-
Στην Γερμανία που πήγαινα συχνά στο παρελθόν , τέτοια ξύλινα σπίτια σε προάστια , ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ κόστιζαν περί τα 1600 €/τμ μικτά , δηλαδή μαζί με τα ισόγεια γκαράζ . Κόστη δηλαδή 2-3 φορές πάνω από εμάς με ανάλογη κατασκευή .
Γιά την ζωή εκεί , προφανώς αν δεν βγαίνεις καθόλου την βγάζεις , αφού στην Δανία ήθελες 15 €/άτομο σε φάστ φούντ , 25 € σε πιτσαρία και 40 € τουλάχιστον σε εστιατόριο , γιά να φας απλά 1 φαγητό μιά σαλάτα στα 3 άτομα και νερό . Μπύρες 12 € το μεγάλο ποτήρι και κρασί δεν ρώτησα καν.
Εννοείται ότι αν φάμε όπως εδώ που είμαστε και φαγανοί , εκεί θα μας έσκιζαν .
Είχα πάει πριν 9 χρόνια και μου έκανε εντύπωση που η νεολαία εκεί διασκέδαζε καθήμενη στην πλατεία και πίνοντας μπύρες από το σούπερμάρκετ . Τώρα βέβαια με την κρίση άρχισα να το βλέπω και εδώ .
-
H δανια και η νορβηγια ειναι πολυ ακριβοτερες απο τη Σουηδια λογω ισοτιμιας. Το ιδιο ειναι και η μισθοι. Στην εταιρεια μου πληρωνομαι 3.300 ευρω το μηνα (2,5 χρονια προυπηρεσια σαν προγραμματιστης) και στην Δανια θα ημουν γυρω στα 5.000 στην ιδια εταιρεια στην ιδια θεση.
Η διαφορα σε αυτο που λες ειανι οτι στην Ελλαδα η νεολαια διασκεδαζει στα κλαμπακια με τα λεφτα των γονιων η τη συνταξη της γιαγιας ενω εδω πινουν μπυρες απο το περιπτερο η φτηνη βοτκα σπιτι που τα πληρωνουν μονοι τους απο τα 15.
Γενικα ειναι ακριβοτερα εννοειται, παντως δε ξερω τι εφαγες σε φαστ φουντ 15 ευρω λογικα πηρες 3 Big mac menu σε Σουηδικες τιμες, οποτε νομιζω και Ελλαδα αν τρως ετσι δε θα πολυβγαινεις, η αν το κανεις δε θα το κανεις για καιρο γιατι θα παθεις κανα εμφραγμα. 25 σε πιτσαρια για εδω ανηκουστο, με 8-10 ευρω στο κεντρο πιτσες, σε προαστια γυρω στα 5. Λογικα φανταζομαι ως τουριστας θα εκατσες σε φαση πλακα ακροπολη, και ενας τουριστας απο Ρουμανια λογικα η πλακα ακριβη θα του φανει.
Εγω παντως απο φιλους μου σε ιδια κατασταση με εμενα Ελλαδα, στο ιδιο επαγγελμα σε αντιστοιχες θεσεις, μπορω να βγω περισσοτερο και να περασω καλυτερα. Φυσικα συγκρινω ατομα που σκανε ενοικιο, οχι ατομα που τους πηρε σπιτι ο μπαμπας και τους πληρωνει φως νερο τηλεφωνο κινητο και χαλανε τα 800 που παιρνουν για να πινουν μπυρες στα κλαμπακια.
Tα κοστη δε βγαινουν μονο απο τη διασκεδαση, βγαινουν και απο τις μετακινησεις, την εκπαιδευση, τα νηπιαγωγεια, φροντιστηρια, νοσοκομεια κτλ που δεν πληρωνεις τιποτα.
ΥΓ. Σορρυ για το οφφτοπικ του θεματος απλα μετα απο την εμπειρια εδω δε μου αρεσει να αφηνω στερεοτυπα που προκυπτουν απο 2ημερα ταξιδια να μενουν ετσι.
-
Λοιπόν στο φάστ φούντ φάγαμε 3 πιάτα μπιφτέκι - κοτομπουκιές κλπ και δώσαμε 38 € .
