-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
...
στορμ?...εσύ ρίχνεις λάδι στην φωτιά ε;
Σε πιάσαμε επ' αυτοφόρω...καταιγις, ομιλω καλως την ελληνικην...
λαθος η μεταφρασις σου...επι ουσιας
ας δουμε πρωτα τους ανθρωπους.
μετα τις ευθυνες.
και το πρωτο ειναι απαραιτητο
και το δευτερο, για να μην επαναληφθει το πρωτο
οι σχολιασμοι μικροψυχων καθε πλευρας ας μπουν σε αναστολη στορμ και λαπιν μεχρι νεωτερας, δεν πρεπει καν να αναλωνουν την σκεψη μας -
Ο χρήστης gatoz έγραψε:
...
στορμ?...εσύ ρίχνεις λάδι στην φωτιά ε;
Σε πιάσαμε επ' αυτοφόρω...καταιγις, ομιλω καλως την ελληνικην...
λαθος η μεταφρασις σου...Εγώ από την άλλη δεν μιλώ καλά τα Ελληνικά, ούτε ξέρω να γράφω καλά.
Από εκεί και πέρα, εγώ είχα γράψει στο θέμα 'ΕΚΛΟΓΕΣ'.
Πως βρέθηκε εδώ μέσα η ανάρτησή μου δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει να μάθω.
Θα προβώ σε διαγραφή των ποστ μου.Μπορείτε να συνεχίσετε τον διάλογό σας.
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
...
στορμ?...εσύ ρίχνεις λάδι στην φωτιά ε;
Σε πιάσαμε επ' αυτοφόρω...καταιγις, ομιλω καλως την ελληνικην...
λαθος η μεταφρασις σου...Εγώ από την άλλη δεν μιλώ καλά τα Ελληνικά, ούτε ξέρω να γράφω καλά.
Από εκεί και πέρα, εγώ είχα γράψει στο θέμα 'ΕΚΛΟΓΕΣ'.
Πως βρέθηκε εδώ μέσα η ανάρτησή μου δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει να μάθω.
Θα προβώ σε διαγραφή των ποστ μου.Μπορείτε να συνεχίσετε τον διάλογό σας.
Όσα ποστ αφορούσαν την πυρκαγιά μεταφέρθηκαν σε αυτό το τοπικό.
Γιατί ο εκνευρισμός; [mod]Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
-
Εχω αρρωστήσει. Κοντά σε όλα τα άλλα και εκείνος ο δύστυχος που σε ξένα παιδιά είδε τα πρόσωπα τον δικών του. Πάλι καλά που πήρε μια απάντηση και ας ήταν και αρνητική.
-
-
Ο χρήστης InsaneDriver έγραψε:
Tι να πεις για αυτά που ζούμε...
Ότι εξοπλισμό-μηχανήματα κτλπ να είχαμε ως χώρα, την χθεσινή φωτιά δεν θα την σβήναμε πριν φτάσει στην θάλασσα. Βλέπουμε αντίστοιχες καταστάσεις σε ακραίες πυρκαγιές σε άλλες χώρες(Αυστραλία, Αμερική και το φαινόμενο δεν αντιμετωπίζεται...)
Το αν θα μπορούσαν να ειδοποιήσουν να εκκενωθούν οι οικισμοί με κατεύθυνση στην θάλασσα μιας και η φωτιά πήγαινε προς λεωφόρο Μαραθώνος, είναι ένα άλλο θέμα για το οποίο ευθύνη φέρουμε όλοι. Πρωθυπουργός, υπουργοί, Περιφέρεια, δήμοι κτλπ κτλπ.
Δεν υπάρχει κουλτούρα ατομικής ευθύνης στην χώρα αυτή. Ζούνε μέσα σε δάση, πολλές φορές σε καταπατημένα οικόπεδα και δεν καθαρίζουν την αυλή τους από χόρτα, δεν τοποθετούν δεξαμενές νερού, δεν παίρνουν ένα μέτρο. Το αντίθετο από ότι κάνουν αντίστοιχοι πολίτες σε φυσιολογικές χώρες.Ο πρωθυπουργός μιλάει για ασύμετρη απειλή κτλπ κτλπ. Κάτι μου θυμίζουν αυτά τα λόγια από το 2007.
