-
Δε κατάλαβα ρε παιδιά....
Δηλαδή αγοράζεις από Γερμανία ένα Cayenne S ενός έτους και κάτι δηλαδή και 25,000 χλμ σε τιμή πες 58,000 ευρώ (υπάρχουν)
Το φέρνεις εδώ....
-7% παλαιότητα μας κάνει 54,000 ευρώ
αυτό τώρα το πολλαπλασιάζουμε με 50% και μας κάνει 27,000 ευρώ...δηλαδή η τελική τιμή (χωρίς τα 'ψιλά' πινακίδες-τέλη κτλ) είναι 85,000 ευρώ?
Κάνω κάπου λάθος μου φαίνεται!!! για εξηγήστε!!!!!!
ο φίλος από πάνω λέει ότι ο φόρος πλέον υπολογίζεται στην εργοστασιακή?....
και ποια είναι η εργοστασική? τα εξτρά που μπαίνουν?Με άλλα λόγια.... ας υποθέσουμε ότι μιλάμε για ένα Καγιέν Ες 4.4 λίτρα που το αγοράζεις απο Γερμανία 58,000 ευρώ... Μπορεί κάποιος να υπολογίσει (με το σταυρό στο χέρι πάντα) πόσο περίπου θα έρθει τελικά το αυτοκίνητο?
-
Ο χρήστης KonstantinosMD έγραψε:
Δε κατάλαβα ρε παιδιά....Δηλαδή αγοράζεις από Γερμανία ένα Cayenne S ενός έτους και κάτι δηλαδή και 25,000 χλμ σε τιμή πες 58,000 ευρώ (υπάρχουν)
Το φέρνεις εδώ....
αυτό τώρα το πολλαπλασιάζουμε με 50% και μας κάνει 27,000 ευρώ...δηλαδή η τελική τιμή (χωρίς τα 'ψιλά' πινακίδες-τέλη κτλ) είναι 85,000 ευρώ?
και ποια είναι η εργοστασική? τα εξτρά που μπαίνουν?Με άλλα λόγια.... ας υποθέσουμε ότι μιλάμε για ένα Καγιέν Ες 4.4 λίτρα που το αγοράζεις απο Γερμανία 58,000 ευρώ... Μπορεί κάποιος να υπολογίσει (με το σταυρό στο χέρι πάντα) πόσο περίπου θα έρθει τελικά το αυτοκίνητο?
58,000 -7% = 54,000 Χ 0.50 = 27,000 + 400 Εuro ΤΚ + 80 Εuro Τελη πινακίδων + 300 Euro για τέλη μεταφοράς ...Αντε ας βαλουμε και το φακελάκι 500-600 Euro
Με λίγα λόγια πληρώνεις άλλα 28,000 στα τελωνεία και ξεμπερδέβεις.
Προσοχή γιατί το αμάξι θα πρέπει να έχει πιστοποίηση για Εύρω ΙΙΙ γιατι αν όχι τοτε ο συντελεστής τέλους θα είναι νομίζω 120%(η 88% αν και θα πρέπει να έχει αλλάξει απο την προηγούμενη μεταρρύθμιση. Για αυτό φροντίστε να ξέρεται αν υπάρχει πιστοποίηση πριν εισαχθεί το αμάξι. Άλλα αμάξια πάλι πχ BMW έχουν πιστοποίση για Euro III απο το 1999-2000.
-
Ο χρήστης Antiriad έγραψε:
58,000 -7% = 54,000 Χ 0.50 = 27,000 + 400 Εuro ΤΚ + 80 Εuro Τελη πινακίδων + 300 Euro για τέλη μεταφοράς ...Αντε ας βαλουμε και το φακελάκι 500-600 EuroΠαιδιά νομίζω πως η τιμή εκίνησης των 58000 είναι λάθος και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η τιμή που αναγράφεται στο τιμολόγιο αγοράς από το εργοστάσιο.
Οπότε αν είναι πχ 100,000 η τιμή εργοστασίου, τότε τα έξοδα εκτελωνισμού για αμάξι 1 έτους θα είναι (100,000 * 0.93 * 1.50 - 100,000) + 400+80+300 = 40,280 ευρώ.
Άρα συνολικά το αμάξι θα κοστίσει 58,000 + 40,280 = 98,280. -
Λύστε μου μια απορία...
Η νέα SLK 200 στη Γερμανία έχει (χωρίς έξτρα) 33,500 ευρώ και στην Ελλάδα 45,000 (34% ακριβότερη).
Επειδή έχω συγκρίνει και τις τιμές των έξτρα, η αύξηση αυτών είναι γύρω στο 26% για το καθένα.Αν αγοράσω καινούριο το αμάξι στη Γερμανία και το εκτελωνίσω μόνος μου, θα πληρώσω 50% παραπάνω; δηλαδή 33,500 * 1.5 = 50,250 ευρώ;
Κάτι δεν μου κολλάει εδώ.Ακόμα, αν του βάλω έξτρα αξίας 10,000 ευρώ (τιμή Γερμανίας) και το αγοράσω στην Ελλάδα, θα μου κοστίσει:
33,5001.34 + 10,0001.26 = 57,490 ευρώ (περίπου 32% αύξηση)Στη Γερμανία: 33,500 + 10,000 = 43,500 ευρώ.