Στην πιτσαρία δώσαμε γιά μιά πίτσα , μιά μακαρονάδα , μιά σαλάτα , μιά μπύρα και ένα νερό 80 € και στο εστιατόριο δώσαμε γιά 3 πιάτα κρέας , μιά σαλάτα και ένα νερό 135 € .Ναι στο κέντρο ήταν σε αντίστοιχη Πλάκα η Θησείο , αλλά εμείς δεν είμαστε Ρουμάνοι να μας φανούν ακριβά , Μας φάνηκαν ακριβά σαν Ελληνες , όπως μας φάνηκαν φτηνά τα αντίστοιχα στην Γερμανία .
Οι τιμές σε σχέση με την Ελλάδα , ήταν απλά από 60-100 % παραπάνω και τότε και εδώ οι μισθοί δεν ήταν και χαμηλοί .
Να φανταστείς ότι ο εργάτης που καθάριζε στην οικοδομή , έπαιρνε μικτά 2000 τον μήνα .
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Λοιπόν στο φάστ φούντ φάγαμε 3 πιάτα μπιφτέκι - κοτομπουκιές κλπ και δώσαμε 38 € .
Στην πιτσαρία δώσαμε γιά μιά πίτσα , μιά μακαρονάδα , μιά σαλάτα , μιά μπύρα και ένα νερό 80 € και στο εστιατόριο δώσαμε γιά 3 πιάτα κρέας , μιά σαλάτα και ένα νερό 135 € .Ναι στο κέντρο ήταν σε αντίστοιχη Πλάκα η Θησείο , αλλά εμείς δεν είμαστε Ρουμάνοι να μας φανούν ακριβά , Μας φάνηκαν ακριβά σαν Ελληνες , όπως μας φάνηκαν φτηνά τα αντίστοιχα στην Γερμανία .
Οι τιμές σε σχέση με την Ελλάδα , ήταν απλά από 60-100 % παραπάνω και τότε και εδώ οι μισθοί δεν ήταν και χαμηλοί .
Να φανταστείς ότι ο εργάτης που καθάριζε στην οικοδομή , έπαιρνε μικτά 2000 τον μήνα .
Ας το κλεισουμε το οφφτοπικ, γιατι και εγω πληρωσα με το Σουηδικο μου μισθο 30 ευρω για ενα χυμο ενα καφε και ενα τοστ στη Σαντορινη το καλοκαιρι, δε μου φανηκε και πολυ φτηνο, εξαρταται τι συγκρινουμε.
Ειναι πραγματικα ανοητο να πιστευει καποιος οτι μια χωρα με 7% ανεργια, πολυ κατανεμημενο εισοδημα και ενα απο τα μεγαλυτερα GDP του πλανητη εχει φτωχους κατοικους.
Για την Δανια ο Ελληνας ειναι οτι ειναι ο Ρουμανος για εναν Ελληνα. Ενας ανθρωπος με πολυ μικροτερο εισοδημα κατα μεσο ορο, δε το ειπα υποτιμητικα. Και για τους Νορβηγους οι σουηδοι ειναι 'Ρουμανοι', οταν παω Νορβηγια με τη δουλεια, μου φαινεται πανακριβη. Φυσικα αυτο δε λεει κατι, αφου πληρωνονται διπλασια.
Δε θα επρεπε να πρεπει να παλεψω να πεισω καποιον, οι 2000+ αιτησεις το χρονο απο Ελληνες για μονιμη αδεια παραμονης κατι δειχνει, δε νομιζω να ηρθε κανεις στο Malmö για τον ωραιο του καιρο, η για να τη βγαζει με 3 και 60.
-
Εμένα μου φάνηκε ακριβή το 2005 . Δεν ξέρω γιά τώρα , αλλά την σύγκρινα με την Γερμανία , την οποία την ξέρω καλά αφού την έχω επισκευθεί πολλές φορές , ενώ έχω και συγγενείς εκεί .
Επειδή είχα και Ρουμάνους στην οικοδομή , η σύγκριση είναι παντελώς άτοπη .
Εκτός αν οι Ρουμάνοι είναι οι Γερμανοί γιά τους Δανούς .