Αλλά τότε ο Τσίπρας απαντούσε στην ασύμετρη απειλή του Καραμανλή με αυτά τα λόγια: Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2007, ανέφερε: «Την ώρα που εκατοντάδες συμπολίτες μας δίνουν μάχη για τη ζωή τους αβοήθητοι, καλό θα ήταν οι κυβερνητικοί παράγοντες αντί να σχεδιάζουν την επικοινωνιακή άμυνα της κυβέρνησης ανακαλύπτοντας «ασύμμετρες απειλές» και αόρατους εχθρούς, να ασχολούνται με την αντιμετώπιση της καταστροφής».«Η μόνη προφανής ασυμμετρία αυτή τη στιγμή είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη από τη μια και οι εξαιρετικές της επιδόσεις σε επικοινωνιακά ευρήματα από την άλλη», κατέληγε το κόμμα που σήμερα βρίσκεται στην εξουσία.
Ρε πως τα φέρνει η ζωή...Τουλάχιστον σήμερα όλη η αντιπολίτευση διατηρεί ένα επίπεδο αυτές τις ώρες πένθους, απέναντι στην κυβέρνηση και δεν πάει να πάρει ρεβάνς για το παρελθόν.
Μια παραίτηση πχ του Υπουργού Εσωτερικών έτσι για τον χαβαλέ, ούτε καν.
Η Δούρου δεν έχει εμφανιστεί πουθένα, ξέρει ότι δεν θα γλιτώσει το ξύλο πλέον...Γενικά η καρέκλα έχει κολλήσει με UHU στα οπίσθια και δεν παραιτείται κανένας ακόμα και αν γίνει αρμαγεδώνας...
Θυμίζω επιγραμματικά πετρελαιοκηλίδα σε όλη την δυτική αττική, 30 σχεδόν νεκροί στην μάνδρα και χτες το χάος.Υ.Γ: Λένε όλοι δεν είναι ώρα για ''αντιπολίτευση'' αλλά δεν μπορώ να μην τα γράψω, πραγματικά δεν υπάρχουν αυτά που ζούμε.
Y.Γ2: Καλά ο Αμβρόσιος τα έχει χαμένα εντελώς. Ντροπή και μόνο.
Y.Γ3: https://www.protothema.gr/greece/articl ... -gios-tou/ Τον άνθρωπο αυτόν τον γνώριζα από βόλτες με τα mountain που κάναμε σε διάφορα βουνά της Αττικής. Δεν μπορώ να πιστεύω πως ένας τέτοιος αθλητής, με γνώση όλων των βουνών της Αθήνας, με δυνατότητες επιβίωσης κτλπ, πως χάθηκε έτσι απλά.
Συμφωνώ μέχρι κεραίας.
-
Ουδέν κακόν αμιγές καλού έλεγαν οι παλαιοί .
Μας χρειάστηκαν δυστυχώς δεκάδες νεκρών για να καταλάβουμε ότι δεν γίνεται να είμαστε σε μοναχικές λογικές , όταν ζούμε κάπου συλλογικά .
Ολοι πλέον έχουν καταλάβει , πόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξε η άθλια ρυμοτομία στο Μάτι κλπ , οι στενοί δρόμοι , οι μάντρες που δεν επέτρεψαν διαφυγές , ο υπερπληθυσμός σε αναλογία αστείων υποδομών και γενικά ότι όταν κάνεις μλκιες θα την πληρώσεις .
Δυστυχώς άλλοι κάνουν τις μλκιες και άλλοι την πληρώνουν , ιδιαίτερα τα αθώα παιδάκια .
Στα κανάλια η ξεφτίλα συνεχίζεται . Ανάλογα ποιος τους πληρώνει , είναι και οι ειδήσεις . Στα φιλοκυβερνητικά , κάθε λόγος που μιλάει για ευθύνες αντιμετωπίζεται σαν διχαστικός . Στα αντιπολιτευόμενα , κάθε προσπάθεια ανάδειξης της διαχρονικότητας της ανεπάρκειας πολιτικών και αυτοδιοίκησης , πρέπει να υποβαθμίζεται .
Σπέκουλα πάνω στα πτώματα από όλους .
Στο τι έχει χτιστεί , ορισμένες φορές με άδεια , έχει πάλι ευθύνη το κράτος . Διαχρονικά . Γιατί δεν έχει κάνει χρήσεις γης , δεν έχει ορίσει δασικούς χάρτες , δεν έχει ορίσει αιγιαλούς . Όλα ορίζονταν κατά περίπτωση , με το ανάλογο λαδάκι βέβαια .
Εχω περίπτωση που κάποιος το 1981 αγόρασε ένα χωράφι σε κάποια περιοχή . Δεν αναφέρω που για ευνόητους λόγους . Σε περιοχή με πεύκα , που θα μπορούσες να την πεις και αραιό δάσος .
