-
Υπάρχει ειδικότητα επαγγελματιών στην Ελλάδα που κάνουν εκτιμήσεις και ελέγχουν ακίνητα που είναι προς πώληση;
Αν κάποιος ιδιώτης άσχετος με το αντικείμενο αναζητά ακίνητο για αγορά σε ποιον πρέπει να απευθυνθεί ώστε να κάνει ελέγχους ακινήτων και να δώσει πιθανά κόστη για εργασίες ανακαινίσεων κλπ;
Υπάρχουν τέτοιοι επαγγελματίες στην Ελλάδα ή το ρόλο έχουν αναλάβει τα μεσιτικά γραφεία;
-
Για την εκτίμηση πιθανών εργασιών ανακαίνισης ένας καλός μηχανικός αρκεί. Για ολόκληρο το ακίνητο πιο εύκολο είναι κάποιος σοβαρός μεσίτης.
-
wantone wrote:
Nοκιαζεις για μερικους μηνες μεχρι να βρεις το καταλληλο να αγορασεις. Εννοειται οτι προχωρας αμεσα στην πωληση του παροντος.
Ενοικίαση για μερικούς μήνες εκ' των πραγμάτων δεν γίνεται γιατί πολύ απλά η αγορά νέας οικίας είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Δεν υπάρχουν ακίνητα.
Κοιτώ διαρκώς τις αγγελίες (δεν κάνω και άλλη δουλειά) και δεν βρίσκω απολύτως τίποτα στα χρήματα που θα μπορέσω να διαθέσω και με τις απαιτήσεις που έχω.
Η ενοικίαση θα είναι σίγουρα 3ετία και με πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να κρατήσει και πολύ παραπάνω. Οπότε δεν αφορά προσωρινή λύση.
Aκινητα υπαρχουν παρα πολλα αλλα πρεπει να βαλεις το χερι στην τσεπη, γιατι οι περισσοτεροι δεν πουλανε σε χαμηλες τιμες.
Αν εχεις 600 χιλ ετοιμα εχει πολλες μονοκατοικιες στο Χαλανδρι απο την δικια μου πλευρα. Εκαλη Διονυσο Ανοιξη κλπ πολλα σπιτια σε χαμηλες τιμες.
Απο αποψη στατικοτητας νομιζω αν δεις ποτε χτιστηκε και τα σχεδια κλπ εχουν γινει αυστηρα τα πραγματα και δεν γινεται μεταβιβαση αν δεν ειναι σε καλη κατασταση.
Για την ανακαινιση καποιος που κανει ανακαινισεις θα σου πει, τωρα πως θα ασχοληθει καποιος με προοπτικη 3ετιας τρεχα γυρευε.
-
Storm πρέπει να βρεις μηχανικό που να εξειδικεύεται στις εκτιμήσεις για να στα κάνει αυτά. Σε τεχνικό γραφείο ιδιώτη Πολιτικού Μηχανικού ή Αρχιτέκτονα ή Τοπογράφου για κάθε αγγελία που θα εξετάζουν θα πρέπει να σε χρεώνουν σα να είναι το ακίνητο που θα μεταβιβαστεί. Διότι τα πράγματα που θα πρέπει να ελέγξουν θα είναι τα ίδια (συμβόλαια, τοπογραφικό, άδεια, αυθαιρεσίες, κατάσταση της οικοδομής από υγρασίες και φθορές, μια αξιολόγηση της διαρρύθμισης, του περιβάλλοντος χώρου, της προσβασιμότητας και ότι άλλο χρειάζεται για μια προσεγγιστική κοστολόγηση και αν τελικά αξίζει να παραμείνει στη λίστα ή να απορριφθεί). Eίναι μια λύση και οι μεσίτες που συχνότερα γνωρίζουν καλύτερα την αγορά ακινήτων αλλά ρίξε μια ματιά και στο παρακάτω link μήπως βρεις κανέναν κοντά στην περιοχή σου https://www1.gsis.gr/ektimites/Fysika. Επίσης πρέπει να τονίσεις πως ψάχνεις με θέση στάθμευσης εντός του οικοπέδου είτε ανοιχτή είτε κλειστή ή έστω με δυνατότητα τοποθέτησης στεγάστρου για σκίαση. Η εγκατάσταση γκαραζόπορτας (συρόμμενη) απαιτεί σίγουρα την αποξήλωση κάποιων κάγκελων ή κάποιου χαμηλού τοίχου με κάγκελο ή και συρματοπλεγμάτων. Σίγουρα θα χρειαστεί και στρώσιμο σε ένα σημείο με πλάκες ή τσιμέντο.
