-
Είχα την τύχη να μεγαλώσω έως και τα 18 σε ένα οικισμό που τα πάντα σχεδιάστηκαν από λευκό χαρτί (σπίτια δρόμοι πεζόδρομοι, πάρκα, γήπεδα ποδοσφαίρου τένις μπάσκετ χάντμπολ κλπ. Τα πάντα σχεδιασμένα και υλοποιημένα άψογα έφεραν την σφραγίδα του γραφείου του Πολεοδόμου Κ.Δοξιάδη. Ομολογώ πως η εμπειρία μου αυτή με βοηθά πολύ να κατανοήσω πολλά από αυτά που γράφει ο Κριού και να συμφωνήσω απόλυτα μαζί του. Ειδικά αυτή του η τοποθέτηση...
'Ταυτόχρονα με την λύση αυτή , τα υπνοδωμάτια πάνε στον χαμηλότερο όροφο τον 4ο , ενώ στον 5ο έχεις το σαλόνι και στον 6ο ένα μικρό χώρο με τουαλέτα που εξυπηρετεί την ιδιόχρηστη ταράτσα . Πάντα στον χώρο των υπνοδωματίων , προβλέπω ένα πολυκουζινάκι , με ψυγείο , νεροχύτη και ένα ματάκι , ώστε να μην χρειάζεται κάποιος να ανεβαίνει στον πάνω όροφο για να φτιάξει ένα καφέ , ή ένα τόστ'
είναι το λιγότερο άψογη αφού μπόρεσα να βιώσω την σχετική εμπειρία σε δίπατη μονοκατοικία σε κεκλιμένο έδαφος όπου η είσοδος ήταν στον πρώτο όροφο στο ίδιο επίπεδο με το δρόμο και οδηγούσε κατευθείαν σε κοινόχρηστους χώρους. Τα υπνοδωμάτια ήταν στην βάση της οικείας και μάλιστα πρόσφεραν απίστευτη θέα. Το σπίτι πνιγμένο στην βλάστηση ήταν ουσιαστικά αόρατο από τον δρόμο και η πόρτα της εισόδου στον κήπο ήταν το μόνο που στοιχείο που όριζε πως εκεί υπήρχε ανθρώπινη κατασκευή. Πολλά από αυτά που έζησα προσπάθησα να εφαρμόσω και στο δικό μου σπίτι. Κάποια με επιτυχία κάποια ίσως όχι. Να σαι καλά Κριου.
-
Οταν υπαρχει κλιση του εδαφους ειναι πολυ καλη διαταξη αυτη. Επανω εχεις θεα με βεραντα, που καθεσε και τη χαιρεσαι με επισκεψεις ή οικογειακως
Και κατω εχεις δωματια με εξοδο κατευθειαν σε γκαζον.
Εχω ζησει για λιγο και σε τετοια διαρυθμιση. Το μονο κακο μια τεραστια κατσαριδα κηπου στον τοιχο της κρεβατοκαμαρας. Το τι τσιριδες υπηρχαν στο σπιτι δεν λεγεται. Υστερια κανονικη.Οταν πηγα να τη σκοτωσω με παντοφλα εφυγε γρηγορα και απο τοτευ υπηρχε η αισθηση οτι ζουσε μαζι μας και εβγαινε τα βραδια. Κανεις δεν κοιμοταν ανετα για αρκετο καιρο.
-
Ο χρήστης alejandro έγραψε:
Βρίσκομαι να έχω ξαφνικά στη κατοχή μου, στα Νότια Προάστια Αθήνας ( πολύ πλησίον Παραλιακής, με κάποια θέα θάλασσα μέσα από το διαμέρισμα ), διαμέρισμα 130τμ σε πολυκατοικία του ΄65 που ωστόσο ειναι σε αρκετά καλή κατάσταση για την ηλικία της (+ πολύ άνετοι κοινόχρηστοι χώροι, 2 ασανσερ). Μεγάλο μείον, δεν έχει πάρκινγκ ενώ η περιοχή θυμίζει Κυψέλη σε αυτό το θέμα. Το διαμέρισμα έχει αλλάξει κάποιες παροχές με χαλκοσωλήνες προ 18 ετών. Αν δε κάνω λάθος υπάρχει δυνατότητα φυσικού αερίου (ειδα σωλήνες σε άλλους).
Ωστόσο, το διαμέρισμα για μπει κάποιος (όποιος) θέλει ενα καλο καθαρισμα/βάψιμο,Σχετικά με το ερώτημά μου καποιες σελίδες πίσω, σήμερα συζητούσα με τη γυναίκα μου, μιας και έχουμε κάποια ψιλοθεματάκια με τη περιοχή, μήπως το πουλούσαμε όπως έιναι και κοιτούσαμε να αγοράσουμε, με αυτά τα χρήματα (150.000 ?) + κάποια έξτρα για καποια ανακαίνιση ή ανακαινισμένο , κάποι άλλο σε άλλη περιοχή προς Κέντρο. Σε αυτή τη περίπτωση, πάλι πάμε να μείνουμε εμείς και αν τυχόν φύγουμε, το κοιτάμε για μίσθωση ή πώληση.
