-
Το πρώτο αυτοκίνητο που είχα στη διάθεση μου ήταν μια Alfa 75 1.6. Εγώ το λάτρευα, ο πατέρας μου που πλήρωνε για τη συντήρηση το μισούσε. Μέγας ιταλόφιλος ο πατέρας, αλλά αποκλειστικά Φιατάκιας λόγω των συνεχών μικροπροβλημάτων της 75. Αυτά τα γράφω για να μη θεωρηθώ "εχθρικός" ως προς την εταιρεία. Εγώ είμαι υπέρ των καλών αυτοκινήτων, δεν με απασχολεί η χώρα προέλευσης ή η μάρκα, αρκεί η οδική συμπεριφορά να είναι στα υπέρ.
Η αλήθεια είναι ότι με ενδιαφέρει η απόκτηση μιας Stelvio, το τελευταίο 12μηνο. Πώς όμως να κάνει κανείς το βήμα, όταν η ίδια η εταιρεία δεν σέβεται τον εαυτό της; Η Alfa έχει καταντήσει να έχει μόλις τρεις αντιπροσώπους στο λεκανοπέδιο Αττικής. Γράφω έχει καταντήσει, γιατί μπορεί οι κακοί οι ντήλερς να προτιμούν άλλες εταιρείες, αλλά η Alfa (ως σεβασμό προς τον πελάτη της) θα έπρεπε να φροντίσει να βρει νέους αντιπροσώπους και εξουσιοδοτημένα συνεργεία. Το γεγονός ότι δεν τα καταφέρνει ή δεν ασχολείται να το κάνει, λέει πολλά.
Επιπλέον, κάτι που επικρίνω και στην BMW που αναφέρουν οι συμφορουμίτες, με ξενερώνει το γεγονός ότι μου επιβάλλει τη χρήση αυτόματου κιβωτίου. Για τον πολύ απλό λόγο ότι αφαιρεί από την εμπειρία της οδήγησης, ενώ αυτός είναι ο κυριότερος λόγος για να προτιμήσω μία Alfa από μία Mercedes ή ένα Volvo. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ούτε μία Alfa με χειροκίνητο κιβώτιο.
Μακάρι ν' αλλάξει στρατηγική και να πάνε όλα καλά στο μέλλον. Η ουσία όμως είναι ότι τα τελευταία 20 (τουλάχιστον) χρόνια, όλο διαβάζουμε για σημαντικά νέα μοντέλα που θα επαναφέρουν τη μάρκα στην πρότερη αίγλη της, αλλά όλα αποτυγχάνουν. Για τους λόγους που πολύ σωστά αναφέρει ο fanis75. -
Η vw, η ford και άλλες μεγάλες εταιρείες με άπειρα φράγκα, ζορίζονται οικονομικά με την γενικότερη κατάσταση και την αβεβαιότητα στην αυτοκίνηση και όλο ανακοινώνουν περικοπές μοντέλων και μείωση της γκάμας τους. Η Renault υποφέρει. Η Volvo ήταν έτοιμη να κλείσει και την έσωσαν οι Κινέζοι.
Και ξαφνικά θα βρει τα λεφτά η Stellantis να φτιάξει μια τεράστια γκάμα από διαφορετικές μάρκες, αλληλοεπικαλυπτόμενων μοντέλων, που θα έχουν όλα την ίδια μηχανολογική βάση, διαφορετικές αντιπροσωπείες και service και να ρισκάρει κι άλλα λεφτά για να αναστήσει και τους πεθαμένους.
Για να μη φανώ κακεντρεχής ή κακοπροαίρετος, εύχομαι να τα καταφέρουν, αλλά δεν δίνω ούτε 1% πιθανότητες. Την AR έχω ξαναπεί ότι θα την κρατήσουν για πολλούς λόγους, κυρίως γιατί δεν έχουν τέτοιο βαρύ όνομα στη γκάμα τους, αλλά θα φυτοζοήσει.
-
Έχουν απαντήσει ήδη Napolitano/Imparato. Ελάχιστες εκθέσεις, έντονη ψηφιακή παρουσία και πωλήσεις στο μοντέλο Tesla (σύμφωνα και με το μοντέλο που ποσταρα πριν σε αυτές τις μάρκες πάνε για την διαφορετικότητα όπως το πουλάει η Tesla, όχι παροδοσιακες mainstream πωλήσεις και πρακτικές).
