-
Παιδιά συγνώμη αλλά μετά από 35 χρόνια σε αυτή την αγορά και μάλιστα με δικά μου λεφτά , όχι μεσιτείες , σε συνδυασμό με τις σχετικές με το αντικείμενο αυτό σπουδές μου , έχω θεμελιωμένη άποψη , που μόνο λίγες δεκάδες ακόμα μπορούν αντικειμενικά να έχουν σε αυτή την χώρα .
Σίγουρα ο μεσίτης ενδιαφέρεται να γίνει η δουλειά και με την έννοια αυτή δεν είναι καλός σύμβουλος ,ούτε για τον πωλητή , ούτε για τον αγοραστή . Ο στόχος του είναι αυτό που γράφει ο φίλος ,ότι τους συμβουλεύει να δεχτούν την πρόταση του άλλου , ώστε να γίνει η πράξη .
Αλλά όλα εξαρτώνται από την εποχή , από την τοποθεσία , από πολλά πράγματα , που κανονικά θα πρέπει να εκτιμηθούν .
Δυστυχώς όπως έγινε και αλλού , κάποιοι τύποι άσχετοι με το αντικείμενο , αλλά με πολιτικές άκρες , έστησαν ένα παραμύθι εκτιμητικής , με εταιρείες , με νομοθέτηση κάποιων διαδικασιών και μητρώων , με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία αγορά από το πουθενά και μάλιστα πολύ κλειστή .
Ετσι έχουμε το φαινόμενο , οικονομολόγοι , κάθε άσχετος πτυχιούχος , βιβλιοοικονόμος για παράδειγμα ή και φιλόλογος , να πηγαίνουν σε σεμινάρια , αυτών των εταιρείων με τις πολιτικές άκρες και να γίνονται εκτιμητές ακινήτων .
Εχουμε μηχανικούς νεαρούς , που δεν έχουν χτίσει κανένα σπίτι , λόγω της κρίσης , να είναι με τον ίδιο τρόπο εκτιμητές , με την λογική που ο γελοίος τραπεζοϋπαλληλλισκος , είχε προτείνει στον φίλο μας να πάρει σπίτι .
Προφανώς λοιπόν αν κάποιος είπε σε ένα πωλητή πριν δύο χρόνια , που δεν είχε πραγματική και μεγάλη ανάγκη να πουλήσει , ότι έπρεπε να σκοτώσει το ακίνητο του και αυτός το σκότωσε , σήμερα θα θέλει να σκοτώσει αυτόν που τον έπεισε τότε .
Οπότε καλό είναι να μην προτείνετε εύκολα τέτοια πράγματα .
Γιατί μπορεί ενάμιση χρόνο μετά να το δώσουν 140 . Γιατί πλέον έχουμε μπει σε εποχή ανόδου των τιμών .
Σας ξαναλέω , διαβάστε το παρόν νήμα , όχι πολύ 20-30 σελίδες πίσω να δείτε .
Εγώ τα έχω γράψει . Οχι γιατί είμαι μάγκας ή οτιδήποτε άλλο , αλλά γιατί είμαι έμπειρος στον χώρο αυτό , οπότε τα έχω ζήσει .
Εχω γράψει πόσο ηλίθιος είναι ο Ελληνας καταναλωτής . Πόσο ακούει τους αυτιάδες . Τώρα που τα μμε γράφουν για άνοδο των τιμών , όλοι αυτοί που περίμεναν ότι θα ήταν οι έξυπνοι για να αγοράσουν στον πάτο , θα κατανοήσουν το Αξίωμα . Τον πάτο και την κορυφή , τους βλέπεις ΑΦΟΥ τους περάσεις και αλλάξεις κατεύθυνση .
