-
Διορθώνω ενα συντακτικό λάθος μυ στο προηγούμενο post Που μπορεί να δημιουργήσει λάθος έννοια:
Αν δεν δεχόμουν άποψη άλλων ανθρώπων με σπουδές που δέν είναι αντίστοιχες των δικών μου, τότε δεν θα συνεργαζόμουν επαγγελματικά στην έρευνα μου με αντίστοιχα άτομα.
Ευχαριστώ ,
Δημήτρης -
Ο χρήστης dimitrios2004 έγραψε:
Μάλιστα. Τώρα καταλαβαίνω γιατί ζητάς αποδείξεις και τεκμηριώσεις για όλα.
Ο ελεύθερος άνθρωπος έχει κριτική ματιά και ικανότητα αξιολόγησης πέρα από τα απόλυτα κριτήρια πειραμάτων και τα αποτελέσματα τους. Επίσης, δεν χρειάζεται κάποια !#@$#@ επιστημονική τεκμηρίωση ότι ένα απλό SUV όπως το HRV θα κάνει κομμάτια έναν μοτοσυκλετιστή που θα τον πάρει πανεύκολα από κάτω, τη στιγμή που ένα τουίνγκο θα προκαλέσει σαφώς μικρότερη ζημιά. (συγγνώμη για την ασχήμεια του παραδείγματος).
Επίσης, το ότι έχεις τελειώσει ΜΙΤ (μακάρι να είχα τελειώσει και εγώ) δε σημαίνει ότι έχεις αποκτήσει την κυριαρχία να δέχεσαι ή να μη δέχεσαι απόψεις ή τη δική μας εκτίμηση. Μπορείς να αντιλέγεις, αλλά όχι να μας παραθέτεις τις καθόλα αξιοσέβαστες σπουδές σου ως τεκμήριο ανώτερης δυνατότητας κρίσης και σκέψης. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ, αν ζεις και εργάζεσαι στις ΗΠΑ εμένα (έχοντας πάρα πολλά τεκμήρια πια) αυτό μου κάθεται πολύ αρνητικά στο στομάχι, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.
Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι σε κατηγορώ. Σε κρίνω όμως με όλη την ελευθερία που μου έχει δώσει το μυαλό μου, που δεν περιορίζεται από τις κατώτερες σπουδές μου.
ΑΙΝΤΕ ΠΙΑ.Το ύφος σου είναι άκρως προσβλητικό , αλλά θεωρώ σκόπιμο να σου απαντήσω.
΄΄Ως άνθρωπος που ασχολείται με την έρευνα όταν κάνω συζήτηση και στα επιχειρήματα μου χρησιμοποιώ πηγές απο papers, οφείλω να μεταφέρω με ακρίβεια αυτά που έχω διαβάσει.
Αν δεν δεχόμουν άποψη άλλων ανθρώπων με σπουδές αντίστοιχες των δικών μου, τότε δεν θα συνεργαζόμουν επαγγελματικά στην έρευνα μου με αντίστοιχα άτομα.
Το να ζητήσω τις πηγές απο κάποιον όταν αναφέρεται σε paper είναι κατι που γίνετια πάντα..
Ίσως απο την εμπειρία σου να μήν έχεις δημοσιεύσει ένα ερευνητικό project σου και θα δεχτώ το ύφος σου ώς έλειψη γνώσης του πόσος κόπος απαιτείται απο κάποιον για να το πετύχει αυτό.
Αυτό που λες για το ατύχημα το βρίσκω ατυχές. Δεν μπορείς να γενικεύεις τα πάντα βάση ενός μόνο παραδείγματος. Αλλίως αντιτίθεσαι με τα επίσημα crash test που σε λίγες μεν περιπτώσεις σε διαψεύδουν πλήρως.
Λυπάμαι που σε στεναχορεί που μένω USA, αλλά όπως βλέπεις δεν αρνήθηκα να σου απαντήσω παρόλο τον τρόπο σου. Εσύ όμως δεν προσπάθησες να είσαι λίγο ευγενικός ΄
Και για πληροφόρηση σου για την καταγωγή μου που προσβάλεις, είμαι Αμερικάνος, απο πατέρα Αμερικάνο και η μόνη μου σχέση με Ελλάδα είναι η μητέρα μου. Παρ'ολα αυτά μιλάω καλά Ελληνικά και αρχαία Ελληνικά που νομίζω δείχνει τον σεβασμό μου προς τον τόπο σου. Σεβάσου λοιπόν και τον δικό μου..Με ειλικρινη εκτίμηση,
ΔημήτρηςΣαφέστατα και καταλαβαίνω και χαίρομαι για το ύφος σου το οποίο είναι προσεγμένο όπως, ενδεχομένως, θα πρεπε να είναι και το δικό μου. Αν έχεις μεγαλώσει όμως σε σκληρό περιβάλλον μαθαίνεις να σέβεσαι την άποψη κάθε ενός και να την αντικρούεις πρώτα στο επίπεδο γνώσεων και κατανόησης του και μετά με το βαθμό γνώσεων και εξυπνάδας σου, όπως και να μη χτυπάς με το γάντι αλλά απευθείας.