Πριν αγοράσει πήγε στο δασαρχείο και ρώτησε . Είναι δασικό αυτό ? Όχι του απάντησαν και του έδωσαν την βεβαίωση και 1 μήνα μετά έκανε το συμβόλαιο αγοράς . Μετά έβγαλε και άδεια λυομένου , στο οποίο έκανε κάποιες υπερβάσεις και ήλθα να τις τακτοποιήσω εγώ πριν λίγα χρόνια , ώστε να μπορέσει να το πουλήσει και είχε βρεθεί ο αγοραστής .
Ο άνθρωπος είχε πεθάνει και ήταν ο γιός του και η κόρη του . Πήγαν ξανά στο δασαρχείο με το χαρτί του 1981 για να ξαναπάρουν επικαιροποίηση . Βεβαίως του λέει η διοίκηση ...
Αλλά τώρα έχουμε άλλη άποψη και θέλει το κατάλληλο λαδάκι για να ξαναγίνει όπως του 1981 . Το λαδάκι ήταν υπερπολυτελείας σε μπουκαλάκια γαλλικού αρώματος ...
Ο άνθρωπος σαλτάρισε , τους πήγε σε κόντρα και έμπλεξε ... Κάποια στιγμή μετά από χρόνια αποδείχθηκε η συνέχεια της διοίκησης χωρίς λάδι , αλλά είχε δώσει αρκετά σε δικηγόρους και μηχανικούς .
-
Ο χρήστης BASSstarlet έγραψε:
Αυτός ο τύπος είναι απίστευτος. Βλέπει αυτά που δεν βλέπουμε και ξέρει πολύ καλά αυτά που δεν ξέρουμε. Αποτελεί μοναδική περίπτωση και πρέπει να εξεταστεί διακριτά από τους ψυχολόγους. Κάποιες φορές μου δίνει την αίσθηση πως διακατέχεται από το σύνδρομο 'Του Θεού' . Βέβαια είναι λίγος μπροστά στον τιτάνα Βενιζέλο. Αυτός μόνο τον Τσακ Νόρις υπολογίζει ισότιμο.
-
Προτείνω να το δείτε. Ο κος Καπάκης εκλεκτός των κυρίων Τόσκα και Κοτζιά ιδρυτών της κίνησης ιδεών 'Πράττω' της οποίας είναι φυσικά και μέλος... περιγράφει με 'αφοπλιστική' ειλικρίνεια την ετοιμότητα του μηχανισμού και άλλα πολλά ωραία λίγες μέρες πριν την τραγωδία στην Ραφήνα. Ο κύριος αυτός με το πολύ 'καθως πρέπει' βιογραφικό άραγε αντιλαμβάνεται σήμερα πόση πραγματική αξία σωρεύει ως ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και τι θα έπρεπε να κάνει χθες σήμερα ή αύριο? Δεν νομίζω. Η κόλλα με την οποία είναι δεμένοι οι μεταξωτοί τους κώλοι με τις καρέκλες δεν είναι απλή UHU...
Απολαύστε τον ειδικά από το 5' και μετά. -
Ο Νίκος Μάργαρης απεβίωσε τον Αύγουστο του 2013. Διετέλεσε ακαδημαϊκός δάσκαλος στο ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο ΑΠΘ όπου εξελέγη Διευθυντής Τομέα Οικολογίας στα 35 του. Στο πανεπιστήμιο Αιγαίου έβαλε τα θεμέλια για την ίδρυση του Τμήματος Περιβάλλοντος. Υπήρξε διευθυντής επί 14 χρόνια του ελληνικού National Geographic και πολλών άλλων εκδόσεων.
Το 2007 ήταν η χρονιά της εθνικής τραγωδίας με την πυρκαγιά της Ηλείας, που άφησε πίσω της 63 νεκρούς, 147 καμένα χωριά, 30.000 νεκρά ζώα, σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα καμένου δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, 180 καμένα σπίτια.
Ο καθηγητής είχε γράψει ένα κείμενο για το φαινόμενο των πυρκαγιών στην Ελλάδα, που παραμένει σήμερα επίκαιρο και διαδίδεται μέσω Facebook στον απόηχο της εθνικής τραγωδίας της 23ης Ιουλίου στην ανατολική Αττική.
