Καλησπερίζω όλους τους συν4τροχίτες. Είναι η πρώτη μου συμμετοχή σε Δ.Συζήτηση ever και αισθάνομαι πολύ συγκινημένος! Ξεκινώ μάλιστα με νέο θέμα, δεν ξέρω αν έχει κανείς ασχοληθεί με αυτό στο παρελθόν, περιμένω με αγωνία τις απόψεις σας.
Το θέμα είναι οι (ταλαίπωρες όπως όλα τα πράγματα στην Ελλάδα)
πινακίδες κυκλοφορίας. Ασχολούμαι πολλά χρόνια μ' αυτές και είδαν αρκετά τα μάτια μου! Σας ρωτώ: αν δείτε μία πινακίδα (βλέπετε φυσικά πολλές κάθε μέρα!) μπορείται να διακρίνετε από που προέρχεται; Υποτίθεται ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες (θα τους συζητήσουμε εν καιρώ αν υπάρξει ενδιαφέρον) οι οποίοι τα τελευταία χρόνια καταστρατηγούνται...
Τα τελευταία δύο χρόνια τα πράγματα ήταν σε μία σχετική θεογνωσία, αλλά ήδη από το καλοκαίρι του 2003, άρχισαν τα όργανα! Εξηγούμαι: τους τελευταίους μήνες στα Χανιά δεν δίνονται πινακίδες με αριθμό ΧΝΜ-*,
ή ΧΝΡ (το ΧΝΜ τελείωνε...) αλλά, προφανώς λόγω έλλειψης, πινακίδες
Ηρακλείου (Κρήτης...) ΗΚΖ-5 (και ενώ τότε το Ηράκλειο είχε ΗΚΕ). Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται στη συνέχεια (στη Λιβαδειά ΜΙΜ αντί για
ΒΙΖ, στα Τρίκαλα ΒΟΡ αντί για ΤΚΜ και, η πιο πρόσφατη ανακάλυψη, στην
Καβάλα ΑΗΖ αντί για ΚΒΜ...) και αναμένεται να γενικευτεί καθώς μέχρι
να εμφανιστούν οι νέου τύπου πινακίδες (με GR και σηματάκι της ΕΕ) θα
εξαντληθούν τα αποθέματα των παλαιού τύπού. Αυτό μάλλον σημαίνει ότι από όποιο νομό τελειώνουν θα παίρνει από τους γειτονικούς!
Μην τα πολυλογώ αναμένεται χαμός! Αν υπάρχει κανείς που ενδιαφέρεται για το θέμα, περιμένω με χαρά απόψεις καθώς και παρατηρήσεις νέων πινακίδων. Το θέμα είναι, το παραδέχομαι, πολύ ειδικό, ωστόσο γνωρίζω ότι στο εξωτερικό υπάρχουν sites σχετικά με τις πινακίδες. Το καλύτερο που έχω δει είναι στη Γαλλία, όσοι γαλλομαθείς θα εντυπωσιαστείτε από
τη δουλειά που έχουν κάνει εκεί. Δίνω τη διεύθυνση:
http://sfpi.asurtech.com
Θα είχε ενδιαφέρον κάτι αντίστοιχο και για τις ελληνικές πινακίδες,
συμφωνείτε; Εκεί άλλωστε είναι πολύ πιο στρωτά και τακτοποιημένα τα
πράγματα (αν και θα το χαλάσουν το σύστημα, οι χαζοί!), ενώ εδώ το
πράγμα έχει εγγυημένο (για όποιον ξέρει ή ενδιαφερθεί) σασπένς!
Π.χ. πριν απο μία εβδομάδα είχαμε νέους συνδυασμούς στη Βόρεια και τη Δυτική Αθήνα, ΖΚΗ (αναμενόμενο) και ΥΡΡ (σχεδόν έκπληξη). Σε κάνα
μήνα τελειώνουν το ΖΜΝ στην Κεντρική Αθήνα και το ΖΚΡ στη Νότια
Αθήνα, τι λέτε ότι θα ακολουθήσει;
Αυτά για την ώρα, περιμένω νέα σας!
Δημήτρης Παπαχριστόπουλος