Και όσον αφορά έρευνα και δημοσιεύσεις... Πολλά έχω κάνει και ξέρω πολύ καλά τι πρέπει και τι όχι σε γραφή ομίλία και δημοσιεύσεις αλλά δεν δηλώνω ΚΑΙ ΠΙΟ μορφωμένος γιατί δεν είμαι. Και πατέντα στο όνομα μου έχω και έρευνα έχω κάνει (χωρίς δημοσιεύσεις ρε γμτ γιατί έχω ανώτερες σπουδές μόνο) και έχω λερώσει τα χέρια μου όσο δεν μπορείς να φανταστείς και άλλα πάρα πολλά...
Για αυτό δεν μπορώ δηλώσεις του στυλ έχω κότερο, πάμε μια βόλτα...
Συγγνώμη για το σκληρό ή αγενές ύφος μου αλλά... έτσι είμαι και δεν κρύβομαι.
Για αυτό και πολλές φορές στο φόρουμ και αλλού έχω γράψει ...χοντράδες αλλά και για αυτό πάντοτε απο κάτω υπάρχει το όνομα μου. -
Ο χρήστης dienekes έγραψε:
ΥΓ προς dienekes: ε, οχι και δευτεροκλασατος και υπερτιμημενος ο Asimov. Δεν λεω οτι ειναι ο καλυτερος αλλα ορισμενα γραπτα του ειναι εξαιρετικα.
Crash course in SF: Ursula LeGuin, Philip K. Dick, Harlan Ellison, Roger Zelazny, Norman Spinrad. Και αν επιμένεις στην δεκαετία του '50, Robert Heinlein.
Και όσο για το θέμα, μην κρίνεις τον άνθρωπο από το 'κοστούμι' του. Μου θυμίζει κάποιους που θεωρούν 'αδελφές' αυτούς που οδηγούν 'γυνακεία αυτοκίνητα', όπως το Twingo ή το Matiz.
Δυο τινα. Πρωτο. Τον ανθρωπο δεν τον κρινω απο το «κοστουμι», ασε που δε θεωρω «κοστουμι» το αυτοκινητο. Περασα (και ξεπερασα) το να μ’ απασχολει πως ντυνεται, κυκλοφορει, γ#$%ει ο διπλανος μου. ΟΜΩΣ. Ζουμε σε μια επιγεια κολαση. Αναλωνουμε μερος της ζωης, του ελευθερου χρονου, της αυτοδιαθεσης μας επιχειρωντας να μεταφερθουμε απο τη μια στην αλλη ακρη της κολασης για δουλεια, αναγκη, (καταπιεσμενη) ψυχαγωγια. Κι οι αλλοι απο μας φροντιζουν να μας βαζουν εμποδια, αποκτουν (δε μ’ απασχολει πως, ποσο) θηρια που ρυπαινουν, πηζουν, δυσκολευουν κι αλλο την μετακινηση, την προσβαση. Κριτηριο ειναι για τους πολλους η ανεση στο καβαλημα του πεζοδρομιου γιατι στην Ι.Μεταξα περναει το τραμ και δεν εχει να παρκαρεις, γιατι αν το σκαρφαλωσεις στο της Σολωνος πας ευκολα στα «Γουρουνακια», η αφ’ υψηλου θεα στους αλλους μπλοκαρισμενους κατα τις 8.30 π.μ. στην Κατεχακη, οτι «γουσταρουν τα γκομενακια» ή οτι εισαι γκομενακι. Και τα κακομοιρα τα SUV, πολλα εξαιρετικα τεχνολογικα κι ιδανικα για τον απενοχοποιημενο επαρχιωτη, υποδυονται το status symbol ενω φυλακιζονται στην τερατουπολη, αντι ν’ αφεθουν ελευθερα στη φυση, να σκαρφαλωνουν βουνα αντι πεζοδρομια και να διασχιζουν ρυακια αντι διασταυρωσεις. Και συναγωνιζονται με φορτηγα, πουντοσαξοραλα, παπακια-δολοφονους, βιομηχανιες ποιο θα μας ταϊσει με περισσοτερο δηλητηριο, ποιο θα μας αποτελειωσει. Δε φταινε βεβαια. Και τα λιονταρια ειναι για τη ζουγκλα, αμα μου καυ#$%σει και παρω ενα για το διαμερισμα μου θα με πανε φυλακη... Μην τα απαγορευετε, ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΣΤΕ τα. Δε ζουμε μονοι μας σ’ αυτον τον κοσμο, πριν το «κομματι» μας ερχεται ο συνανθρωπος-συμπολιτης. Τελεια και παυλα.
