολα με ένα laptop, ενώ ο εργοστασιακός θέλει το ειδικό (ακριβό) λογισμικό της μαμά εταιρίας.
-
Εχω βαλει σε Mazda3 1.6 εδω και 10 μερες το συστημα Tartarini.
Ενω υπεδειξα στον εγκαταστατη να συνδεσει και λ αυτο στην ουσια δεν εγινε λογω οτι η η Tartrini στο .pdf που εστειλε για τον εν-λογο κινητηρα δεν προβλεπει την συνδεση του λ.
Αν και εχει στο software επιλογες για δυο αισθητηρες οξυγονου για τον αγραφο στην ουσια εχει εφαρμογη το Map..Δυο αποριες.
Η βενζινη δουλευει με 14,7 στοιχειομετρικο, αν δεν εφαρμοσεις το κλειστου βροχου τοτε ο αγραφος δεν θα χει feeedback απο το λ και ετσι σε λειτουργια υγραεριου εσυ θα εχεις μειγμα 14,7.. Το lpg απο οτι βρηκα στο διαδικτυο εχει στοιχειομετρικο 15,7 η 17 δε ξερω ποιο ειναι το ποιο σωστο απο τα δυο.
Τοτε δεν δουλευουμε πολυ πλουσια με τα δεδομενα της βενζινης στο υγραεριο?
Με ολα τα επακολουθα, θερμοκρασιες καταναλωσεις κτλ..Με OBD πως γινετε η διασυνδεση?
-
Ο εγκέφαλος του lpg προφανώς ρυθμίζει την στοιχειομετρία για lpg και δεν βασίζεται στο 14,7 της βενζίνης άσχετα αν διαβάζει/δεν διαβάζει λ.
-
Ο χρήστης Vagnar έγραψε:
Ο εγκέφαλος του lpg προφανώς ρυθμίζει την στοιχειομετρία για lpg και δεν βασίζεται στο 14,7 της βενζίνης άσχετα αν διαβάζει/δεν διαβάζει λ.Ευχαριστω για την απαντηση φιλτατε, η αγραφη ECU ομως διαβαζει χρονους ψεκασμου απο την original.
Τωρα μονο με το MAP πως μπορει και ρυθμιζει στοιχειομετρια LPG μου φανταζει παραξενο.
Τα μονα δεδομενα που χει νομιζω ειναι η πιεση αεριου και ms απο τα μπεκ βενζινης.
Αν κανω λαθος διορθωστε με.
-
Ο χρήστης tgi έγραψε:
καλησπερα...στην μαρκονι σημερα 0,77 € ,
Ποιό από τα δύο???
το γωνιακό (ΒΡ) ή το μεσαίο (ΕΤΕΚΑ) ????το μεσαίο
-
μπορεις καποιος να μου πει αν ξέρει αν μπορει να μπει κιτ σε υδριδικό honta civic 1.3 ?
-
Γεια σας κ πάλι,
θέλω να ρωτήσω. Έχει βάλει κανείς σε **Α3 1.8ΤFsi **με τους 160hp;
Αν ναι, ποιό; (μόνο από Αθήνα παρακαλώ..)
Σε αυτόν τον κινητήρα βάζουν 5ης γενιάς; Και αν είναι και βελτιωμένος (ΦΠΕ) υπάρχει πρόβλημα;
Το λέω γιατί σκέφτομαι να πάρω αυτό το αυτοκίνητο σε μτχ.
Έχω διαβάσει όλες τις σελίδες, μη με παραπέμψετε σε προηγούμενα post! -
asteris επιμένεις σε πραγματα που εχεις αγνοια.... οκ ο καθενας με τις επιλογες του.
Οσον αφορα τις ECU δεν είναι θεμα ταχυτητας αλλά θέμα διαχειρησης.
Η εργοστασιακή είναι για βενζίνη ενώ η άλλη για υγραέριο....
Σα να λέμε πως ο μαναβης ξέρει από καλό κρέας.! Δε συμαίνει πως δεν ξέρει καθόλου, απλά πως ο χασάπης όλο και κάτι παραπάνω ξέρει.
Οσο για το σχόλιο περί διαπόμπευσης, τι να σου πω, εσυ βάλε σύστημα χωρίς, αφού όλα τα ξερεις!
Αν γενικότερα θεωρείτε πως λέγοντας 'δύσκολες' λεξούλες που και ένα 8χρονο μπορεί να διαβασει στο νετ γίνεστε ειδήμονες, σας λέω πως αν δεν έχετε λερώσει τα βρακακια σας με γράσσο, καλύτερα να βουτάτε δύο φορές το δαχτυλάκι στο μυαλό πριν γράψετε γιατί πέρα από ρεζίλι τπτ άλλο δε γίνεστε....
