-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Γιατί τότε δεν μου το έπαθαν ποτέ οι απλοί αεριζόμενοι δίσκοι που είχα νωρίτερα? Καιγόντουσαν τα τακάκια, μέχρι και σπασμένα τα είχα βγάλει από την πίστα, αλλά οι δίσκοι είχαν απλά φυσιολογική φθορά.Αξιον απορίας. Πάντως σε ρώτησα τι μάρκα ήταν γιατί και εγώ φοράω σε punto gt κάτι brembo τρυπητούς μόνο(όχι και χαρακτούς) και έως τώρα δεν μου παραπονέθηκαν ποτέ.
-
Για τι χρήση μιλάμε? Έχει μπει ας πούμε πίστα και ιδιαίτερα Μέγαρα που ταλαιπωρούν πολύ τα φρένα? Με τι τακάκι τους χρησιμοποιείς? Να υποθέσω οτι μιλάμε και για αλουμινένιες ανοιχτές (και άρα με καλύτερη ψύξη) ζάντες?
Παίζουν πολλά ρόλο...
-
cryo σε δισκους εχει νοημα οταν ειναι στη φαση της κατασκευης
αμα ειναι να τους πας μετα απο κατι μηνες που φτανουν στα χερια σου σε μαγαζι να το κανει παει πεταξε το πουλακι
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Για τι χρήση μιλάμε? Έχει μπει ας πούμε πίστα και ιδιαίτερα Μέγαρα που ταλαιπωρούν πολύ τα φρένα? Με τι τακάκι τους χρησιμοποιείς? Να υποθέσω οτι μιλάμε και για αλουμινένιες ανοιχτές (και άρα με καλύτερη ψύξη) ζάντες?Παίζουν πολλά ρόλο...
Οκ πάω πάσσο για να είμαι ειλικρινής. Εχουν επισκεφτεί πίστα 2 φορές στην ζωή τους. Τα τακάκια που χρησιμοποιώ είναι ferodo premier(αρκετά μαλακό τακάκι απο ότι εχω καταλάβει).
-
Τα Premier είναι όντως πολύυυυυυυ μαλακά τακάκια. Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν εγώ τα έλιωνα σε ~8500 χλμ χωρίς να μπω σε πίστα και χωρίς να οδηγώ με το πόδι πάνω στο φρένο. Τη 2η φορά μάλιστα που τα άλλαξα είχαν καεί εντελώς και είχαν πετρώσει. Πλέον με τα DS2000 ελπίζω να αντέξουν περισσότερο... (οι δισκόπλακες Brembo δεν έχουν εμφανίσει κάποιο πρόβλημα πλην της φυσιολογικής φθοράς)
-
Υπάρχει διαφορά στο εξής...
Οι απλοί δίσκοι σου έχουν κάποιο Χ συντελεστή τριβής.Οι τρυποί-χαρακτοί που έβαλες έχουν συντελεστή Υ>Χ.Επίσης (φαντάζομαι ότι) έβαλες και πιο σκληρά τακάκια με επίσης μεγαλύτερο συντελεστή τριβής.
Αυτό σημαίνει ότι και η θερμότητα που παράγεται κατά το έντονο-οριακό φρενάρισμα με το 1ο σετ (χαρακτοί-τρυπητοί δίσκοι) σε σχέση με το 2ο σετ (απλοί δίσκοι) είναι αρκετά περισσότερη...=>οι τρυπητοί 'φτάνουν' και σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες...Από την άλλη θα μου πεις, υποτίθεται ότι τους έβαλες και για πιο ανθεκτικούς (εκτός του ότι θα βελτίωνε λίγο το φρενάρισμά σου).Σε αυτό δεν ξέρω τι να σου πω...Υποτίθεται ότι έπρεπε να αντέχουν αυτές τις έντονες διαφορές θερμοκρασίας από φρενάρισμα σε φρενάρισμα και την έντονη καταπόνηση, μιας και υποτίθεται (ξαναλέω) ότι είναι πιο...'αγωνιστικοί' (αν και δεν είναι αυτή η πιο σωστή έκφραση).
-
Δεν έχουν διαφορετικό (μεγαλύτερο) συντελεστή τριβής οι τρυπητοί.
