-
Χαίρετώ όλους στο forum.
Το γνωστό πρόβλημα : είμαι ένας νέος οδηγός που ψάχνει αυτοκίνητο. Πήγα μια βόλτα στην Πειραιώς σε διάφορες αντιπροσωπείες για να δω τα νέα μοντέλα.
Ξεχώρισα τα εξής μοντέλα: Seat Ibiza Signo 101HP, Fiat Punto 95HP, Skoda Fabia. Πιστεύω ότι και τα 3 είναι ισοδύναμα (αν και το Seatάκι μου φαίνεται πιο πλήρες αν και λίγο χαμηλό για το ύψος μου).
Το πρόβλημά μου είναι ότι έχουν πέσει όλοι πάνω μου και μου λένε να αγοράσω γιαπωνέζικο. Ψάχνω λοιπόν τιμές και βλέπω τα Toyota Corolla και Honda Civic στα 16-17 χιλιάρικα και φυσικά παθαίνω σοκ. Άξίζουν πράγματι τη διαφορά αυτή;Εγώ νόμιζα ότι τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα έχουν πλέον παγκοσμιοποιηθεί.
Ισχύει ότι π.χ. το Seat σε 3 χρόνια δε πιάνει ούτε τα μισά λεφτά του;Το θέμα μετακινείται στο 'Περί αυτοκίνησης'
(Moderator) -
Χαίρετώ όλους στο forum.
Το γνωστό πρόβλημα : είμαι ένας νέος οδηγός που ψάχνει αυτοκίνητο. Πήγα μια βόλτα στην Πειραιώς σε διάφορες αντιπροσωπείες για να δω τα νέα μοντέλα.
Ξεχώρισα τα εξής μοντέλα: Seat Ibiza Signo 101HP, Fiat Punto 95HP, Skoda Fabia. Πιστεύω ότι και τα 3 είναι ισοδύναμα (αν και το Seatάκι μου φαίνεται πιο πλήρες αν και λίγο χαμηλό για το ύψος μου).
Το πρόβλημά μου είναι ότι έχουν πέσει όλοι πάνω μου και μου λένε να αγοράσω γιαπωνέζικο. Ψάχνω λοιπόν τιμές και βλέπω τα Toyota Corolla και Honda Civic στα 16-17 χιλιάρικα και φυσικά παθαίνω σοκ. Άξίζουν πράγματι τη διαφορά αυτή;Εγώ νόμιζα ότι τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα έχουν πλέον παγκοσμιοποιηθεί.
Ισχύει ότι π.χ. το Seat σε 3 χρόνια δε πιάνει ούτε τα μισά λεφτά του;Το θέμα μετακινείται στο 'Περί αυτοκίνησης'
(Moderator) -
Χαίρετώ όλους στο forum.
(Moderator) -
Αγαπητέ Hyperspaced,
Αν είναι να διαθέσεις 12 με 15000 Εuro, εγώ θα σου πρότεινα τα εξης:
- Fiat Punto Sporting 95Hp.
Είναι γρήγορο, ΕΧΕΙ ΦΟΒΕΡΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ!!, μεγάλους χώρους, πολύ καλή τιμή, και 5 χρόνια εγγύηση - Mazda 2 sport 1.6 105 Hp.
Σχετικά γρήγορα (στα 1.6 μόνο...) φοβερή οδηγική συμπεριφορά, πολύ όμορφο εσωτερικό, στα 15.000 Euro όμως - Seat ibiza sport 101hp
Πάρα πολύ ποιοτικό, όμορφο, αίσθηση πιο ακριβού αυτοκινήτου, αλλά
1000 (ισως και περισσότερα...) Euro, πιο αργό και μικρότερους χώρους και πορτ-μπαγκάζ. σαφώς λιγότερα εχτρα. - Polo 1.4 100 Hp
ΜΑΚΡΑΝ ΤΟ ΠΙΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ, και αυτό που κρατάει περισσότερο την αξία του. - Honda Jazz 1.4 80κάτι HP
αν θέλεις ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ !! και 7 χρονια εγγύηση
Πρόταση διαφορετική:
Suzuki Ignis 1.3 94 Hp, 4x4 !!
