-
SUV, Ôåôñáêßíçôá èçñéÜêéá (Evo ,Impreza)
Aò áöÞóïõìå ôçí ÷ïëÞ ãéá ôá êáôáóêåõÜóìáôá ÌÁÓ êáé áò áñ÷ßóïõìå íá ðõñïâïëÜìå ôïõò çëßèéïõò ÷ñÞóôåò ôïõò .Ãéáôß åßíáé ðÜñá ðïëý ùñáßï íá áíåâáßíåéò Ýíá âïõíü ìå êáëÞ áóöáëôï ìå Ýíá Evo
Oðùò åßíáé êáé ðïëý ùñáßï íá îåðåñíÜò ôá ÷áñáêþìáôá ôùí Áèçíþí ð÷ ìå Ýíá SUVëáêé Þ êáé ìåñéêÜ ÷ùìÜôéíá äñïìÜêéá ðïõ äåí èá âÜæáìå ðïôå ôá ùñáßá ìáò åðéâáôéêÜ -
Ο χρήστης dimitrios2004 έγραψε:
Η απαγορευση τους πιθανώς ανοίγει δρόμο και για νέες απαγορεύσεις,πχ σε οσα καινε πανω απο 15 λίτρα όπως ειπε καποιος.
Παντως σε γενικές γραμμές είμαι υπερ της απόφασης,αν καποιοι θεωρούν ότι πρεπει να καινε 20+ λίτρα για να πανε στο ψιλικατζίδικο,και παράλληλα να τεμαχίσουν οποιον πεσει μπροστα τους,καιρος να αλλάξουν γνώμη.
Αν καποιος θελει χωρους και υψος,υπαρχουν τα πολυμορφικά,αν θελει χλιδές και μούρες,υπαρχουν οι mercedes κτλΝαι όμως δεν γίνεται απο την μια μέρα που δεν υπήρχαν SUV στην επόμενη που εμφανίστηκαν να έχουν την ίδια τεχνολογία με τα συμβατικά αυτοκίνητα.
Καταρχήν είναι αντιεπιστημονικός ο τρόπος σκέψης αυτός γιατι δέν επιτρέπει την εξέλι3η της τεχνολογίας.
Επίσης τι γίνεται με αυτοκίνητα όπως Mercedes S600, BMW 740, Audi A8.. Αν αρχίσουν να απαγορεύονται και αυτά τότε νομίζω το πλήγμα των εταιριών θα είναι τεράστιο.
Αντί να δαπανούνε οι Γάλλοι πάντως χρήματα για τέτοιους νόμους νομίζω πρέπει άμεσα και αυτοί να δαπανήσουν χρήματα για την ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.Δημήτρης
Τα αγωνιστικά αυτοκίνητα τα σκεφτήκατε?
Μήπως πρέπει να απαγορευτούν και αυτά,γιατι με τα καυσαέριά τους βρωμίζουν την ατμόσφαιρα και ενοχλούν τον τόπο όπου ζουν χιλιάδες ζουζούνια, πουλάκια, σκιουράκια, και λοιπά ζωάκια????
Το να απαγορευφεί η κυκλοφορία των SUV από τις πόλεις γιατί καίνε πολύ το θεωρώ μέγιστη κοτσάνα!Τα τόσα κακοσυντηριμένα φορτηγά, λεοφωρία και ταξί που κυκλοφορούν δεν σας πειράζουν???Αν κάποιος έχει τα λεφτά και την όρεξη να πάρει μια Cayene ή ένα Tuareg για να πηγαίνει για καφέ στην Πολιτεία και στο Κεφαλάρι, μαγκιά του! Με τα δικά σας λεφτά το πήρε και σας πηράζει??? Τι μιζέρια είναι αυτή?Έλεος!
-
Ο χρήστης ALEX SSGTi έγραψε:
Η απαγορευση τους πιθανώς ανοίγει δρόμο και για νέες απαγορεύσεις,πχ σε οσα καινε πανω απο 15 λίτρα όπως ειπε καποιος.
Παντως σε γενικές γραμμές είμαι υπερ της απόφασης,αν καποιοι θεωρούν ότι πρεπει να καινε 20+ λίτρα για να πανε στο ψιλικατζίδικο,και παράλληλα να τεμαχίσουν οποιον πεσει μπροστα τους,καιρος να αλλάξουν γνώμη.
Αν καποιος θελει χωρους και υψος,υπαρχουν τα πολυμορφικά,αν θελει χλιδές και μούρες,υπαρχουν οι mercedes κτλΝαι όμως δεν γίνεται απο την μια μέρα που δεν υπήρχαν SUV στην επόμενη που εμφανίστηκαν να έχουν την ίδια τεχνολογία με τα συμβατικά αυτοκίνητα.
Καταρχήν είναι αντιεπιστημονικός ο τρόπος σκέψης αυτός γιατι δέν επιτρέπει την εξέλι3η της τεχνολογίας.
Επίσης τι γίνεται με αυτοκίνητα όπως Mercedes S600, BMW 740, Audi A8.. Αν αρχίσουν να απαγορεύονται και αυτά τότε νομίζω το πλήγμα των εταιριών θα είναι τεράστιο.
