-
Εξαρταται απο την κατασκευη. Στην Ελλαδα τα τουβλα και το τσιμεντο δεν εχουν αλλαξει απο το 1985 πχ. Τωρα κουζινες μπανια κλπ βαζεις μετα. Οποτε υπερβολη να λεμε οτι το παλαιοτερο σπιτι απεχει πολυ απο καινουρια. Πολυκατοικια του 1997 ειναι καλυτερη απο πολλα καινουρια, εχω δει και σπιτια του 1984 που εχουν φτιαχτει καλυτερα απο τις περισσοτερες πολυκατοικιες της Αθηνας.
-
O cruiser ως συνήθως σε θέματα οικοδομικά έχει απόλυτο δίκιο. Αυτά που γράφει ο wantone είναι ανεκδοτολογικά. Προφανώς και υπάρχουν εξαιρετικές κατασκευές του 1984 που είναι καλύτερες από κατασκευές του 1997. Όμως δεν είναι ο κανόνας, αλλά οι ελάχιστες εξαιρέσεις. Γενικά, ανά δεκαετία επαναπροσδιορίζεται το επίπεδο κατασκευής. Όχι στα τούβλα, αλλά σε ΟΛΑ τα άλλα, των 'μπετών' συμπεριλαμβανομένων.
-
Φελιζόλ 3 συνήθως , σπανίως 5 , αν είναι πολύ πολύ βόρεια προάστια . Σε δοκάρια - κολώνες μάλλον δεν θα έχει μόνωση , συχνά αυτά ήταν εμφανές μπετόν και θα το βλέπεις .
Εμενα το σπιτι εχει wallmate 5ρι αναμεσα στα τουβλα και 3αρι εκει που εχει συρωμενα πορτοπαραθυρα. Αδεια οικοδομης 2009. Ευχαριστημενοι ειμαστε απο απωλειες και ειναι ανοιχτο στον αερα απο παντου. Βορρας ανοιχτος νοτιας χαμηλη μονοκατοικια.
Οταν λες φελιζολ wallmate εννοεις?
-
Wantone αυτά που σου λέμε εγώ και ο Χάρης , είναι η δουλειά μας και καταλαβαίνεις ότι μιλάμε για μέσους όρους πάντα .
Οπότε να σου πω ότι μέχρι το 1959 τα σπίτια δεν είχαν αντισεισμικό κανονισμό .
Μέχρι το 1981 δεν είχαν υποχρέωση θέσης στάθμευσης
Μέχρι το 1983 δεν είχαν υποχρέωση μόνωσης
Μέχρι 1984 είχαν τον αντισεισμικό του 1959 .
Μέχρι το 1990 η μόνωση ήταν μόνο σε τοίχους και αφρομπετόν σε οροφή και πιλοτή που είναι χαμηλής ποιότητας μόνωσης , ενώ δεν είχαν τα δοκάρια και οι κολώνες .
Μετά το 1990 έχουμε μεγάλη εξέλιξη της τεχνολογίας σε μονώσεις , κουφώματα , τζάμια και αντισεισμικούς κανονισμούς .
Τα τελευταία χρόνια έχουμε στην θέρμανση με την αντλία θερμότητας, με γεωθερμίες , φωτοβολταϊκά και άλλα που μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα .
Ακόμα και τώρα έχουμε και στα τούβλα αλλαγές , αφού με την μόνωση ως κέλυφος , δεν υπάρχει λόγος για διπλή τοιχοποιία , οπότε εμφανίζονται τουβλέτες ή πάμε σε λύσεις ξηράς δόμησης .
-
Φελιζόλ 3 συνήθως , σπανίως 5 , αν είναι πολύ πολύ βόρεια προάστια . Σε δοκάρια - κολώνες μάλλον δεν θα έχει μόνωση , συχνά αυτά ήταν εμφανές μπετόν και θα το βλέπεις .
Ευχαριστώ.
Λοιπόν έχω το εξής θέμα με το εν λόγω διαμέρισμα. Θέλω να το ανακαινίσω και να το νοικιάσω αλλά στην πολυκατοικία δε βάζουν πλέον πετρέλαιο και θέλω να βρω κάποιον τρόπο να το θερμάνω σωστά για να πείσω και τους ενδιαφερόμενους αλλά και για να βρω και κάποιον αξιόλογο νοικάρη. Αυτήν τη στιγμή έχει τζάκι και κλιματιστικά αλλά θεωρώ ότι δεν είναι και τόσο σωστός τρόπος θέρμανσης αυτός. Κάποιος μου πρότεινε να βαλω θερμοπομπούς αλλά δεν ξέρω αν αξίζει. Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος; Μήπως ξέρεις κανείς;
Σημειωτέον ότι δεν περνάει φυσικό αέριο από τη γειτονια...
-
Σημειωτέον ότι δεν περνάει φυσικό αέριο από τη γειτονια...