Έχει πλέον χώρους καλούς, είναι σχετικά έως πολύ γρήγορο για 4x4, και βέβαια είναι 4x4 !!! (εντάξει απλό τετρακίνητο) - Fiat Punto Sporting 95Hp.
-
Sthn kathgoria twn ibiza/fabia/punto 'paizei' to Toyota Yaris kai oxi to Corolla. To corolla einai pio megalo.
Analoga tis oikonomikes sou dinatothtes sou protinw to yaris 1.3 h' to corolla 1.4.
Otan brethika sth dikh sou thesh prin dio mines egw protimisa to yaris 1.3sol. (Sthn sol ekdosh iparxei kathisma odhgou rithmizomeno kat ypsos....opote an ise psilos (egw ime 1.90) to bazeis terma katw kai apexeis 1 kefali apo thn orofh!.....diladi ise poly anetos) To yaris exei megaliterh kampina epivaton apo ta ibiza/fabia/punto alla mikrotero xwro aposkeuwn...
To punto den perase katholou apo to mialo mou tote.....de me polyaresei emfanisiaka(idika to pisw meros), tha trizei oloklhro(opws lene) meta apo ena xrono kai bgazei problhmata .... Episis einai ftiniariko amaksi parolo pou tou bazoun poly eksoplismo.....des ti lastixa tou bazoun ta pio ftiniarika.... oi zantes alouminiou einai pio baries kai apo siderenies ktl.
To fabia piga kai to eida...den eniwsa kai toso aneta sth thesh odhghshs kai to eswteriko tou htan yperbolika sintiritiko....opote to aperipsa...
To ibiza mareze poly apo emfanisi alla den piga kan na to dw....me tosa pou exw akousei gia ta SEAT(toso ta palia oso kai ta kainourgia) de tha eperna me tipota seat....
Sto yaris den brika kati arnhtiko.....ta 87aloga tou einai to idio grigora me ta 100 twn allwn(an oxi grigorotera) logw vvt-i....
To clio einai ena poly kalo autokinito. Alla kai se auto de xwrousa kai episis de maresei emfanisiaka...Kai egw sou protinw ta giapwnezika.....ektos apo to yaris iparxoun kai ta nissan micra(isws na ise apo autous pou tous aresei to micra), to mazda 2 (an eksereseis oti foraei moter tis ford einai poly kalo), to mitsubishi colt, kathws kai to Ignis.
Meta protinw kati apo gallia.......clio alla kai to peugeot206 einai timies lisis.
Kai telws pros germania meria.....opou to VW polo einai mia aksiologh protash.Sigoura o antagwnismos einai poly megalos, epidi omws eisai psilos sigourepsou prin kleisis to amaksi oti eisai anetos sth thesh odigisis.....giati aliws de tha to xareis...
Elpizw na se bohthisa kai na mhn se mperdepsa perissotero....
-
file hyperspaced,
Ego pira to polo 1400cc 100hp trendline prin 2,5mhnes kai eimai eyxaristhmenos. exei ABS, climatronic, gialini iliorofh, zantes 16' diafora hlektrika klp... Mou stoixise ligo parapano bebaia alla exo ta panta apo ena aytokinhto ayths ths kathgorias.
Oson afora to ipsos sou den nomizw oti 8a exeis problem giati kai to ka8isma ri8mizetai se ipsos alla kai to timoni. ego to pira me skopo na to allakso se 2 xronia me kati megalitero (isos mia M3?....makari) kai etsi skeftika oti apo ta ipoloipa tis kathgorias krataei arketa kala tin timh toy.
sto dromo paei poli kala idika stis ipsiles strofes an kai 8a simfoniso me ton filo giorgoskr oti xamila 8elei ligo sproksimo.
pantos to yaris to 1.3 den ine pio grigoro apo ayta me ta 100 hp . exo kontrarei stis atipes kontres fanariwn kai me to polo mou kai me to ibiza tou kollitou kai me ena clio 98hp.Filika Xrhstos
-
Παιδιά σας παρακαλώ μη γράφετε με greeklish, μας βγαίνουν τα μάτια να τα διαβάσουμε. Θα δείτε κιόλας ότι απαγορεύεται η χρήση τους από τον Κανονισμό Χρήσης του Φόρουμ εκτός αν έχετε σοβαρά τεχνικά προβλήματα στο Πισί σας.