Και αν το εκτελωνίσω μόνος μου: 43,500 * 1.5 = 65,250Δηλαδή 65,250 - 57,490 = 7,760 κερατιάτικα;
Αν ισχύουν τα παραπάνω, συμφέρει η αγορά μόνο μεταχειρισμένου και για 2 τουλάχιστον έτη παλαιότητας ώστε 21.071.50=1.32
Ας μου πει κάποιος ότι κάνω λάθος, γιατί έχω ξενερώσει...
-
Θέλεις SLK? Να σου πουλήσω την δική μου - δες στις αγγελείες
Ο χρήστης ermis3 έγραψε:
Λύστε μου μια απορία...Η νέα SLK 200 στη Γερμανία έχει (χωρίς έξτρα) 33,500 ευρώ και στην Ελλάδα 45,000 (34% ακριβότερη).
Επειδή έχω συγκρίνει και τις τιμές των έξτρα, η αύξηση αυτών είναι γύρω στο 26% για το καθένα.Αν αγοράσω καινούριο το αμάξι στη Γερμανία και το εκτελωνίσω μόνος μου, θα πληρώσω 50% παραπάνω; δηλαδή 33,500 * 1.5 = 50,250 ευρώ;
Κάτι δεν μου κολλάει εδώ.Ακόμα, αν του βάλω έξτρα αξίας 10,000 ευρώ (τιμή Γερμανίας) και το αγοράσω στην Ελλάδα, θα μου κοστίσει:
33,5001.34 + 10,0001.26 = 57,490 ευρώ (περίπου 32% αύξηση)Στη Γερμανία: 33,500 + 10,000 = 43,500 ευρώ.
Και αν το εκτελωνίσω μόνος μου: 43,500 * 1.5 = 65,250Δηλαδή 65,250 - 57,490 = 7,760 κερατιάτικα;
Αν ισχύουν τα παραπάνω, συμφέρει η αγορά μόνο μεταχειρισμένου και για 2 τουλάχιστον έτη παλαιότητας ώστε 21.071.50=1.32
Ας μου πει κάποιος ότι κάνω λάθος, γιατί έχω ξενερώσει...
-
Ο χρήστης KonstantinosMD έγραψε:
Δε κατάλαβα ρε παιδιά....Δηλαδή αγοράζεις από Γερμανία ένα Cayenne S ενός έτους και κάτι δηλαδή και 25,000 χλμ σε τιμή πες 58,000 ευρώ (υπάρχουν)
Το φέρνεις εδώ....
Τα πράγματα είναι λίγο ''ομιχλώδη'' όσον αφορά την τιμή που λογίζεται ώς βάση υπολογισμού του φόρου. Υποτίθεται ότι συγκρίνεται η λιανική με την εργοστασιακή και μετράει η μεγαλύτερη. από την άλλη στην πράξη μάλλον κοιτάνε μόνο την εργοστασιακή καθώς τα τιμολόγια δεν τα πολυ-πιστεύουν. Ακριβώς για αυτό το τελευταίο οι έμποροι έχουν κάνει έντονες διαμαρτυρίες ....Τώρα η εργοστασιακή τιμή δεν έχει καμμιά σχέση με την λιανική. Για να την μάθεις θα πρέπει να ρωτήσεις ή την αντιπροσωπία ή το τελωνείο. Τα εξτρά επίσης έχουν το κάθε ένα μια εργοστασιακή τιμή. Προσοχή όμως γιατί μπορεί να σου χρεώσουν κάποιον εξοπλισμό σαν εξτρά που στην Γερμανία είναι στάνταρ καθώς θα υπολογίσουν με βάση το ''ελληνικό'' αυτοκίνητο που εισάγει η Πόρσε Ελλάδας. Τώρα πόσο είναι περίπου αυτή η τιμή? Αν πρόσεξες παραπάνω έγραψα ότι μια Boxster 2.7 '01 έχει εργ.τιμή 26000 όταν η λιανική της στην Γερμανία είναι μεταξύ 25-33000 περίπου για μοντέλα '01. **Μην το πάρεις αναλογικά όμως! ** Το πόσο αγοράζει ο κάθε έμπορος το κάθε ένα μοντέλο (γιατί αυτό ακριβώς είναι η εργοστασιακή τιμή) εξαρτάται από πολλά πράγματα. Όσον αφορά την Cayenne S το μόνο που σου υπογράφω είναι ότι έχει πάνω από 50000Ε εργ.τιμή ως καινούργιο αφού γνωρίζουμε ότι έχει τεκμήριο (η απλή Cayenne 3.2 δεν έχει). Ελπίζω να έγινα κατανοητός. Πάντως δεν θα έβλαπτε όλοι όσοι ενδιαφέρεστε για το θέμα να ρίχνατε μια ματιά και στο *Υπόμνημα *στο πάνω μέρος της αρχικής σελίδας γιατί όλα αυτά έχουν αναλυθεί πολλές φορές στο παρελθόν.
-
Οι 4Τ στο site δημοσιεύουν πολλές λεπτομέρειες!
-
Απο τον Σεπτέμβριο να περιμένετε 'καλά' νέα. Αρχες Οκτομβρίου θα γίνει η τρίτη και τελευταία εκδίκαση της Ελλάδας για τα μεταχειρισμένα εξωτερικού. Αυτή την φορά θα μας ακαγκάσουν να πληρώσουμε 280εκ Ευρώ και επίσης ο κάθε Έλληνας πολίτης που έχει αναγκαστεί να πληρώσει ύπερογκα πρόστιμα στο Ελληνικό δημόσια θα μπορέσει να ζητήσει αποζημίωση.