Θα μπω βεβαια στο τριπακι να ψάχνω κτίρια και περιοχές στα τυφλά/τύχη, οπως Μετς, Παγκράτι (πισω Χιλτον) κλπ...Αρχικά θα πρέπει να δεις τι λεφτά θα πιάσεις και πόσο εύκολο θα είναι . Βάλε μία αγγελία στην Χρυσή Ευκαιρία , δωρεάν είναι για 60 μέρες και περίμενε να δεις τι παίζει . Μην βάλεις μεσίτες γιατί θα βάλουν και αυτοί αγγελία και θα έχεις το σπίτι σου σε 20 αγγελίες και θα γίνει σούπα . Ετσι θα δεις τι ακριβώς παίζει .
Πάμε τώρα στο τι κοιτάς . Μετς , Παγκράτι , κλπ δεν έχει καινούργια κτίρια , δεν ξέρω ακριβώς τι θα κοίταγες , αλλά εκεί κοντά υπάρχουν περιοχές του Βύρωνα και ο Υμηττός που έχουν χαμηλότερο συντελεστή δόμησης όπου μπορείς να βρείς οροφοδιαμερίσματα σε τιμές κοντά σε αυτό που ελπίζεις να πουλήσεις , ακόμα και καινούργια σε λίγο ψηλότερες τιμές , όπου ίσως αξίζει να πάρεις ένα μικρό 5ψήφιο δάνειο .
Τώρα για περισσότερα θέλει ανάλυση και πρέπει να είμαστε πιο συγκεκριμένοι στο τι θέλεις να κάνεις .
-
Spi duster ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια .
Ο χρήστης Lap έγραψε:
Εγω εννοω τα 60 τ.μ καθαρα. Επειδη δεν εχω γνωσεις ισως τα αναφερω λαθος και μπερδευω και κουραζω τους ειδικουςΠ.χ σε αυτην την φωτο στο περιπου ποσο ειναι καθαρη επιφανεια σε τ.μ του κατω επιπεδου;
https://tenwinelofts.com/wp/wp-content/ ... rdeaux.pngΣτο επανω παταρι ανετα βγαινουν δυο ελληνικων διαστασεων κρεβατοκαμαρες και ενος νορμαλ μπανιου, εναντι ενος τεραστιου μαστερ μπεντρουμ.
Στην φωτό πράγματι η κάτοψη αν πάρουμε σαν δείγμα το ψυγείο που είναι δίπορτο και 90-95 εκ πλάτος και με την παραμόρφωση της προοπτικής , είμαστε γύρω στα 60 τμ καθαρού χώρου .
Αλλά αρχίζουν τα αλλά . Στον πάνω όροφο δεν έχεις άλλο φωτισμό παρά μόνο από το άνοιγμα προς την πρόσοψη . Δεν βλέπω και ανοίγματα στο μπάνιο . Αρα δύο υπνοδωμάτια πως θα γίνουν . Ακόμα ένα πρακτικό θέμα . Εδώ μπορείς στον πάνω όροφο στο κρεβάτι να παίζεις παιχνίδια και δεν υπάρχει άλλος να σε ακούσει ...
Αν βάλεις δεύτερο υπνοδωμάτιο , χρειάζεσαι τοίχους και απομόνωση . Ετσι αλλάζει εντελώς η λογική .
Οσο για τις κατσαρίδες θα επιβιώσουν ακόμα και μετά από πυρηνικό πόλεμο .
-
Σωστα, αρα ισως η λυση για το ιδανικο μικρο μελλοντικο διαμερισμα μια μεσης οικογενειας να ειναι καπου στη μεση.
Δηλαδη με μια προσθηκη ενος δωματιου στο κατω επιπεδο. Δηλαδη, στο 60αρι κατω μαζι και με μια ακομα κρεβατοκαμαρα γυρω στα 25 τ.μ.Αρα αν προσθεσουμε κατι ακομα παμε στα 85-90 τ.μ και στο πανω δωματιο που ειναι ανοιχτο οπως στο τρισδιαστατο γραφημα, απλα κλεινεις το μπαλκονι και το δωματιο βλεπει μεσα και μπαινει φως απο την μεγαλη και υψηλη τζαμαρια της προσοψης. Στα προτυπα της φωτο
https://cdn.decoist.com/wp-content/uplo ... m-wall.jpgΑν μπορει να δεχτει και καποιο παραθυρο στο πλαινα του κτηριου τοτε θα λυνοταν το θεμα.
Και στον πανω χωρο απο την κατω κρεβατοκαμαρα που προστεθηκε, λογω υψους, δημιουργηται ενα παταρι ως δωματιο-ντουλαπα με 25 τ.μ αποθηκευτικο χωρο, ή ενα τριτο δωματιο.