Ακριβά έχω πληρώσει καφέδες στην βενετία και στην στοά Βιττόριο Εμμανουέλε στο Μιλάνο .
Αλλά δεν ήταν η Δανία ανάλογη γιά να τα δικαιούται .
Ο Ελληνας του 2005 πάντως , είτε με κανονικά , είτε με δανεικά , δεν ένοιωθε ότι ήταν Ρουμάνος πουθενά .
Πάντως αφού μιλάμε γιά κόστη ζωής και μισθούς που έχουν σχέση με τις τιμές των ακινήτων , δεν είμαστε τόσο οφ τόπικ .
-
Ο χρήστης danonito έγραψε:
ΟΚ,Μιας και μιλαμε τωρα ολοι απο ενα αρθρο να σας πω εγω ως κατοχος σπιτιου στη Σουηδια 5 πραγματα για να μη λετε ανακριβειες.
Ενα σπιτι σε καλη περιοχη στη Στοκχολμη π.χ. εχει γυρω στα 300.000 ευρω για 70 τετραγωνικα. Αυτο σε δοση βγαινει γυρω στα 1100 ευρω το μηνα το δανειο αν πληρωνεις μονο τους τοκους για τα πρωτα 5 χρονια και μετα απο αυτο βαλεις να ξεχρεωθει στα 50 χρονια.
Αυτο το κανουν οι περισσοτεροι, γιατι τα επιτοκια ειναι πολυ χαμηλα γυρω στο 2.3% και το θεωρουν τσαμπα χρημα*
Ενας μισθος σερβιτορου κυμενεται γυρω στα 2000 ευρω το μηνα, και ενας με μαστερ ξεκιναει γυρω στα 2800 σε εταιρεια. Οποτε ενα ζευγαρι εχει ανετα να δωσει το 2χιλιαρο που απαιτειται προκειμενου να ξεπληρωσει το δανειο του στα 20 χρονια αν αυτο επιλεξει.
Αυτα απο προσωπικες εμπειριες, δεν μπορω να ξερω για το συνολο της χωρας, Αλλα ΣΙΓΟΥΡΑ μια χωρα με καταθεσεις και μια χωρα που ο λεωφορειατζης εχει να παει διακοπες 3 βδομαδες στην Ασια δεν ειναι χωρα με 'φτωχους κατοικους', ημαρτον.
*Προτιμουν το υπολοιπο του μισθου τους να το επενδυουν σε αλλες δραστηριοτητες θεωροντας οτι θα αποδωσουν ανω του 2,3% παρα στην αποπληρωση του δανειου.
Οι προσωπικές εμπειρίες έχουν ελάχιστη σημασία. Σημασία έχουν οι μέσοι όροι, γιατί αυτούς 'βλέπουν' οι τράπεζες:
Η πλειονότητα των Σουηδών που έχει πάρει στεγαστικό δάνειο είναι καταδικασμένη να μην καταφέρει να το εξοφλήσει πριν πεθάνει
Κατά μέσον όρο, ένας Σουηδός που έχει ένα στεγαστικό δάνειο να εξοφλήσει είναι αντιμέτωπος με ένα χρέος που είναι 3,7 φορές υψηλότερο από τα ετήσια εισοδήματά του.
Επίσης, επειδή μια χώρα είναι πλούσια δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρεοκοπήσει.
-
Στο στεγαστικό θέμα είμαστε καλύτερα από Σκανδιναβία ή Αγγλία. Ο λόγος είναι οι αυθαιρεσίες που πέρα από οπτικά εκτρώματα και καταστροφή του περιβάλλοντος, οδηγούν σε φτηνά + μεγάλα καινούργια σπίτια.
Στη Σουηδία δεν έχουν καν ελεύθερη στεγαστική αγορά. Υπάρχουν λίστες αναμονής για σπίτι!ελεγχόμενη αγορά
-
@nickolas, σωστα αυτα που λες, το θεμα ειναι οτι στο θεμα αυτο ειμαστε καλυτερα κυριως λογω υψηλης ιδιοκατοικησης και μικρου φορου στην 1η κατοικια
@πανοςςςςς
Δεν ειπα οτι οι προσωπικες εμπειριες λενε τα παντα, αλλα λενε κατι, οσο λενε κατι και οι αριθμοι, που δεν λενε ποτε ολη την αληθεια.
