-
γραφίτη θα βρεις σε αρκετές βαλβολίνες της liqu moly (άσχετο)
ποιες είναι οι αρκετές περιπτώσεις (ΝΑΙ) και ποια είναι αυτή (ΟΧΙ) ???αν διαφωνείς με αυτό που λέμε .... στην ΕΛΛΑΔΑ είμαστε όλο αυτιά να ακούσουμε
αυτό που λέτε εσείς .....στην ΧΧΧΧΧΧ και να το κρίνουμε βάση, βιβλιογραφίας. -
Ο χρήστης Nitox έγραψε:
Μία μόνο ερώτηση και τελική, εφόσον ψάχνουμε για ερώτηση,
Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία σε multigrade λάδια, το λάδι, γίνεται πιο λεπτό ή πιο παχύ;η απάντηση είναι προφανής αν διαβάσεις οποιοδήποτε pdf τεχνικών χαρακτηριστικών multigrade λαδιού
που αναγράφει το κινηματικό ιξώδες σε 2 διαφορετικές θερμοκρασίες ....πχ για το amsoil SSO είναι
Kinematic Viscosity @ 100°C, cSt (ASTM D445)
10.3
Kinematic Viscosity @ 40°C, cSt (ASTM D445)
56.6
και δεν το λέω εγώ ,,,
-
Λοίπόν ωραία η συζήτηση θα ήθελα να συνεχίσουμε τότε αύριο ή όποια άλλη μέρα. Έχω εταιρεία στην Ιαπωνία όπου κατασκευάζουμε εξ'αρχής κινητήρες. Η βιβλιογραφία ΒΑΣΊΖΕΤΑΙ πάνω σε μελέτες, εγώ δεν το πήρα από το πίσω μέρος του εγκαφάλου μου για να πω για αυτά τα δύο νούμερα ένα ξερό (θερμοκρασία) - στην ουσία αυτό αντιπροσωπεύει έτσι ώστε να γίνει κατανοητό πόσο ρευστό είναι ένα λάδι και πόσο χοντρό μπορεί να γίνει σε υψηλότερη θερμοκρασία. Η βιβλιογραφία δεν το εξηγεί ότι ξέρεις το Α και το Β είναι ακριβώς η θερμοκρασία - κατά κανόνα όμως το 1ο είναι -30 + το νούμερο που γράφει και αυτό είναι κανόνας - οι διάφοροι δείκτες δείχνουν κατά πόσο πολύ μπορεί να αντέξει σε αυτές τις συνθήκες της συγκεκριμένης θερμοκρασίας, (σορρυ αλλά δεν θα επεκταθώ τώρα στο 2ο νούμερο) - Έβγαλα εκτός εγγύησης BMW 520 για το λάδι
-
Ωραία και τι σημαίνει αυτό, η θερμοκρασία πως επηρεάζει το λάδι; γίνεται πιο παχύ ή πιο λεπτό;
-
Πιο λεπτο
-
Πότε θες να κάνουμε το πείραμα μαζί με άλλα άτομα από το site εδώ και όχι μόνο; - Επαναλαμβάνομαι - για multigrade λάδια - και επειδή η κοπέλα μου είναι ήδη έτοιμη να με κλείσει έξω από το υπνοδωμάτιο εδώ θα σας καληνυχτήσω - χάρηκα για την γνωριμία - Παναγιώτης
-
ελπίζω να μην πιστεύεις, ότι επειδή τα λάδια είναι multigrade (επέτρεψε μου να μην αναλύσω τον όρο αυτό τώρα), ότι τα λάδια παχαίνουν (σε απόλυτο νούμερο) όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία. Η αλήθεια είναι ότι συμπεριφέρονται (προσομοιώνουν) όπως θα ήταν ένα λάδι 40αρι (στους 100C) και όπως θα ήταν ένα λάδι 10αρι (στους 0) αν για παράδειγμα, το λάδι είναι 10-40
το 10αρι όμως στους 0C , είναι πιο παχύ από το 40αρι στους 100C
και ένα γράφημα από τα άπειρα που βρήκα στο ΝΕΤ
multigrage λάδια, ρευστότητα συναρτήσει της θερμοκρασίας
-
Ένα Τελευταίο καληνύχτα διότι ήθελα πολύ να δω την απάντηση Προσομείωση τι θα πεί δηλαδή; Ότι το λάδι μας δείχνει πιο παχύ αλλά δεν είναι; Αυτός είναι ο ρόλος το πρόσθετων συστατικών, να το 'φουσκώσουν' για να μην έρθει σε επαφή επιφάνεια με επιφάνεια άρα μέταλλο με μέταλλο - τέλος πάντων χάρηκα για την γνωριμία - θα επανέλθω αύριο - bye!