Αντί να δαπανούνε οι Γάλλοι πάντως χρήματα για τέτοιους νόμους νομίζω πρέπει άμεσα και αυτοί να δαπανήσουν χρήματα για την ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.Δημήτρης
Τα αγωνιστικά αυτοκίνητα τα σκεφτήκατε?
Μήπως πρέπει να απαγορευτούν και αυτά,γιατι με τα καυσαέριά τους βρωμίζουν την ατμόσφαιρα και ενοχλούν τον τόπο όπου ζουν χιλιάδες ζουζούνια, πουλάκια, σκιουράκια, και λοιπά ζωάκια????
Το να απαγορευφεί η κυκλοφορία των SUV από τις πόλεις γιατί καίνε πολύ το θεωρώ μέγιστη κοτσάνα!Τα τόσα κακοσυντηριμένα φορτηγά, λεοφωρία και ταξί που κυκλοφορούν δεν σας πειράζουν???Αν κάποιος έχει τα λεφτά και την όρεξη να πάρει μια Cayene ή ένα Tuareg για να πηγαίνει για καφέ στην Πολιτεία και στο Κεφαλάρι, μαγκιά του! Με τα δικά σας λεφτά το πήρε και σας πηράζει??? Τι μιζέρια είναι αυτή?Έλεος!
Isos einai ora na apaprosarmosoun ta telh kykloforias me bash ton typo toy amaxiou kai oxi ta kybika tou. Alla to na apagoreusoun ta SUVs na kykloforoume stous dromous den nomizv oti einai efikto.
-
- Οι maranello είναι μακράν λιγότερες από τα SUV. Δεν μολύνουν λιγότερο.
- Αν νομίζεις ότι σε παίρνει να κάνεις μαλακίες με το 4χ4 Εβο ή άλλο θηρίο σου στο Παρίσι γελιέσαι.
3)Το κ@λοπειραγμένο Punto σου αν δεν σου το κλέψουν νωρίς νωρίς θα στο πάνε σε ΚΤΕΟ και δεν θα ξανακυκλοφορήσει χωρίς να πληροί τις προδιαγραφές που πρέπει! - Οι πηγές μου είναι από μαθήματα και papers που κατά καιρούς διαβάζω στην σχολή μου. Πάντως μπορώ να αναζητήσω (μετά την εξεταστική βέβαια) ακριβείς πηγές για αέριους ρύπυς κλπ. Μία πρώτη είναι Economopoulos et al κάποιο βιβλίο περί μόλυνσης αέρα. Τίτλο δεν θυμάμαι. Ο Οικονομόπουλος είναι καθηγητης στο τμήμα μου.
αυτά
-
Ο χρήστης dourou έγραψε:
Οι πηγές μου είναι από μαθήματα και papers που κατά καιρούς διαβάζω στην σχολή μου. Πάντως μπορώ να αναζητήσω (μετά την εξεταστική βέβαια) ακριβείς πηγές για αέριους ρύπυς κλπ. Μία πρώτη είναι Economopoulos et al κάποιο βιβλίο περί μόλυνσης αέρα. Τίτλο δεν θυμάμαι.Pes mou periodiko kai author to paper.. Signwmh alla MIT exw teliwsei kai den mporw na dextw na metafereis upervolika auta pou diavazeis sta papers.
Dimitris -
Ο χρήστης dourou έγραψε:
Μία πρώτη είναι Economopoulos et al κάποιο βιβλίο περί μόλυνσης αέρα. Τίτλο δεν θυμάμαι. Ο Οικονομόπουλος είναι καθηγητης στο τμήμα μου.
αυτάNa pros8esw epidi eisai undergraduate kai isws den to 3ereis, ena vivlio den 8ewreitai episimi phgh dedomenwn. Gia auto to logo uparxoun ta papers se die8nh periodika pou pernane apo sigkekrimenh diadikasia gia na ekdo8oune. Gia auto 8a perimenw meta tin e3etastikh sou plirofories na diavasw kai egw ta papers auta.
Na eisai kala.
Me eilikrinh ektimish kai sevasmo,
Dimitris -
Ο χρήστης dourou έγραψε:
- Η κατά κεφαλήν μόλυνση που παράγουν οι κάτοικοι των ΗΠΑ είναι 2πλάσια από του μέσου ευρωπαίου και ν-πλάσια των υπολοίπων κατοίκων του πλανήτη.
... - Είναι (με τους καναδούς να ακολουθούν κατά πόδας) ο πιο ασυνείδητος λαός.
- Την αλβανία την μόλυνε πολύ ο βομβαρδισμός του Κόσοβο αλλά όχι μόνο.
- Για να επανέλθω στην εκ ΗΠΑ προερχόμενη αισχύνη... Οι ρύποι του μέσου αμερικανικού οχήματος διαχέονται στις απεραντες εκτάσεις των κεντρικών (και όχι μόνο) πολιτειών πρωτού ανέλθουν στην στρατοσφαιρα και ζημιώσουν τους πάντες.
- Τα SUV έχουν όντως σε μεγάλο ποσοστό τους καταστροφικές συνέπειες για τους πεζούς και για τα εμβολιζόμενα από SUV αυτοκίνητα και τους επιβάτες των. Τα αστεράκια του NCAP είναι σταθμισμένα. Η ασφάλεια των πεζών είναι μέρος αυτής μόνο. Η ζημιά σe έταιρο αμάξι θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το αποδεκτό. Ακομα και αν δεν φταίει ο οδηγός του SUV για το ατύχημα, η ζημιά που θα πληρώσει ο άλλος δεν επιτρέπεται να είναι τόσο εκτενής.
