-
Ο χρήστης AFONOS έγραψε:
Έτσι, για έναν φορολογούμενο που διαμένει σε ιδιόκτητη κατοικία 250 τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ το τεκμαρτό μίσθωμα είναι 17.500 ευρώ. Με την αύξηση της αντικειμενικής τιμής κατά 30% το τεκμαρτό μίσθωμα αυξάνεται στα 22.750 ευρώ, δηλαδή κατά 5.250 ευρώ. Το τεκμαρτό μίσθωμα προστίθεται στα τεκμαρτά εισοδήματα του φορολογούμενου που προκύπτουν από άλλες πηγές (κατοχή πολυτελούς ΙΧ, πισίνας κ.λπ.) και προσαυξάνει το ελάχιστο εισόδημα για το οποίο φορολογείται ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.Κρίμα τον καημένο, δεν θα είναι στο αφορολόγητο.
Δεν συμφωνώ με τις αυξήσεις στις αντικειμενικές γιατί είναι πολύ μεγαλύτερες από την αγοραία αξία σε μερικά κτίρια γραφείων (όπως εκεί που είναι το δικό μου). Να πουλήσω στο κράτος με αντικειμενική αξία 2-3 ακίνητα που έχω.
-
Ριζικές αλλαγές
Ενιαίο φόρο στα ακίνητα φέρνει η τρίτη δόση αύξησης των αντικειμενικών αξιών το 2008Eurokinissi
Αθήνα
Προηγούμενο άρθρο:
Αυξήσεις έως και 87% στις αντικειμενικές αξίες, επιβαρύνσεις και στους φόρους (23/2/2007)Ρ ιζικές αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα επέλθουν από το 2008, μετά και την τρίτη δόση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Βασική προτεραιότητα είναι η επιβολή ενός ετήσιου τέλους σε κάθε ακίνητο της Ελλάδος, που θα οδηγήσει και στην κατάργηση του ΦΜΑΠ.
Όπως αναφέρεται στο Βήμα του Σαββάτου, επόμενη κίνηση θα είναι η σταδιακή κατάργηση του φόρου μεταβίβασης, αλλά και ο καθορισμός των αμοιβών διαφόρων εμπλεκομένων, όπως είναι οι συμβολαιογράφοι.Στόχος του υπουργείου Oικονομίας είναι να προσεγγίσει η φορολογική βάση την τιμή πώλησης των ακινήτων. Παράλληλα, με την ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών το 2008, το υπουργείο εκτιμά ότι η αγορά θα φθάσει σε σημείο να λειτουργεί πολύ κοντά στις πραγματικές τιμές.
Για την ολοκληρωτική αναδιάρθρωση του συστήματος κεντρικό ρόλο θα παίξει η σταδιακή κατάργηση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα, καθώς και η επιβολή ενός τέλους που θα καλούνται να πληρώνουν οι κάτοχοι κάθε χρόνο και για κάθε ακίνητο που διαθέτουν.
Έτσι, αναμένεται να καταργηθούν διάφοροι φόροι όπως ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), ο Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΦΗΧ) και το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων.
Επίσης, σταδιακά καταργείται για τα ακίνητα, που δεν προορίζονται για πρώτη κατοικία και ο φόρος μεταβίβασης.
Το υπουργείο επιθυμεί επίσης να «καθαρίσει» και το τοπίο με τα τέλη υπέρ τρίτων. Oι νομικές υπηρεσίες επιβαρύνουν σημαντικά τους ενδιαφερόμενους, καθώς τώρα οι αμοιβές των συμβολαιογράφων και των νομικών συμβούλων καθορίζονται με βάση την αξία της πράξης που γίνεται.
O υπουργός Oικονομίας θεωρεί ότι το θέμα των αμοιβών των υπηρεσιών που μεσολαβούν στις αγοραπωλησίες ακινήτων θα μπορέσει να λυθεί με το άνοιγμα των επαγγελμάτων που ζητά έτσι κι αλλιώς η Κομισιόν.
-
έτσι ήταν και στην αμερική το 70.θα βάλουμε λίγο φόρο στην ακίνητη περιουσια κάτι λίγα δολάρια τον χρόνο.τώρα έχει φτάσει μέσο ορο τον χρόνο 8.000$ φόρος ακίνητης περιουσιας.και στα δικά μας
-
Ο χρήστης FlowerPower έγραψε:
ξερει κανεις πως υπολογιζουμε ποσα κιλα μπογια χρειαζομαστε για να βαψουμε ενα τοιχο (για εσωτερικο μιλαμε)το γραφει επανω στο κουτι!