Δευτερο (SF). Ολοι καλοι αυτοι που προτεινεις, μπορει και καλυτεροι δεν αντιλεγω. Ομως διαφορετικοι. Ο Asimov εχει το κοινο του γιατι εχει πολλες (σπανιες) ιδιαιτεροτητες. Κι οπως εγραψα καπου παραπανω αν ψαχνεις κατι εξαιρετικο κοιτα και τον Λεμ. -
αγαπητοί φίλοι χαίρομαι που το θέμα σας ενδιαφέρει..διαβάζοντας όμως τις δημοσιεύσεις δεν μπορώ παρά να κάνω κάποιες επισημάνσεις..
η βασικότερη είναι πως ελάχιστοι ασχολήθηκαν με την ουσία της κίνησης που έγινε στο Παρίσι..αυτό που εγώ παρατήρησα είναι μια γραμμή ορισμένων πως πιθανόν όλα αυτά να είναι έχουν αφετηρία τον φθόνο προς τους έχοντες και κατέληξα τελικά να αναρρωτιέμαι ποιος έχει τα συμπλέγματα..είναι πολύ τυπικό και πολύ ελληνικό αυτό που λέγεται...'αυτά τα λένε αυτοί που μας ζηλεύουν'..γι'αυτό και οι απαντήσεις του τύπου 'τα έχουν και μαγκιά τους και θα τα κυκλοφορούν όπου θέλουν και όλα τα λέτε επειδή εσείς δεν μπορείτε να τα αποκτήσετε'
είναι η ίδια ακριβώς νοοτροπία που αποτελεί τροχοπέδη στην ποιοτική ανάπτυξη αυτής της χώρας..διότι με την λογική αυτή και γώ αν έχω την δυνατότητα να αγοράσω ένα άρμα Leopard θα πρέπει να το κυκλοφορώ 'όπου γουστάρω' και να αποδίδω στον φθόνο των υπολοίπων τυχόν αντιδράσεις
το ζήτημα δεν είναι (μόνο) οικονομικό..και στις χώρες που ανακύπτουν τέτοια θέματα τα κίνητρα δεν είναι πάντα τόσο ταπεινά..γι'αυτό ανέφερα την Ιαπωνία και άλλες ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες και όχι την συμπλεγματική όπως φαινεται Ελλάδα..η συμβίωση σε μια κοινωνία είναι κάτι που απαιτεί θυσίες..και από τα πρώτα που θυσιάζονται στις σύγχρονες κοινωνίες είναι ο ατομισμός προς όφελος του συνόλου..
για τον ειδικότερα Δημήτριο κάποια λόγια..
αγαπητέ φίλε σε σέβομαι ως συνομιλητή, όπως και τον καθένα εδώ μέσα..σου αποδίδω τα εύσημα επειδή αποφεύγεις τις φραστικές ακρότητες..η οποιαδήποτε άποψη διατυπώνεις είναι σεβαστή αλλα εμένα με έχεις χάσει από την αρχή των δημοσιεύσεών σου διότι υπέπεσες σε ένα σοβαρό λάθος.προσωπικά επειδή αγνοώ την πραγματική ταυτότητα οποιουδήποτε εδώ μέσα (όπως και εσύ όλων των συνομιλητών σου) φροντίζω επιμελώς να μην συνοδεύω τις απόψεις μου με τα περιουσιακά μου στοιχεία και τις ακαδημαικές μου δάφνες για να τους προσδώσω κύρος...θεωρώ πως όταν διατυπώνουμε απόψεις φροντίζουμε να μένουμε σε αυτές χωρίς προλόγους και διευκρινήσεις..αν τα επιχειρήματά μας είναι στέρεα οι απόψεις μας θα έχουν την ανάλογη βαρύτητα..το ίδιο εκτιμώ και στους συνομιλητές μου εδώ μέσα
φυσικά ένας επιπλέον λόγος μπορεί να είναι πως πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο από μας..και με την δική μας έπαρση απλά να δείχνουμε μικρότεροι τελικά και αστείοι..
όσο για την αναφορά στην δεκαετία του 50 είχε μοναδικό σκοπό να σου επισημάνει πως δεν απευθύνεσαι κατ'ανάγκη σε κοινό ιθαγενών που πρέπει να έρθει στην αμερική να δεί φτηνό αυτοκίνητο 40 χιλιάδων ευρώ..
αν απαλλάξεις το λόγο σου από προσδιορισμούς που νομίζεις τον κάνουν να φαντάζει περισσότερο έγκυρος ίσως να βρείς μεγαλύτερη ανταπόκριση
πάντα με εκτίμηση και σεβασμό προς όλους
-
Εγώ δεν έχω πρόβλημα με την ύπαρξη τους, φαντάζομαι κάποιο λόγο θα έχουν αυτοί που τα αγοράζουν, αρκεί να σέβονται και τους άλλους, αλλιώς θα γίνουμε ζούγκλα όπου θα κυριαρχεί το μεγαλύτερο.
Προσωπικά δεν τα προτιμώ διότι δεν μου αρέσουν , έχουν μειονεκτήματα σημαντικά στην οδική συμπεριφορά τους και εν τέλει δεν τα θεωρώ χρήσιμα για εκεί που εγώ κινούμαι..
