-
Να μιλάμε για κατανάλωση και υπερβολική ρύπανση είναι τουλάχιστον ειρωνικό σε αυτό το φόρουμ. Απο τη μία εκθειάζουμε απο Φεράρι ως τα κωλοπειραγμένα σαξόραλα, και απ την άλλη μας πείραξε η κατανάλωση του SUV. Δηλαδή διπλά μέτρα και σταθμά
Για την ιστορία, το Santa Fe στρίβει, επιταγχύνει και φρενάρει πολύ καλύτερα απο το παλιό μου αυτοκίνητο (Seat Toledo) και είμαι σίγουρος οτι επίσης πολύ καλύτερα απο ορισμένα σύγχρονα 1.4 και 1.6 που κυκλοφορούν στους δρόμους. Όσοι νομίζουν οτι τα SUV είναι παγίδες θανάτου προφανώς δεν έχουν οδηγήσει ποτέ τους ένα.
-
Δεν είναι καθόλου διπλά μέτρα και σταθμά. Πόσες Ferrari κυκλοφορούν σε σχέση με τα SUV; Για κάθε Ferrari πρέπει να αντιστοιχούν κάπου 10.000 SUV. Η συλλογιστική σου δεν στέκει καθόλου. Αν, βέβαια, αντί για σαξόραλλα, Matiz, 307, Golf κλπ. έβλεπες να κυκλοφορούν Ferrari και Lamborghini, θα είχες δίκιο.
Δεν είναι ίδιον του Έλληνος η καταφυγή σε σοφίσματα.
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Δεν είναι καθόλου διπλά μέτρα και σταθμά. Πόσες Ferrari κυκλοφορούν σε σχέση με τα SUV; Για κάθε Ferrari πρέπει να αντιστοιχούν κάπου 10.000 SUV. Η συλλογιστική σου δεν στέκει καθόλου. Αν, βέβαια, αντί για σαξόραλλα, Matiz, 307, Golf κλπ. έβλεπες να κυκλοφορούν Ferrari και Lamborghini, θα είχες δίκιο.Τις Φερράρι τις έφερα ώς παράδειγμα. Το Santa Fe έχει τυποποιημένη κατανάλωση 11,4 λίτρα. Υπάρχουν ένα σωρό αυτοκίνητα με παραπλήσια ή μεγαλύτερη κατανάλωση (μεγάλα σεντάν, βανάκια τύπου Toyota Previa, μικρά σπόρ αυτοκίνητα κτλ), αλλά δεν ακούω κανέναν να λέει τίποτα γιαυτά. Μόνο τα σατανικά SUV φταίνε για όλα.
Δεν είναι ίδιον του Έλληνος η καταφυγή σε σοφίσματα.
Δέν είμαι έλληνας δηλαδή? Ρωμιός είμαι? Ή μήπως είμαι (φτού, φτού) κρυφοχριστιανός?
-
Άσε τις 'ονομαστικές' τιμές κατανάλωσης. Αυτές το ξέρουμε όλοι ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καλύτερα να κοιτάξεις τις μέσες καταναλώσεις όπως βγαίνουν απ'τις μετρήσεις των περιοδικών. Ενώ τα περισσότερα μεσαία και μεγαλομεσαία αυτοκίνητα κινούνται μεταξύ 10 και 15 λίτρων ανά 100 χλμ., τα πιο πολλά SUV ξεκινούν απ'τα 12 και καταλήγουν σε αστρονομικές τιμές. Με δεδομένο ότι ο στόλος των κανονικών αυτοκινήτων που κινούνται σε μια χώρα πρέπει να έχει μια μέση κατανάλωση περίπου 9 λίτρων/100 χλμ., είναι προφανές ότι υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σ'αυτήν την τιμή και στα SUV, των οποίων ο στόλος πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20 λίτρων/100 χλμ.
Δεν είναι σε καμία περίπτωση δυνατόν ένα όχημα που κενό ζυγίζει δύο τόννους, έχει μεγάλο, πολυκύλινδρο κινητήρα (άρα αυξημένες τριβές και απώλειες στον κινητήρα και στη μετάδοση, που θέλουν επιπλέον ενέργεια, δηλαδή καύση βενζίνης, για να υπερνικηθούν) και αεροδυναμική τούβλου να φτάσει ΠΟΤΕ την κατανάλωση οποιουδήποτε συμβατικού οικογενειακού, ακόμη κι ενός πολυμορφικού (εκτός αν μιλάμε για λιμουζίνες, που όμως αυτές είναι λίγες).