Το κείμενο του κ. Μάργαρη:
-
Οι φωτιές στα δάση είναι φυσιολογικό φαινόμενα: Η φωτιά είναι ομαλά ενταγμένη στα μεσογειακού τύπου οικοσυστήματα. Σε όλες τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, στην Καλιφόρνια, στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, στη Νότια Αφρική, στην Αυστραλία, στη Χιλή είναι σύνηθες φαινόμενο. Την προηγούμενη μόλις εβδομάδα φωτιά στην Καλιφόρνια έκανε στάχτη 2.000 σπίτια. Η Ελλάδα δεν είναι ειδική περίπτωση. Ακόμα και τα ζώα της χώρας μας είναι προσαρμοσμένα σε αυτήν. Υπάρχουν πουλιά που πάνε μόνο στις καμένες εκτάσεις γιατί εκεί βρίσκουν πολλά έντομα. Και τα έντομα είναι πολλά, γιατί τα φυτά που βγαίνουν στις καμένες περιοχές ανθίζουν γρηγορότερα. Είναι, όσο και αν δεν το πιστεύουμε, αυτός ο κύκλος της ζωής των μεσογειακών οικοσυστημάτων. Μια καμένη περιοχή, την πρώτη χρονιά μετά τη φωτιά είναι κήπος.
-
Δεν αντιμετωπίζονται σωστά οι πυρκαγιές: Η πυρκαγιά των δασών θέλει ειδική αντιμετώπιση. Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχουν καταγράψει όλες τις προηγούμενες φωτιές, από το 1985 έως σήμερα. Υπάρχουν σε εξειδικευμένα προγράμματα ανά πάσα στιγμή δεδομένα, όπως οι άνεμοι που φυσούν, μετεωρολογικά και κλιματικά στοιχεία, τα είδη των φυτών που έχουν φυτρώσει, η ηλικία τους, οι εκτάσεις που έχουν ξανακαεί, και ο χρόνος που συνέβη αυτό. Έχοντας διαθέσιμα όλα τα στοιχεία μπορούν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες κάθε φορά με τον τρόπο που χρειάζεται. Η σύγκριση με την Ελλάδα είναι καταλυτική. Εδώ ο καθένας λειτουργεί περίπου ως μαθητευόμενος μάγος.
-
Ποιοι είναι οι εμπρηστές: Εμπρηστές στην Ελλάδα είναι η ΔΕΗ, οι ανεξέλεγκτες χωματερές και όσοι έχουν κοπάδια. Δεν υπάρχουν σατανικοί εμπρηστές με κουκούλες και μηχανές που καίνε τα δάση. Υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών που προκαλούνται από άλλες αιτίες. Στη Χαλκιδική η φωτιά ξεκίνησε προ καιρού από κεραυνό. Τώρα έλεγε κάποιος ραδιοφωνικός σταθμός ότι υπήρχε εμπρηστικός μηχανισμός στην Πάρνηθα. Είναι λάθος. Βρίσκουν μια παλιά οβίδα και λένε μετά ότι πρόκειται για εμπρηστικό μηχανισμό.
-
Τα πεύκα είναι οι μεγάλοι ένοχοι: Έχουμε μια μανία με τα πεύκα. Τα φυτεύουμε παντού. Στα στρατόπεδα τα βάζουν δίπλα στις πυριτιδαποθήκες. Τα πεύκα όμως έχουν ένα… μειονέκτημα. Χρειάζονται, προκαλούν, τη φωτιά. Ανήκει στο DΝΑ τους.
Στο Πήλιο που δεν έχει πεύκα, πήγαν οι δασολόγοι και φύτεψαν. Τα πεύκα αυτά έχουν καεί έως τώρα τρεις φορές. Στην Πάρνηθα τα πεύκα έκαψαν τα έλατα. Από τη ρητίνη βγαίνει το εύφλεκτο νέφτι. -
Ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας: Υποτίθεται ότι είχαν κάνει Εθνικό Δρυμό και μιλούσαν για τα κρι-κρι που τα έφεραν από την Κρήτη. Είχαν μαντρώσει μια περιοχή και είχαν βάλει μέσα ελάφια. Για να δουλέψει πραγματικά ένα οικοσύστημα με ζαρκάδια και ελάφια έπρεπε να υπήρχαν και λύκοι. Τα ελάφια είχαν γίνει τόσο πολλά που τρώγανε συνεχώς τους φλοιούς των ελάτων.
-
Δεν θα λιγοστέψει το οξυγόνο των Αθηναίων: Άκουσα ότι θα λιγοστέψει το οξυγόνο στην Αθήνα. Το οξυγόνο, τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, δεν έχει ελαττωθεί. Το οξυγόνο παράγεται κατά ενενήντα τοις εκατό από τους ωκεανούς. Πιστεύει κανείς ότι στη Σαχάρα δεν έχουν οξυγόνο; Στους πόλους που δεν έχουν δέντρα δεν έχουν οξυγόνο άραγε; Άκουσα επίσης να λένε και να ξαναλένε εξαφανίστηκε ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου. Δεν ήταν ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου στο Λεκανοπέδιο. Υπάρχει η άλλη πλευρά της Πάρνηθας, η Πεντέλη, ο Υμηττός που ξαναπρασίνισε.
