-
Αυτά είναι από τα περίεργα που διαπιστώνουμε σε διάφορες περιπτώσεις . Για μένα αν δεν μπορείς να ξεμπαζώσεις το υπόγειο κατά 60 πόντους , τότε προφανώς δεν έχεις υπόγειο , αλλά μη μπαζωμένο χώρο .
Προφανώς το σχέδιο πρέπει να είναι πριν το 73 , αλλά και πάλι απορώ πως χαρακτήρισε τον χώρο υπόγειο αφού δεν κάλυπτε το ελάχιστο ύψος .
-
Ευχαριστώ criuser, κοντά στο νου κι η γνώση.
Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
...Προφανώς το σχέδιο πρέπει να είναι πριν το 73 , αλλά και πάλι απορώ πως χαρακτήρισε τον χώρο υπόγειο αφού δεν κάλυπτε το ελάχιστο ύψος .Μάλλον, προφανώς δεν είναι υπόγειο, είναι σαν τους παλιούς αποθηκευτικούς χώρους που έκαναν, κυρίως στα χωριά, κάτω από τη μπροστινή σκάλα/πρόβολο/μπαλκόνι, ώστε να αποθηκεύουν ξύλα, εργαλεία, υλικά κλπ. Γιατί το έχει χαρακτηρίσει 'υπόγειο' στο σχέδιο ? Ίσως έτσι γινόταν, δεν θυμάμαι καν από τότε....
-
Κοίταξε ενιαίο σχέδιο με κατόψεις και τομή , σημαίνει ότι είναι σχέδιο προ του 73 με ΓΟΚ/55 τότε που έπαιρναν σφραγίδα και έγραφε : 'Υπόκειται σε μελλοντικό έλεγχο' .
Δεν τον έχω διαβάσει ιδιαίτερα τον ΓΟΚ/55 αλλά αποκλείεται να όριζε ελεύθερο ύψος υπογείου κάτω από 2 μ. άντε 1,90 . Αυτό που ορίζει υπόγειο με ύψος 1,60 και τμήμα με ύψος 0,90 μ. δεν το βλέπω λογικό . Και είναι και μεγάλο το εμβαδόν για να πεις ότι είναι ένα αποθηκάκι για τα ξύλα .
Τέλος πάντων αν δεν το δούμε ζωντανό το κτίριο , απλά μαντεύουμε . Και έχει και ένα δεύτερο περίεργο . Το ύψος της στέγης μόλις 0,50 μ. όταν η στέγη για να δουλέψουν τα κεραμίδια πρέπει να έχει τουλάχιστον 20 % κλίση .
-
Βγήκε ο Ν.4546/18 που τροποποιεί το Ν.4495/17 για αυθαίρετα και οικοδομικές άδειες. Καλό διάβασμα...
έχει και κάτι όμορφες φωτογραφικές διατάξεις... όπως οι περισσότεροι τέτοιοι νόμοι δηλαδή. -
Από σελίδα 70 και μετά στο pdf του ΦΕΚ....
Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Εχει γενικότερες αλλαγές , αλλά πάλι δεν λύνει βασικά προβλήματα όπως το θέμα της στατικής επάρκειας , που τα παλιά πριν το 1983 εξαιρούνται από τον έλεγχο , ενώ στα νέα μπορεί να έχεις ανάγκη επάρκειας γιατί μεγάλωσες ένα μπαλκόνι από το 1,80 στο 2,10
Φήμες ότι ο νόμος βγήκε μετά από πιέσεις των προγραμματάδων , ελέγχονται ως ανακριβείς...
Η ουσία είναι ότι ελλείψει πραγματικής δουλειάς , ασχολούμαστε με νεκροτομές στα παλιά ακίνητα...
-
Από πληροφορίες από μέσα, ο,τι αλλαγή ήθελαν οι εμπλεκόμενοι, την πέρασαν. Αντε και κεραίες κινητής με μικρής κλίμακας...
Από τη μια οι τακτοποιήσεις δημιουργούν τεράστιο θέμα με οικοδομές που πρακτικά ουδείς γνωρίζει τι θα κάνουν στο σεισμό, απο την άλλη έχει και υπερβολές (π.χ. κλείσιμο Η/Χ φορτία δεν αλλάζει επί της ουσίας...).
Και πάλι οι μηχανικοί στη σέντρα, με το νόμο να αλλάζει κάθε 6 μήνες. Έλεος πια.
Έχουν όμως και χιούμορ, με τα παρατηρητήρια δόμησης που γίνονται κάτι σαν υπερ-ελεγκτές...
