-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
ΥΓ. αλλα μετα δε θα ξεραμε τι προελευσης θα ταν το προιον και δε θα μπορουσαμε να το πουλησουμε!Μην τον προκαλείς τώρα που καταφέραμε να επαναφέρουμε το θέμα στα ίσια του!
-
true!
αν και αμα στρατολογουσαμε ολους τους Ελληνες που δουλευουν σε τετοιες εταιρειες δε θα χρειαζομασταν τη παρουσια ξενων για να φτιαχτει μια σειρα αυτοκινητων ελληνικων...παντως η καλη αναρτηση θα πρεπε να ταν στανταρ! -
Ο χρήστης axios έγραψε:
Πρέπει επιγόντος να κάνουμε μέλος τον κ. Αυτιά για να κλείσει μια και καλή το θέμα. Για αυτοκινητοβιομηχανία στην Ελλάδα ξεκίνησε και σε χρηματοοικονομική ανάλυση κατάντησε.
Και ειναι τοοοοσο ασχετα τα 2 μεταξυ τους βλεπεις....Σορρυ αλλα το χρειαζουσουν.
Καλές όλες αυτές οι αναλύσεις-συγκρίσεις αλλά πολυ βαριές γι' αυτήν την εποχή (μέσα στα μπάνια του λαού) Οσο για τη βιομηχανία στην Ελλάδα αν δεν αλλάξουν ριζικά αρκετά πράγματα (φορολογία, κίνητρα, γραφειοκρατία - χαρτομάνι .....) όχι νέες βιομηχανίες δεν θα δημιουργηθούν αλλά θα κλείσουν κι αυτές που υπάρχουν. Αυτά. Καλές διακοπές σε όλους.
Σωστα. Ε αλλαξτετα τοτε. Τι περιμενετε?
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Η γνώμη μου είναι:- Πρακτικό
- Έξυπνο
- Εύκολο και φθηνό στην κατασκευή
- Φθηνό στην απόκτηση και συντήρηση
- Αξιόπιστο
- Οικονομικό
Να σημπληρωσω:
- Να κοστιζει $15,000
- Να ειναι γρηγοροτερο του Ενζο
- Να πεταει και να πηγενει μεσα απο την θαλασσα
- Να κεει αερα και να βγαζει καθαροτερο αερα
- Να φτιαχνει καφε διαφορων ειδων. Με καφε μαρκα Σταρμπακς.
- Να το κλωτσας και να βγαζει χρυσα αυγα
- Να ειναι τζινι με απυρες wishes.
Σορρυ, αλλα σκεφτομενος 100% για μηχανολογικες θεωριες, ποσο καιρο λετε να σας παρει για να γινει κατι χειροπιαστο. Εγω λεω πολυ...
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
εγω θα φερνα ιαπωνες μηχανικους, γαλλους αναρτησαδες, ιταλους σχεδιαστες και γερμανους για να βλεπουν...
ΥΓ. αλλα μετα δε θα ξεραμε τι προελευσης θα ταν το προιον και δε θα μπορουσαμε να το πουλησουμε!Να μαντεψω. ΗΠΑμερικανους δεν θα εφερνες για τιποτε ε?
-
Ο χρήστης gavriil1 έγραψε:
εγω θα φερνα ιαπωνες μηχανικους, γαλλους αναρτησαδες, ιταλους σχεδιαστες και γερμανους για να βλεπουν...
ΥΓ. αλλα μετα δε θα ξεραμε τι προελευσης θα ταν το προιον και δε θα μπορουσαμε να το πουλησουμε!Να μαντεψω. ΗΠΑμερικανους δεν θα εφερνες για τιποτε ε?
Εγώ θα τούς εφερνα,στίς πωλήσεις!!!!
ΘΑ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ.......ΤΡΕΛΑ!!!!
-
Προς τους moderators: Ή σβήστε τα εξυπνακίστικα σχόλια ή κλειδώστε το θέμα. Δε νομίζετε ότι έχει παραγίνει η ιστορία με το να δηλητηριάζονται ωραία, ενδιαφέροντα θέματα, επειδή ο ακατονόμαστος βαράει μύγες και το'ριξε στο TROLLING;
-
Για να ξαναφέρω το θέμα στα ίσια του, θυμίζω ότι το θέμα δεν είναι γιατί η χώρα μας δεν έχει αυτοκινητοβιομηχανία.