-
Δεν χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα, ούτε αναδασώσεις. Στο Άγιον Όρος, πριν από αρκετά χρόνια, μια φωτιά είχε κατακάψει τα πάντα. Καθηγητές και οικολόγοι λέγανε ότι έπρεπε να γίνουν αναδασώσεις. Οι καλόγεροι δεν άφησαν κανέναν να μπει μέσα. Οι καλόγεροι ευτυχώς δεν έχουν γίδια. Το δάσος έγινε καλύτερο απ' ό,τι ήταν πριν.
-
Στην Πάρνηθα σήμερα υπάρχει ένας υποόροφος. Είναι ο σχίνος, η κουμαριά, το πουρνάρι. Σε αυτά τα φυτά καίγεται μόνο το από πάνω μέρος. Καίγεται δηλαδή το 40%. Το 60% το αποτελούν οι ρίζες τους. Αυτά τα φυτά «ξαναπετάνε» αμέσως με τις πρώτες φωτιές. Αυτά που ακούμε περί πλημμυρών κ.λπ. είναι ανοησίες. Το έδαφος και το νερό συγκρατούνται από τον υποόροφο, γιατί οι ρίζες είναι ζωντανές.
-
Δεν πρέπει να πατήσει κανείς μέσα στην καμένη έκταση, να κόψει κορμούς, να τους σέρνει. Στην Πεντέλη, σε εκείνες τις φοβερές αναδασώσεις, μικρών τμημάτων ευτυχώς, σκάβανε και φύτευαν ασθενικά δεντράκια και συγχρόνως καταστρέφανε γύρω στα 100 μικρά φυτά που είχαν φυτρώσει από μόνα τους.»
http://www.athensvoice.gr/greece/463201 ... e-2007-gia
-
-
Εκτός του ότι συμφωνώ πλήρως με το κείμενο αυτό των 9 σημείων, να προσθέσω πως το 9 το διαπίστωσα κι εγώ στην γειτονιά. Για να φυτέψουν ένα ασθενικό δένδρο ξερίζωσαν πόσα υγιή που ήταν πέριξ της τρύπας που άνοιγε το σκαπτικό (μια άλλη μηχανοκίνητη παπαριά με ερπύστριες που δεν άφηνε τπτ όρθιο στο πέρασμά της). Αυτό δεν ήταν αναδάσωση. Γενοκτονία ήταν. Οι εθελοντές στο βουνό άνοιγαν τρύπες και λαγοί πέρδικες τσαλαπετεινοί και αλεπούδες έτρεχαν μέσα στην Διώνη να σωθούν...
-
Βρήκα ενδιαφέροντα τα δύο παρακάτω άρθρα από ανάρτησεις στο fb (το 2ο είναι μάλιστα απόσπασμα από κείμενο του 2007(!),του καθ. Ν.Μάργαρη,ιδρυτή του τμημ.Περιβάλλοντος στο Πανεπ.Αιγαίου).Δε σημαίνει ότι μπορεί να συμφωνούμε απολύτως κι ότι δεν υπάρχουν κι άλλες αιτίες για την γρήγορη εξάπλωση μιας φωτιάς,αλλά έχουν λογική και μπορεί να μας βάλουν σε κάποιες γόνιμες σκέψεις και πιθανές εναλλακτικές λύσεις.
- 'Η κατάρα των πεύκων
Την δεκαετία του 60 έγινε συστηματική δενδροφυτευση πεύκων σε όλη τη χώρα.
Το πεύκο ως δενδρο δηλητηριάζει με τις πευκοβελονες το χώρο γύρω απο αυτό και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού χάρη στις πευκοβελονες και την ρετσίνι δημιουργεί συνθήκες αυτοανάφλεξης έτσι ώστε κατοπιν να μπορέσει να επεκταθεί έναντι των ανταγωνιστών του. Είναι ενας μηχανισμός επικράτησης επιθετικός αφού μετά την φωτιά μονο οι σποροι των πεύκων επιβιώνουν λογω του δηλητηριασμενου εδάφους . Όταν μάλιστα μιλάμε για πευκοδάση η επικράτηση σε καθε είδους χλωρίδα ειναι ολοκληρωτική με αποτέλεσμα η περιοχή είτε θα είναι ολοκληρωτικά πευκοδάσος είτε έρημος είτε πρώτα το ένα κα μετά το άλλο. Σε κάθε περίπτωση όπου υπάρχει πευκοδάσος το έδαφος ουσιαστικα μετατρεπεται σταδιακά σε μια εκτεταμενη ερημική περιοχή.
