-
Ποιός κατά τη γνώμη σας είναι ο σωστός τρόπος για να στρωθεί
ένα αυτοκίνητο? Πιστεύεται ότι τα αυτοκίνητα με κινητήρα turbo θέλουν κάποιο ειδικό τρόπο στρωσίματος ή φροντίδα. Κάποιοι θεωρούν ως όριο τα 5000 ή αλόμα και τα 10000 Km -
ένα αυτοκίνητο? Πιστεύεται ότι τα αυτοκίνητα με κινητήρα turbo θέλουν κάποιο ειδικό τρόπο στρωσίματος ή φροντίδα. Κάποιοι θεωρούν ως όριο τα 5000 ή αλόμα και τα 10000 Km -
η καλυτερη ιδεα ειναι να ακολουθησεις τις οδηγιες του κατασκευαστη απο το βιβλιαρακι που ηρθε με το αυτοκινητο. Τωρα βεβαια ειναι και αλλοι που επιμενουν οτι το αυτοκινητο δεν στρωνει για πολυ περισσοτερο. Εγω προσωπικα ακολουθησα την ιδεα του κατασκευαστη. 1500 χλμ κατω απο 4 χιλ στροφες και μετα το ανοιξα σιγα σιγα και οχι κατευθειαν στα κοκκινα.
Ν.
-
Ο χρήστης titsataki έγραψε:
η καλυτερη ιδεα ειναι να ακολουθησεις τις οδηγιες του κατασκευαστη απο το βιβλιαρακι που ηρθε με το αυτοκινητο. Τωρα βεβαια ειναι και αλλοι που επιμενουν οτι το αυτοκινητο δεν στρωνει για πολυ περισσοτερο. Εγω προσωπικα ακολουθησα την ιδεα του κατασκευαστη. 1500 χλμ κατω απο 4 χιλ στροφες και μετα το ανοιξα σιγα σιγα και οχι κατευθειαν στα κοκκινα.Ν.
Ομοίως και εγώ σε turbo δεν ξεπέρναγα τις 3500 στροφές και μετά σιγά σιγά ανεβαίνεις.
Βέβαια εξαρτάται και το αυτοκίνητο το βάρος του την ιπποδύναμη του κλπ.
Βέβαια όσο ανεβαίνουν τα κυβικά φαντάζομαι ότι το στρώσιμο είναι και πιο εύκολο. -
Ο χρήστης titsataki έγραψε:
1500 χλμ κατω απο 4 χιλ στροφες και μετα το ανοιξα σιγα σιγα και οχι κατευθειαν στα κοκκινα.Κι εγώ, ακολούθησα τις οδηγίες της Άλφα Ρομέο. Πολύ συντηρητικά μέχρι τα 2000χλμ όπου και άλλαξα λάδια (για να φύγουν τα γρέζια). Μετά σε ανοικτό δρόμο έβαζα τετάρτη και σιγά-σιγά ανέβαζα στροφές, τις κράταγα ψηλά για ~10δλ και μετά ανέβαζα πέμπτη. Το έκανα όλο και πιο συχνά μέχρι τα 10000χλμ όπου θεώρησα ότι τελείωσε το στρώσιμο. Αυτή την τεχνική την είχα διαβάσει σε παλιό τεύχος των 2Τροχών για 4χρονους κινητήρες μοτοσικλετών και την εφάρμοσα και στον Twin Spark.
Αλήθεια, οι περισσότερες αντιπροσωπείες υποστηρίζουν ότι οι νέοι κινητήρες δεν χρειάζονται στρώσιμο. Πόση βάση έχει αυτό;
ΥΓ: Μήπως το θέμα πρέπει να μετακινηθεί στα 'Τεχνικά Θέματα';
-
Κώστα,δέν πάν νά λέν οι αυτοκινητοβιομηχανίες ότι τά μοτέρια τους δέν θέλουν στρώσιμο;Τί έχει κανείς νά χάσει άν τό στρώσει;Τίποτα!!!Μάλλον θά κερδίσει έστω καί ελάχιστα(άν καί πιστεύω ότι θά κερδίσει αρκετά)!!!
Εφτά μέ δέκα χιλιάδες χιλιόμετρα,γιά νά έχεις τό κεφάλι σου ήσυχο!!! -
Θα συμφωνήσω και έγω ΜΗΝ ΑΚΟΥΣ ΚΑΝΕΝΑ στα συνεργεία, αλλα ακολούθησε ότι λέει το βιβλιαράκι! Οι δικοί μας είναι μάγκες και ξερουν καλύτερα από τις οδηγίες των εργοστασίων;; Μόνο το βιβλιαράκι!
Επίσης, σχετικά με τα λάδια δεν είναι πάντα καλό να αλλάζονται γρήγορα (1000 ή 2000km) γιατί σε αρκετές περιπτώσεις είναι ειδικά τα λάδια για στρώσιμο.
