-
Ως συνήθως θα διαφωνήσω με όλους σας .
Το μόνο κοινό σημείο που συμφωνούμε όλοι , είναι ότι μετά το 2010 περνάμε μία μεγάλη κρίση , η οποία έχει τσακίσει κόσμο .
Αλλά ζωή υπήρχε και πριν το 2010 και θα υπάρχει και μετά το 2021.
Ετσι ας πιάσουμε λίγο παλιότερα τα γεγονότα .
Από το 1990 .
Πολλοί λοιπόν αγόρασαν σπίτια από το 1990 . Την περίοδο 2002-2008 αγόραζε όποιος ήθελε με δανεικά .
Τώρα αν για κάποιον ένα δάνειο 100.000 ήταν αρκετό για ένα τριάρι στην μεσαία περιοχή και είχε μαζέψει , εύκολο ήταν άλλα 50000 δικά του ή οικογενειακά , τότε ο τυπάκος έδινε 400-500 τον μήνα δόση.
Εδώ να σταθούμε στο θέμα των οικογενειακών ενισχύσεων . Είναι λογικό και ηθικό οι γονείς να βοηθούν τα παιδιά τους να προχωράνε την ζωή τους . Αλλωστε αυτό θέλουν και οι ίδιοι.
Εχω τέτοια περίπτωση φίλου που τον άλλο μήνα ξεχρεώνει 20ετές δάνειο , με δόση 500 ευρώ. Ηταν λογικός και συνετός . Είχε καλό μισθό όταν το πήρε , αλλά το 2011 έχασε την δουλειά του και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεί μόνιμη δουλειά . Ο λόγος ότι ήταν άνω των 50 όταν απολύθηκε . Αλλά είχε κρατήσει τα λεφτά του , έκανε και συνετή ζωή και τελείωσε την υποχρέωση του.
Θα μου πουν κάποιοι , παίρνεις ακραίο παράδειγμα .
Οχι βέβαια.
Στα τέλη του 80 , είχα πουλήσει ένα 100άρι διαμέρισμα σε μία οικογένεια . Ο πατέρας δούλευε υπάλληλος σε καλή εταιρεία , η μητέρα οικιακά και η κόρη τότε πήγαινε λύκειο . Το είχαν πάρει με στεγαστικό συνετό . Μέχρι το 60 % της αξίας και 15 χρόνια διάρκεια.
17 χρόνια μετά , την περίοδο των εύκολων δανείων, το πούλησαν καλά το διαμέρισμα και πήγαν σε μακρυνό προάστιο της Αττικής . Ετσι για την ιστορία το είχαν αγοράσει 15 εκ και το πούλησαν 225000 ήτοι 7670000. Είχαμε πληθωρισμό βέβαια τότε μεγάλο , πάνω από 20 % για τα πρώτα 7 χρόνια και μετά κατέβηκε γρήγορα .
Η κόρη είχε παντρευτεί πλέον και έψαχνε να αγοράσει σπίτι . Ηθελε όμως τετραγωνικά . Πολλά τετραγωνικά , Το έλεγε με ένα πάθος . Θέλω πολλά τετραγωνικά . Δύο άτομα τώρα. Βασικά πολλές ξυλιές ήθελε , αλλά μοναχοκόρη βλέπεις .
Τελικά βρήκε ένα χάλια σχεδιασμένο , απούλητο για 4-5 χρόνια , την εποχή που τα πούλαγαν όλα , το πήρε ακριβά .
Δεν ξέρω αν το πήρε όλο με δάνειο , γιατί δεν έχουμε επαφή από τότε , αλλά αν το πήρε με δάνειο ήταν υποψήφια για κόκκινο δάνειο .
Πάμε λοιπόν στο σήμερα .
Οι γονείς συχνά έχουν κάτι να τσοντάρουν . Αν τα παιδιά είναι συνετά , θα ψάξουν κάτι που θα καλύπτει τις ανάγκες τους , τις πραγματικές βέβαια , κατά 70 % τουλάχιστον . Αν πάνε στην λογική , μια ζωή την έχουμε , προφανώς θα είναι πάντα στην κλάψα και στην κακούργα κενωνία .
Σας έχω πει για την δική μου γενιά .
