-
Κολλητός που μετανάστευσε πρόσφατα (και πολύ καλά έκανε...) στο Ντύσσελντορφ, πληρώνει 650 ευρώ για φουλ εξοπλισμένο δυάρι 65 τετραγωνικών στο κέντρο της πόλης, με μόνο επιπλέον μηνιαίο έξοδο τη γερμανική ΔΕΗ (+30 ευρώ). Ενδιαφέρουσα παρατήρηση: δυο άτομα τρώνε και πίνουν με κάτω από 40 ευρώ σε καλό εστιατόριο, ενώ μια μεγάλη μπύρα κοστίζει 2,30 ευρώ... Για το κόστος της τηλεφωνίας και του διαδικτύου προτιμώ να μην αναφέρω τίποτα, γιατί θα ξεκινήσουμε και πάλι τα γ@μωσταυρίδια προς τον 'οτε'...
-
Βρυξελλες 2004...
Πρωτο σοκ στο αεροδρομιο οπου παραγγελνω ενα εσπρεσσο και πληρωνω 1,50 ευρώ. Εκπληκτος και σιγουρος οτι δεν θα ακουσα καλα, ξαναρωταω τη δεσποινιδα..
Δευτερο σοκ, Γανδη ίδια περιοδος, μπύρα (duvel) 2.30 σε πολύ ωραίο μπαράκι με αρκετά καλή μουσική και άιρστο σέρβις..
Σοκ τρίτο, δείπνο δίπλα σε ενα ποτάμι της Γανδης, δυο ατομα, πολυ φαγητο και κρασακι, σύνολο 75 ευρώ περίπου...
Στο θεμα της διασκεδασης ειμαστε πανακριβοι..
Επειδη θα παω στη Σουηδία, επισκέφτηκα την πρεσβεια και ζήτησα κατάλογο με τιμές βασικών προιόντων.
Γάλα το λίτρο 0,75-0,90... (δεν μπορώ να βρω την λίστα αλλά μόλις την βρώ θα σας την παραθεσω γιατι είναι απίστευτες οι διαφορές με ακριβότερη την ελλάδα σε πολλά βασικά αγαθά)..
και μιλάμε για Στοκχόλμη και Γκετεμποργκ και οχι για τις υπόλοιπες κωμοπόλεις που είναι ακόμα πιο φθηνα..
Σε γενικές γραμμές, για να ζήσει ενας φοιτητης στη Σουηδία, μου είπαν ότι χρειάζεται 800 ευρώ στα οποια περιλαμβάνεται το κόστος της εστίας (μονο δωμάτιο + μπανιο) και έξοδα ατομικής ασφάλισης που σε καλύπτουν για πάρα πολλά φάρμακα και μέρες νοσηλείας στα νοσοκομεία...
Τι να λέμε τώρα...
Λεπτομέρειες σε κανα 4μηνο.Παντως εχω βαρεθεί να πληρώνω υπερτιμημενους καφεδες/ποτά. Χρεώνει ο κάθε μαγαζάτορας το απλό ποτό μινιμουμ 6-7 ευρώ. ..
-
σε πιο πανεπιστημιο πας και με τη θεμα οι σπουδες???
-
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
Aπό την Ιταλία είμαστε σαφώς ακριβότεροι (φαγητό, διασκέδαση, καφές) σε ότι αφορά την παροχή τουριστικών υπηρεσιών.
Το ίδιο συμβαίνει και με τη ΝΑ Γαλλία, στις τουριστικές περιοχές.
Είμαστε σαφώς φθηνότεροι από τις Σκανδιναβικές χώρες .(Νορβ-Φινλ)
Μπερδεμένα τα πράγματα είναι με την Ελβετία. Είναι ακριβότερη χώρα αλλά όσο έχει τη 'φήμη'. Το καλό είναι ότι εχεις την αίσθηση ότι **ΔΕ ΣΕ ΚΛΕΒΟΥΝ **όπως εδώ (π.χ 8 ευρώ για 20 λεπτά παρκινγκ :angry2: :angry2: )Η μόνιμη απορία μου είναι πώς τα βγαζουν πέρα οι φοιτητές στην Αγγλία με τόσο ακριβές τιμές και κυρίως ...τι τρώνε:o
Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι όποιες εμπειρίες μου είναι μόνο σαν επισκέπτης στις χώρες αυτές.