και τα οποία ποτέ δεν θα λειτουργήσουν όπως προβλέπεται απλά γιατί ποτέ δεν θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις για ελεγκτές δόμησης στα αυθαίρετα. Δούλεμα άλλου επιπέδου. -
Η μικρής κλίμακας δεν είναι καθόλου ανώδυνη , γιατί δηλώνεις ότι το κτίριο /οριζόντια ιδιοκτησία είναι νόμιμα ή τακτοποιημένα και έτσι οτιδήποτε δεν έχει δηλωθεί δεν θα μπορεί να τακτοποιηθεί στο μέλλον .
-
Να κάνω μια ερώτηση για όσους γνωρίζουν;
Οι τακτοποιήσεις ημιυπαίθριων, είτε είναι με τον παλιό νόμο του 2010, είτε με του 2013 έχουν 30έτη ισχύ, σωστά;
Έχουμε κάποια ιδέα-πρόβλεψη πως θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση για τις ήδη νομιμοποιημένες μετά τα 30 έτη;Ευχαριστώ!!!
-
30 χρόνια είχε ο Ν.3843/10. Ο προηγούμενος 3775/09 (που νομίζω οτι τον έβγαλαν αντισυνταγματικό) αν θυμάμαι καλά δεν είχε όριο. Μεταγενέστερα ο,τι βγήκε είχε όριο τα 30 χρόνια ΕΚΤΟΣ από όσα εξαιρούνταν της κατεδάφισης μόνιμα. Αυτό ισχύει σίγουρα για τα προ του 1983. Με τον τελευταίο (την νέα τροποποίηση του Ν.4495/17) και τα κατηγορίας 4 εξαιρούνται της κατεδάφισης (δηλ. μόνιμα). Αλλά κρατώ επιφύλαξη γιατί ακόμη διαβάζω.
-
Μιλάω για 2 τακτοιποιήσεις με τον 3843/10 και με τον 4178/13 στην κατηγορία 4.
Άρα έχουμε κάποια ιδέα τι παίζει μετά τα 30 χρόνια; -
Μιλάω για 2 τακτοιποιήσεις με τον 3843/10 και με τον 4178/13 στην κατηγορία 4.
Άρα έχουμε κάποια ιδέα τι παίζει μετά τα 30 χρόνια; -
Αφού είναι κατηγορίας 4 , θα εξαιρεθούν οριστικά με την υπαγωγή τους στην Ταυτότητα του Κτιρίου , λογικά μέσα στην επόμενη 5ετία...
Αν ήταν 5 θα είχες ένα θέμα .
-
Κατηγορίας 4 εξαιρούνται πλέον την κατεδάφισης άμεσα, χωρίς ταυτότητα κτιρίου με το Ν.4546/18
Για όσα δηλώθηκαν με τον 3843/10, εξαιρούνται της κατεδάφισης εφόσον δεν είναι στο προκήπιο και δεν παραβιάζουν κάλυψη και δόμηση σε ποσοστό άνω του 40% και το ύψος πάνω από 20%, μαζί με τις λοιπές παραβάσεις στο ακίνητο (άρθρο 88 Ν.4495/17). Αλλιώς εξαιρούνται της κατεδάφισης για 40 χρόνια. Υπάρχει μια δυνατότητα ένταξης στην κατηγορία 5 του Ν.4495/17 για οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση, αλλά αυτό προϋποθέτει κάτι σαν μεταφορά συντελεστή δόμησης. -
Ας κάνω και εγώ μια ερώτηση και να δω προτάσεις.
ΑΚΙΝΗΤΟ
Βρίσκομαι να έχω ξαφνικά στη κατοχή μου, στα Νότια Προάστια Αθήνας ( πολύ πλησίον Παραλιακής, με κάποια θέα θάλασσα μέσα από το διαμέρισμα ), διαμέρισμα 130τμ σε πολυκατοικία του ΄65 που ωστόσο ειναι σε αρκετά καλή κατάσταση για την ηλικία της (+ πολύ άνετοι κοινόχρηστοι χώροι, 2 ασανσερ). Μεγάλο μείον, δεν έχει πάρκινγκ ενώ η περιοχή θυμίζει Κυψέλη σε αυτό το θέμα. Το διαμέρισμα έχει αλλάξει κάποιες παροχές με χαλκοσωλήνες προ 18 ετών. Αν δε κάνω λάθος υπάρχει δυνατότητα φυσικού αερίου (ειδα σωλήνες σε άλλους).