Την μόνη ένσταση που έχω είναι, ότι με το ύψος τους, εμένα προσωπικά με ενοχλούν στην εθνική αν βρεθώ πίσω τους, διότι σου περιορίζουν σημαντικά το οπτικό πεδίο το ίδιο συμβαίνει με τα van και τα φορτηγά τα οποία όμως είναι επαγγελματικά και τουλάχιστον το ΣΚ απαγορεύεται να κυκλοφορούν .
Πάντως πρέπει το κράτος να αναθεωρήσει τον τρόπο φορολόγηση τους και τουλάχιστον μην τους δίνει φορολογικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων αυτοκινήτων... -
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Πάντως πρέπει το κράτος να αναθεωρήσει τον τρόπο φορολόγηση τους και τουλάχιστον μην τους δίνει φορολογικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων αυτοκινήτων...Αυτο οντως δεν το χω καταλαβει.. Δεν εχουν καμια σχεση με τα off-road animals( ) 4x4 κ τα επαγγελματικα..
Οριστε ενας επιπλεον λογος που επιλεγει να αγορασει καποιος V8 SUV εναντι μιας λιμουζινας. Κατα3οδευεται να τ'αγορασει αλλα συνεχιζει τη ζωουλα του πληρωνοντας λιγοτερα σε φορους.. Κ πουλαει κ μουρη που μια 5αρα δεν το κανει(επειδη 'βγαινει κ σε 520 κ εχει γεμισε ο τοπος')..Το να δει3ουν λιγη κινητικοτητα οι υπευ8υνοι οσο τρεχουν τα πραγματα δεν ειναι κακο.
Αλλα το τοπικ ειναι για το Παρισι κ το Λονδινο.. -
Ο χρήστης xtkz έγραψε:
Αλλα το τοπικ ειναι για το Παρισι κ το Λονδινο.. ]
Tότε γιατί ασχολούμαστε????
-
Από την στιγμή που η φάση στην Αθήνα στους δρόμους είναι 'ο θάνατος σου η ζωή μου'
ή θα μπει σε όλα τάξη ή θα συνεχίσει η αναρχία και σε λίγο θα κυκλοφορούμε με τανκς.....Μηχανάκια κάνουν σούζες
Αν πας βράδυ παραλιακά στο Σούνιο είσαι υποψήφιος για μετωπική
Στα παρκαρίσματα σου χτυπάνε το αμάξι και δε λες τίποτα
Τρέχουμε όπου θέλουμε με όσο θέλουμε
Σταματάμε όπου θέλουμε
Κορνάρουμε
Χωνόμαστε στην κίνηση
Κάνουμε σφήνες δίχως αύριο
Βάζουμε 8 200άρια ηχεία
Δεν φοράμε ζώνες - κράνη
Κυκλοφορούμε ανασφάλιστοι
Υπάρχουν αμάξια φουγάρα
Οι πεζοί περπατάνε χύμα
κλπ, κλπΤα τζιπ είναι πταίσμα
Βέβαια αν συμμαζευόταν η κατάσταση σε όλα τα παραπάνω τότε μάλλον και τα τζιπ δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης.
Φαντάζομαι όμως ότι αυτός που έχει τζιπ και σκέπτεται λογικά δεν θα κατέβει στο Κολωνάκι με αυτό (όπως κάνουν κάποιοι κάφροι που έχουν την απάιτηση να περάσουν με XC90 από τα μικρά στενάκια) -
Ο χρήστης theios έγραψε:
..
προσωπικά επειδή αγνοώ την πραγματική ταυτότητα οποιουδήποτε εδώ μέσα (όπως και εσύ όλων των συνομιλητών σου) φροντίζω επιμελώς να μην συνοδεύω τις απόψεις μου με τα περιουσιακά μου στοιχεία και τις ακαδημαικές μου δάφνες για να τους προσδώσω κύρος...θεωρώ πως όταν διατυπώνουμε απόψεις φροντίζουμε να μένουμε σε αυτές χωρίς προλόγους και διευκρινήσεις..αν τα επιχειρήματά μας είναι στέρεα οι απόψεις μας θα έχουν την ανάλογη βαρύτητα..το ίδιο εκτιμώ και στους συνομιλητές μου εδώ μέσα
..όσο για την αναφορά στην δεκαετία του 50 είχε μοναδικό σκοπό να σου επισημάνει πως δεν απευθύνεσαι κατ'ανάγκη σε κοινό ιθαγενών που πρέπει να έρθει στην αμερική να δεί φτηνό αυτοκίνητο 40 χιλιάδων ευρώ..
..Προσωπικά πιστεύω οτι όταν μιλάμε για έρευνα είναι σκόπιμο να γνορίζουμε που απευθυνόμαστε. Το να επικαλείται κάποιο άτομο αναφορές απο επιστημονικά papers, οφείλω να του πω οτι είναι η δουλεία μου αυτή και γνορίζω πολύ καλά πότε γίνεται παραποίηση.
