-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Το καημένο το αμάξι το αγόρασαν γυναίκες.
Η πρώτη, αφού χτύπησε το κάρτερ (σε τσιμεντάκι πάρκινγκ!!!!) δεν συμπλήρωνε λάδι που χανόταν από το χτυπημένο κάρτερ (αφού όπως είπε στον πατέρα της 'γιατί να συμπληρώνω λάδι αφού έτσι κι αλλιώς χάνεται') ΕΚΑΨΕ το πρώτο κινητήρα.
Το αμάξι το πήρε δεύτερη γυναίκα και απέκτησε νέο κινητήρα. Ο δεύτερος ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ κινητήρας, έμεινε χωρίς νερό, για 18 μίλια (συνολικά) ψωνίζοντας ανάμεσα σε καταστήματα. Χτυπάει ένας δυνατός βομβητής όταν δεν έχει νερό το αμάξι αλλά μάλλον αγόρασαν οι κοπέλες ωτοασπίδες αντί να συμπληρώσουν νερό. Ο κινητήρας επέζησε της υπερθέρμανσης αλλά δεν θα αντέξει πολύ γιατί τα κουζινέτα έπαθαν ζημιά από την υπερθέρμανση (φαίνεται στην ανάλυση λαδιού που κάνει ο πατέρας της - ειδικός σε θέματα λίπανσης/ανάλυσης).
Μηπως να κανει ενα τεστ DNA ο μπαμπας?Αποκλειεται να ειναι δικια του κορη!!!!!
Ίσως να μην ησχολείτο πολύ με τα παιδιά του...
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Εγώ έπαθα κάτι ανάλογο πριν 3 χρόνια καθαρά από δικιά μου ανοησία και το μοτέρ δεν κατάλαβε τίποτε. Μαλιστα με άδειο εντελώς ψυγείο έκανα 2,5 + 2,5 χιλιόμετρα ( με ενδιάμεσο διάλειμμα μισής ώρας) έως το συνεργείο .
Ήξερα οτι αν η απόσταση είναι μικρή γίνεται και το έκανα , από λάδια φορούσα τα 5W30 της γερμανικής fuchs ( PAO based , με χίλιες δυο προδιαγραφές) .Η ανοησία που έκανα ήταν να αλλάξω μόνος μου το αντιψυκτικό. Μάλλον έμεινε αέρας στο σύστημα ψύξης με αποτέλεσμα να σκάσει η πλαστική πολλαπλή εισαγωγής...
Τέλος καλό-όλα καλά όπως έδειξε η ανάλυση που έκανα ένα χρόνο μετά, μόλυβδος μόλις Pb 1 από τα κουζινέτα.Δεν είχα κάλυψη οδικής βοήθειας και το πρόβλημα μου έτυχε στις 8 το βράδυ στην Καβάλα . Άφησα το αυτοκίνητο κατέβηκα στην πόλη , πήρα ταξί και γύρισα σχεδόν όλες τις οδικές βοήθειες. Οι τρελοί μου ζητούσαν από 250-350e για μια γελία απόσταση .
Ε , δεν ήθελε και πολύ για να τα πάρω στο κρανίο ήταν και καταχείμωνο , είχα διαβάσει οτι σε περίπτωση ανάγκης γίνεται να κάνεις λίγα χιλιόμετρα δίχως αντιψυκτικό και το δοκίμασα. Όλα ΟΚ , η ζημιά μου βγήκε 300e , όσα δηλ. μου ζητούσαν οι οδικές ...
Από τότε βέβαια μόνος μου αλλάζω μόνο λάδια . Εξάλλου ο μηχανικός που έχει η αντιπροσωπεία της Αλεξ/πολης είναι εξαιρετικός και οι τιμές πολύ καλές. -
Ξεθάβω το παλιό αυτό θέμα για να μην ανοίγουμε καινούρια. Επειδή έχω παραγγείλει ένα Corsa OPC και περιμένω να το παραλάβω έκανα μια μικρή έρευνα στο ίντερνετ σχετικά με το στρώσιμο. Και βρήκα αυτό:
http://www.mototuneusa.com/break_in_secrets.htm
Είναι όπως λέει και στην αρχή της σελίδας πολύ αμφιλεγόμενο θέμα. Παρακαλώ διαβάστε το και πείτε μου κι εσείς τη γνώμη σας. Για όσους βαριούνται να πω πολύ περιληπτικά πως ο τυπάς λέει ότι για σωστό στρώσιμο πρέπει να εφαρμόσουμε άμεσα το μέγιστο δυνατό φορτίο στον κινητήρα, και αλλαγή λαδιών μετά από τα πρώτα 40 χιλιόμετρα...