-
Ο χρήστης AFONOS έγραψε:
Έτσι, για έναν φορολογούμενο που διαμένει σε ιδιόκτητη κατοικία 250 τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ το τεκμαρτό μίσθωμα είναι 17.500 ευρώ. Με την αύξηση της αντικειμενικής τιμής κατά 30% το τεκμαρτό μίσθωμα αυξάνεται στα 22.750 ευρώ, δηλαδή κατά 5.250 ευρώ. Το τεκμαρτό μίσθωμα προστίθεται στα τεκμαρτά εισοδήματα του φορολογούμενου που προκύπτουν από άλλες πηγές (κατοχή πολυτελούς ΙΧ, πισίνας κ.λπ.) και προσαυξάνει το ελάχιστο εισόδημα για το οποίο φορολογείται ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.
Ποιος μαλακας δημοσιογραφος το εγραψε αυτο
Ξεχασε να μας πει οτι το μπουρδελο το cayenne καει πολυ.....
-
30% πέφτει το κόστος αν χτίσεις σπίτι χωρίς εργολάβο
«E» 19/5Ρεπορτάζ: Β. Σ. Κανέλλης
vkanel@pegasus.gr«Χτύπημα» στο υπερβολικό κέρδος των εργολάβων οικοδομών και στην ακρίβεια της κτηματαγοράς επιχειρούν να δώσουν χιλιάδες Ελληνες με την επιλογή να κτίσουν μόνοι τους «το σπίτι των ονείρων τους». Οι υψηλές τιμές πώλησης των κατοικιών στις περισσότερες περιοχές της Αττικής, αλλά και σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, αναγκάζουν πολλούς να στραφούν στην αυτεπιστασία, δηλαδή στην ανέγερση της οικοδομής χωρίς τη μεσολάβηση επαγγελματιών κατασκευαστών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, μια μονοκατοικία που κτίζει ένας οικοπεδούχος μόνος του μπορεί να είναι φθηνότερη κατά μέσο όρο σε ποσοστό γύρω στο 30% σε σχέση με ίδια οικοδομή που αγοράζεται έτοιμη από έναν κατασκευαστή. Η διαφορά προκύπτει, τόσο από το κέρδος του εργολάβου -που δεν υπάρχει στην αυτεπιστασία- όσο κι από τα υλικά αφού πολλοί κατασκευαστές βάζουν πιο «τσιμπημένες» τιμές, προκειμένου να ανεβάσουν την τελική τιμή.
Σήμερα όποιος θέλει να κτίσει μόνος του σπίτι, θα πρέπει να υπολογίζει σε ένα κόστος που ξεκινά από 600 ευρώ/τ.μ. (φθηνή κατασκευή) και μπορεί να φτάσει τα 1.500 ευρώ ανά τ.μ., ανάλογα με την περιοχή και την ποιότητα της κατασκευής.
Αγορές οικοπέδων Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, δικαιολογούνται και οι αγορές οικοπέδων που γίνονται τελευταία. Πολλοί αγοράζουν γη τεσσάρων στρεμμάτων και άνω και κτίζουν μονοκατοικία από 150 έως 250 τ.μ. Για παράδειγμα, σε πολλές περιοχές της κοιλάδας των Μεσογείων ένα οικόπεδο κοστίζει 40.000 ευρώ το στρέμμα, δηλαδή 160.000 ευρώ για να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Η ανέγερση μιας απλής οικοδομής 200 τ.μ. κοστίζει συνολικά γύρω στα 160.000 με 200.000 ευρώ, δηλαδή με 300.000 - 350.000 ευρώ μπορεί να έχει κάποιος ένα πολυτελές σπίτι με όλες τις ανέσεις και πλήρως ανεξάρτητο.
Η τάση του «φτιάξ το μόνος σου» ενισχύεται τους τελευταίους μήνες και από 3 βασικούς λόγους:
Από τη δραματική πτώση των ποσοστών της αντιπαροχής. Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, καταγράφεται υποχώρηση έως και 20% σε σχέση με ό,τι ίσχυε προ τριετίας.