Δηλαδη με το υψος κερδιζεις ως ενοικος:
Εχεις ενα σαλονι με αισθηση ευρυχωριας πολυ κοντα σε μια επαυλη, οπως στις φωτο,
Τεραστιες γυαλλινες επιφανειες με απλετο φως,
Μια ανετη τραπεζαρια με μια κανονικη κουζινα,
Πολλα εντοιχισμενα ντουλαπια, και ντουλαπες,
ενα βε σε επισκεπτων στο κατω επιπεδο,
ενα μεγαλουτσικο δωματιο στο κατω επιπεδο που μπορει να παιξει ανετα τον ρολο του παιδικου,
ενα τεραστιων διαστασεων δωματιο στο πανω επιπεδο με τεραστια ντουλαπα-δωματιο, τεραστιο μπανιο και αρκετο χωρο για γραφειο.
Και τελος μια αποθηκη πανω (πανω απο την προσθηκη του δωματιου- παιδικου των 25 τ.μ στο κατω επιπεδο), δηλαδη διπλα στο μαστερ μπεντρουμ, ως εναν δευτερο τεραστιο αποθηκευτικο χωρο-δωματιο για ολα τα ρουχα, βιβλια και τα τσιμπρακαλα της οικογενειας μεγεθους 25 τ.μΚαι ολα αυτα σε ενα διαμερισμα που καταλαμβανει στην επιφανεια του οικοπεδου 100 και κατι τ.μ ή 85 τ.μ καθαρα, δινοντας ετσι την δυνατοτητα δημιουργιας, εαν ειναι εφικτο, μεγαλων κοινοχρηστων χωρων και παρασχωρησης χωρου στο δημο, κτλ.κτλ
Παντως παραδεχομαι εχετε πολυ δημιουργικο επαγγελμα που περα απο την χωροταξικη σκεψη και αναλυση εχει και τα μαθηματικα και την ικανοτητα να προσφερει ασφαλεια σε καθε κτηριο.
Δεν ακυρωνω τις εμπειριες και την γνωση σας, μη παρεξηγηθω, απλα συζητηση κανω και ψαχνω να βρω κατι εναλλακτικο απο το κλασικο, ετσι φιλολογικα.
-
Αυτό που προσπαθώ να σου πω είναι ότι αυτές οι λύσεις είναι επικουρικές ακριβώς σαν αυτές που έχω φτιάξει στο παρελθόν . Δηλαδή μεγάλα διαμερίσματα πάνω από 110 τμ που έχουν ήδη 2-3 υπνοδωμάτια , όπου μπορείς με την χρήση του παταριού να μεγαλώσεις και άλλο το σαλόνι , πηγαίνοντας το 1 υπνοδωμάτιο πάνω και δημιουργώντας και ένα χώρο γραφείου ή άλλης χρήσης .
Δεν είναι βολικό αυτό να γίνεται σε μικρά τμ , εκτός αν έχεις πελάτες που είναι 1-2 άτομα και θέλουν πολύ μεγάλο σαλόνι .
Δηλαδή αυτά που λες είναι για σπίτια κατά παραγγελία και όχι κατασκευές προς πώληση .
Είναι για να γυρίσουμε στα αμάξια , όπως ένα μεγάλο διθέσιο κουπέ και ένα πενταθέσιο σεντάν . Το πρώτο απευθύνεται σε λίγους και φτιάχνεται κατά παραγγελία , το δεύτερο είναι για τους πολλούς και το παραγγέλνουν οι αντιπρόσωποι γιατί ξέρουν ότι θα πουληθεί .
-
Ισως εγω εχω αλλη αντιληψη λογω του οτι μεγαλωσα σε σπιτι οπου συνεχως ολη η οικογενεια ηταν στο σαλονι για συζητησεις, ταινιες, ματς στην τηλεοραση.
Ηταν μεγαλουτσικο βεβαια αλλα και παλι δεν μας εφτανε.
Ακομα και οταν ειμασταν μικρα για διαβασμα εξωσχολικων βιβλιων με συνοδεια κλασικης μουσικης απο το στερεο να παιζει χαμηλα και παλι στο σαλονι. Μετα οταν τελειωνε το διαβασμα τερμα ροκιες και πριονιαΟι δε 4τροχοι ηταν παντου. Κυριολεκτικα σε ολο το σαλονι και στα δωματια, και στο μπανιο,
Για αυτο και ο αποθηκευτικος χωρος των 25 τ.μ που ειπα παραπανω για να χωρουν περιοδικα και βιβλια. Πολυ πρακτικο.
Για αυτο και το κολλημα με το πολυ μεγαλο φωτεινο και ψηλο σαλονι.
Τα δωμαστια ηταν μονο για διαβασμα, υπνο και ξαπλες το μεσημερι.Παντως φανταζομαι καπως ετσι θα ναι οι πελατες που ξεκινουν με απειρες ιδεες και τελικα καταληγουν στο κλασικο.