Μήπως περνάει κάπου κοντά όμως πχ 1 με δύο στενά πιο πέρα? είχα αντίστοιχα προβλήματα στην πολυκατοικία, ουσιαστικά πληρώναμε πολλά κ δεν είχαμε θέρμανση, αναβε περιορισμένες ώρες, αλλωτε δν βαζαμε πετρέλαιο...δεν έβγαινε ακρη. Η πιο καλή λύση για εμένα ήταν το αέριο που περνούσε δυο στενά πιο κάτω. Τηλεφώνησα στην εδα κ μαζευτήκαμε 3 γείτονες, κ εν τέλει πείστηκαν κ μας πέρασαν στο στενό μου άεριο. Ενα πράγμα θα σου πω, κ κράτησε το. Ενώ στην αρχή όλοι το έβλεπαν με ενδιαφέρον ενώ στην πράξη κανένας δεν δεσμευόταν, πλέον έχουν βάλει όλοι στην γειτονιά καθώς κ τα αλλα δύο στενά που πέρασε για να έρθει σε εμάς. Σε σπίτι 140 τετραγωνικών με απώλειες λόγω ηλικίας (πολυκατοικία του 80) κ σταθερά στο 23 τον χειμώνα, πληρώνω κανά 200αρη τον μήνα με μόνιμα ζεστό νερό για κουζίνα κ μπάνιο. Είναι πολύ καλή λύση αν βρεθεί άκρη συνολικά, κ το κόστος εγκατάστασης δεν ειναι απαγορευτικό.
-
Το πλησιέστερο σημείο με φυσικό αέριο απέχει 160 μέτρα από το σπίτι. Δεν είναι μακριά θεωρείς;
-
Το πλησιέστερο σημείο με φυσικό αέριο απέχει 160 μέτρα από το σπίτι. Δεν είναι μακριά θεωρείς;
εμένα ήρθε στα 200 μέτρα, δεν ειναι τόσο μακριά... καλύτερα πάρε τηλέφωνο την εδα κ κάνε εκδήλωση ενδιαφέροντος. Επίσης πιάσε γείτονες που θα περάσει ο αγωγός στο ενδιάμεσο κ ζήτησε τους να κάνουν το ίδιο εξηγώντας τα οφέλη. Εγώ δεν πλήρωσα τέλη σύνδεσης ούτε κ είχα κ επιδότηση 450 ευρώ για ατομικό λέβητα.
-
Η μία λύση είναι αυτό που λέει ο Μπεκιάρης .
Ρωτάς αν υπάρχει δυνατότητα , ρωτάς και άλλους μέσα στην πολυκατοικία και στον δρόμο και βλέπεις αν υπάρχει λύση .
Η άλλη περίπτωση είναι η αντλία θερμότητας .
Θεωρώ ότι θα έχει το διαμέρισμα αυτονομία και έτσι δεν θέλει να περάσεις νέες σωλήνες .
Από την άλλη αν μπορείς να το δεις σε μακρύτερη βάση , μια μόνωση θα ήταν πρώτα αναγκαία .
-
Η άλλη περίπτωση είναι η αντλία θερμότητας .
Νομίζω η αντλία απαιτεί μεγαλύτερο χώρο για εγκατάσταση, υπάρχει?
-
Γιατί το αέριο που θα το βάλουν ? Ασε έβαλαν τώρα σε οικοδομή δική μου αέριο και την έκαναν μπ...λο την όψη με αγκωνάρια .
Η αντλία μπορεί να μπεί ίσως στην ταράτσα ή σε μπαλκόνι .
-
Αν περνούσε φ.α., παρά το κόστος, θα έβαζα αλλά αντλία θερμότητας είναι ακόμα πιο ακριβή λύση και δεν το σκέφτομαι... Χώρος υπάρχει στα μπαλκόνια για το λεβητάκι.
Ναι cruiser έχει αυτόνομη πετρελαίου (με κοινόχρηστο λέβητα εννοείται).
Οι θερμοπομποί σε όλο το σπίτι (100m2) έχουν κόστος περίπου 1000€ και κατανάλωση, αν τα λειτουργείς όλα ταυτόχρονα, 8 kwatt. Είναι λέτε βιώσιμη λύση ή είναι προτιμότερο να θερμαίνεται με τα κλιματιστικά (είναι παλιά όχι inverter);
-
Ασχετο και σχετικό,
Χαρη, ταξιδευτη οταν βαζουμε στο μπαλκονι τεποζιτο πετρέλαιου ή αντία θερμοτητας ....οταν αυτα μενιυν εκει μονιμως δεν επηρεαζουν τα μπαλκονια και την στατηκοτητα τους. Δηλαδη ιδιαιτερα στα παλια σπιτια αντεχιυν τα μπαλκονια τετοια βαρη;
-
Η αντλία θερμότητας είναι σαν βάρος 1,5 χοντρού ή δύο κανονικών ...