Επίσης δεν είπαν ότι θα μείνουν όλοι. Alfa/DS/Lancia έχουν 10χρονια. Λογικά η Jeep μένει λόγω παρουσίας στην Βόρεια Αμερική και off εξειδίκευσης, Citroen/Fiat στα mainstream (και επαγγελματικά/ελαφριά φορτηγά) και Peugeot/Opel στα upper mainstream, Maserati στα luxury. Αμερική κάποιες θα μας χαιρετήσουν (μπορεί ΚΑΙ η Chrysler) και λόγω οδηγοκεντρικοτητας old school sport βάσης θα μείνει και η Alfa πιστεύω.
DS και Lancia δεν βλέπω να υπάρχει χώρος και για τις 2.
Πλατφόρμες/κινητήρες/κιβώτια ίδια, ακούγεται ότι θα προσφέρεται τεχνική βοήθεια/service/επισκευές στα ήδη υπάρχοντα. Θα ξεκινήσουν με τις PSA (δηλαδή θα πηγαίνεις στην Ομεγα για service 208 και στον Γκαλλο για service C4..μου είχαν πει ότι θα γίνει σύντομα αυτό)
-
@dublin said in Alfa Romeo:
Έχουν απαντήσει ήδη Napolitano/Imparato. Ελάχιστες εκθέσεις, έντονη ψηφιακή παρουσία και πωλήσεις στο μοντέλο Tesla (σύμφωνα και με το μοντέλο που ποσταρα πριν σε αυτές τις μάρκες πάνε για την διαφορετικότητα όπως το πουλάει η Tesla, όχι παροδοσιακες mainstream πωλήσεις και πρακτικές).
Επίσης δεν είπαν ότι θα μείνουν όλοι. Alfa/DS/Lancia έχουν 10χρονια. Λογικά η Jeep μένει λόγω παρουσίας στην Βόρεια Αμερική και off εξειδίκευσης, Citroen/Fiat στα mainstream (και επαγγελματικά/ελαφριά φορτηγά) και Peugeot/Opel στα upper mainstream, Maserati στα luxury. Αμερική κάποιες θα μας χαιρετήσουν (μπορεί ΚΑΙ η Chrysler) και λόγω οδηγοκεντρικοτητας old school sport βάσης θα μείνει και η Alfa πιστεύω.
Πλατφόρμες/κινητήρες/κιβώτια ίδια, ακούγεται ότι θα προσφέρεται τεχνική βοήθεια/service/επισκευές στα ήδη υπάρχοντα. Θα ξεκινήσουν με τις PSA (δηλαδή θα πηγαίνεις στην Ομεγα για service 208 και στον Γκαλλο για service C4..μου είχαν πει ότι θα γίνει σύντομα αυτό)
Πότε θα προλάβουν να τα κάνουν όλα αυτά? Σε μιά παράγραφο γραπτού κειμένου απλά ακούγονται, στην πράξη απαιτούν τεράστια αναδιοργάνωση, ανθρώπινους πόρους, κεφάλαια, πολλά χρόνια, πλάκα κάνουμε τώρα?
Οι Γερμανοί με τεράστια κεφάλαια τρέχουν να προλάβουν την Tesla, ρίχνουν δισ € στην ηλεκτροκίνηση, κόβουν κινητήρες και μοντέλα, προσπαθούν να μειώσουν κόστη, αλλάζουν τεχνολογίες παραγωγής για να φτιάχνουν ηλεκτρικά, προβληματίζονται τι θα κάνουν τόσο κόσμο και τόσα εργοστάσια που δεν χρειάζονται πια με τα ηλεκτρικά.Οι άλλοι τρέχουν να προλάβουν τις εξελίξεις και μαζεύονται και η Stelantis θα κυνηγάει την ουρά της και θα κάνει επεκτατικά σχέδια επί χάρτου?
Έχει ανθρώπους, χρόνο και χρήμα για ν΄ασχολείται με τέτοια? Και να επενδύσει και δισ στην ηλεκτροκίνηση? Και να ρισκάρει κεφάλαια σε πιθανές εμπορικές αποτυχίες της DS ή της Alfa ή της Lancia? Και να επενδύσει στα παρατημένα τόσα χρόνια εργοστάσια των Ιταλών για να φτιάχνουν καινούργια μοντέλα, που είναι και πανάκριβοι στα εργατικά? Και να έχει κι ένα σωρό μοντέλα στην αγορά? Και να κρατήσει και τόσο κόσμο στην εποχή της ηλεκτροκίνησης? Και να ρίξει και λεφτά να ανανεώσει τα εργοστάσια της για να παράγουν ηλεκτρικά?
Τι να πω, καλή επιτυχία... Εμένα πάντως μου φαίνεται σαν τον 13ο άθλο του Ηρακλή...