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Πάμε τώρα στο τι κοιτάς . Μετς , Παγκράτι , κλπ δεν έχει καινούργια κτίρια , δεν ξέρω ακριβώς τι θα κοίταγες , αλλά εκεί κοντά υπάρχουν περιοχές του Βύρωνα και ο Υμηττός που έχουν χαμηλότερο συντελεστή δόμησης όπου μπορείς να βρείς οροφοδιαμερίσματα σε τιμές κοντά σε αυτό που ελπίζεις να πουλήσεις , ακόμα και καινούργια σε λίγο ψηλότερες τιμές , όπου ίσως αξίζει να πάρεις ένα μικρό 5ψήφιο δάνειοcruiser, βεβαια θα αρχίσω να κοιτάζω για αγορά άλλου σπιτιού αφού ξέρω πόσα θα μου αποφέρει το υπάρχον. Το ξέρω οτι στις περιοχές που ανέφερα δεν υπάρχουν καινούργια διαμερίσματα. Θα κοίταζα λοιπον αντίστοιχα παλιά σε τιμή ανάλογη με αυτό που θα πουλήσω αν ειναι (όσο) + το κόστος μιας καλής ανακαίνισης ή θα κοίταζα ενα πρόσφατα ανακαινισμένο με λογική διαφορά στη τιμή που θα κάλυπτα αντι να κάνω εγώ την όποια ανακαίνιση σε ένα παλιό.
-
Ο χρήστης Lap έγραψε:
Ισως εγω εχω αλλη αντιληψη λογω του οτι μεγαλωσα σε σπιτι οπου συνεχως ολη η οικογενεια ηταν στο σαλονι για συζητησεις, ταινιες, ματς στην τηλεοραση.
Ηταν μεγαλουτσικο βεβαια αλλα και παλι δεν μας εφτανε.
Ακομα και οταν ειμασταν μικρα για διαβασμα εξωσχολικων βιβλιων με συνοδεια κλασικης μουσικης απο το στερεο να παιζει χαμηλα και παλι στο σαλονι. Μετα οταν τελειωνε το διαβασμα τερμα ροκιες και πριονιαΟι δε 4τροχοι ηταν παντου. Κυριολεκτικα σε ολο το σαλονι και στα δωματια, και στο μπανιο,
Για αυτο και ο αποθηκευτικος χωρος των 25 τ.μ που ειπα παραπανω για να χωρουν περιοδικα και βιβλια. Πολυ πρακτικο.
Για αυτο και το κολλημα με το πολυ μεγαλο φωτεινο και ψηλο σαλονι.
Τα δωμαστια ηταν μονο για διαβασμα, υπνο και ξαπλες το μεσημερι.Παντως φανταζομαι καπως ετσι θα ναι οι πελατες που ξεκινουν με απειρες ιδεες και τελικα καταληγουν στο κλασικο.
Εμείς να δεις άπειρες ιδέες που έχουμε για τους πελάτες . Αλλά χρειάζεται οι πελάτες να έχουν χώρο στο οικόπεδο και χρήμα ...
-
Πάμε τώρα στο τι κοιτάς . Μετς , Παγκράτι , κλπ δεν έχει καινούργια κτίρια , δεν ξέρω ακριβώς τι θα κοίταγες , αλλά εκεί κοντά υπάρχουν περιοχές του Βύρωνα και ο Υμηττός που έχουν χαμηλότερο συντελεστή δόμησης όπου μπορείς να βρείς οροφοδιαμερίσματα σε τιμές κοντά σε αυτό που ελπίζεις να πουλήσεις , ακόμα και καινούργια σε λίγο ψηλότερες τιμές , όπου ίσως αξίζει να πάρεις ένα μικρό 5ψήφιο δάνειο
cruiser, βεβαια θα αρχίσω να κοιτάζω για αγορά άλλου σπιτιού αφού ξέρω πόσα θα μου αποφέρει το υπάρχον. Το ξέρω οτι στις περιοχές που ανέφερα δεν υπάρχουν καινούργια διαμερίσματα. Θα κοίταζα λοιπον αντίστοιχα παλιά σε τιμή ανάλογη με αυτό που θα πουλήσω αν ειναι (όσο) + το κόστος μιας καλής ανακαίνισης ή θα κοίταζα ενα πρόσφατα ανακαινισμένο με λογική διαφορά στη τιμή που θα κάλυπτα αντι να κάνω εγώ την όποια ανακαίνιση σε ένα παλιό.
Με ποιά κριτήρια θα επιλέξεις περιοχή ? Γιατί η τοποθεσία έχει την μεγαλύτερη σημασία . Και οι περιοχές που αναφέρεις έχουν λίγα πλεονεκτήματα και αρκετά μειονεκτήματα .
Για παράδειγμα μια περιοχή σαν αυτές που είπες έχουν συντελεστή δόμησης 3,6 ή και περισσότερο .
Αυτό σημαίνει ότι σε ένα οικόπεδο 200 τμ θα έχουν χτίσει 720 τμ και πλέον . Βέβαια και το Παλαιό Φάληρο έχει συντελεστή 3 .
Υπάρχουν οι περιοχές του Βύρωνα και του Υμηττού που έχουν σε αρκετά σημεία τους συντελεστές δόμησης 1,4-1,7 . Αυτό σημαίνει το μισό κτίριο και λιγότερο ανά οικόπεδο , ενώ οι αποστάσεις από το κέντρο είναι πολύ μικρές , μόλις 2-3 χλμ από το Σύνταγμα .
