-
2800km ειχα κανει με το φιλτρο αλλα κατι δεν μου πηγαινε καλα με τα λαδια και τα αλλαξα !Νομιζω οτι βγηκα δικαιωμένος απο την αποδοση που εχω τωρα.
-
Α οκ, 2800 δεν είναι πολλά.
-
Ο χρήστης qash70 έγραψε:
ποιο απο όλα τα motul ; γιατι βγάζει error τo link που δίνειςΕπιλέγεις: Κάντε κλικ εδώ για να την ανανεώσετε.
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
υπερβολές - εξαρτάται πόσα χλμ είχε κάνει ...Τα φίλτρα που αγοράζω είναι πολύ πιο φτηνά από τα λάδια και δεν υπάρχει περίπτωση να μην αλλάξω φίλτρο σε αλλαγή λαδιών.
Μόνο στις εποχές των ορυκτελαίων που άλλαζες λάδια κάθε 3.000 χλμ κρατούσες το φίλτρο.
Ήταν φτηνά τα λάδια και το φίλτρο (συγκριτικά) ακριβό. -
Καλησπέρα σκεφτομαι να αλάξω τις εργοστασιακές βαλβολίνες εχω nissan qashqai το σαζμάν ειναι συνεργασία renault nissan ουσιαστικά renault JR5/JRQ .Tο manual λεει Genuine NISSAN gear oil or API GL-4 Viscosity SAE 75W-80.Ελεγα για elf TRANSELF TRZ 75W-80 api gl4
full synthetic.Καποια αλλη πρόταση ;;; -
δεν ξέρω πόσο εύκολα την βρίσκεις ..... εναλλακτικά elf TRP 75-80,
δοκιμασμένη σε 106 peugeot με πολύ καλά αποτελέσματα ...εναλλακτικά σε ίδιο ιξώδες redline NS
-
Εχω ακουσει καλά λογια για την trp 75w80 το περιεργο οτι εδω http://www.lubrifiants.elf.fr/lub/lubro ... 000407BBD&' target='_blank
λεει για JR5 TRANSELF TRT 75W-80 που ειναι ομως GL5.To gl4+ το plus + ξερει κανεις τι ρόλο παιζει;Milto τι λες ; -
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
δεν ξέρω πόσο εύκολα την βρίσκεις ..... εναλλακτικά elf TRP 75-80,
δοκιμασμένη σε 106 peugeot με πολύ καλά αποτελέσματα ...εναλλακτικά σε ίδιο ιξώδες redline NS
Τότε που το είχα ψάξει για μένα (106 rallye) είχα βάλει redline mtl. Πολυ ικανοποιημένος όπως και φίλος που έβαλε αυτές μετά από amsoil.
-
Καλησπέρα,
Να ρωτήσω κάτι που δεν θυμάμαι εάν έχω ξαναρωτήσει και παλαιότερα, σίγουρα δεν πήρα απάντηση όμως:
Τα λάδια Castrol EDGETurbo Diesel SAE 0W-30 ή τα Castrol EDGE FORMULA RS SAE 0W-40 τα έχει δοκιμάσει κανένας με BMW??
Είναι ικανοποιημένος??
Πόσο κόστισε το 5λιτρο ή το 1Λ??ΥΓ: Τα βρήκα σε super προσφορά εδώ και λέω να πάρω καμιά 15Λ για απόθεμα
-
Έχω δοκιμάσει τα Castrol Edge Sport 0W-40 (ίδια με τα Formula, απλά αλλάζει το όνομα ανάλογα με την χώρα) στο Mini και στην BMW (330xi) του πατέρα μου. Δεν έχω κάνει εργαστηριακή ανάλυση ούτε είμαι ειδικός....αλλά είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι. Στην Ελλάδα τα αγοράζω €12.5/λίτρο.