Δίνει αρκετά εμπεριστατωμένες εξηγήσεις και επικαλείται και τεράστια εμπειρία. Ομολογώ πως μέχρι τώρα ούτε θα σκεφτόμουν να το κάνω στο καινούριο μου αμάξι αλλά σύμφωνα με τον τυπά αυτόν, όχι μόνο δεν του κάνουμε καλό να το πάμε προσεκτικά στην αρχή, αλλά ουσιαστικά ξεκινάμε το τέλος του κινητήρα βλάπτοντάς τον ανεπανόρθωτα!!
Έχω προβληματιστεί από αυτό που διάβασα εκεί, εσείς τι λέτε; -
Υπάρχει κι άλλο θέμα (ή παραπάνω) για το στρώσιμο - εκεί θα βρεις περισσότερο υλικό.
Αυτά που λέει είναι σωστά. ΟΜΩΣ είναι ΔΥΣΚΟΛΗ διαδικασία και σχεδόν αδύνατο να τη κάνεις σωστά σε δρόμο εκτός αν μένεις στην έρημο. Επίσης, αν δεν ξέρεις και απλά σκίζεις το κινητήρα θα έχεις πολύ χειρότερα αποτελέσματα. Το πιο ασφαλές: κανονικό οδήγημα, όχι σκίσιμο, ΟΧΙ ΣΙΓΑ για τα πρώτα 500-1000 χλμ. Μετά πήγαινε πολύ μαλακά αν θέλεις.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Υπάρχει κι άλλο θέμα (ή παραπάνω) για το στρώσιμο - εκεί θα βρεις περισσότερο υλικό.Σωστά. Το 'καλό' θέμα είναι αυτό: http://www.4troxoi.gr/phpBB/viewtopic.php?t=6656
Συνεχίζουμε εκεί.
-
makinen
άσε τα περίεργα και κάνε ό,τι γράφει το βιβλιαράκι για 1000-2000 χλμ.
Δηλαδή από τη μία μην ανεβαίνεις πάνω από τις 3500 στροφές, όσο γίνεται βέβαια, και μην πέφτεις κάτω από τις 2000 στροφές ώστε να κρεμάει ο κινητήρας, επίσης όσο γίνεται.
Μην πατάς απότομα τα φρένα για τα πρώτα 100-200 χλμ.
Άλλαξε λάδια στο έτος ή 15.000 χλμ αντί για τα 2 έτη ή 30.000 χλμ, τουλάχιστον στο πρώτο έτος μετά την αγορά. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
makinen
άσε τα περίεργα και κάνε ό,τι γράφει το βιβλιαράκι για 1000-2000 χλμ.
Δηλαδή από τη μία μην ανεβαίνεις πάνω από τις 3500 στροφές, όσο γίνεται βέβαια, και μην πέφτεις κάτω από τις 2000 στροφές ώστε να κρεμάει ο κινητήρας, επίσης όσο γίνεται.
Μην πατάς απότομα τα φρένα για τα πρώτα 100-200 χλμ.
Άλλαξε λάδια στο έτος ή 15.000 χλμ αντί για τα 2 έτη ή 30.000 χλμ, τουλάχιστον στο πρώτο έτος μετά την αγορά.Άρα λοιπόν κανείς δεν αντιλέγει στις τεχνικές που περιέγραφε το site που παρέθεσα παραπάνω. Δηλαδή μεγάλο φορτίο στον κινητήρα, έστω και χωρίς μέγιστες στροφές απαραίτητα... Κάτι το οποίο δεν διευκρινίζεται στα manuals των αυτοκινήτων και όλοι θεωρούμε ότι πρέπει και στην επιτάχυνση να είμαστε απαλοί. Όσο για την αλλαγή λαδιών, ισχύει ότι τα πρώτα λάδια που έχει όταν το παίρνεις είναι ειδικά για στρώσιμο και άρα πρέπει να τα κρατήσω για τα km που μου λέει η αντιπροσωπεία, έστω κι αν έχουν μέσα ρινίσματα από τα πιστόνια;
-
Οι μέθοδοι κατεργασίας και λείανσης μετάλλων είναι ποια τόσο εξελιγμένοι που δεν υπάρχουν ρινίσματα μέσα στο λάδι κατά το στρώσιμο όχι τουλάχιστον σε αριθμό και μέγεθος που μπορούν να γίνουν πρόβλημα.