Το οτι χρωσταει καποιος το 3,7 των ετησιων εισοδηματων του στη Σουηδια ενω πχ 2 φορες στην Ελλαδα, τυχαια τα νουμερα, λεει τη μιση αληθεια. Και ο λογος ειναι παρακατω.
Αν καποιος εχει ετησιο εισοδημα 50.000 ευρω το χρονο και χρωσταει 4 φορες αυτα, δηλαδη 200.000
Ενω καποιος εχει ετησιο εισοδημα 12.000 το χρονο και χρωσταει 24.000 ευρω, ποιος νομιζεις οτι εχει ελπιδα να ξεχρεωσει, αυτος που με τα 50.000 μπορει να βαζει στην ακρη πχ 15.000 και να ξεχρεωσει σε 15 χρονια, η ο αλλος που δεν εχει ουτε ψωμι να παρει με τα 1000 ευρω το μηνα?
Γενικα δεν ειναι ιδανικη η κατασταση και εδω, αλλα δεν ειναι οσο τραγικα οσο φανταζεται καποιος, ειναι τελειως αλλη λογικη, και τα εξοδα ειναι δομημενα διαφορετικα, δλδ ξερω εγω τωρα οτι αν κανω ενα παιδι, δεν θα στριμωχτω να το σπουδασω, οποτε δανειζομαι και παραπανω.
-
Πέντε χρόνια μετά , ανασταίνω αυτό το θέμα στο οποίο είχαμε κάνει μεγάλες μάχες . Θεωρητικά σχεδόν σε ό,τι έγραφα έχω δικαιωθεί , αλλά έχει ενδιαφέρον αν θέλετε να το ξαναδούμε με το σημερινό πρίσμα .
-
Θεωρητικά δε θα κάτσει κανείς να διαβάσει 3.474 δημοσιεύσεις (δε μετράω τη δική μου) για να σε δικαιώσει.
-
Όχι δεν είπα κάτι τέτοιο , είπα αν θέλετε να δούμε την αγορά ακινήτων μετά την κρίση και κάτω από τα νέα δεδομένα στην αγορά . Την έλλειψη νέων σπιτιών , την μείωση των ενοικιαζόμενων , το airbnb , τις χρυσές βίζες κλπ .
Αφορμή για την ανάσταση του θέματος ήταν το γεγονός ότι φίλος αποφάσισε να νοικιάσει ένα καλό διαμέρισμα , μεγάλο 120 τμ σε καλή , αλλά όχι εκπληκτική θέση στα μεσοβόρεια προάστια και όταν βάλαμε την αγγελία και κοιτάξαμε τι ανταγωνισμό έχει είδαμε μονοψήφια νούμερα για σπίτια μέχρι 20 ετών .
Κοίταξα και σε άλλες περιοχές , πιο χαμηλές και εκεί μονοψήφια η προσφορά .
Το αποτέλεσμα ήταν με το που έβαλε την αγγελία την επόμενη μέρα είχε 2 ραντεβού και την μεθεπόμενη άλλα 2 και το σπίτι νοικιάστηκε με ενοίκιο όσο ζήταγε δηλαδή 1200 €.
Ετσι θυμήθηκα όσα είχα γράψει τότε και εξηγούσα τι θα συνέβαινε που έχει συμβεί .
Η ουσία πλέον είναι ότι οι τιμές ενοικίασης έχουν επιστρέψει στις προ κρίσης τιμές , ενώ αυτές των πωλήσεων είναι στο 20 - 25 % χαμηλότερες από τις παλιές , αλλά αυτό θα μειώνεται αφού το απόθεμα προς πώληση έχει μειωθεί πολύ και οι νέες οικοδομές είναι ελάχιστες και πρακτικά προ-πωλημένες αφού τις φτιάχνουν μόνο μεγάλες εταιρείες με μεγάλη ρευστότητα και μεγάλο πελατολόγιο σε διεθνές επίπεδο .
-
Τα ενοικια ειναι πολυ υψηλοτερα σε σχεση με την προ κριση, εποχη! Υπαρχει ελαχιστη ελαχιστη προσφορα βεβαια.