Τελειώνουν πια τα ψέματα...
http://www.autopress.gr/dnews/show.asp?ID=4891
===============================================
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΚΟΜΕΖ ΒΑΛΕΝΤΕ
Αθήνα, 23 / 01 / 2004
Αρ. Πρωτ.: 1627EUROPEAN COMMISSION
c.c.: DIRECTORATE GENERAL
TAXATION AND CUSTOMS UNION
LEGAL AFFAIRS AND ENFORCEMENT
OF COMMUNITY PROVISIONS
TAXUD A/3 D(2003) 2197
Att: Mr. Antonio Victoria SanchezΚύριοι Επίτροποι,
Επιθυμούμε να σας ενημερώνουμε άλλη μια φορά για τη συνεχή και προκλητική παραβίαση Αποφάσεων του ΔΕΚ από την Ελληνική Κυβέρνηση. Οι εν λόγω αποφάσεις του ΔΕΚ είναι οι υπ' αριθ. C-375/95 & C-393/98, με τις οποίες δεν συμφωνεί η Ελληνική Νομοθεσία επί σειρά ετών. Δυστυχώς, παρά τη συχνή έκκληση της Κοινότητας για συμμόρφωση με αυτές τις Αποφάσεις και παρά την ψήφιση προς τούτο μιας ανεπαρκούς τροπολογίας του Ελληνικού Τελωνειακού Κώδικα για δήθεν συμμόρφωση με την τελευταία εξ' αυτών, οι ελλιπείς αυτές τουλάχιστον βελτιώσεις, που έπρεπε να ισχύουν από 1/1/2004 σύμφωνα με την τροπολογία, δεν έχουν τεθεί σε ισχύ πουθενά στη χώρα. Αποτέλεσμα είναι να μην έχει αλλάξει τίποτα απολύτως στην εισαγωγή αντιρρυπαντικών μεταχειρισμένων επιβατικών από χώρες της Ε.Ε. και η παράνομη συμπεριφορά της χώρας να διαιωνίζεται, όπως είχαμε παρατηρήσει και σε προηγούμενες επιστολές μας.Ο Σύνδεσμός μας, ως εκπρόσωπος των εμπόρων - εισαγωγέων αυτοκινήτων πανελλαδικά, ενημέρωσε τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Κοινότητας για εμφάνιση τροπολογίας δήθεν συμμόρφωσης και για όλες τις ανεπάρκειές της με την 1582/1-9-2003 επιστολή του. Απάντηση της Κοινότητας δεν έχει ακόμα καταφθάσει, πράγμα που μας απογοητεύει. Με βάση όλα τα παραπάνω, εφόσον παρά τις υποσχέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει τίποτα, εξακολουθεί να είναι αδύνατος ο εμπορικός ανταγωνισμός του εγχώριου με το Ευρωπαϊκό μεταχειρισμένο επιβατικό αυτοκίνητο. Συγκεκριμένα:
-
Το άρθρο 121 του Νόμου 2960/2001, η παράγραφος Νόμου που παραβιάζει τις αποφάσεις του ΔΕΚ, αποτελεί ακόμα αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής Νομοθεσίας για τη φορολόγηση των εισαγόμενων αυτοκινήτων. Η τροπολογία της δήθεν συμμόρφωσης με την C-393/98 ορίζει ότι θα λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό του καταβλητέου φόρου στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα επιβατικά οχήματα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-
Ενώ παραμένει σε ισχύ Νομοθέτημα που έχει κριθεί παράνομο από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η Κοινοτικά νόμιμη μείωση Τέλους Ταξινόμησης, που προσδοκά ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης και έπρεπε να είναι αποτέλεσμα «προσφυγής» του σε επιτροπές, είναι πλήρως αδύνατη κατά την παρούσα στιγμή.
-
Δεν παρέχεται ακόμα από καμία πηγή πληροφόρησης προ της προσφυγής στις επιτροπές η γνώση από τους εμπόρους - εισαγωγείς αυτοκινήτων της φορολογητέας εμπορικής αξίας. Ο έμπορος αυτοκινήτων της Ελλάδας, μετά από απαγόρευση υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει πρόσβαση στους καταλόγους των φορολογητέων αξιών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή φορολόγησης. Έτσι, αγνοώντας τη φορολογητέα αξία, συνεχίζει να μην μπορεί ο Έλληνας έμπορος να προγραμματίσει αγορές Ευρωπαϊκών μεταχειρισμένων, παρά μόνο εγχώριων.
-
Η τροπολογία παραπέμπει σε δυο επιτροπές όσους υπόχρεους στο Τέλος Ταξινόμησης δεν αποδέχονται τα οφειλόμενα που προσδιορίζει η παράνομη Κοινοτικά διάταξη του Τελωνειακού Κώδικα. Οι επιτροπές αυτές δεν έχουν συσταθεί καν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν ένσταση οι έλληνες εισαγωγείς για παράνομους φόρους που έχουν ήδη επιβληθεί. Συνέπεια των ανωτέρω είναι η παρεμπόδιση των πωλήσεων Ευρωπαϊκών μεταχειρισμένων επιβατικών οχημάτων και η διαθεσιμότητα μόνο των αντίστοιχων Ελληνικών στο αγοραστικό κοινό. Το τελευταίο σας τονίσαμε ότι παραβιάζει κατάφορα την Aπόφαση του ΔΕΚ στην υπόθεση C-375/95, η οποία έχει ήδη καταδικάσει τα άνω περιγραφόμενα ως «δυσμενή διάκριση» του Ευρωπαϊκού σε σχέση με το εγχώριο πωλούμενο επιβατικό μεταχειρισμένο.