Η τυποποιημένη κατανάλωση, το επαναλαμβάνω, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο τρόπος που μετράται αυτή είναι εντελώς συμβατικός: Βάζεις το αυτοκίνητο να τσουλήσει τους κινητήριους τροχούς του για 4 χιλιόμετρα με ταχύτητα 90 και 120 χ.α.ω. κι έτσι βγαίνει η τυποποιημένη κατανάλωση.
11,4 λίτρα/100 χιλιόμετρα είναι μια τυποποιημένη (πλασματική δηλαδή) κατανάλωση που τη συναντάμε είτε σε πολύ βαριά οχήματα είτε σε οχήματα πολύ μεγάλων επιδόσεων (π.χ. αντίστοιχες τιμές έχω δει για διάφορες Ferrari). Όταν γεμίζεις το ρεζερβουάρ ή ελέγχεις τον υπολογιστή ταξιδιού, η τιμή κατανάλωσης που σου βγαίνει έχει καμία σχέση με την τυποποιημένη; Δε νομίζω.
-
Επίσης, να αναφέρω τις ιαπωνικές φτερούγες τις οποίες έχουμε επανειλημμένα αποθεώσει στο φόρουμ που καίνε 15-20λίτρα/100χλμ. Αυτες δεν είναι υπερβολή; Homologation special αυτοκίνητα καθημερινής χρήσης.
Και μη μας πεις ότι είναι λιγότερες από τα SUV γιατί δεν είναι και τόσο λίγες.
-
Οι φτερούγες όντως δεν είναι πια και τόσο λίγες, αλλά και πάλι δεν έχουν (ευτυχώς) φτάσει να είναι τόσο πολλές. Σ'αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι έχουν τόσο ακραία υψηλή κατανάλωση (πάνω από 30 λίτρα/100 χλμ. για τα EVO) που αποτρέπει πολλούς.
-
Οπα παιδια ΝΟΜΙΖΩ οτι το χανουμε......
Αρα ο Ψωνισμενος ΟΤΙ και να οδηγει Ψωνισμενος ειναι. Σωστα?
Αρα ΔΕΝ φταινε τα SUV αλλα αυτος που το παιρνει για επιδηξη.Και για να το γυρίσω..... στις συνθηκες τισ Αθηνας τωσα φτιαγμενα τι θελουν? εχουμε τους ανοιχτους δρομους?
Τοσα χαμηλωμενα???? Για τους δρομους σουροτηρια?
Τι να το κανεις το turbo στην πηγμαινη κηφησιας?
Τωσα sti - evo - rs - cosworth κ/λ/π? -
Ο χρήστης ping of death έγραψε:
Φιλε Δημητρη, απο το λιγο που σε ξερω απο δω μεσα στο φορουμ σε εκτιμω κ σεβομαι τις αποψεις σου. Αλλα μηπως εχεις παρεξηγησει μερικα πραγματα; Ας τα παρουμε με τη σειρα. Λεω πχ εγω οτι τα suv δεν ειναι αρκετα ασφαλη. Για ποιον ομως, ξερεις; Για μενα καταρχην, τον ετερο εμπλεκομενο σε τροχαιο με suv, οχι τον κατοχο του! Η παθητικη κ ενεργητικη ασφαλεια των suv, μια κ δεν εχω προθεση να αποκτησω ποτε, λιγο με απασχολει. Αυτο που με απασχολει ομως ειναι οτι ο προφυλακτηρας ενος suv φτανει περιπου εκει που τελειωνει η λαμαρινα της πορτας μου κ αρχιζει το παραθυρο. Οποτε αν ενα τετοιο οχημα με εμβολησει απο αριστερα, το κεφαλι μου θα βρεθει καπου μεταξυ βεντιλατερ κ κυλινδροκεφαλης!
Συνεχιζω. Λες οτι αρκετα suv ειναι κ μικροτερα κ οικονομικοτερα σε καταναλωση απο τα συμβατικα ΙΧ. Μηπως βασιζεσαι σε αμερικανικα standards; Γιατι εγω πιστευω οτι ισχυει το αντιθετο, τουλαχιστον για την Ελλαδα του Punto, του Yaris κ του 106 (για να μην πω του Atos, του Matiz κ του Sei..).
