-
Ο χρήστης sirgus έγραψε:
Υπάρχει περίπτωση κάποιο αυτοκίνητο να έχει γρανάζια αντί καδένας ή ιμάντα?Ναι.
Volvo B18 - B20 (Amazon) πχ.
Εχει εγκαταλειφθεί πλέον , κυρίως λόγω βάρους σε σχέση με την αλυσίδα. -
Σε Ι.Χ. αυτοκίνητα δεν πιστεύω να υιοθετείται άλλη λύση εκτός του ιμάντα ή της καδένας. Δεν είμαι εκατό τις εκατό σίγουρος αν κάποιος ξέρει κάτι άλλο ας με διορθώσει. Σε ποιο βαριές κατασκευές όπως ειδικά μηχανήματα οι μεγάλοι σε χωρητικότητα κινητήρες υπάρχουν και άλλες λύσεις που εφαρμόζονται όπως η μεταφορά της κίνησης με γρανάζιά ή και με άξονες ακόμα.
-
Ο χρήστης sirgus έγραψε:
Υπάρχει περίπτωση κάποιο αυτοκίνητο να έχει γρανάζια αντί καδένας ή ιμάντα?Κάποιο Opel station wagon δεκαετιας 60-70 που είχε ο πατέρας μου είχε γρανάζια. Για μείωση του βάρους, το ένα γρανάζι (το μεγαλύτερο) ήταν απο πεπιεσμένο χαρτόνι!
-
Ο χρήστης ΒΑΣΙΛΗΣ έγραψε:
Υπάρχει περίπτωση κάποιο αυτοκίνητο να έχει γρανάζια αντί καδένας ή ιμάντα?
Ναι.
Εχει εγκαταλειφθεί πλέον , κυρίως λόγω βάρους σε σχέση με την αλυσίδα.Υπάρχει περίπτωση κάποιο αυτοκίνητο να έχει γρανάζια αντί καδένας ή ιμάντα?
Κάποιο Opel station wagon δεκαετιας 60-70 που είχε ο πατέρας μου είχε γρανάζια. Για μείωση του βάρους, το ένα γρανάζι (το μεγαλύτερο) ήταν απο πεπιεσμένο χαρτόνι!
οκ , βάλτε και τα 2cv,ami ...
Μπορεί και άλλα citroen απλά αυτά τα λέω με σιγουριά.
-
Ο χρήστης sirgus έγραψε:
Ναι.
Εχει εγκαταλειφθεί πλέον , κυρίως λόγω βάρους σε σχέση με την αλυσίδα.Υπάρχει περίπτωση κάποιο αυτοκίνητο να έχει γρανάζια αντί καδένας ή ιμάντα?
Κάποιο Opel station wagon δεκαετιας 60-70 που είχε ο πατέρας μου είχε γρανάζια. Για μείωση του βάρους, το ένα γρανάζι (το μεγαλύτερο) ήταν απο πεπιεσμένο χαρτόνι!
οκ , βάλτε και τα 2cv,ami ...
Μπορεί και άλλα citroen απλά αυτά τα λέω με σιγουριά.
Πάντως, δυστυχώς το ΑΧ έχει ιμάντα, ο οποίος θέλει συχνά κοίταγμα και άλλαγμα για να μη σπάσει και σου διαλύσει τις βαλβίδες. Η καδένα σίγουρα είναι πιό οικονομική επιλογή...
Νομίζω ότι στη Φ1 έχουν γρανάζια για να κινούν τους εκκεντροφόρους. Κάνω λάθος; -
H teleftea eteria me granazia sto systima xronismou einai h isuzu sto trooper me kinhthra 2800 turbo diesel. meta apo afto den exw dei alla I.X me granazia.
-
Ο χρήστης Demetriades έγραψε:
H teleftea eteria me granazia sto systima xronismou einai h isuzu sto trooper me kinhthra 2800 turbo diesel. meta apo afto den exw dei alla I.X me granazia.Φίλε Demetriades, καλώς ήλθες στο Forum! Σε παρακαλώ να γράφεις με Ελληνικούς χαρακτήρες, από σεβασμό στα ...ματάκια των υπόλοιπων μελών , στις επιθυμίες των οικοδεσποτών μας 4Τ (βλ. και τις οδηγίες χρήσης) και βέβαια και στην Ελληνική γλώσσα
(Moderator) -
Ο χρήστης nass έγραψε:
H teleftea eteria me granazia sto systima xronismou einai h isuzu sto trooper me kinhthra 2800 turbo diesel. meta apo afto den exw dei alla I.X me granazia.
Φίλε Demetriades, καλώς ήλθες στο Forum! Σε παρακαλώ να γράφεις με Ελληνικούς χαρακτήρες, από σεβασμό στα ...ματάκια των υπόλοιπων μελών , στις επιθυμίες των οικοδεσποτών μας 4Τ (βλ. και τις οδηγίες χρήσης) και βέβαια και στην Ελληνική γλώσσα
(Moderator)Εντάξει φίλε μου δεν θα επαναληφθεί από εδώ και πέρα στη γλώσσα μας.
-
ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΚΑΔΕΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΖDA ΜΧ-5 ΤΟΥ 2002 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ 1600 ΚΑΙ ΣΤΑ 1800 c.c.
ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ SEAT LEON 1.4 MODEL 2001 ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΙΜΑΝΤΑΣ ΣΤΑ 50000 km ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ 200 ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑ.ΤΙΜΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ.
ΠΕΡΙΤΤΟ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΟΤΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ.
ΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΜΑΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΔΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΔΕΝΕΣ. -
Ο χρήστης ΒΑΣΙΛΗΣ έγραψε:
Ναι.
Εχει εγκαταλειφθεί πλέον , κυρίως λόγω βάρους σε σχέση με την αλυσίδα.Κάπου το ξέρω αυτό , κάπου το ξέρω
Αποστόλης.
-
Και το θέμα του θορύβου από την καδένα νομίζω πως δεν υφίσταται εφ'όσον λυπαίνεται συνεχώς (για βάθος χρονου με συνδιασμό μηδαμινής συντίρησης)
Πάντως θα ήθελα να ξέρω από αυτόυς που έχουν αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούν καδένα, αν και κατά πόσο αντιλαμβάνονται τον θόρυβο της καδένας. -
Ξέρετε αν η BMW 316 μοντέλο 2002 (η 8 βάλβιδη με τα 105ps) έχει καδένα ή ιμάντα; Το λέω γιατί κάνει έναν ξεχωριστό ήχο στις ψχαμηλές στροφές (γαμάτο) και ο θείος μου, μου έιπε οτι έιναι από την καδένα.
-
Ο χρήστης kostasg18 έγραψε:
Και το θέμα του θορύβου από την καδένα νομίζω πως δεν υφίσταται εφ'όσον λυπαίνεται συνεχώς (για βάθος χρονου με συνδιασμό μηδαμινής συντίρησης)
Πάντως θα ήθελα να ξέρω από αυτόυς που έχουν αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούν καδένα, αν και κατά πόσο αντιλαμβάνονται τον θόρυβο της καδένας.Καθόλου δεν την αντιλαμβανόμαστε, τουλάχιστον στο Αλμέρα μας....
-
Ο λόγος δεν είναι μόνο για μείωση του βάρους. Συνήθως το γρανάζι του στροφαλοφόρου κατασκευάζεται από καλύτερο υλικά σε σχέση με τα υπόλοιπα στα οποία δίνει κίνηση, έτσι ώστε να μην φθείρεται. Αντίθετα να φθείρονται τα υπόλοιπα γρανάζια, πχ των εκκεντροφόρων ή το ενδιάμεσο - αν υπάρχει-.
-
Krusenstern από το στόμα μου το πήρες! Και το 1.0 Yaris έχει καδένα και **ΟΧΙ **δεν έχω αντιληφθεί θόρυβο εξαιτίας της.
Οπωσδήποτε,πάντως, είναι πλεονέκτημα η μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο και κατ'επέκταση η αντικατάσταση της καδένας πολύ αργότερα , συγκριτικά με τον ιμάντα. -
Μιας και είπατε για γρανάζια, στη Formula1 οι εκκεντροφόροι κινούνται με γρανάζια.
-
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
Μιας και είπατε για γρανάζια, στη Formula1 οι εκκεντροφόροι κινούνται με γρανάζια.ΑΝ λαβουμε υπόψιν τις 18000-19000 στροφές που ανεβαζουν πιστευω οτι εχουν γραναζια, υποθεση κανω δεν το ξέρω!!!
-
Stin F1 den yparxoun ekkentroforoi, oi valvides kinountai me ilektromagnites i pnevmatika.
-
Ο χρήστης tryphon έγραψε:
Stin F1 den yparxoun ekkentroforoi, oi valvides kinountai me ilektromagnites i pnevmatika.Ετσι είναι.
Χρόνια τώρα χρησιμοποιείται το πνευματικό σύστημα βαλβίδων..... δηλ.
μια αντλία αέρα συμπιέζει αέρα στο κύκλωμα και ηλεκτρικές/μηχανικές βαλβίδες ρυθμίζουν που και πότε θα περάσει η πίεση. Επίσης δεν χρησιμοποιούνται ελατήρια βαλβίδων αλλά πεπιεσμένος αέρας.
Η Renault (δεν ξέρω αν υπάρχει και άλλος κατασκευαστής) χρησιμοποιεί ισχυρούς ηλεκτομαγνήτες για την κίνηση των βαλβίδων και μάλιστα έχει ανακοινώσει ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα χρησιμοποιηθεί αυτό το σύστημα και στα επιβατικά της αυτοκίνητα. -
Είναι φυσικό να μην χρησιμοποιούνται ελατήρια για το κλείσιμο των βαλβίδων. Στις 17000 στροφές, το ελατήριο, όσο σκληρό και να είναι, δεν προλαβαίνει να επαναφέρει τη βαλβίδα. Ίσως να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που να αφορούν μεταβλητό χρονισμό; Δεν το ξέρω, δεν έχω ασχοληθεί......
Και στα πολιτικά αυτοκίνητα θα εφαρμοστεί; Ας αφήσουν και τίποτα μηχανικό....
Καδένα ή ιμάντας εκκεντροφόρων;