-
Για να δούμε...
-
...Τι θα δούμε.
-
-
το νόημα δεν αλλάζει αν βγάλεις την λέξη 'προσομειώνουν' από την παράγραφο που έγραψα .....
η αλήθεια είναι ότι τα multigrade, αντιστέκονται στο να λεπτύνουν, σε σύγκριση με ένα μονότυπο λάδι, όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία. Για παράδειγμα ένα 10αρι από ένα 10-30, αλλά τελικά αν το μετρήσουμε στο χημείο λεπτένουν όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία
όπως καταλαβαίνεις το 10αρι, σε σχέση με το 10-30, στους 100C, πιο λεπτό θα είναι το 10αρι σε σχέση με το 10-30.
όχι όμως στους 100C το 10-30, να είναι πιο παχύ από το 10 ή το 10-30 στους Μηδέν ...
σχετικά με την ιδιότητα τους 'να αντιστέκονται' δηλαδή, περισσότερο από ένα απλό λάδι, στα multigrade, αναγράφεται μια τιμή Viscosity index, όσο μεγαλύτερη είναι τόσο καλύτερα ....
από wikipedia
Viscosity index is a petroleum industry term. It is a lubricating oil quality indicator, an arbitrary measure for the change of kinematic viscosity with temperature. The viscosity of liquids decreases as temperature increases. The viscosity of a lubricant is closely related to its ability to reduce friction. Generally, you want the thinnest liquid/oil which still forces the two moving surfaces apart. If the lubricant is too thick, it will require a lot of energy to move the surfaces (such as in honey); if it is too thin, the surfaces will rub and friction will increase.
As stated above, the Viscosity Index highlights how a lubricant's viscosity changes with variations in temperature. Many lubricant applications require the lubricant to perform across a wide range of conditions: for example, in an engine. Automotive lubricants must reduce friction between engine components when it is started from cold (relative to engine operating temperatures) as well as when it is running (up to 200 °C). The best oils (with the highest VI) will not vary much in viscosity over such a temperature range and therefore will perform well throughout.
The VI scale was set up by the Society of Automotive Engineers (SAE). The temperatures chosen arbitrarily for reference are 100 °Fahrenheit (40 °C) and 210 °F (100 °C). The original scale only stretched between VI=0 (worst oil, naphthenic) and VI=100 (best oil, paraffinic) but since the conception of the scale better oils have also been produced, leading to VIs greater than 100 (see below).
VI improver additives and higher quality base oils are widely used nowadays which increase the VIs attainable beyond the value of 100. The Viscosity Index of synthetic oils ranges from 80 to over 400.
-
Ο χρήστης Nitox έγραψε:
Ένα Τελευταίο καληνύχτα διότι ήθελα πολύ να δω την απάντηση Προσομείωση τι θα πεί δηλαδή; Ότι το λάδι μας δείχνει πιο παχύ αλλά δεν είναι; Αυτός είναι ο ρόλος το πρόσθετων συστατικών, να το 'φουσκώσουν' για να μην έρθει σε επαφή επιφάνεια με επιφάνεια άρα μέταλλο με μέταλλο - τέλος πάντων χάρηκα για την γνωριμία - θα επανέλθω αύριο - bye!Τα πρόσθετα (VII) είναι ΠΛΑΣΤΙΚΑ.
**Δεν είναι λιπαντικά **και δεν τα βάζουν στο λάδι για να προστατεύουν από επαφές μέταλλο με μέταλλο όταν λεπταίνει το λάδι.
-
Του ελαίου έγινε....ελπίζω να υπάρχουν νέα αύριο απο τον ''ιάπωνα'' designer.....
-
Είναι η δεύτερη φορά που το ακούω αυτό τον τελευταίο καιρό.
-
Ο χρήστης Nitox έγραψε:
Τώρα εγώ δεν ήρθα εδώ για να σου πω να τι λάδι να βάλεις ή όχι, αλλά η γενικότερη λογική με τα λάδια έχει παρεξηγηθεί πάρα πολύ - και επειδή βλέπω ότι πρέπει οπωσδήποτε να πεις αυτό που έχουν μάθει οι περισσότεροι καταναλωτές ( Σχεδιάζω κινητήρες ) - πόσο κακός έγιναΜήπως έχεις κάποια συγγένεια με τον Αντώνης-Τιμ;
Μία μόνο ερώτηση και τελική, εφόσον ψάχνουμε για ερώτηση,
Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία σε multigrade λάδια, το λάδι, γίνεται πιο λεπτό ή πιο παχύ;Το ιξώδες μειώνεται με τη θερμοκρασία, και στα μονότυπα και στα πολύτυπα λάδια.
http://hypertextbook.com/physics/matter/viscosity/
http://en.wikipedia.org/wiki/Viscosity -
Ας προσπαθήσουμε να συγκρατηθούμε και να δώσουμε στον nitox ένα μικρό χρονικό διάστημα προσαρμογής...
Καλό θα ήταν αγαπητέ nitox να ρίξεις μια ματιά στα πολλά επεισόδια που παίζονται τις τελευταίες 394 σελίδες. Έτσι θα μας γνωρίσεις καλύτερα και θα εκτιμήσεις και το επίπεδο ώστε να μην μας βάζεις ούτε πολύ απλοϊκά ούτε πολύ δύσκολα. Σιγά σιγά, χωρίς βιασύνη θα σε γνωρίσουμε κι εμείς και θα εξοικειωθούμε με τον τρόπο που γράφεις ώστε να καταλαβαίνουμε καλύτερα πού το πάς για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Αλλά να ξέρεις ότι έχεις μπει λίγο απότομα και ο χρόνος της ανοχής τελειώνει.
Στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν εξαιρετικοί γνώστες οι οποίοι έχουν φροντίσει με τεκμηριωμένο και ευγενικό τρόπο να αλλάξουν πολλές από τις λάθος ιδέες που είχα(-με) και να μοιραστούν τις γνώσεις τους αντιμετωπίζοντας την ημιμάθειά μας. Ελπίζω και ο nitox να συμβάλλει με τις γνώσεις του και ειδικές εμπειρίες του τόσο στην ενημέρωση και βελτίωση των υπολοίπων όσο και, ταυτόχρονα, στην βελτίωσή του μέσα από τις συζητήσεις με τους άλλους. Για αυτό είναι τα fora και για αυτό έχουμε αυτό το θέμα...
Nitox καλώς όρισες! -
+1 συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτησή σου onyx !
πολλά επεισόδια έχασα με τον πυρετό-αμυγδαλίτιδα-κλπ.
καλώς ήρθατε νέα μέλη (γράψε μας vagy τι έκανες τελικά; κόλλησες κάπου; θα πας τελικά σε 20άρι όπως εγώ;) Αν έχεις αυτί και καταλαβαίνεις τις διαφορές τις 'γλυκύτητας' μάλλον θα πρέπει να κάνεις αρκετές δοκιμές. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον.
-
Ο χρήστης chrisstyle έγραψε:
παιδια μιας και ειναι ιδιοι κινητηρες και δεν εχω παρει απαντηση στο αλλο.μια ερωτηση που θελω να απαντησουν οσοι εχουν καποια σχεση η ειναι μηχανικοι και οχι οσα παιδια απλα ξερουν η εχουν ακουσει γιατι ετσι ξερω και εγω.
εχω το passat 1400 tsi .
στα 1700 χλμ αλλαξα τα μαμα λαδια και στην αντιπροσωπια μου εβαλαν 10-40.
στην επομενη αλλαγη μου εβαλαν 15-40 οπως ειδα μιας και εφτιαχνα καποια χαρτια προχτες.
μιλαγα με ενα φιλο και μου ειπε κακως, μιας και επειδη ειναι τουρμπο το αμαξι, θελει 10-40 για καλυτερη λιπανση, και γιατι σηκωνει πιεσεις λογω τουρμπο ο κινητηρας.
κοιταζω το μανουαλ του αυτοκινητου, οποτε λεει πηγαινε στη 3.3 για τα λαδια.
εκει λεει βαση των προδιαγραφων του κατασκευαστη κλπ κλπ κοιτα στη 3.5.
παω εκει μια απο τα ιδια ,βαση προδιαγραφων κλπ κλπ κοιτα 3.3
τελικα τι λαδια παιρνει?
μηπως εχω προβλημα με τα 15-40?Φέρνω εδώ το post του φίλου μας, μήπως μπορέσει κάποιος να τον βοηθήσει.
-
o G60 πρέπει να ξέρει και είναι μηχανικός. Στείλτε του ένα pm επειδή μπορεί να μην διαβάζει πλέον εδώ.
ελπίζω να μην ενοχληθεί... , μια μεγάλη παρέα δεν είμαστε;
Περι λιπαντικών γενικώς