-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Α-ΠΙ-ΣΤΕΥ-ΤΟ!!!
Χτές τό απόγευμα,τά φρένα μου έβγαλαν τά χιλιοπλάσια αυτών πού κοστίσανε.
Μικρό κοριτσάκι πετάχτηκε μπροστά μου αφού ξέφυγε από τήν προσοχή τής μάνας του καί τό αυτοκίνητό μου σταμάτησε Α-ΚΑ-ΡΙ-ΑΙ-Α.
Δέν θα γλύτωνε ούτε αυτό ούτε καί εγώ άν είχα ακόμα τα παλιά μου.(φυσικά μού πάγωσε τό αίμα εκείνη τή στιγμή)
Να που οι βελτιώσεις αποδίδουν τα μέγιστα μερικές φορές!
Πάλι καλά Αντρέα!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
[
Να που οι βελτιώσεις αποδίδουν τα μέγιστα μερικές φορές!Πάλι καλά Αντρέα!
Είναι αυτές οι στιγμές πού αναρωτιέσαι γιατί να μήν έχουν όλα τα αυτοκίνητα από τό εργοστάσιο τέτοια φρένα Νίκο.
Ειλικρινά μέ τρελαίνει αυτού τού είδους ή 'τσιγκουνιά'. -
Τα εργοστάσια βάζουν μέτρια φρένα και τα εξοπλίζουν με φτηνά ηλεκτρονικά για 'βελτίωση' της απόδοσης ή καλύτερα συγκάλυψη των αδυναμιών.
-
Παρότι δεν διάβασα όλες τις σελίδες του θέματος είδα κανα δυο πραγματάκια με τα οποία δεν συμφωνώ κι οφείλω να διατυπώσω τις αντιπαραθέσεις μου.
Καταρχάς στις περισσότερες των περιπτώσεων οι τρυπητοί δίσκοι αν δεν είναι τρυπητοί ήδη κατά την χύτευση (ελάχιστες εταιρείες έχουν κάτι τέτοιο και ειδικά για αντικατάσταση των εργοστασιακών) θα έχετε πρόβλημα αν ζορίζετε τα φρένα σας με ραγίμστα, ρωγμές και στράβωμα πιθανώς γύρω από τις τρύπες (πιστεύω γι'αυτό είναι η όλη συζήτηση κι όχι για κάποιον που αρκείται στα εργοστασιακά φρένα έτσι;).Κατα δεύτερον δεν βάζουμε ποτέ πολύ σκληρά, racing ή αλλα ακατάλληλα κατ'εμέ υλικά τριβής αν δεν κάνουν για τη χρήση του αυτοκινήτου μας, δηλαδή επειδή το τάδε προιόν είναι καλό και για χρήση πχ Group N δεν σημαίνει πως για χρήση δρόμου είναι παρομοίως καλό καθώς άλλες οι απαιτήσεις αγώνα χωρίς ας πούμε να ενδιαφέρει η αξιοπιστία-μακροζωία των υλικών αλλά πχ η πολύ υψηλή στιγμιαία θερμοκρασία που θα φτάσουν κι άλλες αυτές ενός αυτοκινήτου δρόμου.