Η ειρωνία ίσως να σας κάνει να νιώθετε όμορφοι ψηλοί και μπρατσαράδες αλλά ο λαπάς ότι και να φορέσει λαπάς θα μείνει.
Ωχ.... μαλλον είνια δύσκολα αυτα που εγραψα...... αλλά ας τα αφήσω καλύτερα, για όσους τα καταλάβουν....
Καλή χρονιά!
Υ.Γ. Δεν θα απαντήσω ξανά σε αυτό το θέμα.... με κούρασε.... -
Και καλά να πάθουμε οι επαγγελματίες εδώ μέσα!!!...
Προσπαθώντας να εξηγούμε την τέχνη μας εδώ μέσα, μια τέχνη που προήλθε με θρανία και πείρα, καλά να πάθουμε .
Άλλο να βοηθήσουμε απλά πράγματα, και να δώσουμε γνώμες, και άλλο να κάνουμε σεμινάρια εγκαταστατών.
Με τα ‘σεμινάρια’, μπορεί να δημιουργούμε στον αμαθή, την ιδέα ότι έμαθε και να αρχίσει να βάζει χέρι, στην δουλειά που του κάναμε και για την οποία εγγυηθήκαμε . Τότε τα πράγματα καθίστανται επικίνδυνα, διότι από την φύση του το αέριο, περικλείει κινδύνους .
Εγώ πάντοτε, τρυπούσα βίδες, περνούσα σύρμα, και έβαζα σφραγίδα με τα αρχικά μου από μολύβι.ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, απαλλαγμένοι από τους δυνάστες μας.
ΑΝΤΩΝΗΣ. -
Ο χρήστης p23os έγραψε:
μπορεις καποιος να μου πει αν ξέρει αν μπορει να μπει κιτ σε υδριδικό honta civic 1.3 ?Γενικά τα Honda φαίνεται να έχουν πρόβλημα με το υγραέριο στις βαλβίδες τους. Συνήθως δεν αναφέρονται καν στους καταλόγους με τα αυτοκίνητα που είναι κατάλληλα για μετατροπή. Τώρα σε συνδυασμό με τον ηλεκτροκινητήρα του υβριδικού, μάλλον χλωμά τα βλέπω τα πράγματα... Τί κατανάλωση έχει το συγκεκριμένο μοντέλο στην πράξη που χρειάζεται να πάει στη λύση του υγραερίου;
Γεια σας κ πάλι,
θέλω να ρωτήσω. Έχει βάλει κανείς σε **Α3 1.8ΤFsi **με τους 160hp;
Αν ναι, ποιό; (μόνο από Αθήνα παρακαλώ..)
Σε αυτόν τον κινητήρα βάζουν 5ης γενιάς;Νομίζω οτι αναφέρεται το συγκεκριμένο μοντέλο στο νέο κατάλογο της Vialle (σύστημα 5ης γενιάς). Δες εδώ αν έχεις κινητήρα με κωδικό BZB.
Αν έχεις αυξημένη ιπποδύναμη σε σχέση με το 'μαμά' μοντέλο, ενδεχομένως να χρειαστείς τροποποιημένο λογισμικό ή/και διαφορετικά μπεκ. Μίλα σε κάθε περίπτωση με τον αντιπρόσωπο αν γενικά υποστηρίζεται το αυτοκίνητό σου. -
Ο χρήστης lpgnik έγραψε:
asteris επιμένεις σε πραγματα που εχεις αγνοια.... οκ ο καθενας με τις επιλογες του.
Οσον αφορα τις ECU δεν είναι θεμα ταχυτητας αλλά θέμα διαχειρησης.
Η εργοστασιακή είναι για βενζίνη ενώ η άλλη για υγραέριο....
Σα να λέμε πως ο μαναβης ξέρει από καλό κρέας.! Δε συμαίνει πως δεν ξέρει καθόλου, απλά πως ο χασάπης όλο και κάτι παραπάνω ξέρει.
Οσο για το σχόλιο περί διαπόμπευσης, τι να σου πω, εσυ βάλε σύστημα χωρίς, αφού όλα τα ξερεις!