Πραγματικά θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω τα κριτήρια που έχεις ως προς την τοποθεσία και γενικά είναι ένα ωραίο θέμα συζήτησης για όλους , τα κριτήρια μας .
-
cruiser, κανένα πρόβλημα να τα αναφέρω.
α) Η γυναίκα μου ειναι ξένη και ακόμα δε μπορεί να κινηθεί άνετα μόνη της. Δηλαδή, αν και οδηγεί, έχει τρομάξει με τις συνθήκες οδήγησης στην Ελλάδα και δεν έχει ορεξη να οδηγήσει μόνη της. Το ΠΦ αν και σε κομβικό σημείο δεν εχει ΜΕΤΡΟ αλλά λίγα λεωφορεία που πανε Κέντρο που περνάνε όποτε. Ιδιως το καλοκαίρι άστο. Το Τραμ, ειναι απλά ότι πιο ανόητο και αργό έχει υπάρξει. Απο ΠΦ θέλεις κανα 40λεπτο + να φτασεις Συνταγμα που με αυτοκίνητο χωρις κίνηση ειναι 10-15 λεπτά (ανάλογα πόσο το πατας στη Συγγρου.. εχχε). Γενικά, για να κινηθέι προς το Κεντρο ανεξάρτητη που έχει ενδιαφέρον σα περιοχή, θα προτιμούσε κατι πιο κέντρο που ακόμα και με τα πόδια θα μπορούσε να φτασει σε σημέια ενδιαφέροντος.
β) Στο ΠΦ ο μέσος όρος των κατοίκων ειναι 80 χρονών. Που να βρεθεις στο κεντρικό δρόμο που ταξι επιβιβάζουν και αποβιβάζουν κατοίκους..... θες κανα 10λεπτο κολλημένος από πίσω. Γενικά όπως το αναφέρει και φίλος κοροϊδευτικά, Βλαχο-Φλόριντα.
γ) Γεμάτο κόπρανα σκύλων όπου και να πας, αυτοκίνητα παρκαρισμένα ακομα και κάθετα σε γωνίες. Φρίκη απλώς.
Το μόνο θετικό ειναι η θάλασσα αλλά μετά από μήνες εδώ, δεν έχουμε παει και πολλές φορές.
δ) Σε ξένες χώρες που ζουσαμε, μέναμε μέσα στο κέντρο των πόλεων γενικά. Εμένα σε ένα σημέιο με κούρασε, αλλά από την άλλη σε σχέση με το απόλυτο τίποτα των προαστίων, μάλλον μου λέιπει η βαβουρα του 'Κέντρου'. Αλλωστε και εδώ μια με τα σκυλιά στα μπαλκόνια, τη κίνηση σε δρόμους, παλιατζίδες κλπ κλπ δε μένουμε και σε κανα 'ήσυχο' προάστιο. Ο Στορμ, παραπάνω καλά ανέφερε κάποια χαρακτηριστικά του ημι-υπαίθριου αστικού βίου.
Εμαλλακτική με ησυχεία θα ήταν η Γλυφάδα, ανετα, ήσυχα και με ζωή αλλά από την άλλη έχει μια ξιπασιά και πολύ 'εμπορικό' κέντρο, φάση mall. Οχι του γούστου μας. Το Βλαχο-Μαϊαμι όπως το οναμάζει ο φίλος που ανέφερα και παραπάνω (Θεσσαλονικίος γαρ, βγάζει το άχτι του. Δεν έχει άδικο στους χαρακτηρισμούς.. )Με μια πρώτη σκέψη λοιπον, και περιοχες που έχει δει και τις βρήκε συμπαθητικές ειναι το Μετς-Καλλιμαρμαρο-Παγκράτι (χαμηλά), Κουκάκι-Ακροπολη-Μακρυγιάννη (καλα εκει μας έχει τελέιωσει το Air-b-n-b) , ίσως Πετραλωνα/Θησείο και κλασσικά Νεαπολη-Κολωνάκι-Μέγαρο (περιοχή).
Ο Υμμητός που λες σα περιοχή έχει κάτι το πολύ συμπαθητικός σα γειτονιά (προσφατα την ανακάλυψα) αλλά δε περπατας και τόσο έυκολα για Κέντρο. -
Στις παραμέτρους αναζήτησης, αν σε ενδιαφέρει διαμέρισμα σε πολυκατοικία, να ζητάς πληροφορίες και για τα θέματα διαχείρισης. Οι πωλητές και οι μεσίτες τα παρουσιάζουν όλα εύκολα και απλά. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.
-
Ευχαριστώ Στορμ, το έχω υπ'όψη μου βάση εμπειρίας πώλησης άλλου διαμερίσματος σε πολύ προβληματική πολυκατοικία (μηνύσεις κλπ.)
-
Για τα οικοδομικά δεν νομίζω ότι μπορώ να τα πω καλύτερα από τον criuser, συμφωνώ σχεδόν σε όλα.