Ακούω συχνά κάποιον να λέει 'έβαλα το τάδε Group N' και να καμαρώνει μην ξέροντας πως στο 99% των περιπτώσεων έχει κάνει λάθος επιλογή, απλό παράδειγμα παραπάνω κάποιος αναφέρει για υγρά φρένων τα Motul RBF600 τα οποία φυσικά και είναι πολύ καλά, ξέρετε όμως πως λόγω του ότι έχουν διαφορετική σύνθεση από όλη την υπόλοιπη γκάμα υγρών φρένων της Motul είναι πολύ πιο υγροσκοπικά και θέλουν παρα πολύ συχνά - ας πούμε κάθε εξάμηνο ανάλογα την υγρασία της περιοχής που ζει ο καθείς - αλλαγή;
Γιατί, για διαφορά της τάξης των 15 βαθμών κελσίου σε θερμοκρασία βρασμού από τα επίσης πολύ καλά Motul Dot 5.1;
Και πόσοι είστε διατεθειμένοι να κάνετε κάτι τέτοιο τόσο συχνά;
Επίσης ξέρετε πως δεν κάνουν - παρότι μη σιλικονούχα - για τα κυκλώματα φρένων όλων των αυτοκινήτων και μπορεί να 'φάνε' τα σωληνάκια και μαρκούτσια αν δεν είναι κατάλληλα αντίσοιχα;Συχνά ακούω για σιλικονούχα υγρά ότι είναι πιο καλά και πάει λέγοντας επειδή δεν απορροφούν υγρασία εναντιθέση με τα υπόλοιπα κλπ κλπ κλπ
Είναι αλήθεια πως τα σιλικονούχα έχουν μηδενική αποροφητικότητα υγρασίας πλην όμως αν δεν γίνει τέλεια εξαέρωση ή αν για οποιονδήποτε λόγο βρεθεί υγρασία στο κύκλωμα των φρένων καθώς θα είναι πιο βαριά από το σιλικονούχο υγρό φρένων θα 'κάτσει' στο χαμηλότερο σημείο, που είναι, ξέρετε ποιο;
Οι δαγκάνες!!!
Και φανταστείτε τώρα πως αντί για υγρά φρένων έχετε μικρή ποσότητα νερού στο πιο κοντινό στις ψηλές θερμοκρασίες-πιέσεις σημείο, απλά κάποια στιγμή θα πατήσετε το πεντάλ και δεν θα έχετε φρένα καθόλου και μάλιστα αυτό θα γίνει ακριβώς εκεί που θα το χρειάζεστε περισσότερο όταν θα έχετε υπερθερμάνει τα φρένα σας λόγω παρατεταμένης χρήσης!Γενικα δεν θέλω να το παίξω ξύπνιος αλλά τα φρένα είναι μεγάλο κεφάλαιο και ο καθένας που θέλει να πουλήσει λεει τα δικά του, μια χρυσή τομή λεει διαλέγουμε ένα καλό τακάκι ανάλογα πάντα την χρήση του αυτοκινήτου μας (πόλη, ταξίδια, πολύ ηψηλές ταχύτητες και φρεναρίσματα, χρήση πίστας κλπ) και μια αντίσοιχη δισκόπλακα κατά προτίμηση αεριζόμενη αλλά όχι αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος τρυπητή στην Ελλάδα - για αλλού καλή είναι - ή έστω χαρακτή αν πάσχουμε από υπερβολική σκόνη που δεν μπορεί να φύγει ευκολα από τα φρένα.
Ότι κι αν σας λένε οι τρυπητές χαρακτές είναι πλέον για μουρη κι όχι για ουσία, πάνε οι εποχές που είχαμε τακάκια με asbestos κι έπρεπε να διλωχνει η χάραξη τη σκόνη για να μην πάσχουμε από fade στο φρένο μας!Πολύ καλά τακάκια που έχω δοκιμάσει προσωπικά πάντα σε βαρύ αυτοκίνητο και σχετικό ζόρισμα (λεω σχετικό γιατί μιλάω για οδήγηση δρόμου κι όχι πίστας σε ορεινές ανηφοροκατηφόρες με αρκετό φρένο από μεσαίες ταχύτητες 100-150χλμ) είναι με τυχαία σειρά αναφοράς τα
Mintex 1155, Pagid blue (RS 4-2.1), Ferodo DS2500, EBC Redstuff Ceramics (μόνο ceramics τα απλά redstuffs δεν κάνουν), EBC Yellostuffs R (νεα πάστα διαθέσιμη για λίγα μόνο αυτοκίνητα) και τέλος τα υπερβολικά γιατί τρώνε σε χρόνο dt τους δίσκους Performance Friction.Αυτά τα ολίγα και να προτιμάτε όταν ντε και καλά πιστεύετε πως χρειάζεστε αλλαγή φρένων με καλύτερα από άλλο πιο μεγάλο/sport ίδιο μοντέλο της εταιρείας σας καθώς υπάρχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να κάνετε λαθος επιλογή, η μικρή μου εμπειρία στα φρένα λεει πως το 'φθηνό είναι κι ακριβό' και δεν είναι το ίδιο πράγμα με τα άλογα ας πούμε που μπορεί για κάποιους λόγους εύκολα και με λίγα χρήματα σε ορισμένες περιπτώσεις να κερδίσει κανείς, στα φρένα πρέπει να πληρώσεις δεν γίνεται αλλιώς!