Στο κάτω- κάτω δεν είναι έγκλημα ούτε όνειδος για μια χώρα να μη κατασκευάζει αυτοκίνητα. Το επίπεδο μιας χώρας δεν προσδιορίζεται απαραίτητα από τις επιδόσεις της στον βιομηχανικό / κατασκευαστικό τομέα. Τομείς με επίκεντρο τον άνθρωπο, όπως για π.χ. πολιτιστική / καλλιτεχνική ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος, γνώση πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς για γονιμοποίηση του μέλλοντος ισοβαθμίζουν, ίσως μάλιστα και να υποσκελίζουν ψυχρά στατιστικά που δείχνουν τον αριθμό βιομηχανικά παραγόμενων προιόντων ή τζίρους πολυεθνικών εταιριών. Βέβαια, ένα healthy mix, ένα υγιές μείγμα, θα ήταν επιθυμητό.
Το θέμα, λοιπόν, έχει να κάνει περισσότερο με ενδοσκόπηση και εντοπισμό χαρακτηριστικών που μας χαρακτηρίζουν ως έθνος (απλοποιημένα / χιουμοριστικά, έτσι; δεν μιλάμε για τεκμηριωμένη ανάλυση καλοκαιριάτικα...) έτσι ώστε να φανταστούμε πως αυτά θα «βγαίνουν» στα αυτοκίνητά μας (όπως για π.χ. η κομψότητα των ιταλών «βγαίνει» στα αυτοκίνητα που κατασκευάζουν, έστω κι αν οι σχεδιαστές τους δεν είναι πάντοτε ιταλοί).
Το ότι δεν κατασκευάζουμε αυτοκίνητα δεν μου αφαιρεί το δικαίωμα να ονειρεύομαι. Γιατί αν σταματήσω να ονειρεύομαι...
Κι αν χαρακτηριστώ απλοικός ή αλλοπαρμένος, τόσο το καλύτερο...
Jacob
-
Ο χρήστης Jacob έγραψε:
... Τομείς με επίκεντρο τον άνθρωπο, όπως για π.χ. πολιτιστική / καλλιτεχνική ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος, γνώση πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς για γονιμοποίηση του μέλλοντος ισοβαθμίζουν, ίσως μάλιστα και να υποσκελίζουν ψυχρά στατιστικά που δείχνουν τον αριθμό βιομηχανικά παραγόμενων προιόντων ή τζίρους πολυεθνικών εταιριών. Βέβαια, ένα healthy mix, ένα υγιές μείγμα, θα ήταν επιθυμητό.Το θέμα, λοιπόν, έχει να κάνει περισσότερο με ενδοσκόπηση και εντοπισμό χαρακτηριστικών που μας χαρακτηρίζουν ως έθνος (απλοποιημένα / χιουμοριστικά, έτσι; δεν μιλάμε για τεκμηριωμένη ανάλυση καλοκαιριάτικα...) έτσι ώστε να φανταστούμε πως αυτά θα «βγαίνουν» στα αυτοκίνητά μας (όπως για π.χ. η κομψότητα των ιταλών «βγαίνει» στα αυτοκίνητα που κατασκευάζουν, έστω κι αν οι σχεδιαστές τους δεν είναι πάντοτε ιταλοί).
Το ότι δεν κατασκευάζουμε αυτοκίνητα δεν μου αφαιρεί το δικαίωμα να ονειρεύομαι. Γιατί αν σταματήσω να ονειρεύομαι...
Κι αν χαρακτηριστώ απλοικός ή αλλοπαρμένος, τόσο το καλύτερο...
Jacob
Με άλλα λόγια αυτοκίνητα μπορεί να μην κατασκευάζουμε αλλά στα πολιτιστικά,στην προστασία του περιβάλλοντος στην γνώση και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σκίζουμε...
Εγώ αυτό το νόημα βγάζω απο τα λεγόμενά σου...
Εκτός κι αν εννοείς οτι τα παραπάνω είναι πιό πραγματοποιήσιμοι στόχοι για τη χώρα μας σε σχέση με τη δημιουργία ισχυρής βιομηχανίας...