Επισης οι κινεζοι εχουν γαμηθει να αγοραζουν! -
Να πω και εγω την εμπειρία μου , πριν δυο χρόνια μια συγκυρία καταστάσεων με οδήγησαν στην αγορά ενός σπιτιού , παλιό του ΄70, ανακαινισμένο, ημιόροφος στην περιοχή Ιπποκράτειου στην Θεσσαλονίκη , είχα λίγα λεφτά στην τράπεζα και με έτρωγε για κανα καινούργιο όχημα αλλα αποφάσισα να σοβαρευτώ λίγο .
Την εποχή που το πήρα οι μεσίτες μου έλεγαν οτι εχει φυσιολογική τιμή τώρα μου λένε είσαι τυχερός εχουν ανέβει , αυτό όμως που μου έκανε περισσότερη εντύπωση είναι η ζήτηση που είχε για να νοικιαστεί απο την ώρα που έβαλα την αγγελία ήμουν τόσο άνετος που έκανα και face control και απέρριπτα υποψήφιους !
Τελικά νοικιάστηκε μέσα σε 5 μέρες απο αυτούς που ήθελα εγω και δίνει 8% ετήσια απόδοση με πληρωμένα ΕΝΦΙΑ και εφορία ενοικίου , αν είχα πάρει κανα αυτοκίνητο που ήταν η άλλη επιλογή θα έμπαινα κανα 20% μέσα ετησίως ...άνετα
Εγω πάντως ΠΕΡΙΜΕΝΑ και με τα € που αγοράζουν 3008 αγόρασα διαμέρισμα ! -
Αν το είχες αγοράσει 4-5 χρόνια πριν που ήταν ο πάτος της αγοράς , θα είχες απόδοση πάνω από 12 % . Αλλά και το 8 % εννοείται ότι δεν υπάρχει σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη επένδυση στην χώρα .
Και όσο δεν χτίζονται καινούργια σπίτια , η απόδοση θα ανεβαίνει .
Να πω κάποια στατιστικά στοιχεία .
Υπήρχε πριν κάποια χρόνια μια μελέτη της Αλφα Τράπεζας για την αγορά ακινήτων στις δεκαετίες του 80 , του 90 και του 2000 , κυρίως ως προς τον αριθμό των νέων κατοικιών .
Εκεί βλέπαμε ότι από το 80 στο 90 ο αριθμός των νέων κατοικιών αυξήθηκε από τις 600.000 στις 750000 και στο τέλος του 2000 μετά το φρενάρισμα από το 2008 και μετά περίπου στις 900.000 κατοικίες .
Από τότε η αύξηση είναι μηδενική , μάλλον έχουμε και μείωση του συνολικού αριθμού κατοικιών λόγω παλαιότητας και κατεδαφίσεων και απαξίωσης .
Την δεκαετία του 80 οι εργολάβοι έλεγαν ότι κάθε χρόνο γίνονται 80000 γάμοι στην Αθήνα και έτσι χρειάζονται καινούργια σπίτια . Αυτά τα χρόνια οι γάμοι μειώθηκαν , αλλά καινούργια σπίτια δεν χτίστηκαν οπότε οι ανάγκες μεγαλώνουν συν το γεγονός ότι η τουριστική ζήτηση μειώνει τον αριθμό των διαθέσιμων κατοικιών .
Οπου γίνεται σε κοινωνικά δίκτυα και φόρα συζήτηση για τα ακίνητα βλέπουμε το κλάμα κάποιων μαλακοέξυπνων που περίμεναν ότι θα αγόραζαν στον πάτο , ξεχνώντας ότι στην αγορά τον πάτο και την κορυφή τους βλέπεις ΑΦΟΥ τους περάσεις ... Ετσι τσαντίζονται που δεν πρόλαβαν να πάρουν φτηνά και τώρα τους φταίει η αγορά που δεν είναι ελεγχόμενη . Μάλιστα στο κάπιταλ σε ένα αντίστοιχο σχόλιο ένας τύπος που η δουλειά του ήταν το εμπόριο χρυσού , γκρίνιαζε που ακρίβυναν τα ενοίκια και τα σπίτια στην Γλυφάδα και ήθελε κρατική παρέμβαση . Στο πόσο αγόραζε τα κοσμήματα των πολιτών στην εποχή της κρίσης , δεν ήθελε βέβαια τότε κρατική παρέμβαση...
