-
στην κατασταση που ειναι τωρα δεν θα το εκανα με τιποτε, και γενικος δυσκολα θα δοκιμαζα κατι τετοιο. εαν μπει στο δρομο (λιαν συντομος θα δουμε τι θα γινει ) και του διορθωσω το προβλημα της υπερθερμανσης μπορει καποια φορα να προσπαθησω να φτασω τα 120km/h. παντως στο ταξιδι που του ειχαμε κανει πριν απο 6 χρονια Αθηνα - χωριο, στην Αθηνων- Κορινθου εγραφε το κοντερ 125-126km/h. αλλα ειχε αρχισει να νυχτωνει εξω, άλλα αυτοκινητα στον δρομο δεν υπηρχαν και δεν ξερω εαν οντως πηγαινε με τοσα, για λιγο βεβαια γιατι μετα απο τα δευτερα διοδια αρχισε να ανεβαινει η θερμοκρασια κτλ κτλ και ετσι περιοριστικαμε στα 80km/h. ο πατερας μου παντως που οδηγουσε ξαφνιαστηκε, του ειχα πει 'εχεις το γκαζι στο πατωμα? ' και μου ειπε 'οχι' παντως η μηχανη εκανε παρα πολυ θορυβο, και ακουγοταν ενα φυσιμα λες και δουλευε κανα τουρμπο ενα φσσσσσ. ειτε αεροδυναμικος θορυβος ηταν, ειτε καποιο σωληνακι απο το συστημα του καρμπυρατερ ειχε διαρροή, ειτε η φλαντζα τα παρεδιδε (το ειχα δει αυτο στο Haynes manual. λεει οτι εαν κανει αυτον τον θορυβο μπορει η φλαντζα να καιγετε εκεινη την στιγμη ) ακομα ο δεξις τροχος εκανε ενα φλαπ-φλαπ. γενικως το αυτοκινητο δεν κουνουσε περα δωθε, ουτε εφευγε απο την πορεια του.
-
Τωρα αυτό που θα ρωτήσω δεν έχει άμεση σχέση με το στρώσιμο αλλα....
Ο κόφτης (σε 2α και κυρίως 3η) κάνει κακό στον κινητήρα;
Γιατί μου συμβαίνει που και πού ) -
Ο χρήστης kiloMeater έγραψε:
Τωρα αυτό που θα ρωτήσω δεν έχει άμεση σχέση με το στρώσιμο αλλα....
Ο κόφτης (σε 2α και κυρίως 3η) κάνει κακό στον κινητήρα;
Γιατί μου συμβαίνει που και πού )Ιδιαίτερο κακό στον κινητήρα δεν κάνει. Κάνει κακό στην μετάδοση όμως
-
Δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να αποδειχθεί ότι το α ή το β στρώσιμο είναι το ενδεδειγμένο. Ή αν υπάρχει δεν τον γνωρίζω.
Ωστόσο, εμπειρικά και μόνο, φαίνεται ότι το αυτοκίνητο ωφελείται και στο θέμα της αξιοπιστίας αλλά και ως προς τις επιδόσεις αν το ροντάρεις με ανοίγματα και δεν το μπουκώσεις ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Το μοτέρ θέλει από την αρχή δούλεμα, σε όλο το φάσμα των στροφών, προοδευτικά βέβαια.
Καλό είναι επιπροσθέτως, να μην το δουλέψεις πολλές ώρες συνεχόμενα.
Χρειάζεται μια στάση ενδιαμέσως, να κρυώσουν τα μέταλλα και τα λάδια.Αλλά δε θέλει λύπηση.
Μόνο μία 'μηχανολογική συμπάθεια', που περιλαμβάνει όλα τα μηχανικά μέρη, όχι μόνο τον κινητήρα.Το αποτέλεσμα θα είναι ένα μοτέρ, που θα αποδώσει μελλοντικά τα μέγιστα αξιόπιστα.