Οσων αφορα τον ισχυρισμο σου για την αντιθεση στα suv που πηγαζει απο φθονο επειδη ειναι ακριβα κτλ. Προσωπικα ζηλευω (με την καλη εννοια, οχι μνησικακα!) κ το λεω ευθεως, αυτον που εχει Μ3, γιατι μου αρεσουν τα γρηγορα αυτοκινητα, αλλα σε καμια περιπτωση αυτον που εχει Χ5! Αρα δεν πιστευω οτι τιθεται θεμα κομπλεξισμου προς τους κατοχους ακριβων αυτοκινητων. Κ στην τελικη νομιζω οτι καποιος που ειναι λατρης του off-road, με τα χρηματα ενος Χ5 μπορει να παρει ανετα ενα καλο οικογενειακο για εντος δρομου/πολης χρηση κ ενα καθαροαιμο τζιπ για εκτος κ να κανει καλυτερα τη δουλεια του στην καθε περιπτωση. Εγω αυτο θα εκανα αλλα κουμαντο στην τσεπη κ στα θελω του καθενος δεν μπορει να κανει κανεις κ ετσι πρεπει. Αν καποιος πιστευει οτι ειναι πιο πρακτικο για εκεινον ενα Maverick απο οποιοδηποτε μικρομεσαιας κατηγοριας αυτοκινητο, ακομα κ οταν ψαχνει να παρκαρει στην Καλλιθεα ή στα Πατησια πχ, εμενα μου περισσευει, αρκει να μην δυσχεραινει τη δικη μου -οδηγικη- ζωη. Αυτες ειναι οι προσωπικες μου αποψεις στο θεμα κ δεν εκφραζομαι εκ μερους ολων οσων δεν ειναι υπερ των suv για τους χ-ψ λογους αλλα -θελω να- πιστευω οτι κινουνται πανω σε αυτον αξονα πανω-κατω κ οχι σε εκεινο του κομπλεξισμου κ του φθονου.Πραγματικά ίσως να έχω παρεξηγήσει την οπτική γωνία αρκετών. Δεν αντιλλέγω σε αυτό και ζητώ συγνώμη άν έθιξα κάποιον.
Αυτό που λές για το SUV σε περίπτωση σύγκρουσης με άλλο αυτοκίνητο το ίδιο δεν θα συμβεί άν μία S class χτυπήσει ένα clio? Μπορεί να μήν είναι η υψομετρική διαφορά (που σίγουρά παίζει και αυτή ρόλο, όχι όμως πάντα προς όφελος του SUV), αλλά είναι η τεράστια διαφορά βάρους και παθητικής ασφάλειας που έχει το κάθε όχημα.
Για την κατανάλωση δεν νομίζω οτι μπορούμε να συγκρίνουμε ένα SUV με ένα αυτοκίνητο 1.6lt γιατι δεν γνωρίζω τόσο μικρού κυβισμού SUV's. Μπορούμε όμως να το συγκρίνουμε με αντίστοιχου κυβισμού αυτοκίνητα και σε παλιότερα posts Μου είναι αναφέρει πολλά οχήματα που έχουν αισθητά μεγαλύτερη κατανάλωση. Επίσης σε αυτό που αναφέρει ο skullone οτι είναι εικονική η χαμηλότερη κατανάλωση, δεν νομίζω οτι συμφωνω.. Δεν γνωρίζω αν γράφτηκε απο προσωπική εμπειρία, αλλά η κατανάλωση που΄δίνουν τα οχήματα απο την εταιρεία είναι πάνω κάτω αυτή που βιώνει ο οδηγός στις περισσότερες περιπτώσεις και προσωπικά έχω οδηγήσει αρκετά SUV που θέλουν λιγότερο gas απο συμβατικά οχήματα (αυτό όμως δεν σημαίνει οτι αρνούμαι οτι τα SUV's καταναλλώνουν πολύ. Αυτό είναι μια αλήθεια )
** Η απόκλειση τις αναγραφόμενης κατανάλωσης απο την εταιρεία για ένα συμβατικό όχημα και ένα SUV είναι ίδια, επομένως ένα SUV με χαμηλότερη κατανάλωση στα χαρτίά θα έχει και στην πράξη.
