Ελεύθερη αγορά και προσφορά και ζήτηση.
Βασικές έννοιες που συζητήθηκαν παραπάνω.
Ναι, το detailing είναι added value υπηρεσία, οπότε δεν μπορεί να συγκριθεί με κόστη απλού πλυσίματος ούτε με οτιδήποτε άλλο. Καλώς ο κάθε sway, ads κτλ χρεώνει ότι νομίζει. Αντίστοιχα καλώς και ο Στέφαν και οι υπόλοιποι εν δυνάμει πελάτες μπορούν να κρίνουν τις τιμές. Είτε αισχροκέρδεια, ή value for money, όλα υπόκεινται σε μια βασική αρχή της οικονομικής θεωρίας: ο πελάτης προτίθεται να πληρώσει όσο αξίζει για αυτόν η υπηρεσία που παρέχει. Και εκεί, το αόρατο χέρι της αγοράς ρυθμίζει τα πάντα (ναι είμαι φιλελές).
Στο δια ταύτα και για να αφήσουμε τις φιλοσοφίες για τους φοιτητές του ΟΠΑ, η άποψή μου είναι ότι σε αυτοκίνητο των 35 χιλ το οποίο το χρησιμοποιώ και δεν είναι κουκουλωμένο (δλδ δεν είναι ειδικής χρήσης) είναι παράλογο να δώσω 1200 για να κάνω detailing ή να βάλω clear bra, που αναφέρθηκε και πιο πάνω. Ειδικά όταν αυτό είναι καινούριο. Καταλαβαίνω ότι το detailing καλύπτει έντονα το OCD μου αλλά από την άλλη δεν έχω στοιχεία/πεισθεί ότι μετά από 6-7 χρόνια ένα καλό detailing των 1200 ευρώ θα έχει κρατήσει σημαντικά καλύτερα το καθημερινής χρήσης αυτοκίνητό μου.
Αντίθετα, DIY με καλά υλικά, πλύσιμο στο χέρι και γενικά στοιχειώδης προσοχή είναι αυτά που έχω καταλάβει από τα αυτοκίνητα που είχα μέχρι στιγμής ότι αφήνουν θετικά το στίγμα τους και κάνουν τη μεταπώληση πιο εύκολη. Στο Cooper μου, μια φορά στα 2 χρόνια το περνάω με πηλό Meguiars και αλοιφή 3Μ ψιλή και αλοιφαδόρο και κάποιο κερί για σφράγισμα (ΖΑΙΝΟ). Μετά από κάθε πλύσιμο που κάνω με διαδικασία δύο κουβάδων, το περνάω με υγρό quicx detailers κερί για προστασία από ρύπους και πουλιά και με αυτό είμαι χαρούμενος. Επιπλέον βγάζω ζάντες, πλένω θόλους και καθαρίζω και το πάνω μέρος της μηχανής (χωρίς νερά). Περνάω με meguiars τα μαύρα πλαστικά.
Μέχρι στιγμής 2 φορές που έχει μετρηθεί το πάχος του clear coat έχει βρεθεί σε πολύ καλή κατάσταση. Επίσης το πήγα μια φορά στο ADS για βιολογικό καθαρισμό και έμεινα σε γενικές γραμμές ευχαριστημένος - πλήρωσα 140 ευρώ με ΦΠΑ (είχε και με 80 ευρώ). Τα βρίσκω ακριβά τα 140 αλλά επειδή τα καθίσματα περάστηκαν πάνω από 2 φορές για να καθαρίσουν (μάλιστα του οδηγού περάστηκε παραπάνω) νομίζω ότι έκανα καλά. Επιπλέον, στο δικό μου μυαλό, το εσωτερικό είναι αυτό που βλέπεις και ζεις περισσότερο, είναι λιγότερο εκτεθειμένο στις συνθήκες (σε σχέση με το έξω) και τα 140 ευρώ μου θα έχουν αξία για περισσότερο καιρό.
Μου έκανε εντύπωση η σύγκριση που έγινε με τους γιατρούς. Ατυχής σύγκριση νομίζω.
Για να κλείσω το μακροσκελές ποστ, νομίζω πως σε κάθε περίπτωση αυτές οι συζητήσεις στα φόρα κάνουν καλό τόσο σε εμάς τους χρήστες που αποκτάμε γνώσεις επί του θέματος και γινόμαστε καλύτεροι καταναλωτές, όσο και για τους επαγγελματίες που παίρνουν ένα γρήγορο παλμό της αγοράς.