Ναι ταξιδευτη μου καταλαβαινω αυτο που λες.
Εγω εστιαζω στο κοινωνικο θεμα και στην αντιληψη προσφυγικου μικρασιας... αλλα η ζωη γελα οταν ακουει μεγαλα λογια και δη αδικα.. (μακαρι να εχω λαθος, χιλιες φορες μακαρι)
Όμως η ζωη και τα κοινωνικα ζητηματα μεταξυ γεναιων πολλες φορες δεν κοιτουν οικονομικους δεικτες... δεν το εχουν μαθει στα 70-80 τους, πιθανοτατα ποτε δεν θα το καταλαβουν...η αντιληψη δεν ερχεται με την ηλικια.
Το ποστ σου εβαλε καποιες ισσοροποιες.
Δεν λεω οτι καθε τι νεο ειναι αρνητικο, το αντιθετο....τρελαινομαι συνεχως για νεα πραγματα... οσοι με ξερουν προσωπικα δεν μπορουν να ακολουθησουν την αγαπη μου σε καθε τι νεο, σε καθε νεα αλλαγη και καταργηση των παγιομενων.
Καθε φορα εχω νεες ιδεες και τους τρελαινω, σίφουνας αλλαγής με φωνάζουν...
Σημαντικο αυτο που ειπες του επενδυτικού ενστίκτου που αναπτύσσεται ...η ιδια αντιληψη μεταβαινει και σε αλλους τομεις και επιλογες μεσα στην κοινωνια και βελτιωνεται αισθητα η ολη εικονα της κοινωνιας ακομα και σε πολυ καθημερινα ζητηματα.
Επισης, μπορει να δωθει με ένα τετοιο σύστημα ωθηση σε κεϋνσιακη αναπτυξη μεσω της συνδρομης σε δημόσιες επενδύσης με μικρο ρίσκο και μεγάλη οικονομικη μεγένθυνση.
Όντως, δεν ειναι κακες ιδεες.
Το θεμα μου όμως ειναι, όπως εχεις δει, πως υπαρχει καποια αδυναμια αντιληψης των ανθρωπων σε πιο συνθετα πράγματα, ή σε καθε τι διαφορετικό και νέο, και το βασικότερο, στην προσαρμογή τους σε αυτο και στον τρόπο σκεψης που απαιτούν.
Το γεγονος αυτο είναι η συνταγή της επερχόμενης οικονομικής καταστροφής.
Συνεπως, δεν μπορουν ολοι οι πολιτες να αντιληφθουν και να παρακολουθουν κεφαλαια και να εντοπιζουν παντα τις σωστες και υψηλά αποδοτικές επενδύσεις, χωρις χασούρα σε ολη την επενδυτική ζωή των χαρτοφυλακίων τους.
Αν επιλεχθεί το μικρο ρίσκο πολυ απλα δεν θα φτανουν τα μελλοντικά χρηματα για αξιοπρεπη σύνταξη, βασιζόμενοι στο μέσο ύψος του μισθού στη χώρα μας σήμερα και στο άμεσο μελλον.
Δηλαδή, ακόμα και αν αυτό το σύστημα επιλεχθεί στην κύρια σύνταξη (δεν είμαι 100% αντίθετος) θα συντελεστεί η μεταφορά της οικονομικής μεγένθυνσης σε συγκεκριμένους κλάδους και δη κάποιων μεγάλων εταιρικών ομίλων της ασφάλισης, στηριζόμενες όμως στην αύξηση του μισθολογικού κόστους απο τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Θα υπάρξει δηλαδή μια περίοδος ετών που θα γονατίσουν οι επιχειρήσεις χάνοντας περαιτέρω ανταγωνιστικά εργαλεία, δημιουργώντας ένα αρνητικό και καθοδικό σπιράλ της επόμενης εθνικής οικονομικής ύφεσης.
Και αυτό με σκοπό να υπάρξει σταθερή, ασφαλής, και καλή σε ύψος αποδοχών ιδιωτική κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα σύνταξη στο μέλλον.