Για πληροφόρη θα σου αναφέρω οτι η οποιαδήποτε παραποίηση επιστιμονικύ paper είναι παράνομη. Θεώρησα σκόπιμο λοιπόν να αναφέρω οτι ασχολούμαι με την έρευνα και θα ήθελα αν ήταν εφικτό να μελετήσω τα papers. Αν αυτό ενοχλεί δεν θα επαναληφθεί.
Τα περουσικαά στοιχεία του καθενός φυσικά και δεν με αφορούν, αλλα και δεν νομίζω οτι γνορίζω το τι έχει ο καθένας.
Προφανώς επιλέγω να μην κοινοποιώ το ονομά μου στο forum, αλλά δεν ισχύει το ιδιο και σε ενα pm.
Το παραδειγμά σου για την Ελλάδα του 50 συγνώμη αλλα το βρίσκω ατυχες. Σου επαναλαμβάνω οτι δεν έχω ιδεα για το πως ήταν η Ελλάδα του 50 και αυτα που είπα ήταν τα επιχειρήματα μου απλά. Συνεχίζω να επιμένω οτι εδω κυκλοφορούν πολυ περισσότερα ακριβά οχήματα και ένα ακριβό όχημα δεν εινα κατι πέρα απο το συνηθισμένο. Μπορεί να το έχει μεγάλη μερίδα του κόσμου. Συνεχίζω να πιστεύω οτι στην Ελλάδα υπάρχουν ακριβά οχήματα, αλλά είναι απλησίαστα για το μεγάλύτερο ποσοστό του κόσμου. Αν αυτό με κάνει να θεωρώ την Ελλάδα χώρα του 50'.. τοτε λυπάμαι. Αλλά κρίνω με αυτα που έχω δει και μόνο.Με εκτίμηση,
Δημήτρης -
Ασχολούμαστε με το θέμα διότι στην Ελλάδα οι βραχιόσαυροι πολιτικοί μας μπορεί να ξυπνήσουν και να αποφασίσουν ότι απαγορεύεται η κίνηση σε οτιδήποτε έχει κινητήρα >1000-1400 κ.εκ. Τις ημέρες που η συγκέντρρωση της ατμόσφαιρας σε ΝΟχ(ή CO ή SO2?) είναι (από μνήμης) 300-350 mg/lt -με όριο ασφαλείας 130mg/l(?)- θα έπρεπε. Με 46o C στην Αθήνα το θεωρώ θεμιτό αν όχι απαραίτητο!
Στο παρίσι η κίνηση αυτή ήταν τολμηρή αλλά ορθότατη.Η F40 δεν είναι ότι δεν μολύνει. Ας αρχίσουμε με κάποια βασικά. Μέγιστη μόλυνση έχουμε κατά τις θερμές μέρες του θέρους και δη μεσημεριανές ώρες:
α) Επειδή η θερμοκρασία αέρα δεν ευννοεί την άνοδο των ρύπων (δεν είναι σημαντικά θερμότεροι από τον αέρα)
β) Τη νύχτα έχουμε συμπύκνωση (condensation) της υγρασίας. Δημιουργούνται σταγονίδια όπου προσροφούνται οι ρύποι. Με την θέρμανση του αέρα το πρωί τα σταγονίδια ανέρχονται και μεταφέρουν τους ρύπους σε μεγαλύτερο ύψος όπου δεν αποτελούν ΑΜΕΣΗ απειλή στο αστικό περιβάλλον. Η συσσώρευση κατά τις μεσημεριανές ώρες έχει να κάνει με την νηνεμία και την χαμηλή πυκνότητα του αέρα (το οποίο δεν ευνοεί την διάχυση).
Η νύχτα έχει 2 χαρακτηριστηκά που καθιστούν αδιάφορη(περιβαλλοντικά) την όποια τέτοια βόλτα:
α) Δεν κυκλοφορούν πολλά αυτοκίνητα και η αραίωση είναι πλησίον του 10000:1 ή και 100000:1 αφαιρώντας την αξία μνημόνευσής τους.
β) Λόγω ψύχους και θερμικής αναστροφής η ατμόσφαιρα είναι καθαρή και καθαρίζει ξανά το πρωί.Δημήτρη, μιάς και αναφέρθηκες στις σπουδές σου... Τι σπούδασες (σε pm για να μην ενοχληθούν με τάσεις 'επίδειξης' οι υπόλοιποι). Υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο δημοσιευμένες επιστήμες. Η περιβαλλοντική μηχανική είναι σε μεγάλο βαθμό εμπειρική και πολλά στοιχεία προέρχονται από μη δημοσιεύσιμες παρατηρήσεις σε εργαστήρια και στο πεδίο... Μια π.χ. μέτρηση CO2, CO ή O3 (όζον) στο γραφείο του καθηγητή παραμένει απιστημονική γνώση (προσωπικό αρχείο). Δεν είμαι εντελώς άσχετος με το τι είναι paper αλλά αυτά δεν είναι σε επαρκή αυθονία στον τομέα μου. Οι πανεπιστημιακές σημειώσεις είναι πολλές φορές η μόνη αναφορά σε πολλά θέματα, δυστυχώς.