-
Ο χρήστης Fanis75 έγραψε:
Έχω δοκιμάσει τα Castrol Edge Sport 0W-40 (ίδια με τα Formula, απλά αλλάζει το όνομα ανάλογα με την χώρα) στο Mini και στην BMW (330xi) του πατέρα μου. Δεν έχω κάνει εργαστηριακή ανάλυση ούτε είμαι ειδικός....αλλά είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι. Στην Ελλάδα τα αγοράζω €12.5/λίτρο.Ευχαριστώ για την απάντηση, μάλλον θα τα πάρω από εδώ 'χονδρικά' διότι τα βρίσκω 8,5€/λίτρο, με 20λίτρα για 3 αλλαγές (και περίσσευμα για τυχόν συμπλήρωμα) είμαι καλυμμένος....
-
Ο χρήστης PuntoLord έγραψε:
Ευχαριστώ για την απάντηση, μάλλον θα τα πάρω από εδώ 'χονδρικά' διότι τα βρίσκω 8,5€/λίτρο, με 20λίτρα για 3 αλλαγές (και περίσσευμα για τυχόν συμπλήρωμα) είμαι καλυμμένος....Γιου αρ γουελκαμ...!!
Πόσο συχνά κάνεις αλλαγές? Γιατί δεν είναι καλό να κρατήσεις τα λάδια πάνω απο 2 χρόνια...έστω και συσκευασμένα, από όσο ξέρω.
-
δεμ ξέρω για τα λάδια
τα ξύδια πάντως όσο μένουνε καλύτερα γίνονται -
Ο χρήστης Fanis75 έγραψε:
Πόσο συχνά κάνεις αλλαγές? Γιατί δεν είναι καλό να κρατήσεις τα λάδια πάνω απο 2 χρόνια...έστω και συσκευασμένα, από όσο ξέρω.
http://www.carbibles.com/engineoil_bible.html
(παρ.: Engine Oil Shelf Life)Νομίζω ότι σφραγισμένα, σε θερμοκρασία δωματίου, δεν θα έχουν πρόβλημα για μια διετία...
-
Φίλοι, το αμαξάκι με ένα SOHC 12V, 8ετίας με 57.000 χλμ που δεν(πολύ) κινείται, λέω να του βάλω φθηνά BP3000, μήπως να προτιμήσω κάτι άλλο;
-
Γεια και από μένα παιδιά,
Βαγγέλης από Γιάννενα. Κατ' αρχήν ωραίο thread! έχετε κάνει το θέμα λίπανση
συναρπαστικό και γουστάρω Μπράβο επίσης που γράφετε όλοι ελληνικά γιατί
πονάνε τα μάτια μου με τις καλικατζούρες που παίζουν σε άλλα forum.Διαβάζοντας μερικά από τα προηγούμενα posts καθώς και το pdf του Μιλτιάδη
άρχισα να ψήνομαι να την ψάξω λίγο παραπάνω για την επόμενη αλλαγή που
είναι σε καμιά 500αρια χιλιόμετρα.
Οδηγώ ένα Mazda3 1.6l (μοτέρ MZR, http://en.wikipedia.org/wiki/Mazda_MZR_engine)
με σχεδόν 40.000 χιλιόμετρα. Τρόπος οδήγησης: απ'όλα...μέσα στη πόλη συνήθως
ήσυχα για οικονομία αλλά σε ταξίδια μικρά ή μεγάλα οι ρυθμοί ανεβαίνουν.
Γενικά δηλαδή το στροφόμετρο δεν έχει πιάσει σκόνη πουθενά...
Χαζομάρες με κρύο μοτέρ δεν κάνω και συνήθως το ζεσταίνω κανα λεπτό,
ειδικά το χειμώνα, πριν ξεκινήσω. Αλλαγές κάνω 2 φορές το χρόνο ανεξαρτήτως
χιλιομέτρων και μέχρι τώρα δεν έχει κάψει καθόλου.Ο κατασκευαστής προτείνει τα εξής:
-
5w30, 10w40 API SL ή ACEA A3/Α5 (το εγχειρίδιο γράφει επακριβώς 'Α3/Α5'
το οποίο όμως απ' ότι είδα στο site της ACEA δεν υπάρχει σα συνδυασμός
κωδικών οπότε μάλλον εννοούν ή το ένα ή το άλλο (;) -
5w20 API SL ή ACEA A3 (bye bye A5 σε 5w20...από περιέργεια, γιατί;)
Για την ιστορία το μοτέρ μέχρι τώρα έχει δει:
-
Divinol 5w30 ACEA A1 στο πρώτο σέρβις στην αντιπροσωπεία. Από τότε χάθηκε η παντελώς
βελούδινη λειτουργία του μοτέρ (ηχητικά) και ο ήχος του απέκτεισε 'αμυχές'.