Σε ό,τι ποσοστό τουλάχιστον ευθύνεται το στρώσιμο. -
ÌÝ÷ñé ôá 4000 ÷ëì ìÝ÷ñé ôéò óôñïöÝò ôçò ìÝãéóôçò ñïðÞò ôçí 3ç,4ç,5ç ôüôå ãéá êáëÞ ìïõ ôý÷ç ðÞãá êáé ôá Üëëáîá êáé ãëýôùóá áðï ìåãÜëç ì@ìáêßá óõíáñìïëüãçóçò áëëÜ åßíáé ïö ôüðéê
ôéò äýï ðñþôåò ôéò æïñßæù ìüíï óå áíÜãêç ãåíéêüôåñá...ËÜäéá äåí Ý÷åé êÜøåé áêüìá ðáñüôé ôï âëÝðù ðïëëÝò öïñÝò óáí âñõêüëáêáò ôçí ðáñèÝíá ....
õðåñ÷åßëéóç áðï ôï êáðÜêé ãéáôß êÜðïéá áóôÝñéá èåùñïýóáí üôé Ýðñåðå íá ñßîïõí üëï ôï 4ëéôñï Ýôóé ãéá íá ãßíïõí áõëÜêéá óôéò öëÜíôæåò êáé íá ôñÝ÷ù ìåôÜ ãéá íÝï ìïôÝñ ôçí óôéãìÞ ðïõ èÝëåé 3.80 LtéäÜéôåñç öñïíôßäá óôñùóßìáôïò äåí íïìßæù üôé áðáéôåßôáé áëëÜ íá ìáèáßíïõìå óéãÜ óéãÜ êáé ôï ßäéï ôï áõôïêßíçôï ..
-
Διαβάζοντας, με πολύ ενδιαφέρον είναι η αλήθεια, τη συγκεκριμένη ενότητα, θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να πω μερικά πράγματα σχετικά με το στρώσιμο ενός καινούργιου (σύγχρονου) αυτοκινήτου.
(σσ. Σε όσους δεν αρέσουν τα...πολλά-πολλά, βλέπετε πιο κάτω, το ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ).-
Όταν οι εταιρίες συνιστούν να μην υπερβαίνουμε, συνήθως, τις 3000-3500 σ.α.λ., δεν στοχεύουν στην προστασία του κινητήρα μόνο, αλλά και των υπολοίπων μηχανικών μερών (κιβώτιο, διαφορικό κ.λπ.). Για παράδειγμα η Renault σημειώνει σε όλα τα εγχειρίδια (τουλάχιστον από το 1990 -ας με διορθώσουν όσοι έχουν καλύτερη μνήμη) ότι κατά το «ροντάρισμα», τα πρώτα 1000 χλμ., δεν πρέπει να υπερβαίνει ο οδηγός τις 3000-3500 σ.α.λ., ή τα 2/3 της τελικής με τη μεγαλύτερη σχέση στο κιβώτιο, ή να κάνει απότομες επιταχύνσεις κ.λπ. Μετά τα 1000 χλμ δεν τίθενται περιορισμοί ενώ η Renault τονίζει ότι το αυτοκίνητο δεν θα πετύχει τις μέγιστες επιδόσεις του μέχρι τα 3000 χλμ (πολύ σωστή η τελευταία επισήμανση της Renault, που σημειώνει ενδεικτικά κάποιο μίνιμουμ χιλιομετρικό «φράγμα» επίτευξης μέγιστων επιδόσεων -έχετε δει άλλους να το κάνουν; Γιατί άραγε; ). Νομίζετε ότι με τη συμπλήρωση των 3000 χλμ το αυτοκίνητο θα έχει το maximum των επιδόσεών του μόνο και μόνο γιατί «άνοιξε» ο κινητήρας; Όχι βέβαια!