Καταγράφεται μεγάλη αύξηση στις αγορές οικοπέδων. Χιλιάδες Αθηναίοι επενδύουν στη γη με στόχο τη μελλοντική αξιοποίησή τους. Τα Μεσόγεια, οι περιοχές εντός της Αττικής, αλλά μακριά από το κέντρο (Αγιος Στέφανος, Γραμματικό κ.λπ.) και όσες περιοχές ευνοούνται από τον προαστιακό σιδηρόδρομο και την Αττική Οδό (Κινέττα, Μέγαρα, Ελευσίνα, Μαγούλα κ.λπ.), έχουν γίνει «ανάρπαστες».
Τα δυσθεώρητα επίπεδα στα οποία έφτασαν να πωλούνται τα σπίτια στην Αθήνα. «Η ακρίβεια δεν αντέχεται. Είναι αδύνατο, όσο και ασύμφορο να δίνουμε 3.000 ευρώ το τ.μ. σε κατασκευαστές, και μάλιστα για κατοικίες αμφιβόλου ποιότητας και με ανύπαρκτο after sale service». Αυτό τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Θ. Νταής, ο οποίος επέλεξε την αξιοποίηση του οικοπέδου του με ίδια κεφάλαια.
Τα 3 πλεονεκτήματα του «φτιάξ' το μόνος σου»
Κατ αρχάς, μπορεί να ελέγξει το κόστος της κατασκευής και να κερδίσει, τόσο από τα υλικά όσο και από το εύλογο κέρδος που παίρνει ένας κατασκευαστής, το οποίο κυμαίνεται από 20% έως και 50%.
Οποιος έχει το δικό του οικόπεδο, έχει και το πάνω χέρι στη διαμόρφωση του ακινήτου που θέλει και που τον βολεύει. Μπορεί δηλαδή να «κόψει στα μέτρα του» το σπίτι και να βάλει τη σφραγίδα του σε ένα project που ίσως τον ακολουθήσει για μια ζωή. Ετσι, σχεδιάζει με δικό του μηχανικό τους χώρους που θέλει και διαμορφώνει κατά το δοκούν τα υπνοδωμάτια, το σαλόνι, την κουζίνα, τις αποθήκες, τους εξωτερικούς χώρους κ.λπ.
Σημαντικό είναι, επίσης, ότι έχει τη δυνατότητα της επιλογής των υλικών. Κυρίως, όσοι φτιάχνουν μόνοι τους σπίτι, βάζουν και τα καλύτερα υλικά, τα οποία αντέχουν στο χρόνο, γεγονός που θα ανεβάσει αρκετά το τελικό κόστος. Ενας κατασκευαστής δεν θα βάλει τα καλύτερα κουφώματα, ούτε τις πιο ενισχυμένες πόρτες. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο κατ εντολήν του πελάτη, ο οποίος θα πληρώσει ακριβά την επιλογή του. Εκείνος, όμως, που κτίζει μόνος του μπορεί να ψάξει καλύτερα, να πάρει προσφορές και να επιλέξει τι τον συμφέρει. Μεγάλη «εκροή» χρημάτων γίνεται στα μπάνια και στις κουζίνες και εκεί η προσοχή πρέπει να είναι μεγαλύτερη. Συνήθως οι κατασκευαστές βάζουν πιο φθηνά υλικά με αποτέλεσμα σε μερικά χρόνια να είναι αναγκαστική η αλλαγή τους. Οι ιδιοκτήτες, όμως, αγοράζουν καλά υλικά και ανάλογα με την... τσέπη τους.
3 λόγοι που αυξάνονται τα βάρη της οικοδομής
Είτε αποφασίσει κάποιος να κτίσει το σπίτι του μόνος είτε βάλει εργολάβο, τα βάρη στην οικοδομή αυξάνονται σημαντικά από τρεις βασικούς λόγους:
Τη ραγδαία άνοδο του κατασκευαστικού κόστους λόγω κυρίως των υλικών. Σύμφωνα με τους εργολάβους, η οικοδομή έχει ακριβύνει έως και 50% την τελευταία τριετία με τα υλικά να έχουν πάρει την ανηφόρα, και εξαιτίας της ανόδου του πετρελαίου. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, τους πρώτους μήνες του 2007 τα υλικά οικοδομής αυξήθηκαν πάνω από 7% με τα επιχρίσματα, τις σιδηροκατασκευές, την τοιχοποιία να καταγράφουν αυξήσεις γύρω στο 4%.