Δυστυχώς ούτε το περιβάλλον μας ενδιαφέρει (βροχή πέφτουν τα κουτάκια Χάινεκεν στην εθνική οδό,άπειρο το σκουπιδομάνι στις παραλίες...),απο ιστορία ξεχάσαμε τα πάντα (κλασική πιά η ερώτηση άσχετου μαθητή 'σε πιά ομάδα παίζει ο Κολοκοτρωνης') ενώ οι πολιτιστικές μας αναζητήσεις επικεντρώνονται στο που τραγουδάει η Πέγκυ Ζήνα και η Βανδή με τη Βίσση...
Ετσι λοιπόν με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά του (δύσμοιρου τελικά) νεοέλληνα,το ελληνικό αυτοκίνητο θα μπορούσε να συγκεντρώνει χαρακτηριστικά σαν την κομψότητα και τη φινέτσα των Ιταλών;;;
Την ποιότητα και την συνέπεια των Γερμανών;Την πρακτικότητα και την ευρηματικότητα των Γάλλων;
Εγώ νομίζω πως όχι... -
Παιδιά, κακά τα ψέματα. Απλώς προβάλλοντας την πολιτιστική και τουριστική μας κληρονομιά ως τουριστικό αξιοθέατο, χωρίς να αποτελεί ΒΙΩΜΑ για μας, χωρίς να την αγκαλιάζουμε, χωρίς να είμαστε ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ γι'αυτήν (γιατί προφανώς όποιος είναι περήφανος για την καταγωγή του είναι... 'εθνικιστής'. 'Εκσυγχρονιστές' και 'προοδευτικοί' της οπής!), χωρίς να προσπαθούμε να σταθούμε αντάξιοί της και χωρίς να συνεχίζουμε από εκεί που σταμάτησαν οι πρόγονοί μας (και το ποιοι είναι αυτοί το ανέφερε ο sotiris - και ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ δεν είναι ο... Αβραάμ η ο... Ιωάννης - Γιοχανάαν - 'Χρυσόστομος'), δεν κάνουμε τίποτα. Δε μπορούμε να καθόμαστε σαν τις χήνες του Καπιτωλίου και να απαιτούμε να μας έχουν στα ώπα-ώπα μόνο και μόνο λόγω... καταγωγής. Αν δε δώσουμε λεφτά στην έρευνα (κι όχι στις αρπαχτές), αν δε δώσουμε κίνητρα, αν δεν προβάλλουμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τις σοβαρές δουλειές (πράγμα δύσκολο, γιατί τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ προβάλλουν μόνον ό,τι είναι ηλίθιο, ανούσιο και/ή έχει 'ΣΕΧ', εξ ου και η... τατιΑΝΑ και η Λαμπίρη), δε γίνεται τίποτα απολύτως.
Και όσο και τα πανεπιστήμια σνομπάρουν τον 'ειδικό Τύπο' θεωρώντας τον παρακατιανό (έλα όμως που ο πολύς κόσμος δεν έχει πρόσβαση στο ΙΕΕΕ Transactions ή στο ScienceDirect) κλεισμένοι σε ένα κουκούλι αυτοϊκανοποίησης και αυταρέσκειας (με πολλούς καθηγητές να είναι διεφθαρμένοι ως το κόκκαλο και να κοιτάζουν πώς θα ανελιχθούν διοικητικά μέσω ρουσφετιών), δε μπορεί κανείς να περιμένει ότι ο κόσμος θα αγκαλιάσει τον ακαδημαϊκό κόσμο. Γιατί άλλο είναι τα πανεπιστήμια να βγαίνουν κάθε τόσο στις εφημερίδες και στα περιοδικά με αξιόλογες ερευνητικές δουλειές (και εδώ φταίνε ΚΑΙ τα πανεπιστήμια ΚΑΙ τα ΜΜΕ) κι άλλο είναι να βγαίνουν με σκάνδαλα, όπως... πρόσληψη ΜΠΡΑΒΩΝ εκ μέρους 'πρυτάνεων' ή τα οικονομικά σκάνδαλα στο Πάντειο (τα οποία, όπως και τα αντίστοιχα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, θα κουκουλωθούν - εδώ είστε κι εδώ είμαι και θα τα βλέπουμε και θα φασκελωνόμαστε self service).
