Χαιρετώ την παρέα του forum!
Έκανα εγγραφή ώστε να μπορώ να συμμετέχω κι εγώ, ως πρόσφατος κάτοχος ενός Skoda Citigo Cng για να βοηθήσω αλλά και να βοηθηθώ. Πληροφοριακά οδηγώ 35 έτη εκ των οποίων τα 20 περίπου επαγγελματικά σε φορτηγά, με μηδενικά ατυχήματα (είμαι η χαρά των ασφαλιστικών εταιρειών ).
Το τελευταίο μου αυτοκίνητο ήταν ένα Getz 1.3 του 2003 το οποίο παρέδωσα στον νέο ιδιοκτήτη με 135.000 km και αποφάσισα να το αντικαταστήσω για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν το ότι το αυτοκίνητο είχε αρχίσει σταδιακά να βγάζει κοστοβόρες βλάβες (φυσιολογικές για τα χιλιόμετρα και την ηλικία του) και ο δεύτερος η υψηλή του κατανάλωση (10lt/100km σε υπεραστικές διαδρομές και 12lt/100km σε αστικές). Σημειωτέον ότι διανύω μόλις 8 - 10 χιλιάδες χιλιόμετρα τον χρόνο εκ των οποίων το 80% σε εθνικό δίκτυο και το 20% σε αστικό.
Μετά από πολύ διάβασμα και ενημέρωση κατέληξα στο Citigo Cng αφού κύριος στόχος μου ήταν η οικονομία και όχι οι επιδόσεις. Το παρέλαβα τον Δεκέμβριο κι έχω διανύσει ως τώρα περίπου 2000km, οπότε έχω μία αρκετά σαφή άποψη τόσο για το αυτοκίνητο όσο και για το φυσικό αέριο. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
-
Επιλέγοντας την σχέση που σου προτείνει ο υπολογιστής του αυτοκινήτου η κατανάλωση είναι 3.2 kg/100km σε εθνικό δίκτυο και 5kg/100km σε αστικό.
-
Ταξίδι ανετότατα με 120-130 km και 4 άτομα.
-
Στις ρεπρίζ αμελητέες διαφορές με την βενζινοκίνητη έκδοση, ειδικά με τις εναλλαγές από την 2η έως 5η ταχύτητα. Αυτό που έχει ζήτημα είναι το ξεκίνημα σε απότομη ανηφόρα, μόνο όμως όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο με συνεπιβάτες και αποσκευές. Βέβαια μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα αυτοκίνητο 1000 κυβικών και 68hp.
-
Τέλη κυκλοφορίας δεν έχει, έχει όμως ελεύθερη πρόσβαση στο δακτύλιο. Υπάρχει εφαρμογή του υπουργείου που σου εκδίδει μάλιστα online και το ανάλογο σήμα (http://daktylios.ypeka.gr/).
-
Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχει πολύ στιβαρή κατασκευή, καλή ηχομόνωση, πολύ καλό πάτημα στον δρόμο με ανθεκτικότητα στους πλαγιομετωπικούς ανέμους και πολύ πολύ καλούς χώρους σύμφωνα πάντα με τις διαστάσεις του. Ενδεικτικά συγγενικό μου πρόσωπο με ύψος 1.87 κάθισε πίσω έστω και οριακά, χωρίς να χρειάζεται να μαζευτεί.
Σταχυολογώντας, προσωπικά είμαι κατ' ενθουσιασμένος από την αγορά του συγκεκριμένου αυτοκινήτου και την επιλογή του Cng ως καύσιμο κίνησης.
Από αυτό που δεν είμαι ενθουσιασμένος είναι η αγαπητή μας Fisikon αφού η αξιοπιστία είναι κάτι που σίγουρα δεν την χαρακτηρίζει. Να πούμε για την επέκταση του δικτύου της που μας κοροϊδεύει ασύστολα για το πότε και πού θ' ανοίξουν τα νέα πρατήρια ή να πούμε για την επιδότηση η οποία μου έχει εγκριθεί από τον Νοέμβριο και παρ' ότι υπέβαλα την φόρμα παραλαβής τον Δεκέμβριο ακόμη την περιμένω; Μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις μου έστειλαν πριν 20 ημέρες την παρακάτω απάντηση:
«-Κύριε ******* καλησπέρα σας,
Αντιλαμβανόμαστε την αναστάτωσή σας και σας ζητάμε συγγνώμη καθώς η καθυστέρηση που σημειώνεται είναι πέρα από τις προθέσεις μας.
Σας πληροφορούμε πως η καθυστέρηση οφείλεται σε λογιστικούς λόγους, εξ αιτίας πρόσφατων φορολογικών ρυθμίσεων που θα μείωναν το ποσό της επιδότησής σας λόγω κρατήσεων.
Για να είμαστε επομένως σε θέση να σας επιστρέψουμε το καθαρό ποσό επιδότησης όπως αυτό αρχικά έχει οριστεί, απαιτήθηκαν επιπλέον χρονοβόρες λογιστικές ρυθμίσεις.
Το θέμα επιλύεται και θα είμαστε σύντομα σε θέση να σας πιστώσουμε το σχετικό ποσό. »
Νομίζω ότι το δούλεμα πάει σύννεφο γιατί εφενός μεν το πρόγραμμα επιδότησης έχει εφαρμοστεί ξανά πριν ένα χρόνο(άρα πρυποϋπήρχε η εμπειρία) αφετέρου δεν είναι δυνατόν μία εταιρεία τέτοιου μεγέθους να μην είχε προνοήσει για το διαδικαστικό-λογιστικό σκέλος αυτού του προγράμματος.
Αυτά προς το παρόν από εμένα, θέλω να παρακαλέσω θερμά όποιον φίλο-η είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης να ενημερώσει αν την έχει λάβει και επίσης τους περισσότερο ψαγμένους και παλιούς στο cng αν ξέρουν τί παίζεται με τις δεξαμενές του δικού μου αφού η αλήθεια είναι ότι προβληματίστηκα κάπως διαβάζοντας τα παλαιότερα ποστ (56 σελίδες-ούφ! ). Το δικό μου είναι παραγωγής τον Οκτώβριο του 2018 και σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις πιστοποίησης πρωτοκόλλου WLTP
Ευχαριστώ και νά 'στε όλοι καλά!