Ωστόσο, το διαμέρισμα για μπει κάποιος (όποιος) θέλει ενα καλο καθαρισμα/βάψιμο,ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ
Πριν ένα χρόνο ήρθα Ελλάδα από το εξωτερικό με τη γυναίκα μου διερευνητικά να δούμε τη κατάσταση και ανάλογα να κινηθούμε για το αν και πόσο θα παραμείνουμε στη χώρα. Παιδί/α ακόμα δεν έχουμε, αλλά το προγραμματίζουμε (αλλά κόμπο, δε δένουμε). Γενικά, είμαστε σε μια φλου κατάσταση. Τωρα, μένουμε στην ίδια περιοχή με το διαμέρισμα αλλά σε ενοίκιο που το μίσθωμα λήγει αρχες 2019.ΣΚΕΨΕΙΣ
α) Εκανα μια πρώτη επαφή με Blueground / homm μηπως η τοποθεσία είναι καλή ωστε να το μισθώσουμε σε αυτούς και εκείνοι σε ιδιωτες/εταιρίες/airnbnb κλπ. Ειπαν το παρκινγκ είναι θέμα και να ειναι το συζητάμε αν κάνουμε φουλ ανακαίνιση. Αυτοί δε “μπαινουν” να ανακαινίσουν στο επίπεδο για τη πελατεία τους (φουλ, σουπερ ανακαίνιση, μινιμαλ ντιζαιν κλπ.). Ειναι καλή περίπτωση γιατι διευθετούν τα της μίσθωσης αυτοί.
β) Ανακαίνιση φουλ και μένουμε εμείς να μη πληρώνουμε ενοίκια και αν/οταν φύγουμε είτε το πουλάμε είτε το ενοικιάζουμε στις παραπάνω εταιρίες εαν ενδιαφέρονται (και μόνο, να μη μπλέκουμε από εξωτερικό με ενοικιαστες κλπ).
γ) Ανακαίνιση φουλ και πώληση σε Ελληνες, ή ξένους για βίζα. Διαμερίσματα στη περιοχή αντίστοιχων προδιαγραφών ζητάνε (αλλά δε ξέρω αν παίρνουν) καπου 180.000 (χωρις ανακαίνιση). 1-2 που ειδα σε αγγελίες με σουπερ ανακαίνιση (εμφανισιακα τουλάχιστον - https://www.spitogatos.gr/πώληση_Διαμέρισμα_Φλοίσβος__Παλαιό_Φάληρο_-l6175810 ) πανε στα 320.000. Σε αυτή τη περίπτωση κρατάμε τα χρήματα (Ελλάδα… ; χμμμμ ) και βλέπουμε τι κάνουμε στο μέλλον.
Σημείωσεις :
-Εχουμε πολύ καλό φίλο αρχιτέκτονα με συνεργεία που θα μπορούσα να κάνουν την όποια εργασία σε καλύτερη τιμή από ότι κάποιο εξωτερικό συνεργείο.- Εχουμε το κεφάλαιο για πληρωμή φόρων και κάποιας λογικής καλής ανακαίνισης (δηαλδή όχι δάνεια). Δε τρέχουν τα χρήματα όμως από τα μπατζακια και θα πρέπει η όποια απόφαση να ειναι ορθολογική και μετρημένη με τι όφελος/κερδος θα μπρούσε να φέρει η όποια επένδυση
Τα ερωτήματα ειναι
α) Εχει βρεθεί κάποιος σε ανάλογη θέση; Τι έκανε, πως σκέφτηκε, τι μετάνιωσε ή θεωρείτε σωστό στην απόφασή του;
β) Οσοι έχουν σχέση με το real estate κατασκευές, θεωρούν σήμερα οτι ειναι καλύτερα να ενοικιάσεις ή πουλήσεις;
γ) Γενικά οποιαδήποτε πρόταση, ιδέα ειναι καλοδεχούμενη μιας θέλω να δω αν στις σκέψεις που κάνουμε χάνουμε κάποια παράμετρο για την απόφασή μας.
Ευχαριστώ!