Εγώ είχα μία εμπειρία από ενοικιάσεις για κάποια ακίνητα , 8 συνολικά , που βρίσκονται σε κτίρια που έχω φτιάξει και είναι εκεί που μένω , αλλά το σημείο είναι πολύ καλό και δεν το γενίκευα . Γιατί εκεί δεν έμειναν ξενοίκιαστα ποτέ , μάλιστα γινόταν μάχη κάθε φορά , οι μισθώσεις ήταν μακροχρόνιες και σε κανονικές τιμές . Το εύρος των εμβαδών μεγάλο . Από 63 - 165 τμ .
Με αυτό όμως που είδα σε άλλο σημείο καλό μεν αλλά καμία σχέση με το δικό μου , εντυπωσιάστηκα .
-
Έτσι όπως τα λες, θα πρέπει να πάρει μπρος κι η οικοδομή σιγά σιγά.
-
Είναι δεδομένο ότι η αγορά ακινήτων άλλαξε δραματικά τα τελευταία 3 χρόνια. Με την συμβολή της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο διαθέσιμος αριθμός ακινήτων προς ενοικίαση μειώθηκε δραματικά. Στην Θεσσαλονίκη τα διαθέσιμα για μακρυχρόνια μίσθωση ακίνητα έχουν μειωθεί κατά 40% σε ενάμιση χρόνο ενώ τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 48% μεσοσταθμικά. Στις πωλήσεις τώρα. Εγώ ξέρω ότι στο τέλος του 2018 είχα σχεδόν 100 ακίνητα προς πώληση ενώ τώρα έχω πέσει στα 65. Δεν βγαίνουν καινούργια στην αγορά και αυτά τα λίγα που βγαίνουν έχουν εξωπραγματικές τιμές. Επίσης,πολλοί ιδιοκτήτες με ενημερώνουν να αλλάξω τις τιμές πώλησης...προς τα πάνω φυσικά. Σημαντικό,9 στα 10 που πωλούνται είναι μετρητοίς...κοινώς άνοιξαν σεντούκια. Πλέον κάνω ραντεβού σχεδόν αποκλειστικά για πωλήσεις αφού σπίτια για ενοικίαση υπάρχουν ελάχιστα. Η οικοδομή θα πάρει μπροστά αν γίνουν όσα έχουν εξαγγελθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο,ειδικά για απαλλαγή ΦΠΑ για 3 χρόνια. Αυτός ο φόρος έκανε τεράστια ζημιά και αυτό για να υπάρχει απόδοση 13,5 εκατομμυρίων ετησίως. Αυτό που λέμε οι συνεργάτες της εταιρείας μεταξύ μας είναι ότι σε κανά χρόνο θα έχουμε ξεμείνει από σπίτια.
Criu,αυτά που λες για τον κόσμο και την χαζομάρα που τον βαράει τα βλέπω κάθε μέρα....έχω σηκώσει τα χέρια ψηλά πλέον. -
H οικοδομή θα κάνει πολλά χρόνια να ξαναπάρει μπροστά . Ισως και 10 . Και δεν θα έχει σχέση με αυτή που ξέρατε μέχρι σήμερα . Μέχρι τότε ελάχιστες θα γίνονται από λεφτάδες και θα είναι ήδη πουλημένες είτε σε λεφτάδες ντόπιους είτε σε ξένους , είτε και εκεί θα είναι το μέλλον σε εταιρείες που θα νοικιάζουν τα σπίτια στους αφελείς και ανόητους που χαίρονταν σε αυτό το νήμα όταν χτυπήθηκε η οικοδομή .