-
@andya3 said in Alfa Romeo:
@dublin said in Alfa Romeo:
Πότε θα προλάβουν να τα κάνουν όλα αυτά? Σε μιά παράγραφο γραπτού κειμένου απλά ακούγονται, στην πράξη απαιτούν τεράστια αναδιοργάνωση, ανθρώπινους πόρους, κεφάλαια, πολλά χρόνια, πλάκα κάνουμε τώρα?
Οι Γερμανοί με τεράστια κεφάλαια τρέχουν να προλάβουν την Tesla, ρίχνουν δισ € στην ηλεκτροκίνηση, κόβουν κινητήρες και μοντέλα, προσπαθούν να μειώσουν κόστη, αλλάζουν τεχνολογίες παραγωγής για να φτιάχνουν ηλεκτρικά, προβληματίζονται τι θα κάνουν τόσο κόσμο και τόσα εργοστάσια που δεν χρειάζονται πια με τα ηλεκτρικά.Οι άλλοι τρέχουν να προλάβουν τις εξελίξεις και μαζεύονται και η Stelantis θα κυνηγάει την ουρά της και θα κάνει επεκτατικά σχέδια επί χάρτου?
Έχει ανθρώπους, χρόνο και χρήμα για ν΄ασχολείται με τέτοια? Και να επενδύσει και δισ στην ηλεκτροκίνηση? Και να ρισκάρει κεφάλαια σε πιθανές εμπορικές αποτυχίες της DS ή της Alfa ή της Lancia? Και να επενδύσει στα παρατημένα τόσα χρόνια εργοστάσια των Ιταλών για να φτιάχνουν καινούργια μοντέλα, που είναι και πανάκριβοι στα εργατικά? Και να έχει κι ένα σωρό μοντέλα στην αγορά? Και να κρατήσει και τόσο κόσμο στην εποχή της ηλεκτροκίνησης? Και να ρίξει και λεφτά να ανανεώσει τα εργοστάσια της για να παράγουν ηλεκτρικά?
Τι να πω, καλή επιτυχία... Εμένα πάντως μου φαίνεται σαν τον 13ο άθλο του Ηρακλή...
Βρε συ, έχουν ξεκινήσει ήδη όλα αυτά. Ο Imparato ανέλαβε την Alfa (η αγαπημένη εταιρεία του πατέρα του) και ήταν ο άνθρωπος που ανέβασε την PSA και ειδικά την Peugeot σε αυτό που είναι τώρα (κρίνεται άκρως επιτυχημένη η παρουσία του), δεν είναι ένας υπαλληλισκος της σειράς.. επίσης στην Lancia έδωσαν τον Napolitano, και ένα συγκεκριμένο άτομο από την σχεδιαστική ομάδα της Peugeot που θεωρείται από τους κορυφαίους σχεδιαστές του ομίλου PSA. Αυτά έχουν συμβεί ήδη. Στην Alfa εμφανίζουν επιτέλους ισοσκελισμενους προϋπολογισμούς, χωρίς ουσιαστικά να έχει γίνει τίποτα, μόνο από τον εξορθολογισμό..
Lancia είχε ελάχιστους υπαλλήλους ούτως ή άλλως, και ακόμη και κάποια στελέχη είναι κοινά π.χ
Erica FERRAIOLI: Υπεύθυνη για την τιμολογιακή πολιτική των Alfa Romeo & Lancia, η οποία θα αναφέρεται στους Jean-Philippe IMPARATO, CEO της Alfa Romeo & Luca NAPOLITANO, CEO της Lancia.
Roberta ZERBI: Υπεύθυνη για τις Alfa Romeo & Lancia στην Ευρώπη, η οποία θα αναφέρεται ιεραρχικά στον Maxime PICAT και λειτουργικά στους Jean-Philippe IMPARATO, CEO της Alfa Romeo & Luca NAPOLITANO, CEO της Lancia.
Από περιέργεια τσέκαρε το c.v αυτών των κοριτσιών!
Το άλλο που λες για τις Mercedes/BMW αποδεικνύει το αντίθετο από αυτό που πιστεύεις! Τα δις των Γερμανών για τη Mercedes, νομίζεις ότι είναι ευκολότερο να αποσβεστουν, ή τα δις της Stellantis που ένας κινητήρας στην τελική μπορεί να διαμοιραστει μεταξύ 10-15-20 μοντέλων σε 8 σήματα;!