Τα δένδρα αυτά ειναι ακατάλληλα και επικίνδυνα γαι την ελληνική χλωρίδα και ευθύνονται για τις εκτεταμένες και επαναλαμβανομενες φωτιές σε μεγάλο βαθμο. Ευθυνονται επίσης και για την πληρη κατάρρευση φυτικών οικοσυστηματων σε πολλες περιοχές της χώρας.
Φωτιές σαν την Κινέττα υπενθυμίζουν την εσφαλμένη επιλογή μας να πριμοδοτησουμε την φύτευση αυτού του δέντρου που λειτουργεί ως πραγματικος κανίβαλος έναντι της χλωρίδας.Δεν μιλάμε βέβαια για το γεγονός πως σε εκτεταμένα πευκοδάση το έδαφος διαβρώνεται ταχύτατα αφού δεν υπαρχουν μικρότερα φυτά ώστε με το ριζικό τους σύστημα να συγκράτησουν και να ενισχύσουν το έδαφος.
Μήπως ήρθε ο καιρός να αρχίζουμε να τα κόβουμε και να τα ξεριζωνουμε περιοριζοντας τα;
Αν στην Πεντέλη δεν είχαμε φυτέψει πεύκα τώρα θα ήταν ένα υγιές δάσος όσες φωτιές και αν έπιανε η έβαζαν και δεν θα είχε διαβρωθεί το βουνό τόσο ώστε να μετατραπεί σε γυμνό βράχο.'- edit
Χρήστος Λάππας, με πρόλαβες.
- 'Η κατάρα των πεύκων
-
Καββαθάς, Δήμου και Μάργαρης ήταν οι αγαπημένοι μου στους παλιούς καλούς 4Τ. Ο Μάργαρης έγραφε απλά κείμενα με έτσι, ένα σταράτο τρόπο.
Καλά θυμόμουν σε γραπτά του που έλεγε για τα πεύκα και για τη Πεντέλη αλλά και Πάρνηθα που στην ουσία, αυτά τα δέντρα έφεραν τη φωτιά στο ελατοδάσος. Κάπου είχε αναφέρει και για το Πήλιο και κάπου ειχε πει οτι αν βάλεις πευκο και έλατο στο τζακι θα δεις τη διαφορά πως αρπάζουν, με το πευκο φυσικά να γίνεται σπίρτο με τη μία.
Αρα, το έλατο με το πεύκο, δε νομίζω να μπορουν αν συγκριθουν σε καμία περίπτωση σε θέμα ανάφλεξης. Εχω περάσει πολλά καλοκαίρια και σε πευκοδάση και σε ελατοδάση, δε συγκρίνεται το 'μικροκλίμα' του ενός με του άλλου. -
Τωρα διαβασα και ειδα φωτο σου Μαρουσι από χειμάρους και παρκινγκ με αυτοκινητα να επιπλέουν....
Νότια προάστια ούτε ψιχάλα δεν έριξε ουτε χθες ούτε σήμερα. Περασα Χαλάνδρι το πρωϊ και πεζοδρόμια ήταν μέσα στη λάσπη ενω η υγρασία της βροχής (απο χθες) πολύ έντονη.
-
Ο χρήστης alejandro έγραψε:
το έλατο με το πεύκο, δε νομίζω να μπορουν αν συγκριθουν σε καμία περίπτωση σε θέμα ανάφλεξης. Εχω περάσει πολλά καλοκαίρια και σε πευκοδάση και σε ελατοδάση, δε συγκρίνεται το 'μικροκλίμα' του ενός με του άλλου.Συνήθως βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικά υψόμετρα.
-
Φίλε alejandro και το πετρέλαιο δεν αναφλέγεται με την ίδια ευκολία όπως η βενζίνη. Όταν όμως αρπάξει άστα...
-
O Μάργαρης, και όσοι ταυτίζονται με αυτό που έγραψε:
...
...Την δεκαετία του 60 έγινε συστηματική δενδροφυτευση πεύκων σε όλη τη χώρα.