Αλλά σε σύγκριση με την αμέσως μεγαλύτερη κρίση που έχω ζήσει , αυτή του 1990-1994 , που είχε διάρκεια μόλις 4 χρόνια , όχι 10 όπως η σημερινή , είχαμε τεράστιες αυξήσεις στις τιμές . Οι αυξήσεις αυτές γίνονται γιατί πάντα υπάρχει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης . Γιατί όταν πέφτουν οι πωλήσεις , μηδενίζονται οι νέες κατασκευές . Αλλά άλλο ο μηδενισμός για 4 χρόνια , άλλο για 10 χρόνια . Στην περίπτωση μας , το έλλειμμα των κατοικιών που δεν κατασκευάστηκαν , υπερβαίνει τις 500.000 . Αυτό θα το δούμε μπροστά μας , όταν θα εξαφανίζονται τα ακίνητα σε καθημερινή βάση .
Εκείνο που γίνεται επίσης στις μεταβατικές περιόδους , είναι η μεταφορά των υποψηφίων αγοραστών από τις χειρότερες στις καλύτερες περιοχές , σε εποχές πτώσης και το αντίστροφο στις περιοχές ανόδου .
Δηλαδή αυτός που κοίταγε μτχ στο Παγκράτι το 2010 , μπορεί να αγόρασε καινούργιο στην Γλυφάδα το 2013 που ήταν ο πάτος . Σήμερα όποιος δεν αγόρασε κάνει την αντίστροφη διαδρομή , αλλά επειδή ταυτόχρονα δεν χτίζονται νέες οικοδομές , οι τιμές πώλησης ανεβαίνουν , τα ενοίκια ανεβαίνουν , οπότε πολλοί αποφασίζουν να μην πουλήσουν , αλλά να νοικιάσουν , , οπότε ο τύπος δεν θα προλάβει να κατέβει στο Παγκράτι , αν δεν αγοράσει ΣΗΜΕΡΑ , αλλά θα συνεχίσει , προς την Κυψέλη και το Πέραμα και προς μτχ αντί για καινούργιο .
Κάποια στοιχεία για τις περιοχές των κοντινών βορείων προαστίων , δηλαδή από Παπάγου μέχρι Μαρούσι , Μελίσσια και Αγία Παρασκευή , για την προηγούμενη κρίση του 1990-1994 .
Η κρίση αυτή ήταν κρίση της αγοράς ακινήτων , επειδή καταργήθηκε η επιδότηση της πρώτης κατοικίας από την Κτηματική και την Ασπίς , που έδιναν επιτόκιο 15 % , όταν το ρέπος ήταν στο 22-26 % , κατά την περίοδο 1987-1990 . Υπήρχε και το γενικότερο μάζεμα της χώρας , μετά το Τσοβόλα δώστα όλα , αλλά δεν είχε καμία σχέση με την φτώχεια που ζήσαμε από το 2010-2014 .
Το 1990 οι τιμές πώλησης των νέων κατοικιών στην περιοχή που όρισα ήταν από 160-200000 δρχ/τμ . Δηλαδή 450-600 €/τμ
Το 1994 με τον μέσο πληθωρισμό αυτής της περιόδου στο 20 % θα έπρεπε να είναι 320-360.000 . Αντί για αυτό ήταν 260-300000 . Δηλαδή είχαμε μία μείωση της πραγματικής τιμής κατά 25 % . Το 1994 άρχισε να ανεβαίνει η ζήτηση , ενώ και ο πληθωρισμός , άρχισε να πέφτει ραγδαία , ήδη το 1994 ήταν κάτω από 15 %.
Το 1995 που μόλις είχαν ξεκινήσει να χτίζονται νέες οικοδομές , μιλάμε για εποχές που ακόμα υπήρχαν αρκετά οικόπεδα και οι αντιπαροχές στις περιοχές αυτές ήταν της τάξης του 32-35 % , οι τιμές ανέβηκαν στις 300-350.000 , το 1996 πήγαν στις 380-420000 , το 1997 στις 450-500000 , το 1998 στις 550-600000 . Ο πληθωρισμός το 1998 ήταν κάτω από 5 % και έτσι με μέσο πληθωρισμό της 4ετίας γύρω στο 8 % , οι τιμές θα έπρεπε να είναι από 260-300.000 στις 360-400.000 . Αν δεν υπήρχε η κρίση και είχαμε μια σταθερή αγορά από το 1990 - 1998 με μέσο πληθωρισμό της τάξης του 14 % , θα έπρεπε οι τιμές από 160-200000 που είχαν το 1990 , να ήταν το 1998 στις 380-440000 . Οι τελικές τιμές μετά την κρίση ήταν στις 550-600.000 .