Οπως εκτιμά ο κατασκευαστής κτιρίων, κ. Ι. Τάσσης, «μέσα σε έναν χρόνο τα τούβλα τα αγοράζουμε έως και 70% ακριβότερα και το μπετόν 20%-25%. Αυτή είναι και η αιτία της αύξησης του κόστους οικοδομής ανά τ.μ. για τον εργολάβο από τα 600 ευρώ το 2003 στα 1.000 κατ ελάχιστο φέτος». Το συμπέρασμα είναι ότι είτε πρόκειται για εργολάβο είτε για κάποιο που προχωρεί σε αυτεπιστασία θα βρει μπροστά του την ακρίβεια, η οποία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Η απόφαση των μηχανικών του ΤΕΕ να διπλασιάσουν τις αμοιβές τους για την εποπτεία της οικοδομής αποτελεί νέο βάρος. Από 44 ευρώ το τ.μ. η αμοιβή «ίπταται» στα 105 ευρώ/τ.μ. Υπολογίζεται ότι με μια αύξηση της τάξης του 90% το κόστος της οικοδομικής άδειας επιβαρύνεται με 1% έως 2,5% του συνολικού κόστους. Σύμφωνα με το παράδειγμα του ΤΕΕ, για μια άδεια σπιτιού 80 τ.μ. σήμερα το κόστος είναι 10.000 ευρώ αντί 5.300 ευρώ πριν από 4 μήνες.
Μεγάλο πρόβλημα θα αποτελέσει στο άμεσο μέλλον το σχέδιο της κυβέρνησης για αύξηση του Ελάχιστου Κόστους Κατασκευής Οικοδομών (ΕΚΚΟ). Μέχρι σήμερα το ΕΚΚΟ υπολογίζεται σε περίπου 30% του πραγματικού κόστους κατασκευής μιας οικοδομής και πάνω σ' αυτό το ποσοστό φορολογείται ο ιδιοκτήτης. Ο διπλασιασμός του ΕΚΚΟ (όπως φημολογείται) θα εκτοξεύσει στα ύψη και τους φόρους, ενώ ο ιδιοκτήτης θα είναι υποχρεωμένος να μην κρύβει τα τιμολόγια για κάθε εργασία που πραγματοποιεί.
-
Όποιος δεν χτίσει και δεν παντρέψει...
Μόλις καταλάβουν τα διάφορα συνεργεία ότι είσαι πρωτάρης, 30% πάνω θα πάει το κόστος, θα σε μαδήσουν. Μια με την κλάψα και τη γκρίνια, μια την ασχετοσύνη του πρωτάρη, μία με την κουτοπονηριά τους και το 'ασ το καταπιώ κι αυτό' του αυτεπιστάτη ιδιοκτήτη, οι διάφοροι υπεργολάβοι θα γελάνε κάτω από τα μουστάκια τους.... Ασε που ο ιδιοκτήτης θα κάνει ΤΡΑΓΙΚΑ οικοδομικά λάθη, κάτι πολύ λογικό μάλιστα. Η έλλειψη εμπειρίας πληρώνεται με κατασκευαστικά λάθη. Τουλάχιστον δώστα στον κατασκευαστή και θα πάρεις -σχεδόν- ότι βλέπεις για σπίτι. Και θα χάσεις και λιγότερες ώρες με το να τσακώνεσαι με 10 συνεργία, θα βγάζεις το άχτι σου μόνο στον κατασκευαστή.
Ενω άμα το κάνεις μόνος σου θα σου λέει ο μπογιατζής πως φταίει ο σοβατζής, ο σοβατζής πως φταίει ο τουβλάς, ο τουβλάς πως φταίει ο μπετατζής, θα σου πει και ο μπετατζής πως φταίει ο εκσκαφέας, και θα μείνεις εσύ κάγκελο να κοιτάς μια ζωή τις κακοτεχνίες....
-
Και μετά έχεις τον κάθε δημοσιογραφίσκο να σου λέει πως αν χτίσεις μόνος σου θα σου έρθει 30% φθηνότερα.. Στην θεωρία, πιθανόν. Στην πράξη όμως ισχύει αυτό που διαπιστώνει ο φίλος μας παραπάνω.
-
καλα ρε παιδιά, 30 % κέρδος σε 300.000 ευρώ σπίτι είναι 90.000 euro. γιατι να μην δωσω την επιστασία σε έναν πολιτικό μηχανικο, να του δώσω ακόμα 5.000 euro, κ να το χτίσω με 200.000 euro κ να πάρω κ μία clk?