-
Αν εχεις 600.000 χτιζεις δικη σου πολυκατοικία. Εχουμε επαφη με τον ρεαλισμο;
Μιλαμε για εναν εργαζομενο, με εναν καλο μισθο και μικρομεσαια αγοραστικη δυναμη.
Εγω εχω γνωστους στο περιβαλλον μου με σπιτια στο μμυριο, να προτεινω γειτονιές ;;;
-
Συμφωνω, καλοι μεσίτες θα σου προσφερουν ψυχικη ηρεμια. Ειναι δουλεια τους.
-
Για την εκτίμηση πιθανών εργασιών ανακαίνισης ένας καλός μηχανικός αρκεί. Για ολόκληρο το ακίνητο πιο εύκολο είναι κάποιος σοβαρός μεσίτης.
Μάλλον τα μεσιτικά και οι μεσίτες έχουν αναλάβει αυτό το ρόλο. Δυστυχώς όμως στην ανάγκη τους να κλείσει μία συμφωνία δεν δίνουν καλή πληροφόρηση, δεν γνωρίζουν το αντικείμενο ή προσπαθούν να αποφύγουν τέτοιες ενημερώσεις προς τον πελάτη. Και μάλλον τα βρίσκουν όλα εύκολα.
Τέλος πάντων. Νομίζω ότι υπάρχει ένα κενό στο θέμα αυτό των αγοραπωλησιών στο Real Estate. Ένα αυτοκίνητο πάει να πάρει κάποιος και από παντού έχει πληροφόρηση. Αν είναι και μεταχειρισμένο έχει και τρόπους να το ελέγξει να μάθει δύο πράγματα πριν αγοράσει, ώστε να μην την πατήσει.
Στο Real Estate ο ιδιώτης αγοραστής τραβά μόνος του την ανηφόρα και ότι του κάτσει. Λεφτά να έχει να δίνει.
Άλλωστε εγώ αυτό δεν έπαθα το 2015; Ξεχνιέται εκείνη η περίοδος; Μαύρη σελίδα.
-
Aκινητα υπαρχουν παρα πολλα αλλα πρεπει να βαλεις το χερι στην τσεπη, γιατι οι περισσοτεροι δεν πουλανε σε χαμηλες τιμες.
Αν εχεις 600 χιλ ετοιμα εχει πολλες μονοκατοικιες στο Χαλανδρι απο την δικια μου πλευρα. Εκαλη Διονυσο Ανοιξη κλπ πολλα σπιτια σε χαμηλες τιμες.
Απο αποψη στατικοτητας νομιζω αν δεις ποτε χτιστηκε και τα σχεδια κλπ εχουν γινει αυστηρα τα πραγματα και δεν γινεται μεταβιβαση αν δεν ειναι σε καλη κατασταση.
Για την ανακαινιση καποιος που κανει ανακαινισεις θα σου πει, τωρα πως θα ασχοληθει καποιος με προοπτικη 3ετιας τρεχα γυρευε.
Βάζω το χέρι στην τσέπη και βγάζω μία μάσκα για τον κορωνοϊό μόνο...
Εγώ αν είχα 600.000euro, θα είχα φύγει χθες από Ελλάδα. Όχι να πάω να αγοράσω και ακίνητο.