Ο 1.2 σε πόσα μοντέλα υπάρχει σε Opel/Citroen/Peugeot αυτή τη στιγμή;
Η αναδιάρθρωση λόγω ηλεκτρικών είναι αναμφισβήτητη και γενικό θέμα, ισχύει για όλους.
Θα πάρει μία δεκαετία περίπου, ότι κάνει θα μείνει, ότι δεν κάνει θα φύγει. Θα τα δούμε αυτά, οι κινήσεις είναι προκαθορισμένες, απλά μόλις έγινε η συγχώνευση, και εν μέσω κρίσης/πανδημίας και πολέμου, μπορεί να πάρει μερικά χρόνια ακόμη να εξελιχθεί πλήρως, πάντως συμβαίνει. Το κόλπο είναι να απεμπολισουν όλοι πλήρως το προηγούμενο χωριστό παρελθόν, όταν γίνουν πραγματικά ένα, τότε θα είναι όλα πολύ πιο εύκολα.
https://www.nytimes.com/2022/02/23/business/stellantis-earnings-2021.html
-
Και να στηρίξει την ντότζ, και την άμπαρτ, και τα δεξιοτίμονα βόξολ, και να βγάλει κι φτηνή μάρκα αλά ντάτσια. Με τη φερράρι ευτυχώς ξεμπέρδεψε, την έκανε spin off ο μαρκιόνες, άλλος μπελάς να είχε και αυτή στην πλάτη της.
-
για αμαξια θα μιλησει κανεις?
νοιωθω φτωχος συγγενης που δεν εχω μετοχες σε φριτσηδες και στελαντις -
Τα Vauxhall είναι κατεστημένο Αγγλία, όλοι έχουν διαφορετικές γραμμές παραγωγής για τις δεξιοτιμονες χώρες ούτως ή άλλως, και κολλάνε το σηματακι με τον Γρύπα!
Abarth θα βγάζει κάνα επετειακό Punto ή κάτι τέτοιο..
Dodge/RAM/Chrysler δεν έχω ιδέα τι κάνουν Αμερική, πάντως ξέρω ότι η δυναμική στην Β.Αμερικη ήταν το συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρει η FCA στον όμιλο. Κάποια από εκεί θα πάρει πόδι, και κάποια από την Ευρώπη.
Επίσης δείτε και αυτό,
https://www.google.com/amp/s/www.forbes.com/sites/michaeltaylor/2022/02/14/stellantis-steals-the-volkswagen-groups-european-sales-crown/amp/Θα καταλάβετε πόσο σημαντικές είναι οι επαγγελματικές πωλήσεις, λέει ότι η Ford έδωσε βάρος στις πωλήσεις light truck εις βάρος των επιβατικών..και ότι η Mercedes πούλησε πολλά επαγγελματικά (σαν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της BMW..) αυτές οι λεπτομέρειες έχουν πολύ μεγάλη σημασία..
-
@gatoz said in Alfa Romeo:
για αμαξια θα μιλησει κανεις?
νοιωθω φτωχος συγγενης που δεν εχω μετοχες σε φριτσηδες και στελαντις.. κάτσε να βγουν πρώτα.. Ypsilon στο πάτωμα του 208 μέχρι 2024, 24-26 C suv και Delta το 2026-2028 για Lancia..B suv στο πάτωμα του 2008 η πρώτη Stellantis Alfa..
-
Το μεγάλο πρόβλημα του ομίλου είναι το να μπορεσει να ανταγωνιστεί στον τομέα των ev σε ανταγωνιστικές τιμές.
Μέχρι στιγμής δεν μπορεί. Τα ηλεκτρικά του είναι μετρίοτατα και πάρα πολύ ακριβά. Ιδιαίτερα το ami που το διαφημίζουν τόσο πολύ είναι το ανέκδοτο στην αυτοκίνηση. Η Ασία είναι δύο γενιές μπροστα στον τομέα αυτό. Αυτοκίνητα σαν το ami σε αυτό το κόστος τα παρήγαγε πριν απο 15-20 έτη.
Όποιος ασχολείται με την αυτοκίνηση, ενημερώνεται και διαβάζει τα νέα της, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει, όλα τα άλλα είναι λόγια άσχετων.
Αυτήν την στιγμή η μετοχή του ομίλου δεν είναι και πολύ στα πάνω της στις μεταβολές της λόγω και αυτών των στρατηγικών ρίσκων που έχει να αντιμετωπίσει. Το καλό για τον όμιλο είναι πως δείχνει να το κατανοεί αυτό το πρόβλημα. Το τι θα κάνει, κανείς δεν το ξέρει. Ίσως επενδύσει σε συνεργασίες και στρατηγική καθετοποίησης με κατασκευαστές του χώρου αυτού.