-
Ο Εμμανουήλ έχει δίκιο. Τα μέταλλα είναι λειασμένα και το μόνο που χρειάζεται κατά το στρώσιμο είναι μικτή χρήση για να αποκτήσουν αντοχές τα μέταλλα σε διάφορες θερμοκρασίες.
ΟΧι κάτω από 200στρ, μέχρι 3.000 μαξ και μετά τα 1000κμ ανά 100 κμ ανεβάζουμε 100στροφές. Αυτό κάνουμε και στο καινούργιο - αυτό κάναμε και στο παλιό το οποίο έχει 250.000κμ και τσιμπάει λίγο λάδι πλέον.
-
Ο χρήστης makinen έγραψε:
Ξεθάβω το παλιό αυτό θέμα για να μην ανοίγουμε καινούρια. Επειδή έχω παραγγείλει ένα Corsa OPC και περιμένω να το παραλάβω έκανα μια μικρή έρευνα στο ίντερνετ σχετικά με το στρώσιμο. Και βρήκα αυτό:
http://www.mototuneusa.com/break_in_secrets.htm
Είναι όπως λέει και στην αρχή της σελίδας πολύ αμφιλεγόμενο θέμα. Παρακαλώ διαβάστε το και πείτε μου κι εσείς τη γνώμη σας. Για όσους βαριούνται να πω πολύ περιληπτικά πως ο τυπάς λέει ότι για σωστό στρώσιμο πρέπει να εφαρμόσουμε άμεσα το μέγιστο δυνατό φορτίο στον κινητήρα, και αλλαγή λαδιών μετά από τα πρώτα 40 χιλιόμετρα...
Δίνει αρκετά εμπεριστατωμένες εξηγήσεις και επικαλείται και τεράστια εμπειρία. Ομολογώ πως μέχρι τώρα ούτε θα σκεφτόμουν να το κάνω στο καινούριο μου αμάξι αλλά σύμφωνα με τον τυπά αυτόν, όχι μόνο δεν του κάνουμε καλό να το πάμε προσεκτικά στην αρχή, αλλά ουσιαστικά ξεκινάμε το τέλος του κινητήρα βλάπτοντάς τον ανεπανόρθωτα!!
Έχω προβληματιστεί από αυτό που διάβασα εκεί, εσείς τι λέτε;Κατά την άποψή μου, υπερβολές έως ανοησίες. Στο πρώτο μου αυτοκίνητο, Punto GT, έκανα ότι έλεγε ο κατασκευαστής, απαλή οδήγηση για τα πρώτα χλμ. (δεν θυμάμαι πόσα), όχι απότομες επιταχύνσεις, όχι πολύ υψηλές στροφές, όχι πολύ χαμηλές στροφές. Στα 5.000 χλμ. και 4 μήνες περίπου, άλλαξα τα πρώτα λάδια.
Το αυτοκίνητο έφτασε αισίως τα 11 χρόνια και 87.000 χλμ., κατά τη διάρκεια των οποίων δούλευε συνεχώς όπως του άρμοζε, προσπεράσματα και πάλι προσπεράσματα, επιταχύνσεις και πάλι επιταχύνσεις. Δεν μου παρουσίασε ΚΑ-ΝΕ-ΝΑ πρόβλημα, πέραν της φλάντζας του καπακιού που άλλαξα μια φορά στα 7 χρόνια (λογικό για ιταλικό). Για όσους δεν θυμούνται περί τίνος επρόκειτο, έχουμε 1.400 κυβικά τούρμπο, 136 HP, 21 kgm ροπής, πίεση υπερπλήρωσης 1,1 bar και με overboost 1,3 bar. Αυτό το overboost, ειδικά άμα το πετύχαινες στη μέγιστη ροπή στις 3.000 στροφές, ήταν τρέλλα!! Ααααχχχ...