Γράφτηκε αρκετές φορές για άτομα που έχουν SUV και τους κρίνουν μερικοί αυστηρά που δεν είναι λασπωμένο . Μπορεί ένας κατοχος SUV να το είχε εχθες στο βουνό και σήμερα να το έπλεινε. **Πόσο ηθικό είναι να κακοχαρακτηρίσουμε λοιπόν κάποιον που δεν γνωρίζουμε **επειδή έχει ένα πεντακάθαρο όμορφο, ακριβό SUV?
Με σεβασμό,
Δημήτρης -
Όλες οι απόψεις σε αυτό το topic έχουν μία λογική.
Το θέμα είναι και εκεί είναι εμένα η αντίρρησή μου ότι αυτά τα X5, τα ML και τα cayenne (υπάρχουν και άλλα) τι διάολο εξυπηρετούν???
Τόσες μεγάλες οικογένειες έχουν οι ιδιοκτήτες τους, που δεν τους χωράνε τα μικρότερα??
Τόσο πολύ ραλίστες είναι όλοι τους που θέλουν οχήματα επιδόσεων που να μπορούν να πηγαίνουν και το χώμα???
Εφόσον όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν εγώ τι πρέπει να φανταστώ??
Είναι ή δεν είναι τα παραπάνω οχήματα μέσο επίδειξης πλούτου και δύναμης??? -
Ο χρήστης meco έγραψε:
Όλες οι απόψεις σε αυτό το topic έχουν μία λογική.
Το θέμα είναι και εκεί είναι εμένα η αντίρρησή μου ότι αυτά τα X5, τα ML και τα cayenne (υπάρχουν και άλλα) τι διάολο εξυπηρετούν???
Τόσες μεγάλες οικογένειες έχουν οι ιδιοκτήτες τους, που δεν τους χωράνε τα μικρότερα??
Τόσο πολύ ραλίστες είναι όλοι τους που θέλουν οχήματα επιδόσεων που να μπορούν να πηγαίνουν και το χώμα???
Εφόσον όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν εγώ τι πρέπει να φανταστώ??
Είναι ή δεν είναι τα παραπάνω οχήματα μέσο επίδειξης πλούτου και δύναμης???Σωστός ο meco.
Με τα λεφτά ενός ακριβού SUV παίρνεις ένα ωραίο και ευρύχωρο οικογενειακό, καθώς και ένα μικρότερο τζιποειδές (που συνήθως είναι και πιο ικανά από τα SUV εκτός δρόμου) για τις προσωπικές σου αναζητήσεις (λέμε τώρα! )
Προσωπικά πάντως, τους κατ'εξοχήν '4x4άκηδες' που γνωρίζω (κυνηγοί, ορειβάτες κλπ) βολεύονται πλήρως με ένα Samurai/Jimny ή ακόμα καλύτερα με Niva!
Υ.Γ.
Ειδικά το Cayenne Turbo δεν κατάλαβα ποτέ γιατί βγήκε... -
Ο χρήστης Jazzouras έγραψε:
Υ.Γ.
Ειδικά το Cayenne Turbo δεν κατάλαβα ποτέ γιατί βγήκε...Για να γίνει η Porsche κερδοφόρα, να μην κλείσει και να συνεχίσει να βγάζει 911, GT κλπ
-
Ρε παιδιά, είμαι στη Κηφισίας κάθε μέρα. Έχουν γίνει πλέον κοινότυπο (καθημερινό σχεδόν) θέαμα οι Πόρσε Καγιέν (οι περισσότερες S παρακαλώ ), απαστράπτουσες, με λαστιχάκι με 40άρι προφίλ, και τον κουστουμαρισμένο άψογα οδηγό τους να μιλάει στο κινητό.
Πότε γίναμε L.A. και δεν το πήραμε χαμπάρι;;
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
Υ.Γ.
Ειδικά το Cayenne Turbo δεν κατάλαβα ποτέ γιατί βγήκε...Για να γίνει η Porsche κερδοφόρα, να μην κλείσει και να συνεχίσει να βγάζει 911, GT κλπ
Ανάποδα τα λες! Η 911 πουλάει για να βγαίνει η Cayenne!