-
Στην παρούσα φάση είναι καλύτερα να νοικιάσεις αλλά πάντα με ενδελεχή έλεγχο του υποψηφίου. Εγώ για λογαριασμό των πελατών μου ζητάω πάντα ΑΦΜ ή εκκαθαριστικό ώστε να μπορεί να γίνει έλεγχος σε ΔΟΥ. Αν ο υποψήφιος αρνηθεί,πιθανόν να κρύβει κάτι. Μου έχει τύχει πελάτης που χρωστούσε τα πάντα...από ΕΦΚΑ,ΤΕΒΕ μέχρι τέλη κυκλοφορίας και είχε και 4 ποινικές διώξεις. Για την πώληση οι γνώμες διίστανται καθώς κάποιες έρευνες λένε ότι τα επόμενα δυο χρόνια οι τιμές θα πέσουν 15-20% ενώ κάποιοι λένε ότι η αγορά αρχίζει να ζεσταίνεται. Στην περίπτωση πώλησης το χειρότερο ειναι ο νεοέλληνας που έχει 5 φράγκα και νομίζει ότι θα αγοράσει το σπίτι σου κοψοχρονιά και θα πάρει και δώρο την γυναίκα,την πεθερά σου κοκ. Αν αποφασίσεις κάτι τέτοιο δίνεις πρόσβαση σε έναν ή δυο το πολύ μεσίτες να κάνουν αυτοί την δουλειά για σένα. Τις τιμές στον Σπιτόγατο μην τις πολυβλέπεις,κάποιοι ζούμε ακόμα στο 2005 που δεναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα. Πάντως αν το αποφασίσεις να το ανακαινίσεις πριν το πουλήσεις υπάρχουν πολλές έξυπνες ιδέες για να κάνεις το σπίτι πιο δελεαστικό ειδικά στο αισθητικό κομμάτι που γεμίζει το μάτι.
-
Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Ειδικά παραλιακή τα νούμερα ανεβαίνουν τα τελευταία 2 χρονάκια απ' ότι μου λέει ξάδερφος που ασχολείται με τα ακίνητα της περιοχής αυτής, και αν μπούνε και μπουλντόζες στο Ελληνικό το πιθανότερο να ανέβουν κι άλλο.
Το σπίτι είναι ανάπηρο δίχως πάρκινγκ και αυτό δε διορθώνεται. Εκτός αν πουλάνε στην γειτονιά τίποτα πάρκινγκ σε πιλοτές.
Για ανακαίνιση δεν υπάρχει νούμερο, όπου θες το πας, αλλά ξεκίνα να υπολογίζεις από ένα 250άρι ανά τ.μ. -
@kkostask, Δε ξέρω αλλά η ενοικίαση σε ιδιώτη άμεσα από εμάς μου ειναι σχεδόν τρομακτική σκέψη για τους λόγους που ανέφερες όπως και οτι ίσως καθε λίγο και λιγάκι θα πρέπει να τρέχουμε για οποιοδήποτε λογικό ή παράλογο μπορεί να τυχαίνει. Η ιδεα για το αφμ πάντως ειναι ενα καλό προληπτικό μέτρο. Δε το είχα σκεφτεί.
Για τις τιμες στις αγγελίες έχεις δίκιο. Οταν κοιταζα για ενοικίαση, το τι έβλεπα δε λέγεται και σε τι τιμές. Οσο για την ανακαίνιση πριν τη πώληση, πραγματικά δε ξέρω αν αξίζει να μπω στη διαδικασία αν κάνω κατι πραματάκια για το αν θα κερδίσω ενα Α πόσό η απλά αν το πουλήσουμε όπως ειναι να τελειώνουμε και ο νεος ιδιοκτήτης να κάνει οτι νομίζει. Γιατι σκέφτομαι και να κάνουμε κάτι, ίσως αυτο το κάτι της ανακαίνισης να μη νοιαζει/ενδιαφέρει το νέο ιδιοκτήτη άρα και να μη νοιαζεται να το πληρώσει.
@dstou, Οντως το παρκινγκ ειναι τρελό μείον. Δε θελω να μπω στην διαδικασία αναζήτησης θέσεις σταθμευσης σε άλλη πολυκατοικία και να μπλέκω με νεα μισθώματα. Θέλω να ειναι ξεκάθατο και αυτοτελές το ακίνητο ότι και να συνεπάγεται αυτο. Οποιος θα το χρησιμοποιεί (εμεις ή άλλος) ας αποφασίσει τότε τι θέλει να κάνει. Για το Ελληνικό έχεις δίκιο, έτσι λενε όπως και τα έργα υπογειοποίησης κλπ κλπ. Ακόμα και ο άξονας της Συγγρού τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τα πάνω του, όπως και με το Ιδρυμα Νιάρχος και το νοσοκομείο Ρέα (για μερακλίδες και τα στουντιο.. )
Αλλο θεμα ειναι οτι ειναι 130+ τετραγωνικά με 1 μεγάλο υπνοδωμάτιο και 1 μικρότερο. Δε ξέρω ειτε για πωληση ή ενοικιαση αν αυτη η διαταξη ειναι 'ευκολη' για οικογένεια ή καλύτερα θα ειναι να 'βγάλουμε' και 3ο υπνοδωμάτιο. Αλλά πάλι, ο ιδανικός 'ιδιοκτήτης''ενοικιαστης' μπορει να μη νοιαζεται και απλά εγω να κάθομαι να χτιζω τοιχους...