-
Storm πρέπει να βρεις μηχανικό που να εξειδικεύεται στις εκτιμήσεις για να στα κάνει αυτά. Σε τεχνικό γραφείο ιδιώτη Πολιτικού Μηχανικού ή Αρχιτέκτονα ή Τοπογράφου για κάθε αγγελία που θα εξετάζουν θα πρέπει να σε χρεώνουν σα να είναι το ακίνητο που θα μεταβιβαστεί. Διότι τα πράγματα που θα πρέπει να ελέγξουν θα είναι τα ίδια (συμβόλαια, τοπογραφικό, άδεια, αυθαιρεσίες, κατάσταση της οικοδομής από υγρασίες και φθορές, μια αξιολόγηση της διαρρύθμισης, του περιβάλλοντος χώρου, της προσβασιμότητας και ότι άλλο χρειάζεται για μια προσεγγιστική κοστολόγηση και αν τελικά αξίζει να παραμείνει στη λίστα ή να απορριφθεί). Eίναι μια λύση και οι μεσίτες που συχνότερα γνωρίζουν καλύτερα την αγορά ακινήτων αλλά ρίξε μια ματιά και στο παρακάτω link μήπως βρεις κανέναν κοντά στην περιοχή σου https://www1.gsis.gr/ektimites/Fysika. Επίσης πρέπει να τονίσεις πως ψάχνεις με θέση στάθμευσης εντός του οικοπέδου είτε ανοιχτή είτε κλειστή ή έστω με δυνατότητα τοποθέτησης στεγάστρου για σκίαση. Η εγκατάσταση γκαραζόπορτας (συρόμμενη) απαιτεί σίγουρα την αποξήλωση κάποιων κάγκελων ή κάποιου χαμηλού τοίχου με κάγκελο ή και συρματοπλεγμάτων. Σίγουρα θα χρειαστεί και στρώσιμο σε ένα σημείο με πλάκες ή τσιμέντο.
Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Ήδη βρήκα κάποιους εκτιμητές μηχανικούς από το Link που έβαλες. Κάπως έτσι θα το ψάξω το θέμα.
-
Αυτούς εκεί στην λίστα , άστους στην ησυχία τους .
Η εκτίμηση ενός ακινήτου είναι πολύ σοβαρή δουλειά που ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ μπορεί να την κάνουν πραγματικά .
Θα πρέπει να είναι και μηχανικοί , αλλά και κατασκευαστές ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΕΦΤΑ .
Γιατί όταν δουλεύεις ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ , όλοι ξέρουμε τι γίνεται .
Η ουσία λοιπόν είναι η εξής :
Είτε μόνος σου , είτε μέσω μεσιτών ψάχνεις να βρεις αυτό που θέλεις .
Οταν καταλήξεις κάπου φτιάχνεις την δική σου σόρτ λίστ , που θα περιέχει λιγότερα από 5 ακίνητα .
Σε αυτά θα ασχοληθείς λίγο να δεις την περιοχή που είναι διάφορες ώρες της ημέρας και ημέρες της εβδομάδας ώστε να διαπιστώσεις θέματα παροχών , ασφαλείας , ρυμοτομίας , ησυχίας , κυκλοφορίας κλπ .
Σπίτι παίρνεις προφανώς θα κάνεις 2-3 φορές περισσότερο κόπο από αυτό που κάνεις για την αγορά αυτοκινήτου επισκεπτόμενος αντιπροσωπείες και κάνοντας τέστ ντράιβ .
Οι βόλτες αυτές θα μικρύνουν την λίστα σε λιγότερα από 3 ακίνητα .
Σε αυτά θα αρχίσεις τις επαφές με τον ιδιοκτήτη για το τελικό παζάρι , θα του ζητήσεις τον μηχανικό του που θα βεβαιώσει την νομιμότητα και τότε θα πας για έλεγχο στον δικό σου δικηγόρο και θα ζητήσεις και δικό σου μηχανικό .
Δηλαδή πρώτα θα σου αρέσει τρελά το ακίνητο και η περιοχή του και θα είστε κοντά στην τιμή και μετά θα αποτανθείς σε ειδικούς .