-
poso sou pige to polo?
εγώ με 15.000 πήρα το 307 1.6 και μιλάμε για αυτοκινητάρα.
κι έχει και 6 αερόσακους άμα λάχει. -
Ο χρήστης nikapos έγραψε:
poso sou pige to polo?
κι έχει και 6 αερόσακους άμα λάχει.16000 mou pige to polo +1200radiocd, enisxith sub klp.
to 3erw.... to 3erw einai akrivo alla oi 16' to ekanan poli omorfo (870euro) kai i iliorofi einai porosei (650euro) to clima aksize (220euro)
metaliko sxedon 300 ABS === na ta 16000+ pou eftase. -
Ο χρήστης giorgoskr έγραψε:
..., tha trizei oloklhro(opws lene) meta apo ena xrono kai bgazei problhmata .... Episis einai ftiniariko amaksi parolo pou tou bazoun poly eksoplismo.....des ti lastixa tou bazoun ta pio ftiniarika.... oi zantes alouminiou einai pio baries kai apo siderenies ktl.
Εμμμ, δηλαδη εγω που το εχω 4 σχεδον χρονια και εχει περασει τα χιλια μυρια και ΔΕΝ ΤΡΙΖΕΙ και ΔΕΝ εχει βγαλει κατι το ιδιαιτερο.... εχω καποιο προβλημα? Μηπως να παω να τους πω στο σερβις: ρε παιδια γιατι δεν χαλαει, γιατι δεν τριζει? Ελλατωματικο μου δωσατε?
Το Punto σαφως και ειναι λιγοτερο πολυτελες σε οτι αφορα τον διακοσμο, αλλα ειναι και σαφως φθηνοτερο.
Παντως για το θεμα μας θα διαλεγα η το Vw Polo η το Lancia Y. To Lancia ειναι must see... μην κρινεται απο το εξωτερικο μεγεθος! Ειναι ευρυχωρο, ποιοτικοτατο, πολυτελες, ασφαλες και γρηγορο. Εγω το ειδα και επαθα την πλακα μου...
-
προς Frogy: Συμφωνώ με την επιλογή σου. Και γω προτειμώ να εχω ενα μικρό με full extra παρά ενα μικρομεσαίο με μέτριο εξοπλισμό. Επίσης και γω έχω δει yaris να πηγαίνει καλύτερα απο ibiza/fabia σε κοντρίτσες αλλά δεν εχει και πολύ νόημα αυτη η διαφωνία.
προς nikapos: Για ποιό λόγο το 307 είναι αυτοκινητάρα; Επειδή είναι μεγαλυτερο σε μέγεθος; Σε ποιό τομέα ξεχωρίζει; Κατα τη γνώμη μου πρόκυτε για ενα μετριότατο μικρομεσαίο που πωλείται σε πάρα πολύ καλη τιμή. Φαντάσου να είχε τιμή ανάλογη με τα corolla/golf..... δε θα το αγόραζε κανείς.
προς corsair: Δυστηχώς η fiat έχει κακή φήμη για την ποιότητα των πλαστικών και της συναρμολόγησης τους. Το punto ζορίζεται πάρα πολύ να ακολουθήσει τον ανταγωνισμό....δεν είναι αλλωστε τυχαίο οτι πλέον έχει χαμηλές πωλήσεις και στην Ιταλία.
-
Ο χρήστης giorgoskr έγραψε:
προς nikapos: Για ποιό λόγο το 307 είναι αυτοκινητάρα; Επειδή είναι μεγαλυτερο σε μέγεθος; Σε ποιό τομέα ξεχωρίζει; Κατα τη γνώμη μου πρόκυτε για ενα μετριότατο μικρομεσαίο που πωλείται σε πάρα πολύ καλη τιμή. Φαντάσου να είχε τιμή ανάλογη με τα corolla/golf..... δε θα το αγόραζε κανείς.ελπίζω να με συγχωρεί ο νίκος που απαντάω για λογαριασμό του, αλλά σου υπενθυμίζω ότι το 307 (όπως και όλα τα μοντέλα της πεζώ) τυχαίνει να πωλείται φτηνά στην ελλάδα, και όχι σε όλη την ευρώπη ή στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου. η δε εμπορική του επιτυχία δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, άρα δεν μπορεί, όλο και κάποιο προσόν θα έχει, αφού το επιλέγουν αγοραστές και σε χώρες όπου η τιμή του είναι σχεδόν ίδια με εκείνη της κορόλα, που ανέφερες ως παράδειγμα.