-
Στο κείμενο της τροπολογίας γίνεται λόγος για ένα «παράβολο», το ύψος του οποίου θα καθορίζεται με απόφαση μόνο του Υπουργού Οικονομικών. Το παράβολο αυτό δεν έχει ακόμα οριστεί. Η υποχρέωση αγοράς αυτού του ειδικού «πιστοποιητικού πληρωμής φορολογικού τέλους» θα προκαλέσει επιπλέον άνιση μεταχείριση του Ευρωπαϊκού σε σχέση με το εγχώριο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, αφού ένα εισαγόμενο αυτοκίνητο από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα κι αν έχει την ίδια αξία με ολόιδιο Ελληνικό, θα κοστίζει ακριβότερα στον αγοραστή από το Ελληνικό.
Επειδή έχουμε ήδη καλέσει την Ε.Ε. να εφαρμόσει τα άρθρα 226 & 228 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την επιβολή της προβλεπόμενης χρηματικής ποινής, αν ακόμα και τώρα αυτό δεν συμβεί, ο ΣΕΕΑΕ θα υποστηρίξει άμεσα κατάθεση αγωγής αποζημίωσης στο ΔΕΚ από έλληνα έμπορο - εισαγωγέα και από έλληνα ιδιώτη με κατηγορούμενη την Κοινότητα για απαράδεκτη ανοχή στη μη εφαρμογή των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από τη νομοθεσία της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία και πληροφόρηση, ελπίζοντας η επικοινωνία μας για το συγκεκριμένο θέμα να είναι η τελευταία προ της παραπομπής.
Με τιμή
Σαραντίδης Ευάγγελος
Γεν. Διευθυντής ΣΕΕΑΕΕπόμενη επιστολή του ΣΕΕΑΕ κοινοποίησε επίσημο έντυπο του ΣΤ Τελωνείου Πειραιά, όπου δηλώνεται και υπηρεσιακά η απουσία πρόβλεψης για τις ρυθμίσεις της τροπολογίας
-
-
Στην Ελλάδα το Κράτος παει να φαει από παντού.
Οποιος πλήρωσε τους δασμούς εισαγωγής δικαιούται να τους πάρει πίσω με προσφυγή στην ευρωπαϊκό δικαστήριο. Υπάρχουν περιπτώσεις δικαιωμένων προσφυγών(πολλές). Δυστυχώς λιγοι έχουν διεκδικήσει τα χρηματα που πλήρωσαν. Χωρίς απόφαση της Ευρωπαϊκής επιτροπής για πρόστιμο η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τα αυτονόητα.
Συνήθως η εισαγωγή γίνεται με πλαστά τιμολόγια οπότε ο υπολογισμός είναι 54Κ+(35K*0.=82000euros το Cayenne.
Η εισαγωγή καινούριου δεν έχει πλέον δασμούς εδώ και χρόνια. οι τιμές είναι για μεταχειρισμένο.
Κρατικός προστατευτισμός στις κακές του. -
Ο χρήστης dourou έγραψε:
Στην Ελλάδα το Κράτος παει να φαει από παντού.
Οποιος πλήρωσε τους δασμούς εισαγωγής δικαιούται να τους πάρει πίσω με προσφυγή στην ευρωπαϊκό δικαστήριο. Υπάρχουν περιπτώσεις δικαιωμένων προσφυγών(πολλές). Δυστυχώς λιγοι έχουν διεκδικήσει τα χρηματα που πλήρωσαν. Χωρίς απόφαση της Ευρωπαϊκής επιτροπής για πρόστιμο η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τα αυτονόητα.
Συνήθως η εισαγωγή γίνεται με πλαστά τιμολόγια οπότε ο υπολογισμός είναι 54Κ+(35K*0.8 )=82000euros το Cayenne.
Η εισαγωγή καινούριου δεν έχει πλέον δασμούς εδώ και χρόνια. οι τιμές είναι για μεταχειρισμένο.
Κρατικός προστατευτισμός στις κακές του.dourou το 35Κ * 0.8 τί είναι;
Και τί εννοείς ότι 'Η εισαγωγή καινούριου δεν έχει πλέον δασμούς';
Έχω ακούσει ότι αν εισάγεις νέο αμάξι θα πρέπει να πληρώσεις κάποιο τίμημα και στον επίσημο αντιπρόσωπο. Ισχύει;
Τελικά στο παράδειγμα που ανέφερα παραπάνω με τη νέα SLK πόσο θα κοστίσει σε κάποιον να την αγοράσει καινούρια στη Γερμανία και να την εκτελωνίσει; -
ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΠΟ ΕΕ ΚΑΙ ΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕ ΞΕΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ΄???
κωστας -
Παιδιά είναι απλά τα πράματα. Θα δώσω ένα πραγματικό παράδειγμα.
Ε46 Μ3 Cabrio που έκανε 50,000 ευρώ στην Γερμανία στοίχισε με Ελληνικά νούμερα 75,000 (δηλ. το 50% τις αρχικής τιμής)
Για να πάρεις το 50 % πρέπει το αυτοκίνητο να είναι μέσα στην 4ετία δηλ. από το 2000 και μετά.