Μετα απο 5 χρονια στην Αγγλια (ΟΧΙ ΛΟΝΔΙΝΟ, αυτη ειναι η σημαντικοτατη διαφορα), μπορω να σου πω οτι οι τιμες της Αγγλιας (πλην ενοικιων ) ειναι ΜΙΑ ΧΑΡΟΥΛΑ. Ειδικα για φαγητο κλπ, οτι παραγεται εντος Αγγλιας, ειναι φτηνοτερο, ενω τα εισαγωγης ειναι σημαντικα ακριβοτερα (ποσο κανει η φετα FAGE? OEO...). Η μαγκια ειναι οτι σχεδον τα ΠΑΝΤΑ μπορεις να τα βρεις εγχωριας παραγωγης οποτε σχεδον τα παντα μπορεις να τα βρεις φτηνα. Μιλαω βεβαια για φαγητο στο σπιτι, δηλαδη να αγοραζεις κανονικα για 'νοικοκυριο' και να μαγειρευεις και οχι για εξω που ειναι λιγο τσιμπημενα.
Εγω ξοδευα για 'ειδη απο το supermarket' γυρω στα 200 ευρω τον μηνα. Στα 'ειδη απο το supermarket' περιλαμβανω φαγητο, ποτα, πραγματα για το σπιτι, περιεργα αλλαντικα και τυρια που μου αρεσουν (πηγα αγγλια και εγινα καλοφαγας ο μλκς...) και γενικα τα παντα που αγοραζα προς 'καταναλωση'¨, ειτε αυτο ειναι μασα/ποτε ειτε χρηση πχ αποσμητικα, απορρυπαντικα κλπ.
Στην ελλαδα εχουμε ξεφυγει εντελως, σε σημειο ανευ προηγουμενου, στον χωρο του τουρισμου και της εστιασης. Για αυτο ολοι οι εξυπνοι δυτικοι τουριστες την κανουν σιγα σιγα για Τουρκια, και σε λιγο θα μεινουμε με το greek soyvlaki στον πρωκτο...
Νοικια και υπηρεσιες ειναι φτηνοτερα απο οτι Αγγλια, αλλα αυτο σε απολυτα νουμερα. Αμα παρουμε την συγκριση κοστος/μισθοι, τοτε αστα καλυτερα γιατι θα θελετε ολοι να μεταναστευσετε. Εγω ως μηχανολογος θα ξεκιναγα με 3 χιλιαρικα τον μηνα+παροχες+ασφαλεια και παει λεγοντας.
-
Δεν μπορείς να συγκρίνεις δυο χώρες με ότι είδες σαν επισκέπτης μερικές μέρες απλά μόνο ενδείξεις έχεις. Και εδώ υπάρχουν τεράστιες διαφορές από εστιατόριο σε εστιατόριο. Το σωστό είναι να συγκρίνουμε βασικά είδη διατροφής που μπαίνουν καθημερινά σε όλα τα σπίτια. Δεν έχω μεγάλες εμπειρίες αλλά για μένα αυτό που μας κάνει πολύ ακριβότερη χώρα για όσους μένουν εδώ και όχι τους επισκέπτες είναι ότι πληρώνουμε για να έχουμε δωρεάν παιδία και υγεία αλλά τα ξανά πληρώνουμε με φροντιστήρια και φακελάκια!!!!
-
Ο χρήστης Aerandir έγραψε:
στο μονο πραγμα που ειμαστε φθηνοι πλεον ειναι το νερο! στις καφετεριες σου γεμιζουν και σου ξαναγεμιζουν το ποτηρι οσες φορες θες ενω στο εξωτερικο πρεπει να αγοραζεις μπουκαλακια που κανουν 1ευρωΣυμφωνω. Τι εμφιαλωμενο νερο ειναι πανφθηνο στην Ελλαδα.
-
Ο χρήστης gavriil1 έγραψε:
στο μονο πραγμα που ειμαστε φθηνοι πλεον ειναι το νερο! στις καφετεριες σου γεμιζουν και σου ξαναγεμιζουν το ποτηρι οσες φορες θες ενω στο εξωτερικο πρεπει να αγοραζεις μπουκαλακια που κανουν 1ευρω
Συμφωνω. Τι εμφιαλωμενο νερο ειναι πανφθηνο στην Ελλαδα.
Όχι. Είναι πανάκριβο οπουδήποτε αλλού
-
Ο χρήστης Aerandir έγραψε:
στο μονο πραγμα που ειμαστε φθηνοι πλεον ειναι το νερο! στις καφετεριες σου γεμιζουν και σου ξαναγεμιζουν το ποτηρι οσες φορες θες ενω στο εξωτερικο πρεπει να αγοραζεις μπουκαλακια που κανουν 1ευρωΚαι λίγα λες. Δε θα ξεχάσω στo Βέλγιο τα 2 ευρώ για το νεράκι των 250ml.
Τώρα θα μου πεις, κι εδώ τα μπουκαλάκια από πλανώδιους σε συναυλίες και διάφορα άλλα events, 1 ευρώ τα έχουν, αντί των συνηθισμένων 50 λεπτών στα περίπτερα, οπότε ίσως τα 2 ευρώ ήταν τουριστική τιμή, εκεί που το αγόρασα. Και πάλι όμως, 2 ευρώ για 250ml;;
-
Ο χρήστης gavriil1 έγραψε:
στο μονο πραγμα που ειμαστε φθηνοι πλεον ειναι το νερο! στις καφετεριες σου γεμιζουν και σου ξαναγεμιζουν το ποτηρι οσες φορες θες ενω στο εξωτερικο πρεπει να αγοραζεις μπουκαλακια που κανουν 1ευρω
Συμφωνω. Τι εμφιαλωμενο νερο ειναι πανφθηνο στην Ελλαδα.
Νερο απο το costco. 35 μπουκαλια για 4 και μισο δολαρια.
-
Σε πολλά είδη είμαστε ακριβοί σε απόλυτες τιμές και στα υπόλοιπα σε σχέση με τους μισθούς
Πιο ακριβό από την Αθήνα θεωρώ μόνο το Λονδίνο (ούτε καν το Παρίσι), αλλά οποιαδήποτε άλλη πόλη της Αγγλίας είναι αρκετά φτηνότερη.
Για τον καφέ δεν συζητάμε... Το 2002 σε κεντρικό καφέ του Άμστερνταμ παραγγέλνω καπουτσίνο (αναγκαστικά) και μου λέει... 1,5 ευρώ Του δίνω 2 κι έκανε πάρτι (που να ξέρε πόσο τον πληρώνουμε εδώ )
και στο Παρίσι μία από τα ίδια σ'εναν τυχαίο δρόμο όπως τα Ηλύσια Πεδία Γαλλικός 2,5 ευρώ (χωρίς νερό όμως )
Το νερό όπως βλέπετε δεν είναι φτηνό στην Ελλάδα, αν σου χρεώνουν τον καφέ 3 και 4 ευρώ!
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
Για τον καφέ δεν συζητάμε... Το 2002 σε κεντρικό καφέ του Άμστερνταμ παραγγέλνω καπουτσίνο (αναγκαστικά) και μου λέει... 1,5 ευρώ Του δίνω 2 κι έκανε πάρτι (που να ξέρε πόσο τον πληρώνουμε εδώ )
και στο Παρίσι μία από τα ίδια σ'εναν τυχαίο δρόμο όπως τα Ηλύσια Πεδία Γαλλικός 2,5 ευρώ (χωρίς νερό όμως )
Το νερό όπως βλέπετε δεν είναι φτηνό στην Ελλάδα, αν σου χρεώνουν τον καφέ 3 και 4 ευρώ!Δεν καταλαβαίνω γιατί ομως αναφέρουμε συνέχεια τον καφέ ως μέτρο συγκριση... λες και το μόνο μας έξοδο είναι οι καφέδες.
Στην Ελλάδα νομίζετε οτι στα 3-4 ευρώ είναι όλο κέρδος, ή υπάρχουν ένα σορό έξοδα (π.χ δήμος) και υψηλά ενοίκια που κρύβονται από κάτω ?
Δεν θέλω να υπερασπιστώ την κάστα των καφετεριάδων αλλά από γνωστούς που κάνουν αυτή την δουλεία ξέρω οτι στην Ελλάδα αυτές οι επιχειρίσεις έχουν πολύ περισσότερα έξοδα από ότι στο εξωτερικό. -
Ένα από τα βασικά αγαθά για σύγκριση οικονομιών είναι ο καφές, το γάλα, ο καπνός (απλά ο καπνός πολύ πιο σύνθετος λόγο φόρων και δασμών)..
Ασε που έχει ξεφύγει τόσο πολύ η κατάσταση που αυτό μας κάνει καθημερινά εντύπωση..
Σκεφτείτε. Μιλκσεϊκ της κακιας ωρασ 5.90 σε καφετέρια στο Μολ...
-
Ο χρήστης Montecarlo έγραψε:
Στην Ελλάδα βρίσκεις φθηνά τα βασικά πράγματα φθηνα,πχ ψωμί,γάλα,τα νοίκια στην επαρχία, τα σπίτια (σε γενικές γραμμές),κάθε είδους υπηρεσίες,ΜΜΜ,
η εργατοώρα είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με άλλες χώρες.Το Γάλα ????
όσο στη Ελλάδα έχει το λίτρο στην αγγλία κάνει το γαλόνι. (4.4 λίτρα)....
Den 8elw na skeftomai tis epiptwseis sthn ygeia opoiou trwei Brettanika kreata kai dairy products pou den exoun toulaxiston to designation organic. Einai ta xeirotera ston dytiko kosmo kai me diafora (logw twn trofwn pou taizoun ta zwa).
-
Ο χρήστης citastak έγραψε:
Σε γενικές γραμμές, για να ζήσει ενας φοιτητης στη Σουηδία, μου είπαν ότι χρειάζεται 800 ευρώ στα οποια περιλαμβάνεται το κόστος της εστίας (μονο δωμάτιο + μπανιο) και έξοδα ατομικής ασφάλισης που σε καλύπτουν για πάρα πολλά φάρμακα και μέρες νοσηλείας στα νοσοκομεία...
Πολλά σου είπαν, μπορείς να ζήσεις και με λιγότερα.
Εγώ πληρώνω 3.600 κορώνες (= 390 ευρώ περίπου), για διαμέρισμα με μπάνιο αρκετά ευρύχωρο, επιπλομένο, με ψυγείο, κουζίνα κτλπ. Στην τιμή περιλαμβάνεται θέρμανση (όσο και όποτε θέλεις), νερό, ρεύμα και ευρυζωνικό Internet.
Εκεί που θα ξοδέψεις πολλά είναι εάν σου αρέσει να βγαίνεις για καφέ, clubbing συχνά, είναι ποιο ακριβά από την Ελλάδα. Αλλά αν συνήθως τρως στην λέσχη, ή μαγειρεύεις σπίτι, βγαίνει πολύ φθηνότερα.EDIT: Αναφέρομαι στην Στοκχόλμη.
-
Ο χρήστης alfisti_gr έγραψε:
Πολλά σου είπαν, μπορείς να ζήσεις και με λιγότερα.
Εγώ πληρώνω 3.600 κορώνες (= 390 ευρώ περίπου), για διαμέρισμα με μπάνιο αρκετά ευρύχωρο, επιπλομένο, με ψυγείο, κουζίνα κτλπ. Στην τιμή περιλαμβάνεται θέρμανση (όσο και όποτε θέλεις), νερό, ρεύμα και ευρυζωνικό Internet.
Εκεί που θα ξοδέψεις πολλά είναι εάν σου αρέσει να βγαίνεις για καφέ, clubbing συχνά, είναι ποιο ακριβά από την Ελλάδα. Αλλά αν συνήθως τρως στην λέσχη, ή μαγειρεύεις σπίτι, βγαίνει πολύ φθηνότερα.Παιδιά εάν θέλετε πείτε και πόλη στην οποία ανφέρεται ο καθένας (και Πανεπιστήμιο εάν θέλετε)
On topic τώρα εγώ έχω καταλάβει (και ξαναειπώθηκε προηγουμένως) οτι η Ελλάδα είναι φτηνή-ανεκτή εάν μπορείς να ζήσεις με τα απολύτως βασικά και οριακά σε ποιότητα. Εάν θέλεις κάτι παραπάνω γίνεται πανάκριβη και δεν βάζω καν μέσα την ανισότητα σε μισθούς.
-
Sthn Ellada ta frouta kai laxanika einai pamf8hna. Alla proionta einai ta idia h akribotera apo alles xwres. Leukes hlektrikes syskeyes kai thleoraseis einai kapws f8hnoteres apo alles xwres pou exw ypopsi. To idio kai merika kala rouxa (alla yparxoun periorismenes epiloges). No-name hlektronika gia ypologistes einai episis se kales times.
Merikes yphresies opws px episkeuh rologiwn kostizoun poly ligotero apo e3w (to exw eleg3ei).
Ta lewforia/metro einai sxedon tzaba kai h poiothta tous arketa kalh (lewforeia sthn A8hna) mexri aristh (to neo metro).
Episis ta noikia einai sxetika xamhla akoma kai sthn A8hna se sxesh me to xwro kai thn poiothta pou penreis.
Polles psistaries/tavernes sthn eparxia einai sxetika f8hnes akoma kai me kali poiothta.
Yparxei omws shmamtiki diafora ston tomea ths ygeia. Se merikes xwres den 8a sou kostize tipota na kaneis e3etaseis kai na pareis merika farmaka alla sthn ellada kati to aplo mporei na kostisei arketa xrhmata akoma kai an eisai asfalismenos.
Episis to standard se alles xwres einai h douleia sou na sou kalyptei to kostos tou odontiatrou, ola ta farmaka pou xreiazesai kai na sou parexei asfaleia zwhs . Apo oti 3erw auta einai spania sthn Ellada.
-
Άρα καταλήγουμε ότι ιδανικό είναι να πληρώνεσαι με μισθό δυτικοευρωπαϊκής χώρας και να ζεις στην Ελλάδα.
Αυτό σκεφτόμουν όταν είχα πάει στην Πόλη. Αν έπαιρνα τα λεφτά που παίρνω εδώ και ζούσα εκεί, θα την έβγαζα σαν μαχαραγιάς (που λέει ο λόγος). Με σχετικά λίγα χρήματα έτρωγα στα καλύτερα εστιατόρια, επισκεπτόμουν τα καλύτερα μέρη, έπινα τσάγια και καφέδες με την ευκολία που αγοράζω εδώ νεράκια από το περίπτερο και έπαιρνα ταξί για απόσταση 2-3 χλμ. Το ωραίο ήταν πως η ποιότητα των τροφίμων ήταν πολύ καλή, όπως ήταν και στην Ελλάδα πριν 20 χρόνια που δεν είχαν μάθει οι παραγωγοί να αντικαθιστούν τις φυσικές ουσίες με τεχνητές. Και μολονότι φοβόμουν ότι θα κατέληγα σε κάποιο νοσοκομείο με δυσεντερία, τελικά η αίσθηση που σου άφηνε το φαγητό ήταν πως έφαγες σπίτι σου - στην Αθήνα πρέπει να σκάσεις τουλάχιστον 50+ ευρώ για να φας κάτι πραγματικά ποιοτικό και σωστά μαγειρεμένο. -
Απ' ότι κατάλαβα είσαι απέξω. Καλά τα φτηνά που έχουμε...αλλά πάσχουμε από μισθούς. Εδώ ένας μέσος μισθός είναι 1000Ε. Πολλοί δε πληρώνονται με κάτω από 1000...700-800Ε.
Εκεί που μένεις εσύ...ΗΠΑ, ΚΑΝΑΔΑΣ...τι μισθούς έχετε;
Θυμάμαι παλιά κάποιος είχε αναφέρει 3000-3300$.
-
Στη Τσεχια που ημουν το καλοκαιρι ειδικα στα τουριστικα μερη οι τιμες ειναι παρομοιες με τις δικες μας.
Αρκετα πιο φτηνες στα κιοσκια με φαγητο στο ποδι, σχεδον οι μισες στα συνοικιακα μαγαζια καθως και στα μη τουριστικα μερη, τα ενιαια εισητηρια του τραμ/μετρο/λεωφορειου σχεδον 30% απο τα δικα μας, μονο που εκει πληρωνεις εισητηριο και για τις βαλιτσες (μισο), τα τρενα ειναι φτηνα (για εκατο χιλιομετρα περιπου 3 ευρω), αλλα για να επισκεφτεις οτιδηποτε εχει εστω και το παραμικρο ενδιαφερον πληρωνεις περιπου 2 ευρω (+1 το δικαιωμα φωτογραφισης).
Τα ειδη διατροφης ειδικα τα ντοπια ειναι σχετικα φτηνα (αλλα για τα δικα τους μετρα ακριβα) και τα ειδη ενδυσης πανακριβα ειδικα στο εμπορικο κεντρο.Στην Αυστραλια τωρα (Μελβουρνη) σε σχεση με εμας ειναι σα να ψωνιζεις απο το Βασιλοπουλο στο Ψυχικο(Ελλαδα) και απο το Λιντλ(Αυστραλια).
Τα παντα φτηνα σε τεραστιες ποσοτητες και απο ποιοτητα ας μη κανουμε συγκριση.....**Αυτο που εχω καταλαβει εγω ειναι οτι μεγαλο μεριδιο ευθυνηςγια την ακριβεια, εκτος απο το ευρω, φερουμε κι εμεις που καταντησαμε το πενηνταευρω πεντοχιλιαρο και το ευρω κατοσταρικο.....
Ποιος π.χ. επι δραχμης θα δεχοταν αδιαμαρτυρητα να πληρωσει στο Σειριο για ενα φραπε και ενα σαντουιτσ της κακιας ωρας 1635 δρχ, ενω τωρα δεχεται τα 4,80 και αφηνει και το εικοσαλεπτο μπουρμπουαρ.... **
-
Ενδεικτικά να αναφέρω, σαν φοιτητής στη Γερμανία την έβγαζα με το πολύ 700
Eίναι τελικά ακριβή η Αθήνα - Ελλάδα;