Σίγουρα έχει υψηλή ρευστότητα, για να προχωρήσει προς τα εκεί. Στο ενδιάμεσο όμως πρέπει να καλύψει την ανάπτυξη μιας σειράς από μοντέλων που όντως εξοικονομούν μεγάλα ποσά λόγω κοινών μηχ μερών. Βέβαια αυτό δεν είναι θετικό για εμάς τους καταναλωτές διότι δεν έχουμε επιλογές. Επιλογή δεν είναι μόνο η σχεδίαση είναι και άλλα πιο σημαντικά που εξελίσσουν μια αγορά. Αλλά τεσπά ας πούμε πως τα προϊόντα της μέχρι στιγμής είναι αρκετά καλά.
Πέρα από την φλυαρία διαφημίσεων πρέπει να δούμε την συνολική εικόνα και να έχουμε κριτική ικανότητα.
-
Διάβαζα χθες νομίζω τις δηλώσεις της vw, ότι ήρθε η ώρα να μειώσουν τα μοντέλα τους και να επικεντρωθούν σε μικρότερο αριθμό αυτοκινήτων με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.
Παπαριές, αυτοί μέχρι πρόσφατα έφτιαχαν ότι πετάει και ότι κολυμπάει, από up μέχρι 7-θέσια και κυνηγιόντουσαν με την Toyota για το ποιός την έχει μεγαλύτερη... στις πωλήσεις.
Δεν τους βγαίνουν τα λεφτά. Λίγο η Tesla, λίγο η κρίση, λίγο η ηλεκτροκίνηση, λίγο ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους Ασιάτες στα κόστη και βγαίνουν ακριβά τα αυτοκίνητά τους, σου λένε μάζεψέ τα πριν με μαζέψουν...Και βλέπεις σε αντιπαραβολή τη Stelantis με τα αυτοκρατορικά της σχέδια, ε όσο να 'ναι λες κάτι πάει στραβά...
-
facebook το κάναμε το νήμα.
Τελικά πήρα απόφαση. Θα βάλω τα pilot sport4 SUV AR στη Stelvio. Την άλλη βδομάδα θα ΄ρθούνε.
Μ@λ@κι@ μου που δεν ρώτησα πρώτα πως τα πάει η μετοχή της Michelin. -
Πόσο;
Όντως έπρεπε να ρωτήσεις, από ρευστότητα πως είναι;
-
@lap said in Alfa Romeo:
Πόσο;
Όντως έπρεπε να ρωτήσεις, από ρευστότητα πως είναι;
Ή και αν έχουμε κανένα μεγαλομέτοχο εδώ μέσα σε άλλη εταιρία ίσως για να τον στηρίξω. Η απόδοση του ελαστικού δεν μας ενδιαφέρει και πολύ.
-
Ρε συ βάλε ότι να ναι από λάστιχα και πάρε ένα ami.
Γιατί τα αλλάζεις;
Τι προφίλ έχει; Μαγουλιαζει; -
@lap said in Alfa Romeo:
Ρε συ βάλε ότι να ναι από λάστιχα και πάρε ένα ami.
Γιατί τα αλλάζεις;
Τι προφίλ έχει; Μαγουλιαζει;3,5 χρόνια, 3 καλοκαίρια, 46.000km. Hρθε η ώρα τους.
Να τα κρατούσα ακόμα 2-3 μήνες;
60% προφίλ -
Α! οκ. Νόμιζα ήταν καινούργια η άλφα.
Τι είχε πριν;
-
@lap said in Alfa Romeo:
Α! οκ. Νόμιζα ήταν καινούργια η άλφα.
Τι είχε πριν;
12/2018. Crossclimate SUV.
-
Φθηρονται εύκολα τα cross climate
-
@lap said in Alfa Romeo:
Φθηρονται εύκολα τα cross climate
Δεν έχω τέτοια εικόνα αν και το έχω ακούσει από κάποιους.
Από άλλους έχω ακούσει ότι "σαπουνιάζουν" στη ζέστη. Ούτε αυτό το είδα. Πόση περισσότερη ζέστη από την Κρήτη το καλοκαίρι; Μέχρι σήμερα που παράγγειλα, έπαιζε να βάλω τα ίδια. Το μόνο παράπονο ήταν στο βρεγμένο. Δεν ενέπνεαν και πολύ πολύ. Στο στεγνό κανένα παράπονο. Να δούμε τώρα τα άλλα.
Alfa Romeo