Δηλαδή κατά την διάρκεια της κρίσης η πτώση το 2014 έφτασε το 25 % , αλλά μόλις 4 χρόνια μετά οι τιμές είχαν ανέβει κατά 40 % πάνω από την τιμή πληθωρισμού , αν είχαμε μία σταθερή αγορά στην οκταετία και δεν είχαμε τον μηδενισμό της ανέγερσης νέων κατοικιών επί 4 χρόνια .
Τώρα που έχουμε μηδενισμό της ανέγερσης νέων κατοικιών για 10 χρόνια , τώρα που πλέον τα οικόπεδα είναι ελάχιστα , τώρα που οι περισσότεροι κατασκευαστές γέρασαν και βγήκαν από τον χώρο και οι νέες μορφές των μεγάλων εταιρειών δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί σε μεγάλο αριθμό , η άνοδος των τιμών θα είναι ραγδαιότερη και συντομότερη , αφού τα προς πώληση ακίνητα θα εξαφανιστούν και τα ενοίκια θα ανέβουν , ενώ πλέον θα έχουμε και πολλές αγορές από ξένους , όχι μόνο για την χρυσή βίζα , αλλά για ελληνικό διαβατήριο , που όπως είπαν θα πρέπει κάποιος να αγοράσει ακίνητα 2 εκ και να μένει στην χώρα σε ακίνητο αξίας άνω των 500.000 € . Δηλαδή ήδη καλούμε ξένους να πάρουν τα κόκκινα δάνεια και τα ακίνητα που έχουν πάρει οι τράπεζες , εδώ και χρόνια .
-
Criu,πάντα διαβάζω προσεκτικά τις απόψεις σου ειδικά σε αυτό το νήμα. Ενημερωτικά,το ακίνητο του παραδείγματος μου βρίσκεται σε 'νεκρή' περιοχή στην οποία επί 8 χρόνια δεν είχε γίνει καμία αγοραπωλησία! Προτείνοντας στον ιδιοκτήτη να δεχθεί το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν τον 'έριχνα'
-
Κοίταξε είσαι στη Θεσσαλονίκη και εκεί έχουμε άλλη αγορά . Εχοντας επαφή με την εκεί αγορά παλιά , πριν 30 χρόνια , τότε που πουλάγατε τα κοινόχρηστα , δεν είχατε κεντρική θέρμανση , δεν είχατε ντουλάπες μέσα και αυτά επιβάρυναν την τιμή και άλλα θέματα , η διαφορά αγοράς μεταξύ της Αθήνας και των άλλων πόλεων ήταν τεράστια . Σε επαρχιακές πούλαγαν και τα μπαλκόνια αν ήταν πιο πλατιά από κάποιο όριο .
Εδώ είχαμε και έχουμε μεγάλο ανταγωνισμό και ευκολία στον αγοραστή να βρεί περιοχές και καλύτερες συγκοινωνίες από εσάς .
Σε εσας τα βουνά περιορίζουν το αστικό κομμάτι και μέχρι την Καλαμαριά , ενώ αν βγείς έξω προς τα Δυτικά , μπορείς να πας και προς Σίνδο και προς Γιαννιτσά ή προς Επανωμή ανατολικά .
Εδώ είναι αλλιώς .
Αλλά και εκεί το ερώτημα είναι ένα . Οι πωλητές πλέον αυξάνονται η μειώνονται . Αν μειώνονται οι τιμές θα ανέβουν .
-
Storm,έπεσες στον λάκκο με τα λιοντάρια και άντε να βγεις από εκεί μέσα.....ωραία δικηγόρος πάντως...φαντάζομαι ήθελε και να πληρωθεί μετά....