υπόφην... πατωματά έχω δικό μου, αλουμινά δικό μου, υδραυλικό πάλι δικό μου... εννοώ πως τους γνωρίζω από παλαιότερες δουλειές μου κ είναι waranty.
ούτως ή άλλως ο πολιτικός μηχανικός που θα μου πάρει 7.000 euro για την άδεια είναι υποχρεωμένος για την επιστασία στα μπετά κ την περάτωση του σπιτιού, αν δεν κάνω λάθος... ας του δώσω άλλα 5.000 euro κ θα παρακολουθούμε μαζι την περάτωση όλων των εργασιών.
-
Ο χρήστης kounelis έγραψε:
Όποιος δεν χτίσει και δεν παντρέψει...Ενω άμα το κάνεις μόνος σου θα σου λέει ο μπογιατζής πως φταίει ο σοβατζής, ο σοβατζής πως φταίει ο τουβλάς, ο τουβλάς πως φταίει ο μπετατζής, θα σου πει και ο μπετατζής πως φταίει ο εκσκαφέας, και θα μείνεις εσύ κάγκελο να κοιτάς μια ζωή τις κακοτεχνίες....
Αυτή ακριβώς είναι η ιστορία της δικής μου οικοδομής...
ναι πήγε 25% φτηνότερα... αλλά οι μλκ που έκανε ο καθένας μέσα και η γκρίνια/φωνές/γκάζια που έχω ρήξει εδώ και 1+ χρόνο δεν ξέρω πως τιμολογούνται....
-
Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
καλα ρε παιδιά, 30 % κέρδος σε 300.000 ευρώ σπίτι είναι 90.000 euro. γιατι να μην δωσω την επιστασία σε έναν πολιτικό μηχανικο, να του δώσω ακόμα 5.000 euro, κ να το χτίσω με 200.000 euro κ να πάρω κ μία clk?υπόφην... πατωματά έχω δικό μου, αλουμινά δικό μου, υδραυλικό πάλι δικό μου... εννοώ πως τους γνωρίζω από παλαιότερες δουλειές μου κ είναι waranty.
ούτως ή άλλως ο πολιτικός μηχανικός που θα μου πάρει 7.000 euro για την άδεια είναι υποχρεωμένος για την επιστασία στα μπετά κ την περάτωση του σπιτιού, αν δεν κάνω λάθος... ας του δώσω άλλα 5.000 euro κ θα παρακολουθούμε μαζι την περάτωση όλων των εργασιών.
Πρώτον, οι τιμές για επιστασία είναι γενικά γύρω στο 10% του κόστους της οικοδομής. Οπότε σε ένα έργο κόστους 300.000 Ε η επιστασία θα είναι περίπου 30.000 Ε (πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να την κάνει με 5.000 Ε, είτε είναι μηχανικός είτε εργοδηγός).
Δεύτερον, μην συγχέεις την **επιστασία **με την κατά νόμο επίβλεψη του μηχανικού. Η επίβλεψη σημαίνει ότι στον σκελετό της οικοδομής ελέγχει ο μηχανικός αν έχουν μπει τα σίδερα που πρέπει (και όπως πρέπει), το οποίο είναι και το βασικότερο σε κάθε έργο και μετά κατά το κτίσιμο ελέγχει εάν οι τοίχοι έχουν χτιστεί όπως στα σχέδια. Το εαν ο σοβατζής τα φτιάχνει στραβά, το αν ο πλακάς κάνει κακοτεχνίες η αν ο υδραυλικός δεν είναι καλός, αυτό δεν αφορά καθόλου τον επιβλέποντα μηχανικό.
-
Ο χρήστης alman310 έγραψε:
καλα ρε παιδιά, 30 % κέρδος σε 300.000 ευρώ σπίτι είναι 90.000 euro. γιατι να μην δωσω την επιστασία σε έναν πολιτικό μηχανικο, να του δώσω ακόμα 5.000 euro, κ να το χτίσω με 200.000 euro κ να πάρω κ μία clk?
υπόφην... πατωματά έχω δικό μου, αλουμινά δικό μου, υδραυλικό πάλι δικό μου... εννοώ πως τους γνωρίζω από παλαιότερες δουλειές μου κ είναι waranty.
