Κι εμείς αύριο θα πάρουμε τηλ τον μάστορα μας στις 3 γέφυρες στα Πατήσια για να κανονίσουμε πότε θα το πάμε για αλλαγή της ίδιας φλάντας. Μιλάω για το ίδιο ακριβώς αυτοκίνητο χρονολογίας 2008 πρώτο χέρι δικό μας με 175000χλμ αυτή τη στιγμή. Υπήρχε αυτή η ψιλοδιαρροή έτσι σαν αναθυμιάσεις από χρόνια απλά τις τελευταίες μέρες μύριζε λίγο έντονα το λάδι όσο δούλευε και είδα ότι έχει χειροτερέψει κάπως η διαρροή σε εκείνο το σημείο που δείχνει στην πρώτη φωτογραφία και ο φίλος 'arj1383' και κατά μήκος του καπακιού από την μπροστινή μεριά που φαίνεται τουλάχιστον.
Σχετικά με το λάδι φίλε 'arj1383' αν σου καταναλώνει μόνο 0,5L/1000χλμ είσαι ΟΚ... Τυχερός θα έλεγα για αυτοκίνητο αμφιβόλου κατάστασης με γυρισμένα χλμ. Ελαφρώς τσιμπημένη κατανάλωση έχεις αλλά ξέρω ένα σωρό περιπτώσεις με ίδιο αυτοκίνητο που καίνε 1L/1000χλμ. Οπότε πάλι καλά να λες για τον συγκεκριμένο κινητήρα με την κατανάλωση που έχεις. Εμάς καταναλώνει 400ml/1000χλμ κατά μέσο όρο ανά 10.000χλμ που αλλάζονται τα λάδια. Δηλ χρειάζεται ~4L συμπλήρωμα σε αυτό το διάστημα. Να σημειώσω βέβαια ότι μέχρι τα πρώτα 5000χλμ που είναι φρέσκα τα λάδια η κατανάλωση είναι πιο μικρή και αυξάνεται εκεί μετά τα 5000-6000χλμ όπου και ο μέσος όρος καταλήγει στα 400ml/1000χλμ.
Μάλλον χρησιμοποιείς λάδι ACEA C2 προδιαγραφών PSA όπως προτείνει το βιβλιαράκι... Είναι τελείως λάθος λάδι για τον συγκεκριμένο κινητήρα καθώς ο συγκεκριμένος δεν είναι της Peugeot αλλά της BMW (Valvetronic). Ήμουν σε πολύ μεγάλη έρευνα για πιθανή μετάβαση σε 5W40 πριν 2 χρόνια αλλά ήμουν σκεπτικός όπως και εσύ σχετικά με την συμβατότητα. Τα email που έστειλα στα κεντρικά της Motul και άλλων μεγάλων εταιρειών δεν με βοήθησαν καθώς μου έγραφαν τυποποιημένες απαντήσεις από τον ντοσιέ τους του στυλ 'να ακολουθώ τις προτεινόμενες προδιαγραφές' και ότι αύξηση στο ιξώδες δεν θα αποφέρει μείωση της κατανάλωσης του λαδιού...
Έψαχνα για καιρό σε φόρουμ ελληνικά και ξένα κυρίως αλλά δεν μπορούσα να βρω κάποια σύμφωνη γνώμη που να λέει ότι είναι ΟΚ η χρήση 5W40 στον συγκεκριμένο κινητήρα... Μέχρι που βρήκα την λύση μόνος μου. Ανοίγοντας λοιπόν το TecDoc μια μέρα που έφαγα την φλασιά ότι τον ίδιο κινητήρα χρησιμοποιεί και η ΜΙΝΙ στο ONE, μπήκα να δω τι προδιαγραφές λαδιού προτείνει η MINI για τον ίδιο κινητήρα στα δικά της αυτοκίνητα...
Προς έκλπηξή μου είδα ότι πέραν των 0W30 & 5W30 επιτρέπει και 0W40 & 5W40 λάδια και υπάρχει υπερπλήρης κατάλογος μέσα στο TecDoc με πολλές δεκάδες συμβατών λαδιών και 5W30 και 0W30 και 5W40 και 0W40 που είναι συμβατά με τον συγκεκριμένο κινητήρα.
Έχοντας μεταβεί από τα Total της αντιπροσωπείας στα Liqui Moly και έχοντας δοκιμάσει κατά σειρά τα TopTec 4200 5W30 (προδιαγραφές VW & BMW LL 04), τα TopTec 4600 5W30 (μεταξύ άλλων συμβατά με τις προδιαγραφές BMW LL 04) και TopTec 4300 5W30 (προδιαγραφές PSA), αυτό που παρατηρήσαμε πριν μεταβούμε σε 5W40 είναι ότι:
-
Τα Liqui Moly είναι σαφώς καλύτερα στο δούλεμα του κινητήρα σε σχέση με τα Total. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε αντιπαραθέσεις για το ποια είναι η καλύτερη μάρκα... καθένας χρησιμοποιεί αυτή που είναι ευχαριστημένος. Η ουσία όμως είναι αμέσως παρακάτω:
-
Από τα 4200, 4300 και 4600 που είχαμε δοκιμάσει ο κινητήρας δούλευε πιο ανάλαφρα και πιο εύρυθμα με τα 4200 & 4600 που καλύπτουν την προδιαγραφή της BMW LL 04. Το 4300 προφιαγραφών PSA και παρότι ήταν το μόνο που πρότεινε στα Oil Guide, το έκαιγε τόσο γρήγορα που σε 3 μήνες το αλλάξαμε καθώς δεν συνέφερε να συμπληρώνουμε από εκείνο... Είχαν αυξημένη κατανάλωση ~600-700ml/1000χλμ καθότι είναι ακόμη πιο λεπτά από τα προαναφερθέντα.
Έχοντας ανακαλύψει λοιπόν ότι η MINI επιτρέπει και 5W40 αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε το TopTec 4100 5W40 το οποίο πληροί και αυτό την προδιαγραφή BMW LL 04. Από τότε δεν έχουμε ξανά βάλει τίποτε άλλο και δουλεύουμε μόνο με 5W40... Το αυτοκίνητο δουλεύει ακόμη καλύτερα σε σχέση με τα 5W30 προδιαγραφών BMW σε βαθμό να είναι σαφώς πιο ήσυχο και να 'αρπάζει' αισθητά καλύτερα στις επιταχύνσεις σε σχέση με όλα τα χρόνια που βάζαμε 5W30.
Διάλεξε ότι μάρκα λάδι θες, απλά βάλε προδιαγραφές 5W40, ACEA C3 και BMW LL 04. Θα παρατηρήσεις σαφώς καλύτερο δούλεμα σε σχέση με το 5W30 προδιαγραφών PSA... Σε ότι αφορά την κατανάλωση λαδιού, δεν θα παρατηρήσεις κάποια ουσιαστική διαφορά όπως δεν παρατηρήσαμε κι εμείς... Ίσως λίγο στην αρχή να παρατηρήσεις όσο είναι φρέσκα τα λάδια ότι σου τα καίει ελάχιστα λιγότερο. Συνολικά όμως η κατανάλωση σε βάθος διαστήματος αλλαγής θα είναι η ίδια... Ότι λάδι και να βάλεις και λάδια Jaguar να βάλεις πάλι θα τα καίει... Πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτό.