Αντώνης, εσύ (και εγώ και αρκετοί άλλοι που υπερκαλύπτουμε τεκμήρια και 3λιτρου!) δυσκολευόμαστε να πάρουμε το αυτοκίνητο των >€20κ ακριβώς γιατί δεν έχουμε μαύρα. Κάποιος με δηλωμένο εισόδημα €7.500 αλλά πραγματικό €40.000 μπορεί πολύ πιο εύκολα να πάρει αυτοκίνητο, αλλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει εύκολα α) την αγορά και β) το τεκμήριο.
15% Δεν είναι με τίποτα Άγη!! Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα. Ίσως σήμερα να μην είναι 55% (ήταν πριν 5 χρόνια στο 60%, 'επίσημα', στις εσωτερικές αναλύσεις των τραπεζών για να μπορούμε να δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα δάνεια), αλλά να είναι 40-45%. Όσο δε αυξάνεται η φορολογία και δεν υπάρχουν κίνητρα φοροαπαλλαγής (π.χ. αποδείξεις), τόσο αυξάνεται και το μαύρο χρήμα.
Προσωπικά έχω πολλούς φίλους ελεύθερους επαγγελματίες (όχι εμπόρους) οι οποίοι μέχρι και πριν 4-5 χρόνια έκοβαν και καμια απόδειξη, πλέον σχεδόν όλοι τις έχουν καταργήσει πλήρως!! Το εισόδημά τους έχει μειωθεί φυσικά, ελέω κρίσης, αλλά το μαύρο εισόδημά τους έχει παραμείνει το ίδιο και σε μερικές περιπτώσεις έχει αυξηθεί.
Να μην μιλήσω για επιχειρήσεις (καθημερινά βλέπω 'κόκκινες' για ρύθμιση οφειλών), όπου ακόμα και σήμερα υπάρχει πολύ μαύρο χρήμα. Στο 40% των επιχειρήσεων που κάνουμε ανάλυση βιωσιμότητας με τα οικονομικά τούς στοιχεία, βγαίνουν μη βιώσιμες, ενώ με τα πραγματικά στοιχεία (τα οποία φυσικά δεν μπορούν να καταχωρηθούν επίσημα) είναι μια χαρά βιώσιμες και φυσικά εγκρίνεται από την αρμόδια επιτροπή η ρύθμιση των οφειλών τους.
ΥΓ: @ Lapin:
- Μπορεί, εάν βγάζει τα 2πλά από τα δηλωμένα σε μαύρα!
- Δεν έκανα εγώ την σύγκριση 1.0 με 1.8, έγινε παραπάνω από τους άλλους συνομιλητές.
- Δεν είπα εάν θα χαρώ ή όχι (που θα χαρώ!), απλά ανέφερα ότι για κάποιον μπορεί τα €20κ να είναι εφικτό ποσό αγοράς αυτοκινήτου, αλλά να έχει θέμα με το τεκμήριο. Καλό ή κακό, δίκαιο ή άδικο, δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι υπάρχει και αυτή η παράμετρος.