Εννοείται ότι μου πήρε 500euro μαύρα και εξαφανίστηκε. Για να πάρω πίσω το φάκελο του σπιτιού (κατόψεις/κτηματολόγια/συμβόλαια κλπ...) έβαλα βύσμα ένα συγγενή της γιατί η ίδια δεν απάνταγε ούτε σε τηλέφωνα, ούτε εμφανιζόταν στο γραφείο της.
Μετά από κάποιους μήνες έμαθα ότι ήταν ΣΥΡΙΖΑΙΑ πολιτεύτρια και ήταν στα πεζοδρόμια με νταούλια και ζουρνάδες. Αυτά το 1ο εξάμηνο του 2015.
-
Νίκο, θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι έχεις τελείως λάθος ανάγνωση!
Κατ' αρχάς για τους μεσίτες πελάτες είναι και οι πωλητές και οι αγοραστές. Εξίσου καλή προμήθεια παίρνουν και από τους δύο. Γενικά τον μέσο μεσίτη δεν τον απασχολεί ουσιαστικά η τελική τιμή πώλησης (καθώς μικρή διαφορά έχει στην προμήθεια του) αλλά το να κλείσει την πώληση. Γιατί κάθε ακίνητο που πουλάει σήμερα είναι άμεσο κέρδος στην τσέπη του, ενώ κάθε πώληση που δεν κάνει σήμερα είναι πιθανή αυριανή απώλεια (αν το πουλήσει άλλος μεσίτης ή ο ιδιοκτήτης μόνος του). Απλά πράγματα...
Όσο για το τελευταίο που έγραψες, αντιτίθεται σε κάθε οικονομική θεωρία και εμπειρία. Ο κανόνας λέει ότι πωλητές υπάρχουν πάντα, γιατί πάντα κάποιος θα έχει ανάγκη να πουλήσει. Δεν υπάρχει όμως πάντα κάποιος που έχει ανάγκη (που πρέπει) να αγοράσει! Ειδικά σε καιρούς μεγάλης οικονομικής κρίσης, όπως αυτούς που ζούμε τα τελευταία 10+ χρόνια, οι αγοραστές σπανίζουν. Και αυτό κατέστρεψε την αγορά (buyers market του κερατά) καθώς πλέον δεν υπήρχε τιμή αγοράς. Υπήρχαν στα χειρότερα χρόνια της κρίσης αρκετοί απελπισμένοι πωλητές, οι οποίοι δεν μπορούσαν καν να ορίσουν μια τιμή πώλησης. Την τιμή για κάθε ακίνητο την όριζαν οι ελάχιστοι αγοραστές. Και η τιμή αυτή ήταν όχι μια μέση αποδεκτή τιμή αγοράς, αλλά ότι ήθελε να δώσει ο μοναδικός αγοραστής που εμφανιζόταν.
Δεν θα μπω σε διαδικασία αντιπαράθεσης, αλλά εγώ έχω εντελώς άλλη άποψη και στα δύο σημεία. Άλλωστε την εμπειρία την έζησα, γνώρισα δεκάδες μεσίτες, πήγα σε πολλά μεσιτικά γραφεία, γνώρισα πολλούς ιδιοκτήτες, είδα να πλακώνονται μπροστά μου οικογένειες, είδα τσακωμούς μεταξύ διαφορετικών μεσιτικών γραφείων, είδα εκ' των έσω τι ακριβώς συμβαίνει στο τομέα των αγοραπωλησιών οικιών και διαμερισμάτων.
Όσοι αναζητούν οικία/διαμέρισμα αντιλαμβάνονται τι εννοώ και ξέρουν τι συμβαίνει στο χώρο αγοραπωλησιών οικιών και διαμερισμάτων.
Όσο δεν υπάρχουν νεόκτιστα και επάρκεια νέων κατοικιών τόσο χειρότερη θα γίνεται η κατάσταση στο real estate. Και όποιος τυγχάνει να πουλάει ακόμη και ένα μαντρί θα νοιώθει 'βασιλιάς' και μάλλον έτσι θα είναι.