Ευχαριστώ για τις απόψεις σας kkostask, dstou! -
Πολλά τα ερωτήματα και το σεντόνι αναγκαίο . Θα προσπαθήσω να είμαι αποσπασματικός για να απαντώνται τα ερωτήματα .
Αρχικά κάποια γενικά πράγματα .
Το κόστος ανακαίνισης ξεκινάει από 300 €/τμ , φτάνει εύκολα τα 500 €/τμ και μπορεί να πάει όσο θέλεις .
Το βασικό στοιχείο που καθορίζει την αξία κάθε ακινήτου είναι η τοποθεσία . Αν αυτή είναι καλή , αν έχεις θέα όπως έχεις εσύ η αξία ανεβαίνει κατακόρυφα .
Το ότι δεν έχεις πάρκινγκ δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα , αφού όλο το Φάληρο , η Νέα Σμύρνη και άλλες περιοχές έχουν αυτό το πρόβλημα , αλλά ο κόσμος επιλέγει να μένει εκεί για άλλους λόγους . Προφανώς όμως είναι μειονέκτημα στην τιμή αν θέλεις να το πουλήσεις ή να το νοικιάσεις , εκτός αν το νοικιάζεις σε τουρίστες που έτσι και αλλιώς δεν έχουν αμάξι .
Στα νότια προάστια οι τιμές έχουν ανέβει πολύ και υπάρχει ήδη σχεδόν τρελή ζήτηση και γίνονται πωλήσεις σε καλές τιμές που πλησιάζουν σε κάποιες περιπτώσεις αυτές του 2006 .
Αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί και θα ενταθεί τους επόμενους μήνες για πολλούς και διάφορους λόγους .
Επειδή εδώ και χρόνια δεν χτίζονται πολλές καινούργιες οικοδομές η προσφορά καινούργιων σπιτιών είναι μικρή , ενώ την περιοχή την χτίζουν 2-3 μεγάλες και ισχυρές εταιρείες που πλέον και λόγω της ζήτησης ανεβάζουν τις τιμές και δεν ασχολούνται με διάφορους που το παίζουν άφραγκοι Ωνάσηδες...Αυτό όμως η μικρή προσφορά , ανεβάζει τα ενοίκια ,καθώς και η ζήτηση από ξένους μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης .
Πάμε τώρα στα ειδικά για το συγκεκριμένο διαμέρισμα .
Το σπίτι είναι παλιό , χωρίς πάρκινγκ , με πρόβλημα διαρρύθμισης αφού έχει μόνο 2 υπνοδωμάτια και χρήζει ανακαίνισης .
Αρα οι λύσεις είναι δύο και ακραίες . Η το ανακαινίζεις για να μείνεις εσύ όπως σε βολεύει και με το κόστος που αντέχεις , ή το πουλάς ως έχει . Σήμερα δύσκολα θα περάσεις όπως είναι τα 150000 , αλλά η αγγελία που έβαλες είναι λάθος γιατί λέει ταυτόχρονα και φτιαγμένο το 60 και νεόδμητο... ενώ είναι και επιπλωμένο . Συχνά τα μεσιτικά βάζουν κάποιες αγγελίες κράχτες που δεν είναι όπως φαίνονται...
Δεν μπαίνεις σε καμία περίπτωση στην λογική της ανακαίνισης και της πώλησης , γιατί θα πετάξεις 40000 τουλάχιστον στον βρόντο και δεν είναι σίγουρο ότι θα τα πάρεις πίσω , αφού το δικό σου γούστο , δεν θα ταυτίζεται με το γούστο του υποψήφιου αγοραστή , ενώ και ο αγοραστής θα έχει πρόβλημα να εκταμιεύσει μεγαλύτερο ποσό , ενώ θα μπορούσε να το κάνει στο μέλλον και σταδιακά και ίσως και με επιδότηση .
Το δίλλημα αν είναι καλύτερα να πουλήσεις ή να νοικιάσεις δεν έχει μονοσήμαντη απάντηση .