Για καινούργιο αυτοκίνητο που σε ενδιαφέρει το πιο έξυπνο πράμα που έχεις να κάνεις είναι.
Αγοράζεις το αυτοκίνητο απ'έξω το φέρνεις στην Ελλάδα. Του γυρνάς τα χιλίομετρα στις 6,000 για να πάρει το 50% και μετά το γυρνάς πάλι στα κανονικά του χιλίομετρα.
Αυτός είναι ένας τρόπος για να ''ξεγελάσεις'' το τελωνείο και να μην πληρώσεις τους φόρους για ένα καινούργιο αυτοκίνητο αλλά για ένα μεταχειρισμένο.
Έχω φέρει κα΄που στα 10 αυτοκίνητα από την Γερμανία για φίλους μου. Αυτό που αξίζει πάντος είναι να πάρεις κάτι καλό και να βγεις κερδισμένος.
Ένα αυτοκίνητο αγοράς στην Γερμνανία 15-20,000 ευρώ δεν αξίζει να το φέρεις διότι θα σου κοστίσει τα ίδια και ίσως και περισσότερα χρήματα.
-
Ο χρήστης Κωνσταντινος Τσιλικος έγραψε:
ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΠΟ ΕΕ ΚΑΙ ΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕ ΞΕΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ΄???
κωσταςΚαλή ερώτηση. Με τα ισχύοντα, θα πρέπει να αποδεικνύεις σε τυχόν έλεγχο ότι το αυτοκίνητο κυκλοφορεί στην Ελλάδα λιγότερο απο 6 μήνες.
Δεν ξέρω αν θα το διακινδύνευα .
Είναι και το θέμα της ασφάλειας - θα δεχθεί η ασφαλιστική στην πχ. Γερμανία, να σε καλύψει αν πάρει πρέφα ότι κυκλοφορείς μόνιμα σε άλλη χώρα?
Οι απόψεις σας...
-
Μπορείς να ασφαλίσεις ξένο τουτού σε Ελληνική ασφαλιστική με κάποια προσάυξηση... Και να αγωράζεις 2 εισητήρια το χρόνο ( Πατρα-Ανκόνα) χωρίς καν να ταξιδέυεις και ολα οκ... άντε να πάρει γραμμή ο Μρ πολισμάνος....
-
Ο χρήστης theofanis έγραψε:
Μπορείς να ασφαλίσεις ξένο τουτού σε Ελληνική ασφαλιστική με κάποια προσάυξηση... Και να αγωράζεις 2 εισητήρια το χρόνο ( Πατρα-Ανκόνα) χωρίς καν να ταξιδέυεις και ολα οκ... άντε να πάρει γραμμή ο Μρ πολισμάνος....Ασφάλεια γίνεται αλλά είναι ακριβότερη. Το ίδιο ισχύει και με την ξένη ασφάλεια γίνεται και μάλλον σε συμφέρει η ξένη αν δεν είναι δύσκολο να συντηρήσεις.
Τα στρουμφάκια έχουν πάρει γραμμή αλλά μάλλον απλά δεν πολυασχολούνται πια (ή ασχολούνται κατά περιόδους). Αν θέλουν μπορούν να τσεκάρουν τη λίστα επιβαινόντων του πλοίου και αν δεν έχεις ταξιδέψει φαίνεται. Επίσης καλό είναι να πας με μια εταιρεία και να γυρίσεις με την άλλη γιατί μπορούν να δούν ότι πήγες και γύρισες με το ίδιο πλοίο.... -
Παρακολουθώ την όλη συζήτηση με πολύ ενδιαφέρον και θέλω και εγώ να συνειφέρω κάτι για όσους ενδιαφέρονται να εισάγουν αυτοκίνητο στην Ελλάδα από το εξωτερικό.
Θα πώ και εγώ πως καλό θα είναι ο ενδιαφερόμενος να φροντίσει το αυτοκίνητο να είναι τελευταίας αντιρυπαντικής τεχνολογίας για να φορολογηθεί με τον χαμηλότερο συντελεστή για τον καθορισμό του τέλους ταξινόμησης.Παραθέτω ότι βρήκα στην ιστοσελίδα των τελωνείων:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
- ΤΕΛΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Α. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
Νόμος 2960 /2001 (Φ.Ε.Κ. 265 /22-11-01 Τεύχος Α)
Άρθρα 120, 121,122,123,124,125,126,127, 128,129,130,131,132,133,
134, 135, 136, 137, 184.
Νόμος 3156/2003 (Φ.Ε.Κ.157 Α/25.6.03 Τεύχος Α)
Άρθρο 27
Νόμος 3190/03 (Φ.Ε.Κ. 249/30.10.03 Τεύχος Α)
Άρθρο 21
Συλλογή -Υποχρέωση Καταβολής του Τέλους Ταξινόμησης
Το τέλος ταξινόμησης εισπράττεται από τα κατά τόπους τελωνεία. Η υποχρέωση γεννάται:
α) για τα οχήματα που εισάγονται από άλλα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την είσοδό τους στη χώρα και η καταβολή γίνεται μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν που γεννήθηκε η υποχρέωση καταβολής του τέλους ταξινόμησης.