-
Έχεις δίκιο!! Τα βλέπω κάθε μέρα! Βέβαια φαντάζομαι όμως ότι στον επαγγελματικό σου περίγυρο όλοι είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες και αμέμπτου ηθικής,σωστά?
-
Προφανώς θα συνάντησες πάρα πολλούς για να έχεις τόσο ασφαλή εκτίμηση.
-
Δεν ειναι λαμογια οι μεσιτες,ειδικα τωρα που δεν μπορει ο καθενας να δηλωνει μεσιτης
Ομως οι περισσοτεροι δεν εχουν τις γνωσεις που απαιτουνται για να παρουσιασουν πχ σε ενα ξενο γιατι ενα ακινητο στην Ελλαδα ειναι καλη επενδυση
-
...
εμπιστεύθηκες συριζαία;καλά να πάθεις
κι αν δεν κατάλαβες οτι είναι συριζαία καλά να πάθεις στο τετράγωνο
...
Καλά τα λες. Πήγα ξεβράκωτος στα αγγούρια και έκατσα κιόλας...
-
@pgs....εννοείται ότι ούτε παρεξηγούμαι,ούτε θίγομαι. Άλλωστε όταν είπα ότι συμφωνώ μαζί σου δεν το είπα ειρωνικά,το εννοώ. Εγώ για τον εαυτό μου είμαι σίγουρος πάντως...
Στην Ελλάδα με τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί τόσο από κατασκευαστικής και νομικής άποψης πρέπει να έχεις τελειώσει νομική και πολυτεχνείο για να μπορείς να δουλέψεις ως μεσίτης. Α,και λογιστική....
-
Ποιος ειναι ο επαγγελματικος σου χωρος pgs;;;
-
Δεν θα μπω σε διαδικασία αντιπαράθεσης, αλλά εγώ έχω εντελώς άλλη άποψη και στα δύο σημεία. Άλλωστε την εμπειρία την έζησα, γνώρισα δεκάδες μεσίτες, πήγα σε πολλά μεσιτικά γραφεία, γνώρισα πολλούς ιδιοκτήτες, είδα να πλακώνονται μπροστά μου οικογένειες, είδα τσακωμούς μεταξύ διαφορετικών μεσιτικών γραφείων, είδα εκ' των έσω τι ακριβώς συμβαίνει στο τομέα των αγοραπωλησιών οικιών και διαμερισμάτων.
Όσοι αναζητούν οικία/διαμέρισμα αντιλαμβάνονται τι εννοώ και ξέρουν τι συμβαίνει στο χώρο αγοραπωλησιών οικιών και διαμερισμάτων.
Όσο δεν υπάρχουν νεόκτιστα και επάρκεια νέων κατοικιών τόσο χειρότερη θα γίνεται η κατάσταση στο real estate. Και όποιος τυγχάνει να πουλάει ακόμη και ένα μαντρί θα νοιώθει 'βασιλιάς' και μάλλον έτσι θα είναι.
Νίκο, εγώ θα μπω σε διαδικασία φιλικής αντιπαραθέσης μαζί σου και θα σου πω ότι έχεις πολύ περιορισμένη (μια αγορά ακινήτου έκανες όλη κι όλη) και διαστρεβλωμένη (από τις κακές εμπειρίες σου) εικόνα της αγοράς. Αν θες να έχεις πιο ολοκληρωμένη εικόνα, καλό θα ήταν να ακούς και να ζητάς τη συμβολή και τις συμβουλές ανθρώπων που είναι πολλά χρόνια μέσα στην αγορά λόγω επαγγέλματος, όπως ο ταξιδευτής, ο Κώστας ή εγώ.