JIM -
Εγώ θα προσθέσω μόνο ότι κανένα σύστημα όσο και να το αναβαθμίσουμε δεν κάνει μόνο του την δουλειά. Με ελαστικά και αμορτισέρ για πέταμα ή απλά πολύ δουλεμένα απλά δεν υπάρχει πρόσφυση για να την εκμεταλλευτούν τα φρένα οπότε έχουμε και μεγάλες αποστάσεις ακινητοποίησης. Α και κάτι ακόμα προσέχετε όταν σας τοποθετούν ελαστικά με δείκτη φοράς. Έχω βαρεθεί να βλέπω ανάποδα τοποθετημένα ελαστικά!!!! Φαντάζεστε ιδίως στην βροχή τα ελαστικό να προσπαθεί να διώξει τα νερά προς τα εμπρός!!!!
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Εγώ θα προσθέσω μόνο ότι κανένα σύστημα όσο και να το αναβαθμίσουμε δεν κάνει μόνο του την δουλειά. Με ελαστικά και αμορτισέρ για πέταμα ή απλά πολύ δουλεμένα απλά δεν υπάρχει πρόσφυση για να την εκμεταλλευτούν τα φρένα οπότε έχουμε και μεγάλες αποστάσεις ακινητοποίησης. Α και κάτι ακόμα προσέχετε όταν σας τοποθετούν ελαστικά με δείκτη φοράς. Έχω βαρεθεί να βλέπω ανάποδα τοποθετημένα ελαστικά!!!! Φαντάζεστε ιδίως στην βροχή τα ελαστικό να προσπαθεί να διώξει τα νερά προς τα εμπρός!!!!Μανώλη,εάν έχεις ήδη κατεστραμένα αμορτισέρ ΠΡΙΝ αλλάξεις φρένα,πάλι θα δείς βελτίωση βρε.
Καί κάτι ακόμα,τα ελαστικά διώχνουν τό νερό ή πρός τό πλάι ή πρός τα εμπρός από ότι γνωρίζω.
Προς τα πίσω δέν γίνεται να τα διώξουν,διότι εκεί βρίσκεται τό σημείο επαφής τού ελαστικού με τόν δρόμο,πού σημαίνει ότι θα είχαμε εντονότερο πρόβλημα υδρολίσθησης. -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Εγώ θα προσθέσω μόνο ότι κανένα σύστημα όσο και να το αναβαθμίσουμε δεν κάνει μόνο του την δουλειά. Με ελαστικά και αμορτισέρ για πέταμα ή απλά πολύ δουλεμένα απλά δεν υπάρχει πρόσφυση για να την εκμεταλλευτούν τα φρένα οπότε έχουμε και μεγάλες αποστάσεις ακινητοποίησης. Α και κάτι ακόμα προσέχετε όταν σας τοποθετούν ελαστικά με δείκτη φοράς. Έχω βαρεθεί να βλέπω ανάποδα τοποθετημένα ελαστικά!!!! Φαντάζεστε ιδίως στην βροχή τα ελαστικό να προσπαθεί να διώξει τα νερά προς τα εμπρός!!!!
Μανώλη,εάν έχεις ήδη κατεστραμένα αμορτισέρ ΠΡΙΝ αλλάξεις φρένα,πάλι θα δείς βελτίωση βρε.
Καί κάτι ακόμα,τα ελαστικά διώχνουν τό νερό ή πρός τό πλάι ή πρός τα εμπρός από ότι γνωρίζω.