Πάντως χίλιες φορές θα προτιμούσα η Porsche αντί της Cayenne να είχε βγάλει το sports sedan που λίγο έλειψε να υλοποιηθεί, αλλά έμεινε στο συρτάρι λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε αρχές '90.
Και θα ήταν και τρόπον τινά, φυσική συνέχεια της γκάμας της.
Ακούς εκεί SUV! Ποιά? Η Porsche!
-
Ο χρήστης Jazzouras έγραψε:
Πάντως χίλιες φορές θα προτιμούσα η Porsche αντί της Cayenne να είχε βγάλει το sports sedan που λίγο έλειψε να υλοποιηθεί, αλλά έμεινε στο συρτάρι λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε αρχές '90.Και θα ήταν και τρόπον τινά, φυσική συνέχεια της γκάμας της.
Ακούς εκεί SUV! Ποιά? Η Porsche!
Κι εγώ θα ήθελα να δω σπορ σεντάν από την Πόρσε αλλά θα υπήρχε sibling rivalry με το άνω άκρο της γκάμας της Audi.
-
Ο χρήστης meco έγραψε:
Το θέμα είναι και εκεί είναι εμένα η αντίρρησή μου ότι αυτά τα X5, τα ML και τα cayenne (υπάρχουν και άλλα) τι διάολο εξυπηρετούν???Δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο παρα να προκαλούν ευχαρίστηση στους ιδιοκτήτες τους. Όπως και στο σπίτι σου βάζεις ένα ζωγραφικό πίνακα ή ένα μπουκέτο λουλούδια. Δεν είναι ανάγκη όλα τα πράγματα στη ζωή μας να εξηπηρετούν κάτι.
-
Με τις εξής όμως διαφορές:
- Τα λουλούδια και ο ζωγραφικός πίνακας ΔΕΝ καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο, και μάλιστα περισσότερο απ'όσο δικαιολογεί το είδος του αντικειμένου και η δουλειά που κάνει.
- Τα λουλούδια κι ο ζωγραφικός πίνακας δεν ρυπαίνουν, και μάλιστα δεν ρυπαίνουν δυσανάλογα με το τι δουλειά κάνουν.
- Δεν καίνε βενζίνη και, προφανώς, δεν καίνε υπερβολικά ποσά βενζίνης.
- Δεν είναι επικίνδυνα για τους χρήστες του δρόμου και για τις περιουσίες τους.
- Δεν είναι άσχημα.
- Σπανίως χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν ανοιχτά και δημοσίως ότι ο κάτοχός τους ξαφνικά απέκτησε λεφτά.
- Τα λουλούδια δεν χρησιμοποιούνται για να κάνει 'σ'μπάντα' ο πληβείος που έχει μικρότερο όχημα.
-
Ο χρήστης ClioDriver έγραψε:
Ρε παιδιά, είμαι στη Κηφισίας κάθε μέρα. Έχουν γίνει πλέον κοινότυπο (καθημερινό σχεδόν) θέαμα οι Πόρσε Καγιέν (οι περισσότερες S παρακαλώ ), απαστράπτουσες, με λαστιχάκι με 40άρι προφίλ, και τον κουστουμαρισμένο άψογα οδηγό τους να μιλάει στο κινητό.Για αυτό αγωνίζεται η ανθρωπότητα, τόσα χρόνια???
Κάτι στο δρόμο πήγε πολύ στραβά, για να δανειστώ και το σλόγκαν από τις μπλουζίτσες με θέμα την εξέλιξη του ανθρώπου... -
skullone, για κάποιο αδιευκρίνηστο λόγο έχεις ενα τρομερό μίσος (σε σημείο προκατάληψης πια) για τα SUV και να υποθέσω και για τα πιο καθαρόαιμα (?).
Παρόλα αυτά οσο και αν εκνευρίζομαι με τις απόψεις σου, τις σέβομαι και τις ακούω.
Αυτό που δεν μας εχεις απαντήσει ακόμα (και αν κάνω λάθος διόρθωσέ με), είναι πιο είδος οχήματος μπορεί να εξυπηρετήσει τις παρακάτω ανάγκες κάποιου, σύμφωνα πάντα με το δικό σου σκεπτικό.
Σημειώνω οτι η σχέση ανάμεσα στα παρακάτω πρέπει να είναι η AND, δηλαδή να ικανοποιούνται ταυτόχρονα όλες οι ανάγκες.
