Ο χρήστης greo έγραψε:
Πρόδος μπορει να γινει ΜΟΝΟ οταν παμε μαζι με τη φυση. Ειναι παντελώς αδύνατον να επιτελεστει πρόοδος κοντρα στη φυση.
Κοίταξε να δεις, εδώ νομίζω πως μπαίνουμε σε κάπως επίκινδυνα χωράφια. Κατά τη γνώμη μου, το τι θεωρείται φυσικό (ως πρωτογενής κατασκευή- αφού μόνο η φύση συνιστά πρωτογενή κατασκευή), είτε ως σύννομο με τη φύση (ανάμεσα στις δευτερογενείς δηλαδή κατασκευές) είναι ΠΟΛΥ μεγάλη συζήτηση, ιδίως ως προς το δεύτερο σκέλος, και δυστυχώς έχει οδηγήσει πολύ κόσμο στην πυρά.
Αφ' ενός, υπάρχει σαφής περιορισμός ως προς τη γνώση μας σχετικά με το τι ακριβώς είναι φυσικό, αφ' ετέρου το να προσδιορίσεις κάτι ως σύννομο με τους κανόνες της φύσης εμπεριέχει σαφέστατη δόση υποκειμενικότητας, γιατί και ο προσδιορισμός αυτός δεν παύει να είναι δευτερογενής κατασκευή, διαμεσολαβημένη από πλείστες όσες επίσης δευτερογενείς κατασκευές (γλώσσα, κοινωνία κ.ο.κ.).
Θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος ομοφυλόφιλος να κάνει χρήση της έννοιας του φυσικού, λέγοντας πως αισθάνεται μια φυσική έλξη προς το ίδιο φύλο. Πως δεν είναι κάτι που προκαλείται εκούσια, αλλά πως αποτελεί μέρος της φύσης του. Άντε τώρα να πραγματευτεί κανείς το τι είναι φυσικό, χωρίς να το προσεγγίσει υποκειμενικά.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως η ομοφυλοφιλία είναι απορριπτέα γιατί δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Αυτό θα ήταν περισσότερο ειλικρινές.
Αλλά το πως αντιλαμβάνεται κανείς τη φύση του, είναι μεγάλη ιστορία. Θα ακούσει κανείς ανθρώπους να λένε πως η φύση της γυναίκας είναι να κάνει παιδιά, ή πως του άντρα να κάνει οικογένεια, αλλά αυτό και πάλι είναι σχετικό, γιατί το λογικό μας δίνει τη δυνατότητα να κρίνουμε ποια είναι η καλύτερη για τον καθένα μοίρα.
Βέβαια, όπως προείπα στην προηγούμενη δημοσίευση, δε βρίσκω λόγο να μιλάμε για γάμους κτλ στην περίπτωση των ομοφυλοφίλων, για πολύ συγκεκριμένους μάλιστα λόγους, αλλά δε νομίζω πως η φύση και η αξία εν γένει των ανθρώπων εξαντλείται στο σεξ.
Και οφείλω να παραδεχτώ πως το γεγονός πως δεν είμαι εξοικειωμένος με τους ομοφυλόφιλους, δεν έχει να κάνει με το τι είναι φυσικό, αλλά με το γεγονός πως, όπως όλοι, κουβαλώ κάποιες προκαταλήψεις που δεν φεύγουν και τόσο εύκολα...