β) για τα εισαγόμενα οχήματα από τρίτες χώρες κατά την είσοδό τους στη χώρα και η καταβολή είναι μέχρι τη 15η ημέρα από τη θέση αυτών σε ανάλωση
γ) για τα εγχωρίως παραγόμενα , κατά το χρόνο που γεννάται η υποχρέωση καταβολής του τέλους αυτού. Αν τα οχήματα από άλλα Κ-Μ τίθενται σε καθεστώς αναστολής ο φόρος καθίσταται απαιτητός κατά την έξοδο των οχημάτων από τέτοιο καθεστώς(έστω και αντικανονικά).
ΔιαδικασίαΓια τα οχήματα αυτά πρέπει κατά την είσοδό τους:
α) από άλλα Κράτη-Μέλη στη χώρα μας, να υποβάλλεται στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή Δήλωση Άφιξης Οχήματος (Δ.Α.Ο).Υπόχρεοι στη δήλωση αυτή είναι ο ιδιοκτήτης ή ο παραλήπτης των οχημάτων ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός τους ή το πρόσωπο στην κατοχή του οποίου τίθενται τα οχήματα. Στο έντυπο της δήλωσης θα πρέπει να αναφέρονται τα στοιχεία ταυτότητας του οχήματος καθώς και στοιχεία του υπόχρεου υποβολής της.
Στη συνέχεια μέχρι τη 15η μέρα του επόμενου μήνα κατατίθεται από τον ιδιοκτήτη του οχήματος ή τον νόμιμο αντιπρόσωπό του στο Τελωνείο Προορισμού, Ειδική Δήλωση για την καταβολή των φορολογικών επιβαρύνσεων και για την έκδοση πιστοποιητικού ταξινόμησης.β)από Τρίτες Χώρες στη χώρα μας, να καταβάλλεται το τέλος ταξινόμησης είτε ταυτόχρονα με την καταβολή των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων εισαγωγής και με την κατάθεση της Διασάφησης Εισαγωγής είτε το αργότερο μέχρι την 15η μέρα από την ημερομηνία της διασάφησης με την υποβολή Ειδικής Δήλωσης.
Φορολογητέα βάση
Η φορολογητέα αξία των οχημάτων για τον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης προσδιορίζεται κατά περίπτωση όπως αναφέρεται παρακάτω.
Β. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΕΛΟΥΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ
α. ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ
Νόμος 2960/01, άρθρο 121,122, 126
Νόμος 3156/03, άρθρο 27
Νόμος 3190/03, άρθρο 21
Επιβατικά οχήματα ΙΧ της δ.κ. 87.03 που πληρούν τις προδιαγραφές της οδηγίας 98/69/Ε.Κ. ή μεταγενέστερης:
ΚΥΛΙΝΔΡΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΕΛΟΥΣ
Μέχρι 900 κ.ε. 5%
Από 901-1400 κ.ε. 12%
Από 1401-1600 κ.ε. 20%
Από 1601-1800 κ.ε. 30%
Από 1801-2000 κ.ε. 40%
Από 2001 κ.ε. και πάνω 50%Επιβατικά οχήματα ΙΧ που πληρούν την οδηγία 94/12/Ε.Κ.
Μέχρι 900 κ.ε. 14%
Από 901-1400 κ.ε. 27%
Από 1401-1600 κ.ε. 45%
Από 1601-1800 κ.ε. 56%
Από 1801-2000 κ.ε. 83%
Από 2001 κ.ε. και πάνω 142%Για τα επιβατικά αυτοκίνητα οχήματα Δ.Χ. που πληρούν τις προδιαγραφές της οδηγίας 94/12/Ε.Κ. ή μεταγενέστερης καταβάλλεται το 13% των ανωτέρω συντελεστών που εφαρμόζονται.
Επιβατικά οχήματα ΙΧ που πληρούν τις προδιαγραφές των οδηγιών 91/441/Ε.Ο.Κ, 89/458/ΕΟΚ και 88/76/ΕΟΚ:
Μέχρι 900 κ.ε. 24%
Από 901-1400 κ.ε. 49%
Από 1401-1600 κ.ε. 95%
Από 1601-1800 κ.ε. 129%
Από 1801-2000 κ.ε. 216%
Από 2001 κ.ε. και πάνω 334%Για τα αυτοκίνητα ΙΧ συμβατικής τεχνολογίας:
ΚΥΛΙΝΔΡΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Αυτοκίνητα Συμβατικής τεχνολογίας
Μέχρι 900 κ.ε. 37%
Από 901-1400 κ.ε. 66%
Από 1401-1600 κ.ε. 128%
Από 1601-1800 κ.ε. 148%
Από 1801-2000 κ.ε. 266%
Από 2001 κ.ε. και πάνω 346%
Για τα επιβατικά οχήματα ΔΧ που πληρούν τις προδιαγραφές της Οδηγίας 91/441/ΕΟΚ ή παλαιότερης ή είναι συμβατικής τεχνολογίας,50%.Για αυτοκίνητα οχήματα τρίκυκλα ή τετράκυκλα της δ.κ. 87.03 που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2002/24/Ε.Κ. του Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου 2002
(E.E.L 124 της 9.5.2002) και πληρούν εκ κατασκευής τις προδιαγραφές της οδηγίας 2002/51 Ε.Κ. ή μεταγενέστερης οι συντελεστές του τέλους ταξινόμησης ορίζονται ως εξής:
ΚΥΛΙΝΔΡΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΕΛΟΥΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ
Από 50 μέχρι και 500 κυβικά εκατοστά 5%
Από 501 μέχρι και 900 κυβικά εκατοστά 9%
Από 901 κυβικά εκατοστά και πάνω 15%Για αυτοκινούμενα τροχόσπιτα της δ.κ. 87.03, 50 % των ανωτέρω εφαρμοζόμενων συντελεστών.