Στην δική μου παιδιά , οι οικογένειες με 3 παιδιά ήταν το σύνηθες . Συχνά ήταν τα 4 και τα 5 . Καταλαβαίνετε ότι δεν ήταν εύκολο να υπάρξουν λεφτά για όλους . Οι προίκες ήταν καθεστώς και γενικά ο κόσμος ήταν μαζεμένος .
Τι έκανε ? Μα απλά ξεκίναγε από το δυάρι .
Ευτυχώς βλέπω και σήμερα να υπάρχουν τέτοια ζευγάρια .
Οι τωρινοί πελάτες που ήταν σε μεσαία περιοχή , ήταν τέτοια ζευγάρια . Εμεναν σε μικρά σπίτια , όσο ήταν στο νοίκι και μόλις βρήκαν την ευκαιρία με ένα δανειάκι των 150000 , έβαλαν και τα δικά τους και πήραν καινούργιο σπίτι.
Στο καινούργιο σπίτι ,αν είσαι και νέος κάτω των 40 , βάζεις εύκολα 30 χρόνια δάνειο . Θα το έχεις εξωφλήσει πριν βγείς στην σύνταξη έτσι και αλλιώς. 650 είναι η δόση σύμφωνα με τον υπολογισμό των τραπεζών για 150000.
Το ενοίκιο για ένα τέτοιο σπίτι είναι μεγαλύτερο .
-
Want one τα απλοποιεις τα πραγματα. Δεν σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά μιας μικριοικονομίας (όπως αυτή των ακινήτων) είναι παρόμοια με αυτά της προσφορας εργασίας.
Ένας απόφοιτος με μεταπτυχιακό ξεκινά την ζωή του με 900,1000 ευρώ.
Αν δεν βρει εργασία στις σπουδές του. Παίρνει τον βασικό σε κάποια άλλη εργασία που δεν απαιτεί εξειδικευση.
Αν πει να κάνει οικογένεια... Δυσκολευουν παρα πολυ τα πραγματα.
Όποτε συγκρίνοντας αυτές τις δυο μικοροικονομιες και συμφωνα με τα ζητούμενα του να ζήσει... Είτε πρεπει να πέσουν οι τιμές των ακινήτων είτε να ανέβουν οι μισθοίμισθοί ώστε να έρθουν τα πράγματα σε μια ισορροπία.
Τώρα γίνονται και τα δυο λάθος, για αυτό υπάρχει πρόβλημα.
Πρεπει να τα απλοποιησεις γιατι πρεπει να βαλεις προτεραιοτητες. Ελαχιστοι μπορουν να εχουν τα παντα οι υπολοιποι κατι θα εχουν και κατι θα αφησουν για αργοτερα.
Επισης πως θα ζησεις την ζωη σου εξαρταται και ποσες γνωσεις εχεις, ο περισσοτερος κοσμος αντι να διαβασει μερικα βιβλια που θα τον βοηθησουν στην ζωη του σπαταλαγε τον χρονο του στα καφενεια παλαιοτερα και τωρα στο ιντερνετ. Και οταν λεω βιβλια απο personal finance, επαγγελματικος προσανατολισμος, personal development, διαιτα, βασικες ιατρικες γνωσεις μεχρι επισκευες σπιτιων και για κηπους.
-
Ως συνήθως θα διαφωνήσω με όλους σας .
Το μόνο κοινό σημείο που συμφωνούμε όλοι , είναι ότι μετά το 2010 περνάμε μία μεγάλη κρίση , η οποία έχει τσακίσει κόσμο .
Αλλά ζωή υπήρχε και πριν το 2010 και θα υπάρχει και μετά το 2021.
Ετσι ας πιάσουμε λίγο παλιότερα τα γεγονότα .
Από το 1990 .
Πολλοί λοιπόν αγόρασαν σπίτια από το 1990 . Την περίοδο 2002-2008 αγόραζε όποιος ήθελε με δανεικά .
Τώρα αν για κάποιον ένα δάνειο 100.000 ήταν αρκετό για ένα τριάρι στην μεσαία περιοχή και είχε μαζέψει , εύκολο ήταν άλλα 50000 δικά του ή οικογενειακά , τότε ο τυπάκος έδινε 400-500 τον μήνα δόση.
...