Ο λόγος που θα γίνει αυτό είναι πολύ απλός . Την οικοδομή την κινούσαν οι εκατοντάδες ή και λίγες χιλιάδες μικρομεσαίες οικοδομικές επιχειρήσεις . Αυτές μας έχουν τελειώσει σε ποσοστό 80-90 % . Οσοι δεν είχαν φυσικούς διαδόχους , οι περισσότερες απλά δεν υπάρχουν πια . Οσοι είχαμε στην ηλικία μας μπροστά το 4 και το 5 , τώρα έχουμε το 5 , το 6 ακόμα και το 7 , οπότε δεν υπάρχει ενδιαφέρον . Μαστόροι υπάρχουν λίγοι . Ελληνες πλέον ελάχιστοι , Αλβανοί αρκετοί , αλλά πολλοί έχουν φύγει στο εξωτερικό .
Η οικοδομή από το 2012 έχει γίνει εντελώς διαφορετική . Αρχικά δεν επιτρέπεται να κάνεις αλλαγές στην κατασκευή έστω και να μετακινήσεις μία πρίζα που λέει ο λόγος χωρίς να ενημερώσεις την άδεια . Γίνεται έλεγχος από ορκωτούς ιδιώτες μηχανικούς οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα γιατί έχουν μεγάλες ποινές αν λοξοκοιτάξουν και οι έλεγχοι αυτοί είναι 3-4 φορές . Οτι δηλώνεις στις μελέτες πρέπει να εφαρμόζεται με ανάλογο κόστος και να υπάρχουν τα ανάλογα τιμολόγια και δελτία αποστολής , ενώ οι ελεγκτές δόμησης τα ελέγχουν και στην πραγματικότητα κάθε φορά που έρχονται .
Το κόστος κατασκευής χωρίς το οικόπεδο εκτιμώ ότι θα περνάει πλέον τα 1500 €/τμ οπότε με αξίες γης από 500-2000 €/τμ δομήσιμης επιφάνειας , οι τιμές πώλησης θα είναι από 2500 - 5000 €/τμ για τις περισσότερες περιοχές .
Θα πάμε και σε απλούστερες κατασκευές όπως χωρίσματα με γυψοσανίδες για να κρατηθεί το κόστος χαμηλότερα .
Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για ανακατασκευή του κέντρου των μεγάλων πόλεων πέραν αυτών που δίνει ο ΝΟΚ , κυρίως φορολογικά .
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Πέντε χρόνια μετά , ανασταίνω αυτό το θέμα στο οποίο είχαμε κάνει μεγάλες μάχες . Θεωρητικά σχεδόν σε ό,τι έγραφα έχω δικαιωθεί , αλλά έχει ενδιαφέρον αν θέλετε να το ξαναδούμε με το σημερινό πρίσμα .Υπαρχει βελτιωση αλλα αλλα παιζει να είναι μονο για λιγο. Ο κοσμος που ερχονταν παλια από επαρχια και αγοραζε διαμερίσματα απλα δεν υπαρχει πια. Η Αθηνα είναι υπερ χτισμενη με χαμηλης ποιοτητας κατασκευες. Παντα θα υπαρχουν διαμερίσματα για αγορα αλλα δεν θα είναι καλα. Τα καλα σπιτια σιγουρα θα εχουν υψηλες τιμες.
-
Από την στιγμή που συμβαίνει αυτό με τα ενοίκια και νέες οικοδομές τις ξεχνάμε , οι τιμές θα ανεβαίνουν συνέχεια . Το θεωρούν πλέον λογικό και οι μεσίτες και οι αγοραστές .
Οταν πλέον υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες για ενοικίαση ή αγορά κτιρίων για airbnb στο κέντρο της Αθήνας και σε υποβαθμισμένες περιοχές πρόκειται για άλλη αγορά στην οποία τοποθετούνται τώρα που είναι ακόμα φτηνά ξένα κεφάλαια .
Το ξέρω το θέμα γιατί τους τελευταίους μήνες μελετάμε και ανακαινίζουμε τέτοια κτίρια για διαφόρων επιπέδων τουρίστες .Από φοιτητές εράσμους , μέχρι 5 κλειδιών επιπλωμένα διαμερίσματα στο καρακέντρο της πόλης που τελειώσαμε μόλις ένα τέτοιο .
-
Kαι το AirBnB θα εχει κορεσμο σε καποια στιγμη. Επισης δεν είναι σιγουρο αν είναι συμφέρον γιατι τα εξοδα (όπως θερμανση και ηλεκτρικο) επιβαρυνουν τον ιδιοκτητη.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!