-
Ποιος είναι ο λόγος (S600+750)/Grand Cherokee
Προτείνεται ως άσκηση στον αναγνώστη . sic
get a sunbed, check out the girls
let Inet be, it's summer! -
Από αλλού ξεκίνησε το topic, αλλιώς εξελίχθηκε κι αλλού φαίνεται να καταλήγει
Ομολογώ δεν είχα την υπομονή να διαβάσω ολόκληρα τα άρθρα και τις νομολογίες της Γαλλικής κυβέρνησης για τα SUV, θα ήθελα όμως να τοποθετηθώ κι εγώ σε μερικά σημεία, ελπίζοντας πως 'πιάνω' σωστά την ουσία των όσων διάβασα μέχρι εδώ:
α) Είμαι της άποψης ότι οι όποιες κρίσεις κάνουμε πρέπει κατά κανόνα να γίνονται στο πλαίσιο στο οποίο αναφέρεται αρχικά το αντικείμενο το οποίο κρίνουμε/σχολιάζουμε.
Ως εκ' τούτου, εγώ αδυνατώ να κρίνω την ανάγκη ύπαρξης τέτοιου νόμου περί SUV στο Παρίσι, απλούστατα διότι δεν έχω πάει ούτε μια φορά στην πόλη αυτή.
β) Αν αποφασίσουμε να μεταφέρουμε το αντικείμενο προς σχολιασμό (SUV) από το πρωτογενές του πλαίσιο (Παρίσι) στη δική μας πραγματικότητα (Αθήνα), τότε είναι χρήσιμο νομίζω να αναγνωρίζουμε έστω και σαν πιθανότητα πως ότι πούμε (σχολιάσουμε, κρίνουμε) δεν ισχύει (εκφράζει) απαραίτητα στο πρωτογενές πλαίσιο του αντικειμένου.
Ως εκ' τούτου, μεταφέροντας το αντικείμενο (SUV) στη δική μας πραγματικότητα (Αθήνα) συμφωνώ με τον theio πως η ραγδαία τους εξάπλωση στην πόλη μας στηρίζεται περισσότερο σε αίτια εντυπωσιασμού παρά λειτουργικότητας/χρηστικότητας. Δηλαδή αδυνατώ να καταλάβω πως μπορεί ένα SUV να είναι συνολικά λειτουργικότερο/χρηστικότερο από ένα συμβατικό αυτοκίνητο μέσα σε μια πόλη όπως η Αθήνα (υπερβολικά στενοί δρόμοι, τεράστιο πρόβλημα παρκαρίσματος, υπερβολικό πρόβλημα κίνησης που μεταξύ άλλων δημιουργεί και μεγάλο πρόβλημα κατανάλωσης/ρύπανσης, κλπ, κλπ).
γ) Ανεξάρτητα από το πρωτογενές πλαίσιο, υπάρχουν τομείς στους οποίους μπορεί ευκολότερα να αναχθεί ένα θέμα (έστω κι αν αποτελεί παράγωγο του πρωτογενούς αντικειμένου) χωρίς να κινδυνεύει πολύ να ξεφύγει από την οσυία. Δηλαδή, η πρακτική 'πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι' (δηλαδή, 'φταίνε τα SUV, απαγορέψτε τα') είναι κάτι που το αντιλαμβάνονται (αξιολογούν) ευκολότερα (ευνοϊκά ή δυσμενώς) περισσότεροι άνθρωποι, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες του πρωτογενούς πλαισίου.
Δηλαδή, προσωπικά με βρίσκει αντίθετο η παραπάνω πρακτική ('φταίνε τα SUV, απαγορέψτε τα'), χωρίς να χρειάζεται απαράιτητα να γνωρίζω τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο Παρίσι. Κι αυτό διότι τέτοιες πρακτικές είναι αφενός ρατσιστικές κι αφετέρου καθεστωτικές.
Κλείνοντας, η δική μου στάση απέναντι στα SUV στην Αθήνα είναι πως: αφενός τα θεωρώ άχρηστα και (όπως άλλες κατηγορίες αυτοκινήτων) μέσα επίδειξης & εντυπωσιασμού κι αφετέρου δεν με ενοχλεί η παρουσιά τους μέσα στην Αθήνα, τουλάχιστον όχι περισσότερο (ή λιγότερο) απ' ότι με ενοχλεί η παρουσία άλλων κατηγοριών αυτοκινήτων.
ΥΓ. Επειδή έτυχε να ζήσω 4 χρόνια στην Βοστώνη, θα ήθελα να συμφωνήσω με τον Dimitrios2004 πως κατά μέσο όροι εκεί κυκλοφορούν πολύ ακριβότερα αυτοκίνητα από ότι στην Αθήνα. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό αφού εκεί έχουν μια εντελώς διαφορετικά δομημένα κοινωνία, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο φυσικά και σε οικονομία (αλλά και σε επίπεδο αντιμετώπισης και παροχών προς τους πολίτες).