Το 2006 είχα κάνει κίνηση αγοράς νεόδμητης μεζονέτας στον Γέρακα (κάπου στα 200000euro) και έφαγα τα μούτρα μου. Ήμουν αρραβωνιασμένος, εργαζόμουν, είχα καλό μισθό, είχα και κάποια χρήματα στην άκρη και τόλμησα να κάνω κίνηση αγοράς σπιτιού για να λυθεί το θέμα στέγασης.
Σε δύο τράπεζες με πέταξαν έξω (Eurobank/Alpha Bank). Ο λόγος απλός. Δάνεια μόνο σε παντρεμένους με δύο μισθούς. Οι υπόλοιποι στο κλ@σιμο.
Το 'όποιος ήθελε με δανεικά' δεν ίσχυε και δεν ισχύει.
Επίσης εκείνη την περίοδο τα 'δάνεια' δινόντουσαν με πολύ περίεργους τρόπους. Ήταν κάτι σαν τις κλήσεις της Τροχαίας. Αν έχεις γνωστό μπορεί και να στην σβήσει.
Ατελείωτα δάνεια έπαιρναν (και παίρνουν) τραπεζικοί υπάλληλοι με αμελητέα επιτόκια (σχεδόν μηδενικά). Περιουσίες έχουν φτιάξει με τόσα δάνεια.
-
Εχεις δίκιο για τους τραπεζικούς . Για τα άλλα δεν ξέρω. Λέω ότι γράφεται στον τύπο και ότι ακούμε . Δεν έχω πάει εγώ να ρωτήσω .
-
Διαβάζω:
https://ecopress.gr/exoikonomotaftotita-ktiriou-i-alitheia-gia-tis-amoives-ton-michanikon/
Σε πρώτη φάση μου θύμισε αυτό:
Αλλά σκοπός δεν είναι να συγκρίνουμε τους Μηχανικούς με τους Αντιναυάρχους, αλλά να ρωτήσω τους φίλους που εμπλέκονται για να καταλάβω:
Πόσα θα είναι χοντρικά σε μια κανονική περίπτωση τα έξοδα για τη ταυτότητα που αναφέρεται και τι συνολικά για να κάνει κάποιος αίτηση;
Τα ενεργειακά πιστοποιητικά που ζητήθηκαν και πληρώθηκαν π.χ. για να νοικιασθει ένα σπίτι, άλλο πράγμα άσχετο;
-
Πολλές ερωτήσεις που θέλουν σεντόνια.
Γενικά με τα ΠΕΑ και το εξοικονομώ δεν έχω επαφή. Ούτε με την ταυτότητα θα έχω ιδιαίτερη αλλά το 500αρικο για το τέλειο σπίτι είναι σίγουρο. Αν δεν είναι τέλειο με όλα τα στοιχεία διαθέσιμα θα πάει ψηλά. Σε ανάλογα επίπεδα με άλλους επιστήμονες που όμως έχουν το ένα εκατοστό των ευθυνών των μηχανικών στα ακίνητα
-
Τα ενεργειακά πιστοποιητικά εκδίδονται για συγκεκριμένο λόγο, είναι άλλο το ενεργειακό της ενοικίασης π.χ. και άλλο για εξοικονομώ. Είναι λάθος απο κατασκευης του συστήματος αυτή η φιλοσοφία και απαράδεκτη ασυμφωνία.
Το κόστος του μηχανικού πάντως είναι 100% επιδοτούμενο ανεξάρτητα του ποσοστού επιδότητησης που δικαιούσαι. Τώρα τα άλλα ωραία που λέει το Υπουργείο, για αμοιβή ταυτότητας κτιρίου, τι να σχολιάσεις. Αντιμετωπίζουν πάλι τους μηχανικούς σαν διεκπαιρωτές εγγράφων ( ένα χρόνο πριν ο υπουργός , πάλι για το εξοικονομώ, είχε πει σιγά ένα κουμπί πατάνε οι μηχανικοί).
Πάντως αν η ταυτότητα γίνει σωστά , 9/10 περιπτώσεις ιδίως παλαιότερων κτιρίων, το κόστος του μηχανικού θα είναι το μικρότερο που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο ιδιοκτήτης. Από αυθαιρεσίες , έλλειψη εγγράφων , συμβαιολογραφικά λάθη ή μαγειρέματα και άλλα πολλά τα οποία θα βγούν στην επιφάνεια. Τι κόστος θα βγάλει αυτό;; Δεν ξέρει κανένας.