Από εκεί και μετά αν οι ειδικοί δεν είναι τόσο ειδικοί , όπως έγινε στην περίπτωση του σπιτιού που έχεις τώρα , απλά αυτή την φορά θα είσαι πιο υποψιασμένος .
Γενικά το ρίαλ εστέιτ στην Ελλάδα , είναι μπάτε σκύλοι αλέστε και για αυτό ένα σοβαρό γραφείο δεν μπορεί να σταθεί , γιατί και οι αγοραστές και οι πωλητές είναι όλοι στην κοσμάρα τους και είναι σχεδόν όλοι αγενείς . Πλούσιοι και φτωχοί , ντόποιοι και ξένοι .
-
Ο ταξιδευτής τα είπε απόλυτα σωστά!
Αν δεν ζούσαμε στην Ελλάδα, τη χώρα που ότι δηλώσεις είσαι, θα αρκούσε ένας σωστός μεσίτης για τον αρχικό έλεγχο του ακινήτου, καθώς θα σου παρείχε όλες τις απαραίτητες τεχνικές, οικονομικές και νομικές πληροφορίες. Δυστυχώς αυτοί οι μεσίτες είναι μια πάρα πολύ μικρή μειονότητα (ένα 5-10% ίσως) στον κλάδο. Οι περισσότεροι έχουν πλήρη άγνοια για τεχνικά θέματα του ακινήτου που μεσιτεύουν και θεωρούν ότι δικαιούνται ένα 2 ως 4% (αν έχουν και τον αγοραστή και τον πωλητή) μόνο και μόνο επειδή έχουν τα κλειδιά και δείχνουν το ακίνητο.
Οπότε τελικά η σωστή διαδικασία είναι αυτή που υπέδειξε ο ταξιδευτής, με τον απαραίτητο τελικό έλεγχο από μηχανικό και δικηγόρο να γίνεται προ της αγοράς, αφού έχει βρεθεί το/τα ακίνητο/α που ικανοποιούν τον αγοραστή στη σωστή τιμή.
-
Όπως τα είπε ο Criu.. ειδικά η τελευταία παράγραφος.....story of my life...
-
Όπως τα είπε ο Criu.. ειδικά η τελευταία παράγραφος.....story of my life...
Δίκιο έχεις. Το μεγαλύτερο δυστύχημα όμως είναι ότι το μέσο επίπεδο μεσίτη στην Ελλάδα είναι ακόμη χειρότερο και από το μέσο επίπεδο πελάτη. Και δεν το γράφω αυτό ως προσωπική επίθεση σε σένα Κώστα, καθώς από τα γραπτά σου φαίνεται ότι αποτελείς μία από τις φωτεινές και σπάνιες εξαιρέσεις.
-
Μάλλον δεν καταλαβαίνετε ότι εμένα δεν μου αρκεί ένας τυπικός έλεγχος από μηχανικό. Τέτοιους ελέγχους έχω κάνει παλιότερα. Τα έχω ξαναγράψει αυτά εδώ μέσα. Βαρέθηκα να επαναλαμβάνομαι.
Δεν μου αρκούν τέτοιοι έλεγχοι. Εγώ θέλω όταν θα έχω μία short list ακινήτων να έχω κάποιον ειδικό να μου δώσει λίστα τεχνικών bullets (τεχνικών παρεμβάσεων/ανακαίνιση/σοβαρά προβλήματα/επεμβάσεις) που πρέπει να γίνουν στο σπίτι ώστε να δω αν μπορώ να υποστηρίξω μακροπρόθεσμα οικονομικά ένα τέτοιο project.
Πραγματικά αναρωτιέμαι. Μόνο στο δικό μου κλάδο μηχανικών εργαζόμαστε διαφορετικά προς τους (υποψήφιους ή μη) πελάτες μας; Περίεργα πράγματα.
-
Δεν μου αρκούν τέτοιοι έλεγχοι. Εγώ θέλω όταν θα έχω μία short list ακινήτων να έχω κάποιον ειδικό να μου δώσει λίστα τεχνικών bullets (τεχνικών παρεμβάσεων/ανακαίνιση/σοβαρά προβλήματα/επεμβάσεις) που πρέπει να γίνουν στο σπίτι ώστε να δω αν μπορώ να υποστηρίξω μακροπρόθεσμα οικονομικά ένα τέτοιο project.