-
GTZ, δεν μιλάω για κανένα τομέα στον οποίο σκίζουμε ως χώρα. Γράφω 'το επίπεδο μιας χώρας...' και όπως καταλαβαίνεις μιλάω για μια οποιαδήποτε χώρα (Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, αλλά όχι αποκλειστικά για την Ελλάδα).
Διάβασε πιο προσεκτικά και θα δεις ότι η αναφορά είναι γενική και όχι ελληνοκεντρική. Το κάνω αυτό γιατί βλέπω ότι τα οικονομικά στατιστικά και οι οικονομικοί δείκτες φαντάζουν ως η υπέρτατη φιλοδοξία σε πάρα πολλούς.
Απλά λέω, λοιπόν, ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα σε αυτό τον κόσμο πέρα από το τι κατασκευάζεις στα εργοστάσιά σου. Χωρίς βέβαια να απαξιώ την βιομηχανική ανάπτυξη. Το healthy mix που λέγαμε... Και πάλι δεν λέω ότι η Ελλάδα το έχει κατακτήσει.
Τέλος, πιστεύω ότι ένα ελληνικό αυτοκίνητο θα συγκέντρωνε πολλά θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου θα ήταν λίαν ενδιαφέρον - έστω και με πολλά μειονεκτήματα (αλλά και με θελκτικά θετικά σημεία).
Jacob
-
Στο θεμα μας. Να τολμησω να πω κατι; Να κατανεμουμε τον σχεδιασμο του τουτου σε users του φορουμ. Π.χ. εγω θα μπορουσα να αναλαβω τον σχεδιασμο των αναρτησεων. Καποιος αλλος την εξωτερικη εμφανιση, αλλος την εσωτερικη, αλλος το μοτερ κτλ...
Και αφηστε τον αμερικανο να κουρευεται...
-
Συμφωνώ με αυτά που λές και κάπως έτσι είναι τα πράγματα...όντως.
Οι Η.Π.Α. π.χ. είναι μια χώρα με μικρή ιστορία και φυσικά χωρίς κουλτούρα που να αντλείται απο τα βάθη των αιώνων,αφού είναι σχετικά νεοσυστατο κράμα εθνών-κράτος.Ετσι π.χ.όλα εκεί είναι big χωρίς ίχνος καλαισθησίας και όπου υπάρχει η διάθεση 'κλασικίζουσας' σχεδίασης το Ιωνικό κιονόκρανο δίνει και παίρνει (όπως γίνεται κι αλλού άλλωστε...)
Απο την άλλη εμείς έχουμε όλον τον πλούτο της ιστορίας μας απο τα βάθη των αιώνων και την αγνοούμε παντελώς λόγω τριτοκοσμικής παιδείας...
Υπάρχουν και κράτη έθνη που συνδυάζουν την τέχνη με την τεχνολογία χωρίς να έχουν την έλλειψη πολιτιστικών ριζών σαν τις ΗΠΑ ή την άγνοια τη δική μας και προς αυτά τα πρότυπα πρέπει τελικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα και η οικονομία μας να στοχεύσουν. -
Εγώ είχα στο μυαλό μου τη σχεδίαση και κατασκευή ενός αυτοκινήτου αντίστοιχου του Pony, το οποίο θα είναι ευέλικτο, με χώρο για 4 άτομα και συμπράγκαλα για μια εκδρομή ή δύο άτομα και ικανό χώρο φόρτωσης για μεταφορά ογκωδών αντικειμένων, επαρκή φρένα, οδική συμπεριφορά, αξιόπιστα και δοκιμασμένα μηχανικά μέρη, όχι χλιδάτο αλλά επαρκή εξοπλισμό για το ρόλο που θα κληθεί να παίξει, χαρούμενη/συμπαθητική σχεδίαση, πολλές πρακτικές λεπτομέρειες που θα εκτιμηθούν δεόντως από τους εκδρομείς των τουριστικών προορισμών, ενώ θα πρέπει να είναι και αρκετά γερό.