1.Μεγάλους εσωτερικούς χώρους
2.Δυνατότητα έλξης τουλάχιστον 1,5 τόνων
3.Μεγάλες δυνατότητες offroad
4.Αξιοπρεπείς επιδόσεις στην άσφαλτο
5.Ποιότητα κατασκευής
6.Πλούσιος εξοπλισμόςΠέρα απο αυτά και για να έρθω σε ορισμένα επιχειρήματα που χρησιμοποιείς συνέχεια.
α)Κατανάλωση.Σύμφωνοι είναι μεγαλύτερη απο τα μικρά επιβατικά.Αν δηλαδή αυτοί που παίρνουν SUV το γύριζαν στις μεγάλες Mercedes,BMW, κλπ θα καίγανε λιγότερο ? Η μήπως έχεις την εντύπωση πως το μέγεθος του αυτ/του αντικατοπτρίζει και την οικολογική συνείδηση του κατόχου του ? Δεν εχεις δει ποτέ ιδιοκτήτη μικρού αυτ/του να πετάει στους δρόμους απο το παράθυρο οτι σκουπίδια βρίσκει μέσα στο αυτ/το του ? Εγω βλέπω συνεχώς.
β)Ασφάλεια.Εχεις την εντύπωση πως αν σε βρεί ενα μεσαίο αυτ/το στο πλαι με 140 χλμ, έχεις περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης απο οτι αν σε βρει ενα SUV με τα ιδια χλμ ?
γ)Χώρος.Τι αντίστροφος 'ρατσισμός' είναι αυτός ? Μην πάρεις SUV για να χωράω εγώ ?
Τελικά η δική σου άποψη είναι οτι όλοι πρέπει να κυκλοφορούμε με σαξοραλα και clio ?
Τα λέμε.
-
Άρχισα κι εγώ να 'μισώ' τα μεγάλα οχήματα. Φιλικό μου άτομο είχε ατύχημα (ευτυχώς όχι σοβαρό), όταν ένα τζιπ έπεσε πάνω του και έκανε στην κυριολεξία πίτα το δεξί φτερό και ό,τι βρήκε από τον προφυλακτήρα. Το τζιπ δεν έπαθε σχεδόν τίποτα. Αν έπεφτε στην πόρτα του οδηγού, αναρρωτιέμαι τι θα γινόταν. Αυτά τα αυτοκίνητα είναι επικίνδυνα όπως έχουν κατασκευαστεί. Ο αρχικός λόγος κατασκευής τους ήταν να αντέχουν στις αντίξοες εκτός δρόμου συνθήκες, όμως κάποιοι τα παίρνουν ως άρματα μάχης για τον 'πόλεμο της ασφάλτου' εντός πόλεων.
Αντί να λυγίζουν και να σπάνε, εξασφαλίζοντας ένα μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης για τους επιβάτες αμφοτέρων των εμπλεκόμενων στη σύγκρουση οχημάτων, μένουν αλώβητα εις βάρος του 'κοινού' αμαξώματος. Πλέον δεν έχω λόγο να μην τα θεωρώ προϊόντα εγκληματικής συμπεριφοράς εκ μέρους των αυτοκινητοβιομηχανιών εις βάρος οδηγών που δεν έχουν την τύχη/δυνατότητα να επιλέξουν τέτοιο αυτοκίνητο. Ή που απλώς δεν γουστάρουν να αγοράσουν τέτοια τέρατα. -
Ο χρήστης Johnkok έγραψε:
....
Αυτό που δεν μας εχεις απαντήσει ακόμα (και αν κάνω λάθος διόρθωσέ με), είναι πιο είδος οχήματος μπορεί να εξυπηρετήσει τις παρακάτω ανάγκες κάποιου, σύμφωνα πάντα με το δικό σου σκεπτικό.
Σημειώνω οτι η σχέση ανάμεσα στα παρακάτω πρέπει να είναι η AND, δηλαδή να ικανοποιούνται ταυτόχρονα όλες οι ανάγκες.
1.Μεγάλους εσωτερικούς χώρους
2.Δυνατότητα έλξης τουλάχιστον 1,5 τόνων
3.Μεγάλες δυνατότητες offroad
4.Αξιοπρεπείς επιδόσεις στην άσφαλτο
5.Ποιότητα κατασκευής
6.Πλούσιος εξοπλισμός....