Κατά τ' άλλα είμαι βέβαιος ότι αν δεν είχες ατυχήσει στην επιλογή του δικηγόρου σου, αν είχες στο πλευρό σου έναν σωστό μεσίτη και αν είχες την απαραίτητη συνδρομή κι ενός μηχανικού για τον τεχνικό έλεγχο, θα είχες τώρα διαφορετική εικόνα για την αγορά.
-
Θετικο οτι ειδα στο Χαλανδρι σε γωνιακο οικοπεδο (καλο σημειο) ειχε μια παλια οικοδομη πυλωτη και πρωτος οροφος που ειχε μεινει στα μπετα για 20+ χρονια και ισως τουβλα την κατεδαφισαν και περιεφραξαν το οικοπεδο. Στην πυλωτη εβαζαν γειτονες τα αμαξια για παρκινγκ. Ποσο να εκανε η κατεδαφιση αραγε?
Πρεπει να γινουν παρα πολλες κατεδαφισεις σε παρατημενες οικοδομες σπιτια και αυθαιρετα με πολλα θεματα.
Ακινητα στην επαρχια ειναι σχεδον σε μηδενικη αξια γιατι ο κοσμος δεν εχει χρηματα συν η τιμη της βενζινης που δεν μπορεις να μετακινηθεις. Οι μεσιτες δεν βοηθανε γιατι ο κοσμος δεν εχει χρηματα, αυτοι να παρουν τα ετοιμα θελουν οχι να δημιουργησουν καποιες αξιες.
-
Ερώτηση... μιας και η κατάσταση και με τα high-end μεσιτικά δεν είναι και καλύτερη.
Μήπως τελικά να το βάλω μόνος μου στο σπιτόγατος να τελειώνω; Να έχω τουλάχιστον ιδία αντίληψη της αγοράς, να μιλάω με τους υποψήφιους αγοραστές (έστω και τυχάρπαστους) και ανάλογα να κρίνω; Εχω σχετικά χρόνο να το δειγματίζω. Επίσης θα έβαζα όρο 'όχι μεσίτες κλπ'.
Απλά ρωτάω αν κάποιος ιδιώτης έχει πουλήσει πρόσφατα μέσω των πλατφορμών και έχει κάποια εμπειρία να μοιραστεί. -
Αν πιστευεις οτι ξερεις την αγορα και εχεις χρονο,δεν ειναι κακη ιδεα να το κανεις μονος σου, εφοσον εχεις και ενα δικηγορο της προκοπης για οταν κλεισει το deal.
Αν δεν ξερεις καθολου την αγορα,μπορει η μη χρηση μεσιτη να σημαινει οτι θα χασεις χρηματα γιατι θα υποτιμησεις το ακινητο σου.Ή απλα οτι δεν θα κανεις deal γιατι θα ζητας παραλογα πραγματα.
Επισης οι μεσιτες θα σε παιρνουν τηλεφωνο ουτως ή αλλως,οτι και να γραψεις
-
Alejandro,εννοείται ότι μπορείς να βάλεις το ακίνητο μόνος σου...απλά μερικές συμβουλές.
Πρώτον,θα βάλεις καλές φωτογραφίες από όλους τους χώρους με προσοχή να μην φαίνονται φωτό από μέλη της οικογένειας.
Δεύτερον,στην περιγραφή του ακινήτου θα γράψεις όλες τις λεπτομέρειες.
Τρίτον,με μεγάλα γράμματα θα γράψεις ότι 'δεν επιθυμείς συνεργασία με μεσιτικά γραφεία'. Πάλι βέβαια θα σε πάρουν αλλά ελπίζω ότι θα είναι λιγότεροι.
Τέταρτον,κάνε καλή έρευνα στα διαθέσιμα ακίνητα της περιοχής σου με ιδιαίτερη έμφαση σε ακίνητα με παραπλήσια δεδομένα με το δικό σου. Αυτό για να μην βάλεις καμία τιμή επιπέδου Τόκυο...
-
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
- Φωτογραφίες έχω πολύ καλές μιας και η γυναίκα μου ασχολείται ερασιτεχνικά. Μαλιστα οι δικές μας ειναι καλύτερες από αυτές που έβγαλαν οι μεσίτες.