Τα περισσότερα μοτέρ είναι στρωμένα και έχουν δουλέψει σε πάγκο αρκετές ώρες πρίν μπουν στο αμάξι. Αυτά που θέλουν στώσιμο είναι το σασμάν, φρένα κτλ. Είναι πολύ βασικό να μην κάνεις μόνο ταξίδια άλλα και km την πόλη για στρωσιμο. Στρώσιμα με 5η/6η και 120 στην Εθνική δεν είναι και ότι καλύτερο...! Το καλύτερο στρώσιμο θέλει να δουλέψουν όλες οι ταχύτητες στο σωστό τους εύρος αν είναι δυνατόν, π.χ. μην είσαι με 5η και 60km
-
Επίσης, κάτι που ξέχασα να αναφέρω: το όριο στροφών κατά το στρώσιμο (συνήθως 3500-4500σαλ) πρέπει να παραβιάζεται όταν ο κινητήρας δέχεται αυξημένο φορτίο, π.χ. σε μια ανηφόρα ή ένα προσπέρασμα. Δεν είναι ό,τι καλύτερο για έναν άστρωτο κινητήρα να τον ζορίζεις σε πολύ χαμηλές στροφές. Και τέλος, καλό είναι να μην φορτώνεις το αυτοκίνητο όσο στρώνεται. Μέχρι 3 άτομα και ελάχιστες αποσκευές.
ΥΓ: Μπορεί όλα αυτά να φαίνονται λίγο υπερβολικά (και ενδεχομένως και να είναι αλλά εγώ πιστεύω ότι όσον αφορά το στρώσιμο 'better safe than sorry'.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Εφτά μέ δέκα χιλιάδες χιλιόμετρα,γιά νά έχεις τό κεφάλι σου ήσυχο!!!Εντάξει να το στρώσουμε, αλλά είπαμε....
Με 1,5Κ είσαι μια χαρά. Από εκεί και μετά άρχισε να το ανοίγεις σταδιακά... -
Ο χρήστης meco έγραψε:
Εφτά μέ δέκα χιλιάδες χιλιόμετρα,γιά νά έχεις τό κεφάλι σου ήσυχο!!!
Εντάξει να το στρώσουμε, αλλά είπαμε....
Με 1,5Κ είσαι μια χαρά. Από εκεί και μετά άρχισε να το ανοίγεις σταδιακά...Ναί βρέ,μαζί μέ τό 'σταδιακά' 7-10!!!Μετά από αυτό....ΣΟΥΖΕΣ!!!
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Ναί βρέ,μαζί μέ τό 'σταδιακά' 7-10!!!Μετά από αυτό....ΣΟΥΖΕΣ!!!
Χμμμμ, σκεφτόμουν σταδιακά μέχρι τα 3Κ το πολύ-πολύ 5.
Πολλά μου φαίνονται τα χιλιόμετρα που λες.
Τεσπα. Άποψή σου, δεκτή, σεβαστή...
Γιατί όμως τόσα πολλά? -
Ο χρήστης MarWax έγραψε:
Επίσης, σχετικά με τα λάδια δεν είναι πάντα καλό να αλλάζονται γρήγορα (1000 ή 2000km) γιατί σε αρκετές περιπτώσεις είναι ειδικά τα λάδια για στρώσιμο.
Swstos. Gia Honda h proth alagh ladion erxete sta idia KM me ths allas. PX to diko mou alaxtike gia proth fora sths 5000km. Alla tora alazo me sun8etiko sths 3 xiliades epidi to autokinito einai pio polh sthn pista para sto dromo.
Τα περισσότερα μοτέρ είναι στρωμένα και έχουν δουλέψει σε πάγκο αρκετές ώρες πρίν μπουν στο αμάξι. Αυτά που θέλουν στώσιμο είναι το σασμάν, φρένα κτλ. Είναι πολύ βασικό να μην κάνεις μόνο ταξίδια άλλα και km την πόλη για στρωσιμο. Στρώσιμα με 5η/6η και 120 στην Εθνική δεν είναι και ότι καλύτερο...! Το καλύτερο στρώσιμο θέλει να δουλέψουν όλες οι ταχύτητες στο σωστό τους εύρος αν είναι δυνατόν, π.χ. μην είσαι με 5η και 60km
Swstos kai edo aderfe MarWax. 8elh kai stroshmo to sumplekth.
-
Mηπως ειμαστε λιιιιγο υπερβολικοι?
Πιστευω οτι το καλυτερο ειναι να ακολουθησεις τις οδηγιες του κατασκευαστη και οχι να κανεις οτι εκανες με το παλιο 'χρεπακι' σου!