Πρώτον, οι τιμές για επιστασία είναι γενικά γύρω στο 10% του κόστους της οικοδομής. Οπότε σε ένα έργο κόστους 300.000 Ε η επιστασία θα είναι περίπου 30.000 Ε (πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να την κάνει με 5.000 Ε, είτε είναι μηχανικός είτε εργοδηγός).
Δεύτερον, μην συγχέεις την **επιστασία **με την κατά νόμο επίβλεψη του μηχανικού. Η επίβλεψη σημαίνει ότι στον σκελετό της οικοδομής ελέγχει ο μηχανικός αν έχουν μπει τα σίδερα που πρέπει (και όπως πρέπει), το οποίο είναι και το βασικότερο σε κάθε έργο και μετά κατά το κτίσιμο ελέγχει εάν οι τοίχοι έχουν χτιστεί όπως στα σχέδια. Το εαν ο σοβατζής τα φτιάχνει στραβά, το αν ο πλακάς κάνει κακοτεχνίες η αν ο υδραυλικός δεν είναι καλός, αυτό δεν αφορά καθόλου τον επιβλέποντα μηχανικό.
Καλο ειναι ο μηχανικος να παρευρισκεται οχι μονο στην παραλαβη στα σιδερα αλλα και στις σκυροδετησεις, κατι πολυ σημαντικο για μενα!
Δωστε προσοχη στο νερο που ριχνουν μεσα στις βαρελες, για να ειναι πιο εργασιμο.
Πολλες φορες το κανουν νερουλο πολυ με αποτελλεσμα να χανει την αντοχη του το μπετον.
Καλυτερα να ριξετε λιγο ρευστοποιητη, και να μην σκυροδετειτε με πολλη ζεστη και μεγαλη εξωτερικη θερμοκρασια.
Νερο = θανατος στην αντοχη του σκυροδεματος. -
Επίσης κάτι που δεν το προσέχουν πολλοί: όταν ψάχνετε για σκυρόδεμα μη παίρνετε μόνο τιμή, ρωτάτε πόσο μακριά από το έργο βρίσκονται και υπολογίστε πόση ώρα (με κίνηση) χρειάζεται για να φτάσει η μπετονιέρα. Υπάρχει μια μέγιστη χιλιομετρική απόσταση από το νόμο αλλά ο πραγματικός χρόνος είναι ο σημαντικός - όσο πιο κοντά τόσο καλύτερα.
-
Ο χρήστης S3 έγραψε:
Καλο ειναι ο μηχανικος να παρευρισκεται οχι μονο στην παραλαβη στα σιδερα αλλα και στις σκυροδετησεις, κατι πολυ σημαντικο για μενα!
Δωστε προσοχη στο νερο που ριχνουν μεσα στις βαρελες, για να ειναι πιο εργασιμο.
Πολλες φορες το κανουν νερουλο πολυ με αποτελλεσμα να χανει την αντοχη του το μπετον.
Καλυτερα να ριξετε λιγο ρευστοποιητη, και να μην σκυροδετειτε με πολλη ζεστη και μεγαλη εξωτερικη θερμοκρασια.
Νερο = θανατος στην αντοχη του σκυροδεματος.Οσον αφορά τις θερμοκρασίες, επιβάλλεται να αποφεύγονται ακραίες καιρικές συνθήκες (καύσωνας ή πολύ κρύο το χειμώνα) κατά το ρίξιμο του σκελετού.Απο κει και πέρα ομως, απ΄όσο ξέρω και χωρίς να είμαι μηχανικός, αυτό **'Νερο = θανατος στην αντοχη του σκυροδεματος' ** δεν πρέπει να ισχύει....Αντίθετα μάλιστα....Το νερό είναι βασικός παράγοντας ισχυροποιησης του σκυροδέματος.Προβλημα μπορεί να αποτελέσει το χειμώνα, αν οι θερμοκρασίες είναι τραγικά χαμηλές με κίνδυνο να κρυσταλοποιηθεί...(πάγος).Το καλοκαίρι παλι, με την πολύ ζέστη υπάρχει πρόβλημα οταν το νερό εξατμίζεται βεβιασμένα, μη επιτρέποντας ετσι να γίνουν οι κατάλληλες χημικές διεργασίες για τη σύσφιξη του τσιμέντου, γεγονός που χρειάζεται αρκετο χρόνο για να ολοκληρωθεί. (αν δε κάνω λάθος η διεργασία αυτή συνεχίζεται-εξασθενημένα μεν-ακόμη και για χρόνια μετα το ρίξιμο του σκυροδέματος... ).Mάλλον αναφέρεσαι στη λάθος αναλογία νερού-τσιμέντου, οπου το πρώτο υπερβαίνει κατά πολύ το δέυτερο....Αυτό μπορέι να διαπιστωθεί ομως, μόνο με δειγματοληψία απο την κάθε βαρέλα που έρχεται στο έργο...