-
Οι κινητήρες είναι σχεδόν «στρωμένοι» από το εργοστάσιο, αφού πριν τοποθετηθούν σε ένα αμάξωμα δουλεύουν για συγκεκριμένη ώρα σε συγκεκριμένες στροφές πάνω σε «δυναμόμετρο» που ελέγχεται από υπολογιστή. Τα υπόλοιπα, όμως, μηχανικά μέρη δεν είναι στρωμένα...
-
Το λεγόμενο «ιταλικό στρώσιμο» μπορεί (τονίζω, ΜΠΟΡΕΙ) να έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε βελτιωμένους κινητήρες με σφυρήλατα έμβολα ή όταν τοποθετείται στον κινητήρα κιτ αυξήσεως κυβισμού (πάλι με σφυρήλατα έμβολα) και προπάντων με τον κατάλληλο οδηγό. Αντιθέτως ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΞΙΟ ΛΟΓΟΥ σε «κοινούς» εργοστασιακούς κινητήρες, ούτε βέβαια τίθεται θέμα για καλύτερη εφαρμογή των ελατηρίων του εμβόλου μέσα στον κύλινδρο. Και αυτό γιατί τα εξαρτήματα των κινητήρων κατασκευάζονται σήμερα από μηχανήματα που πετυχαίνουν ακρίβεια Nanometer... Πιστέψτε με όμως, ότι τουλάχιστον η μετάδοση του καινούργιου αποκτήματός σας δεν συμπαθεί τα «ιταλικά κόλπα».
-
«Μήπως τα συμπαθεί ο κινητήρας;», ξαναρωτά κάποιος...
«Εγώ έκανα 80000 ΣΚΙΣΜΕΝΑ (sic) χλμ και δεν έκαψε ποτέ λάδι, τονίζει κάποιος άλλος...
«Εγώ του έκανα ιταλικό στρώσιμο και μου είπαν στο συνεργείο ότι πηγαίνει πολύ καλύτερα από άλλα», σημειώνει και άλλος ιδιοκτήτης...
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Νο1: ΟΧΙ δεν τα συμπαθεί. Αν είσαι τυχερός και κρατήσεις το αυτοκίνητο για λίγα χρόνια, δεν θα του δώσεις το περιθώριο να σ'το πει...
Νο2: Βλέπε Νο1 και πρόσθεσε: Δεν θα σου έκαιγε λάδια έτσι κι' αλλιώς. Αυτό που πέτυχες όμως είναι να ΜΕΙΩΣΕΙΣ τη ζωή του κινητήρα. Το πούλησες όμως και δε σε νοιάζει. Καλώς! Βεβαίως, ας σημειωθεί ότι οι σύγχρονοι κινητήρες είναι αιωνόβιοι σε σχέση με το κοντινό παρελθόν.
Νο3: Τρομεροί τύποι οι μηχανικοί σου. Οι 4Τ πρέπει να τους προσλάβουν για δοκιμαστές επιδόσεων! Ας σοβαρευτούμε. Έκανες «ιταλιάνικο» στρώσιμο γιατί περίμενες -φυσικά- «ιταλιάνικο αποτέλεσμα» (άλλωστε προς τι ο κόπος-χρόνος-χρήμα). Σε έπιασαν όμως «ιταλιάνο» (sic) οι μηχανικοί σου (καλό να κολακεύουμε τον πελάτη που και που). Ειδικά όταν μιλάμε για παλιά αυτοκίνητα, μπαίνουν στο παιχνίδι 1000+2 παράγοντες που καθιστούν την όποια...απόπειρα σύγκρισης απρόσφορη -χωρίς επιστημονική βάση. Μόνο αν είχες δύο ίδια καινούργια αυτοκίνητα που τα οδηγούσες εσύ και τα έστρωνες το ένα με τον παραδοσιακό τρόπο και το άλλο με τον «αιρετικό» θα είχε νόημα (δηλαδή, μία σχετική επιστημονική βάση) η σύγκριση.ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή! Δεν θα χάσετε...Και θυμηθείτε: Όταν είμαστε ασθενείς, λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή σε συγκεκριμένες δόσεις για να γίνουμε καλά σε εύλογο χρόνο, αν δεν πάει κάτι άλλο στραβά στην πορεία (φευ!). Η ανάρρωση βέβαια δεν επιταχύνεται αν, για παράδειγμα, τριπλασιαστούν οι δόσεις.. Σε μια τέτοια περίπτωση, όχι μόνο δεν θα αναρρώσουμε, αλλά, όπως είναι φυσικό, θα επιδεινωθεί η κατάστασή μας. Φανταστείτε τώρα ότι το καινούργιο σας αυτοκίνητο είναι ο ασθενής (όσο περίεργο και αν ακούγεται) και συνεχίστε τη σκέψη μου... Έχετε αυτό κατά νου (και τα παραπάνω, όσοι είχατε το κουράγιο να τα διαβάσετε) όταν σας μπαίνουν ιδέες περί κανιβαλισμού (βλ. «ιταλικό στρώσιμο») του νέου σας αποκτήματος!