8-9-10-15,000 χλμ ειναι πολλα και νομιζω οτι κανενας κατασκευαστης δεν το υποστηριζει αυτο!
Οι καινουριοι κινητηρες ειναι ιδιαιτερα συγχρονοι οπως βεβαια και τα λαδια!
Εμπιστευτειτε τους!Μιλαω γενικα μην παρεξηγηθω!
-
Εγώ συνφωνώ με το τι λέει ο κατασκευαστής αλλά μια ερώτηση?
Οταν ενα καινουργιο αυτοκίνητο βγαίνει στην παραγωγή δεν δοκιμάζεται ο κινητήρας του σε όλο το φάσμα των στροφών?
Αν δουλεύουν όλα καλά(π.χ κόφτης)?
Εγώ προσωπικά ξέρω ότι δεν κάνει να ανεβάζεις στροφές για τον εξής λόγο:
Οταν το αυτοκίνητο είναι καινούργιο οι τριβές των εμβόλων είναι μεγαλύτερες από ένα άλλο με κάποια χιλιόμετρα.
Ετσι εκεί που είναι η επικινδυνότητα είναι όταν το αυτοκίνητο ζεσταθεί αρκετά όπου και αυξάνονονται οι πιθανότητες να 'κολλήσει' όπως λέμε λόγω τριβών.Ετσι το συμπέρασμα είναι να μην υπάρχει ζόρισμα του κινητήρα για κάποια χιλιόμετρα.Τώρα μέχρι 1000-1500 το καταλαβαίνω αλλά από κει και πάνω νομίζω ότι είναι λίγο υπερβολή.
Πάντως το καλύτερο στρώσιμο απ ότι είχα διαβάσει γίνεται με σχετικά ψηλές στροφές.Τώρα προσωπικά πιστεύω ότι τα καινούργια μοντέλα δεν το έχουν και τόσο ανάγκη -
Δεν έχω παρά να συμφωνήσω ότι χρειάζεται στρώσιμο του κινητήρα και μάλιστα προσεκτικό. Όμως μην ξεχνάμε ότι ο κινητήρας είναι μία από τις παραμέτρους. Στρώσιμο χρειάζεται και το κιβώτιο, η ανάρτηση, ο συμπλέκτης, τα φρένα, τα λάστιχα και γενικά κάθε συνεργαζόμενη επιφάνεια, μέχρι να βρει τα πατήματά της και να λειτουργήσει σωστά και αποδοτικά.
Βεβαίως ο κινητήρας είναι το σπουδαιότερο και ένα πολύ καλό στρώσιμο με συνάμα καλή λειτουργία του κατά τα χρόνια χρήσης του, του προσδίδουν επιπλέον χρόνια ζωής [Ένα φιλαράκι μου πήγε το Honda του για ρεκτιφιέ, ύστερα από 400 χιλιάδες km και του το γύρισαν πίσω όπως ήταν μιας και οι κύλινδροι ήταν πραγματικά καθρέπτες!!].
Και όταν λέμε σωστό στρώσιμο εννοούμε ασφαλώς σε ΧΑΜΗΛΕΣ στροφές. Καμιά εργαλειομηχανή δεν λειαίνει σε υψηλές στροφές, όσο χαμηλότερες, τόσο καλύτερη η κατεργασία. Άρα και το έμβολο, που στην προκειμένη περίπτωση αναλαμβάνει το ρόλο του λειαντικού εργαλείου, πρέπει να λειτουργεί σε χαμηλές στροφές, για αρκετό διάστημα, ώστε να πετύχει την καλύτερη δυνατή λείανση. Και 8000-10000 km δεν είναι καθόλου υπερβολή.
Πάντως όπως και να έχει το θέμα το στρώσιμο ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ! Γιατί δεν υπάρχει εργαλειομηχανή στον κόσμο όλο, που να μπορεί να πετύχει τόσο μικρή τραχύτητα στο εσωτερικό των κυλίνδρων όσο αυτή που προκύπτει μετά από ένα καλό στρώσιμο. Απλά τα πράγματα!
Και επίσης καλό είναι να ΜΗΝ αλλάζουν τα λάδια για όσο διαρκεί το στρώσιμο (η λείανση ή αλλιώς η εξομάλυνση της τραχύτητας), γιατί τα μικρά γρέζια που ανακατεύονται στο λάδι βοηθούν στη λείανση και δεν ενοχλούν όσο οι στροφές διατηρούνται χαμηλές. -
Πως ξερεις ομως πως δουλευτηκε το αυτοκινητο μεχρι να φτασει στα χερια σου;Ανεβα κατεβα στο καραβι,στο πλυντηριο για να φυγουν τα κερια ,πως ανεβοκατεβηκε απο την αυτοκινηταμαξα για να φτασει στην εκθεση;Καλες οι οδηγιες του κατασκευαστη αλλα τα 'καλοπαιδα' που υπαρχουν μεχρι να φτασει το αυτοκινητο στα χερια σου δεν πρεπει να τα εχει υπολογισει.