Επίσης, μαλλον είναι καλό ως ενα βαθμό να είναι ρευστό το μπετό, γιατι ετσι πηγαίνει καλύτερα παντού (αναμεσα στα μπετοσίδερα δηλαδή) και σε συνδυασμό με μια καλή δόνηση δεν αφήνει κενά (ειδικά σε καποιες κατασκευές που φορτώνονται με υπερβολικά σίδερα για να ανέβει το κόστος και με το πρόσχημα μάλιστα της πιο 'γερής' κατασκευής....). Bέβαια για την τελευταία παράγραφο επιφυλλάσομαι, γιατι απαιτέι ειδικές γνώσεις, αλλα σε συνδυασμό με το οτι το νερό δεν κάνει κακό ισως και να ισχύει... -
πόσο κοστίζει μια περίφραξη ανά μέτρο? δλδ η συρματινη η απλή λέω... γιατι μου είπαν 12 ευρώ το μέτρο. κ το οικόπεδο έχει καμιά 1200 μέτρα περίμετρο, οπότε πάμε στα 15.000 euro, πάρα πολλά είναι... μήπως ξερετε πόσο κυμαίνεται? γιατί φοβάμαι πως μου τον πιάνουν λίγουλάκι...
-
Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
πόσο κοστίζει μια περίφραξη ανά μέτρο? δλδ η συρματινη η απλή λέω... γιατι μου είπαν 12 ευρώ το μέτρο. κ το οικόπεδο έχει καμιά 1200 μέτρα περίμετρο, οπότε πάμε στα 15.000 euro, πάρα πολλά είναι... μήπως ξερετε πόσο κυμαίνεται? γιατί φοβάμαι πως μου τον πιάνουν λίγουλάκι...Θα γράψεις ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ πως θα γίνει η περίφραξη - μη δεχθείς αλλιώς.
Πόσο μεγάλες θα είναι οι κολώνες, πόσο βαθιά, αν θα υπάρχει τσιμέντο κάτω και πόσο μέσα θα μπαίνει κλπ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Νερο = θανατος στην αντοχη του σκυροδεματος.Οσον αφορά τις θερμοκρασίες, επιβάλλεται να αποφεύγονται ακραίες καιρικές συνθήκες (καύσωνας ή πολύ κρύο το χειμώνα) κατά το ρίξιμο του σκελετού.Απο κει και πέρα ομως, απ΄όσο ξέρω και χωρίς να είμαι μηχανικός, αυτό **'Νερο = θανατος στην αντοχη του σκυροδεματος' ** δεν πρέπει να ισχύει....Αντίθετα μάλιστα....Το νερό είναι βασικός παράγοντας ισχυροποιησης του σκυροδέματος.Προβλημα μπορεί να αποτελέσει το χειμώνα, αν οι θερμοκρασίες είναι τραγικά χαμηλές με κίνδυνο να κρυσταλοποιηθεί...(πάγος).Το καλοκαίρι παλι, με την πολύ ζέστη υπάρχει πρόβλημα οταν το νερό εξατμίζεται βεβιασμένα, μη επιτρέποντας ετσι να γίνουν οι κατάλληλες χημικές διεργασίες για τη σύσφιξη του τσιμέντου, γεγονός που χρειάζεται αρκετο χρόνο για να ολοκληρωθεί. (αν δε κάνω λάθος η διεργασία αυτή συνεχίζεται-εξασθενημένα μεν-ακόμη και για χρόνια μετα το ρίξιμο του σκυροδέματος... ).Mάλλον αναφέρεσαι στη λάθος αναλογία νερού-τσιμέντου, οπου το πρώτο υπερβαίνει κατά πολύ το δέυτερο....Αυτό μπορέι να διαπιστωθεί ομως, μόνο με δειγματοληψία απο την κάθε βαρέλα που έρχεται στο έργο...