Αν δεν σε ενοχλήσει να απαντήσω εγώ πιο πιστεύω οτι ικανοποιεί όλα τα παραπάνω. Χωρίς τάση ειρωνίας θα έλεγα X5, Cayenne, Grand Cherokee, Land Cruiser..
Προσωπικά αφού οι δυνατότητες οff road είναι 1 apo ta 6 κριτήρια μόνο, θα κατέληγα σε κάποιο απο τα πολυτελή SUV's.Όποιος δεν έχει οδηγήσει SUV δεν νομίζω οτι μπορεί να καταλάβει το πόσο διαφορετική φιλοσοφία έχουν απο τα συμβατικά αυτοκίνητα.
Με τις εξής όμως διαφορές:
- Τα λουλούδια και ο ζωγραφικός πίνακας ΔΕΝ καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο, και μάλιστα περισσότερο απ'όσο δικαιολογεί το είδος του αντικειμένου και η δουλειά που κάνει.
- Τα λουλούδια κι ο ζωγραφικός πίνακας δεν ρυπαίνουν, και μάλιστα δεν ρυπαίνουν δυσανάλογα με το τι δουλειά κάνουν.
- Δεν καίνε βενζίνη και, προφανώς, δεν καίνε υπερβολικά ποσά βενζίνης.
- Δεν είναι επικίνδυνα για τους χρήστες του δρόμου και για τις περιουσίες τους.
- Δεν είναι άσχημα.
- Σπανίως χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν ανοιχτά και δημοσίως ότι ο κάτοχός τους ξαφνικά απέκτησε λεφτά.
- Τα λουλούδια δεν χρησιμοποιούνται για να κάνει 'σ'μπάντα' ο πληβείος που έχει μικρότερο όχημα.
Οι παραπάνω απόψεις θα μπορούσαν να απαντήθούν με ποικίλους τρόπους.
- Περισσότερο δημόσιο χώρο καταλαμβάνουν πάρα πολλά οικογενεικά αυτοκίνητα απο ένα SUV. Εύκολα το διαπιστώνουμε αυτό online στα websites εταιρειών.
2-3. Όλα τα αυτοκίνητα ρυπαίνουν. ΠΟλλά οικογειακά περισσότερο απο ένα SUV. Πολλά πειραγμένα μικρά περισσότερο απο ένα SUV. - Οποιοδήποτε αυτοκίνητο μπορεί να αποβεί επικινδηνο. Υπάρχουν μάλιστα τροχαία ανάμεσα σε SUV με συμβατικό όχημα που λόγο υψομετρικής διαφοράς το SUV κυριολεκτικά τινάχτηκε στον αέρα με τραγικό θάνατο για τον οδηγό του, όταν ο άλλος οδηγός δεν έπαθε τίποτα. Παίζει ρόλο το πώς θα συμβεί το ατύχημα, αλλα ΔΕΝ αμφησβητώ οτι στατιστικά το SUV είναι αρκετά επικύνδηνο σε ένα χτύπημα σε ένα χαμηλότερο αυτοκίνητο.
- Είναι υποκειμενικό. Δεν μου αρέσουν τα SUV's αλλά πολλοί τα θεωρούν όμορφα. Σε πολλούς δεν αρέσει και ο Picasso. Δεν σημαίνει κάτι αυτό
- Αυτό ίσως συμβαίνει στην Ελλάδα όπου τα SUV είναι ακριβά . Εύκολα δείχνω οτι έχω χρήματα και με μία S class. Γιατί ο κάτοχος να δείξει την οικονομική δυνατότητα του με ένα SUV και όχι με μία S class ? Και φυσικά τι ενοχλεί του υπόλοιπους άν κάποιος έχει χρήματα και αγοράζει κάτι ακριβό. Και εγώ φοράς Armani κοστούμι , so what? Είναι κακό;
- Τα φώτα που αναβοσβήνουν στην Ελλάδα μικρά αυτοκίνητα 1400cc για να κάνει στην άκρη ο αργός οδηγός που όμως έχει μεγαλύτερο αυτοκίνητο θα έπρεπε να καταργηθούν;
Με σεβασμό προς κάθε άποψη,
Δημήτρης
SUV: Μόδα ήταν και πέρασε... Ευτυχώς