Τώρα στο νέο μου S-Max 2.5Τ, έκανα πάλι τη διαδικασία που προτείνει ο κατασκευαστής, δηλ. απαλή οδήγηση σύμφωνα με όσα είπα πιο πάνω, μέχρι 3.500 στροφές, για 1.500 χλμ. Μετά τα 1.500 χλμ., σταδιακά ανά 300 χλμ. περίπου, αύξανα τις στροφές του μεγίστου ανά 500 όπως και την πίεση στο γκάζι και τώρα, στα 2.400 χλμ., ετοιμάζομαι στην επόμενη βόλτα να το σκίιιιιιισω και να βγάλω τους 220 ίππους στο δρόμο!!!
Λάδια θα αλλάξω όπως προτείνει επίσης ο κατασκευαστής, στο πρώτο έτος όπου είναι απίθανο να έχω πιάσει τις 15.000 χλμ. ...
Μια χαρά είναι αυτό το απλό στρώσιμο, τα άλλα πιστεύω ίσχυαν κατά το παρελθόν ή ισχύουν σε επισκευασμένους κινητήρες.
Τα ίδια προτείνω και για το OPC σου!!
-
Ο κατασκευαστής παίρνει ένα μέσο όρο και προτείνει ανάλογα. Απευθύνεται σε οδηγούς κανονικούς ανθρώπους και όχι σε σπάστες, όλοι μας υποθέτω ότι είμαστε κανονικοί άνθρωποι του μέσου όρου. Ο σπάστης οδηγός δεν πρόκειται να απευθυνθεί σε ένα φόρουμ για να βρεί απάντηση, θα το σπάσει έτσι και αλλιώς. Ο κατασκευαστής αυτό που προτείνει το έχει επιβεβαιώσει μέσα από χιλιάδες μετρήσεις και εκατομμύρια χλμ δεδομένου ότι δεν είναι το πρώτο αυτοκίνητο που φτιάχνει. Σύμφωνα λοιπόν με την γνώση που έχει για το ΔΙΚΟ ΤΟΥ το προϊόν είναι και ο πλέον αρμόδιος για να δώσει οδηγίες. Ο κατασκευαστής, όχι ο κάθε επισκευαστής/συντηρητής ( όχι μηχανικός, είπαμε οι μηχανικοί είναι κάτι άλλο ) αντιπροσωπείας.
-
Ο χρήστης dimgr έγραψε:
Κατά την άποψή μου, υπερβολές έως ανοησίες. Στο πρώτο μου αυτοκίνητο, Punto GT, έκανα ότι έλεγε ο κατασκευαστής, απαλή οδήγηση για τα πρώτα χλμ. (δεν θυμάμαι πόσα), όχι απότομες επιταχύνσεις, όχι πολύ υψηλές στροφές, όχι πολύ χαμηλές στροφές. Στα 5.000 χλμ. και 4 μήνες περίπου, άλλαξα τα πρώτα λάδια.Το αυτοκίνητο έφτασε αισίως τα 11 χρόνια και 87.000 χλμ., κατά τη διάρκεια των οποίων δούλευε συνεχώς όπως του άρμοζε, προσπεράσματα και πάλι προσπεράσματα, επιταχύνσεις και πάλι επιταχύνσεις. Δεν μου παρουσίασε ΚΑ-ΝΕ-ΝΑ πρόβλημα, πέραν της φλάντζας του καπακιού που άλλαξα μια φορά στα 7 χρόνια (λογικό για ιταλικό). Για όσους δεν θυμούνται περί τίνος επρόκειτο, έχουμε 1.400 κυβικά τούρμπο, 136 HP, 21 kgm ροπής, πίεση υπερπλήρωσης 1,1 bar και με overboost 1,3 bar. Αυτό το overboost, ειδικά άμα το πετύχαινες στη μέγιστη ροπή στις 3.000 στροφές, ήταν τρέλλα!! Ααααχχχ...
Τώρα στο νέο μου S-Max 2.5Τ, έκανα πάλι τη διαδικασία που προτείνει ο κατασκευαστής, δηλ. απαλή οδήγηση σύμφωνα με όσα είπα πιο πάνω, μέχρι 3.500 στροφές, για 1.500 χλμ. Μετά τα 1.500 χλμ., σταδιακά ανά 300 χλμ. περίπου, αύξανα τις στροφές του μεγίστου ανά 500 όπως και την πίεση στο γκάζι και τώρα, στα 2.400 χλμ., ετοιμάζομαι στην επόμενη βόλτα να το σκίιιιιιισω και να βγάλω τους 220 ίππους στο δρόμο!!!