-
-
Ο χρήστης wheels_1200 έγραψε:
2. Οι κινητήρες είναι σχεδόν «στρωμένοι» από το εργοστάσιο, αφού πριν τοποθετηθούν σε ένα αμάξωμα δουλεύουν για συγκεκριμένη ώρα σε συγκεκριμένες στροφές πάνω σε «δυναμόμετρο» που ελέγχεται από υπολογιστή. Τα υπόλοιπα, όμως, μηχανικά μέρη δεν είναι στρωμένα...Εγώ δεν ξέρω κανένα εργοστάσιο που να δουλεύει τους κινητήρες σε δυναμόμετρο. Σε ένα που ξέρω, βάζουν μπρος το κινητήρα πρώτη φορά για μερικά δευτερόλεπτα κατά τη συναρμολόγηση του αυτοκινήτου χωρίς βενζίνη με παροχή αερίου στην εισαγωγή του αέρα για να βεβαιωθούν ότι η μίζα, τα ηλεκτρικά κλπ. είναι όλα στη θέση τους. Την επόμενη φορά που θα πάρει μπρος το αυτοκίνητο είναι για να το φορτώσουν στο καράβι/τρένο.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Εγώ δεν ξέρω κανένα εργοστάσιο που να δουλεύει τους κινητήρες σε δυναμόμετρο. Σε ένα που ξέρω, βάζουν μπρος το κινητήρα πρώτη φορά για μερικά δευτερόλεπτα κατά τη συναρμολόγηση του αυτοκινήτου χωρίς βενζίνη με παροχή αερίου στην εισαγωγή του αέρα για να βεβαιωθούν ότι η μίζα, τα ηλεκτρικά κλπ. είναι όλα στη θέση τους. Την επόμενη φορά που θα πάρει μπρος το αυτοκίνητο είναι για να το φορτώσουν στο καράβι/τρένο.