Σαφώς και γίνεται αυτό, αλλά θα σου κοστίσει αρκετά χρήματα (έως και πολλά). Γιατί θα πρέπει ένα τεχνικό γραφείο ή ένας μηχανικός μαζί με τον αρχιτέκτονα να κάνουν αναλυση του τι χρειάζεται να βρουν τις τιμές και να σου τα παραθέσουν, αυτό για κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Δεν ξέρω τις τιμές στον κλάδο, αλλά ξέρω ότι δεν είναι κάτι φτηνό. Θα έρθει για παράδειγμα ο Χάρης με τον Κρούζερ παρέα, θα δουν τα πάντα στο ακίνητο και μετά θα βγάλουν τι θέλει αλλαγή, τι θέλει φτιάξιμο και πόσο κοστίζουν όλα αυτά σήμερα (γιατί σε 1 χρόνο μπορεί οι τιμές να είναι άλλες).
-
Καταιγίδα, είσαι πρόθυμος να πληρώσεις για αυτή την εργασία; Ο Φανης τα λέει σωστά.
-
wantone wrote:
Βάζω το χέρι στην τσέπη και βγάζω μία μάσκα για τον κορωνοϊό μόνο...
Εγώ αν είχα 600.000euro, θα είχα φύγει χθες από Ελλάδα. Όχι να πάω να αγοράσω και ακίνητο.
Το 600κ το ανεφερα γιατι αυτα ζητανε αυτοι που εχουν τα σπιτια. Εγω και να ειχα ουτε 150κ δεν θα εδινα για αυτα. Αλλα ετσι δεν γινεται συναλλαγη ουτε μπορεις να υποχρεωσεις καποιον να το δωσει σε τετοια διαφορα τιμης. Δεν νομιζω οτι θα ειχες φυγει απο Ελλαδα γιατι ειναι αλλη επιλογη αυτη. Αν ηθελες να φυγεις απο Ελλαδα φευγεις και τωρα με ευκαιρια οτι θελεις να φυγεις απο το σπιτι.
Απο την στιγμη που θελεις να ζησεις Ελλαδα και σου αρεσει η Αθηνα τοτε θελει τετοια χρηματα για να αγορασεις.
-
Σαφώς και γίνεται αυτό, αλλά θα σου κοστίσει αρκετά χρήματα (έως και πολλά). Γιατί θα πρέπει ένα τεχνικό γραφείο ή ένας μηχανικός μαζί με τον αρχιτέκτονα να κάνουν αναλυση του τι χρειάζεται να βρουν τις τιμές και να σου τα παραθέσουν, αυτό για κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Δεν ξέρω τις τιμές στον κλάδο, αλλά ξέρω ότι δεν είναι κάτι φτηνό. Θα έρθει για παράδειγμα ο Χάρης με τον Κρούζερ παρέα, θα δουν τα πάντα στο ακίνητο και μετά θα βγάλουν τι θέλει αλλαγή, τι θέλει φτιάξιμο και πόσο κοστίζουν όλα αυτά σήμερα (γιατί σε 1 χρόνο μπορεί οι τιμές να είναι άλλες).
Να υποθέσω ότι οι τιμές είναι ανάλογα τα γούστα του κάθε τεχνικού γραφείου και μηχανικού; Μάλλον κάπως έτσι είναι.
Για αυτό το ρόλο αυτό τον έχουν αναλάβει τα μεσιτικά, παρόλο που δεν παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στο σημείο αυτό.
-
Το 600κ το ανεφερα γιατι αυτα ζητανε αυτοι που εχουν τα σπιτια. Εγω και να ειχα ουτε 150κ δεν θα εδινα για αυτα. Αλλα ετσι δεν γινεται συναλλαγη ουτε μπορεις να υποχρεωσεις καποιον να το δωσει σε τετοια διαφορα τιμης. Δεν νομιζω οτι θα ειχες φυγει απο Ελλαδα γιατι ειναι αλλη επιλογη αυτη. Αν ηθελες να φυγεις απο Ελλαδα φευγεις και τωρα με ευκαιρια οτι θελεις να φυγεις απο το σπιτι.