ας μην αρχίσουμε πάντως τις κόντρες περί καλού/κακού/μέτριου, γιατί δε θα βγάλουμε άκρη πάλι. έχω μια απορία πάντως, χωρίς να αποτελεί προσωπική μομφή απέναντι σε σένα, φίλε γιώργο: όλοι όσοι κάνουμε/κάνουν κρίσεις για διάφορα μοντέλα, τα έχουν/με οδηγήσει; και αν ναι, τα έχουν οδηγήσει αρκετά, και σε συνθήκες ικανές για να εξάγουμε ικανά συμπεράσματα ή μιλάμε για ένα απλό τεστ-ντράιβ γύρω από την αντιπροσωπεία;
-
Ο χρήστης nikapos έγραψε:
poso sou pige to polo?
κι έχει και 6 αερόσακους άμα λάχει.πραγματικα αυτοκινηταρα. Μετα απο σχεδον 30 χρονια παραγωγης του γκολφ καταφερε η πεζω να βγαλει ενα κακεκτυπο...
Οσο πιο φτηνα τοσο πιο καλα!! Δηλαδη αν εβγαινε η πεζο και το πουλαγε 10000 ευρω παλι θα το επαιρνε ο κοσμος?
Το τυρακι το ειδατε, τη φακα δεν την ειδατε?
Και αμα λαχει και δουλεψουν τα ηλεκτρο/ηλεκτρονικα του πεζο για κανα χρονο συνεχομενα χωρις προβληματα , γραψε μου...... -
E όχι και το 307 κακέκτυπο του Γκόλφ!!
Το ίδιο το Γκόλφ είναι πολύ χειρότερο αυτού που όφειλε να είναι!!ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ< ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΦΥΓΑΜΕ, εγώ στον φίλο θα πρότεινα Honda Jazz αν δεν είχε τόσο ακριβό σέρβις. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω. Θα έδινα λίγα λεφτά παραπάνω και θα έπαιρνα.... το 307 :-)))
-
Οφείλω να ομολογήσω ότι έχω πεθυμήσει αυτού του είδους τα θέματα. Συνήθως ο καθένας προτείνει το αυτοκίνητο που ο ίδιος έχει ή έστω της αυτοκινητιστικής 'σχολής' που προτιμά και τελικά δημιουργούνται ενδιαφέρουσες κόντρες.
Ο χρήστης hyperspaced έγραψε:
Ξεχώρισα τα εξής μοντέλα: Seat Ibiza Signo 101HP, Fiat Punto 95HP, Skoda Fabia. Πιστεύω ότι και τα 3 είναι ισοδύναμα (αν και το Seatάκι μου φαίνεται πιο πλήρες αν και λίγο χαμηλό για το ύψος μου).Όσο κοστίζει το Ibiza signo 1.4 (101hp) κοστίζει περίπου και το Fiesta trend 1.6. Δε βρίσκω ιδιαίτερο λόγο να προτιμήσει κανείς το δεύτερο από το πρώτο, αν εξαιρέσει κανείς τα υψηλότερα ασφάλιστρα που έχει το 1600άρι και τη μεγαλύτερη κατανάλωση βενζίνης.
Πάντως και τα τρία αυτοκίνητα που έχεις επιλέξει έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά (επαρκείς εσωτερικούς χώρους, κινητήρες που αποδίδουν καλά στις υψηλές κυρίως στροφές, μέτρια αξία μεταπώλησης σε σύγκριση με ιαπωνικά ή γερμανικά μοντέλα). Συνεπώς θα προτιμούσα αυτό που έχει το καλύτερο 'value for money', δηλαδή το Punto.