δεν είναι απαραίτητο σε δυναμόμετρο. Toyota & VAG τους δουλεύουν για κάποια λεπτά στον κόφτη κι αν δεν πάθει τίποτα, τον τοποθετούν στο αυτοκίνητο. Το στρώσιμο όπως γράφτηκε γίνεται και για τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη, αλλά και ελαστικά (κάνε μαγκιές με ολοκαίνουρια λάστιχα και θα δεις πόσο θα κρατήσουν)
-
Φίλοι μου
Άλλο πράγμα ο έλεγχος καλής λειτουργίας ενός εξαρτήματος και άλλο το ενδο-εργοστασιακό «δούλεμα» των κινητήρων σε εργοστασιακό «δυναμόμετρο» (πάγκο, πείτε το όπως θέλετε). Έλεγχος καλής λειτουργίας γίνεται και στα ηλεκτρικά παράθυρα…
Ίσως και να είναι περιττό, αλλά σημειώνω ότι το «δυναμόμετρο» των εργοστασίων στο οποίο αναφέρομαι δεν είναι σαν και αυτό του κυρ-Μιχάλη (το όνομα είναι τυχαίο) που ελέγχουμε την ιπποδύναμη των αυτοκινήτων μας. Άλλη δουλειά κάνει αυτό και άλλη το εργοστασιακό. Το τελευταίο υπάρχει για να ελέγχει πλήρως τα φορτία του κινητήρα μέσω H/Y και σε σχεδόν εργαστηριακές συνθήκες για να γίνει το «initial break-in» και οι σχετικοί έλεγχοι πριν μεταφερθεί στη γραμμή συναρμολόγησης και τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο, πακέτο με το κιβώτιο, το οποίο έχει, βεβαίως, ελεγχθεί.leonp
«Την επόμενη φορά που θα πάρει μπρος το αυτοκίνητο» είναι για να γίνει η τυπική δοκιμή του στους ειδικούς χώρους της εταιρίας, αφού έχουν ρυθμιστεί και οι γωνίες της ανάρτησης. Ακολούθως οδηγείται στους χώρους φύλαξης και, αν είναι τυχερό θα έχει σύντομα νέο ιδιοκτήτη.lkar
Σωστά, τα λάστιχα θέλουν στρώσιμο (γύρω στα 500 χλμ), όχι όμως για να αντέξουν περισσότερο. Αυτό είναι το λιγότερο. Οι μαγκιές φθείρουν τα λάστιχα όλων των...ηλικιών και η φθορά εξαρτάται από το μέγεθος της μαγκιάς. Τα λάστιχα, λοιπόν, θέλουν στρώσιμο γιατί κατά την πρώτη περίοδο χρήσεώς τους δεν προσφέρουν καλή πρόσφυση. Επίσης, θα ήθελα να σε ρωτήσω, μήπως είναι λίγο υπερβολική η διαδικασία που περιγράφεις για TOYOTA και VAG; Τι σημαίνει «άμα δεν πάθει τίποτα» (βραχυπρόθεσμα ναι, μακροπρόθεσμα όμως; ) Θα ήθελες να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος; -
Πως τους δοκιμάζουν πριν τους βάλουν σε αυτοκίνητο; Είναι μαζί με τη μίζα και το σαζμάν; Με τί καύσιμο παίρνουν μπρος (βενζίνη ή αέριο).
-
Αν δεν πάθει τίποτα=αν δεν τον πάρεις στο χέρι Κανονικά με βενζίνη τον δοκιμάζουν. Άλλες εταιρείες μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους
-
Ο κινητήρας δοκιμάζεται χωρίς το σαμσμαν στο δυναμόμετρο. Όταν περάσει τους τελικούς ελέγχους (ακόμα και τις εκπομπές ρύπων ελέγχουν σε αυτό το στάδιο) συναρμολογείται με το κιβώτιο και την μπροστινή ανάρτηση και 'βιδώνεται' στο αμάξωμα. Οι δοκιμές γίνονται, απ΄ ό,τι ξέρω με βενζίνη, ακριβώς γιατί πρέπει να ελεγχθούν πολλές παράμετροι λειτουργίας (όπως οι ρύποι).
Αν θυμάμαι καλά, σε ένα τεύχος των 4Τ γινόταν λόγος για το εργοστάσιο της ΤΟΥΟΤΑ στην Τουρκία (οι απεσταλμένοι του περιοδικού είχαν λάβει μέρος στη συναρμολόγηση μιας VERSO και την είχαν φέρει στην Ελλάδα). Αν το έχεις, υπάρχεί νομίζω μια φωτογραφία με κινητήρα στο δυναμόμετρο.
Υ.Γ. Θα κοιτάξω κάποια στιγμή στην αποθήκη μου και θα σας πω τον αριθμό του τέυχους.
-
Την αλλη εβδομαδα θα εχω το νεο μου grande punto sporting.Ποσα χιλιομετρα πρεπει να κανω για ενα καλο 'στρωσιμο'???