Για περιοχή, κάθε Δήμος έχει πολλές περιοχές με τελείως διαφορετικό χαρακτήρα. Δεν είναι ομοιόμορφοι οι δήμοι. Προσωπικά, Π. Φάληρο προς θάλασσα αν και ακούγεται καλό έχει πολλά μειονεκτήματα (κυρίως στάθμευση, υγρασία και ρύπανση). Θα προτιμούσα πιο προς Ν. Σμύρνη και αν γίνεται σε περιοχή που να εξυπηρετείται από τουλάχιστον 2 γραμμές ΟΑΣΑ (όχι Τραμ...).
Για τα σκυλιά, το πρόβλημα είναι πανελλήνιο. Γενικά τα σκυλιά έχουν πολλαπλασιαστεί πάρα πολύ, αλλά οι ιδιοκτήτες είναι συχνά αδιάφοροι και αφήνουν ακαθαρσίες παντού. Δεν ξέρω περιοχή που να μην γίνεται αυτό (εκτός ίσως από Φιλοθέη - Ψυχικό ;). Γενικά, όπου δεν έχει εύκολη πρόσβαση μετρό οι μετακινήσεις είναι δύσκολες, οπότε ίσως θές να κινηθείς με αυτό στα υπόψη.
Και έρχομαι στο ΠΟΛΥ άσχημο θέμα των συγκατοίκων στην οικοδομή. Έχω δει (και ζήσει) τα πάντα. Από το πιο απλό του δεν πληρώνω κοινόχρηστα, μέχρι το στυλ κάνω μήνυση στους πάντες και για τα πάντα. Δυστυχώς, και σήμερα να πάρεις κάτι χωρίς πρόβλημα, κανείς δεν εγγυάται ότι αύριο δεν θα πωληθεί σε περίεργο... Κανόνες δεν υπάρχουν, να μην σου τύχει -
Τώρα γίνεται ενδιαφέρον το θέμα .
Σε δικές μου οικοδομές έχω κάποια άποψη για το τι γίνεται μεταξύ συγκατοίκων , σε 4-5 που τυχαίνει να έχω κάποιες σχέσεις με μερικούς αγοραστές . Γενικός κανόνας , ότι όλοι ενδιαφέρονται μέχρι την έξω μεριά της εξώπορτας του διαμερίσματος . Αλλά έχει πολλές παραμέτρους αυτό . Δεν είναι σε όλες ίδιες . Γενικά θέλει η διαχείριση να βάλει χέρι στους εξυπνάκηδες που υπάρχουν σε κάθε πολυκατοικία .
Στην δική μας πολυκατοικία έχουμε λίγα προβλήματα . Εχουμε κάποια που μας καθυστερεί τα κοινόχρηστα , αλλά σιγά σιγά τα φέρνει βόλτα . Οπότε μπορώ να πω ότι γενικά πάμε μια χαρά , ιδιαίτερα με την κρίση που βιώνουμε όλοι .
Αλλά το πρόβλημα είναι χειρότερο στις παλιές πολυκατοικίες και κυρίως αυτές που δεν έχουν αυτόνομη θέρμανση , όπου γίνεται το έλα να δεις .
Τώρα η έννοια του κέντρου στην Αθήνα είναι γενικά προβληματική . Παλιές έως παμπάλαιες πολυκατοικίες , γερόντια ή νοικάρηδες οι κάτοικοι . Αρκετοί ξένοι που ίσως έχουν διαφορετική κουλτούρα , έλλειψη πάρκινγκ , βεραντών , δηλαδή το Παλαιό Φάληρο στο χειρότερο . Πρόβλημα ανάλογο και η Νέα Σμύρνη με επίσης παλιές οικοδομές και πρόβλημα πάρκινγκ .
Παρ΄ ότι με τον Στόρμ μένουμε κοντά σε απόσταση 1-1,5 χλμ έχω εντελώς διαφορετική άποψη για τα διάφορα προάστεια .
Για παράδειγμα Χαλάνδρι , Βριλήσσια , Μελίσσια , Αγία Παρασκευή , Χολαργός , Παπάγου , έχουν μεγάλες διαφορές από τα νότια προάστια . Εχουν συντελεστή δόμησης από 0,80-1,20 οπότε έχουμε μεγάλα οικόπεδα και πρασιές που σε ΠΦ και ΝΣ είναι αδιανόητα . Για το κέντρο δε , το οικόπεδο στα Προάστια , είναι Οικοδομικό Τετράγωνο στο Κέντρο ...
Ακόμα έχουμε από 1 μέχρι 5 σταθμούς μετρό σε κάθε προάστιο , οπότε είναι αλλιώς . Βέβαια και εδώ έχουμε κατηγορίες . Για παράδειγμα υπάρχει περιοχή που είναι στο Τσάμπιονγκ Λίγκ και περιοχή που απλά παίζει στην Β΄Εθνική Ελλάδος .
Το καλό είναι μένοντας εδώ , δεν χρειάζεται να κατέβεις ποτέ στην Αθήνα , παρά μόνο αν θέλεις να πας σε συγκεκριμένα μαγαζιά .
Τον Υμηττό και εγώ τον έχω ανακαλύψει τα τελευταία χρόνια , που έχω μία οικοδομή εκεί . Εχει κομμάτια όπως και ο Βύρωνας που είναι καλά και κομμάτια άσχημα .