α) Σε εκτός δρόμου διαδρομές η ΡοπήΚυβισμός είναι επιτακτική ανάγκη.
β) Η μόδα των ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ (σε τεχνολογικούς-οικολογικούς-και κοινωνικής ασφάλειας όρους) αυτών προέρχεται από την πομπώδη κοινωνία των ΗΠΑ.
Οχήματα πόλης με τέτοια κατασκευή είναι ζημιογόνα (ειδικά σε ατύχημα) για τους άλλους σε βαθμό αναισθησίας.- Ας μην παραλείψω να πω ότι στο Παρίσι όπου γεννήθηκα και βρέθηκα για πολλοστή φορά περυσι Φεβρουάριο ΟΛΑ τα οχήματα είχαν ΔΙΑΥΓΗ καυσαέρια, η ατμόσφαιρα είναι ΚΑΘΑΡΗ-στις όχθες του Σηκουάνα (Seine), στο δάσος της Βουλώνης κλπ αθλείται πολύς κάσμος σε βαθμό που η μολυνση αποτελεί ηθικό έγκλημα. Φορτηγά στο Παρίσι δεν είδα ούτε για πλάκα.
Kai gia na ginw sigkekrimenos pies plirofories 8a h8ela an einai efikto ek merous sou:
- O ari8mos autos einai pera gia pera upervolikos.. 8a h8ela na mou peis pou to diavases (ennow epistimonikh egkirh ereuna)
- Pws krineis to asiniditos laos? Me ti kritiria? POu to stirizeis?
- Terastio la8os.. I Alvania molinetai kata vash logo tis texnologias pou exei.. Exeis na to stiri3eis auto gia ton polemo?
- Oi ripoi eu8is e3arxis vriskontai stin stratosfaira kai i HPA den paragoun tous perissoterous ripous ana atomo. Exeis na to stiri3eis? 8a h8ela na dw ta papers kai edw pou diavases.
- Ta asterakia tou NCAP dixnoun to poso asfales einai ena oxima kai einai SUV me asfalia perissoterh enos simvatikou oximatos. An amfisviteis to NCAP , uparxoun kai alloi organismoi. An tous amfisviteis kai autos den exw na pros8esw kati. Pou stirizeis to kostos omws pou les? Sini8os einai ali8eia auto pou grafeis, oxi omws kanonas (gia to kostos milaw)
- Gia ti roph sini8os protimoune kinitires diesel. Oxi omws panta.. Sthn Ellada omws akoma apagoreuontai oi diesel sta astika kentra.
- Sto Paris opou vriskomai kai egw 2 fores to xrono logo douleias gia pes mou to e3is. Pws 3ereis gia ti diaugh atmosfaira? Ekanes metriseis? Pws ekrines ta kausaeria twn oximatwn? Empirika me to mati? Oso gia an8rwpous pou trexoun, pigaine se alles xwres (estw kai USA) na deis posoi trexoun sto toso molismeno perivallon. Episis sti USA ta kausaeria twn oximatwn einai 100% diaugh.. Me to mati panta Oso gia ta emission tests einai poli austira edw, alla afou to spoudazeis auto 8a to 3ereis idi.
8a se parakalousa na me enimerwseis me ta papers pou apoteloun tin phgh sou opws anefera kai sta 2 parapanw posts mou. Eimai anixtos sto na ma8w kati pou den to gnorizw kai 8a xarw poli na ka8isw na meletisw oso yliko exeis na dwseis. Oso gia ta papers tou Dr. Econopulos , apo oti vlepw den exoun na kanoun ka8olou me auta pou les.
Filika kai me eilikrini sevasmo,
Dimitris - Η κατά κεφαλήν μόλυνση που παράγουν οι κάτοικοι των ΗΠΑ είναι 2πλάσια από του μέσου ευρωπαίου και ν-πλάσια των υπολοίπων κατοίκων του πλανήτη.
-
Ο χρήστης dourou έγραψε:
- Οι maranello είναι μακράν λιγότερες από τα SUV. Δεν μολύνουν λιγότερο.
πρόσθεσε τις Porsche και όλα τα συναφή....οπότε δεν βγαίνει σωστό συμπέρασμα
- Αν νομίζεις ότι σε παίρνει να κάνεις μαλακίες με το 4χ4 Εβο ή άλλο θηρίο σου στο Παρίσι γελιέσαι.
Έχω δεί βίντεο με μια F 40 που πηγαίνει γ@#$%ς μέσα στο Παρίσι
3)Το κ@λοπειραγμένο Punto σου αν δεν σου το κλέψουν νωρίς νωρίς θα στο πάνε σε ΚΤΕΟ και δεν θα ξανακυκλοφορήσει χωρίς να πληροί τις προδιαγραφές που πρέπει!
Σιγά μη δεν ξανακυκλοφορήσει ! Πάντα υπάρχει το κατάλληλο παραθυράκι.