Επίσης, μαλλον είναι καλό ως ενα βαθμό να είναι ρευστό το μπετό, γιατι ετσι πηγαίνει καλύτερα παντού (αναμεσα στα μπετοσίδερα δηλαδή) και σε συνδυασμό με μια καλή δόνηση δεν αφήνει κενά (ειδικά σε καποιες κατασκευές που φορτώνονται με υπερβολικά σίδερα για να ανέβει το κόστος και με το πρόσχημα μάλιστα της πιο 'γερής' κατασκευής....). Bέβαια για την τελευταία παράγραφο επιφυλλάσομαι, γιατι απαιτέι ειδικές γνώσεις, αλλα σε συνδυασμό με το οτι το νερό δεν κάνει κακό ισως και να ισχύει...O λογος Ν/Τ (νερο δια τσιμεντο) ειναι κρισιμος για την αντοχη του σκυροδεματος και δεν πρπεπει να διαταρασεται.
Για να το πω απλα, ενα σκυροδεμα C20/25 εχει συγκεκριμενο Ν/Τ.
Αν εσυ πας και προσθεσεις νερο, ε αυτο χαλαει!
Αυτο δεν ειναι κατι το θεωρητικο, εχω δει και στην πραξη δοκιμια που δεν βγαζουν την απαιτουμενη αντοχη ακομα και σε σημειο να δημιουργειται προβλημα.
Αυτο που λεει ο leonp ειναι επισης σωστο,χοντρικα σε μιση ωρα μες στη βαρελα το πολυ, το μπετο πρεπει να πεσει.Aυτο που λες spartan για την εργασιμοτητα του μπετον, οπως ειπα μπορει να επιτευχθει με ρευστοποιητη, το λεγομενο φαρμακο που λενε και οι μαστορες!
Δεν αξιζει κανεις να ρισκαρει το σπιτι του για λιγα ευρω παραπανω.Και αν υπαρχει θεληση ολα γινονται.
Εχω ριξει πλακα-κολωνες χωρις να πεσει καθολου νερο στις βαρελες, μονο με ρευστοποιητη.
Το τι μπινελικια ακουσα αππο τους μαστορους δε λεγεται,αλλα δουλεια γινεται. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
πόσο κοστίζει μια περίφραξη ανά μέτρο? δλδ η συρματινη η απλή λέω... γιατι μου είπαν 12 ευρώ το μέτρο. κ το οικόπεδο έχει καμιά 1200 μέτρα περίμετρο, οπότε πάμε στα 15.000 euro, πάρα πολλά είναι... μήπως ξερετε πόσο κυμαίνεται? γιατί φοβάμαι πως μου τον πιάνουν λίγουλάκι...
Θα γράψεις ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ πως θα γίνει η περίφραξη - μη δεχθείς αλλιώς.
Πόσο μεγάλες θα είναι οι κολώνες, πόσο βαθιά, αν θα υπάρχει τσιμέντο κάτω και πόσο μέσα θα μπαίνει κλπ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
Κοιταξε εγω που ειχα ρωτησει σε δυο συνεργεια μου ειπαν η απλη δηλαδη
μονο συρματοπλεγμα χωρις σεναζι(τσιμεντενιο τοιχακι στη βαση) 15ευρω
το μετρο και με σεναζι 19 ευρω βεβαια συρματοπλεγμα οχι το πολυ απλο
αυτο που ειναι σαν πλεγμα αλλα γαλβανισμενο σε στυλ σκαρας γιατι το απλο
σκουριαζει γρηγορα. -
Μουρμουρανε διοτι ο ρευστοποιητης ειναι τρελο καρκινογονο (εχεις δει πως βρωμαει το μπετο με αυτο το πραγμα??)..
Η αναλογια του νερου προς τσιμεντο αλλαζει αναλογα το περιβαλλον που πεφτει το μπετο... Οπως και το καταβρεγμα της πλακας αφου πεσει ..
Εχω δει σκασιματα γι αυτους του λογους... -
ευχαριστώ για το συρματόπλεγμα.
επίσης θέλω να ρωτήσω... η κοντινότερη κολώνα της δεή είναι στα 200 μέτρα... πόσο κοστίζει η μεταφορά ρεύματος? πόσο θα κοστίσει να βάλουν κολώνες κ πόσες θα είναι αυτές? νομίζω κάθε 50 μέτρα χρειάζεται μια κολώνα. πόσο κοστίζει όμως?
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