Το πρόβλημά μου είναι ότι έχουν πέσει όλοι πάνω μου και μου λένε να αγοράσω γιαπωνέζικο. Ψάχνω λοιπόν τιμές και βλέπω τα Toyota Corolla και Honda Civic στα 16-17 χιλιάρικα και φυσικά παθαίνω σοκ. Άξίζουν πράγματι τη διαφορά αυτή;
Είναι λάθος να συγκρίνεις αυτοκίνητα διαφορετικών κατηγοριών.
-
Εγώ θα χτυπούσα μια Lancia Υ και θα έβγαζα τρελά γούστα. Κάνε ένα κόπο να πας να τη δεις. Θα έχεις τρελή απήχηση στο ασθενές φύλο κι αυτό είναι σημαντικό επιχείρημα. Επίσης πήγαινε να τσεκάρεις και την ποιότητα του και πάρε και καναδυό από το φόρουμ μαζί σου για να σταματήσουν να μας πρίζουν με τις καραμέλες τύπου 'δεν ξέρω αλλά άκουσα'. Όλοι ακούσανε και κανένας δεν είδε. Ακούς εκεί ελατωματικό το Punto! Να πούμε για προβλήματα (στην αρχή τουλάχιστον) σε Stilo, Corolla και 307 μάλιστα. Το Punto όμως που κολάει; Τεσπά.
Αν βέβαια θες κάτι πιο νορμάλ κοίτα κάτι ανάμεσα σε Ibiza, Punto, Fiesta αφού σε κόβω λίγο ανήσυχο. -
alfista και οι γόβες έχουν επιτυχία στο ασθενές φύλο αλλα δεν τις φοράμε .
Το Υ έχει επιτυχία σαν 'γυναικείο' αυτοκίνητο ενω ενα Wrangler έχει επιτυχία στο γυναικείο φύλο με την έννοια που λες και εσύ.
Πέρα απο την πλάκα νομίζω αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτεί κάποιος αν αγοράζει αυτοκίνητο.
-
και βέβαια το πήρα επειδή ήταν οικονομικό, σιγά μην έδινα παραπάνω χρήματα για κάτι χειρότερο. το έψαξα τρελλά, και προς απόδειξη παραθέτω τεστ του auto bild, μεταφρασμένο με συστρανσ... τώρα αν μου πείτε ότι οι γερμανοί θέλανε να προωθήσουν γαλλικό μοντέλο τι να πω. όπως μπορείτε να δείτε, στη γερμανία είναι 370ευρώ πιο ακριβό από το γκολφ. Και φυσικά δεν είναι αυτό το μόνο τεστ που κοίταξα... έχω 62 σελίδες με τεστ κατεβασμένα από το ιντερνετ!
Then the Wolfsburger price strategy gives me the remainder. With 34.570 Marks the gulf 1,6 trend LINE costs slightly less than Civic 1.6i LS (34,900 Marks) and 307 Premium 110 (35,009 Marks), but its comfort equipment precipitates more than poorly in addition. Which shows us that favorable Volkswagens do not have to be called necessarily VOLKSWAGEN - it remains evenly nevertheless not everything, as it (at beetle times) was times.
Price/equipment Honda Peugeot VOLKSWAGEN
Model Civic 1.6i LS 307 Premium 110 Gulf 1,6 trend LINE
Airbags driver/front seat passenger/side v. S/S/S S/S/S S/S/S
Kopfairbags in front/in the back N/N S/S 802 Marks
ESP (DSC)/ABS N/S S/S S/S
Air conditioning system/mechanism S/N S/587 Mark 2.171/2.826 Mark
Window lifter electrical, in front/in the back S/S S/S 1,633 Marks
Radio S S starting from 626 Marks
Automatic transmission 2300 Marks N N
electrical sun roof N 1,467 Marks 1,516 Marks
electrical a park assistance in the back N N 636 Marks
Metalliclack 700 Marks 685 Marks 714 Marks
Rain sensor N 685 Marks 248 Marks
Basic price in Marks /euro 34.900 /17.844 35.009 /17.900 34.570 /17.675
Prices in Mark, S = in series, N = not availableOperating cost Honda Peugeot VOLKSWAGEN
Exhaust standard/tax exemption Euro 4/45 months Euro 4/45 months Euro 4/45 months
Tax per year effectively 160 Marks 160 Marks 160 Marks
Type classes HPF/VK/TK 16/15/28 18/12/26 13/14/19
Workshop intervals 20000 km 30000 km 30000 km
Costs oil change/inspection costs 260/960 Mark 200/500 Mark 200/650 Mark
Warranties
Technology 3 Jahre/100 000 km 1 year/without delimitation 1 year/without delimitation
Durchrostung 6 years 12 years 12 years
Mobility none 1 year for an unlimited periodResult the gulf can drive also to this comparison of raised sheet metal roof from the place - it must be able to be broken in in the future however more, in order not to come under the wheels. In this case steals from him roomy, harmonious and inexpensive 307 the Show and the victory. Whereby the gulf particularly under the sad engine, which suffers close back area and the moderate equipment. An alternative places the amazingly sporty Civic with beherztem engine and much place. However the fine tuning at chassis, seating position and material seeming is missing to it.