Για παράδειγμα αν έχεις επαγγελματικό χώρο σε σημείο που έχει ζήτηση για ενοίκιο , ακόμα και αν είναι χαμηλό σχετικά , σε συμφέρει να το κρατήσεις γιατί δεν πληρώνεις ποτέ τίποτε σε ζημιές και βλάβες , αφού συντηρούνται από τους ενοικιαστές . Αν δεν έχει ζήτηση για ενοίκιο είτε επαγγελματικό , είτε κατοικία , τότε το ξεφορτώνεσαι ή μένεις εσύ .
Αν είναι κατοικία σε περιοχή με καλές τιμές ενοικίων , που μένουν άτομα μεσαίου και πάνω εισοδήματος , τότε μετά τον έλεγχο που είπαν και οι άλλοι , η ενοικίαση είναι καλή λύση .
Γενικά η επένδυση σε ακίνητο είναι μακροχρόνια επένδυση , τουλάχιστον 20 χρόνων .
Εχουμε σκοτωθεί εδώ μέσα σε αέναες συζητήσεις με διάφορους 'παντογνώστες' και 'ειδικούς' που το παίζουν έξυπνοι , αλλά ακόμα και σήμερα μετά από 8 χρόνια κρίση , ο παραπάνω κανόνας παραμένει ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΙΣΧΥ .
Δηλαδή κάποιος που αγόρασε ένα σπίτι το 1998 και παλαιότερα , έχει και σήμερα πολλαπλά καλύτερη απόδοση , από οποιαδήποτε άλλη μορφή επένδυσης , ακόμα και με την κρίση αυτή που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 60 χρόνων , ενώ έχουμε και την μεγαλύτερη φορολογική επίθεση κατά της ακίνητης περιουσίας από την εποχή της τουρκοκρατίας .
Πριν 5 χρόνια οι κολώνες στα προάστια , ήταν γεμάτες με ενοικιαστήρια και πωλητήρια . Εδώ και μήνες δεν υπάρχουν ενοικιαστήρια και τα πωλητήρια είναι πλέον ελάχιστα .
Οι τιμές των ενοικίων έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2003 , οι τιμές πώλησης στα επίπεδα του 2001 και η άνοδος θα είναι απότομη , όπως απότομη ήταν και η πτώση , ακριβώς λόγω της μη κατασκευής νέων κατοικιών .
Ταυτόχρονα στην ίδια περίοδο της κρίσης , οι τιμές των μετοχών και ιδιαίτερα των παραδοσιακά αποταμιευτικών που ήταν οι τραπεζικές έχουν χάσει όχι μόνο τα κέρδη , αλλά και το 90-98 % του κεφαλαίου τους , ο χρυσός παραμένει σε μια τιμή χωρίς μεγάλες αυξομοιώσεις , ενώ οι αποδόσεις κεφαλαίου στις τράπεζες είναι σχεδόν μηδενικές και πάντα με τον κίνδυνο του κουρέματος και τα κάπιταλ κοντρόλ . Μπιτκόιν και άλλα παιχνίδια για λίγους δεν μπαίνουν σε σύγκριση , αφού εδώ μιλάμε για απλούς αποταμιευτές και επενδυτές μικροποσών των 100-300.000 € που είναι οι κόποι μίας , συχνά και περισσότερων ζωών και όχι για μεγαλόσχημους .
Για παράδειγμα αν κάποιος αγόρασε στο Παλαιό Φάληρο που λέμε σήμερα ένα διαμέρισμα 100 τμ το 1998 , το πήρε σε ευρώ από 90-130000 , ανάλογα με τον όροφο και την θέα . Σήμερα μετά από 20 χρόνια εκμετάλλευσης το πουλάει από 150-300000 . Δηλαδή σε κάθε περίπτωση πέραν των 20ετών εσόδων , εισπράττει και 60-120 % επιπλέον υπεραξία .
Οπότε για τον φίλο , είτε το πουλάει ως έχει , είτε το ανακαινίζει και μένει ή το νοικιάζει σε βραχυχρόνια μίσθωση αν θέλει να ασχοληθεί ο ίδιος .
Στην περίπτωση δε τέτοιων ακινήτων που η αγορά τους έχει γίνει σε τιμές σχεδόν μηδενικές για σήμερα , η απόδοση τους είναι εξωπραγματική . Υπολογίζω ότι αγοράστηκε τότε με το ισοδύναμο 2-3000 σημερινών ευρώ .
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