Δεν ξέρω αν ήταν το λάδι ή οτι ολοκληρώθηκε το στρώσιμο (το οποίο έγινε μια χαρά).
Ίσως και τα δύο. Το οτι μου βάλανε A1 και όχι Α3 ή Α5 το πήρα χαμπάρι κατόπιν εορτής.
Δεν έδωσα και πολύ σημασία σκεφτόμενος 'εντάξει μωρέ τί Α1 τί Α3' αλλά δεν ξαναπήγα
γιατί δε γουστάρω και να τους τα χώνω και να είμαι και στην τσίτα για να προλάβω κάθε
πατάτα που πιθανώς θα κάνουν. Αν δε λειτουργεί και ο εξουσιοδοτημένος by the book
τότε ποιός; Τεσπα... -
Castrol 10w40. Δεν ξέρω τί είχα πιει το προηγούμενο βράδυ και πήγα και έβαλα 10w40
Δεν του 'πάει' τέτοιο ιξώδες. Ο κινητήρας έγινε βαρύς και η κατανάλωση αυξήθηκε.
Παρόλα αυτά ο ήχος του έγινε πιο μπάσος και γλύκανε ελαφρώς (αναμενόμενο από το 40άρι) -
ELF Evolution SXR 5W30 ACEA A5 γιατί κάποιος μου είπε οτι αυτά βάζει η Mazda στο εργοστάσιο
και εγώ έχω κολλήσει οτι το μοτέρ, μέχρι τώρα, το έχω δει στα καλύτερά του όταν είχε το
first fill. Δε με εντυπωσίασαν, αλλά καλά ήταν. Ο ήχος του κινητήρα ξαναγύρισε στην τραχύτητα
που απέκτησε με το Divinol (?) και το πήρα απόφαση οτι ο ήχος 'ραπτομηχανή' χωρίς ψεγάδι
τραχύτητας στη χροιά που είχε στην αρχή μας άφησε χρόνους -
Τotal QUARTZ FUTURE 9000 5W30 ACEA A5 γιατί...έλα ντε; Νομίζω κάπου διάβασα οτι έχουν καλές
αντιτριβικές ιδιότητες και σκέφτηκα να το δοκιμάσω. Επίσης δεν άλλαξε τίποτα, ίδιο με το Elf.
Μέχρι και την τελευταία αλλαγή δεν είχα δώσει και πολύ σημασία στο οτι έχω τις ευλογίες της Mazda για 5w20,
ούτε οτι η γενικότερη τάση των κατασκευαστών είναι να προτείνουν όλο και πιο λεπτόρευστα λιπαντικά,
ούτε οτι οι λαδάδες ακολουθούν την τάση και παράγουν ποιοτικά λεπτόρευστα,
ούτε είχα υπόψη mesastou (γειααα) και Haas περί λεπτόρευστων (οι οποίοι επιβεβαιώνονται από τις αναλύσεις),
ούτε θα ξαναπώ ούτεΒάσει των παραπάνω θέτω τα εξής ερωτήματα/προβληματισμούς
(σε μερικά παίρνω και θέση προς χάρην της συζήτησης)-
Ο κατασκευαστής λέει API SL ή ACEA A3...αυτό σημαίνει οτι οι δύο προδιαγραφές είναι ισοδύναμες;
Εγώ δεν έχω δει λάδι μη-API SL οπότε μάλλον δεν είναι. Λάθος διατύπωση του manual; -
Ο κατασκευαστής λέει επίσης 5w20 με ACEA A3 αλλά δε βρήκα τέτοιο λάδι πουθενά. Εντάξει δεν έψαξα και όλο το
internet αλλά στη λίστα του Μιλτιάδη που έχει τα ποιοτικά δεν υπάρχει κάτι. Μήπως αυτό
το ιξώδες είναι αδύνατο να συνδυαστεί με προδιαγραφές A3; Μήπως να ξεκολλήσω από το Α3
και να θεωρήσω οτι ένα ποιοτικό Α1 θα κάνει τη δουλειά του; (π.χ. το Amsoil 0w20 ASM
που η Amsoil το προτείνει για 'all other applications where SAE 0W-20 or 5W-20 is required')
(Ξέρω οτι υπάρχει και το 5w30 ASL που είναι και ACEA Α5 και με καλύπτει αλλά είπα να κατέβω
από τα 30) -
Με βάση τις προδιαγραφές που αναφέρει το manual ο κινητήρας μου είναι low ή high HTHS?