Place 1: Place 2: Place 3:
Peugeot 307,1.6 VOLKSWAGEN gulf 1.6 Honda Civic 1.6i- generous space conditions + comfortable suspension + spritziger engine
- agiles, safe handling + noble quality impression + favorable consumption
- good price performance ratio + outstanding seats + sumptuous legroom in the back
- harmonious engine + good handling + three years warranty
- bad overview forward - lean equipment - to taut suspension
- high consumption - closest rear - no ESP available
- partly hakelige circuit - tired, unkultivierter engine - feelingless steering element
- load overtaxed suspension - high consumption - seating position not optimally
283 points = note 2 272 points = note 2 256 points = note 3+
The Peugeot triumphs with eleven points projection/lead by larger available space and the better engine gulf. Who wants to set other accents, simply the appropriate column counts raus and comes to the own result.
maximum score Honda Peugeot VOLKSWAGEN
Body/interior 90 58 63 59
Available space in front 15 11 14 12
Available space in the back 15 15 15 11
Trunk 15 8 7 6
Variability 15 8 8 7
Additional load/trailer weight 15 6 8 10
Quality/processing 15 10 11 13
Chassis/security 90 53 67 67
Alternate behavior 15 11 14 13
Controllableness 15 11 14 14
Braking distance 15 8 10 10
Safety equipment 15 4 9 8
Operability 15 12 14 14
View/turning circle 15 7 6 8
Driving joy/drive 45 35 33 31
Engine characteristics 15 13 12 8
Transmission/circuit 15 13 8 12
Handling/steering element 15 9 13 11
Road performances 45 21 22 21
Acceleration 15 10 10 9
Elasticity 15 6 6 5
Maximum speed 15 5 6 7
Comfort 75 42 50 51
Suspension/absorption 15 11 12 13
Seat/seating position 15 10 13 14
Noises 15 6 7 7
Comfort equipment 15 5 8 7
Air conditioning 15 10 10 10
Costs 75 47 48 43
Basic price 15 8 8 8
Price AUTO picture version 15 12 15 7
Consumption/range 15 8 6 6
Maintenance costs 15 11 13 14
Warranty 15 8 6 8
Entirely 420 256 283 272 -
Ο χρήστης IKE έγραψε:
alfista και οι γόβες έχουν επιτυχία στο ασθενές φύλο αλλα δεν τις φοράμε .Το Υ έχει επιτυχία σαν 'γυναικείο' αυτοκίνητο ενω ενα Wrangler έχει επιτυχία στο γυναικείο φύλο με την έννοια που λες και εσύ.
Πέρα απο την πλάκα νομίζω αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτεί κάποιος αν αγοράζει αυτοκίνητο.
Τι είναι αυτά που γράφεις;;; Φυσικά και ένας από τους κυριότερους ίσως λόγους επιλογής αυτοκινήτου είναι αν αρέσει στις γυναίκες!
-
Ikar τότε θα πρότεινα στον φίλο μας να πάρει στα λεφτά αυτά ένα Golf, εγώ πάντως στα ίδια περίπου χρήματα αγόρασα ένα jimny και απέδειξα εμπράκτως πως δεν υπολογίζω την γνώμη του ασθενούς φύλου
Ποιό να διαλέξω;