Πώς γίνεται, λοιπόν, και έχει γεμίσει ο τόπος με φτιαγμένα πουντο-σαξο-ιμπιζο-πολο--ραλα......κτλ ? -
Ο χρήστης technik έγραψε:
Έχω δεί βίντεο με μια F 40 που πηγαίνει γ@#$%ς μέσα στο ΠαρίσιAnaferesai se ena pou einai girismeno 3imeromata? Pou i ferrrari mesa sto paris trexei san trellh kai pernaei dipla apo apira fortigakia pou 3efortoune pros to telos, ta opia i katastash tous einai sigoura tetia pou molinoun to parisi?
An nai to exw dei kai egw Einai kai megalo
Me ektimish,
Dimitris -
Ο χρήστης dourou έγραψε:
- Οι πηγές μου είναι από μαθήματα και papers που κατά καιρούς διαβάζω στην σχολή μου. Πάντως μπορώ να αναζητήσω (μετά την εξεταστική βέβαια) ακριβείς πηγές για αέριους ρύπυς κλπ. Μία πρώτη είναι Economopoulos et al κάποιο βιβλίο περί μόλυνσης αέρα. Τίτλο δεν θυμάμαι. Ο Οικονομόπουλος είναι καθηγητης στο τμήμα μου.
αυτά
Episis an einai efikto otan kati den exei meleti8ei apo pleuras mas poli prosextika min anaferoume onomata epistimonwn , poso mallon otan ayta pou leme erxontai se antifash me thn epistimonikh tous meleth. Oxi aparaitita panta se antifash. Alla akoma kai i diogkosh enos ari8mou, o opios me polh kopo kai akriveia meleti8ike apo enan epistimona, einai parapliroforish. Einai kalo lipon otan kapios 8elei - epixirimatologontas -na pei oti diavase sto paper tou X epistimona oti to Y kratos molinei perissotero apo to Z kratos, an 8imatai akrivh dedomena tote kai mono na ta anaferei (mazi me tin pigh - journa, author, paper title) .
Se epistimonikes dimosieuseis, einai tromerh disfimish na valoume logia se enan epistimona pou pote den eipw8ikan opws emeis akrivos ta metaferoume..
Na simiwsw oti den anaferomai se piges opws periodika emporiou auth th stigmh, alla se** epistimonika papers pou dimosieuontai apo panepistimia kai etairies **kata vash.Me eilikrinh ektimish,
Dimitris
EInai genikh paratirish mou auth kai den apeu8inetai amesa sto kommati tou duran pou exw epikolisei, alla sigoura to kommati auto htan to enausma.Signwmh pou exw afisei 4 sxedon sinexomena posts se auto to thread..
Me ektimish ,
Dimitris - Οι πηγές μου είναι από μαθήματα και papers που κατά καιρούς διαβάζω στην σχολή μου. Πάντως μπορώ να αναζητήσω (μετά την εξεταστική βέβαια) ακριβείς πηγές για αέριους ρύπυς κλπ. Μία πρώτη είναι Economopoulos et al κάποιο βιβλίο περί μόλυνσης αέρα. Τίτλο δεν θυμάμαι. Ο Οικονομόπουλος είναι καθηγητης στο τμήμα μου.
-
Δημήτρη,άν είναι δυνατόν,μή γράφεις σέ γκρίκλις βρέ.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Δημήτρη,άν είναι δυνατόν,μή γράφεις σέ γκρίκλις βρέ.Ζητώ συγνώμη για αυτό..
Μερικά απο τα computers που χρησιμοποιώ έχουν Ελληνικά fonts και μερικά όχιΘα προσπαθήσω να αφήνω αν είναι μυνήματα μόνο οταν βρίσκομαι σε computer me Ελληνικά fonts..
Με εκτίμηση,
Δημήτρης -
To epixeirima oti ta SUV ipoleipontai ton epivatikon logo tou oti den exoun prolabei na exelixthoun antistoixa nomizo den exei basi. Oi kinitires einai idioi, eno apo pleuras pathitikis asfaleias kathe neo autokinito xekina apo leuko xarti.
Oson afora tin energitiki asfaleia panta tha ipoleipontai antistoixis texnologias epibatigon gia ton idio logo pou to na bgaleis 120 ps sto litro einai eukolo sta 600cc alla poli diskolo sta 6000cc, i pou an megenthineis ena maxitiko kata 30% to apotelesma tha einai ena aeroplano me ftoxotera dinamika xaraktiristika...
Telos to na isxirizetai kaneis oti oi xores tou kolpou ripainoun pio poli apo US i EU einai mallon eironiko ( poios katanalonei to petraileo pou gia na paragoun aytes oi xores ripainoun?)
PS. sorry gia ta greeklish-eimai se internetcafe
-
Τον Οικονομοπουλο τον μνημονευσα ως πηγή μου γενικώς και όχι αναφορικά με τα συγκεκριμένα δεδομένα εκπομπών. Πολλές φορές η εμπειρία ενός επιστήμονα μεταφέρεται χωρίς αυτή να είναι δημοσιευμένη...
Τα διαυγή καυσαέρια έχουν να κάνουν με τις γαλαζόλευκες ημιδιαφανείς αναθυμιάσεις πολλών βενζινοκινητήρων (φαινόλες και χλωριωμένοι πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες κυρίως- καμμένα λάδια) θέαμα κοινό στην Ελλάδα. Η καπνιά των ντήζελ είναι λιγότερο τοξική αλλά αυξάνει την συγκέντρωση αιωρούμενων στερεών στο αστικό περιβάλλον, φαινόμενο καθημερινό στα πολλά κακοσυντηρημένα ταξι και φορτηγά που κυκλοφορούν στην Αθήνα.
