Ο χρήστης criuser έγραψε:
...Ξέρεις Ασσε η διαφορά ηλικίας που έχουμε μας αλλάζει την οπτική .
Εμείς που είχαμε μάθει το 70 και το 80 στα 35-50 άλογα , τα 75 του 90 μας φάνηκαν τεράστια αλλαγή .
Εν τω μεταξύ ο 75άρης έχει 23+ κιλά ροπή σχεδόν κοντά όσο ο ΤΗΡ σου .
Κάνε το ένα τέστ , θα με ενδιέφερε να δω την αίσθηση που θα σου αφήσει σε σχέση με τις επίσημες τιμές .
Νομίζω ότι το έχω γράψει κάπου, τα πρώτα αυτοκίνητα που οδήγησα ήταν ένα 120Υ του '75 με 52 ?? (δεν θυμάμαι ακριβές νούμερο, αλλά θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι το έγραφε σε πλακετάκι μέσα στο χώρο του κινητήρα!) ατίθασα άτια, και μετά ένα Fiat 128, που είχε αν θυμάμαι 67-68 (?) άλογα. Οπότε και εγώ είχα 'μάθει' στα 50 και 60 άλογα σε οχήματα των 700 κιλών. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα 75 άτια του TU ήταν οριακά επαρκή, ότι το αυτοκίνητο (η ΖΧ συγκεκριμένα) ήταν απελπιστικά αργό, και ότι όλη αυτή η συζήτηση περί 70, 75 και 80 αλόγων σήμερα, το 2016, από 1600κ.ε, έστω diesel, και μάλιστα FI, είναι απλά αστεία. Και εμένα προσωπικά με παραπέμπει ευθέως στη δεκαετία του '80, πως να το κάνουμε δηλαδή....
Αφήνοντας λοιπόν στην άκρη τα αστεία νούμερα επιδόσεων του συγκεκριμένου μοτέρ, όσο για την αίσθηση, αυτή οφείλεται καθαρά στο ρυθμό μεταβολής της κινητικής κατάστασης του οχήματος, η οποία είναι άμεσο επακόλουθο της ροπής. Εφόσον όμως δεν υπάρχει ιπποδύναμη, και άρα εύρος λειτουργίας, κοινώς το μοτέρ ξεφουσκώνει τόσο γρήγορα όσο φούσκωσε, η αίσθηση παραμένει μόνο αίσθηση και ουχί χειροπιαστό αποτέλεσμα. Κάτι που αποδεικνύεται -και- από τα τραγικά νούμερα επιδόσεων.
Αν κάποιος το θέλει για να πηγαίνει σπίτι-γραφείο ή να ταξιδεύει στην Ε.Ο. με 100χαω και να μην θέλει -γιατί δεν θα μπορεί- να προσπεράσει, υποθέτω ότι είναι μια ανεκτή πρόταση. Πέραν τούτου, ουδέν....
Edit: for the record, to set things straight, ο THP μου έχει πάνω από 30 κιλά ροπής ένεκα Stage1+, το πρόβλημα είναι το βλαμμένο ηλεκτρόγκαζο