Αν δεν τους ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ, μη βάζεις - δεν είναι τόσο ανθεκτικοί.
-
pskarmΌταν ο δίσκος δεν έχει τοποθετηθεί και είναι καινούργιος, μπορεί να πάει για cryo, δεν έχει πετάξαι κανένα πουλάκι.
Οι τρύπες και τα χαράγματα γίνονται στους δίσκους για την διαφυγή των αερίων που δημιουργούνται από την εξάχνωση των υλικών των τακακιών από τις υψηλές θερμοκρασίες, τα αέρια αυτά μπαίνουν ανάμεσα στο τακάκι και στον δίσκο με αποτέλεσμα να μην πατάει το τακάκι με όλη την δύναμη στον δίσκο μεγαλώνοντας έτσι την απόσταση φρεναρίσματος.
-
Εγώ γιατί ήξερα οτι οι χαρακιές γίνονται για να 'σκουπίζεται' η πάστα από τα τακάκια που μένει στο δίσκο?
-
Δεν νομίζω
Με τους παλιούς δίσκους είχες pad-fade στη πίστα που ζεσταινόταν το τακάκι (αυτό που περιγράφει ο Quadra) και με τους τρυπητούς βελτιώθηκε το φρενάρισμα;
Πολλά αμάξια φρενάρουν το ίδιο είτε ο δίσκος έχει τρύπες/χαρακιές ή όχι.
-
Να σου πω την αλήθεια μου, δε θυμάμαι.
Αυτό που θυμάμαι είναι οτι καιγόντουσαν πιο εύκολα τα τακάκια, μέχρι και σχεδόν σπασμένα τα είχα βγάλει.
Βέβαια αυτό μπορεί να ήταν και θέμα μόνο τακακίου. -
Ίσως ενδιαφέρει μερικούς:
Στην παρακάτω φωτό διακρίνονται τα [πίσω] AP racing του Impreza WRC '05 που είχαν χρησιμοποιήσει οι Βωβός - EL EM στο Ακρόπολις του 2006. Προσέξτε το σχήμα των αυλακιών (η φορά περιστροφής είναι όμοια με των δεικτών του ρολογιού) και το μίνι θερμόμετρο!
-
Το μίνι θερμόμετρο είναι ειδικό αυτοκόλλητο της ΑΡ και καταγράφεται η ανώτερη θερμοκρασία αλλάζοντας το χρώμα στην ένδειξη του αυτοκόλλητου.
-
Μήπως ξέρει κανείς πως αλλάζουν τα υγρά φρένων; Δλδ ανοίγουν το δοχείο και κάνουν αναρόφηση απο εκεί;
-
Δεν νομίζω, συνήθως ανοίγεις την πρώτη βαλβίδα στην διαδικασία εξαέρωσης, και τρομπάρεις το πεντάλ μέχρι να βγει όλο το υγρό.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
...τρομπάρεις...μέχρι να βγει όλο το υγρό. -
Ο χρήστης famas έγραψε:
Μήπως ξέρει κανείς πως αλλάζουν τα υγρά φρένων; Δλδ ανοίγουν το δοχείο και κάνουν αναρόφηση απο εκεί;νομίζω πως συνδέουν το μηχάνημα με το υγρό αεροστεγώς με το δοχέίο του αυτοκινήτου, κ από εκεί ασκείται πίεση μέσω του μηχανήματος προς το δοχείο. μετά ανοίγεις τη βαλβίδα κάθε φρένου ξεχωριστά ώσπου να γεμίσουν με νέο υγρό κ τα σωληνάκια... αυτή νομίζω είναι η διαδικασία. μην την κάνεις μόνος σου.
-
Άμα έχεις το κιτάκι, είναι εύκολο να το κάνεις μόνος σου. Αν δεν έχεις, τότε με 2 άτομα πάλι γίνεται σχετικά εύκολα η δουλειά.
Michael-Amott, σπικ απ κύριος.
-
Δεν το κάνεις αυτο΄με το τρομπάρισμα του πεντάλ γιατί μπορει΄να κολήσει το σεβρο.
-
Σε πολλά haynes έτσι έχω διαβάσει .
Βελτιωση Φρενων