Αν ο μηχανικός δεν είναι και κατασκευαστής στο εξοικονομώ ( δεν είμαι ) , τότε πίστεψέ με, οι αμοιβές δεν ανταποκρίνονται στον κόπο του . Θα μου πεις εδώ υπάρχουν μηνιάτικα των 500 ευρώ και δίκιο θα έχεις , δεν έχω να ανταπαντήσω κάτι.
-
Καλημέρα,
να κάνω μία ερώτηση αν έχει κάποιος εμπειρία από Greenproperties;
Έχω παρατηρήσει ότι γενικά επιλέγουν κάποιο 'οικονομικό' οικόπεδο και κατασκευάζουν.
Από θέμα ποιότητας κατασκευής κλπ.
-
Γενικά κακές δουλειές δεν υπάρχουν, πουθενά . Από την άλλη όταν αγοράζεις πέρα από δικηγόρο , θα πρέπει να βρεις και μηχανικό , να δει κάποια πράγματα. Αυτά δεν γίνονται σε φόρουμ . Η αγορά σπιτιού είναι το ακριβότερο πράγμα που θα πάρεις στην ζωή σου και πρέπει να το αντιμετωπίσεις ανάλογα.
-
Για ακόμα μια φορά ένα ευχαριστώ στα παιδιά του κλάδου που μοιράζονται απλόχερα τις γνώσεις τους και τις συμβουλές τους. Να είστε καλά.
-
Ευχαριστώ....
Για το 'παιδιά' κυρίως....
-
Χαχαχα
-
Καλημέρα,
να κάνω μία ερώτηση αν έχει κάποιος εμπειρία από Greenproperties;
Έχω παρατηρήσει ότι γενικά επιλέγουν κάποιο 'οικονομικό' οικόπεδο και κατασκευάζουν.
Από θέμα ποιότητας κατασκευής κλπ.
Exω την εντυπωση οτι εχει αγορασει ενα μελος του φορουμ απο αυτους, δεν ειμαι σιγουρος, δοκιμασε τον antonn μηπως ξερει κατι σχετικο.
Ειναι λιγο δυσκολο να βρεθει οικοπεδο σε λογικες τιμες, γιατι οι περισσοτεροι που θα πουλαγαν θα το εκαναν σε τρελλες τιμες για τα τωρινα δεδομενα κατι που θα εστελνε την τιμη του διαμερισματος σε μια κατηγορια τιμων που ελαχιστοι θα μπορουσαν να τα αγορασουν. Θυμαμαι παλαιοτερα ενας κατασκευαστης αγοραζε οικοπεδα β και γ διαλογης αλλα εφτιαχνε τα ποιο ποιοτικα διαμερισματα στην περιοχη. Δεν μπορεις να τα εχεις ολα σε λογικες τιμες.
Για την ποιοτητα κατασκευης θελεις τεχνικες γνωσεις αλλα αμφιβαλλω αν πας σε καποιον μηχανικο θα σε βοηθησει γιατι ο καθενας σου λεει τα δικα του (δηλ μετα θα πρεπει να ταυτοποιησεις αν πραγματι ο μηχανικος ξερει το αντικειμενο του καλα).
Δες σχεδια, αδειες, στατικες και αλλες μελετες και προσπαθησε να καταλαβεις τι εχουν φτιαξει. Για μενα αν τα σχεδια και το κτισμα εχουν διαφορες εκει θελει προσοχη. Επισης φωτογραφιες απο την κατασκευη απο οταν αρχισαν να σκαυουν, θεμελια κλπ, κανονικα πρεπει να εχουν.
Σε γενικες γραμμες ο περισσοτερος κοσμος αγοραζει στα τυφλα γιατι αν δεν το παρεις γρηγορα θα το παρει καποιος αλλος οποτε αλλο τρεξιμο να βρεις αλλο.
-
Στα στατικά τι να δει ? Εχεις δει ποτέ από κοντά ?
Και αν έχεις δει έχεις καταλάβει τίποτα ?