- Κείμενο έχουμε αναλυτικότατο με ιστορικό της κατασκευής, τα χαρακτηριστικά και μάλιστα τα είχαμε δώσει τα κείμενα σε Ελληνικα/Αγγλικά/Κινέζικα με φωτό, κάτοψη κλπ στους μεσίτες αλλά ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ δε το διάβασε μιας και στις συζητήσεις ήταν εμφανέστατο οτι δεν είχαν ιδέα (ακόμα και την ηλικια της πολυκατοικίας με ρωτούσαν). Το είχαμε στείλει ως pdf. Απελπισία. Αν και στειλαμε βερσιον χωρις στοιχεία επικοινωνίας μας, καταλάβαμε οτι δε το έδιναν σε υποψήφιους ως reference για δικούς τους λόγους.
- Θα δω αν μπορώ να βάλω αρχικά επικοινωνία μόνο μειλ και οχι τηλέφωνο... Αλλιώς, οκ, τι να κάνουμε.
- Το ακινητο πουλιέται πολύ εύκολα. 3 φορές ενω ήμουν μπαλκόνι και άδειαζα ή το έδειχνα με μεσίτη και αγοραστή (φοβερες σκηνες), φώναζαν από απέναντι μπαλκόνι ή από το δρόμο. Προσφορές υπήρξαν σε τιμες που είχαν μπει από μεσίτη άμεσα αλλά θελω αν δω για παραπάνω (έγινε σκηνικό που περιεγραψα σε άλλο ποστ). Οι τιμές στην Αθήνα ειναι ήδη παρόμοιες με Τοκυο και άλλες ασιατικές πόλεις. Βασικά, βρίσκεις μονοκατοικία στο Τόκυο (μικρή φυσικά) με τιμές που βρίσκεις Ελλάδα σε νέες κατασκευες. Εχει ζήσει η γυναικα μου Κυότο, έχουμε ταξιδέψει και έχουμε γνωστους εκεί. Η πλάκα ειναι οτι λέμε (ετσι για τη τρέλα και στο χαβαλέ τώρα) αν ειναι τα χρήματα να τα κρατήσουμε και να δουμε αν θα θέλαμε να αγοράσουμε κάτι Ιαπωνία.
- Η οικογένειά μου ειναι τιγκα σε δικηγοόρους ενώ έχω συμβολαιογράφο που συνεργάζεται με κινεζικό μεσιτικό. Απλα οι συγκεκριμένοι τωρα δεν αγοράζουν.
-
Να έχεις το νου σου ότι αν βάλεις αγγελία με φωτογραφίες ως ιδιώτης, αφενός θα σου υποκλέψουν τις φωτογραφίες τα μεσιτικά γραφεία και αφετέρου θα παρουσιασθούν μεσίτες ως πελάτες. Μάλιστα κάποια μεσιτικά στέλνουν γυναίκα και άντρα μαζί και το παίζουν νιόπαντρο ζευγάρι. Ο ένας πιάνει την κουβέντα με τον ιδιοκτήτη και ο άλλος βγάζει φωτογραφίες.
-
Να έχεις το νου σου ότι αν βάλεις αγγελία με φωτογραφίες ως ιδιώτης, αφενός θα σου υποκλέψουν τις φωτογραφίες τα μεσιτικά γραφεία και αφετέρου θα παρουσιασθούν μεσίτες ως πελάτες. Μάλιστα κάποια μεσιτικά στέλνουν γυναίκα και άντρα μαζί και το παίζουν νιόπαντρο ζευγάρι. Ο ένας πιάνει την κουβέντα με τον ιδιοκτήτη και ο άλλος βγάζει φωτογραφίες.
Ωωωω... θενκς στορμ... θα έχει και τέτοια ε; Τις φωτό μπορώ να τις επεξεργαστώ με watermark και να τους κανω τη ζωή δύσκολη. Τα ζευγαράκια θα ζητάω αποδεικτικά ή ΦΒ να βλεπω να κανουν γλύκες για να ειμαι σίγουρος
alejandro φυσικά να το βάλεις μόνος σου αγγελία το ακίνητο σου η συντριπτική πλειοψηφία αυτό κάνει
Μα το 99.9% στις πλατφόρμες είναι μεσίτες....