Προς τα πίσω δέν γίνεται να τα διώξουν,διότι εκεί βρίσκεται τό σημείο επαφής τού ελαστικού με τόν δρόμο,πού σημαίνει ότι θα είχαμε εντονότερο πρόβλημα υδρολίσθησης.Λογικό είναι φίλε μου !!! Ότι και να βελτιώσεις από την τριάδα φρένα – αμορτισέρ – ελαστικά θα δεις βελτίωση. Το ορθότερο όμως είναι να κρατάς και τα τρία σε καλό επίπεδο.
Όσο για το ελαστικό όντως το εμπρός μέρος του τμήματος που έρχεται σε επαφή κάθε στιγμή με το δρόμο διώχνει το νερό αλλά αν προσέξεις οι αυλακώσεις το διώχνουν πλάγια και πίσω και όχι προς τα μπροστά. -
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Όσο για το ελαστικό όντως το εμπρός μέρος του τμήματος που έρχεται σε επαφή κάθε στιγμή με το δρόμο διώχνει το νερό αλλά αν προσέξεις οι αυλακώσεις το διώχνουν πλάγια και πίσω και όχι προς τα μπροστά.
Τσούκ.
Εμπρός τό διώχνουνε καί πλάγια.
Δοκίμασε να κυλίσεις ένα ελαστικό μονής κατεύθυνσης (μέ τή σωστή φορά κύλισης)στό δρόμο μέ τό χέρι,καί παρατήρησε τί συμβαίνει στό σημείο επαφής του με τό δρόμο. -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Όσο για το ελαστικό όντως το εμπρός μέρος του τμήματος που έρχεται σε επαφή κάθε στιγμή με το δρόμο διώχνει το νερό αλλά αν προσέξεις οι αυλακώσεις το διώχνουν πλάγια και πίσω και όχι προς τα μπροστά.
Τσούκ.
Δίκιο έχεις!!! Τσουκ.
-
Λοιπόν εγώ αγόρασα εμπρός τακάκια, εμπρόσθιες δισκόπλακες και πίσω τακάκια για το καμάρι μου!!!
Όλα είναι της Bendix, της οποίας τα προϊόντα (τα τακάκια της έχω δοκιμάσει) με έχουν αφήσει επανειλημμένως πολύ ευχαριστημένο!
Όλα τα παραπάνω τα αγόρασα έναντι μόνο 133 ευρώ!!!!
Το μόνο που με προβληματίζει είναι το κατά πόσο ζυγοσταθμισμένοι είναι οι δίσκοι αυτοί...
Αύριο - μεθαύριο θα τους βάλω!Δηλαδή άλλαξα τα λάστιχα (Toyo T1-R), άλλαξα τα αμορτισέρ (Record SP, πιο σφικτά), τώρα αλλάζω και τα φρένα!!!
Σωστός ο νέος;
Μένει να αγοράσω 4 μεταχειρισμένα σιδερένια ζαντολάστιχα, ένα μανόμετρο χειρός, ένα κοφλεράκι (προαιρετικό, μιας και μπορώ να κάνω τράκα στον Hunter) και ΒΟΥΥΥΥΥΡΡΡΡΡ για την πίστα (Σέρρες)!!! Το επιταγχυνσιόμετρό μου αδημονεί!!!
Θέλω κάποια στιγμή να βάλω και το χταπόδι της devil, να συμπληρωθει το γλυκό, αφού έχω το τελικό και το μεσαίο της (τώρα που έχω κάποια λεφτά...). Μόνο που φέρνω τον ήχο στο μυαλό μου... (αλλά και την αναμενόμενη αύξηση της εξερχόμενης από τον κινητήρα ροπής, σε κάποιο εύρος στροφών τουλάχιστον) -
Κάποιος έχει κακές διαθέσεις,ή έτσι μού φαίνεται;
Καλοφόρετα ρε Δημήτρη.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Κάποιος έχει κακές διαθέσεις,ή έτσι μού φαίνεται;Καλοφόρετα ρε Δημήτρη.