Η αναφορά μου στην διαύγεια έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι το εργαστηριακό όργανο που δίνει τις αμεσότερες αναλύσεις με άμεσες ποιοτικές αναφορές (βρωμάει- μόλυνση αέρα, βήχεις- υπερβολλικά αιωρούμενα στερεά). Ας μην ξεχνάμε ότι τα περιβαλλοντικά κριτήρια είναι καθαρά θέμα ανθρώπινων αναγκών.
Όσο για τους ρύπους... στην στρατοσφαιρα ανέρχονται οι ρύποι μετά από 50-80 χρόνια ανάλογα με την φύση τους. Η διάχυση που λαμβάνει χώρα σε πεδινές και αραιοκατοικημένες χώρες όπως οι ΗΠΑ σε χαμηλά ύψη δίνει γενικώς χαμηλές συγκεντρώσεις ρύπων αλλά μεγάλη συνολικά μάζα ρύπων. Η αλβανία έχει περιορισμένη πεδινή έκταση και η ανανέωση του αέρα είναι πολύ πιο αργή. Απλώς ενοχλήθηκα που ανέφερες μία ορεινή αναπτυσσόμενη (ουσιαστικά) χώρα ως αντιπαράδειγμα σε αραιοκατοικημένη πεδινή και ανεπτυγμένη χώρα.
Οι προδιαγραφές ρύπων των ΗΠΑ είναι αυστηρότερες από τις ευρωπαϊκές αλλά στην Ευρώπη η χρήση ενός αυτοκινήτου μεγάλου κυβισμού αποτρέπεται από την αυστηρή (πάνω από 70%) φορολόγηση των καυσίμων και την φορολογική πίεση επί της κτήσεως.
Οι ΗΠΑ είναι το μόνο 'προηγμένο' κράτος που δεν υπέγραψε την συνθήκη του Κιότο. Αντ' αυτού πρότεινε το ΕΜΠΟΡΙΟ ΡΥΠΩΝ. Για τα δύο αυτά θεωρούνται οι ΗΠΑ (μιλώ ως οικολόγος και όχι επίδοξος μηχανικός- Με αγγλοσαξωνικούς όρους είμαι ΒΑ engineer ή όπως το λένε) κράτος ασυνείδητων (βάλε και το κυνήγι των οικοτρομοκρατών και την υπόθαλψη εγκληματιών όπως ο πρών διευθυντής της United Carbide στην Ινδία και αρχίζει να σχηματίζεται μία πρώτη εικόνα). Θα επανέλθω με ακριβή στοιχεία (οι εκπομπές ρύπων mg/km ίσως υπάρχουν πάντα στα φυλλάδια του κατασκευαστή).
Χωρίς να έχω βιβλιογραφία να αναφέρω οι πωλήσεις SUV είναι πολλαπλάσιες από αυτές όλων των πολυτελών μαζί.
Τέλος, η κρίσιμη ρύπανση είναι το μεσημέρι που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. Ξημερώματα χαίρω πολύ, δεν προκαλείς και σπουδαίο ρυπαντικό φορτίο. Συμπυκνώνεται στην υγρασία και με την ζέστη αναδύεται σε μεγαλύτερο ύψος όπου δεν δημιουργεί πρόβλημα.
Δημήτρη συγνώμη για τις προσβλητικές μου εκφράσεις. Είσαι εξαίρετος συγγραφόμενος και σε αδίκησα. Ήταν πάντως ατυχές το παράδειγμά σου. -
Ο χρήστης dimitrios2004 έγραψε:
Οι πηγές μου είναι από μαθήματα και papers που κατά καιρούς διαβάζω στην σχολή μου. Πάντως μπορώ να αναζητήσω (μετά την εξεταστική βέβαια) ακριβείς πηγές για αέριους ρύπυς κλπ. Μία πρώτη είναι Economopoulos et al κάποιο βιβλίο περί μόλυνσης αέρα. Τίτλο δεν θυμάμαι.
Pes mou periodiko kai author to paper.. Signwmh alla MIT exw teliwsei kai den mporw na dextw na metafereis upervolika auta pou diavazeis sta papers.
DimitrisΜάλιστα. Τώρα καταλαβαίνω γιατί ζητάς αποδείξεις και τεκμηριώσεις για όλα.
Ο ελεύθερος άνθρωπος έχει κριτική ματιά και ικανότητα αξιολόγησης πέρα από τα απόλυτα κριτήρια πειραμάτων και τα αποτελέσματα τους. Επίσης, δεν χρειάζεται κάποια !#@$#@ επιστημονική τεκμηρίωση ότι ένα απλό SUV όπως το HRV θα κάνει κομμάτια έναν μοτοσυκλετιστή που θα τον πάρει πανεύκολα από κάτω, τη στιγμή που ένα τουίνγκο θα προκαλέσει σαφώς μικρότερη ζημιά. (συγγνώμη για την ασχήμεια του παραδείγματος).