Απο την στιγμη που θελεις να ζησεις Ελλαδα και σου αρεσει η Αθηνα τοτε θελει τετοια χρηματα για να αγορασεις.
Σίγουρα ανήκω σε άλλη κατηγορία πολιτών. Δεν καταλαβαίνω τις αναφορές σε ακίνητα των 600k. Δεν αφορούν εμένα.
Ευχαριστώ.
-
Να υποθέσω ότι οι τιμές είναι ανάλογα τα γούστα του κάθε τεχνικού γραφείου και μηχανικού; Μάλλον κάπως έτσι είναι.
Για αυτό το ρόλο αυτό τον έχουν αναλάβει τα μεσιτικά, παρόλο που δεν παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στο σημείο αυτό.
- Τις τιμές δεν τις γνωρίζω, οι επαγγελματίες του χώρου που έχουμε στο φόρουμ είναι πιο κατάλληλοι να απαντήσουν. Αλλά θυμάμαι ότι όταν έψαχνα για ανακαίνιση σπιτιού, οι τιμές που μου έδιναν απλά για την σχεδίαση και έλεγχο δεν ήταν χαμηλές. Μετά φυσικά έχει σημασία το 'όνομα' (εαν π.χ πας στον Αγιοστρατίτη θα πληρώσεις πολλά), τα υλικά που θα επιλέξεις, εαν θα επιλέξεις να έχουν αυτοί την επίβλεψη (εργολαβία) ή όχι, κλπ. Αλλά σίγουρα ένα επαγγελματίας που θα αφιερώσει 2-5 ημέρες για να σου πει αυτά που θές θα πληρωθεί και ανάλογα. Σκέψου τώρα να πρέπει να το κάνει για 2-3-4 σπίτια. Είναι μεγάλο το κόστος. Θυμάμαι ότι γνωστός μου (όχι φίλος μου) μηχανικός μου πήρε €200 (μαύρα εννοείται) για να κάνει έλεγχο στα πάντα και για νομιμοποιήσεις ήθελε άλλα €500. Εαν ήθελα να κάνει και άλλες εργασίες, ανέβαινε το κόστος. Και άλλα €200 πήρε ο δικηγόρος για έλεγχο τίτλων.
Φυσικά, μπορείς να πάρεις μια φορά την προσφορά και μετά με λίγο εμπειρία μπορείς να καταλάβεις τι θέλει ένα σπίτι και πόσο περίπου κοστίζει (τάξη μεγέθους, είναι €10.000 ή είναι €50.000). Εγώ όλες τις φορές που το έκανα αυτό, έπεσα πολύ κοντά σε αυτά που είχα υπολογίσει. Αλλά ήμουν από πάνω και τα υλικά ήταν όλα δικά μου (εκτός από βίδες, κάποιες σωληνώσεις κλπ.). Και φυσικά όλα έχουν σχέση με τα υλικά και το τι θες να βάλεις.
- Οι μεσίτες κακώς έχουν τέτοιο ρόλο (αν και θα έπρεπε) γιατί δεν είναι του χώρου, δηλαδή σπάνια είναι πολ. μηχανικοί, αρχιτέκτονες ή κάτι σχετικό. Συνήθως είναι παντελώς άσχετοι με τον χώρο (πωλητές κυρίως) που απλά έτυχε να κάνουν αυτή την δουλειά. Όσου έχω γνωρίσει στην Αθήνα (πάνω από 20), δεν είχαν καμία σχέση με 'μεσιτία', απλά έδειχνα το σπίτι και ήθελαν την προμήθεια, παντελώς άσχετοι με όλα τα άλλα. Δεν ήξεραν καν εαν τα σπίτια που μου έδειχναν είναι ΟΚ ή έχουν κάτι προς διευθέτηση.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!