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
ΥΓ. Επειδή έτυχε να ζήσω 4 χρόνια στην Βοστώνη, θα ήθελα να συμφωνήσω με τον Dimitrios2004 πως κατά μέσο όροι εκεί κυκλοφορούν πολύ ακριβότερα αυτοκίνητα από ότι στην Αθήνα. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό αφού εκεί έχουν μια εντελώς διαφορετικά δομημένα κοινωνία, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο φυσικά και σε οικονομία (αλλά και σε επίπεδο αντιμετώπισης και παροχών προς τους πολίτες).
Mα, κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ιταλία, πιστεύω.
Από τη μικρή μου εμπειρία ,
είδα και απο-είδα !Απλά, είναι συχνότερη η επανάληψη των ακριβών αυτοκινήτων στους δρόμους.
-
Ο χρήστης technik έγραψε:
[snip]
Απλά, είναι συχνότερη η επανάληψη των ακριβών αυτοκινήτων στους δρόμους.Χε χε, δεν γνωρίζω... μπορεί όντως να συμβαίνει αυτό στην Ιταλία (πάντως δεν πρέπει να ισχύει ούτε αυτό σε ολόκληρη την Ιταλία, π.χ. στη Νότια Ιταλία).
Στη Βοστώνη πάντως (για την υπόλοιπη Αμερική δεν γνωρίζω προσωπικά) δεν ήταν απλή επανάληψη... Αν κρίνω μάλιστα κι από το γεγονός ότι η αμερικάνικη αγορά είναι με διαφορά η καλύτερη αγορά αυτοκινητοβιομηχανιών όπως η Μερσέντες, η Φεράρι, η Πόσρσε, η Τζάγκουαρ, η Βόλβο, κλπ, κλπ, τότε είναι μάλλον ασφαλές να συμπεράνουμε πως το αυτό ισχύει και σε πολλές άλλες αμερικάνικες πόλεις πλην της Βοστώνης.
-
Ωχ, νομίζω πως δεν κατάλαβα σωστά σε πρώτο χρόνο το μήνυμά του φίλου technik, στο οποίο απάντησα παραπάνω.
Νόμισα πως έλεγε ότι στην Ιταλία υπάρχουν λίγα ακριβά αυτοκίνητα τα οποία όμως κυκλοφορούν συνέχεια (τα ίδια και τα ίδια δηλαδή). Σε δεύτερο χρόνο μου φαίνεται πως δεν εννοούσε αυτό, αλλα δεν είμαι και πάλι σίγουρος, οπότε αφήνω και την προηγούμενη απάντηση για να είμαι καλυμένος είτε έτσι είτε αλλιώς
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Ωχ, νομίζω πως δεν κατάλαβα σωστά σε πρώτο χρόνο το μήνυμά του φίλου technik, στο οποίο απάντησα παραπάνω.Νόμισα πως έλεγε ότι στην Ιταλία υπάρχουν λίγα ακριβά αυτοκίνητα τα οποία όμως κυκλοφορούν συνέχεια (τα ίδια και τα ίδια δηλαδή). Σε δεύτερο χρόνο μου φαίνεται πως δεν εννοούσε αυτό, αλλα δεν είμαι και πάλι σίγουρος, οπότε αφήνω και την προηγούμενη απάντηση για να είμαι καλυμένος είτε έτσι είτε αλλιώς
Xε, χε, τα μπέρδεψα...
Η επανάληψη που ανέφερα και σε μπέρδεψα, δεν αφορούσε το πόσο τα κυκλοφορούν οι οδηγοί τους στην πόλη ,
αλλά καθαρά στον αριθμό των ακριβών αυτοκινήτων που υπάρχει. -
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
....
Επειδή έτυχε να ζήσω 4 χρόνια στην Βοστώνη, θα ήθελα να συμφωνήσω με τον Dimitrios2004 πως κατά μέσο όροι εκεί κυκλοφορούν πολύ ακριβότερα αυτοκίνητα από ότι στην Αθήνα. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό αφού εκεί έχουν μια εντελώς διαφορετικά δομημένα κοινωνία, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο φυσικά και σε οικονομία (αλλά και σε επίπεδο αντιμετώπισης και παροχών προς τους πολίτες).Στην USA τα ακριβά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν είναι στατιστικά πολύ περισσότερα απο οποιαδήποτε άλλη χώρα (μιλάω για αριθμό οχημάτων ανα κάτοικο)
Όπως αναφέρθηκε απο τον theios για αν θα δεί κάποιος ένα όχημα $40,000 στην Ελλάδα θα απαντήσω οτι το ίδιο όχημα θα το δεί και εδώ, αλλά δεν θεωρείται ιδιαίτερα ακριβό. Υπάρχουν πολύ ακριβότερα που κυκλοφορούν καθημερινά.