Ιδού τα χαρακτηριστικά που προτείνω να έχει:
Αναρτήσεις: Προερχόμενες από το FIAT Panda 4x4 με μεταξόνιο επιμηκυμένο κατά 12 εκατοστά (για αύξηση σταθερότητας και επειδή 12 πόντοι είναι το σωστό ύψος για το γυναικείο τακούνι). Αν κριθεί απαραίτητο, προσθήκη ράβδου Πανάρ στον πίσω άξονα.
Κινητήρας/Μετάδοση: Από FIAT Punto 1242 κ.εκ., 16βάλβιδος για το 'επιβατικό', 8βάλβιδος ή 16βάλβιδος για το 'φορτηγό'. Κιβώτιο ταχυτήτων πέντε σχέσεων με επιλογή του 6αριού για τις 'σπορτίφ' εκδόσεις. Επίσης, και ένας τουρμποντίζελ παρμένος από τη γκάμα της FIAT θα ήταν πολύ καλή προσθήκη.
Αμάξωμα: Αλουμινένιο, με κολλήσεις υλοποιημένες με κόλλα εποξικής ρητίνης για αποφυγή συσσώρευσης εναπομενουσών τάσεων (κοινότατο πρόβλημα στις συγκολλήσεις στο αλουμίνο). Τα πλεονεκτήματα του αλουμινένιου αμαξώματος είναι το χαμηλό βάρος και η αυξημένη ακαμψία.
Φρένα: Δισκόφρενα μπρος-πίσω, τα εμπρός αεριζόμενα.
Το αυτοκίνητο θα δηλωθεί ως ημιφορτηγό (γλιτώνουμε και τα crash test έτσι).
Ο χαρακτήρας του θα είναι απλός: Ένα τζιποειδές με βασικές δυνατότητες εκτός δρόμου, το οποίο δεν θα τουμπάρει, για τους τουριστικούς προορισμούς, δε θα χαλάει εύκολα, θα είναι πρακτικό σα φορτηγάκι, ευχάριστο σαν εκδρομικό όχημα, θα έχει ενδιαφέρον σχήμα και θα μπορεί να κατασκευασθεί με πολλά υπάρχοντα εξαρτήματα.
Εξοπλισμός: Βασικά πράγματα. Δηλαδή ταχύμετρο, στροφόμετρο, δείκτης βενζίνης, θερμόμετρο νερού και οι απαραίτητες προειδοποιητικές λυχνίες, κλιματισμός (ΟΧΙ αυτόματος - μην τρελαθούμε κιόλας), αερόσακος οδηγού/συνοδηγού, προβολείς ομίχλης, ενώ τα ηλεκτρικά παράθυρα και κλείδωμα θα είναι προαιρετικά.
-
Εγω θα προτεινα (οπως εκανα πιο πανω) τον ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ του οχηματος με τα χαρακτηριστηκα στα οποια θα καταληξουμε ολοι μαζι.
Υ.Γ. sκu μηπως εχεις καμια σχεση με την Φιατ;
-
Όχι. Αντίθετα, με τις αντιπροσωπείες της έχω μάλλον κακή σχέση. Ωστόσο, διαπίστωσα πως τα συγκεκριμένα εξαρτήματα είναι αρκετά καλά για τη συγκεκριμένη δουλειά που είχα στο μυαλό μου. Βέβαια, θα μπορούσε κανείς να πει ότι θα ήταν καλή πλατφόρμα το Suzuki Ignis, αλλά προτίμησα κάτι που το ξέρω λίγο πιο καλά. Για Jimny ούτε λόγος, γιατί παραείναι καθαρόαιμο εκτός δρόμου.
-
Ηταν μια σειρα καποτε που λεγοταν Viper. Στην εν λογω σειρα υπηρχε ενα τουτου που εκανε τρελλα πραγματα. Θυμαμαι μια Viper με λαστιχα off road. Κατι τετοιο φανταζομαι. Σπορ αμαξωμα με προοπτικες εκτος δρομου. Φανταστειτε το 4-θεσιο Smart με αγρια λαστιχακια...
-
Ας είναι καλά το Maya...
-
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ! ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KAI ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΝΘEΤΟ AYTO WEEK.
-
Αν περιμένουμε από την ΕΛΒΟ να βγάλει το πρώτο Ελληνικό αυτοκίνητο, ΧΑΘΗΚΑΜΕ
Αυτοκίνητα "Made in Greece"