Ευχαριστώ!
Τα φρένα τα φόρεσα ήδη (τώρα, που πήγα για το top mount, βλ. αντίστοιχο topic). Τώρα είμαι σε διαδικασία στρωσίματος. Απαλό φρεναρισματάκι. Μου είπαν για τα πρώτα 100 με 150Km. Μου μένουν άλλα 85 με 135Km. -
Τελικά τα φρένα δείχνουν να βρίσκουν τον δρόμο τους...
Βέβαια (off topic) πήγα και ρώτησα τιμή για το χταπόδι της Devil. Ένα πράγμα θα πώ :
Οπότε άκυρο!
-
Μη βάλεις χταπόδι, όλα της αγοράς έχουν κοντούς και χοντρούς σωλήνες και δουλεύουν καλά στις 6-8.000 σαλ.
-
Καλησπέρα! Διάβασα σε γνωστό περιοδικό χώρου ότι για να επιτύχει κάποιος καλύτερη ψύξη στα φρένα του τα τρύπησε!Είναι δυνατόν ρε παιδιά κάτι τέτοι?Οι τρυπητοί δεν φτιάχνονται διαφορετικά από τουσ κοινούς?
Και κάτι άλλο ψιλοάσχετο. Μου έσκασε το λάστιχο και έβαλα τη ρεζέρβα η οποία είναι κανονικό λάστιχο με σιδερένια ζάντα, ενώ τα υόλοιπα είναι αλουμινίου. ένιωθα το τιμόνι πιο ελαφρύ(μη σας πω ότι μου άρεσε καλύτερα) ισχύει κάτι τέτοιο ή ήταν ιδέα μου? -
Αναδημοσίευση από το Alfisti:
Άντε να γράψω κι εγώ εντυπώσεις από τα νέα μου φρένα. Η αναβάθμιση περλαμβάνει δίσκους Brembo μασίφ (ούτε χαρακτοί ούτε τρυπητοί) 330mm, 4πίστονες δαγκάνες με έμβολα 42mm από 159 3.2, τακάκια Galfer, μεταλλικά σωληνάκια BF Goodrich και υγρά ATE blue racing.
Είναι φοβερό συναίσθημα να ξέρεις ότι τα φρένα σου είναι ανώτερα από το 99% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν. Πλέον δε φοβάσαι τα απότομα φρεναρίσματα των μπροστινών σου, αφού όσο και να το τσαρουχώσουν θα καταφέρεις να φρενάρεις έγκαιρα. Στα δε Μέγαρα τα φρένα έδειξαν τα δόντια τους, αφού το σημείο του φρεναρίσματος για την Κ6 στο τέλος της ευθείας μετακινήθηκε περίπου 10 μέτρα μπροστά. Πλέον δν προλαβαίνω να κατεβάσω από 4η 3η και μετά 2α γιατί το φρενάρισμα διαρκεί λίγο πάνω από ένα δευτερόλετο. Έτσι βάζω κατευθείαν 2α, αφού πλέον δεν έχει και κανένα νόημα να βοηθάω το φρενάρισμα με τον κινητήρα. Αυτό που χρειάζεται προσοχή πλέον είναι η ενεργοποίηση του ABS, το οποίο ενώ πριν στα οριακά φρεναρίσματα ίσα που 'ακουγόταν' τώρα μπορεί να ενεργοποιηθεί πλήρως, τρομάζοντας. Αλλά η αίσθηση του πεντάλ είναι τόσο καλή που μαθαίνεις να μην το ενεργοποιείς.