Πριν 8 περιπου χρονια πηγενα στα Νεα Λιοσια ,στριβοντας καπου κοντα στην Ελευσινα (δεν θυμαμαι ακριβως την περιοχη, πισω απο την ΤΟΥΟΤΑ ισως ; ) συναντησα μια περιφραγμενη αποθηκη με FIAT που ειχαν πολυ θαμπο χρωμα, υποθεσα απο τα κερια.Μεσα στη αλανα που υπηρχε στην αποθηκη γυρναγε ενα CINQUE σε τρελους ρυθμους.Φαινετε καποιος μαθενε να πηγενει με τις παντες ,να κανει σπινιαρισματα ,χειροφρενα.Ειλικρηνα λυπηθηκα αυτον που θα το αγοραζε το αυτοκινητο. -
Γιατί βρε παιδιά αναρωτιέστε αν θέλουν οι κινητήρες στρώσιμο ή όχι. Γιατί θέλανε πριν δέκα δεκαπέντε χρόνια και όχι τώρα? Για κοιτάξτε καλύτερα τους κινητήρες που φορούν τα περισσότερα μικρά ή μικρομεσαία αυτοκίνητα να μου πείτε πόσα χρόνια στην πλάτη τους έχουν από σχεδιαστική και τεχνολογική πλευρά? Αν εξαιρέσουμε κάποιες τροποποιήσεις τους που αφορούν τον ηλεκτρονικό τους έλεγχο ή κάποιες κεφαλές που από 8 βάλβιδες έγιναν 16 βάλβιδες τι έχει αλλάξει?
-
Επίσης, κάτι που ξέχασα να αναφέρω: το όριο στροφών κατά το στρώσιμο (συνήθως 3500-4500σαλ) πρέπει να παραβιάζεται όταν ο κινητήρας δέχεται αυξημένο φορτίο, π.χ. σε μια ανηφόρα ή ένα προσπέρασμα. Δεν είναι ό,τι καλύτερο για έναν άστρωτο κινητήρα να τον ζορίζεις σε πολύ χαμηλές στροφές. Και τέλος, καλό είναι να μην φορτώνεις το αυτοκίνητο όσο στρώνεται. Μέχρι 3 άτομα και ελάχιστες αποσκευές.
σωστο απολυτα. Μαλιστα σε χαμηλες σαλ με φορτιο (πχ ανηφορα) αναπτυσονται εσωτερικες ροπες στα μερη του κινητηρα που ειναι πολυ πολυ πιο επιβλαβεις απο το να στροφαρεις ψηλα.
εμενα το γκολφ μου (1.6 8V) ανοιξε το μοτερ του μετα απο 12-16000χλμ
στην αρχη πηγαινε σαν χιλιαρια και τα πρωτα λαδια αλλαξε τα στην ωρα που λεει ο κατασκευαστης. ΠΡΕΠΕΙ να μεινουν στο μοτερ για οσο χρειαζεται. Ειναι ειδικα λαδια (λεπτορευστα) του κατασκευαστη. Αυτο ισχευει τουλαχιστο για τη VAG.
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Γιατί βρε παιδιά αναρωτιέστε αν θέλουν οι κινητήρες στρώσιμο ή όχι. Γιατί θέλανε πριν δέκα δεκαπέντε χρόνια και όχι τώρα? Για κοιτάξτε καλύτερα τους κινητήρες που φορούν τα περισσότερα μικρά ή μικρομεσαία αυτοκίνητα να μου πείτε πόσα χρόνια στην πλάτη τους έχουν από σχεδιαστική και τεχνολογική πλευρά? Αν εξαιρέσουμε κάποιες τροποποιήσεις τους που αφορούν τον ηλεκτρονικό τους έλεγχο ή κάποιες κεφαλές που από 8 βάλβιδες έγιναν 16 βάλβιδες τι έχει αλλάξει?Nομιζω δεν ανεφερε κανενας να μην κανουμε στρωσιμο!
Απλα το να στρωνεις ενα κινητηρα για 10.000 χλμ(!!) ειναι λιγακι υπερβολη!Οι κατασκευαστες οι περισσοτεροι τουλαχιστον δεν σου λενε κανε 10-15.000χλμ στρωσιμο!Μονοι μας το κανουμε!!
Εξαλλου οπως ανεφερε ενας φιλος πιο πανω μεχρι να το παραλαβεις δεν ξερεις τι μπορει να εχει τραβηξει προηγουμενα απο αυτα τα κα(ω)λοπαιδα!
Στρώσιμο Νέου Αυτοκινήτου.....