...Τα δένδρα αυτά ειναι ακατάλληλα και επικίνδυνα γαι την ελληνική χλωρίδα και ευθύνονται για τις εκτεταμένες και επαναλαμβανομενες φωτιές σε μεγάλο βαθμο. Ευθυνονται επίσης και για την πληρη κατάρρευση φυτικών οικοσυστηματων σε πολλες περιοχές της χώρας.ας διαβάσουν αυτό μπας και κατανοήσουν μερικά πράγματα :
Στην Ελλάδα βρίσκουμε 7 είδη πεύκου που είναι αυτοφυή.[2]
...Το κοινό πεύκο (επιστ. Χαλέπιος πεύκη - Pinus halepensis), γνωστό με την ονομασία Χαλέπιος Πεύκη . Βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, στα Νησιά του Αιγαίου, στη Χαλκιδική, στα νησιά του Ιονίου, σχηματίζοντας δάση. Αναπτύσσεται σε χαμηλό υψόμετρο, μέχρι 1000 μέτρα. Προτιμά τις ξερές και ζεστές περιοχές και τα ασβεστολιθικά εδάφη που δεν συγκρατούν υγρασία. Από το δέντρο αυτό συλλέγεται το ρετσίνι , που προστίθεται στο κρασί για τη δημιουργία της γνωστής ρετσίνας. Το ξύλο του είναι μέτριας ποιότητας. Ο βλαστός του χρησιμοποιείται στη βυρσοδεψία.
...
Και επειδή έχω 1 δασολόγο και 1 γεωπόνο συνταξιούχους πλέον στο σόι μου, μιλώντας μαζί τους δεν θυμούνται να έχουν γίνει εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις πεύκων στα σίξτις, πέρα από κάτι μεμονωμένα πευκάκια σε αυλές σχολείων, παιδικές χαρές ή στρατώνες. Ο ένας στα φίφτυς και σίξτις υπήρξε δασικός υπάλληλος στην Πεντέλη και στην Πάρνηθα, περιοχές που ήτο από τότε ΤΙΓΚΑ στο πεύκο. Επίσης ο Υμηττός ήταν όλος ένα τεράστιο πευκόδασος, οι δε Γερμανοί αποψίλωσαν τεράστιες εκτάσεις στην κατοχή, για να τις επιτηρούν καλύτερα και όσοι επιχειρούσαν να διαφεύγουν προς τα κατάφυτα ορεινά να εντοπίζονται εγκαίρως. Οι σημερινές εκτάσεις με πεύκα είναι ένα τμήμα μόνο αυτών που υπήρχαν στο παρελθόν. Όχι άλλο κάρβουνο δηλαδή κ.Μάργαρη, άμα θες να πεις κάτι πέστο ΟΛΟ το στόρυ, όχι την παράγραφο που σου αρέσει.
Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια στην Αττική και αλλού και προς αντικατάσταση της φυσικής πανίδας που καταστράφηκε από τις πυρκαιές έγιναν και γίνονται αρκετές δεντροφυτεύσεις με πεύκα, την παραδοσιακή πανίδα της περιοχής δηλαδή. Οι πρωτοβουλίες π.χ. του Σκάι για δεντροφύτευση, είναι ενδεικτικές, αλλά και άλλων φορέων και σωματείων.Το πεύκο βρισκόταν ανέκαθεν εκεί που βρίσκεται τώρα, αλλά και διάσπαρτο παντού σε όλη την Αττική, αλλά και σε τεράστια τμήματα όλης της χώρας. Εγώ π.χ. μικρός στα σέβεντις θυμάμαι ένα σκασμό πεύκα στο Κ.Χαλάνδρι.
Το πεύκο είναι αυτοφυές και οι πευκώνες αυτοαναπτυσσόμενοι
Το πεύκο ήταν, είναι και θα είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο, αυτή είναι η φύση του και στο έχει κάνει γνωστό από καταβολής κόσμουΗ απάντησή μου σε αυτούς που ανακράζουν στα πρωκτοκάναλα ΄που είναι το κράτος?', 'δεν μας ειδοποίησε κανείς', 'δεν υπήρχαν έξοδοι διαφυγής' είναι τα κάτωθι :
Έχετε καταλάβει ότι ΕΣΕΙΣ είσαστε το κράτος?, ότι όταν χτίζεις, νόμιμα ή παράνομα (δεν έχει σημασία) μέσα σε έναν πευκώνα, ουσιαστικά απασφαλίζεις μια ωρολογιακή βόμβα για την οποία δεν γνωρίζεις πότε θα σκάσει? και ότι τις όποιες εξόδους διαφυγής τις κλείσατε με μαντρότοιχους και συρματοπλέγματα για να εξασφαλίσετε την ιδιωτικότητά σας?Πότε θα βγει κάποιος και θα πάρει την ευθύνη ΠΑΝΩ ΤΟΥ? Έστω τμήμα αυτής? Να πει π.χ. ναι ρε φταίω, πήγα και φύτεψα ένα σπίτι μέσα σε έναν φυσικό πευκώνα. Πόσο βλάκες και υποκριτές συνεχίζουν να είναι κάποιοι ακόμη και τώρα που την έπαθαν ξεκάθαρα από τη στενοκεφαλιά και την απληστία τους. Οέο?