Αυτό το τελευταίο περί της αίσθησης είναι και ο λόγος που τελικά δε χρειάστηκε μεγαλύτερη αντλία φρένων. Η μαμά αντλία καταφέρνει μια χαρά να σφίξει τις δγακάνες και η διαδρομή του πεντάλ δεν έχει μεγαλώσει. Το ABS στο δρόμο δεν ενεργοποιείται ευκολότερα όπως φοβόμουν, αντίθετα ενεργοποιείται δυσκολότερα και μονάχα όταν είναι απαραίτητο. Και όλοι ξέρουμε την ευαισθησία του ABS των πρώτων 147. Όσο για την κατανομή της δύναμης πέδησης, το EBD 'κατάλαβε' αμέσως την αλλαγή, προσαρμόστηκε και δουλεύει τέλεια.
Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη μετατροπή, αφού πλέον τα φρένα μου είναι 'σουρεαλιστικά' και μπορούν να καλύψουν τη διπλάσια ιπποδύναμη από αυτή που έχει τώρα η Μπέλα. Και το κόστος τους ήταν αρκετά λογικό, λίγο παραπάνω απ'ό,τι κοστίζει ένα σετ Brembo Junior με δίσκους 305mm, όπως φόραγαν οι παλιές GTA και κάποιοι από εδώ μέσα. Στο μέλλον ίσως αλλάξω και τα πίσω φρένα με εκείνα των GT 3.2/τελευταίων GTA (280mm μη-αεριζόμενος δίσκος και η αντίστοιχη δαγκάνα) ή μόνο τους δίσκους με 280mm και χρήση της υπάρχουσας δαγκάνας με αποστάτη.
-
Καλοφάγωτα να είναι Κώστα.
Παρατήρησες καμία διαφορά στίς επιδόσεις σου;
Τά δικά μου φρένα μέ 'κόψανε' λίγο.Πολύ βαρειά τα γμμνα.Δεκαεφτά κιλά ζυγίζουν οι δύο δίσκοι μού. -
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Αναδημοσίευση από το Alfisti:Άντε να γράψω κι εγώ εντυπώσεις από τα νέα μου φρένα. Η αναβάθμιση περλαμβάνει δίσκους Brembo μασίφ (ούτε χαρακτοί ούτε τρυπητοί) 330mm, 4πίστονες δαγκάνες με έμβολα 42mm από 159 3.2, τακάκια Galfer, μεταλλικά σωληνάκια BF Goodrich και υγρά ATE blue racing.
Πριν κάποια χρόνια...
http://www.4troxoi.gr/forum/viewtopic.php?p=66409
και μιλούσα για τα 305 που υπήρχαν τότε
-
Ο χρήστης keny έγραψε:
Καλησπέρα! Διάβασα σε γνωστό περιοδικό χώρου ότι για να επιτύχει κάποιος καλύτερη ψύξη στα φρένα του τα τρύπησε!Είναι δυνατόν ρε παιδιά κάτι τέτοι?Οι τρυπητοί δεν φτιάχνονται διαφορετικά από τουσ κοινούς?
Και κάτι άλλο ψιλοάσχετο. Μου έσκασε το λάστιχο και έβαλα τη ρεζέρβα η οποία είναι κανονικό λάστιχο με σιδερένια ζάντα, ενώ τα υόλοιπα είναι αλουμινίου. ένιωθα το τιμόνι πιο ελαφρύ(μη σας πω ότι μου άρεσε καλύτερα) ισχύει κάτι τέτοιο ή ήταν ιδέα μου? -
Ο χρήστης keny έγραψε:
Και κάτι άλλο ψιλοάσχετο. Μου έσκασε το λάστιχο και έβαλα τη ρεζέρβα η οποία είναι κανονικό λάστιχο με σιδερένια ζάντα, ενώ τα υόλοιπα είναι αλουμινίου. ένιωθα το τιμόνι πιο ελαφρύ(μη σας πω ότι μου άρεσε καλύτερα) ισχύει κάτι τέτοιο ή ήταν ιδέα μου?αυτοί που τα γράφουν είναι τουλάχιστον άσχετοι και επικίνδυνοι. Το που θα γίνουν οι τρύπες και οι χαρακές είναι μελετημένο και δεν γίνονται στην τύχη.
για το αλάφρωμα του τιμονιού έλεγξε και τις πιέσεις
Βελτιωση Φρενων