Αν θέλουμε να αποφύγουμε μια τέτοια μελλοντική ύφεση, είτε δεν θα οδηγηθούμε στην μεγέθυνση των ομίλων αυτών με όφελος της ανταγωνιστικότητας του 95% των επιχειρήσεων της χώρας σε τομεις όπως το οριακό κόστος μισθοδωσίας, αλλά με προβληματικές συντάξεις στο μέλλον, είτε το ανάποδο.
Εμείς που έχουμε χαρακτηριστικά αναπτυσσόμενων οικονομιών δεν αντέχει η ανταγωνιστικότητα μας πολιτικές αναπτυγμένων και πλήρως ανταγωνιστικών χωρών.
Το αντίθετο δηλαδή απο αυτό που θέλουν να περάσει στην κοινωνία ως πλεονέκτημα, τουλάχιστον για τις πρώτες δεκαετίες.
Μαθηματικά είναι άλλωστε.
Δεν μπορει ενας απλος μισθωτος να το ακολουθήσει. Μπορούν καποια αλλα επαγγέλματα με άλλο οριακό ύψος εισοδημάτων που όντως τους συμφέρει, αλλα οχι ολα τα επαγγελματα. Προσωπικά μπορεί και να με συμφέρει, καθώς έχω την τύχη και ευκαιρίες ώστε να παίζω με κάπως υψηλότερα εισοδήματα. Αυτό όμως δεν είναι δείγμα του συμφέροντος των πολλών και της χώρας.
Υπηρξαν κυβερνησεις που αφησαν ελευθερο το αποθεματικο σε επενδυτικα κεφαλαια συνταξης...και εχασε ο κοσμος τις οικονομιες μιας ζωης.
Μαντεψε ποια κυβερνηση ηταν αυτη;
Επισης, οντως καταστραφηκε η συνταξη σου...αλλά η συνταξη απευθυνεται σε μια οικονομια που εχει υποστει εσωτερικη απομειωση σε τεραστιο βαθμο... μη νομιζεις οτι διαφερεις σε μεγαλο βαθμο δηλαδη απο τα ονομαστικα 2400 ευρω του πριν και του +25% μεγεθους του αεπ και του μετα και την εσωτερική χρεοκοπία.
Εδω ειναι οι πηγες για διαβασμα του δεικτη ppp που ανεφερα στον γιατρό μας
Δηλαδη τα χρηματα που εβαζες τοτε δεν εχουν πλεον την ιδια αξια στο συστημα. Η οικονομιες δεν πηγαινουν μονιμα προς τα επανω...πεφτουν κιολας. Απλα εχουμε συνηθησει σε ενα καπιταλιστικο συστημα να πηγαινουν ονομαστικα παντα καλυτερα απο πριν. Και δεν μπορουμε πολλες φορες να αντιληφθουμε τις προσαρμοστικές κινήσεις αυτών.
Δεν λεω οτι η ισοπέδωση του κατρουγκαλου σε ολα τα ταμεια ηταν το αναγκαιο που επρεπε να γινει. Ηταν κολπακι για τα νουμερα προς την ευρωπη και τους θεσμους. Ολοι το ξερουμε...κοροϊδευομαστε μεταξυ μας;;; εφαγαν ξυλο τα ταμεια που ηταν μια χαρα.
Απλα το κρατος δεν ξεκινα απο το μηδεν. Οταν καποια ταμεια ηταν μεσα κατα 1 δις και δεν προχωρουσε η στηριξη της οικονομίας μας με φθηνο επιτοκιο των μνημονιων κατι επρεπε να κανουμε να παρουμε αμεσα τα χρηματα αυτα.
Εγω θελω να παρεις οτι σου αφειλεται...αλλα πρεπει να στο χρηματοδωτησουν καποιοι. Αν δεν στο χρηματοδωτουν μεσα απο την εργασια τους...η οικονομια δεν μεγενθυνεται συνεπως τα ονομαστικα 1200 ευρω, ανεβάζουν την αξια τους στην τοπικη κοινωνια κτλ
Οι γενικοι δεικτες αναπτυξης δεν ακολουθουν παντα τοπικες κοινωνιες ακομα και γειτονιές...
Ο θειος σου σε τι εχει ετησια μερισματα;;;;