Αν γενικότερα θεωρείτε πως λέγοντας 'δύσκολες' λεξούλες που και ένα 8χρονο μπορεί να διαβασει στο νετ γίνεστε ειδήμονες, σας λέω πως αν δεν έχετε λερώσει τα βρακακια σας με γράσσο, καλύτερα να βουτάτε δύο φορές το δαχτυλάκι στο μυαλό πριν γράψετε γιατί πέρα από ρεζίλι τπτ άλλο δε γίνεστε....
Η ειρωνία ίσως να σας κάνει να νιώθετε όμορφοι ψηλοί και μπρατσαράδες αλλά ο λαπάς ότι και να φορέσει λαπάς θα μείνει.
Ωχ.... μαλλον είνια δύσκολα αυτα που εγραψα...... αλλά ας τα αφήσω καλύτερα, για όσους τα καταλάβουν....
Καλή χρονιά!
Υ.Γ. Δεν θα απαντήσω ξανά σε αυτό το θέμα.... με κούρασε....Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι εσύ με την aftermarket ECU που βάζεις, η οποία ας πούμε ότι είναι και τρεις φορές πιό γαμάτη από τον μαμά εγκέφαλο, κάνεις καλύτερη δουλειά από ότι το εργοστάσιο με την μαμά ECU στην βενζίνη? Τότε γιατί ρετάρουν μόνο οι μετατροπές σε υγραέριο και όχι τα εργοστασιακά? Γιατί όλοι σε αυτό το νήμα έχουν πάει 3-4 φορές πίσω για ρυθμίσεις? Γιατί δεν το κάνουν και τα εργοστασιακά αυτό? Μήπως γιατί αυτά έχουν κάνει κάτι εκατοντάδες ώρες εξέλιξη στους χάρτες και τις ρυθμίσεις τους, ενώ εσείς βγάζετε ρύθμιση σε 6 ώρες και μάλιστα και χωρίς λάμδα?
Όσο για την διαπόμπευση, το λέω και το εννοώ, το να μην διαβάζεις τον λάμδα και να έχεις απλά φτιάξει έναν χάρτη, με τον οποίο αφήνεις το αμάξι να κάνει χιλιάδες χιλιόμετρα, μέσα στα οποία θα αλλάξουν δεκάδες παράμετροι (υψόμετρο, κακό καύσιμο, ψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, άνοιξε-κλείσε A/C και βεντιλατέρ, μειωμένη απόδοση των μπεκ, πρόβλημα σε κάποιον αισθητήρα θερμοκρασίας ή MAP), είναι ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗΗΗΗΗΗΗΗ...
Εννοείται στο αμάξι μου, μόλις έγινε η μετατροπή του σε turbo, πρώτο πράμα που έκανα ήταν να βάλω όργανο AFR για να ελέγχω τον λάμδα, και όταν αποφάσισα να πάω πλέον σε λύση ολοκληρωμένης διαχείρισης από άγραφο, μπήκε και πεντάβολτος για να μπορέσω να κάνω δουλειά. Εσείς οι μάγοι που πετάτε μέσα έναν χάρτη σε μισή μέρα χωρίς διόρθωση λάμδα και λέτε όλα ΟΚ, είστε για την NASA αν όντως το καταφέρνετε αυτό, χαραμίζεστε στα αυτοκίνητα.
Όσο για το βρακί μου και σε γράσσα έχει μπει και σε λάδια έχει κολυμπήσει και άγραφο ECU έχω σετάρει από το μηδέν (όχι να πάρω έτοιμο από τον κατασκευαστή τον βασικό χάρτη και να τον πειράξω) και να σετάρω 30 πίνακες με διορθώσεις για το αμάξι μου ξέρω και να είναι καλά ο Megasquirt που τα τελευταία 3 χρόνια με έβαλε και έμαθα και 5 πράματα που δεν ξέρετε ούτε εσείς οι επαγγελματίες...
-
γιατί μπαίνεις στην διαδικασία να του απαντήσεις??
δεν βλέπεις οτι ο άνθρωπος είναι άλλος ένας αγενέστατις ξερόλας τεχνίτης... από αυτούς που καταστρέφουν τα αυτοκινητά μας κάνοντας τους μαστόρους -
-
Θεωρητικά, ο megascirt εγκεφαλος δεν θα μπορουσε να καλυψει και τα 2 καυσιμα???
-
Ναι, έχει διπλό σετ χάρτες που μπορείς να ενεργοποιήσεις όποιον θες με κουμπί ή με κάποιον αυτοματισμό. Στο ένα οι ρυθμίσεις βενζίνης και στο άλλο του υγραερίου. Και ψεκασμού και αβάνς...
Υγραεριοκίνηση!