-
'Ιταλικό' στρώσιμο
Σκίστο από το πρώτο χιλιόμετρο ακόμα και 5-6.000rpm
αλλά ποτέ μην έχεις τέρμα γκάζι με 4-5η και 1-2.000 rpmΑλλά μέχρι τα 10.000 κοίτα το λάδι συχνά, μπορεί να πιεί λίγο..μετά είναι οκ
-
Ο χρήστης baspats έγραψε:
Την αλλη εβδομαδα θα εχω το νεο μου grande punto sporting.Ποσα χιλιομετρα πρεπει να κανω για ενα καλο 'στρωσιμο'???Αν θες να κάνεις ένα σωστό στρώσιμο πρέπει για τα πρώτα ~2000χλμ να μη ξεπερνάς τις 3000 στροφές/λεπτό και για κάθε επιπλέον ~1000 χλμ να αυξάνεις κατά 500 τις μέγιστες στροφές/λεπτό. Γενικά πάντως πρέπει να αποφεύγεις τις απότομες επιταχύνσεις, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να είσαι σεμνός με το γκάζι.
-
Ο χρήστης Montecarlo έγραψε:
'Ιταλικό' στρώσιμοΣκίστο από το πρώτο χιλιόμετρο ακόμα και 5-6.000rpm
αλλά ποτέ μην έχεις τέρμα γκάζι με 4-5η και 1-2.000 rpmΑλλά μέχρι τα 10.000 κοίτα το λάδι συχνά, μπορεί να πιεί λίγο..μετά είναι οκ
+1
Το ιδιο εκανα... και μετα απο 6 χρονια ειναι μια χαρα. Italians ρε... δεν εχουν τετοιες ευαισθησιες -
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Την αλλη εβδομαδα θα εχω το νεο μου grande punto sporting.Ποσα χιλιομετρα πρεπει να κανω για ενα καλο 'στρωσιμο'???
Αν θες να κάνεις ένα σωστό στρώσιμο πρέπει για τα πρώτα ~2000χλμ να μη ξεπερνάς τις 3000 στροφές/λεπτό και για κάθε επιπλέον ~1000 χλμ να αυξάνεις κατά 500 τις μέγιστες στροφές/λεπτό. Γενικά πάντως πρέπει να αποφεύγεις τις απότομες επιταχύνσεις, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να είσαι σεμνός με το γκάζι.
Μήπως είναι λιγάκι υπερβολικό αυτό; Δηλαδή για να πιάσεις κόφτη πρέπει πρώτα να φτάσεις τα 10.000km;
Ζήτω το Italian tuning!
-
http://www.4troxoi.gr/forum/viewtopic.p ... 843#448843
στρώσιμο;;
-
Ιταλικό στρώσιμο δε σημαίνει σκίσιμο, αν δεν ξέρεις καλύτερα να το οδηγάς ΚΑΝΟΝΙΚΑ έως γρήγορα για 500 χλμ αποφεύγοντας τις χαμηλές στροφές.
Αν οδηγάς πολύ μαλακά δεν στρώνει καλά και αργεί πάρα πολύ. Η Cummins συνιστά για τους πανάκριβους πετρελαιοκινητήρες της να στρώνονται γρήγορα και σωστά ρυμουλκώντας φορτίο με κανονική οδήγηση.
Αν κάνεις τα πρώτα χιλιόμετρα σε ταξίδι, να παίρνεις συχνά το πόδι σου από το γκάζι και να ξέρεις ότι θα κάνει περισσότερα χιλιόμετρα να στρώσει.
-
Εφ οσων φιλτρα αερος και βενζινης ειναι καθαρα ριχτου ενα καλο ξεκαπνισμα στην εθνικη οδο με καλη βενζινη.Λογικα πρεπει να σου βγαλει μαυρο καπνο σε σπασιμο 2ας η 3ης, ο πατερας σου πως το οδηγουσε? μαλλον πολυ αργα.
Στρώσιμο Νέου Αυτοκινήτου.....