Τώρα το να πας στο κέντρο εξαρτάται από την διάθεση σου την φυσική σου κατάσταση και τις καιρικές συνθήκες . Αλλά όλα αυτά νομίζω με 3 ευρώ που θέλει ένα ταξί να σε πάει το ξεπερνάς . Αλλά σαν περιοχές είναι και αυτές αυτόνομες και από αγορά και από διασκέδαση .
Δεν φτάνουν βέβαια τα βόρεια προάστια που ανέφερα παραπάνω , αλλά για τα λεφτά που κοστίζουν είναι πολύ καλά .
-
Μια και έπιασες ανατολικά προάστια, συμφωνώ εν μέρει. Υπάρχουν περιοχές όπως τις περιγράφεις, και μερικά 'διαμάντια' καλά κρυμμένα (κάτι βίλες σε τεράστια οικόπεδα εκεί που δεν το περιμένεις). Αλλά πάλι έχει και κάτι περιοχές πολύ υποβαθμισμένες (αντικειμενικά ή σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή). Το ίδιο μπορώ να πω και για το Ψυχικό, π.χ. η περιοχή στο δρόμο που πάει προς γαλάτσι δεν είναι καθόλου καλή, αντίθετα τα ωραία είναι χαμηλότερα και γενικά προς Φιλοθέη μεριά. Η Ν. Σμύρνη και το Π. Φάληρο άλλαξαν πολύ. Θυμάμαι που οι περιοχές αυτές ήταν γεμάτες παλιά διώροφα, τα περισσότερα πολύ όμορφα. Αλλά σηκώθηκαν κάτι 8ώροφα...
Όσοι μένουν ανατολικά προάστια δεν πολυκυκλοφορούν (έχω τσακωθεί με φίλους για το θέμα...) γιατί βρίσκουν τα πάντα. Βέβαια, αυτό ισχύει και για άλλες περιοχές (και τη Ν. Σμύρνη, ίσως όχι για το Π. Φάληρο). Προσωπικά, αν δεν πιώ ένα καφέ κέντρο δεν ησυχάζω... η Αθήνα έχει μεγάλη ποικιλία. Και αποστάσεις, αλλά τόσα χρόνια συνηθίσαμε.
Για τους συγκατοίκους, δεν έχω κάτι να προσθέσω, πέραν ότι σωστά επισημάνθηκε οτι η κεντρική θέρμανση είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αλλά αν πέσεις σε τρελό, θα βρεί να πει για οτιδήποτε. Χωρίς κεντρική και συγκάτοικος χρωστά 2200€ γιατί ποτέ δεν πλήρωσε δεκάρα... -
Εγώ έχω γεννηθεί και μένω , με μια εξαίρεση 3,5 χρόνων στα πρώτα χρόνια του γάμου μου , στο Χαλάνδρι . Ηταν πάντα αυτόνομο . Αρχικά ένα χωριό και μετά μια μικρή επαρχιακή πόλη , όπως ήταν τα Σπάτα , το Κορωπί , τα Μέγαρα .
Το ίδιο ίσχυε για την Κηφισιά και το Μενίδι και λίγο λιγότερο για το Μαρούσι .
Σήμερα έχουμε 5 σταθμούς μετρό , 2 του προαστιακού και στο μέλλον θα έχουμε άλλους 3 στον άξονα της Κηφισίας . Εχουμε 6 θερινά σινεμά , όλες τις υπηρεσίες , τράπεζες κλπ με αποτέλεσμα να μην έχεις κανένα λόγο να φύγεις την ημέρα .Εδώ και χρόνια έχουμε και πολύ καλή νύχτα . Διαχρονικά είχαμε καλή αγορά . Βέβαια έχουμε πρόβλημα στάθμευσης στο κέντρο , αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει παντού και έχει σχέση με την κουλτούρα του Ελληνα με το αμάξι του , που θέλει να παρκάρει έξω από το μαγαζί - καφέ - εστιατόριο που θα πάει . Πρακτικά επειδή έχουμε ήπιες κλίσεις , το περπάτημα είναι μια καλή λύση , ενώ έχουμε και κάποιο σημαντικό δίκτυο ποδηλατόδρομων .
Βέβαια δεν είναι όλες οι περιοχές στο ίδιο επίπεδο , αλλά η περιοχή της Τούφας είναι στις καλύτερες περιοχές της χώρας , όπου μεγάλα οικόπεδα , φαρδείς δρόμοι , μηδενικό πρόβλημα στάθμευσης , ποδηλατόδρομοι , σχολεία , πάρκα , ανοικτοί χώροι και 2 σταθμοί μετρό και 2 προαστιακού και την Αττική Οδό να ευκολύνει την πρόσβαση παντού , είναι μια περιοχή υψηλής αξίας κάτι που φαίνεται και στις αξίες των ακινήτων , που ελάχιστα έπεσαν στην διάρκεια της κρίσης , ενώ δεν βγήκε σχεδόν κανένα μτχ προς πώληση .