Έβλεπα σε βίντεο τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου που αποτέλεσε την παγίδα θανάτου για τους 26 να λέει αυτολεξεί : 'πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι αυτό είναι το κωλοπράσινο'. Αυτός που ΕΣΠΕΥΣΕ να φτιάξει σπίτι μέσα στα πεύκα και να περιτοιχίσει τον περίβολο.Κάτι άλλο : Δεν είναι στραβός ο γυαλός, ποτέ δεν ήτανε.
-
Ο Μάργαρης έχει αποβιώσει χρόνια τώρα.
-
Nαι, και το κείμενό του είναι παλιό. Απλά ποιητική αδεία χρησιμοποιώ ενεστώτα χρόνο.
-
dstou + 100000000
Ακριβώς έτσι είναι .
Τα πεύκα υπήρχαν εκεί αιώνες πριν τα σπίτια .
Αλλά το σύστημα άναρχη δόμηση γιατί το κράτος δεν πρόβλεψε να κάνει σχέδιο πόλης , διαφθορά κρατικών υπαλλήλων , εκ των υστέρων σχέδια πόλης που έγιναν με μοναδικό κριτήριο να μην πειραχτούν τα σπίτια των αυθαιρετούχων , γενική ελληνομαγκιά και έλλειψη παιδείας , μάντρες , στενοί δρόμοι , έλλειψη καθέτων δρόμων και τα υπόλοιπα , ήταν η εύφλεκτη μάζα που μια στραβή , όπως ήταν αυτή η φωτιά που άκουσα τώρα τον Δήμαρχο Πεντέλης που ζεί δίπλα στο σημείο που ξεκίνησε η φωτιά και έχει εμπειρία στο φαινόμενο , αφού είναι πολλά χρόνια Δήμαρχος , αυτή η φωτιά λοιπόν σε συνδυασμό με τον αέρα , ήταν η Τέλεια Φωτιά , ώστε να δημιουργήσει τα προβλήματα που δημιούργησε .
Και από την μια επειδή ήταν καλοκαίρι είχαμε θύματα , από την άλλη επειδή ήταν καλοκαίρι είχαμε τα σκάφη των πολιτών που έσωσαν χιλιάδες κόσμο που μπόρεσαν και κατέβηκαν στην θάλασσα .
Η μόνη όμως πολιτική που θα μπορούσε να υπάρξει τώρα , θα ήταν για 10-15 μέρες μέχρι να τελειώσουν οι διαδικασίες για τα θύματα , οι πολιτικοί να απέχουν δηλώσεων και σπέκουλας .
Μετά να γινόταν επιτέλους αυτή η συζήτηση που είναι φανερό ότι πρέπει να γίνει .
Δεν μπορείς να χτίζεις όπου θέλεις . Δεν μπορείς να είσαι πάνω στην θάλασσα , χωρίς να υπάρχει κοινόχρηστος χώρος πρόσβασης σε αυτή .
Τα πρώτα 100 μ από τον αιγιαλό όταν έχεις ύψος μέχρι 10-15 μ. πρέπει να είναι ελεύθερα από ιδιοκτησίες και δόμηση .
Αν έχεις γκρεμούς πάνω από τον αιγιαλό , τότε μπορεί να έχεις 10-50 μ ελεύθερα ανάλογα με τις ανάγκες .Γενικά θα πρέπει όλη η ακτογραμμή να μπει σε μια έννοια σχεδίου πόλης σε βάθος 1-2 χλμ , όχι για να χτιστεί κατ΄ ανάγκη , αλλά για να είναι υπό έλεγχο , το τι μπορείς να κάνεις εκεί , πάντα με την υποδομή που υπάρχει ή που θέλεις να έχεις .
Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και γύρω από οικισμούς και πόλεις . Να οριστούν οι χώροι επέκτασης αυτών για τα επόμενα 100 χρόνια , να οριστούν οι χρήσεις γης παντού και στο υπόλοιπο κομμάτι να απαγορευτεί κάθε έννοια δόμησης , εκτός αν πρόκειται για ειδικές χρήσεις σε πολύ μεγάλα γήπεδα , άνω των 10 στρεμμάτων και με συντελεστή δόμησης 0,1-0,2 , όπως τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα , ή ξενοδοχεία κλπ .
Αυτό θα επιτρέψει την λειτουργική συνένωση των αγρών για σωστότερες καλλιέργειες και οικονομίες κλίμακος , ένας λειτουργικός αναδασμός . Τρόποι υπάρχουν , τους έχουν κάνει πολλοί ξένοι στους τόπους τους ήδη . Την αλλαγή νοοτροπίας χρειαζόμαστε .
Καταστροφικές Πυρκαγιές - Πλημμύρες - Θεομηνίες