Επίσης, το ότι έχεις τελειώσει ΜΙΤ (μακάρι να είχα τελειώσει και εγώ) δε σημαίνει ότι έχεις αποκτήσει την κυριαρχία να δέχεσαι ή να μη δέχεσαι απόψεις ή τη δική μας εκτίμηση. Μπορείς να αντιλέγεις, αλλά όχι να μας παραθέτεις τις καθόλα αξιοσέβαστες σπουδές σου ως τεκμήριο ανώτερης δυνατότητας κρίσης και σκέψης. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ, αν ζεις και εργάζεσαι στις ΗΠΑ εμένα (έχοντας πάρα πολλά τεκμήρια πια) αυτό μου κάθεται πολύ αρνητικά στο στομάχι, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.
Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι σε κατηγορώ. Σε κρίνω όμως με όλη την ελευθερία που μου έχει δώσει το μυαλό μου, που δεν περιορίζεται από τις κατώτερες σπουδές μου.
ΑΙΝΤΕ ΠΙΑ. -
kpsig, έχεις παρανοήσει κάποια πράγματα. Όλοι έχουν κρίση και ικανότητα αξιολόγησης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όσα λένε είναι και σωστά. Τα επιστημονικά άρθρα, papers και journals περνάνε απο μία συγκεκριμένη διαδικασία αξιολόγησης (peer review) πρίν εκδοθούν, πράγμα που διασφαλίζει σε ένα μεγάλο βαθμό την ορθότητα των γραφομένων. Άλλο να λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του και άλλο να μιλάμε με στοιχεία.
Όπως είπε και ο Master Yoda: The ability to speak does not make you intelligent.
-
Ο χρήστης kpsig έγραψε:
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ, αν ζεις και εργάζεσαι στις ΗΠΑ εμένα (έχοντας πάρα πολλά τεκμήρια πια) αυτό μου κάθεται πολύ αρνητικά στο στομάχι, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.
Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι σε κατηγορώ. Σε κρίνω όμως με όλη την ελευθερία που μου έχει δώσει το μυαλό μου, που δεν περιορίζεται από τις κατώτερες σπουδές μου.
ΑΙΝΤΕ ΠΙΑ.Γιατί αυτή η αρνητική προδιάθεση? Πρώτα τον βρίζεις τον άνθρωπο και μετά λές οτι δεν τον κατηγορείς?
Έχεις να πείς κάτι και για μένα που είμαι στην Αγγλία ή τα έχεις μόνο με όσους είναι στην Αμερική?
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ, αν ζεις και εργάζεσαι στις ΗΠΑ εμένα (έχοντας πάρα πολλά τεκμήρια πια) αυτό μου κάθεται πολύ αρνητικά στο στομάχι, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.
ΑΙΝΤΕ ΠΙΑ.Γιατί αυτή η αρνητική προδιάθεση? Πρώτα τον βρίζεις τον άνθρωπο και μετά λές οτι δεν τον κατηγορείς?
Έχεις να πείς κάτι και για μένα που είμαι στην Αγγλία ή τα έχεις μόνο με όσους είναι στην Αμερική?
Ναι καλά τώρα. ΄Φυσικά μπορώ να πω το ίδιο και για εσένα, αλλά το κυριότερο, για εμένα που είμαι στην Ψωροκώσταινα, κατά πολλούς και όχι άδικα.
Μην το τραβάς όμως σε σημείο να γίνουμε μύλος. Αν αυτό που είπε ο ...Master Yoda είναι σοφό, σκέψου τι θα έλεγε για όσους τσακωνόμαστε μέσω πληκτρολογίου.
Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ αυτή την ανώτερη σπουδή ως τεκμήριο για κριτική επι παντός σχετικού.
σαφώς και καλό θα είναι να τεκμηριώνουμε αυτά που λέμε. Αλλά όχι για όλα
Μας υποχρέωσε κανείς για αυτό??
Και δεν βρίζω. -
Γιατί ΔΕΝ είναι καλό νά τεκμηριώνουμε ότι λέμε;
Οταν υπάρχουν αποδείξεις γιά κάτι,καλό δέν είναι νά χρησιμοποιούνται; -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
To epixeirima oti ta SUV ipoleipontai ton epivatikon logo tou oti den exoun prolabei na exelixthoun antistoixa nomizo den exei basi. Oi kinitires einai idioi, eno apo pleuras pathitikis asfaleias kathe neo autokinito xekina apo leuko xarti.Oson afora tin energitiki asfaleia panta tha ipoleipontai antistoixis texnologias epibatigon gia ton idio logo pou to na bgaleis 120 ps sto litro einai eukolo sta 600cc alla poli diskolo sta 6000cc, i pou an megenthineis ena maxitiko kata 30% to apotelesma tha einai ena aeroplano me ftoxotera dinamika xaraktiristika...
Telos to na isxirizetai kaneis oti oi xores tou kolpou ripainoun pio poli apo US i EU einai mallon eironiko ( poios katanalonei to petraileo pou gia na paragoun aytes oi xores ripainoun?)
PS. sorry gia ta greeklish-eimai se internetcafe
Αγαπητέ Νικόλα,
το θέμα της εξέλιξης των SUV σε σχέση με τα επιβατικά προσωπικά πιστεύω οτι έχει βάση. Μπορείς να δείς τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί για έρευνα απο μια εταιρεία για συμβατικά οχήματα καθώς και για τα SUV. Το οτι οι χρησιμοποιούνται ίδιοι κινητήρες καταναγκη δεν σημαίνει κατι. Δεν είναι τυχαίο οτι εταιρείες όπως η GM δαπανούνε εκατομύρια $, για την εξέλιξη ηλεκτροκίνητων οχημάτων με κύριο στόχο τα SUV. Επίσης ήδη εδω USA τουλάχιστον πολλά οχήματα δημοσίων εταιρειών , όπως gas, electric, (οχήματα μεγάλα) έχουν ήδη αντικατασταθεί απο ηλεκτροκίνητα pickup, SUV etc.