Δηλαδή αμφιβάλλεις αν θα ξέρει , ακόμα και ο έχων την μικρότερη εμπειρία μηχανικός και θα ξέρει να κοιτάξει σχέδια και μελέτες ο ιδιώτης ?
Θα μας τρελάνετε ?
Είπα βρίσκεις μηχανικό , τον βάζεις να δει τι παίρνεις και μετά αν χρειάζεται να παρακολουθήσει για λογαριασμό σου κάποια πράγματα.
Επίσης από τις περιοχές που χτίζουν , τα 'οικονομικά' οικόπεδα που τα βρίσκουν ? Σε προσφορές σε απορρυπαντικά ?
-
Ποιος μηχανικος θα καθεται να κοιταξει ενα ετοιμο διαμερισμα και να πει οτι ειναι καλα φτιαγμενο ενω δεν εχει δει την κατασκευη απο την αρχη? Θεωρω οτι δεν θα το δεχτει καποιος εκτος και ειναι συγγενης.
Αλλο να ειναι επιβλεπων κατα την διαρκεια κατασκευης, εκει οντως μπορει να δει τις εργασιες και την ποιοτητα.
Για στατικη μελετη, θεμελια, τεχνολογιες αντισεισμικες. Εγω θα ζηταγα απο τον κατασκευαστη να μου εξηγησει τις μεθοδους που ακολουθησε, βασικα μεγεθη, προελευση υλικων, ποσο τσιμεντο, ποσο σιδερο κλπ αλλα περιμενω να με γραψει.
Στατικη αντοχη γνωριζω για μεταλλικες κατασκευες, φανταζομαι παρομοια θα ειναι και με μπετον αρμε, δεν το εχω ψαξει ομως ακομα.
-
Μια χαρά πράγματα μπορεί να ελέγξει . Πολεοδομικές και νομικές διαφορές , εφαρμογή κτιριοδομικού , εφαρμογή της συγγραφής υποχρεώσεων και πολλά ακόμα .
Ο κατασκευαστής ΝΤΕΝ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΣΤΑΤΙΚΑ . Υπεύθυνος είναι ο Μηχανικός που έκανε την Στατική Μελέτη και ο Μηχανικός που την επέβλεψε . Αν δεν ήταν ο ίδιος και στις δύο περιπτώσεις.
-
Wantone, σου συνιστώ να παραμείνεις σε θέματα που έχεις γνώσεις. Η οικοδομή είναι εκτός του πεδίου των γνώσεων σου και καλό θα ήταν να μη ποστάρεις συμβουλευτικής φύσεως σχόλια, γιατί το μόνο που μπορεί να πετύχεις είναι να παραπλανήσεις κάποιον που θα πάρει στα σοβαρά τα σχόλια σου.
-
Δημοσιο φορουμ δεν ειναι εδω περα; Ο καθενας κρινει για τι διαβαζει. Επισης δεν εδωσα και τιποτα τεχνικες συμβουλες που να βαλεις τις κολωνες, εγω απλα ειπα να κανεις ερωτησεις στον κατασκευαστη.
-
Το αν είναι καλές οι μελέτες το ξέρει εύκολα ένας καλός μηχανικός ο οποίος θα αναλάβει να ασχοληθεί και να τις δει. Υπάρχουν όλα άλλωστε στον φάκελο της οικοδομικής άδειας που τηρείται στις ΥΔΟΜ.
Το κατά ποσό έχουν εφαρμοστεί οι προδιαγραφές των μελετών (ποιότητα-προδιαγραφές σκυροδέματος-οπλισμών, κλπ) αν πρόκειται για παλαιά δουλειά το ξέρει μόνο ο Θεός και η ψυχή του επιβλέποντος μηχανικού. Αν πρόκειται για καινούργια δουλειά το περιθώριο απόκλισης από τις προδιαγραφές στενεύει πολύ όποτε είσαι γενικά safe. -
Δημοσιο φορουμ δεν ειναι εδω περα; Ο καθενας κρινει για τι διαβαζει. Επισης δεν εδωσα και τιποτα τεχνικες συμβουλες που να βαλεις τις κολωνες, εγω απλα ειπα να κανεις ερωτησεις στον κατασκευαστη.
Δεν τα ξέρει αυτά τα θέματα ο κατασκευαστής, σου είπα .
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