Οι ανωτέρω συντελεστές εφαρμόζονται και για τα αυτοκίνητα τύπου jeep της δ.κ. 87.04.
Προκειμένου για επιβατικά αυτοκίνητα που λειτουργούν με πετρελαιοκινητήρα και προορίζονται να τεθούν σε κυκλοφορία ως ΔΧ ο παραπάνω φόρος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% της φορολογητέας αξίας.Φορολογητέα βάση
Η φορολογητέα αξία όπως προσδιορίζεται στη βάση της τιμής χονδρικής μειούμενη κατά συγκεκριμένους συντελεστές που σχετίζονται με την ηλικία στην περίπτωση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων . Η φορολογητέα αξία των αυτοκινήτων που παράγονται στην Ελλάδα βασίζεται στους τιμοκαταλόγους τιμής χονδρικής που υποβάλλονται από τη Βιομηχανία σε ειδική Επιτροπή.
Κλίμακα απομείωσης για τα μεταχειρισμένα επιβατικά οχήματα:
Από 6 μέχρι 12 μήνες από την ημερομηνία της πρώτης θέσης σε κυκλοφορία και με την προϋπόθεση ότι έχει διανύσει περισσότερα από 6.000 χιλιόμετρα μείωση της αξίας 7%.
Από 1 χρόνο έως και 2 14%
2 3 21%
3 4 28%
4 5 34%
5 6 40%
6 7 46%
7 8 52%
8 9 57%
9 10 62%
10 11 67%
11 12 70%
12 13 73%
13 14 76%
14 15 79%
15 κ πάνω 80%Εξαιρέσεις
Για ηλεκτροκίνητα ή υβριδικά αυτοκίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές της Οδηγίας 94/12/Ε.Κ. ή μεταγενέστερης όσον αφορά τα στάνταρντς εκπομπών ρύπων δεν υπόκεινται σε φόρο.β. ΦΟΡΤΗΓΑ
Νόμος 2960/01, άρθρα 123,126
Νόμος 3156/03, άρθρο 27
Τα φορτηγά της δ.κ. 87.04 που πληρούν τις προδιαγραφές των οδηγιών 91/542/Ε.Κ. φάση Β΄ ή της Οδηγίας 96/69/Ε.Κ. ή μεταγενέστερων υποβάλλονται σε τέλος ταξινόμησης ως εξής:α) Φορτηγά μικτού βάρους πάνω από 3,5 τόνους, ανεξάρτητα κυλινδρισμού 5%
β) Ανοικτά φορτηγά μικτού βάρους μέχρι και 3,5 τόνους, ανεξάρτητα κυλινδρισμού 7%
γ) Κλειστά φορτηγά μικτού βάρους μέχρι και 3,5 τόνους
Μέχρι κ 900 κ.ε. 6%
Από 901-1400 κ.ε. 14%
Από 1401-1800 κ.ε. 18%
Από 1801-2000 κ.ε. 21%
Από 2001 κ.ε. και πάνω 26%
δ) Βάσεις των φορτηγών των προηγούμενων περιπτώσεων πέντε τοις εκατό(5%) για την περίπτωση α) και επτά τοις εκατό (7%) για τις περιπτώσεις β) και γ).
ε) Οι παραπάνω συντελεστές προσαυξάνονται κατά 30% προκειμένου για φορτηγά αυτοκίνητα που δεν πληρούν της προδιαγραφές των παραπάνω οδηγιών.
στ) Προκειμένου για κλειστά φορτηγά που προέρχονται από μετατροπή επιβατικών αυτοκινήτων, τα αναφερόμενα στην περίπτωση γ) της προηγούμενης παραγράφου ποσοστά τέλους τριπλασιάζονται και υπολογίζονται επί της φορολογητέας αξίας όπως αυτή διαμορφώνεται για τα επιβατικά.
ζ) Τα ανοικτά φορτηγά που διασκευάζονται σε κλειστά υποβάλλονται σε τέλος ταξινόμησης ως εξής:
Κυλινδρισμός Κινητήρα Τ.Τ.(σε ευρώ)
901-1400 733
1401-1800 1027
1801-2000 1467
2001 και πάνω 2347
η) Τα ανοικτά ή κλειστά φορτηγά που προέρχονται από διασκευή ελκυστήρων, επιβατικών αυτοκινήτων(λεωφορείων), φορτηγών ψυγείων και ειδικών χρήσεων υποβάλλονται σε τέλος ταξινόμησης ως ακολούθως:
Μικτό Βάρος Τ.Τ.(σε ευρώ)
από 3,5 έως και 7,5 τόνους 1.000
από 7,5 έως και 14 τόνους 1.800
από 14 έως και πάνω 2.500
Όταν από την μετασκευή προκύπτει ανατρεπόμενο ή βυτιοφόρο όχημα τα ανωτέρω ποσά προσαυξάνονται κατά 500 ευρώ.Εξαιρέσεις
Τα ηλεκτροκίνητα φορτηγά δεν υποβάλλονται σε τέλος ταξινόμησης.