Το πετρέλαιο είναι βαρύτερο .
Θεωρητικά τα μπαλκόνια υπολογίζονται για 500 κιλά το τμ φορτίο , αλλά ειδικά στα παλιά πρέπει να είμαστε φειδωλοί .
-
Αν περνούσε φ.α., παρά το κόστος, θα έβαζα ...
Και να περνούσε πως θα ξεκινούσες την διαδικασία;
Σε μένα περνά από το πεζοδρόμιο το φυσικό αέριο και όταν πήγα να κάνω μία έρευνα πέρυσι τέτοια εποχή, πριν κολυμπήσω στα βαθιά, έφαγα τα μούτρα μου.
Ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, εκατοντάδες προϊόντα, εκατοντάδες εγκαταστάτες (αγνώστου προελεύσεως), ο καθένας λέει ότι τιμή του κατέβει στο κεφάλι, υπάρχουν και οι επιστήμονες που τα ξέρουν όλα και δεν τολμάς να τους ρωτήσεις κάτι.
Κάποια στιγμή όμως και σε αυτό το κλάδο θα γίνει το μπαμ. Τον έχουν αφήσει ξέφραγο αμπέλι και ο απλός πελάτης και καταναλωτής δεν έχει από που να ξεκινήσει και από που να πιαστεί.
Ξέρω κόσμο που έχει χρήματα, θέλει να βάλει φυσικό αέριο και δεν το τολμά εξαιτίας του χάους...
Ίσως και αυτός είναι ο λόγος που δεν περπατά η φάση.
-
Ξέρω κόσμο που έχει χρήματα, θέλει να βάλει φυσικό αέριο και δεν το τολμά εξαιτίας του χάους...
Ίσως και αυτός είναι ο λόγος που δεν περπατά η φάση.
Μα πως... εγώ δεν έχω τέτοια αίσθηση. Στην γειτονιά μου από πχ 100 σπίτια έχουν βάλει τα 75. Δεν έχω δει κάτι αντίστοιχο. Ποιο ειναι ακριβώς το χάος?
-
Το χάος το περιέγραψα παραπάνω. Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνομαι. Για τους απλούς ανθρώπους όλα αυτά είναι χάος.
-
Mαλλον πρεπει να αναθεωρησεις. Σχεδον ολοι εχουν βαλει. Στην δικη μας πολυκατοικια βαλαμε περυσι ενω οι διπλανες εχουν χρονια τωρα και ειδαμε το φως μας (πολυ περισσοτερες ωρες θερμανσης με το ιδιο κοστος σε σχεση με πετρελαιο). Με επιδοτητη εμενα μου στοιχισε λιγο, τωρα αν σκασει το συστημα στο μελλον δεν ξερω. Στειλε εμαιλ αν θελεις να σου πω ποσο βγηκε σε μενα.
-
Mαλλον πρεπει να αναθεωρησεις. Σχεδον ολοι εχουν βαλει.
Συμφώνώ, φίλε μην το φοβάσαι τόσο, ειδικά αν έχεις ήδη αυτόνομη θέρμανση στο σπίτι (οπότε δεν χρειάζεται να περάσεις σωλήνες μέσα). Βάζεις το λεβητάκι του δίνεις αέριο, αν θες περνάς κ την σωλήνα του ζεστού νερού κ τέλος. Στα 100 τετραγωνικά θα σου βγει περίπου 2500 με 3 χιλιάρικα χωρίς την επιδότηση, εξαρτάται φυσικά την μάρκα του λέβητα. Εγώ έβαβα πχ buderus που έκανε ο λέβητας μόνο 1800 ευρώ, οπότε το κόστος ανέβηκε λίγο. Επίσης μπορείς να παίξεις κ με τους παρόχους αερίου, πολύ καλές τιμές έχει πλέον η εταιρία φυσικό αέριο που δίνέι κ εκπτωση 20% σε σχέση με τις αρχικές τιμές. Εγώ έβαλα ΔΕΗ για το αέριο οπως έχω κ το ρεύμα κ είμαι κ εκεί αρκετά ευχαριστημένος, πολύ νορμάλ τιμές για την χρήση που κάνω μέχρι στιγμής, κ θέρμανση να κυκλοφορείς με κοντομάνικό το χειμώνα στο σπίτι...
-
Στο σπίτι που μένω έχω φυσικό αέριο και ξέρω για τις χρεώσεις και τις εταιρείες γενικά. Το θέμα μου είναι να θερμάνω ένα άλλο σπίτι ιδιοκτησίας μου, που περιγράφω προηγουμένως και στο οποίο δεν υπάρχει φ.α. στη γειτονιά, για να το νοικιάσω σε μία σοβαρή οικογένεια... Αυτό είναι το ζήτημα γιατί κατά τα άλλα είμαι υπέρ του φ.α.
Ευχαριστώ πάντως για τις απαντήσεις.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!