Ακόμα ο σχεδόν συνεχής βοριάς που φυσάει , βελτιώνει το κλίμα και έχει δροσιά το καλοκαίρι , βέβαια τον χειμώνα έχουμε ένα κρυουλάκι παραπάνω .Αυτή την περίοδο από το ΠΦ έχουμε 4-5 βαθμούς λιγότερους αν υπάρχει κάποιο βοριαδάκι και πάντα λιγότερη υγρασία .
Δεν είναι τυχαίο που πριν 100-150 χρόνια εδώ και προς την Πεντέλη υπήρχαν τα σανατόρια , αφού το κλίμα βελτίωνε την λειτουργία των πνευμόνων .Τέλος μην ξεχνάμε ότι ο συντελεστής δόμησης είναι 0,80 για τα μεγάλα οικόπεδα και 0,90 για τα μέχρι 600 τμ και η χρήση γης αμιγής κατοικία , που σημαίνει ότι έχεις το 1/4 χτισμένο του ΠΦ και της ΝΣ .
Οπότε διαφωνώ κάθετα με απόψεις για το κέντρο της πόλης κλπ .
Δέχομαι την επιλογή του Βύρωνα , όχι τις περιοχές με ψηλό συντελεστή , ή με ανηφόρες γιατί δεν μπορείς να περπατήσεις εύκολα και του Υμηττού , που είναι κοντά στο κέντρο και ο συντελεστής δόμησης είναι χαμηλός .
-
Ως κάτοικος και εγώ του Χαλανδρίου τα τελευταία 2,5 χρόνια θα έλεγα ότι έχει πολλά θετικά σημεία.
Σε κάποιες περιοχές έχει και αρνητικά, ανάλογα πως το βλέπει ο καθένας.Εγώ πάντως αν μπορούσα να γυρίσω πίσω το χρόνο κατά 3 χρόνια, θα αναζητούσα μονοκατοικία και μάλιστα στα Μεσόγεια και κοντά στη θάλασσα. Και ας έκανα 20 λεπτά παραπάνω να πάω στη δουλειά.
Τι να τις κάνεις τις στάσεις του Μετρό και τα ΜΜΜ αν δεν μπορείς να ευχαριστηθείς το σπίτι σου;
Αν δεν μπορείς να ηρεμήσεις;
Αν δεν μπορείς να χαλαρώσεις;
Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς μία ώρα παραπάνω;
Αν κάθεσαι και σκέφτεσαι συνέχεια ότι την επόμενη μέρα το πρωί μπορεί να σου έχουν βουτήξει το αυτοκίνητο ή το σκούτερ;
Αν δεν μπορείς να βάλεις μουσική να ακούσεις;
Αν...αν..αν...Το σπίτι για μένα είναι καταφύγιο και θα πρέπει να αποτελεί προορισμό απόδρασης από την καθημερινότητα και από τα προβλήματα της ζωής και όχι να σου προκαλεί δυσφορία ή δυσανασχέτηση.
Στις πολυκατοικίες άκρη δεν βγαίνει με τίποτα.
Ειδικά όταν ο καινούριος ιδιοκτήτης βρίσκει ένα συγκεκριμένο περιβάλλον (δηλ. κλίκα στρατιωτική καραβανάδων) από τους άλλους ιδιοκτήτες που μπορεί να είναι εκεί 10 και 20 και 30 χρόνια και θεωρούν ότι έχουν γαλόνια. -
... Μετς-Καλλιμαρμαρο-Παγκράτι (χαμηλά)...Την τελευταία 5ετια έχει χαλάσει απίστευτα η περιοχή που αναφέρεις. Για βόλτα είναι καλά, αλλά για να μείνεις, δράμα... Εκτός αν πάρεις κανένα καινούργιο διαμέρισμα με θέση parking, φυσικό αέριο κλπ. Τα περιττώματα σκύλων δεν τα γλυτώνεις πάντως... Καλά, για πρόσβαση στο κέντρο δεν το συζητώ. Με τα πόδια στο Σύνταγμα για πλάκα. Αλλά από την άλλη, το αμάξι είναι διακοσμητικό πλέον...
Συν και πλην. Για να μεγαλώσεις παιδί πάντως είναι χάλι μαύρο..
ΥΓ Θυμήθηκα το Στάδιο των παιδικών μου χρόνων (80's) και το Παγκράτι με Τζαλαλή και ένοιωσα για λίγο γέρος [emoji23]
-
Θα πρότεινα και τον Χολαργό. Δεν μένω εκεί, όσο γνωρίζω είναι λόγω δουλειάς.
Είσαι κέντρο με 2 στάσεις μετρό και λεωφορεία από Μεσογείων. Στα 200 μέτρα από την Μεσογείων
έχεις ξεχάσει τις έννοιες 'κίνηση' και 'φασαρία'. Συμπαθητικά δημόσια σχολεία και
κοντά στους άξονες μετακίνησης λεωφορείων για τα ιδιωτικά. Λογικά είναι όμως πανάκριβα
και με σχετικά παλιές πολυκατοικίες (βλέπω πολύ πυλωτή...).
Ακόμη πιο καλά, Παπάγος (ακόμη πιο ακριβά...)
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