Φορολογητέα βάση
Η φορολογητέα αξία διαμορφώνεται αθροίζοντας α) την πράγματι πληρωθείσα αξία για τα καινούρια ή την τιμή που καθορίζεται από την αρμόδια τελωνειακή υπηρεσία Αξιών για τα μεταχειρισμένα οχήματα β) τους εισαγωγικούς δασμούς που πράγματι καταβάλλονται γ) τα παρεπόμενα έξοδα (μεταφορά , ασφάλιση κλπ).
γ. ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ
Νόμος 2960/01 άρθρο 124
Νόμος 3190/03 άρθρο 21Οι μοτοσυκλέτες κυλινδρισμού κινητήρα 126cc και πάνω της δ.κ. 87.11 υποβάλλονται σε τ.τ. ως εξής:
ΚΥΛΙΝΔΡΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΠΟΣΟΣΤΟ
Από 126 μέχρι 249 κ.ε. 2%
Από 250 μέχρι 900 κ.ε. 7%
Από 901 μέχρι 1400 κ.ε. 12%
Από 1401 μέχρι 1600 κ.ε. 14%
Από 1601 μέχρι 1800 κ.ε 17%
Από 1801 κ.ε. και πάνω 25%Φορολογητέα βάση
Η φορολογητέα αξία διαμορφώνεται αθροίζοντας α) την πράγματι πληρωθείσα αξία για τις καινούριες μοτοσυκλέτες και την τιμή χονδρικής μειούμενη με συγκεκριμένους συντελεστές που συνδέονται με την ηλικία για τα μεταχειρισμένα β) τους εισαγωγικούς δασμούς που πράγματι καταβάλλονται, γ) τα παρεπόμενα έξοδα (μεταφορά , ασφάλιση κλπ).
Κλίμακα απομείωσης για τις μεταχειρισμένες μοτοσυκλέτες:Από 1 και μέχρι 2 έτη 14%
Πάνω από 2 μέχρι και 3 έτη 21%
Πάνω από 3 μέχρι και 4 έτη 25%
Πάνω από 4 μέχρι και 5 έτη 32%
Πάνω από 5 μέχρι και 6 έτη 35%
Πάνω από 6 μέχρι και 7 έτη 39%
Πάνω από 7 μέχρι και 8 έτη 42%
Πάνω από 8 έτη 46%- ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ - ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΕΣ
Τα κοινοτικά οχήματα έχουν τη δυνατότητα να τεθούν σε καθεστώς Φορολογικής Αποθήκης και για το διάστημα που παραμένουν στο καθεστώς αυτό τελούν σε αναστολή καταβολής του τέλους ταξινόμησης και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.).
Τις φορολογικές αποθήκες κατέχουν ή χρησιμοποιούν Εγκεκριμένοι Αποθηκευτές οι οποίοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν λάβει άδεια από την αρμόδια τελωνειακή αρχή να παραλαμβάνουν, να κατέχουν και να αποστέλλουν στα πλαίσια του επιτηδεύματός τους οχήματα τα οποία βρίσκονται σε φορολογική αποθήκη υπό καθεστώς αναστολής του τέλους ταξινόμησης και του Φ.Π.Α.
Ν.2960/01 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» άρθρα 134,135
Φ.31/13/3-6-03 Α.Υ.Ο. (Φ.Ε.Κ 816/23-6-03 Τεύχος Β)
Φ.32/14/3-6-03 Α.Υ.Ο. (Φ.Ε.Κ 816/23-6-03 Τεύχος Β)
Φ715/475/24-7-03 Ε.Δ.Υ.Ο.3.ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ
Τα οχήματα Τρίτων Χωρών έχουν τη δυνατότητα να τεθούν σε καθεστώς Τελωνειακής Αποταμίευσης με αναστολή των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων για απεριόριστο χρονικό διάστημα.
Καν. (ΕΟΚ) 2913/92 άρθρα 98-113
Καν. (ΕΟΚ) 2454/93 άρθρα 496-533
Τ1460/10Γ0019/21-3-02 Α.Υ.Ο.( Φ.Ε.Κ 468/15-4-02 Τεύχος Β)
Τ2130/22/50019/1-5-02 Ε.Δ.Υ.Ο. - ΤΕΛΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
-
Kαλά Psile,χαρά στο κουράγιο σου να τα γράψεις όλα αυτά,μπράβο πάντως...
-
Ο χρήστης tsilis έγραψε:
Kαλά Psile,χαρά στο κουράγιο σου να τα γράψεις όλα αυτά,μπράβο πάντως...Χμμ...ελπίζω τουλάχιστον να έκανε copy-paste .
Thanks Psile. Πάντως συστήνω ανεπιφύλακτα την βοήθεια ιδιώτη εκτελωνιστή. Θέλετε τηλέφωνο?
-
Ναι, με copy-paste έγινε η δουλειά
Το απόγευμα θα προσθέσω και ένα άλλο κείμενο γία όσους ενδιαφέρονται για την προσωρινή εισαγωγή αυτοκινήτου από χώρα της ΕΕ.
Και εγώ πιστεύω πως με έναν εκτελωνιστή η δουλειά γίνεται πιο γρήγορα αλλά σε ποιόν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη (δηλαδή ότι δεν θα σε γδάρει;).
-
ασφάλεια ελληνικού αυτοκινήτου σε ξένη ασφαλιστική ή ξένου αυτοκινήτου σε ελληνική ασφαλιστική δεν γίνεται!!! psilos ευχαριστούμε για τις πληροφοριες.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΠΟ Ε.Ε.