Λάδια θα αλλάξω όπως προτείνει επίσης ο κατασκευαστής, στο πρώτο έτος όπου είναι απίθανο να έχω πιάσει τις 15.000 χλμ. ...
Μια χαρά είναι αυτό το απλό στρώσιμο, τα άλλα πιστεύω ίσχυαν κατά το παρελθόν ή ισχύουν σε επισκευασμένους κινητήρες.
Τα ίδια προτείνω και για το OPC σου!!
Πάντως στα σύγχρονα τούρμπο οι περισσότεροι κατασκευαστές προτείνουν μέχρι 3/4 της διαδρομής του πεντάλ του γκαζιού (όχι δηλαδή πλήρες φορτίο) μέχρι τα πρώτα 1000 km και μετά προοδευτικό άνοιγμα μέχρι 1500-2000 Km και έπειτα ... άγριο σκισιμο γιά να μην κακομαθαίνει και τεμπελιάζει (το τελευταίο δικό μου) ... Σε εμένα πάντως με το που έπιασα τα 1500 Km δεν κρατήθηκα και χτύπησα 2-3 7-άρες (7000rpm) σε νέο Leon Cupra 2.0 TFSI (στροφάρει πολύ εύκολα το άτιμο και ξεχνιέσαι ... Πάντως στο συγκεριμένο το βιβλίο συστήνει μέχρι 4000rpm στα πρώτα 1000km) !!!
-
Ο χρήστης ckosm έγραψε:
Σε εμένα πάντως με το που έπιασα τα 1500 Km δεν κρατήθηκα και χτύπησα 2-3 7-άρες (7000rpm) σε νέο Leon Cupra 2.0 TFSI (στροφάρει πολύ εύκολα το άτιμο και ξεχνιέσαι ... Πάντως στο συγκεριμένο το βιβλίο συστήνει μέχρι 4000rpm στα πρώτα 1000km) !!!Εμεις δεν το στρωνουμε καθολου...δεν μπορεις να κρατηθεις πλεον!
Ποσο σου καιει αληθεια?
(γιατι το δικο μας μας εχει ξεσκισει μεχρι στιγμης ) -
Ο χρήστης Michael-Amott έγραψε:
Εμεις δεν το στρωνουμε καθολου...δεν μπορεις να κρατηθεις πλεον!
Ποσο σου καιει αληθεια?
(γιατι το δικο μας μας εχει ξεσκισει μεχρι στιγμης )Νικολα??
-
Αμεσου ψεκασμου σου λεει μετα..για μειωμενη καταναλωση!
-
μωρε, αμα εχεις βαρυ ποδι, ανοιγει ενα στομα, να - με το συμπαθιο -
Νικολα?? -
`Ηρθε το Cuore και θέλει στρώσιμο...
1600χλμ όχι πάνω από 3000στρ.Δε θέλω να το στρώσω στην Αθήνα και προτιμώ να κάνω ένα/δύο ταξιδάκια τι συνιστάτε και τι θα πρέπει να προσέξω? π.χ. συχνές στάσεις ή μια κι έξω?
-
dmitspan εφόσον δεν κουραστείς ή δεν προκύψει άλλη ανάγκη γιατί να κάνεις συχνές στάσεις?
Οδήγησέ το στρωτά με ήπιες κινήσεις και αλλαγές (όπως και στο φρενάρισμα) και να φροντίσεις να κάνεις όσο το δυνατόν περισσότερες αλλαγές ταχυτήτων ώστε να δουλέψει το κιβώτιο σε ανοιχτό δρόμο που δεν έχει και τόσες φθορές. Επίσης μην κρατάς συνέχεια τις ίδιες στροφές και την ίδια ταχύτητα αλλά να την αυξομειώνεις για να αρχίσει και ο κινητήρας να ανοίγει σιγά σιγά.
Καλοτάξιδο και καλά χλμ!
-
Όχι σταθερή ταχύτητα, κάθε 2-3 λεπτά να παίρνεις το πόδι σου εντελώς από το γκάζι για μερικά δευτερόλεπτα. Κάθε 100-150 χιλιόμετρα κάνε στάση ώστε να κρυώσουν τα μέταλλα.
-
Italian tuning... It works!
Στρώσιμο Νέου Αυτοκινήτου.....