Αγαπητέ migf1, η Boston είναι η πόλη που σπούδασα και την αγαπώ πολύ. Πιστεύω θα πέρασες καλά εκεί.. Όπως στην Boston, σε όλες σχεδόν τις πόλεις το ίδιο συμβαίνει. Είτε μιλάμε για NY, WashingtonDC, Chicago, L.A , San Francisco etc
Νομίζω είναι άσχημη τακτική να κρίνουμε χώρες και κουλτούρες που ποτέ μας δεν έχουμε δει απο κοντα.
Με εκτίμηση,
Δημήτρης -
Προσωπικά επίσης δεν μου αρέσουν τα SUV, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα απαγορεύσουμε κιόλας. Πρέπει να σεβαστούμε αυτούς που τα επέλεξαν ανεξαρτήτως των λόγων που τα επέλεξαν.
Δε με ενοχλεί που κάποιος παίρνει SUV και δεν το βγάζει ποτέ στην άσφαλτο, όπως δεν με νοιάζει αν πάρει μια Elise και τη βγάλει στο βουνό!!!.
Επιπροσθέτως δεν νομίζω ότι τα SUVs φτιάχτηκαν για off-road καταστάσεις και άρα πρέπει να τα παίρνουν μόνο στην επαρχεία. Απλά λόγω της κατασκευής τους και κάποιων στοιχείων από jeep, έχουν κάποιες επιπλέον δυνατότητες από τα συμβατικά αυτοκίνητα. Άρα ούτε ρυάκια ούτε λαγκάδια 'πρέπει' να περνούν.
Η διαφορά μιας 5άρας BMW από την X5 σε μέγεθος είναι
.........5.30....Χ53.0
Μήκος... 4841.... 4667
Πλάτος.. 1846.... 1872
Υψος.... 1468.... 1715
Καταν... 10,5.... 12,7
Άρα ούτε 2 λωρίδες πιάνουν όταν διπλοπαρκάρουν (λες και μόνο αυτοί διπλοπαρκάρουν), ούτε όσο 2 Smart πάρκιν χρειάζονται (τί ωραίος που θα ήταν ο κόσμος αν είχαμε όλοι κουβαδάκια SMART). Τώρα αν 25 πόντοι ύψος μετατρέπουν το όχημα σε κίνδυνο-θάνατο πάω πάσο.
Όσο για την κατανάλωση δεν βλέπω τεράστια διαφορά και μάλλον η κατανάλωση δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει πόση μόλυνση προκαλεί ένας κινητήρας.Συνολικά πιστεύω ότι το μένος εναντίον των SUVs δεν συνάδει με το πνεύμα του νόμου αλλά εκφράζει είτε το φθόνο σε αυτούς που τα έχουν είτε τη γενκότερη αποστροφή σε αυτή την κατηγορία.
-
βρε παιδιά τα πράγματα είναι απλά. για σκεφτείτε πόλεις όπου θα επιτρέπονταν αμάξια μόνο όπως το Prius (για μεγάλα) και Smart, Seicento κλπ για μικρά, όπως και μοτοσυκλέτες με καταλύτες.
Δεν θα ήταν ΠΟΛΥ καλύτερα?
Κάντε χονδρικά μερικούς πολλαπλασιασμούς με το μήκος του SMART να δείτε πόσα χωρούνε σε ένα τυχαίο πεζοδρόμιο σε σχέση με΄ένα τυπικό Ευρωπαικό αμάξι όπως το 307... Δεν το συζητώ για SUV του στυλ Χ5...
και φυσικά συνυπολογίστε τα ωφέλη στην κατανάλωση και στους ρύπους.Οπότε, η κατάργηση των SUV είναι ένα καλό (το πρώτο) βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί επιπλέον ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ λιγότερο ευέλικτα λόγω όγκου (πολλά λόγω χαμηλής επιτάχυνσης) και φυσικά επιβραδύνουν τη ροή της κίνησης.
Και ξαναθυμίζω το ότι είναι τα πλέον επικίνδυνα αυτοκίνητα για πεζούς και μοτοσυκλετιστές, όπως, βεβαίως, και για τα πραγματικά αυτοκίνητα πόλης, που είναι μικρά, όπως θα έπρεπε να είναι κάθε αμάξι πόλης. -
Άσε που δεν είναι και ό,τι πιο πρακτικό έχω δει στη ζωή μου από πλευράς χώρων τακτοποίησης μικροαντικειμένων... Μόνο το ταμπλώ του Clio μου έχει περισσότερες θέσεις για μικροαντικείμενα από τα περισσότερα αμερικανικά SUV και 'πολυμορφικά'. Κι εδώ μιλώ με βάση τα όσα έχω δει στο βενζινάδικο της EKO (ιδιοκτησίας Ταχυδομής) απέναντι απ'το Πεδίο Βολής Κρήτης. Έχω δει βλέπετε εκεί ΠΟΛΛΑ αμερικανικά οχήματα και όχι κατ'ανάγκην παλιά.
Έξω τα suv (από το Παρίσι?)