Δεν διαφώνησα ποτε για αυτό που λες για τα κυβικά για αυτό απο την αρχή ως παραδειγμά έδωσα την κατανάλωση οχημάτων όπως η S600, 750 etc.. Απλα δεν συμφωνώ οτι μόνο τα SUV καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες.
Όσο για τη ρύπανση που προκαλείται απο διάφορες χώρες, είναι γεγονός οτι φτωχές χώρες που δεν μπορούν να εξελίξουν την τεχνολογία τους ρυπαίνουν πολύ. Αν αναφέρω ώς παράδειγμα την γειτονική Βουλγαρία με το κακοσυντηριμένο Kozloduy ίσως να το θεωρείσετε και αυτό ατυχές, αλλά προσωπικά δεν το βρίσκω ατυχές. Πάντως μια μελέτη των διαθέσιμων πινάκων που υπάρχουν για την μόλυνση του περιβάλλοντος θα λύσει κάθε απορία.
Να τονίσω οτι πότε δεν είπα οτι η USA δεν μολύνει. ΦΥΣΙΚΑ και μολύνει. Αλλά δεν είναι το μόνο κράτος που μολύνει. Προσωπικά είμαι υπέρμαχος του να ειμαστε έναντια σε όλες τις χώρες που μολύνουν το περιβάλλον, αλλά όχι μόνο σε μια χώρα.
1)...Πολλές φορές η εμπειρία ενός επιστήμονα μεταφέρεται χωρίς αυτή να είναι δημοσιευμένη...
2) Τα διαυγή καυσαέρια έχουν να κάνουν με τις γαλαζόλευκες ημιδιαφανείς αναθυμιάσεις πολλών βενζινοκινητήρων .... Η αναφορά μου στην διαύγεια έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι το εργαστηριακό όργανο που δίνει τις αμεσότερες αναλύσεις με άμεσες ποιοτικές αναφορές (βρωμάει- μόλυνση αέρα, βήχεις- υπερβολλικά αιωρούμενα στερεά). ...
3) Οι προδιαγραφές ρύπων των ΗΠΑ είναι αυστηρότερες από τις ευρωπαϊκές αλλά στην Ευρώπη η χρήση ενός αυτοκινήτου μεγάλου κυβισμού αποτρέπεται από την αυστηρή (πάνω από 70%) φορολόγηση των καυσίμων και την φορολογική πίεση επί της κτήσεως.
4) Οι ΗΠΑ είναι το μόνο 'προηγμένο' κράτος που δεν υπέγραψε την συνθήκη του Κιότο. Αντ' αυτού πρότεινε το ΕΜΠΟΡΙΟ ΡΥΠΩΝ.....
5) Χωρίς να έχω βιβλιογραφία να αναφέρω οι πωλήσεις SUV είναι πολλαπλάσιες από αυτές όλων των πολυτελών μαζί.
6) Τέλος, η κρίσιμη ρύπανση είναι το μεσημέρι που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. Ξημερώματα χαίρω πολύ, δεν προκαλείς και σπουδαίο ρυπαντικό φορτίο. Συμπυκνώνεται στην υγρασία και με την ζέστη αναδύεται σε μεγαλύτερο ύψος όπου δεν δημιουργεί πρόβλημα.
7) Δημήτρη συγνώμη για τις προσβλητικές μου εκφράσεις. Είσαι εξαίρετος συγγραφόμενος και σε αδίκησα. Ήταν πάντως ατυχές το παράδειγμά σου.Αγαπητέ μου Στέφανε,
- πολύ σωστό αυτό που λές, αλλά επίσημα ένας επιστήμονας οφείλει να δημοσιεύσει κάτι αν θέλει να το περάσει ώς επιστημονικά σωστό. Δεν διαφωνώ όμως μαζί σου σε αυτό.
- Συμφωνώ επίσης μαζί σου, αλλα εμπειρικά βλέποντας ένα όχημα δεν νομίζω οτι μπορείς να πείς πόσο μολύνει. Ειδικά μάλιστα να το συγκρίνεις με το ποσο μολύνουν οχήματα σε μία άλλη χώρα.. Για αυτό το πράγμα νομίζω συνετό είναι να κάνουμε μετρήσεις.
- Πραγματι οι προδιαγραφές εδώ είναι πολύ αυστηρές. Και φόρος να υπήρχε το μέσο εισόδημα του πολίτη είναι τέτοι που θα μπορούσε να έχει το αυτοκίνητο που θέλει. Δεν νομίζω οτι έχει να κάνει με ΄΄ελειψη συνήδησης, αλλα με το γεγονός οτι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν σωστή ενημέρωση. Όμως ΄πως γίνεται να κρίνουμε την μέσο Αμερικάνο πολίτη εδώ για έλειψη ενημέρωσης, όταν ο μέσος Έλληνας πολιτικός δεν καταλαβαίνει οτι πρέπει να επιτρέψει επιτέλους τους κινητήρες diesel. Είναι αυτό ασυνηδησία; Ειδικά όταν ένας πολιτικός εκποσωπεί ένα κράτος..
- Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου 100%
- χμ.. ούτε εγώ έχω στατιστικά αλλά δεν νομίζω οτι είναι ακριβως ετσι. Καλύτερα να δούμε όμως πόσα αυτοκίνητα πουλάνε με ρύπους πάνω απο ένα όριο και να δούμε πόσα απο αυτά είναι SUV. Δεν έχω μετρήσεις , αλλά θα υπέθετα, οτι το μεγαλύτερο ποσοστό θα είναι απο οχήματα μεγάλου κυβισμού και αγωνιστικά (αν τα αθροισουμε μαζι) Ίσως είμαι λάθος όμως.
- Την πόλη την ρυπαίνεις πάντα νομίζω με ένα όχημα που παράγει πολλούς ρύπους. Η διαφορά στο ίδιο όχημα βράδυ και μέρα αν θυμάμαι καλά ειναι περίπου 1-2% με στατιστικό σφάλμα πολύ μικρό.. Διόρθωσε με άν κάνω λάθος.
- Με τιμούνε τα λόγια σου. Σε ευχαριστώ. θα χαρώ ειλικρινά πολύ να λάβω κάποιες πηγές σου πάντως άν φυσικά δεν είναι εις βάρος του χρόνου σου. ΄
Μάλιστα. Τώρα καταλαβαίνω γιατί ζητάς αποδείξεις και τεκμηριώσεις για όλα.
Ο ελεύθερος άνθρωπος έχει κριτική ματιά και ικανότητα αξιολόγησης πέρα από τα απόλυτα κριτήρια πειραμάτων και τα αποτελέσματα τους. Επίσης, δεν χρειάζεται κάποια !#@$#@ επιστημονική τεκμηρίωση ότι ένα απλό SUV όπως το HRV θα κάνει κομμάτια έναν μοτοσυκλετιστή που θα τον πάρει πανεύκολα από κάτω, τη στιγμή που ένα τουίνγκο θα προκαλέσει σαφώς μικρότερη ζημιά. (συγγνώμη για την ασχήμεια του παραδείγματος).
Επίσης, το ότι έχεις τελειώσει ΜΙΤ (μακάρι να είχα τελειώσει και εγώ) δε σημαίνει ότι έχεις αποκτήσει την κυριαρχία να δέχεσαι ή να μη δέχεσαι απόψεις ή τη δική μας εκτίμηση. Μπορείς να αντιλέγεις, αλλά όχι να μας παραθέτεις τις καθόλα αξιοσέβαστες σπουδές σου ως τεκμήριο ανώτερης δυνατότητας κρίσης και σκέψης. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ, αν ζεις και εργάζεσαι στις ΗΠΑ εμένα (έχοντας πάρα πολλά τεκμήρια πια) αυτό μου κάθεται πολύ αρνητικά στο στομάχι, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.
ΑΙΝΤΕ ΠΙΑ.Το ύφος σου είναι άκρως προσβλητικό , αλλά θεωρώ σκόπιμο να σου απαντήσω.
΄΄Ως άνθρωπος που ασχολείται με την έρευνα όταν κάνω συζήτηση και στα επιχειρήματα μου χρησιμοποιώ πηγές απο papers, οφείλω να μεταφέρω με ακρίβεια αυτά που έχω διαβάσει.
Αν δεν δεχόμουν άποψη άλλων ανθρώπων με σπουδές αντίστοιχες των δικών μου, τότε δεν θα συνεργαζόμουν επαγγελματικά στην έρευνα μου με αντίστοιχα άτομα.
Το να ζητήσω τις πηγές απο κάποιον όταν αναφέρεται σε paper είναι κατι που γίνετια πάντα..
Ίσως απο την εμπειρία σου να μήν έχεις δημοσιεύσει ένα ερευνητικό project σου και θα δεχτώ το ύφος σου ώς έλειψη γνώσης του πόσος κόπος απαιτείται απο κάποιον για να το πετύχει αυτό.
Αυτό που λες για το ατύχημα το βρίσκω ατυχές. Δεν μπορείς να γενικεύεις τα πάντα βάση ενός μόνο παραδείγματος. Αλλίως αντιτίθεσαι με τα επίσημα crash test που σε λίγες μεν περιπτώσεις σε διαψεύδουν πλήρως.
Λυπάμαι που σε στεναχορεί που μένω USA, αλλά όπως βλέπεις δεν αρνήθηκα να σου απαντήσω παρόλο τον τρόπο σου. Εσύ όμως δεν προσπάθησες να είσαι λίγο ευγενικός ΄
Και για πληροφόρηση σου για την καταγωγή μου που προσβάλεις, είμαι Αμερικάνος, απο πατέρα Αμερικάνο και η μόνη μου σχέση με Ελλάδα είναι η μητέρα μου. Παρ'ολα αυτά μιλάω καλά Ελληνικά και αρχαία Ελληνικά που νομίζω δείχνει τον σεβασμό μου προς τον τόπο σου. Σεβάσου λοιπόν και τον δικό μου..Με ειλικρινη εκτίμηση,
Δημήτρης
Έξω τα suv (από το Παρίσι?)