Και τί σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; -
And the 5w20 thousand dollars question!: τί προτείνετε;
θυμίζω οτι γενικά οδηγώ χαλαρά χωρίς να σημαίνει οτι δεν το πλακώνω,
οτι εδώ τα χειμωνιάτικα πρωϊνά έχει κρύο (από -5 μέχρι +5 oC)
και οτι αλλάζω δύο φορές το χρόνο.
Αυτά και σας υπόσχομαι οτι το επόμενο post θα είναι μικρότερο!!
-
-
-περιληπτικά ... ξέρω ότι η Α1 είναι προγενέστερη της Α5 και ότι και οι
2 προδιαγραφές είναι για λάδια που στόχος τους είναι η χαμηλή κατανάλωσηαλήθεια είναι ότι όπως τα γράφεις, το manual αντιφάσκει ..... Α3 και ή Α5
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
http://www.carbibles.com/engineoil_bible.html' target='_blank
(παρ.:** Engine Oil Shelf Life**)Νομίζω ότι σφραγισμένα, σε θερμοκρασία δωματίου, δεν θα έχουν πρόβλημα για μια διετία...
Σε αυτό το link λέει:
As a general rule, the simpler the oil formulation, the longer the shelf life. The following is a guideline under protected conditions:
Product Shelf Life
Base Oils, Process Oils 3 years
Hydraulic Oils, Compressor Oils, General Purpose Lubricating Oils 2 years
Engine Oils and Transmission Oils 3 years
Industrial and Automotive Gear Oils 2 years
Metal Working and Cutting Oils 1 yearsΆρα 3 έτη ......
-
Καλησπέρα και απο 'μένα
Διάβασα το όσα λέτε γενικότερα για τα λάδια. Οι παρατηρήσεις μου είναι θετικές και άλλες αρνητικές. Το πρώτο νούμερο με το W (winter) δείχνει από ποια θερμοκρασία μπορεί να σηκωθεί το λάδι από την τρόμπα λαδιού 0w = -30 βαθμούς Κελσίου άρα το 10W = -30 + (10) = -20 και και ούτο καθεξής, το δεύτερο νούμερο μέχρι ποια θερμοκρασία (λαδιού πάντα η οποία σαφώς επηρεάζεται άμεσα από τη θερμοκρασία νερού) μπορεί να αντέξει το λάδι χωρίς να σπάσει/κοπεί - το οποίο γενικότερα και όχι με ακρίβεια είναι όσο η ένδειξη + 30 βαθμούς Κελσίου, τώρα όσον αφορά τα διάφορα πρότυπα πιστοποίησης έχει να κάνει με τα πρότυπα που θέτουν οι βιομηχανίες ανάλογα τις ανάγκες τοπικά - σύμφωνα πάντα με το κλίμα στο οποίο είναι συνήθως η κάθε βιομηχανία, άρα για την Ελλάδα γενικότερα επειδή ακριβώς έχουμε ζεστό κλίμα το δεύτερο νούμερο θα πρέπει να είναι 40 (για τον χειμώνα) - μας καλύπτει επαρκώς αλλά για καλοκαίρι 50 ή 60 - βέβαια θα μου πείτε αυτή η κατηγορία λαδιών είναι πανάκριβη, αυτός όμως είναι ο λόγος που τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα της ευρώπης σχεδόν δεν καίνε έστω και λίγο λάδι - απλώς μία ένταση σε μερικά που διάβασα
-
Πολύ γενικό δεν είναι αυτό που λες, δεδομένου ότι υπάρχουν κατασκευαστές που ακόμα και για την Ελλάδα συγκεκριμένα ζητάνε 5-30;
Περι λιπαντικών γενικώς