-
Storm wrote:
Ωωωω... θενκς στορμ... θα έχει και τέτοια ε; Τις φωτό μπορώ να τις επεξεργαστώ με watermark και να τους κανω τη ζωή δύσκολη. Τα ζευγαράκια θα ζητάω αποδεικτικά ή ΦΒ να βλεπω να κανουν γλύκες για να ειμαι σίγουρος
...
Διάβασε περιστατικό που αφορά το σπίτι που αγόρασα.
Με παίρνει τηλέφωνο ο μεσίτης και μου λέει: 'Σου βρήκα αυτό ακριβώς που θέλεις. Πάμε να το δούμε ακόμη και σήμερα'
Κλείνω ραντεβού το απόγευμα, Πέμπτη ήταν. Έρχομαι στο διαμέρισμα με το μεσίτη παρέα, μας περίμενε ο ιδιοκτήτης. Ανεβαίνουμε να το δούμε. Ανοίγουμε το σπίτι και αρχίζουμε και το χαζεύουμε.
Ο ιδιοκτήτης είχε πάει στο υπόγειο για να ανοίξει την αποθήκη για να τη δω και έψαχνε τον διαχειριστή για να ανοίξουν το χώρο του λεβητοστασίου. Και έτσι όπως γυρνάγαμε στα δωμάτια παρατηρώ μία κυρία που έκοβε βόλτες. Νόμιζα ότι ήταν η γυναίκα του ιδιοκτήτη. Δεν έδωσα σημασία. Ο μεσίτης με ρώτησε αν είχα φέρει και την μάνα μου να δει το σπίτι και τελικά συμφωνήσαμε ότι μάλλον είναι συγγενής του ιδιοκτήτη.
Όπως χάζευα το σπίτι, μπαίνει μέσα και ένας ψηλός τύπος γύρω στα 60 έκανε μία πολύ γρήγορη βόλτα με το κινητό στο χέρι, βγήκε στις βεράντες και έφυγε τρέχοντας. Εγώ και ο μεσίτης απλά παρακολουθούσαμε σαν τους ηλίθιους.
Ανεβαίνει ο ιδιοκτήτης και βλέπει την κυρία να έχει βγει στο μπαλκόνι και να κάνει κάτι σήματα σε κάποιους. Έρχεται ο ιδιοκτήτης και με ρωτά αν η κυρία είναι η μητέρα μου. Του λέω όχι και τον ρώτησα αν είναι η γυναίκα του. Μου λέει όχι. Πάει την πιάνει και την ρωτά ποια είναι.
Και του λέει το κορυφαίο: Είμαι η ξαδέλφη μίας γειτόνισσας και έμαθα ότι πουλάτε το διαμέρισμα και ότι θα το ανοίξετε σήμερα και ήρθα να το δω. Ο ιδιοκτήτης τρελάθηκε και την έδιωξε αμέσως.
Τελικά ποια ήταν αυτή; Ήταν μεσίτρια. Έπεσε καρφί ότι θα άνοιγε το διαμέρισμα και ήρθε απρόσκλητη να το δει.
Σε ποιους έκανε σήματα; Είχε φέρει μαζί της και ένα ζευγάρι που έψαχνε για διαμέρισμα και περίμεναν σήμα για να ανέβουν να το δουν. Το ζευγάρι τελικά έφυγε χωρίς να δει το διαμέρισμα.
Ποιος ήταν ο ψηλός τύπος που μπήκε ξαφνικά μέσα έκανε μία γύρα και έφυγε; Μάλλον από μεσιτικό και έκανε έλεγχο φωτογραφιών και περιοχής. Κανείς δεν κατάλαβε ποιος ήταν αυτός.
Άντε να βγάλεις άκρη...
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!